Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dilluns, 28 de juliol del 2014

387- Es pot prevenir la mort sobtada?



Un centenar de joves catalans moren cada any de forma sobtada i sense que se’n sàpiga la causa


Catalunya és capdavantera en la diagnosi de la mort sobtada, la complicació més greu de les malalties cardiovasculars, que són la primera causa de mort al món occidental, i la primera d’hospitalització i discapacitat.

Un equip d’investigadors liderats pel doctor Ramon Brugada ha identificat que un terç d’aquestes víctimes ha patit alguna malaltia genètica. “La mort és, en aquests casos, el primer símptoma de la malaltia”, va afirmar Brugada, que va subratllar la necessitat de fer el diagnòstic a temps per evitar que altres familiars morin per la mateixa causa.

Els equips forenses de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya practiquen cada any 3.500 autòpsies de mort sobtada, algunes de les quals sense una causa clara. L’estudi MOSCAT (mort sobtada a Catalunya), presentat al CosmoCaixa de Barcelona, conclou que el 30% d’aquestes defuncions inexplicades a Catalunya en menors de 50 anys tenen un origen genètic

L’estudi, iniciat el 2012 i que ha analitzat 400 mostres, exposa:
- El 70% dels individus que van patir mort sobtada tenien entre 30 i 50 anys
- El 10% entre 20 i 30 anys
- El 10% menys de 10 anys
- El 10% restant menys d’un any de vida

L’informe, impulsat per l’Obra Social la Caixa, l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGi), l’Institut de Medicina Legal de Catalunya i els hospitals Josep Trueta de Girona i el Clínic i el Vall d’Hebron de Barcelona, també ha revelat que, a partir dels 35 anys, en la major part de les morts es detecta infart de miocardi.

Per fer l’estudi s’han visitat més d’un miler de familiars, cosa que ha permès facilitar el tractament i la protecció de les persones portadores dels gens afectats. El doctor Brugada, investigador de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGi) i director de l’estudi, va apuntar ahir la necessitat que els joves se sotmetin a electrocardiogrames quan es federen per fer alguna activitat esportiva. Brugada va considerar “imprescindible” aquesta prova.“S’ha de conscienciar les famílies que han tingut un cas de mort sobtada que vagin al metge per comprovar si hi ha una causa hereditària i evitar d’aquesta manera una possible nova mort”, va afegir Brugada, que lidera el Centre de Genètica Cardiovascular, el laboratori de referència pel que fa a la genètica de la mort sobtada a l’Estat, ubicat a Girona.
Font: ara.cat
Aula virtual adn-dna.net
En el lateral d'aquest blog hi ha l'enllaç per subscriure´s per email al blog adn-dna i també es pot subscriure al canal adn-dna.net a Youtube

Nota:Per participar a l'apartat de comentaris dels posts d'aquest blog adn-dna  cal seguir les instruccions indicades en el post 341.