Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dilluns, 18 d’octubre del 2010

93- La ciència de la salut (capítol 12)

Valentí Fuster
Comentaris sobre el llibre La ciéncia de la salut realitzats pels alumnes de biologia humana de 2n de batxillerat. En aquest post es comenta el capítol: 

                        12- Carbohidrats. Dolços que amarguen



Per ampliar informació sobre el cos humà i la salut es pot consultar en l’aula virtual adn-dna.net els següents cursos:

B02- La química de la vida
B10- El cos humà:anatomia i fisiologia
B11- La nutrició humana 

Els comentaris sobre el capítol 12 es faran públics el proper dilluns 25 d'octubre.

17 comentaris:

Anònim ha dit...

11. CARBOHIDRATS, DOLÇOS QUE AMARGUEN:

- Els dolços tenen carbohidrats simples, que passen a la sang, i no aporten nutrients. En canvi, els aliments com el pa, la pasta... contenen carbohidrats complexos, dels quals n'extraiem energia, i són més beneficiosos.

- cal tenir en compte que un excés de proteïnes, així com de greixos, també engreixa.
Això no vol dir que haguem de treure de la nostra dieta el pa o la pasta.

- Com més alt sigui el consum d'aliments integrals, hi haurà una disminució major del risc cardiovascular.

- No hem d'acceptar en una dieta habitual, aquells aliments que haurien de ser de consum esporàdic.

- Molta gent creu que un excés de sucres és la única causa que pot provocar la diabetis, però cal tenir en compte que no sempre és així, i que hi ha dos tipus de diabetis diferents, i causats per factors distints.

- En molts casos, la gent recupera el respecte pels aliments, quan s'adona que pateix una malaltia, i hauríem de ser conscients que hauríem de vigilar SEMPRE el què menges; així no ens haurem de preocupar en un futur.

Noelia Ll. 2n Batxillerat A

Anònim ha dit...

CAPITOL 12:

-El consum de carbohidrats complexos s'ha reduit, en canvi, el de sucres sense valor nutritiu, ha augmentat.
-Els dolços contenen carbohidrats simples o sucres, que aporten moltes caloríes però no tenen cap valor nutritiu (ni vitamines, ni minerals...).
-Els carbohidrats simples més importants són la sacarosa, la fructosa de la fruita, la lactosa de la llet o la glucosa.
-Els carbohidrats complexos es troben en aliments com el pa, la pasta, les patates o l'arròs.
-Tots els carbohidrats s'utilitzen com a font d'energia per a l'organisme.
-Els aliments que contenen carbohidrats complexos també són rics en fibra, vitamines, minerals i proteïnes.
-La fibra també és un carbohidrats però no aporta energia, si no que proporciona una sensació de sacietat.
-S'aconsella prendre carbohidrats complexos cada dia i amb abundància, ja que han de proporcionar la meitat de les caloríes diàries.
-Una dieta equilibrada no ha de ser restrictiva amb els carbohidrats, si no més aviat al contrari.
-Els cereals integrals són millors que els refinats, ja que contenen més fibra, més greixos saludables, més vitamines, minerals i antioxidants.
-Com més gran és el consum d'aliments integrals més baix és el risc de patir una malaltia cardiovascular.
-Els carbohidrats complexos haurien de ser la base de cada àpat.
-Els aliments amb carbohidrats simples s'haurien de prendre ocasionalment.
-Com a postre, és millor prendre fruita i no dolços.
-Quan s'abusa dels carbohidrats simples es pren un excés de caloríes.
-Un major consum de dolços no té cap relació amb el risc de patir diabetis però si amb el desenvolupament de la malaltia un cop ja es pateix.


Maite Alamillo, 2n Batx. B

Anònim ha dit...

12. CARBOHIDRATS. DOLÇOS QUE AMARGUEN.

- Actualment la pressa a l’hora de menjar provoca que cada cop l’alimentació sigui més dolenta, per exemple, cada cop més s’estan substituint els carbohidrats complexos pels carbohidrats simples.

- Hi ha dos tipus de carbohidrats, els simples i els complexos. Els carbohidrats simples, com les llaminadures, aporten energia però no van acompanyats de vitamines, minerals o altres nutrients. En canvi els complexos, com el pa o les llegums, aporten energia acompanyada de fibra, vitamines i proteïnes entre d’altres.

- La fibra es classifica com un carbohidrat per la seva composició química, però la seva funció no és com la d’aquests, ja que, no aporta energia, dona sensació de sacietat, controla el nivell de sucre i colesterol en sang i facilita el pas dels aliments per l’intestí.

- Els sucres provoquen un augment de glucosa en sang molt fort.

- Creiem que la base d’un àpat es la carn o el peix quan haurien de ser els carbohidrats.

- El consum d’aliments integrals provoca que el risc a patir malalties cardiovasculars disminueixi.

- El consum de carbohidrats simples provoca un excés de calories, per tant, s’agafen quilos de mes. En conseqüència augmenta la tensió arterial i el risc de patir diabetis o malalties coronàries.

- Els carbohidrats que ingerim en la nostra dieta no condueixen a la diabetis, sinó que, fan que aquesta evolucioni un cop es té.

Rocío Antelo 2n A

Anònim ha dit...

CARBOHIDRATS. DOLÇOS QUE AMARGUEN
- Mica en mica, alguns aliments com els carbohidrats complexos s’estan substituint per d’altres sucres present en les llaminadures.,
- Els dolços presenten carbohidrats simples, que aquests són fàcilment digeribles i proporcionen energia gairebé immediata. D’altra banda però, no van associats ni amb vitamines, ni minerals ni sucres. És la manera més ràpida del cos d’obtindre energia (mitjançant un caramel,llaminadura, etc).
- Carbohidrats simples o sucres: sacarosa, fructosa, lactosa…
- Carbohidrats complexes; presents en la pasta, pa, cereals, etc. Són sucres de digestió lenta, i que per tan no augmenten immediatament el nivell de sucre en sang.
- La fibra ajuda a eliminar i desfer-nos de les calories que ingerim.
- Una dieta sana i equilibrada és rica en carbohidrats complexes i pobre en sucres o carbohidrats simples.
CARBOHIDRATS COMPLEXES
- El pa en excés engreixa, però aquest augment de pes ve associats principalment amb els aliments que se li afegeixen al pa.
- Passa el mateix amb els espaguetis o les patates. Són carbohidrats complexes que no proporciones moltes calories, però que si són acompanyats amb determinades salses o olis es converteixen en plats amb una quantitat de calories importants.
- Els carbohidrats constitueixen la base de la piràmide d’una dieta ideal.
CARBOHIDRATS SIMPLES
- Llaminadures, gelats, refrescos, sucs.. (dolços en general). S’estan substituint els dolços per la fruita a l’hora dels postres. Això comporta una disminució de fibra, vitamines i d’antioxidants.
DIABETIS
- S’han de reduir els aliments rics en calories i sucres (caramels i refrescos).
- Els dolços provoquen diabetis d’una manera indirecte. Els dolços provoquen obesitat i de l’obesitat es passa a diabetis.
- Hi ha dos tipus de diabetis: diabetis del tipus I i del tipus II.
- DIABETIS DEL TIPUS I: les cèl•lules del pàncrees que produeixen insulina deixen de funcionar.
- DIABETIS DEL TIPUS II: edat avançada (a partir dels 45 anys). El greix segrega unes substàncies que impedeixen l’actuació de la insulina.

Carla González
2n Batx B

Elisabet ha dit...

12. CARBOHIDRATS. DOLÇOS QUE AMARGUEN
- Acostumem a prendre 3 tipus de carbohidrats:
SUCRES. El més dolents i els que més se’n prenen. Es digereixen ràpid (augmenten amb rapidesa el nivell de glucosa en sang)i aporten molta energia. No van acompanyat s d’altres nutrients. Com la sacarosa, fructosa, sacarosa, glucosa, lactosa. En aliments com els dolços. S’han de moderar la seva ingestió.
A l’hora de preocupar-nos dels carbohidrats, sempre caiem en l’error d’acceptar com a consum habitual aliments que haurien de ser de consum esporàdic i prenen posició a aliments més importants. Com passa amb els carbohidrats simples com la Coca- Cola, les postres ensucrades, les llaminadures, les galetes... Com és dolços es prenen, menys fruita i per tant, menys vitamines, menys antioxidants es prenen. A més a més, alguns porten caries i d’aquesta manera, no s’ensenya als nens a alimentar-se bé.
El fet que portin un excés de calories provoca que augmentin el pes de la persona; per tant, nivells de colesterol dolent més alts, tensió arterial alta i risc més gran de patir malalties coronàries. Per això, tenen un efecte indirecte sobre el risc de patir diabetis ja que provoquen sobrepès. Independentment, que augmentin el sucre de la sang el que provoquen es que la insulina no faci la seva funció correctament.
C. COMPLEXOS. Són els més importants i el que menys se’n prenen. En aliments com pa, pasta arròs i patates. S’utilitzen com a font d’energia. Aquests aliments contenen altres nutrients com vitamines, minerals, o proteïnes. La digestió és lenta i no provoquen un augment sobta del nivell de glucosa. Es recomana prendre’n cada dia. El pa engreixa en excés o depèn de amb què l’acompanyis. Igual que els espaguetis o les patates. El únic que el pa i les patates es digereixen més ràpid i fan pujar ràpidament el nivell de glucosa en sang que les llenties o els espaguetis. Tot i així, no és tant ràpid comes les sucres. Doncs, els pans integrals tenen més fibra i endarrereixen aquesta absorció. Els cereals integrals contenen més fibra, més greixos saludables i més vitamines, això fa disminuir el risc cardiovascular
FIBRA. No aporta calories, al contrari. Proporciona sensació de sacietat, ajuda a controlar el nivell de sucre i colesterol en sang i ajuda a la digestió dels aliments.
Hi ha aquest tendència a causa de la manca de temps i la impaciència per aconseguir un plaer immediat de les persones.
DIABETIS: 2 tipus:
I. Menys freqüent, més greu, apareix a la infantesa, destrucció de les cèl•lules del pàncrees que produeixen insulina. Cal tractar-la directament amb injeccions d’insulina
II. En persones adultes, el greix de l’abdomen afecta a l’acció de la insulina. Pot curar-se inicialment per la dieta. Cal que el pacient s’aprimi per eliminar les cèl•lules que interfereixen en l’acció de la insulina.
L’augment de sucre a la sang per dèficit d’insulina provoca: lesions a les parets de les artèries i que s’hi acumuli colesterol: provoqui arteriosclerosi, inflamació sang, augment risc formació de coàguls, sobrepès, augment colesterol dolent, disminució del bo, augment triglicèrids...
L’alimentació dels diabètics ha de ser curosa però com la d’una persona sana. Cal reduir el consum de sucres i tenir una dieta rica en fibra que controli l’absorció de sucres i eviti els nivells molt alts de glucosa. Es recomanen aliments rics en fibra, sobretot, com: ordi, civada, sègol i pa integral.

E. Domènech
2n Batx.

Anònim ha dit...

CARBOHIDRATS. DOLÇOS QUE AMARGUEN.
• Amb el progrés i l’estrès tot és més fàcil i mengem més malament i sense donar-li valor ni importància.
• Els dolços contenen carbohidrats simples (sucres) que passen de seguida a la sang i aporten energia, però no pas nutrients. Per això s’anomenen calories buides.
• En canvi, les patates, la pasta i el pau contenen carbohidrats complexos. S’utilitzen com a font d’energia i a més tenen un valor nutritiu molt alt (vitamines, minerals, proteïnes, fibra...). A més tenen una digestió lenta (favorable pels diabètics, ja que triguen més estona a arribar a la sang).
• Els carbohidrats complexos es poden prendre cada dia i els carbohidrats simples s’han de prendre amb moderació.
• El nostre cos controla la falta de sucre, però no regula gaire l’excés de sucre ja que quan ho detecta ja és un nivell massa elevat per a la salut.
• El pa, les patates i la pasta (carbohidrats complexos) tenen fama d’engreixar i de ser uns mals aliments, però si es consumeixen en moderació i sense salses ni fregits són recomanables perquè són la base de la piràmide alimentària.
• En canvi, els carbohidrats simples s’acostuma a consumir-ne en excés i no ens preocupa gaire. Moltes vegades es consumeixen diàriament fent fora a altres aliments de la dieta (com la fruita), quan en realitat haurien de formar part d’una dieta setmanal o ocasional. Es pot dir que són aliments extra i, per tant, poden portar a un augment de pes.
• Diabetis de tipus 1: comença des de la infantesa i es provocada per la destrucció de cèl•lules del pàncrees que produeixen insulina. Els afectats s’han d’injectar insulina.
• Diabetis del tipus 2: sorgeix en persones adultes i es provocada perquè el greix de l’abdomen segrega substàncies que interfereixen en el funcionament de la insulina. Per tant, l’organisme produeix insulina però aquesta no actua. El consell un cop detectada aquest tipus de diabetis és aprimar-se.
• Els carbohidrats no originen la diabetis però poden tenir un impacte perjudicial durant el desenvolupament d’aquesta malaltia.
• Molts cops la gent es consciencia de la necessitat i la importància d’una dieta equilibrada i variada quan ja és massa tard i es detecta alguna malaltia. Aniria bé preocupar-se’n abans per així poder evitar problemes posteriors greus.

Anna F. - 2n Batx. A

Anònim ha dit...

12. CARBOHIDRATS. DOLÇOS QUE AMARGUEN

En aquest capítol el cardiòleg ens parla dels hidrats de carboni com a principal Font d’energia d’ús immediat.
Ens alerta que consumim més llaminadures que aliments sans i que aquest fet ens fa portar un vida poc saludable.
Ens recomana que mengem carbohidrats complexos com el pa, la patata, la pasta ja que tarden més en hidrolitzar-se i ens aporten més nutrients. En canvi les llaminadures, també anomenades calories buides, ens aporten a l’instant una gran quantitat de sucres però cap mena de nutrient. Però en l’actualitat tendim a menjar més calories buides ja que tenen un sabor més bo i ens atrauen més que un plat de patata bullida.
Cal evitar pensar que la diabetis no està produïda per un excés de sucre en sang sinó que està causada per una ineficiència en l’organisme que impedeix transformar la glucosa en glicogen.
Finalment el capítol ens explica les diferents mesures que els diabètics han de seguir per tal de portar millor la malaltia.
Anna Solà
2n Batx. B

Anònim ha dit...

CAPÍTOL XII: “CARBOHIDRATS. DOLÇOS QUE AMARGUEN”
- Els carbohidrats simples que contenen els dolços es digereixen ràpid, aporten calories però cap altre nutrient.
- Els carbohidrats complexos són cadenes llargues que l’aparell digestiu ha d’hidrolitzar i que també aporten energia. Però es troben en aliments amb un valor nutritiu molt més elevat.
- Un altre carbohidrat és la fibra que aporta una sensació de sacietat, controla els nivells de sucre i colesterol en sang i facilita els pas dels aliments per l’intestí.
- Els glúcids simples aporten energia més ràpidament, potser per això estem “programats” perquè ens agradin més.
- Molt dels aliments que aporten una bona quantitat de carbohidrats a la dieta són acusats d’engreixar a causa dels aliments amb que se’ls acompanya com per exemple el pa, la pasta, les patates...
- Els carbohidrats complexos formen la base de la piràmide alimentària.
- Com més gran el consum de d’aliments integrals (que contenen més fibra, greixos saludables, vitamines, minerals i antioxidants que els refinats) més petit el risc de patir malalties cardiovasculars.
- És preferible menjar un plat ric en carbohidrats que un ric en proteïnes.
- Cal educar els nens perquè sàpiguen que hi ha aliments que convé prendre’ls cada dia i d’altres que són més bons però que només podem prendre de tant en tant.
- Els carbohidrats no tenen una gran influència en l’origen de diabetis però si en el desenvolupament de la malaltia i l’arteriosclerosi.
- La diabetis pot ser reversible en cas de la reducció de greixos en l’abdomen en els primers estadis de la malaltia.
- Sovint la gen no és capaç de vigilar la dieta fins que emmalalteix.
Claire J. 2nA batx.

Anònim ha dit...

12. Carbohidrats. Dolços que amarguen
- Els plats de carbohidrats complexos, amb valor nutritiu elevat, retrocedeixen.
- Els dolços contenen el que anomenem carbohidrats simples, o sucres, que es digereixen ràpid, passen immediatament a la sang i aporten energia.
- Per això és diu que aporten calories buides, perquè són energia sense nutrients. Entre els carbohidrats simples destaquen la sacarosa, la fructosa, la lactosa o la glucosa.
- En aliments com ara el pa i la pasta predominen els que anomenem carbohidrats complexos. Es tracta de llargues cadenes de sucres que l’aparell digestiu ha de trencar en carbohidrats simples per poder convertir-los en glucosa i aprofitar energia.
- Un altre avantatge dels carbohidrats complexos es que no poden provocar un augment sobtat del nivell de glucosa en sang.
- Un altre contrasentit és que alguns dels aliments més recomanables que contenen carbohidrats tenen la mala fama que moltes persones els eviten, mentre que altres menys recomanables es consumeixen en abundància.
- En la piràmide alimentària indica amb quina quantitat s’han de consumir els diferents tipus d’aliments en una dieta ideal.
- Com més calories, més sobrepès; i com més sobrepès més risc a patir diabetis.
- Hi ha dues menes de diabetis; la primera que és la que procedeix des de la infància i la segona que ja és més comuna entre els adults.

Marta Salgado Juan
2n Batx. A

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 12: Carbohidrats. Dolços que amarguen.
- Cada cop consumim més llaminadures d’un baix valor nutritiu, mentre que es redueix el consum d’aliments amb alt valor nutritiu com són les patates i els cigrons.
- Els dolços contenen carbohidrats simples o sucres, que només aporten energia, sense vitamines ni minerals, mentre que el pa, la pasta, les patates o l’arròs contenen carbohidrats complexos.
- Els carbohidrats complexos també serveixen com a font d’energia, però la diferència és que els aliments que els contenen solen ser vegetals rics en fibra, vitamines, minerals i proteïnes.
- A més a més també suposen un avantatge per a persones diabètiques perquè es digereixen més lentament i el nivell de glucosa a la sang no augmenta tan ràpid.
- Es recomana prendre carbohidrats complexos cada dia, però els simples s’han d’ingerir amb moderació.
- El pa, la pasta i les patates no és que engreixin, sinó que fan pujar el nivell de glucosa en sang més ràpid.
- Les cereals integrals es recomanen més perquè contenen més fibra, més greixos saludables i més vitamines, minerals i antioxidants.
- Molts sucres i dolços que ingerim són perjudicials perquè els prenem diàriament.
- Quan s’abusa dels carbohidrats simples s’acaba prenent un excés de calories.
- Les dolços no tenen un impacte directe en el desenvolupament de la diabetis, sinó indirecte. Provoquen el sobrepès i el sobrepès està lligat a la diabetis.
Ester Marin Esteve - 2n Batx. científic

Mario ha dit...

12- Carbohidrats. Dolços que amarguen

Cada vegada ens alimentem pitjor, quan el consum de patates disminueix el consum de llaminadures augmenta, fent que davant un 17% en disminució de les patanes pugi un 40% el consum d’altres dolços.
Normalment això es troba causat per la falta de temps i les poques ganes de menjar un plat ben elaborat.

Calories buides.

Són aquelles que només aporten carbohidrats i aquests són simples; com serien el cas dels dolços, a diferència d’altres aliments com el pa que aporten sals minerals, vitamines i llargues cadenes de sucres. LA fibra també forma part d’aquest grup, tot i que no aporta energia també són glúcids.

De la sabana al supermercat

Actualment trobem més morts per grans quantitats de sucre en sang que per falta com en l’època dels Homo Erectus. El cervell té un mecanismes per detectar poc sucre en sang però quan hi ha molt i el cervell ho detecta es troba en límits no saludables.

Pa, patates i espaguetis

Els aliments més recomanables per la salut tenen molt mala fama, el pa se’l critica per engreixar, però no és el pa qui engreixa sinó la resta d’aliments a qui aquets acompanya.
El mateix succeeix amb les patates o espaguetis que tenen la fama d’engreixar, però això passar si els mengem d’una manera o d’una altra o si hi afegim altres tipus d’aliments. L’únic que se’ls poc criticar és d’augmentar el nivell de sucre en sang ràpidament però no tant com els dolços.
Els aliments integrals aporten no només els sucres necessaris sinó també fibra, més greixos saludables i més vitamines, minerals i antioxidants que els refinats.

Pastissos i xupa xups.

Ens preocupem per aquells més saludables i no ens parem a pensar en els que són més preocupants.
Hi ha un problema que es acceptar que begudes com al Coca-Cola no és res més que això, però no es veritat, això aporta moltes calories encara que no ho sembli. Els dolços cada vegada agafen més pes i desplacen aliments que haurien de tenir un lloc privilegiat.
S’hauria d’ensenya als nens des de ben petits que els aliments com al fruita s’han de menjar diàriament a diferència dels dolços que com menys se’n mengi millor.

Sobrepès i diabetis

Aquest extra en dolços por traduïr-se en uns quilos de més, que porten a uns nivells de colesterol pitjors, en una tensió arterial més alta i un major risc d de malaltia coronaria.
La diabetis 1 és més estranya però al diabetis 2 afecta a 2 milions de persones en Espanya, aquesta última és reversible si es troba aviat però això no vol dir que no ens puguem prevenir alimentant-nos correctament.
La gran ironia es que al final, quan un cau malalt, acaba recuperant el respecte pels aliments.

Mario Álvarez Soto
2n Batx. Bio Humana

Anònim ha dit...

CAPITOL 12

-Amb la facilitat que tenim ara per aconseguir menjar, ha disminuit el consum de carbohidrats complexos i ha augmentat el de llaminadures i sucres.
-Els dolços no tenen els mateixos carbohidrats que els llegums. Tenen els carbohidrats simples que es digereixen rapid i a porten energia però sense nutrients. Entre aquests carbohidrats destaquen la sacarosa, la fructosa, la lactosa o la glucosa.
-La fibra és considera carbohidrat per la composició química però té un efecte contrari ja que dóna la sensació de sacietat.
-Actualment les persones ingerim més quantitat de sucre de la que hauriem d'ingerir.
-El pa, els espaguetis i les patates són considerats per molta gent com a no saludables perquè porten moltes calories. Això no és cert, tot depèn de amb que acompanyis la pasta o com facis les patates.
-En la piràmide alimentària els carbohidrats complexos ocupen la base.
-Els dolços no s'haurien de prendre cada dia. Quan s'abusa dels carbohidrats simples s'acaba ingerint masses calories.
-Els dolços no són un dels que provoquen la diabetis directament tal com es pensa. Hi influeixen directament perquè són un dels factors que causen sobrepès i el sobrepès pot portar diabètis.
-Hi ha dos tipus de diabètis. El tipus 1, s'inicia a la infantesa per la destrucció de les cèl·lules que produeixen la insulina. El tipus 2, sorgeix a causa de substàncies que segrega el greix de l'estómac.
-És important fer-se un anàlisi dels nivells de glucosa a partir dels 45 anys cada tres anys. El nivell no hauria de passar els 110 mg/dl en dejú.
-Les mesures que es prenen en les diabètis tipus 2 són primer de tot dieta, per reduir el greix de l'abdomen ja que en aquest punt la diabetis encara no és irrebersible.

Helena Aparisi

Anònim ha dit...

CARBOHIDRATS. DOLÇOS QUE AMARGUEN

- El consum de carbohidrats complexes ha descendit un 17% a Espanya, mentre que els simples (llaminadures, xocolatines...) ha augmentat un 40%.
- Els dolços aporten carbohidrats simples, que s'incorporen quasi bé, directament a la sang. Aquests no aporten altres nutrients, com ho fan els carbohidrats de les patates o bé els cigrons.
- aquests dolços, no aporten gran quantitat de greixos, el que passa és que ens els mengem com a extra i no com a suplement d'un altre aliment, per això engreixen.
- El pa, no és dolent, ho és en excés i amb les coses que hi afegim, com el suc del plat o la nocilla. El mateix passa amb la pasta, per si sola no comporta sobrepès, el problema són les salses que hi afegim.
- Els carbohidrats són molt importants, per això no s'han d'eliminar en una dieta. ( a la piràmide dels aliments està al primer pis).
- La diabetis no apareix per un excés en el consum de sucres, acostuma a aparèixer per l'excés de grassa abdominal.
- hi ha dos tipus de diabetsi
DIABETIS 1: apareix a l'infància, les cèl·lules no treballen bé, i la única solució és l'injecció d'insulina.
DIABETIS 2: és a causa del mal funcionament de l'insulina per culpa dels greixos del cos. Apareix a partir dels 40 anys, i es pot controlar canviant la dieta.

Laura Asensio, 2nB

Anònim ha dit...

- Molts dolços tenen els anomenats carbohidrats simples, que aporten energia i es digereixen ràpidament.
- Altres aliments com el pa, la pasta… porten carbohidrats complexos, que s’han de trencar en carbohidrats simples per poder convertir-los en glucosa i aportar energia.
- Una de les característiques dels carbohidrats complexos, es que no poden provocar un augment del nivell de glucosa en sang.
- La piràmide alimentària ens indica la quantitat que s’ha de consumir de cada aliment per mantindre una dieta ideal.
- El sobrepès i la diabetis, són dos conceptes que van relacionats entre si; com més calories més sobrepès i contra més sobrepès més risc de patir diabetis.
- Coneixem dos tipus de diabetis; una que es des de l’infantesa i l’altre que es dóna en persones adultes.


Laia Salgado 2nC

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 12: carbohidrats. Dolços que amarguen
- Hi ha dos tipus de carbohidrats; els que tenen un valor nutritiu alt i que cada cop es consumeixen menys i les llaminadures, que el seu valor és baix però es consumeixen en més quantitat.
Calories buides
-Els dolços contenen carbohidrats simples, es digereixen ràpidament i passen a la sang proporcionant energia sense aportar cap altre tipus de nutrient. Aquests són la lactosa, sacarosa, fructosa i glucosa.
- El pa, la pasta i l’arròs porten carbohidrats complexos (llargues cadenes de sucres que s’han de digerir per transformar-los en carbohidrats simples per convertir-los en glucosa i aprofitar-ne l’energia.
Com que la seva digestió es lenta no poden provocar una pujada sobtada dels nivells de sucre en sang
-La fibra es considera com un carbohidrat però el que fa és donar una sensació de sacietat que fa limitar el nombre de calories que mengem. També ajuda a controlar els nivells de sucre i colesterol i facilita el pas dels aliments pel tracte intestinal.
De la sabana al supermercat
-s’aconsella prendre carbohidrats complexos cada dia perquè han de proporcionar més de la meitat de calories de la dieta però amb els sucres simples s’aconsella moderació.
Pa, patates i espaguetis
-Tots aquests aliments es recomana que es prenguin en quantitats altes.
-És important menjar cereals integrals perquè disminueixen el risc de patir malalties cardiovasculars ja que contenen fibra, vitamines, minerals, antioxidants i greixos saludables.
Pastissos i xupa-xups
- Els sucres simples com les llaminadures han substituït als sucres complexos que aporten els carbohidrats òptims perquè l’energia que proporcionen és immediata i tenen més bon gust.
Sobrepès i diabetis
-els carbohidrats simples se sumen a la dieta i provoquen sobrepès.
-Els dolços no afecten indirectament a la diabetis perquè els sucres provoquen sobrepès i això diabetis. Però el que realment sol provocar diabetis és l’excés de greix a l’abdomen.
-Hi ha dos tipus de diabetis; diabetis 1 en què les cèl•lules del pàncrees que produeixen la insulina (hormona que regula el nivell en sang de sucre) moren. I la diabetis de tipus 2 que s’origina en persones adultes perquè el greix de l’abdomen segrega substàncies que interfereixen en l’acció de la insulina.

henar guerra

Anònim ha dit...

12. CARBOHIDRATS. DOLÇOS QUE AMARGUEN.

- Actualment no ens preocupem per el que mengem, ni ens hi fixem realment
- Hi ha dos tipus de carbohidrats, els simples i els complexos.
- Les llaminadures són carbohidrats simples que aporten energia però no van acompanyats de vitamines, minerals o altres nutrients.
- El pa o les llegums, son carbohidrats complexos que aporten energia acompanyada de fibra, vitamines i proteïnes entre d’altres.
- El consum de patates ha disminuït un 17% i el consum de llaminadures a augmentat un 40%
- S’aconsella prendre carbohidrats cada dia i en abundància.
- La fibra es classifica dins el grup del carbohidrats.
- Els espaguetis en les dietes no són recomanats i no es correcta el problema són les salses que s’hi posa la gent.
- Patates i pa blanc són aliments que ens fan pujar ràpidament la glucosa.
- La fibra es classifica com un carbohidrat per la seva composició química, però la seva funció no és com la d’aquests, ja que, no aporta energia, dona sensació de sacietat, controla el nivell de sucre i colesterol en sang i facilita el pas dels aliments per l’intestí.
- Els cereals són molt recomanats ja que contenen més fibra i mes greixos saludable , vitamines ...
- Els sucres provoquen un augment de glucosa en sang molt fort.
- Els carbohidrats haurien de ser la base de la nostra alimentació.
- El consum d’aliments integrals redueix el risc a patir malalties cardiovasculars
- El consum de carbohidrats simples provoca un excés de calories, per tant, ajuda al augment de pes, augmenta la tensió arterial i el risc de patir diabetis o malalties coronàries.
- Els carbohidrats no fan que tinguem diabetis sinó que fan que evolucioni un cop la tenim.


Marc Macarulla 2nBatx. B

Anònim ha dit...

12. CARBOHIDRATS. DOLÇOS QUE AMARGUEN

1.- La pressa i la pressió que es duu a sobre en la nostra vida diària afecta negativament, cada cop mes, la nostra alimentació. Un exemple seria la substitución de carbohidrats complexos per carbohidrats simples.

2.- Els carbohidrats es poden diferenciar en dos tipus: els carbohidrats simples i els complexos. Els simples aporten energia però, no obstant, no es troben acompanyats de vitamines, minerals o altres nutrients; per exemple, les llaminadures. D’altra banda, els complexos aporten energia juntament amb fibra, vitamines i proteïnes; per exemple, el pa o les llegums.

3.- La fibra es pot definir com un carbohidrat per la seva composició química però la seva funció no és la propia d’aquests, ja que no aporta energia, dona sensació de sacietat, controla el nivell de sucre i colesterol en sang i facilita el pas dels aliments per l’intestí.

4.- Un seriós augment de glucosa en sang pot ser provocat per sucres.

5.- La majoria de persones tenen un pensament erroni pel que fa referència a la base d’un àpat. Es creu que ha de ser la carn o el peix i, en canvi, haurien de ser carbohidrats.

6.- L’ingerir aliments integrals disminueix el risc a patir malalties cardiovasculars.

7.- El fet consumir carbohidrats simples provoquen augment de pes ja que les calories es troben en excés. Com a consequència, pot augmentar la tensió arterial i el risc a patir malalties com la diabetis i coronàries.

8.- És molt important tenir en compte que els carbohidrats ingerits en la nostra dieta no provoquen la diabetis sinó que provoquen que aquesta evolucioni en cas de qui ja la pateix.

Jenny Peñalba
2n.BATX.A