Pàgines

dilluns, 29 d’octubre del 2012

245- Video de la dissecció d'un peix



En el post 238 d'aquest bloc adn-dna , s'explica una de les pràctiques de 4t ESO en la matèria de biologia i geologia, sobre la dissecció d'un peix. Com a resultat de la pràctica, quatre alumnes han realitzat una activitat voluntària a casa que consisteix en la filmació i explicació de la pràctica. Podem veure el video a continuació.



Aquest video s'enllaça a la llista de reproducció "laboratorio de biología" en el canal adn-dna.net de YouTube.
 
En l'aula virtual adn-dna.net  es poden consultar altres pràctiques de laboratori sobre disseccions en:

Aula virtual adn-dna.net
Curs P03- Pràctiques de laboratori: disseccions

Dissecció de:

- cor de xai       - pulmons          - ull
- encèfal           - sípia               - ronyó.


Els lectors dels blocs adn-dna, biologia i naturalesa i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden valorar, en l'apartat de comentaris d'aquest post, el treball realitzat en video per aquests alumnes.

dijous, 25 d’octubre del 2012

244- Resposta a ENIGMES de Recerca en Acció


El portal Recerca en Acció ha publicat la resposta al concurs ENIGMES.

 ENIGMA 1 : Què és millor, un mar blau o un mar verd?
                 ENIGMA 2 : Algues bellugadisses

En el post nº 242 d'aquest bloc adn-dna s'han fet públics els comentaris presentats com a resposta als enigmes.

Els alumnes que han participat poden consultar la solució als  enigmes i la llista dels 71 encertants en Recerca en Acció.

Cal felicitar a tots els participants i entre els encertants que han obtingut el premi d'aquesta convocatòria hi ha una alumna ,de biologia i geologia de 4t ESO, la Gemma Clarasó d'Igualada.

divendres, 19 d’octubre del 2012

243- Dia Mundial contra el Càncer de Mama


El 19 d'octubre se celebra el Dia Mundial contra el Càncer de Mama amb l'objectiu de conscienciar la població sobre la importància del seu diagnòstic precoç. Segons dades del Pla director d'oncologia del Departament de Salut, el càncer de mama és el més freqüent en les dones a Catalunya, ja que s'estima que n'hi ha 4.229 casos, nombre que suposa gairebé el 29% de tots els tumors en les dones. Alhora, el 2011 el nombre de diagnòstics nous en les dones de 50 a 69 anys ha estat de 1.896 casos anuals, i de 1.394 casos en dones de més de 70 anys.

La incidència del càncer de mama es va estabilitzar al període 1993-2007 i es va reduir la taxa de mortalitat en un 3,7% anual. I, en el període 2000-2004, es va augmentar la taxa de supervivència als cinc anys del 84% dels casos, gràcies al progrés en el diagnòstic en etapes precoces de la malaltia, al cribratge mitjançant la mamografia i a les millores en els tractaments. A més, segons el Pla d'oncologia, més del 90% de les dones amb càncer de mama són intervingudes quirúrgicament i el 75% conserven el pit.

Per tal de millorar la situació del càncer de mama a Catalunya, el Pla director d'oncologia ha desenvolupat diverses accions, entre les quals hi ha:
- Programa de cribratge de càncer de mama
- El circuit de diagnòstic ràpid en càncer
- L'atenció a persones amb alt risc familiar de desenvolupar càncer.
Font: Generalitat de Catalunya 

En els següents enllaços es pot ampliar  informació sobre el càncer de mama:

- Asociación española contra el cáncer

- Organización Mundial de la Salud

- Canal salut:càncer


- Dia Mundial contra el Càncer de Mama


- Consejos para afrontar los efectos derivados de los tratamientos oncológicos 

   
- Itinerario de navegación del paciente con cáncer


- Grup d'Ajuda Mama i Salut


- American Association for Cancer Research


- Instituto Nacional del Cáncer


Els lectors del blocs adn-dna, biologia i naturalesa i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, altres informacions relacionades amb el càncer de mama i el seu tractament.

dissabte, 6 d’octubre del 2012

242- Concurs els ENIGMES de Recerca en Acció

El portal Recerca en Acció planteja un parell d'enigmes sobre el litoral mediterrani. Cal entrar en l'apartat ENIGMA i respondre abans del 25 d'octubre de 2012 per poder optar al premi d'aquesta convocatòria.


Per cultivar la vocació científica es poden consultar altres recursos en l'aula virtual adn-dna.net :

Aula virtual adn-dna.net
Curs VC01- Vocació científica 

Tema-1 "Jocs de ciència"
Tema-2 Divulgació científica 
Tema-3 Laboratoris virtuals
Tema-4 Científiques i científics



Els lectors del blocs adn-dna, biologia i naturalesa i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, altres informacions relacionades amb activitats per promoure el coneixement científic.

dimarts, 2 d’octubre del 2012

241- Portes obertes al PRBB de Barcelona, dissabte dia 6 d'octubre

Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona
Des de l’any 2008, a iniciativa de tots els centres que conformen el PRBB, cada mes d’octubre tenim una cita amb els ciutadans.

Per això, una vegada més, el dissabte 6 d’octubre obrirem les nostres portes i estarem amb vosaltres des de les 10 del matí fins les 7 del vespre. Els científics i tot el personal del PRBB dedicarem el dia, de forma totalment voluntària, a explicar el que fem, com ho fem i on ho fem. Jugarem amb la ciència, xerrarem dels projectes en els que treballem, us ensenyarem els nostres laboratoris i els equips que fem servir.

Aquest any, aprofitant que se celebra l’any de les Neurociències, moltes de les activitats i instal·lacions estaran relacionades amb aquesta àrea. Caldrà doncs que feu servir els cinc sentits!

En definitiva, us proposem passar un bon dia, divertint-vos amb la ciència i coneixent una gran infraestructura de la ciutat i als que hi treballen.
Tot de forma gratuïta i per a tota la família.

Consultar horaris i fer inscripcions en la web openday.prb.org
Font: PRBB



Aquesta proposta està destinada als alumnes que tenen interès per la ciència i especialment per la recerca en el camp de la biomedicina

Els lectors del bloc  adn-dna i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net ,que assisteixin a la jornada, poden explicar els aspectes que considerin més rellevants de la seva visita en l'apartat de comentaris d'aquest post.