Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dijous, 24 d’octubre del 2013

335- 2a Jornada de Portes Obertes al Sincrotró ALBA-CELLS

Sincrotró
El Sincrotró ALBA celebra la 2a Jornada de Portes Obertes el proper dissabte 16 de novembre de 2013, coincidint amb la Setmana de la Ciència. De 10:00 a 17:00 h, els propis científics i tècnics del Sincrotró ALBA explicaran als visitants què és un sincrotró, com funciona i per a què serveix. La visita inclou un recorregut per la instal·lació i activitats per a totes les edats. 
  
He incorporat l'enllaç directe per fer la inscripció a la jornada en l'aula virtual adn-dna.net. Consultar:

 Categoria:
 VOCACIÓ CIENTÍFICA

 Curs VC01-Vocació científica
 
Tema-0 Activitats de divulgació científica
 Portes obertes al Sincrotró ALBA-CELLS
  

Els lectors dels blogs adn-dna, biologia i naturalesa , canal adn-dna.net a YouTube i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden explicar, en l'apartat de comentaris d'aquest post, la seva participació en aquesta activitat.
Nota: En fer els comentaris cal seguir les recomanacions citades en el post 341 d'aquest blog. 

17 comentaris:

Morgana Palencia Pons ha dit...

El Sincrotró ALba és una accelerador de partícules, concretament d'electrons.
Els electrons s'acceleren en un anell gegant a velocitats de la llum i amb aixó aconsegueixen una llum a la que li diuen llum sincrotró. Aquesta la envien a les diferents línies de llum on analitzen les mostres que volen analitzar i amb la longitud d'ona de la llum sinctrotró poden mesurar la interacció dels raig X amb la mostra.
La llum sincrotró és molt important perquè es pot aplicar a la biologia, biomedicina, nanotecnologia, ciència de materials,media ambient, física, química i per el patrimoni històric i artístic.
En resum, el sincrotró Alba és molt important de cara al futur i els avenços ja que és com un microscopi gengant on poden analitzar la matéria i els elements que la constitueixen.

Unknown ha dit...

La tarda d'aquest dissabte va ser diferent a la de la resta de l'any, ja que seguint les instruccions donades en aquest post em vaig apuntar per tal de poder participar a la jornada de portes obertes del sincotró ALBA.
Fins el moment no coneixia què és el que realment es fa en aquests llocs tot i saber de la seva existència. Ara sé que el que es fa en aquesta instal·lació propera a casa nostra és accelerar electrons i aprofitar la radiació que aquests emeten per tal de realitzar diferents estudis en els diferents àmbits de la ciència.
Pel que fa a l'exposició en si, la vaig trobar molt tècnica i en alguns moments feixuga. Sort de les persones que hi havia allà per tal d'explicar-nos i aclarir-nos cualsevol dubte. Penso que ha sigut una experiència molt enriquidora ja que conèixer coses noves sempre es bo.

Anònim ha dit...

2nB (Batx) Laura Molero

El passat dia 16 de Novembre, alguns alumnes de 2n de batxillerat científic ens vam desplaçar a Barcelona per visitar el sincrotró.
El sincrotó és un tipus particular d’accelerador de partícules circular en el que el camp magnètic (que fa que les partícules girin) i el camp elèctric (que accelera les partícules) estan sincronitzats de forma precisa amb el feix de partícules en moviment.
S’acceleren electrons per generar llum sincrotó, un tipus de llum que inclou longituds d’ona des de l’infraroig fins als raigs X. Com que els raigs X tenen una longitud d’ona semblant a la distància entre àtoms, amb la llum sincrotó podem analitzar coses molt petites amb una gran precisió.
Té moltes aplicacions com són en els àmbits de biologia i biomedicina (per millorar el diagnòstic i tractament de malalties per així poder desenvolupar fàrmacs), medi ambient (analitza materials tòxics), física (determina estructures moleculars), química (millora l’eficiència de reaccions químiques), entre altres.

Anònim ha dit...

En la meva opinió, la visita al sincrotró era molt técnica i més relacionat amb física, tot i que el sincrotró es pot aplicar a la biologia.El que va estar el millor de la visita van ser els tallers que es realitzaven estaven força bé, perque era una manera de poder-se apropar més al públic, ja que les explicacions eren bastant tècniques i això dificultava poder entendre-les.
En el sincrotró s’acceleren electrons per així poder generar llum sincrotró, aquesta conté longituds d’ona. Gràcies a això es poden analitzar mostres molt petites amb més precisió.
Podem aplicar aquesta precisió a la biologia i a la biomedicina, per tal de millorar el tractament de diferents malalties i desenvolupar nous fàrmacs. També es pot aplicar a altres ciències, com la nanotecnologia, les ciències de materials, el medi ambient, la física, la química i al patrimoni històric i artístic.
El sincrotró produeix electrons i aquests s’acceleren fins a aconseguir velocitats properes a la llum, així s’emmagatzemen i es mantenen en camps magnètics aconseguint així generar llum. Així doncs es selecciona la longitud d’ona que interessa per fer l’experiment. I la llum el que fa és il•luminar la mostra i així es mesura la interacció dels raigs X amb aquesta.

Anna Gómez 2n Batx B

Marta Salgado 1r Bat B ha dit...

El passat dissabte juntament amb la Morgana Paléncia vaig assistir a les portes obertes del Sincrotró Alba, situat a prop de la Universitat Autònoma.

L’edifici tenia una forma circular, la visita estava organitzada al voltant d’un circuit compost amb diferents activitats amb les persones encarregades que portaven a terme aquesta feina. A part d’això hi havia diferents indicacions a mida que avançaves. Hi havia molts voluntaris de la Guàrdia civil.

En el centre de l’enorme edifici hi havia un accelerador de partícules el qual alliberava una energia en concret.

És un servei públic, i si una empresa o entitat té quelcom que volen fer servir les instal•lacions del centre els hi suposa un baix cost.

Els avantatges per avançar en la ciència són de caire biològic, físic, i moltes altres aplicacions.

Unknown ha dit...

La visita al sincrotró Alba ens va aportar un coneixement molt enriquidor en l’àmbit científic. Ens van ensenyar com experimenten amb els electrons els quals sotmeten, mitjançant un complex mecanisme (format per imants creant camps magnètics), a una velocitat molt propera a la de la llum per tal de generar llum sincrotró i poder analitzar molècules amb gran precisió, gràcies a aquesta llum sincrotró que il•lumina les mostres que s’han d’analitzar segons la longitud d’ona que es faci servir en l’experiment.

Durant la visita també ens van mostrar els diferents complexos que fan possible aquest procés d’acceleració. Després ens van explicar que aquests accelerador té diferents aplicacions, des de l’àmbit de la biomedicina, de la nanotecnologia, de la física o la química, a patrimoni històric i artístic.


Marina Pérez, 2n Batxillerat B

Anònim ha dit...

ELIAS GALIANO VARGAS 2N BATX B
La sortida de dissbte passat al Sincrotró va ser molt interesant, ja que, tocava els punts de difernts àrees com: la biologia, física,química i fins i tot la paleontologia.
La visita va durar aproximadament una hora i tres quarts, on vam gaudir de diverses explicacions i dos demostracions.
La visita no va ser guiada, el visitant tenia que anar llegint les pancartes que hi havien per poder entendre millor la activitat que realitzen al Sincrotró.
Les explicacions van ser molt tècniques i les demostracions senzilles, però sobretot, el més entenedor va ser el video del Tadeo Jones.
Per últim vam veure l'estructura del Sincrotró per dins i vam realitzar unes fotos.
La visita va ser molt interessant, el problema va ser que les coses eren difícils d'entendre.
Elias Galiano-visita al Sincrotró-ALBA

Anònim ha dit...

Sincrotró ALBA
El passat dissabte 16 de novembre del 2013, vam anar al sincrotró Alba, un complex d’acceleradors d’electrons, destinats a la producció de llum sincrotró, que permet analitzar l’estructura de la matèria i les seves propietats.
Però què és ben bé un sincrotró? Un sincrotró és un tipus particular d’accelerador de partícules circular en el que el camp magnètic (que fa que les partícules girin) i el camp elèctric (que accelera les partícules) estan sincronitzats de forma precisa amb el feix de partícules en moviment.
Un cop dins de les instal•lacions vam fer recorregut on científics i tècnics que treballaven a ALBA ens van explicar com funcionava el sincrotró i quins experiments s’hi feia. Hi havia pantalles i pòsters amb informació que explicaven el funcionament, com era el sincrotró els imants, si era radioactiu, com s’hi treballava...També en el circuit que vam fer hi havia els mateixos tècnics i científics que ens feien xerrades per grup i podíem preguntar si teníem algun dubte. Hi havia demostracions en unes tendes que et permetien entendre millor en que consisteix. Ens van explicar també que es realitzen experiments i la llum del sincrotró té aplicacions relacionats en el món de la Biologia, la Ciència de Materials, el Medi Ambient, la Física i la Química, entre d’altres.
Vam trobar que tot i que no teniem els coneixements necessàris per arribar a entendre tot el contingut i com s’elaborava degut a que tot era molt complex, vam entendre què es feia allà i vam saber què és un sincrotró.

Laia Torras Llobet
2n B Batxillerat


Anònim ha dit...

La visita al sincrotró em va semblar molt interessant ja que no sabia ben bé que era, com funcionava ni per què servia.
Un sincrotró funciona com un microscopi gegant i amb rajos X, on la seva llum permet analitzar qualsevol cosa a nivell atòmic i molecular.
La seves aplicacions serveixen a diferents àmbits:
Biologia: permet veure l'estructura de virus i proteïnes, i així fabricar nous fàrmacs.
Paleontologia: per estudiar els diferents fòssils.
Química: per analitzar i millorar l’eficiència de les reaccions químiques.
Física: per determinar l’estructura molecular de líquids i sòlids.
Nanotecnologia: per estudiar i construir objectes nanoscòpics, com implants quirúrgics.
Ciències materials: per crear materials amb característiques més efectives.
Medi ambient: analitzar materials tòxics o contaminants pel medi.
Tot i que hi havia tallers, plafons, vídeos i diversos voluntaris que t’explicaven que era, com funcionava i per què servia, a mi se’m va fer una mica llarg, perquè hi havia moltes coses tècniques que costava d’entendre-les, i estaven més enfocades en l’àmbit de física. Però la visita em va semblar molt interesant, a més, vam poden comprovar que no és un espai perillós, està tot molt ben controlat, vigilat i equipat. Penso que els tallers estaven molt ben organitzats perquè podies entendre el que t’explicaven mitjançant l’experiment que feien allà dintre, eren molt visuals i entenedors, per això hi havies cues per entrar-hi.

Anna Riba 2nB

Unknown ha dit...

La visita al Sincrotró ALBA va ser força interessant, ja que tenies la llibertat d'anar on volies i estar-hi la estona que necessitessis, sempre hi quan seguisis el recorregut que ells havien disenyat pel dia.
El Sincrotró és un complex d'acceleradors d'electrons, on es vol aconseguir llum sincrotró, que permet analitzar l'estructura de la matèria i la seves propietats.
Aquesta llum té aplicacions en molts camps diversos, com el de la medicina i la biomedicina, desenvolupant fàrmacs, en el camp de les ciències materials, creant materials més resistents, duradors, lleugers etc. en el camp de la química per analitzar i millorar l'eficiència de les reaccions, en la física determinant l'estructura molecular dels sòlids i líquids, i moltes aplicacions relacionades.

Unknown ha dit...

La jornada de portes obertes al Sincotró ALBA va ser molt interessant.

Jo mai havia sentit a parlar de què era o de per què servia un sincotró. Aquesta va ser una boníssima oportunitat per veure'n un i per aprendre una mica més sobre aquest camp de la ciència.

El sincotró ALBA funciona:
Primer es produeixen els electrons i es fa que vagin a velocitats molt altes. Es mantenen dins l'anell del sincotró i a causa dels capms magnètigs generen llum sincotró.
Aquesta llum és molt utilitzada en camps de la ciència com biologia, física, química, paleontologia... és com si tinguéssim un enorme microscopi amb rajos X.

Vem veure que tot i estar estudiant ciències, encara ens queda molt per aprendre i que la tecnologia avança molt ràpidament.

Tot i que la visita va ser una mica pesada ja que estavem bastant perduts, me n'alegro d'haver-hi anat i d'haver-ho pogut aprofitar. Les persones que explicaven ho feien molt bé i els vídeos explicatius també estaven molt ben fets.

En definitiva, em va servir molt.

Anònim ha dit...

Josep Codina Figueras (2n Batxillerat B)

El matí del passat 16 novembre, un grup d’alumnes de 2n de batxillerat de l’Escola Pia vam anar a les portes obertes del Sincrotró Alba, a Cerdanyola del Vallès.
El sincrotró Alba és un accelerador d’electrons, que es fan arribar a velocitats properes a la de la llum (3•108m/s) gràcies a imants i camps magnètics. Durant el recorregut, els electrons descriuen trajectòries rectes i corbes. Durant les corbes es genera la llum sincrotró, un tipus de llum amb unes longituds d’ona que van des de l’infraroig fins als raig X. Aquestes longituds d’ona s’utilitzen per estudiar partícules molt petites. Col•loquialment, es podria dir que és un microscopi gegant i molt potent.
En contingut de la visita era molt tècnic, específic i difícil d’entendre, fins i tot per als alumnes universitaris que hi havia. La visita bàsicament consistia en la base teòrica sobre la qual s’havia construït el sincrotró, la seva funció, el funcionament, objectes d’estudi...
Tota aquesta informació es trobava al llarg del recorregut en unes pissarres i s’anaven intercalant demostracions pràctiques com ara la difracció de la llum, els espectres, la desviació dels electrons amb camps magnètics...
Va ser una experiència diferent i positiva, sobretot a divulgar una mica de cultura científica i per desmentir mites sobre la perillositat del Sincrotró Alba.

Unknown ha dit...

El dia 16 de Novembre va ser la jornada de portes obertes del sincrotró ALBA, on es va muntar una exhaustiva explicació sobre què era el sincrotró ALBA. Tot i que algunes coses no vam ser capaços d'entendre perquè requerien coneixements els quals no tenim, ens va quedar clar que en aquest accelerador de partícules s'acceleren electrons a velocitats properes a la de la llum i se'ls desvia per tal de que emetin llum sincrotró que avarca unes freqüències bastant concretes entre les que engloba la freqüència dels raig X, que és el que els diferents grups d’investigació aprofiten fins ara.

Bàsicament els grups de recerca utilitzen els raig X com si fossin una mena de microscopis a nivell molecular ja que els permeten saber l’estructura de les molècules... cosa que té aplicacions directes en molts camps com poden ser els camps de la biologia, la farmàcia, la indústria dels materials...

Què el sincrotró ALBA faci portes obertes és un privilegi que segurament no tindríem si en el moment de la seva construcció no hagués generat polèmiques: Molta gent tenia por que el fet de tenir l’accelerador pogués ser perjudicial per la seva salut a causa de les radiacions que es poguessin produir, però la veritat és que la quantitat de radiacions que pots rebre al carrer són molt més grans que les que reben els treballadors estant al recinte.

Unknown ha dit...

La visita al Sincrotó va ser una experiència enriquidora en molts aspectes ja que, si bé complicades, les explicacions eren, en gran mesura, assequibles.
A continuació descriuré un resum de la informació adquirida:
El Sincrotó Alba és una instal·lació que accelera electrons en tres anells consecutius a velocitats semblants a les de la llum. Aquestes partícules carregades, a aquestes velocitats, generen l'anomenada “llum sincrotó”, és a dir, una llum que inclou diversos espectres que van des dels infrarojos fins als raigs X passant per la llum visible.
Aleshores, cada un dels laboratoris adjunts al sincrotó utilitzen l'espectre de llum que els interessa per realitzar els experiments corresponents.
A Alba hi ha un total de set línies d'investigació (que podrien ser ampliades fins a trenta-dos) en cada una de les quals s'utilitza la llum sincrotó per a una aplicació científica diferent: biologia, química física...
Per a major informació consulteu el vídeo que en breu estarà disponible a aquest enllaç:

http://youtu.be/ylTc3YGPA1U

Anònim ha dit...

El sincrotró Alba és un accelerador de partícules que vam anar a visitar situat a Cerdanyola del Vallès. El que vam poder veure en aquesta visita va ser:

-Els components de l'accelerador: imants que guien els electrons i que al desviar la seva trajectòria emeten llum sincrotó, la radiofreqüència...
-Com funciona: producció d'electrons, acceleració dels electrons...
-Possibles aplicacions que té la llum sincrotó: per diagnosticar malalties i desenvolupar fàrmacs, per crear materials més durs, lleugers, etc., per analitzar substàncies tòxiques que trobem en el medi ambient, per determinar l'estructura molecular dels líquids i sòlids...
-Finalment, hi havia un tros de l'accelerador al descobert on podiem contemplar la posció dels imants, és a dir, podiem veure la seva estructura externa.

Trobo que va ser una visita interessant, encara que molts temes sobre els que parlava la exposició eren de física i aixo dificultava més la comprensió.


Mar Llongueras
2 batx B

Unknown ha dit...

El passat dissabte 16 de novembre vaig assistir juntament amb d’altres companys a la jornada de portes obertes del Sincrotró Alba. Es tracta d’un accelerador circular de partícules, concretament d’electrons, amb la finalitat de generar llum sincrotró, que comprèn longituds d’ona des de l’infraroig fins als raigs X. La particularitat que presenta aquest tipus de llum, doncs, és que permet determinar amb gran precisió l’estructura atòmica i les propietats de la matèria analitzada quan la il·lumina.
La seva obtenció s’inicia amb la producció d’electrons, que són accelerats fins a assolir velocitats properes a les de la llum (3x108 m/s). Gràcies a un complex sistema d’imants en situació de buit, aquests electrons es mantenen dins l’anell. La llum sincrotró es genera quan els imants corben la seva trajectòria i el feix travessa els camps magnètics que els primers estableixen. Finalment, la llum es fa arribar a les diverses línies (sales contígües a l’anell), on segons la investigació que es realitzi, se selecciona el tipus de longitud d’ona adequat per il·luminar una mostra determinada i analitzar-la.
Les propietats úniques de la llum de sincrotró l’han convertit en una eina per a la recerca en un gran ventall de disciplines científiques. En biologia i biomedicina, aquesta llum és útil per a millorar el diagnòstic per la imatge i per al desenvolupament de fàrmacs i el tractament de determinades malalties. D’altra banda, el fet de poder determinar de manera precisa l’estructura molecular d’una substància és un factor clau en la física. Pel que fa a la química, s’utilitza per estudiar i millorar l’eficiència de les reaccions químiques. Altres ciències en les quals té un paper molt important són la nanotecnologia, la ciència dels materials, les ciències medioambientals, la paleontologia i fins i tot l’estudi del patrimoni cultural, a banda de les innumerables aplicacions industrials que també presenta.
Actualment, Alba disposa de 7 línies de llum però té capacitat per acollir-ne 33. Val a dir que aquest complex és accessible de manera gratuïta per a qualsevol investigació pública. És per això que l’ús de les instal·lacions per a investigacions de fons privat no és gratuït, tot i que actualment el seu preu és força baix en comparació amb l’establert per la resta d’instal·lacions d’aquest tipus arreu del món.
En conclusió, va ser una visita molt enriquidora en molts sentits, ja que, a part de la seva finalitat didàctica, que ens va permetre ampliar els nostres coneixements en física i poder-los relacionar amb els que treballem en altres ciències com la biologia i la química, va ser útil per adonar-nos de la importància que té conèixer les instal·lacions científiques que tenim al nostre abast i el paper que desenvolupen en el món de la ciència, a escala nacional i internacional.

Biologia
B2B

Unknown ha dit...

Us deixo aquí l'enllaç del vídeo de la visita al sincotró ALBA que està ja disponible en el meu compte de youtube:

http://www.youtube.com/watch?v=MVftyEpWwhk&feature=youtu.be