Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dissabte, 17 d’octubre del 2015

472 - Activitat procedimental sobre catabolisme: cirrosis hepàtica


Dins la virtual adn-dna.net 2.7 es pot consultar la informació sobre aquesta activitat en:

Categoria:
ACTIVITATS ALUMNES PER CURSOS

Tema - 0 Activitats a realitzar


L'apartat de comentaris d'aquest post és l'espai per respondre a l'activitat sobre catabolisme pels alumnes de 2n de batxillerat científic.

5 comentaris:

Unknown ha dit...

El alcohol al ingerir-lo es transforma amb etanol, i es pot arribar a aquest producte per mitjà de tres vies metabòliques diferents: el ADH, el sistema oxidatiu del microsoma i per la catalasa, als peroxisomes. Si ens centrem en el ADH, podem dir que té la funció de metabolitzar petites quantitats d'alcohol que s'ingereixen, té una alta afinitat però cal esmentar que amb baixa capacitat, és a dir, que metabolitza la major part del alcohol quan les proporcions d'aquest són baixes. L'oxidació que es produeix en la via del ADH produeix actilaldehid, transferint hidrògens al cofactor NAD convertint-se amb la seva forma reduïda NADH.
Quan hi ha un excés de NADH es produeixen diferents alteracions metabòliques, que bàsicament afecten a diversos òrgans intens, com el ronyó o el fetge. Al fetge es produeix una alteració a les seves cèl·lules, que es van reemplaçant per teixit cicatrizal (fibrosis).
Les conclusions són que al beure molt alcohol produïm massa NADH, que farà que es reemplacin les cèl·lules sanes del fetge per les que porten a tenir fibrosis.

Unknown ha dit...


Al fetge com bé coneixem, es duen a terme més de mil funcions, i algunes d’ elles són la producció de bilis que ajuda a descompondre lípids a l’ intestí prim, producció de colesterol i altres proteïnes específiques, conversió d’ excés de glucosa a glicogen d’ almacenatge per després convertir-lo en ATP, regulació de nivells de sang dels aminoàcids i sobretot la conversió d’ aminoàcids tòxics en urea.

Quan una persona porta una dieta gens equilibrada amb molta beguda alcohòlica, el fetge ho nota, i comença a deteriorar-se i amb ells la seves funcions. El metabolisme de grasses es veu afectat igual que la producció de colesterol i proteïnes i a part d’ això no pot convertir la toxicitat de les begudes alcohòliques en urea. En els pacients que pateixen aquesta malaltia les vies per a la síntesi per obtenir energia no funciona i la mala nutrició crea un estat conegut amb el nom d’ hipercatabolia amés de que com que el fetge constitueix una de les principals reserves de glucogen per obtenir glucosa durant el procés de la malaltia aquesta reserva desapareix i comencen a aparèixer altres vies per obtenir energia com la gluconeogènesis, en la qual es metabolitzen els aminoàcids.

Unknown ha dit...

L'alcohol es transforma en acetaldehid, que passa ràpidament, en persona sanes, al fetge. El fetge humà el transforma en acetat i a la vegada en diòxid de carboni i aigua. Les dues substàncies, acaben sent filtrades al torrent sanguini a través dels gots perifèrics del fetge i queden dissolts.
La cirrosi hepàtica apareix quan es detecta la presència de la fibrosi, que consisteix en un dipòsit de fibres de col•lagen al fetge, aquest cúmul de fibres aïlla àrees de teixit hepàtic , alterant la forma de l'òrgan i dificultant la relació entre els hepatòcits i fins els gots sanguinis a través els quals es fa la funció de sintetitzar i depurar. La fibrosi es forma dins el fetge. Això fa que el procés de metabolització de l’alcohol vagi més lent i no es pugui dur a terme produint així aquesta malaltia.

Unknown ha dit...

El consum d’alcohol afecta negativament al fetge i, per tant, destrueix les cèl•lules hepàtiques. Aquestes fan diverses funcions per l'organisme com la participació en el metabolisme, en l'emmagatzematge i formació de glucosa i la producció d'enzims.
Si aquestes cèl•lules es destrueixen, es deixarà de produir enzims, que s'encarreguen de regular les vies metabòliques, i es deixarà de produir part de la glucosa, que intervé en els processos catabòlics en els quals es sintetitza ATP.
En conclusió, el consum d’alcohol no només augmenta al fetge, sinó que també repercuteix en el metabolisme cel•lular.

Unknown ha dit...

El fetge és el principal òrgan que metabolitza l’alcohol.
L’alcohol un cop és ingerit, s’absorbeix pel sistema digestiu i és dissolt en la sang. Aleshores el fetge (que és l’encarregat de netejar la sang de substàncies tòxiques) metabolitza l’etanol, al fer-ho produeix l’acetaldehid, és una substància encara més tòxica que pot causar danys importants, incloent-hi cirrosi hepàtica, que en el 10% de les persones amb alcoholisme la pateixen. A més a més de la formació d’acetaldehid, també s’acumulen greixos que poden interferir en el correcte funcionament del fetge.
D’aquí la relació entre el consum d’alcohol i l'aparició de cirrosi hepàtica.

Manel