Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dilluns, 13 de setembre del 2010

82- La ciència de la salut (capítol 7)


Comencem el curs 2010-11 continuant un treball iniciat el curs anterior amb els alumnes de biologia humana de 1r de batxillerat. Seguirem amb la publicació del comentaris sobre els capítols del llibre La ciència de la salut publicat per Valentí Fuster.

En aquest post es comenta el següent:

7- Hipertensió. L'assassina silenciosa

Per ampliar informació sobre el cos humà i la salut es pot consultar en l’aula virtual adn-dna.net els següents cursos:

B02- La química de la vida
B10- El cos humà:anatomia i fisiologia
B11- La nutrició humana
 
En el post nº 69 d'aquest bloc es pot fer els seguiment dels comentaris realitzats fins al capítol nº 6 del llibre.Els comentaris sobre el capítol 7 es faran públics el proper dilluns dia 20 de setembre.

16 comentaris:

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 7: HIPERTENSIÓ:

Aquest capítol ens parla sobre els riscos que pot presentar el fet de tenir una tensió elevada, i com els podem prevenir en certa manera:

La tensió,és definida pels metges com a la pressió amb què circula la sang per les artèries.
- Es diu que la hipertensió és l'assessina silenciosa perquè poques vegades intervé en la vida diària de la persona, el qui la pateix no té molèsties.

- La tensió es mesura en mil·límetres de mercuri perquè és l'altura que s'elevaria una columna de mercuri si l'empenyéssim amb la mateixa pressió.

- Al dormir, la tensió és mínima, i al despertar-nos, els vasos de l'abdomen i cames es contreuen i eleven la tensió.
Quan fem exercici, també es contreuen.

- Una tensió màxima superior a 140, i una mínima superior a 90, indiquen hipertensió.
Per sota de 120/80, és una tensió normal.

- Per prevenir la hipertensió, l'Associació Americana del Cor ha indicat que els majors de 20 anys han de prendre's la tensió cada dos anys.

- Finalment, com en molts altres casos, hem de tenir una dieta saludable, i hem de controlar els nivells de sal que ingerim. Podem prendre altres tipus de mètodes, així com fer ioga.
Podem recórrer a altres mètoces com els fàrmacs: diürètics, vasodilatadors, betablocadors...

Noelia Ll. 2Batx. A

Anònim ha dit...

HIPERTENSIÓ. L’ASSASSINA SILENCIOSA:

-Les malalties cardiovasculars són el desenllaç final de molts atacs. Entre ells els més perillosos són els que venen de la hipertensió.

-Tensió arterial: és la pressió amb què circula la sang per l’interior de les artèries.

-La pressió arterial màxima rep el nom de pressió sistòlica i és en el moment en què el cor es contrau i expulsa la sang, que aquesta va a molta pressió.

-La pressió arteria mínima rep el nom de pressió diastòlica, que és en el moment en què es relaxen les contraccions.

-Tensió màxima entre 120-140, mínima entre 80-90 ( prehipertensió), normal per sota dels 120-80.

-La tensió: és la pressió amb que circula la sang per les artèries.

-Per intentar fer una dieta contra la hipertensió és important que sigui una dieta baixa amb sal, el problema és que no sabem en quina quantitat.

-Trobem tractaments amb fàrmacs que fan regular bé la hipertensió; com els diürètics que eliminen l’excés de líquid de la sang, els vasodilatadors, que redueixen la tensió dilatant els vasos sanguinis i els betablocadors, que fan que el cor bategui més lent, per tant, amb menys força.



Laia Salgado
2n Batx.

Anònim ha dit...

Capítol 7.
L’ HIPERTENSIÓ. L’ASSASSINA SILENCIOSA.
- Les malalties cardiovasculars són un dels atacs a què es veu exposat el cos humà durant anys des de múltiples fonts.
- Els atacs més perillosos són els que provenen de la hipertensió. Tot i que moltes vegades no tenim en compte aquest factor.
- TENSIÓ ARTERIAL: és la pressió amb la què circula la sang per l’interior de les artèries. Quant ens mirem la tensió obtenim dos resultats : la tensió màxima i la mínima.
La màxima també pot ser anomenada pressió sistòlica (moment en el qual el cor es contrau i expulsa la sang).
La mínima també pot ser anomenada pressió diastòlica ( moment en el qual es relaxa entre dues contraccions).
- Hem de tenir en compte que al llarg dels anys els vasos sanguinis perden de mica en mica la capacitat de dilatar-se.
- El cos humà disposa de mecanismes capaços d’adaptar la tensió arterial a les necessitats de cada moment. Hem de tenir em compte que no són mecanismes perfectes.
- En alguns casos la sang circula a alta pressió i deteriora les parets de les artèries (endoteli). També podem trobar casos semblant en el cervell i en el cor.
- PREHIPERTENSIÓ: quan la màxima és entre 120 i 140, o la mínima és entre 80 i 90. Per sota de 120/80 parlem de tensió normal.
- Hi ha un seguit de dietes per reduir la hipertensió una d’elles és la reducció del consum de sal, optar per aliments naturals…
- Tenim tres tipus de fàrmacs:
1. diürètics: eliminen l’excés de líquid de la sang.
2. vasodilatadors: redueixen la tensió dilatant els vasos sanguinis.
3.betablocadors: redueixen la tensió inhibint els impulsos nerviosos del cervell cap al cor i els vasos sanguinis.

Marta Salgado
2n Batx.

Anònim ha dit...

• Els atacs de cor més perillosos són causats per la hipertensió, que no acostuma a tenir símptomes visibles.
• La tensió arterial és la pressió amb la qual la sang circula per les artèries.
•La pressió sistòlica és la màxima i es produeix quan el cor es contrau i expulsa la sang. La pressió diastòlica és la mínima i es produeix quan el cor es relaxa i la sang hi entra.
•Amb l’edat els vasos sanguinis van perdent la capacitat de dilatació i això fa augmentar la pressió. Igualment passa amb l’estrès i amb substàncies com l’alcohol, el tabac i el cafè.
•Els ronyons controlen la pressió regulant el volum d’aigua a la sang.
•Una pressió alta pot provocar danys als vasos sanguinis i pot derivar a una insuficiència cardíaca per l’esforç que ha de fer el cor.
•Igualment una tensió massa baixa també pot ser un problema.
•Per poder diagnosticar la hipertensió, que pot afectar a qualsevol, cal prendre’s la pressió de tant en tant.
•Les mesures per combatre la hipertensió són controlar la dieta (poca sal, aliments naturals i amb poc sodi), reduir pes i fer activitat física regularment. A vegades això és insuficient i s'han d’administrar fàrmacs que poden ser diürètics (eliminen l’excés de líquids), vasodilatadors (dilaten vasos sanguinis) o betablocadors (disminueixen el batec del cor).

Anna F. - 2n BATX. A

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 7
- La OMS declara com una de les principals causes de mort la hipertensió, encara que els metges i pacients no li donen la importància que té.
- La tensió arterial és la pressió amb que circula la sang per l’interior de les artèries, es calculen dues pressions; la sistòlica o màxima que es dona amb la contracció del cor i la diastòlica o mínima que és la relaxació del cor entre dues contraccions. Encara que és més important l’estat dels vasos perifèrics ja que amb el pas del temps van perdent la capacitat de dilatar-se, cosa que empitjora amb el consum d’alcohol, tabac cafè i l’estrès perquè són vasoconstrictors.
-la sal és un factor important a tenir en compte perquè quan es troba a la sang retè l’aigua i fa que pressió augmenti
-Els vasos regulen la seva rigidesa depenent de les necessitats corporals
-Quan la pressió augmenta la sang desgasta l’endoteli dels vasos i es poden formar coàguls que poden acabar amb una embòlia cerebral, infart cardiovascular o insuficiència cardíaca, etc.
-Tensió normal = 120/80
Prehipertensió = 120-140/ 80-90 en aquests casos no calen tractaments farmacèutics només millorar la dieta per baixar de pes i fer exercici
Hipertensió = 140/90 en aquests casos es recepten fàrmacs, cal millorar la dieta i fer exercici
-No hi ha un perfil típic de persona amb hipertensió i tampoc té a veure amb l’estrès. Finalment l’única manera de detectar-ho prenent-se-la diàriament durant tres setmanes a hores diferents per tenir una visió en conjunt i detectar si realment s’és hipertens.
-Cal millorar la dieta basant-la en fruita i vegetals, productes lactis desnatats, cereals integrals, pollastre peix i fruits secs i disminuir el consum de greixos, carn vermella, sucres i alcohol i intentar disminuir el consum de sal tot i que és difícil de controlar. Totes aquestes mesures s’han de complementar amb activitat física.
-Hi ha tres tipus de fàrmacs per ajudar a les persones amb hipertensió a regular-la: els diürètics que eliminen l’excés de líquid de la sang, els vasodilatadors que disminueixen la tensió dilatant dels vasos però comporten fluctuacions importants de la tensió durant el dia i els betablocants que disminueixen la tensió inhibint els impulsos nerviosos del cervell cap al cor i als vasos sanguinis.

Henar Guerra

Elisabet ha dit...

7. HIPERTENSIÓ. L’ASSASSINA SILENCIOSA.
- Les malalties cardiovasculars són una de les causes més importants de mort de l’ésser humà. A més a més, la hipertensió és el factor més perillós que en pot causar la mort, i també un dels que se li dóna menys importància ja que no provoca símptomes i ataca per sorpresa. També, concloem que és una malaltia que està mal diagnosticada i tractada i que, tot i que provoca milions de morts, només una petita part dels malalts se la tracten.
- La tensió arterial és la pressió que fa la sang sobre les artèries quan hi circula. Depèn de 3 factors:
1. El cor. Segons el cicle cardíac, n’hi ha dos valors: la màxima, quan la sang surt bombejada pel cor a la sístole, i la mínima, quan el cor es relaxa a la diàstole.
2. L’elasticitat de les artèries ja que com més elàstiques, menys pressió exerceix la sang. I com que la vellesa fa perdre l’elasticitat, la majoria de persones grans en tenen. Substàncies com el cafè o alcohol fan estrets els vasos sanguinis i també, augmenten la pressió.
3. Els ronyons que controlen el volum d’aigua a la sang, Com més aigua, més pressió. Per això, cal menjar poca sal perquè els vasos no s’omplin d’aigua per un efecte osmòtic.
- Quan fem exercici la pressió és molt més alta que quan dormim. Això vol dir que el nostre cos està preparat perquè tot vagi correctament El que passa que la pressió deteriora les artèries i això provoca que el risc que succeeixi qualsevol cosa que provoqui una lesió greu augmenta considerablement. A més a més, és capaç de causar danys irreversibles.
- Els nivells de tensió han de ser:
1. Quan és més 120-140/80-90 hi ha hipertensió. I cal actuar ràpidament.
2. Quan és de 120-140/80-90 hi ha prehipertensió. Possiblement, derivarà a una hipertensió.
3. Quan està per sota de 120/80 és normal.
El risc es duplica quan a partir de 115/75 hi ha un increment de 20 la max. I 10 la min. La màxima té més importància que la mínima perquè és quan la sang fa més pressió a les artèries.
- Tenir la pressió massa baixa també és un inconvenient, tot i que no tan important com tenir-la alta, perquè vol dir que la sang tarda més a circular i costa d’arribar a algunes parts. Els provoca desmais i caigudes, però prenent sal i líquids es guareix.

Anònim ha dit...

Capítol 7: Hipertensió. L'assassina silenciosa.
El nom d'assassina silenciosa es degut a que la hipertensió no mostra signes externs de que alguna cosa de l'interior del cos no funciona, sinó que un dia et pot donar un infart.
La circulació de la sang ve regulada pel cor, els vasos perifèrics i finalment pel ronyó.
El problema d'hipertensió és impossible de detecta si no és mira la pressió i aquesta ha de ser constanment alta per a parla que una persona és hipertensa.
Per a reduir la pressió una mesura que es pren a l'instant és reduir el consum de sal ja que aixi la sang pot circular a més baixa pressió.
Tambés és molt important resuir el consum depes perque al igual que el colesterol la hipertensió moltes vegades va relacionada emb l'obesitat.
Finalment si aquestes mesures resutesn ineficients tambe hi ha fàrmacs en el mercat que poden ajudar a reduir la presió.

A. Solà
2n Batx. B
Bio humana.

Dani C ha dit...

1. No només el colesterol és causant d'accidents cardiovasculars si no també la influència d'altres factors com ara la hipertensió. Avui en dia s’accepten com a normals uns valors que són perillosos per a la salut humana.
2. La tensió és mesura amb dos números separats per una barra: la màxima i la mínima 130/90, expressat en una unitat que són els mil•límetres de mercuri (mm Hg).
3. La pressió màxima és la pressió sistòlica que coincideix amb el moment en que s’expulsa la sang del cor, aquesta sol relacionar-se amb accidents cerebrovasculars. En el moment de mínima pressió, és la diastòlica, on es relaxa el cor. Aquesta darrera es relaciona amb els accidents cardiovasculars.
4. El propi cos té els mecanismes per regular la tensió arterial. Aquests es troben en les parets de les artèries, fent que aquestes augmentin o disminueixin el seu diàmetre en funció de la necessitat sanguínia. Quan la sang circula a una pressió més elevada del normal desgasta lentament la fina paret de les artèries.
5. Uns valors per sobre de 140/90 es consideren hipertensió hi ha de tractar-se amb fàrmacs antihipertensius. Si trobem valors de 120/80 parlem de prehipertensió, aquesta s’ha de tractar amb canvis en la dieta però no farmacològicament.
6. És possible que una persona sana arribi algun cop a valors de 160/110 sense ser hipertens, ja que si aquests valors no es repeteixen de manera constant, si no que són ocasionals, no tenen cap rellevància.
7. És recomana que una persona vagi a prendre’s la tensió cada dos anys a partir dels 20. Si es dubta que una persona pugui ser hipertensa cal repetir la prova varis cops al dia durant uns dies per descartar que una fluctuació natural de la tensió pugui desenvolupar un mal diagnòstic.
8. El sodi és l’element de la sal que far elevar la tensió, per aquest motiu s’intenta suprimir de la dieta.
9. La obesitat també augmenta la tensió arterial. S’estima que una persona obesa que perd 10kg, baixa també 20 mm Hg la seva tensió arterial i també disminueix el risc cardiovascular que aquesta causa.
10. Trobem tres tipus de medicaments utilitzats per combatre la hipertensió: els diürètics que disminueixen el volum de líquid en sang, els vasodilatadors que augmenten el diàmetre de les artèries i finalment, els betablocadors que frenen l’impuls del cervell i fan que el cor bategui més lentament.
11. És important també que encara que se segueixi un tractament farmacològic, la dieta ha de seguir-se igualment ja que és la que més benefici aporta.

Anònim ha dit...

CAPITOL VII: HIPERTENSIÓ L’ASSASSINA SILENCIOSA”
- L’OMS destaca la tensió arterial com el factor de risc que més morts causa al món.
- Tot i que a la vida diària la hipertensió poques vegades causa molèsties es un motiu pel qual fer una visita al metge.
- Només el 15% de persones hipertenses a Espanya reben el tractament adient.
- La tensió és la pressió que exerceix la sang sobre la paret de les artèries.
- La màxima coincideix amb la sístole, moment en que el cor es contrau i la sang es reparteix per tot el cos. La tensió mínima es produeix durant la diàstole, moment en que el cor es relaxa i la sang entra als ventricles.
- L’estat dels vasos sanguinis perifèrics (que perden capacitat de dilatació de mica en mica a mesura que passen els anys) i els ronyons (encarregats de controlar el volum d’aigua que hi ha a la sang eliminant-la en forma d’orina o retenint-la) també determinen els valors de la pressió arterial.
- L’alta tensió pot malmetre els vasos i produir hemorràgies cerebrals, infarts cerebrals i cardíacs, embòlies...
- Es pot produir una insuficiència cardíaca degut a que el cor ha de bombejar amb més energia perquè la sang arribi arreu del cos però no ho fa de manera eficient.
- Una màxima superior a 140 i una mínima superior a 90 equival a una hipertensió que s’ha de tractar amb fàrmacs i controlant la dieta.
- Tothom pot tenir una hipertensió si te una pressió arterial elevada constantment.
- L’única manera fiable de saber si tens hipertensió és prenent-te-la.
- En els casos que es dubta sobre si algú té hipertensió o s’ha iniciat un tractament amb fàrmacs és recomanable prendre-se-la un cop al dia durant tres setmanes i diferents estones del dia per evitar que les fluctuacions modifiquin el diagnòstic.
- Una dieta recomanable per disminuir la hipertensió hauria de disminuir la quantitat de sal evitant aliments processats, comprovant la quantitat de sodi en alguns aliments...), ha de ser rica en fruita, vegetals, productes làctics desnatats, cereals integrals, pollastre, peix, fruits secs i evitant el greix, les carns vermelles, sucres i l’alcohol.
- Per disminuir la hipertensió és recomanable fer activitat física 3 vegades a la setmana durant com a mínim 30 minuts.
- Hi ha tres tipus de fàrmacs per combatre la hipertensió: els diürètics (que eliminen l’aigua de la sang), vasodilatadors (que dilaten els vasos sanguinis) i betablocadors (que disminueixen la velocitat dels batecs del cor i la seva força), però en començar el tractament cal seguir vigilant la dieta, el pes i fent activitat física.

Claire J. 2nA Batx.

Anònim ha dit...

7. Hipertensió. L’assassina silenciosa

- La hipertensió acostuma a estar mal diagnosticada. I quan ho està, no sempre està ben tractada
- A Espanya el 35% dels adults tenen hipertensió
- La tensió arterial és la pressió en què circula la sang dins de les artèries.
- El cos regula la tensió segons l’activitat que estiguem fent
- La pressió arterial alta, debilita les parets de les artèries de mica en mica.
- La pressió arterial baixa, fa que la sang li costi més arribar al cervell i a vegades causi mareig o esvaniment. Però no és tant perillosa com la alta.
- Per evitar hipertensió: reduir el consum de sal, reduir el pes i practicar esport.
- Si la hipertensió és massa alta es tracta amb fàrmacs com: diürètics, vasodilatadors i betablocadors.


LAURA ASENSIO 2nB

Anònim ha dit...

capitol 7

-La hipertensió provoca els infarts més perillosos peró ni els metges ni els pacients li dónen importància.
-La tensió aretrial és la pressió amb que circula la sang per dins les artèries. Hi ha la màxima (sistòlica, quan el cor es contrau) i la mínima (diastòlica, quan es relaxa). Si la màxima passa de 140 i la mínima de 90 es té hipertensió.
-La hipertensió depen del cor, de l'estat dels vasos sanguinis (que amb l'edat no es dilaten prou bé) i del ronyó ja que controla el volum d'aigua que hi ha a la sang.
-La sang a molta pressió pot deteriorar petits vasos sanguinis del cervell que a la llarga poden comportar demència senil.
-La majoria de població adulta no té una pressió normal (per sota de 120/80).
-La tensió baixa també és problemàtica.
-Tothom pot patir hipertensió, per això està bé prendre's la pressió de tant en tant.
-Algunes mesures contra la hipertensió són reduir el consum de sal, reduir el pes i fer exercici.
-Si no n'hi ha prou amb aquestes mesures es pot recórrer a fàrmacs. N'hi ha de diürètics que eliminen l'excés de líquids, de vasodilatadors que dilaten els vasos sanguinis, i de betablocadors que redueixen la tensió inhibint els impulsos nerviosos del cervell cap al cor i als vasos sanguinis cosa que fa que el cor bategui més lent.

Helena Aparisi

Anònim ha dit...

HIPERTENSIÓ, L’ASSASSINA SILENCIOSA
-L’ hipertensió és un dels factors que causa més morts en tot el món. Es tracta d’un factor que no s’interposa en la vida diària, sinó que actua de manera silenciosa.
-La importància de la hipertensió recau principalment en la circulació de la sang en els vasos sanguinis. Si la sang circula per un vas sanguini ample, circula a poca pressió. Així doncs, la pressió anirà augmentant al moment que els vasos sanguinis s’estreteixin i dificultin la circulació de la sang.
-La major part de vegades que sentim algú que pateix hipertensió ho solem relacionar gairebé de manera immediata amb un producte, la sal. Perquè la sal fa augmentar la pressió? Simplement perquè la sal reté gran quantitat d’aigua. Quan s’augmenta el nivell d’aigua, s’incrementa el nivell de sang. És per això que la sang ha de circular a una alta pressió.
-A mesura que la sang va circulant a una pressió elevada, les artèries i venes es van malmeten, de manera que poden acabar provocant lesions importants.
-El cardiòleg autor del llibre, ens informa que no hi ha un prototipus de persona hipertensa. És una anomalia que li pot succeir a qualsevol persona. L’únic mode de conèixer si la persona és hipertensa o no, és prenent-se la tensió regularment.
En cas que la persona sigui coneixedora de la hipertensió, cal que la pressió sigui mesurada diàriament.
-La dieta que cal seguir ha de ser pobre en sal,calories,carn vermella, sucre i sobretot alcohol. De manera contrària, és aconsellable l’abundant ingesta de fruita, vegetals, pollastre i fruit secs.
-Quan ens trobem davant de casos extrems, l’única solució són els fàrmacs. S’utilitzen diürètics que ajuden a eliminar líquids, vasodilatadors (permeten que la sang circula a més baixa pressió) i els betablocadors.
Carla González, 2n B

Anònim ha dit...

Hipertensió l’assasina silenciosa
• Gairebé la meitat de les victimes d’infarts tenen nivells de colesterol normals
• Entre tots els atacs els més perillosos són els que provenen de la hipertensió
• Tensió arterial es la major causa de mort al mon
• A Espanya un 35% dels adults té hipertensió i només el 15% rep tractament
• La pressió s’expressa en maxima i minima i la unitat es mm Hg
• Maxima es la pressio sistolica i la minima és la pressió diastolica
• Els adults tenen mes hipertensio ja que amb l’edat els vasos no es dilaten tan
• La pressió augment 5 mm Hg pr decada
• Cada 3 persones més grans de 60 són hipertenses
• Alcohol, tabac, café són potents vasoconstrictos
• Els ronyons també ajuden a regular la pressió
• Quan dormir la tensió e sminima per això al despertarnos elcor bombeja més sang per a que al aixecar-nos arribis sang al cerbell i als peus
• Quan fem exercici els vasos es contruen per a que l’oxigen arribi millor als musculs
• L’arterioesclerosí deteriora els vasos danyan al llarg del temps organs sensibles co els ulls, ronyons… o trencar els vassos mitjans i causa una hemorragia cerebral massiva
• No és una cosa que només pugui passar a gent nerviosa sinó que tambe pot passar a persones calmades
• E s sol donar mes importancia a la maxima ja que és el moment en que la sang porta major pressió
• La minima tampoc s’ha de menysprear ja que algu amb una minima molt alta pot comportar un sobre esforç per el cor i lesions al llarg del temps
• Alguns simpotmes són mals de cpa a la zona del front, marejos, visió borrosa…
• Es recomana prendres la pressió un cop cada dos anys
• Es recomana minaro en cannalla obesa o antecedents familiars
• Persaber si se’n té s’ha de mirar en dies separats durant tres semanes i a hores diferents
• Reduir el consum de sal és una bona forma de reduir la tensió
• La dieta Dash serveix per a reduir la tensio es genereosa en fruites, lactics desnatats… i cuida també el fisic per a qe no pugi el pes
• Hi ha 3 tipus principals de farmacas per a convetir la alta tensio:
o Diürètics
o Betablocadors
o Vasodilatadors
• Tot i prednre farmcs no s’ha de descuidar el pes ja que es una causa important de la alta tensió arterial


Marc Macarulla 2nB

Anònim ha dit...

7- Hipertensió. L'assassina silenciosa.

-Si durant molts anys s'amenaça al nostre cos prenent alcohol en excés, amb valors de tensió alts, greix abdominal, contaminació, tabac i altres factors semblants tindrem risc de patir malalties cardiovasculars greus.

-La hipertensió és molt perillosa i no presenta símptomes evidents, per això es recomana controlar cada dia que la tensió sigui correcta, es a dir, que estigui per sota de 120/80 mmHg.


-Pot arribar a fer malbé petits vasos sanguinis, a trencar vasos de mida mitjana causant hemorràgies, fins i tot a desprendre coàguls de les arteries causant embòlies. A més amb el pas dels anys pot causar petits danys que finalment es tornen en danys irreversibles.

-Per reduir les altes tensions es recomana fer exercici, baixar de pes fen dietes semblants a la dieta DASH (ideada per reduir la hipertensió), consumir menys sal i si cal prendre algun fàrmac que redueixi la tensió, dilati els vasos sanguinis o elimini l'excés de líquid en sang.

Rocío Antelo 2n A

Anònim ha dit...

Capítol 7. HIPERTENSIÓ, L’ASSASSINA SILENCIOSA

- La hipertensió és una de les malalties que causen més morts a tot el món.
- No és un factor que dificulti la vida diària, actua a llarg termini.
- La sang que viatge pels vasos sanguinis amples, circula a poca pressió, és a mesura que es van fent més estrets que la sang augmenta la pressió amb que viatge i això dificulta la circulació de la sang.
- La sal fa augmentar la pressió perquè reté una gran quantitat d’aigua, i si augmenta el nivell d’aigua, també ho fa el nivell de la sang. Per això la sang circula a gran pressió amb la gent que pateix d’hipertensió.
- Com que la sang viatja a una pressió elevada per les artèries i les venes provoca que es vagin malmeten, i això pot comportar greus lesions.
- La hipertensió és una malaltia que li pot passar a qualsevol persona, l’única manera de saber si una persona és hipertensa o no, és prenent-se la tensió regularment.
- En cas que la persona sigui coneixedora de la hipertensió, cal que la pressió sigui mesurada diàriament.
- És molt important que la dieta no incorpori gaires calories, sal, carn vermella, sucre i sobretot alcohol. En canvi és aconsellable menjar fruita, verdures, pollastre i fruits secs.
- Quan hi ha pacients amb un grau molt elevat d’hipertensió s’han de passar als fàrmacs, ja que ajuden a eliminar els líquids i són vasodilatadors, és a dir, permeten que la sang circuli a més baixa pressió.

Vero Torras
2n Bat B

Anònim ha dit...

7.- HIPERTENSIÓ. L'ASSASSINA SILENCIOSA

1. El fet de mantenir-se durant molt anys consumint alcohol i tabac en excés, no regulant els valors de tensió alts i greix abdominal, tenint contacte amb un ambient mol contaminat, junt amb altres factors semblants, es corre el risc de, en un futur, patir malalties cardiovasculars greus.

2. És recomanable fer seguits controls de la tensió per tal de controlar que es mantingui per sota de 120/80 mmHg, ja que quan es pateix hipertensió no es presenten símptomes evidents que puguin arribar a portar al seu diagnòstic.

3. La hipertensió és molt perillosa, ja que pot arribar a fer malbé diferents vasos sanguinis que, si es tracta de vasos de mida mitjana, poden arribar a causar grans hemorràgies i,fins i tot, causar embòlies, junt amb altres patologies irreversibles.

4. Fer exercici és una de les recomanacions més freqüents per reduir altres tensions, juntament amb les dietes semblants a la DASH (ideada per reduir la hipertensió), la consumició de menys sal i la regulació de la tensió mitjançament fàrmacs que ajudin a dilatar els vasos sanguinis o eliminar les retensions de líquids.

Jenny Peñalba
2n.BATX.A