Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dissabte, 15 de maig del 2010

67- La ciència de la salut (capítol 5)

Valentí Fuster

El cardiòleg Valentí Fuster amb la col·laboració de Josep Corbella va publicar el llibre La ciència de la salut. Al llarg de 24 capítols recull un seguit de consells per a una vida sana. Els alumnes de biologia humana en comentaran els diferents capítols destacant els aspectes de major interès .
En aquest post es comenta el següent:
5- A dieta. Com perdre pes (i no tornar-lo a guanyar)

Per ampliar informació sobre el cos humà i la salut es pot consultar en l’aula virtual adn-dna.net els següents cursos:
B02- La química de la vida
B10- El cos humà:anatomia i fisiologia
B11- La nutrició humana

Altres post en aquest bloc:

10 comentaris:

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 5
-En primer lloc hem de ser conscients de que els responsables dels nostre cos som nosaltres i que si no aconseguim perdre pes no es només perquè la dieta que s’està seguint no funcioni.
-No hi ha cap dieta que estigui basada al 100% en estudis científics, raó per la qual no acostumen a funcionar, i totes presenten efectes secundaris a tenir en compte.
-totes les dietes acaben tenint el mateix resultat per molt diferents que puguin ser, al cap de pocs mesos les persones ja no les segueixen perquè ho veuen com una obligació i sense saber que el més important no és la dieta sinó la perseverança.
-Les dietes s’han de fer a poc a poc perquè si la perseverança és el més important perdent molts quilos de cop només serveix perquè minvi la força de voluntat.
-Tampoc és recomanable prendre medicaments per perdre pes perquè també tenen molts efectes secundaris i perjudicials. Encara que actualment aquests medicaments són més avançats només es subministren en casos molt concrets i sempre amb supervisió mèdica.
-Quan ja es te clar que aprimar-se és un procés lent cal descobrir la causa del sobrepès per poder actuar d’una manera més eficaç. Tot i que els motius poden ser genètics i aquests no es poden solucionar tan fàcilment, molts cops té un origen emocional.
-El millor per perdre pes es recuperar el ritme de vida però això acostuma a ser difícil ja que el pacient, tot i estar malalt, al sentir-se bé no se’n preocupa, per això hi ha algunes estratègies que poden ajudar com: Demanar 2 primers plats en comptes d’un primer i un segon perquè aquests últims acostumen a portar més calories, no acabar tot el plat, no veure alcohol ni refrescos
Poca gent sap que no es el mateix perdre pes (per això cal reduir els aliments) que reduir el colesterol (cal reduir els greixos)
No cal contar calories perquè es molt complicat i el nombre necessari varia segons la persona i el dia.
El més important és estar motivat per fer bondat.
-Per tenir èxit a llarg termini cal, a més de reduir la quantitat d’aliments que ingerim, fer exercici perquè d’aquesta manera és molt més fàcil mantenir un bon pes. L’excusa és que no hi ha temps però sempre se’n pot trobar per fer allò que volem.
-Les persones que acaben tenint bon resultat són aquelles que tenen força de voluntat i que han decidit replantejar-se el seu estil de vida.

Henar Guerra

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 5
• Resulta difícil aconseguir el pes ideal i després mantenir-lo. Aquest manteniment depèn principalment de la ingesta d’aliments, de l’activitat física i la voluntat per aconseguir-ho.
• DIETES QUE NO FUNCIONEN: Hi ha una gran quantitat de dietes, moltes de les quals no funcionen. Moltes d’aquestes presenten diferents maneres per aconseguir perdre pes, però els resultats de les diferents dietes solen ser molt semblants.
-Aprimar-se no depèn de la dieta que escollim, sinó del seguiment d’aquesta.
• LA NORMA BÀSICA: DE MICA EN MICA: La millor manera de perdre pes és fer-ho de mica en mica.
-Les dietes en les quals es perd pes ràpidament poden arribar a ser perilloses., ja que hi ha un alt risc de patir infarts (es provoquen lesions que poden acabar formant un coàgul).
-No és aconsellable prendre fàrmacs per aprimar-se.
• A LA RECERCA DE L’ORIGEN DEL PROBLEMA: És molt important saber el perquè del sobrepès. Hi ha vegades que el factor és genètic i d’altres emocionals.
• CONSELLS PRÀCTIC: S’ha d’intentar reduir el nombre de calories i augmentar el nombre de calories que es gasten. Maneres per reduir pes:
-Demanar dos primers plats, i intentar no acabar-s’ho tot.
-Reduir l’alcohol, ja que porten una gran quantitat de calories. Substituir els refrescos per l’aigua.
-Si disminuïm el nombre de greixos pot ser que augmentem el de glúcids, i així ens tornaríem a engreixar.
• ÈXIT A LLARG TEMPS: És important l’activitat física si es vol reduir el pes. No canviar la dieta i realitzar esport no ens farà aprimar.
-Quan es combina la dieta i l’activitat física s’aconsegueix mantenir el pes perdut.
• VOLER ÉS PODER: Les persones que es replantegen el fet d’aprimar-se seriosament és perquè prioritzen la seva salut. Les que no ho fan, no tenen la motivació necessària per aconseguir-ho.
-Qui no s’aprima és perquè realment no s’ho pren seriosament.

Carla Gonzàlez, 1r B

Anònim ha dit...

Capítol 5:

- Les dietes no són mai miraculoses ni depenen simplement del que es menja, sinó que són les persones les que han de tenir ganes i preidisposició perque funcioni.
- Els quilos d'han de prendre mica en mica, ja que perdre'n molts en poc temps de seguida es tornen a guanyar. El ques es pretén quan es fa una dieta es canviar els hàbits alimentaris, no reduir ni augmentar les proporciones dels grups alimentaris.
- Els fàrmacs per aprimar tampoc es recomanen ja que dins l'organisme fa destirotar tot els cicle digestiu.
- Pel que fa a l'obsitat o a l'excés de pes, s'ha de mirar d'on esdevés el problema: si es l'estrés, si es la manca d'exercici físic, si es laboral i t'obliga a realitzar els àpats fóra de casa... I a partir de trobar el problema solucionar-lo des de l'arrel perque a part de perdre pes eliminarem els mals habits per substituir-los per uns de més sans.
- També un gran factor important a l'hora de realitzar una dieta es fer exercici físic ja que aquest ajudara a no tornar a guanyar pes tan fàcilment.
- Finalment tots aquells que vulguin i tinguin ganes de perdre pes i es mantelitzin que serà un procés llarg ho aconseguiran. Així bé també pot ser que en males èpoques en tornin a guanyat però llavors ja tindran les armes per a combatir l'excés de pes.


A. Solà
1r Batxillerat B

Dani C ha dit...

Capítol 5: A dieta. Com perdre pes (i no tornar-lo a guanyar)
1. Les dietes no són les culpables del nostre pes. Som nosaltres mateixos els responsables d’aquest fet. Hi ha una gran varietat de dietes existents, però totes estan en dubte. En la majoria d’elles, la gent acaba abandonant. Per aquest motiu és més important l’esforç que hi posem que el tipus de dieta.
2. Els resultats de les dietes a llarg termini són molt més eficaços que les de curt termini. Per aquest motiu, és important allargar el màxim possible (sense arribar a extrems pràcticament nuls) la pèrdua de pes.
3. Un element que facilita la pèrdua de pes durant la dieta, és trobar quin és el factor que provoca aquest excés de pes i intentar eliminar-lo de la nostra vida.
4. Per poder perdre pes hi ha petites estratègies a seguir, com ara, a l’hora de dinar no menjar tot el que hi ha al plat, demanar dos primers, reduir l’alcohol ...
5. Si retallem la font d’energia bàsica de l’organisme, els carbohidrats, el cos cremarà proteïnes un cop no tingui lípids.
6. El més important a l’hora de seguir una dieta és la constància i l’autocontrol. Només d’aquesta manera podrem assolir l’objectiu de reduir el pes.

Anònim ha dit...

CAPÍTOL V:
- La pèrdua de pes sovint no depèn de la dieta sinó de què fem nosaltres amb el nostre cos.
- La perseverança a l’hora de seguir una dieta és força més important que el tipus de dieta.
- El 90% de persones que intenten seguir una dieta amb la finalitat de perdre pes a llarg termini el recuperen més tard.
- L’aprimament normalment depèn més de la persona que de la dieta.
- És molt millor rebaixar els quilos de mica en mica (½ - 2 quilos al mes) que de cop i volta.
- És més difícil motivar-se durant mesos o anys per perdre mes que fer-ho tot d0una.
- Les dietes dràstiques poden ser, fins i tot, perilloses.
- Els fàrmacs aprimadors actuals comporten efectes secundaris greus si se’n fa un mal ús de manera que queden restringits a casos concrets.
- L’aprimament pot ser més exitós un cop s’ha trobat la causa de l’excés de pes.
- Es pot perdre pes mitjançant petites accions sense canviar el ritme de vida que portem com reduir l’alcohol que es consumeix...
- No és aconsellable comptar les calories que ingerim ja que cada persona necessita una quantitat adequada pel seu cos.
- Si algú segueix una dieta equilibrada només cal que redueixi la quantitat que ingereix per reduir el pes.
- Les persones que combinen una dieta saludable i l’activitat física aconsegueix mantenir un pes adequat amb més facilitat.
- Quan algú comença a fer exercici es produeix un canvi d’actitud que implica que faci més bondat.
- Per perdre pes cal replantejar-se alguns aspectes de la vida i donar prioritat a la salut.
C.Jiménez 1r Batx. A

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 5
• Perdre pes no és una cosa fàcil i encara menys aconseguir mantenir-lo, però s’ha pogut observar que es una cosa que depèn de cada persona.
• És recomanable perdre pes de mica en mica.
• Les dietes dràstiques (perdre molt pes en molt poc temps) poden ser perjudicials i conduir a un infart. S’ha d’anar amb compte ja que no està gaire estudiat i no se sap ben bé com pot afectar a l’organisme aquest canvi sobtat.
• Cal saber el motiu de l’excés de pes, i sovint tot deriva de problemes emocionals.
• Consells bàsics: no acabar-se tot el del plat al restaurant, recomanable demanar dos primers i no beure alcohol. Si la dieta és equilibrada no cal reduir la quantitat de greixos de la dieta.
• Per perdre pes és important la moderació, el sentit comú, la paciència i, sobretot, la motivació.
• També hem de tenir en compte que la dieta ha d’anar acompanyada d’exercici físic.
• És important replantejar-nos certs aspectes de la vida i adonar-nos que la salut és prioritària i cal cuidar-la.

Anna F.
1r A - Batx.

Elisabet ha dit...

5. A DIETA. COM PERDRE PES (I NO TORNAR-LA GUANYAR)
- L’únic responsable de perdre pes i mantenir-lo és un mateix, no depèn solsament de la dieta que facis.
- Les dietes són diferents entre elles, però totes obtenen el mateix resultat, és el seu abandonament. Són ineficaces.
- El més difícil és perdre pes molt a poc a poc que és la manera de no guanyar-lo després. Ja que és més dificultós motivar algú durant en un any que durant un mes.
- Les dietes més dràstiques i radicals poden arribar a ser perilloses.
- Es desaconsella totalment prendre fàrmacs, sinó és sota la supervisió d’un metge.
- Per a trobar una solució al sobrepès, cal primer trobar-ne la causa, que pot ser de diferents tipus: genètica, emocional...
- Sovint el ritme de vida afecta directament a la nostra salut.
- EL primer pas és reduir la quantitat de menjar i el consum d’alcohol.
- També, és molt important la motivació.
- L’activitat física ens permet mantenir aquesta pèrdua de pes que aconseguim reduint la ingesta d’aliments. No val dir: “No tinc temps”, el que falta és motivació.
- La voluntat és molt important per aconseguir-ho. Cal que la salut sigui la prioritat.

E.Domènech

Anònim ha dit...

5. A dieta. Com perdre pes (i no tornar-lo a guanyar)

- Perdre pes o no, no depèn de la dieta, sinó del que fem amb el nostre propi cos.
- Totes les dietes tenen una part de veritat i una de mentida.
- La perseverança a l'hora de seguir una dieta, és més important que la mena de dieta que es tria.

- Més del 90% de les persones tornen a recuperar tots els quilos que han perdut.
- Per perdre pes, s'ha de perdre de mica en mica.
- La diferència entre perdre pes ràpidament o perdre'l a poc a poc es troba en la motivació.
- Les persones que perden pes dràsticament amb molt poc temps, poden arribar a un estat de salut molt perjudicial.
- Els fàrmacs aprimadors són restringits a molts pacinets, ja que, poden tenir efectes molt perjudicials.

- És molt important esbrinar perquè es té excés de pes. Ja que, pot ser un causa genètica (que llavors complica bastant el cas) o causes emocionals.
- Per aprimar-se no convé menjar menys greixos, sinó reduir la quantitat de menjar en si.
- Per aconseguir resultats a llarg termini és important realitzar activitat física.
- L'activitat física actua com a antídote de l'estrés, i per tant, menys necessitat de menjar de manera compulsiva.

Per perdre pas s'ha de fer una reflexió personal sobre si això és el que es vol fer. I llavors concentrar-s en aquesta tasca. Sobretot s'ha de ser molt pacient, ja que, els resultats bons són a llarg termini. Voler és poder.

Vero Torras

Anònim ha dit...

5. A DIETA COM PERDRE PES (I NO TORNAR-LO A GUANYAR)


-Aprimar-se depèn de la persona que vol fer-ho,de la força de voluntat.
-Trobem moltes dietes diferents, que acaben en resultats semblants.
-Aprimar-se no és una cursa, s'ha de fer de mica en mica, per no dona-ho com impossible.
-Els fàrmacs i les dietes dràstiques són arriscades, ja que poden provocar encara més problemes.
-Hauríem de buscar la causa del problema per solucionar-lo com cal.
-Hi ha petites estratègies que ajuden, com beure menys alcohol, menjar la quantitat adequada, deixar de comptar calories, etc.

Rocío Antelo 1rA

Anònim ha dit...

1. El fet que una persona s’aprimi depèn molt de la seva força de voluntat i de les ganes que tingui de trobar-se en un estat saludable i sense sobrepés.

2. Actualment existeixen moltes dietes amb mètodes diferents, però, al cap i a la fi, totes assol•leixen un resultat similar.

3. El fet d’aprimar-se s’ha d’assol•lir tenint en compte que és un procediment llarg i mai impossible.

4. Les dietes i els fàrmacs s’han de controlar d’una manera molt dràstica, ja que poden provocar més problemes dels que solucionen.

5. La solución als nostres problemes s’hauria de trobar de la millor manera possible, tenint en compte els especialistes i professionals que s’hi dediquen.

6. En el nostra dia a dia hi han petits actes que si els unim, ens podem ajudar a millor el nostre estat de salut, com per exemple, no consumir molt alcohol, no obsessionar-se pel menjar i tot el que comporta, i conceptes semblants.

Jenny Peñalba, 1r.BATX.A