Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dimarts, 28 de setembre del 2010

86- La ciència de la salut ( capítol 9)

Valentí Fuster
Comentaris sobre el llibre La ciéncia de la salut realitzats pels alumnes de biologia humana de 2n de batxillerat. En aquest post es comenta el capítol: 

9- Vitamines i minerals. Per què els metges aconsellem menjar fruita
Per ampliar informació sobre el cos humà i la salut es pot consultar en l’aula virtual adn-dna.net els següents cursos:

B02- La química de la vida
B10- El cos humà:anatomia i fisiologia
B11- La nutrició humana
 

Els comentaris sobre el capítol 9 es faran públics el proper dilluns 4 d'octubre.

14 comentaris:

Anònim ha dit...

- Els cos humà realitza constantment reaccions químiques. Així doncs, també genera residus (radicals lliures). Són molècules que presenten pocs electrons i que per ser més estables roben electrons a altres molècules. L’arteriosclerosi, l’osteoporosi, càncers, etc, són produïts per radicals lliures.
- Els radicals lliures són eliminats gràcies als antioxidants.
- La vitamina E es tracta d’un antioxidant que redueix el risc de patir malalties cardiovasculars.
- La vitamina C es troba principalment en la fruita i verdura.
- És recomanable la ingesta de fruites i verdures de color verd fosc, taronja o groc (són riques en antioxidants).
- Una altra propietat beneficiosa i important de les fruites i les verdures és la fibra. Hi ha dos tipus de fibres: la pectina (regulen el nivell de sucre i colesterol) i les fibres no solubles (estrenyiment).
- Es recomanen 20 grams diaris de fibra.
- La xocolata també aporta fibra. 10 grams de xocolata equivalen a 2 grams de fibra. Està comprovat que la xocolata, el vi, l’all, els fruits secs redueixen el risc de patir un infart. S’ha de tenir en compte però, que la xocolata porta moltes calories.
- Una de les primeres recomanacions és menjar com a mínim 5 total de fruita i verdura.
- No és aconsellable prendre suplements vitamínics.
- Els suplements de minerals eviten possibles anomalies greus.
- Hem de seguir una dieta variada i equilibrada. No hi ha una dieta ideal tot i que s’han de seguir unes normes comunes i bàsiques: rica en carbohidrats, pobres en sucres, abundants greixos saludables, escassos greixos saturats. Inclouen molta fruita, verdura i hortalisses.

Carla González
Biologia Humana, 2n B

Anònim ha dit...

És molt important tenir una bona alimentació, no només per obtenir energia per sobreviure i així poder fer les nostres funcions vitals, sinó que també perquè el nostre cos funcioni correctament, cada òrgan i sistema pugui fer les seves funcions sense cap tipus de problema.

Sinó es vigila la nutrició pot ser molt dolent per el cos, tan si és per accés de greixos, que pot comportar problemes de colesterol o fins hi tot d’obesitat. O també pot ser per escassetat, que això podria produir falta d’energia, i problemes greus en la nostre salut i altres malalties, com l’anorèxia.

Per això mateix es necessita menjar de tot, perquè no tinguis massa abús d’alguns aliments. Però sobretot és molt aconsellable menjar fruita, perquè porten de tot, són riques en sucres, vitamines A i C, glúcids, fibra i sals minerals, i gràcies això no tens perill de patir falta d’energia. A més a més tenen un baix valor calòric, és molt recomanable en les dietes per l’obesitat. També contenen molta aigua, que va molt per hidratar-se.

Marta Torras
1r batxillerat B

Anònim ha dit...

CAPITOL 9

-Els radicals lliures són molècules a les quals falten electrons. Aquestes roben electrons a altres i provoquen reaccions d'oxidació. Són uns dels factors que provoquen arterioesclerosi, alzheimer, diabètis, càncers...
-Els antioxidants cedeixen un electró als radicals lliures i continuen sent estables.
-Els radicals lliures oxiden, per exemple, l'LDL i com més LDL oxidat, més risc d'infart hi ha.
-Fumar, l'exposició a radiacions i una altra contaminació fan augmentar els radicals lliures.
-Hi ha diferents tipus d'oxidants: Vitamina E (olis vegetals, fruits secs), vitamina C (fruites i hortalisses) i caretoides (pastanaga i tomàquet).
-Com més intens és el color de la fruita i verdura i hortalissa més antioxidant té.
-La fibra també va bé per prevenir malalties cardiovasculars i digestives. N'hi ha dos tipus: Soluble (controla el nivell de sucre i de colesterol a la sang) i no soluble (controla el pas dels aliments per l'aparell digestiu).
-S'haurien de prendre 20g diaris.
-L'Assamblea Americana del cor recomana 5 racions de fruita, verdura i hortalisses al dia. El 36% dels espanyols no menja fruita fresca al dia.
-Els suplements vitaminics no se sap si van bé. Només es recomanen els d'àcid fòlic a les embarassades ja que una falta podria provocar malformacions al fetus.
-Els suplements minerals si que van bé.
-Una dieta equilibrada ha de ser rica en carbohidrats complexos i han de predominar els greixos saludables (peix, oli d'oliva..) sobre els no saludables (carn vermella i pastisseria industrial).

Helena Aparisi

Elisabet ha dit...

9. VITAMINES I MINERALS. PER QUÈ ELS METGES ACONSELLEM MENJAR FRUITA
- Com a resultat a les reaccions que es duen a terme al nostre cos, hi resten algunes molècules que han perdut electrons i intentant aconseguir-los agafant-los en altres molècules. Així doncs, provoquen que altres molècules es converteixen com ells, en radicals lliures. I aquest tipus provoca un gran nombre de malalties que poden causar la mort. Els radicals lliures actuen sobre la resta de cèl•lules i les danyen. Els antioxidants que es troben en alguns aliments els cedeixen electrons que no necessiten i desfan la seva acció.
- Els antioxidants més importants són:
1. vitamina E. A l’oli vegetal I algunes fruites seques com l’ametlla
2. vitamina C. En en fruites com les maduixes, kiwis i taronges i en hortalisses com bròquil, col i coliflor
3. Carotenoides. En pastanagues i tomàquets.
- No sempre es compleix, però és cert que els pigments dels vegetals són el que el dota de la qualitat de ser antioxidants . Per tant, és recomanable menjar-los com més intensos de color millor.
- Les fruites i verdures també aporten moltes altres substàncies saludables pel cos humà, com: àcid fòlic, flavonoides, terpens, polifenols... i també, fibra ja sigui soluble com la pectina que ajuda a controlar el nivell de sucre i colesterol en sang, o les no solubles que faciliten la digestió dels aliments. Provenen de fruites, verdures i hortalisses, a més am és, de cigrons, llenties i cereals integrals. Cal ingerir-ne 20 grams diaris.
- Una porció diària de xocolata negra, baixa en sucre i llet, conté fibra i pot arribar a reduir el risc d’infart. El problema és que té moltes calories. De la mateixa manera altres aliments que reduïen el risc cardiovascular és beure vi amb moderació, all, fruita seca i peix.
- El més important és menjar forces fruites, verdures i hortalisses diàries però la gent no ho fa.
-És cert que la població no consumeix motes vitamines però tampoc s’ha demostrat que els suplements siguin eficaços ni que no siguin perjudicials. Per tant, és recomana no prendre’n. L’únic que sí, és l’’àcid fòlic en situacions determinades.
- En el cas dels minerals, succeeix el mateix el millor que es pot fer es ingerir-los per la dieta.
- La dieta ideal consisteix en menjar de tot, incloses alguns aliments poc saludables, però el més important és tenir una dieta rica en fruita, verdures i hortalisses i greixos insaturats, rica en carbohidrats complexos i baixa en sucre.

E. Domènech
2n Batx

Anònim ha dit...

9- VITAMINES I MINERALS. PER QUÈ ELS METGES ACO SELLEM MENJAR FRUITA


-De tant en tant ens podem donar petits gustos com menjar xocolata i prendre vi, ja que, són rics en antioxidants.

-Al cos es duen a terme moltes reaccions químiques que produeixen residus com els radicals lliures. Aquestes molècules no tenen suficients electrons, i els han d'agafar d'altres molècules, per tant generen molta inestabilitat i incrementen el risc de patir diverses malalties.

-Per evitar els radicals lliures s'ha d'ingerir antioxidants, es a dir, molècules que cedeixen electrons i segueixen quedant estables, com la vitamina C o la vitamina E.

-Hi ha factor que afavoreixen l'aparició de radicals lliures, com fumar o sotmetre's a radiacions.

-Una bona dieta, ha d'incloure carbohidrats complexos, més greixos saludables que carn vermella, 5 peces de fruita al dia i ha de ser moderada en sucres.

-Cal destacar que els suplements minerals són bons pel cos, no com els suplements vitamínics que no son eficaços i poden causar efectes secundaris.


Rocío Antelo 2nA

Anònim ha dit...

9. VITAMINES I MINERALS. PER QUÈ ELS METGES ACONSELLEM MENJAR FRUITA
- Tot I la quantitat de malalties que puguem patir com la hipercolesterolèmia, la hipertensió, obesitat hi ha petits plaers diaris que ens ajuden a cuidar més bé com la xocolata, el vi, això si amb petites mesures.
- El nostre cos és una màquina química i com a tal produeix uns residus, aquests són radicals lliures i ens poden causar la mort, per aquest motiu hem d’ingerir en la dieta els antioxidants que ajuden a què els radicals lliures no siguin perjudicials.
- Hi ha però una gran varietat d’antioxidants i si que molts d’ells fan la mateixa funció, però em de saber bé quin toca en cada cas.
- Per exemple no és el mateix la vitamina E que trobem als olis que la vitamina C que la trobem a les fruites i verdures.
- També és molt important que en els nostres àpats intentem menjar variat i colorit és a dir tot tipus de fruita i verdures ja que així ens assegurem l’aportació necessària d’antioxidants.
- L’ aport de fibra l’hem de subministrar cada dia per a regular en nostre trànsit intestinal.
- Finalment també va be recordar que si no és en casos extrems les vitamines s’haurien d’ingerir en la dieta i no en complements vitamínics farmacèutics.

Anna Solà

Dani C ha dit...

1. Com a producte final del seu metabolisme, el cos genera uns residus. Aquests són els radicals lliures, molt inestables, que queden lliures i ataquen a altres molècules. El procés d’atac d’aquests radicals s’anomena reaccions d’oxidació i reducció. A aquests se’ls hi atribueix la causa de les malalties que més morts generen, com ara l’Alzheimer, l’arteriosclerosi, l’osteoporosi...
2. Els antioxidants, poden reduir aquests radicals lliures cedint un electró a aquests, quedant igualment estables, per aquest motiu no actuarien com un radical.
3. S’ha observat que la vitamina E ajuda en la prevenció del risc cardiovascular, aquesta és de caràcter liposoluble, això vol dir que es troba en aliments que continguin greix com ara les fruites seques, o els olis vegetals d’oliva i gira-sol.
4. Com a exemple de vitamina hidrosoluble trobem la vitamina C. Té la fama de ser molt important per combatre els refredats però no ha estat demostrada la seva funcionalitat. Tot i així, el que si és cert és que té un gran poder antioxidant. La podem trobar dins de fruites com el kiwi i les maduixes o hortalisses i verdures com el bròquil i la coliflor també contenen grans quantitats d’aquesta vitamina. La vitamina C és sensible a la calor, per aquest motiu es fa malbé fàcilment amb la cocció i perd les seves propietats.
5. Els carotens, concretament els β-carotens de les pastanagues i els licopens dels tomàquets tenen un gran potencial antioxidant.
6. El color de la fruita i les verdures és important. S’ha observat que com més intens sigui el color de les fruites o més fosc sigui el verd de les verdures, més quantitat de antioxidants contenen aquestes. Tot i que aquest mètode no és infal•lible del tot ja que alguna fruita o verdura no compleix aquesta norma.
7. Trobem dos tipus de fibra: les hidrosolubles com la pectina, que evita el pas del colesterol i sucre al corrent sanguini, i les no solubles, que faciliten el pas dels aliments pel tub digestiu i ajuden a combatre l’estrenyiment. Totes dues comparteixen una funció: donar sacietat.
8. La xocolata, perillós enemic de les dietes hipocolesterolemiants, està prenent una nova direcció. Presa amb mesura, la xocolata pot reduir el risc cardiovascular en un 21% pel fet d’estar feta de cacau, una fruita amb unes propietats nutritives molt elevades. Altres aliments com el vi, el peix, la fruita seca i l’all ajuden en la reducció del risc cardiovascular.
9. En la població occidental, el fet de menjar 5 racions de fruita diàries és un fet més aviat impossible, cada vegada ens allunyem més d’aquesta xifra i ens anem més al consum de sucres industrials i greixos.
10. Els suplements vitamínics que s’estan posant tant de moda no són pas gaire recomanables, és cert que no s’ha trobat cap benefici ni perjudici, però és creu que podrien ser causants d’agreujar certes malalties. Per aquest motiu és important ingerir-los de forma directa d’aliments que en continguin en comptes de sintètics.
11. De la mateixa forma que les vitamines són importants per al nostre cos, també ho són els minerals. Un dèficit d’aquests pot causar greus malalties que podrien estalviar-se amb una dieta adequada. En els casos en que no és pot solucionar només amb la dieta si que és recomana l’ús de suplements.

Anònim ha dit...

El cos provoca residus en forma de radicals lliures que serien molècules que els hi falten electrons. Llavors per augmentar la seva estabilitat “roben” electrons a molècules veïnes, que es converteixen en radicals lliures i van a prendre electrons i així successivament.
Aquests radicals lliures són els causants de l’arteriosclerosi, Alzheimer, l’osteoporosi, la majoria de diabetis, alguns càncers i els processos d’envelliment.
Els antioxidants (xocolata, vi, all, fruits secs…) cedeixen electrons als radicals lliures, per tal de rehabilitar-los, gràcies a l’estabilitat d’aquests antioxidants, encara que perdin electrons continuen essent estables.
En el cas de les malalties cardiovasculars el radicals lliure és el colesterol LDL, ja que lesiona les artèries .
Són especialment vulnerables a aquests danys les persones fumadores o exposades a certs nivells de radiació.
Hi ha diferents tipus d’antioxidants, no tots actuen igual. Per exemple per prevenir els infarts la vitamina E (que abunda en olis vegetals) és molt eficaç.
El fet que sigui una vitamina significa que ha de ser ingerida ja que el propi cos no la produeix.
La vitamina C té una gran activitat antioxidant i quan no es pren la quantitat suficient, apareixent problemes de salut.
Els carotenoides són un tercer tipus d’antioxidant molt important que es troben en les hortalisses de color taronja i vermell, com les pastanagues i els tomàquets. El pigment que dóna el color taronja té un gran efecte antioxidant.
Com més colorós sigui una fruita o verdura més acció antioxidant té, encara que no sigui una característica infalible, ja que hi ha algunes excepcions, la majoria ho són.
A part que el consum de fruita i verdura aporta antioxidants també porta àcid fòlic que és essencial durant l’embaràs. Aporten minerals i vitamines, i altres substàncies com flavonoides, polifenols, que porten fibra.
La xocolata també pot ser una bona font de fibra, una porció de 10 grams de xocolata pot aportar 2 grams de fibra.
La recomanació 1 és prendre cinc racions diàries de de fruites, verdures i hortalisses.
Els suplements vitamínics no tenen cap eficàcia en la prevenció cardiovascular. En canvi el que si que està demostrat és que resulta eficaç és una dieta rica en vegetals.
Els suplements de minerals són diferents, ja que, aquests no són sintetitzats pel cos, i per tant si els nutrients que ingerim no en porten la quantitat suficient, no fan mal els suplements minerals.
La dieta ideal ha de ser variada i equilibrada, per tant, ha d’incloure qualsevol aliment, però en quantitats diferents. No només hi ha una dieta ideal sinó vàries, Però totes tenen característiques en comú. Són riques en carbohidrats complexos i moderades en sucre. Totes incorporen fruites i verdures en abundància. Tot i que dins d’aquestes normes tenim una marge d’elecció que permetin diferents combinacions saludables i que ens agradin.
Vero Torras
2n Batxillerat B

Anònim ha dit...

VITAMINES I MINERALS

- L’organisme genera residus durant el metabolisme: els radicals lliures. Aquestes són molècules que els hi falten electrons i són inestables; d’aquesta manera, agafen electrons d’altres molècules, que també es tornen radicals lliures.
- Els antioxidants són molècules que donen electrons als radicals lliures i es troben en alguns aliments, com la fruita o la xocolata.
- Hi ha diferents antioxidants i no actuen tots igual.
- Els antioxidants més importants són la vitamina E (recomanable per la prevenció cardiovascular que es troba en olis vegetals i fruites seques), la vitamina C (en taronges) i els carotenoides (en hortalisses taronges i vermelles).
- A part d’antioxidants les verdures i les hortalisses també aporten àcid fòlic, minerals, vitamines i fibra.
- Hi ha dos tipus de fibra: les solubles, adients per controlar el sucre i el colesterol; i no solubles, adients per l’estrenyiment.
- Es recomana consumir uns 20 grams diaris de fibra.
- Curiosament, una mica de xocolata, vi, all, fruita seca i peix també aporta fibra.
- És recomanable prendre 5 racions de fruita i verdura al dia.
- No està demostrat que els suplements vitamines i els minerals siguin eficaços i sempre és millor portar una dieta variada i equilibrada.

Anna Ferrer - 2n Batx. A

Anònim ha dit...

CAPÍTOL IX: “VITAMINES I MINERALS. PER QUÈ ELS METGES ACONSELLEM MENJAR FRUITA”
- Els radicals lliures son els residus que prenen electrons a altres molècules degut a la seva inestabilitat I produeixen problemes de la salut que causen gran part de les morts actuals.
- Els antioxidants s’encarreguen de donar un electró (i tot i així trobar-se en forma estable) als radicals lliures.
- Les persones amb una dieta rica en vitamina E (antioxidant liposoluble) tenen menys risc d’infart. La vitamina C (antioxidant hidrosoluble) és indispensable per tenir una bona salut.
- Un altre grup important d’antioxidants són els carotenoides (pastanagues, tomàquets...).
- És important el color de la fruita i la verdura que es menja, és un indicador de la varietat d’antioxidants que conté.
- La fibra pot ser soluble o no soluble i pot interferir el pas del sucre i el colesterol dels aliments a la sang i augmenta la sensació de sacietat.
- La primera recomanació per evitar malalties cardiovasculars segons l’associació Americana del cor és prendre varietat de fruita, verdura i hortalisses i un mínim de 5 racions diàries.
- Els suplements antioxidants i vitamínics no han demostrat tenir cap eficàcia en prevenir les malalties cardiovasculars però en alguns casos efectes secundaris negatius.
- Es recomana un suplement d’àcid fòlic a dones embarassada perquè la manca d’aquesta vitamina pot comportar deformacions en el fetus.
- En canvi si que es recomana prendre suplements de minerals en cas de que en falti en la dieta.
- El ferro, el magnesi i el potassi poden afectar el funcionament del sistema cardiovascular.
- Les dietes ideals han de ser riques en carbohidrats, moderades en sucres, han de donar més importància als greixos trobats al peix i l’oli d’oliva que no pas als que es troben a la carn vermella i la pastisseria industrial. Totes contenen verdures, fruita i hortalisses en abundància.
Claire J. 2nA

Anònim ha dit...

Vitamines i minerals. Per què els metges recomanen prendre fruita?

• Els antioxidants ajuden al nostre organisme fen que els radicals lliures no causin cap dany al nostre cos
• Entre la gran varietat d’antioxidants trobem la xocolata, l’all, el vi sempre que sigui un vas al dia, i també finalment i més important de tots la fruita.
• Els radicals lliures poden arribar a causar lesions cardiovasculars, fan que el colesterol LDL es desprengui d eles parets de les arteries i que circuli per la nostra sang augmentant la possibilitat de patir un infart
• Tot i que el nombre de antioxidants és molt ampli s’ha de tenir en compte que no tots els antioxidants serveixen per el mateix
• La vitamina E és important per a reduir el perill de patir problemes cardiovasculars
• Les vitamines no es troben en el organisme humà ja que no les produeix, han de ser ingerides en aliments.
• Per altre banda la vitamina C es troba en fruites i verdures , i tot no haver estat comprovat, es diu que ajuda a curar constipats.
• Un tercer grup molt important de antioxidants són els carotenoides que són beneficiosos per a l'anèmia drepanocítica, i com a prevenció de les cataractes, la degeneració macular (luteïna, zeaxantina, licopè) i les malalties cardíaques, entre altres disfuncions.
• Tot i que semblí inversemblant el color de les fruites i verdures ens es molt important per a saber quina contes més antioxidants i quines menys, es diu que com més acolorit es l’aliment més antioxidants, en el cas de les fruites ens em de fixar en la polpa
• Apart dels antioxidants que són molt importants no ens podem oblidar de la fibra que ens ajuda a estar bé i a tenir una millor sensació de ben estar,els llegums i algunes fruites són riques en fibra al igual que els vegetals.
• La quantitat recomanable de fibra en un dia són 20gr.
• La xocolata també és un aliment ric en fibres tot i que no es bo prendre els 20gr de fibra diaris en xocolata.
• La xocolata s’ha vist que ajuda a el bon funcionament del nostre organisme sempre que es prengui am moderació
• També és important que la xocolata sigui rica en cacau i no d’aquelles xocolates amb llet o de color blanc que ja no aporten res de bo al orgnaisme.
• La xocolata també ens ajuda en el consum de calories necessàries en un dia ja que té una concentració de calories molt elevat.
• Per altre banda també es important els consum de aliments com vi , all, fruita seca, peix... els quals són rics en antioxidants.
• Una recomanació seria prendre una dieta amb el màxim de varietat possible, ja que no ens podem alimentar sempre del mateix
• Per altre banda el que no pot ser és aquesta disminució de gent que menja fruita aquests darrers anys
• En aquests darrers anys la gent a començat a tenir dietes estrambòtiques que l’únic que fan es perjudicar el seu organisme
• Per altre banda no es recomanable el consum de suplements vitamínics a no ser que sigui molt necessaris com el que cas de les embarassades que necessiten el àcid fòlic per a un bon desenvolupament.
• Per altre banda els consum de suplements rics amb mineral si que pot ser recomanable per que al igual que les vitamines també són molt necessaris , i ha estat demostrat que la falta de minerals causa problemes i que quan es pren els suplements el organisme millora
• La dieta ideal no existeix, es tota dieta que contingui els nutrients necessaris per al nostre organisme i que ens afavoreixi

Marc Macarulla 2nB

Anònim ha dit...

- Hi ha antioxidants que ajuden a limitar els danys dels residus químics que el cos genera sense parar.
- Ja que el cos fa moltes funcions i en diferents nivells, es nodreix d’oxigen. D’aliments… i finalment en treu residus.
- Trobem molts tipus d’antioxidant; primer la prevenció cardiovascular és la vitamina E, la trobem ens els olis vegetals, uns altres són els hidrosolubles. Solubles en aigua, abunden els les fruites i verdures. I finalment, els que contenen vitamina E i C són els carotenoides que abunden en hortalisses, destaca el betacarotè que el torbem en el color de les pastanagues…
- Però, en realitat, les fruites, verdures i tot això, també aporten àcid fòlic, essencial durant l’embaràs.
- En un cas de dèficit de ferro s’anomena anèmia, per la manca de potassi i de magnesi.
- Per això una dieta ha d’estar ben equilibrada i ser molt variada.


Laia Salgado 2n.batx. C

Anònim ha dit...

- Antioxidants: ajuden a limitar els danys dels residus químics que es generen constantment en l’organisme. El cos realitza diverses funcions, al cap i a la fi totes aquestes produeixen els productes finals anomenats residus.
- Hi ha diferents tipus d’antioxidants per exemple: els que prevenen el risc cardiovascular, com per exemple la vitamina E; els carotenoides i finalment els olis vegetals. Tots aquests ajuden a reparar l’organisme vers aquests agents químics i gràcies a ells estem protegits o més ben dit, podem prevenir moltes malalties. De les quals les més abundants són cardiovasculars.
- Una dieta ha d’estar ben equilibrada, això bol dir que ha de ser rica per l’organisme. Ha d’aportar allò que realment necessita. El dèficit o l’excés pot provocar greus malalties; una per exemple és la falta de ferro que origina una anèmia.
- Per aquests motius hem de ser capaços de combinar una dieta ben equilibrada que mantingui l’organisme en bon estat de salut.
Marta Salgado Juan
2n Batx. A

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 9: Vitamines i minerals. Per què els metges aconsellem menjar fruita
- El cos humà duu a terme reaccions químiques en les quals obté productes i energia però també genera residus.
- Aquests residus són els radicals lliures, que són molècules a les que els falten electrons i són inestables. Causen arteriosclerosi, alzheimer, osteoporosi, diabetis, càncer i l’envelliment.
- Les molècules que cedeixen un electró als radicals lliures i els estabilitzen són els antioxidants.
- Aliments antioxidants són, per exemple, la xocolata, el vi, l’all, la fruita i els vegetals.
- Però no tots els antioxidants són eficaços, sinó que sobretot ho són aquelles fruites que porten alguna determinada vitamina, que el cos no pot sintetitzar sinó que les hem d’ingerir en la dieta.
- Pel que fa als vegetals en general, hem de tenir en compte que depèn del color que tinguin tindran més o menys antioxidants, perquè tindran licopè o betacarotè.
- A més a més, la fruita també és essencial perquè també aporta àcid fòlic, minerals, vitamines, flavonoides, polifenols, terpens, fibra...
- Un altre aliment saludable és la xocolata, que conté antioxidants i fibra, ja que és un producte d’origen vegetal. També són aliments saludables el vi, l’all, la fruita seca i el peix.

Ester Marin Esteve - 2n Batx. científic