Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

diumenge, 31 de gener del 2016

500 - Bioquímica en viu a la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona


Un grup d'alumnes de biologia de batxillerat participaran al llarg d'aquesta setmana en l'activitat bioquímica en viu organitzada per la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona.



Aquesta activitat experimental té per objectiu:

a) Posar en contacte a l’alumnat de batxillerat amb la bioquímica i així donar a conèixer les aplicacions que té en la nostra societat
b) Introduir-los en el món de la recerca.


En els tallers hi haurà una primera part d'explicació sobre què és la bioquímica i la seva aplicació.

Després l'alumnat treballarà tres pràctiques sobre:

1 - Les proteïnes
2 - La mesura de la concentració de glucosa 
3 - El clonatge virtual


En l'apartat de comentaris d'aquest post, els alumnes participants, explicaran el contigut desenvolupat en aquestes sessions.


Termini per publicar comentaris dilluns 11 de febrer de 2016 a les 22:00h

9 comentaris:

Unknown ha dit...

En l’estada a la Facultat de Biologia vam participar en l’activitat “bioquímica en viu” on ens van fer una petita introducció de la bioquímica i les seves aplicacions.
Per començar, un professor ens va fer una petita explicació del que es tracta la bioquímica i les seves utilitats en la vida. També vam poder observar imatges fetes amb microscopis electrònics per exemple de cèl·lules específiques. A continuació una alumne ens va ensenyar una pàgina web anomenada Mouse Party que es tractava d’uns ratolins els quals cadascun s’havien pres diferents drogues. L’exercici era agafar un ratolí diferent cada grup dels que estàvem allà i explicar com li afecta la droga al cervell mitjançant l’ajuda del joc que ens feia una explicació gràfica i detallada del procés. A nosaltres ens va tocar la LSD. Seguidament vam fer una petita pausa i continuarem amb una pràctica anomenada Urinòlisi on vam analitzar els productes de l’orina mitjançant tires reactives que segons el color en què es transformava després de depositar una gota d’orina, significava una cosa o altre. Per exemple segons el color d’un dels segments podia significar que contenia força glucosa, poca o gens. També mesurava la presència de leucòcits, entre altres. Finalment vàrem fer una pràctica per mesurar el contingut de glucosa d’una prova mitjançant un espectrofotòmetre, després d’haver afegit una concentració o altre a cada una de les proves. Amb aquest últim experiment es va acabar l’activitat de la bioquímica en viu i ens van regalar un llibre anomenat: Un dia de bioquímica.
En conclusió, va ser un dia diferent, especial i on vam aprendre diferents temes relacionats amb la química de la vida.

Unknown ha dit...

Hola em dic Nil Cortiella,
Jo vaig ser un dels voluntaris que vaig anar al curs de bioquímica. Allà ens van ensenyar una pàgina de recerca científica i vam fer uns experiments que estaven bastant bé, els profesors que ens van fer els experiments eren molt amables i s'explicaven molt bé. Una gran experiència que no es pot perdre.

Unknown ha dit...

El dia 1 de febrer vaig assistir a unes pràctiques de bioquímica a la Universitat de Barcelona. Van començar a introduïr-nos al tema explicant-nos les línies d' investigació i els temes que tractaven a la pròpia universitat, alguns d' ells eren les malalties cròniques de l' obesitat i la diabetis. Com que la majoria d' alumnes eren de 1r de Batxillerat van fer molt esment a conceptes treballats en l' any anterior com les proteïnes, el genoma humà, etc. Ens van mostrar imatges de les pràctiques que es duien a terme i les observacions que es podien fer al laboratori i després d' una petita introducció, una estudiant de la universitat ens va explicar la funció de les drogues en l' organisme i la funció que tenen en el nostre SNC, ella ens va explicar-ne un exemple, la marihuana, i nosaltres vam procedir en grups a fer una petita investigació via Internet sobre una droga en concret a més a més del suport d' una pàgina web molt visual anomenada "MouseParty".
També vam fer pràctiques de laboratori com una uroanàlisis on haviem de determinar la malaltia d' un pacient en concret i l' anàlisis de glucosa en sang segons uns paràmetres determinats. Les pràctiques van ser molt interessants, tot i que la part teòrica també va ser una bona font de coneixements nous. I finalment no podiem marxa

Unknown ha dit...

Vam començar entrant a una aula d'informàtica on ens van ensenyar una web i així vam poder tenir un gran coneixement en la recerca científica. A continuació vam anar cap al laboratori on vam desenvolupar dues pràctiques: la concentració de glucosa que tenia una mostra, teniem diferents pots i a partir d'un raig de llum teniem les dades, l'altre pràctica era observar que contenia una mostra d'orina, hi podiem veure sals, eritròcits, proteïnes,... Els resultats van ser persones sanes, persones que podien tenir una infecció o pedres al ronyó. Per últim vam fer la visita a la universitat i ens van dir les sortides que tenia la bioquímica i vam omplir un test dient la nostra opinió i que podien millorar. Va ser una bona experiència i ens vam sentir a gust en la universitat.

Unknown ha dit...

El dimarts 2 de febrer vaig participar al curs de bioquímica a la UB.
Em va agradar molt i ho vaig trobar molt interessant.
Al principi ens van ensenyar una pàgina web de recerca que es diu PubMed que està molt actualitzada i pots trobar tot o gaire bé tot el que sigui relacionat amb la ciència. A més a més pot ser molt útil a l'hora de realitzar el treball de recerca.
Després vam anar a un laboratori on vam mirar diferents concentracions de glucosa.
Per acabar vam anar a un altre laboratori on vam fer l'experiment que me va agradar més que va ser agafar un pot d'orina purificada i mirar si hi havia leucòcits, eritròcits, glucosa... Per mirar si era una persona sana o no i en el cas que no vam mirar que podia tenir.
Vaig trobar-ho tot molt interessant, és una bona experiència.

Unknown ha dit...

Hola sóc la Marta i he participat en aquest projecte, on hem fet un seguit d'experiències. Una d'elles era mesurar la concentració de glucosa amb ajuda d'un espectròmetre i l'altre era saber quines malalties pateix una persona analitzant la seva orina (purificada), mirant si havia glucosa, o glòbuls blancs...

I a part també ens han ensenyat una pàgina amb treballs fets per científics i que ens seria molt útil per trobar informació.

M'ha agradat molt l'experiència, i d'aquesta manera m'he familiaritzat una mica amb la bioquímica i m'ha agradat fer una visita a la UB perquè d'aquesta manera em fixo una mica com és la distribució i l'ambient.

Unknown ha dit...

En aquest taller de bioquímica vam poder veure la universitat de BCN i els seus laboratoris cosa que ens va fer entrar més en el món universitari, a més vam poder fer diferents experiments com ara la detecció de glucosa en una mostra problema i l'anàlisi d'orina. Els dos eren experiments que, per part meva, no havia fet mai i hem van semblar molt interessants i curiosos de fer ja que vam poder aplicar alguns conceptes de classe en ells.
Trobo que aquesta visita a la facultat de biologia de la universitat de Barcelona ha sigut una bona oportunitat per conèixer més a fons tot aquest món i per veure coses noves aplicades a la biologia que no sabiem.

Unknown ha dit...

El passat dimarts 2 de febrer, un grup de 8 alumnes de 1r de batxillerat científic de l'Escola Pia d'Igualada, vam anar a fer un curset de bioquímica a la universitat de Barcelona.
El curset es va dividir en tres parts:
En la primera, vam anar a l'aula d'informàtica de la universitat i ens van donar una pàgina web científica en la qual s'hi penjaven la majoria d'estudis realitzats per científics arreu del món.
La segona part vam anar a un dels laboratoris i vam realitzar una pràctica en la qual teníem unes dissolucions preparades de glucosa, i unes altres en les quals no s'havíem la quantitat de glucosa que contenien i per tant l'havíem d'esbrinar.
L'última part d'aquest curs va ser una segona pràctica a un altre laboratori. Aquesta consistia en l'anàlisi de l'orina humana. Vam agafar unes mostres ja purificades i mitjançant una tira reactiva havíem de saber si aquella orina contenia certes substàncies com ara proteïnes, leucòcits, eritròcits, hemoglobina, etc.

Va ser una tarda entretinguda i molt didàctica; en la qual no només vam aprendre nous conceptes dins de l'àmbit acadèmic, sinó que també vam tenir la possibilitat de veure les instal·lacions i començar-nos a orientar en el nostre futur acadèmic.

Unknown ha dit...

El passat dimarts 2 de febrer vam participar en l’activitat de bioquímica en viu am uns companys de classe. En la primera part del curs, a l’aula d’informàtica ens van ensenyar a fer recerca sobre tot tipus de temes científics, a través d’una web on s’hi actualitzaven diàriament articles de recerca de tots els àmbits de la biologia.
En la segona part vam fer una pràctica, amb l’objectiu de saber les concentracions de diferents mostres de glucosa respecte unes de ja predeterminades, mitjançant una gràfica.
La següent pràctica que vam fer consistia en fer un anàlisi de 4 mostres d’orina diferents, on a partir d’una tira reactiva, abocant una gota de la mostra d’orina sobre cada coixinet, podíem saber a partir d’una llegenda què podíem trobar en l’orina del pacient, i així poder fer una hipòtesis de la salut del pacient respecte als resultats de la prova.
Per últim, ens vam repartir un llibre sobre la bioquímica i es va parlar de les diferents sortides de la bioquímica.
En la meva opinió aquests cursos són molt interessants ja que ens poden ajudar a començar a orientar-nos sobre el nostre futur, començant a veure les diferents branques de la biologia i començar-nos a introduir en el món de la recerca.