Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

diumenge, 27 d’octubre del 2013

337- Educació per a la salut en biologia humana - 1


Els alumnes biologia humana de 2n de batxillerat aniran explicant, al llarg del curs, diferents aspectes de educació per a la salut relacionats amb els temes estudiats a classe. El treball es fa en grups de dos alumnes i després de la presentació a l'aula resumiran, en l'apartat de comentaris d'aquest post, el contingut de la seva exposició.

Les fonts d'informació utilitzades seran recollides en un Scoop.it personal de cada alumne.

El següent video del canal adn-dna.net a YouTube ens mostra, en una animació, com es porta a terme l'extirpació de l'apèndix per laparoscòpia.



En acabar totes les exposicions orals es faran públics els comentaris d'aquest post.

10 comentaris:

Manel del Valle i Xavier Molet ha dit...

Abans de realitzar aquesta exposició no coneixiem gaire el tema del qual vam parlar i treballar, les hemorroides. No va ser un tema gaire agradable d'estudiar, tot i que el vam escollir nosaltres, i creiem que com és un problema que afecta a bastanta població almenys una vegada a la seva vida és interessant d'aprofunditzar una mica sobre ell.

Hi va haver alguns errors en la presentació a causa del canvi de format (Microsoft Office/Open Office), però que sense aquest canvi creiem que el contingut era l'adequat i estava ben estructurat (es diferenciaven els continguts del fons,...)


Manel Temprano i Pol Soler ha dit...

La tènia intestinal i la diarrea - Manel Temprano Hernández i Pol Soler i Aparisi.

Vam escollir aquestes dues malalties perquè la tènia és una malaltia coneguda per tothom però en el fons relativament inadvertida. Tothom o gairebé tothom desconeix les causes d'estar parasitat per una tènia intestinal i els mètodes de tractament o els símptomes. I pel que fa a la diarrea, sí que és una malaltia molt coneguda, però la gent desconeix les múltiples causes i els millors mètodes de tractament i recuperació.
Vam voler enfocar l'exposició des d'un punt analític:
- Coneixement de la malaltia
- Causes
- Símptomes
- Tractament

D'aquesta manera vam aconseguir optimitzar la informació per tal de facilitar la comprensió dels companys de classe.
10

Anònim ha dit...

Laura Molero i Paula Vila

APENDICITIS:

És un trastorn freqüent que té lloc entre els 15-25 anys que consisteix en una inflamació de de l' apèndix, que en ser un òrgan estret, allargat i sense sortida, si s' obstrueix, proliferen en el seu interior algun tipus de basteris que poden crear una inflamació i obstruir la llum de la zona abdominal.
Es pot donar per diverses causes com poden ser la hiperpl.lasia de folicles limfoides, apendicolito fecalico (no ho hem trobat en català), presència de cossos extranys, microorganismes o tumors.
el símptomes poden ser: febre d' un 38º, vòmits, nausees, dolor a la zona abdominal...
per diagnosticar-ho troben diferents proves: radiografia de tòrax, ecografia, laparoscòpia i un TAC.

VALORACIÓ PERSONAL:

Hem pogut aprendre en què consisteix aquesta malaltia, ja que abans no sabiem exactament en què es basava. Hi ha certes coses que ens han sorprès com per exemple que amb la laparoscòpia et poden frer l' exploració i la cirurgia al mateix temps.

Anònim ha dit...

L'Helicobacter Pylori és una bacteria que viu al nostre estómac ja que degut a diverses reaccions químiques pot suportar el ph d'aquest. Aquesta bactèria causa la inflamació crònica de l'estómac, i si no és erradicada a temps pot causar gastritis, càncer d'estómac i la malaltia més freqüent, que són les úlceres peptídiques.
L'Helicobacter pylori té una forma de molla i és gràcies a aquesta que es pot enganxar al revestiment de l'estómac. Es pot transmetre mitjançant la via oral-fecal i oral-oral. I és per les condicions higièniques i el tractament de les aigües que als països subdesenvolupats un 90% de la població pateix aquesta malaltia.
La presència d'aquest bacteri es pot determinar a partir de realitzar analítiques de sang, de fer una prova d'alè amb urea radioactiva, de fer una endoscòpia i finalment fent una biòpsia.
Una úlcera pèptica és una lesió molt freqüent de tipus erosiu a la mucosa interior de l'estómac o del duodè. Les úlceres pèptiques a l'estómac es diuen úlceres gàstriques. Les úlceres que es produeixen en el duodè es diuen úlceres duodenals. Les persones poden patir d'una úlcera gàstrica i duodenal a la mateixa vegada. També poden presentar una úlcera pèptica més d'una vegada en les seves vides.
Pot ser ocasionada, a més a més de l'Helicobacter Pylori, per l'acció corrosiva de l'àcid clorhídric present en el suc gàstric, per càncer d'estómac, per la invasió de l'estómac o duodè per un càncer de pàncrees o degut a medicaments antiinflamatoris no esteroides, com l'aspirina i l'ibuprofè. Però les úlceres pèptiques no són causades per aliments molt condimentats ni per l'estrès.
El tractament consisteix en disminuir la secreció d’àcid gàstric i protegir el revestiment de l'estómac a partir de medicaments, i si esta produïda per una infecció bacteriana s'ha de matar la bactèria a partir de medicaments també.
Anna Riba i Mar Solà 2n batx B

Unknown ha dit...

Anorèxia:
L'anorèxia és un transtorn alimentari el qual es caracteritza per la pèrdua de pes excessiva.

Les seves causes són la preocupació per el pes i la figura,factors emocionals i factors biològics i ambientals.

Els seus símptomes són: l'eliminació d'algun àpat del dia, la
consumició d'aliments bàsics de manera insuficient, l'aplicació de dietes sense control mèdic, l'augment d'activitat física, l'aïllament social i la imatge negativa d'un mateix.

Aquesta malaltia afecta a diferents parts de l'organisme:
- Alteracions cardiovasculars com la miocardiopatia, una pressió arterial baixa i la bradicàrdia.
- Alteracions del sistema immunològic, principalment per la disminució de glòbuls blancs.
- Alteracions sanguínies com l'anèmia i la hipoglucèmia.
- Alteracions gastrointestinals com la debilitació de les mucoses dels intestins, l'estrenyiment, la hipertrofia de les glàndules salivals, les nanses intestinals, la gastritis, la malaltia de Crohn, la colitis ulcerativa, l'esofagitis, l'hematèmesis i la pancreatitis.
- Alteracions òssees com el debilitament ossi i l'osteoporosis.
- Alteracions renals com la deshidratació, l'insuficiencia renal i els càlculs.
-Alteracions hormonals com l'alteracio de la secreció de les hormones ovàriques que juntament amb la pèrdua de pes provoquen amenorrea, els nivells disminuïts dels neurotransmissors de serotonina i els nivells alts de cortisol.
-Alteracions psíquiques com la depressió, els trastorns d’afectivitat i ansietat, símptomes obsessius – compulsius i l'insomni.

Finalment el tractament consisteix en l'hospitalització del pacient i el tractament amb fàrmacs i ajuda psicològica.

Marina i Vera

Anònim ha dit...

L'OBESITAT: Anna G. i Mar Ll.
El nostre treball parla sobre l'obesitat, que es coneix com la malaltia en la qual les reserves d'energia del teixit adipós s'incrementen fins un punt on pot ser perjudicial. Pot estar causada per diferents factors que poden ser genètics, nutricionals, hormonals...
Els símptomes són: l'augment de greix i de pes en el cos,la dificultat per respirar, alteracions psicològiques...
I finalment, les principals malalties que pot ocasionar són: accidents cerebrobascular, arteriosclerosis, atac cardíac, insuficiència renal, càncer i apnea del son.


La nostra opinió és que hem après molt més a fons sobre aquesta malaltia coneguda per tothom i que era una bona elecció ja que molta gent la pateix i no és conscient del que pot ocasionar l'obesitat. Pensem que la informació que vam presentar era la adient i que a partir d'aquesta, es pot conscienciar a força gent sobre tenir hàbits de vida saludables.


Anònim ha dit...

Júlia Murga i Clàudia Bausili

La malaltia de Crohn, també coneguda com a enteritis regional, és un tipus de malaltia inflamatòria intestinal que pot afectar qualsevol part del tracte gastrointestinal, des de la boca fins a l'anus, i provocar una àmplia varietat de símptomes. Es tracta d'una trastorn autoimmunitari on aquest sistema no distingeix entre les cèl·lules estranyes i les del propi organisme, fet que acaba provocant una resposta hiperactiva que deriva a una inflamació crònica.
Tot i que la causa exacta de la malaltia de Crohn es desconeix, però es creu que pot ser degut a: herència genètica, tendència del cos a reaccionar de manera exagerada a cèl·lules estranyes i el tabaquisme.
Els símptomes depenen de la part de tracte gastrointestinal que estigui afectada.
Aquests poden ser: dolor abdominal amb còlics, febre, fatiga, dolor amb les deposicions, diarrea aquosa i persistent i pèrdua de pes.
Entre les proves per diagnosticar la malaltia trobem, colonoscòpies, TAC, estereoscòpies, endoscòpies i qualsevol tipus de radiografia.

Algunes persones amb malaltia de Crohn poden necessitar cirurgia per extirpar una part danyada o malalta de l'intestí . En alguns casos, s'extirpa tot el còlon amb o sense el recte.
No s'ha demostrat que alguna dieta específica millori o empitjori els símptomes en la malaltia de Crohn. Els problemes d'aliments específics poden variar d'una persona a una altra.
No obstant això, certs tipus d'aliments poden empitjorar la diarrea i els gasos.

Marta Segura ha dit...

Nosaltres hem realitzar el treball sobre la bulímia, que és un trastorn alimentari i psicològic caracteritzat per l'adopció de conductes en les quals l'individu s'allunya de les pautes d'alimentació saludables consumint menjar en excés en períodes de temps molt curts, també anomenats afartaments (el que li genera una sensació temporal de benestar), per després eliminar l'excés d'aliment a través de vòmits o laxants.
La bulímia en molts casos ve donada pels nervis, o altres factors d'aquest tipus com malestar, discussions amb la família, inseguretat o desconfiança envers a un mateix. Tots aquests factors s'acumulen i es perd el control, s'ingereix gran quantitat de menjar fins que ja no es pot més i, després, es vomita.
Els factors poden ser donats per la publicitat, els anuncis i les noves modes.
La bulímia moltes vegades ve acompanyada de problemes psicològics i gran inseguretat emocional relacionada amb la imatge corporal. Hi ha una relació entre la bulímia i trastorns de personalitat.
Hi pot haver complicacions com: Hipopotassèmia (nivells baixos de potassi en la sang).
Arítmia cardíaca
Ansietat o compulsió per menjar.
Obsessió per mantenir un pes corporal sota del normal
Abús en el consum de medicaments laxants i diürètics.
Seguiment de règims dietètics diversos.
Deshidratació
Alteracions menstruals i amenorrea; esterilitat.
Increment i reducció bruscos de pes, desestabilitat en el pes.
Augment en la freqüència de càries dentals.
Augment de la grandària de les glàndules salivals i infecció d'aquestes.
Pèrdua de cabell...
El tractament és més eficaç a les primeres fases del desenvolupament de la malaltia, és sempre per part d'experts. Hi ha una teràpia psiquiàtrica i psicològica, normalment posen junts els que pateixen bulímia i anorèxia, ja que moltes vegades es pateixen les dues de manera simultània.
Algunes de les conclusions que n'hem tret són;
Pensem que la malaltia de la bulímia és horrible i que és una de les conseqüències de la televisió i noves modes , ja vivim en què que l'ideal és alguna persona prima.

Com que per la societat el què està més ben vist i acceptat són les persones més primes, la gent amb un pes més elevat pot sentir-se discriminat a la nostra societat i el més trist és que aquestes persones pateixen greus efectes de salut i la pèrdua de la seva identitat i dependència a certes persones.

Cristina Benito
Marta Segura

Anònim ha dit...

El càncer colorectal – Josep Codina i Elias Galiano

És un tipus de càncer que es desenvolupa a la zona del colon o el recte. En la majoria dels casos comença com un pòlip no perjudicial (un tumor benigne que es torna maligne).
Aquest càncer està relacionat amb l’edat (+60 anys), una dieta rica en greixos i carn vermella i una malaltia genètica que augmenta la formació de pòlips: Poliposis Adenomatosa Familiar. Això augmenta molt les probabilitats de patir aquest càncer.
En el càncer colorectal, les cèl•lules estranyes (canceroses) van passant a través de la mucosa i la paret muscular del tub i quan arriben al sistema limfàtic i circulatori s'escampen per tot el cos.
La gran majoria d'aquests tumor es detecten per colonoscòpia (tot i que també es pot detectar per ènema de bari, biòpsia o sigmoidoscòpia) i s'extreuen per cirurgia i posterior quimioteràpia (o tractament per radiació o immunoteràpia).

Anònim ha dit...

LA CÀRIES:
La càries dental és una malaltia infecciosa de les dents que es produeix per l'acció metabòlica dels bacteris que hi ha a la placa dental i provoca una perforació o dany estructural de la dent fent una disminució del Ph.

Les causes de la càries són: alts números de bacteris, absència de fluorur,l'ús freqüent de medicaments que contenen sucre o que assequen la boca, una dieta alta en sucres que ajuden els bacteris a corroir l'esmalt, entre d'altres.

La càries es forma a partir d'un procés de 4 fases:
Primer la càries afecta l'esmalt , principalment en la part de les esquerdes superiors de la dent . En aquesta fase no es produeix dolor, i afecta principalment als molars i premolars . Després afecta la dentina. Els bacteris s'infiltren per sota de l'esmalt de la dent. Es produeix dolor amb el contacte amb menjar calent , freda , àcida o ensucrada. La càries es fa profunda i afecta la polpa de la dent (que conté el nervi). Es manifesta com un intens mal de queixal . Finalment els bacteris s'expandeixen fins a l'os i les genives .

Per tal de curar aquesta malaltia pots fer servir varis tractaments segons el teixit que està danyat: empastos, empastament d'una arrel o extracció dental.

VALORACIÓ PERSONAL:
Les persones normalment considarem que és una malaltia que no pot afectuar danys greus, però amb aquest treball em descobert que si aquestes càries no es tracten com calen, poden perjudicar altres parts del cos. Com observació personal ens agradaria destacar que ha estat un treball educatiu, interessant i sobretot divertit i creiem que s’ha exposat d’una manera clara i entenedora el contingut.
La realització d'aquest treball ens ha permès tenir una visió més clara i completa de d'aquesta malaltia infecciosa que és la càries , a més d'ensenyar-nos la importància que te rentar-se les dents , ja que pel simple fet de no fer-ho, et pot ocasionar un terrible dany.




Laia Torras
Elsa Boladeras