Pàgines

dijous, 28 de març del 2013

285- Un Neanderthal en 3D se pasea por tu mesa


El Museo británico de Historia Natural ha creado una aplicación de realidad aumentada que permite que un hombre de Neanderthal (Homo neanderthalensis), extinto hace 30.000 años, pasee por tu mesa o por tu habitación.



Para utilizarla sólo necesitas una impresora y una webcam conectadas a tu ordenador. La aplicación de realidad aumentada, disponible en la página web , combina las imágenes reales que enfoca tu webcam con imágenes generadas por ordenador que muestran una reconstrucción de un Neanderthal en tres dimensiones y en movimiento.

Para conocer cómo eran y cómo vivían estos antepasados del Homo sapiens, los científicos han estudiado las líneas de crecimiento de sus dientes que, de manera similar a los anillos de los árboles, registran el crecimiento de un individuo. De este modo han averiguado que los neandertales tenían una infancia más corta y alcanzaban la madurez antes que los humanos modernos, algo que podría haberlos colocado en una situación de desventaja evolutiva frente a nosotro
s.

Fuente: Muy INTERESANTE
 
Para ampliar la información sobre diferentes aspectos de la evolución se puede consultar en  el aula virtual adn-dna.net



Categoria BIOLOGIA

Curs B08- Evolució biològica
Tema-1 Evolució biològica
Tema-2 Evolució humana 




Esta actividad, para cultivar la vocación científica, se propone para realizarla los lectores de este blog adn-dna y usuarios del aula virtual adn-dna.net . Especialmente los alumnos de biología i geología ESO-4  ciencias para el mundo contemporáneo de bachillerato que durante el segundo trimestre han desarrollado un trabajo en grupo sobre la evolución humana.

Los lectores que realicen esta propuesta pueden publicar las imágenes obtenidas en alguno de los medios disponibles en internet y después publicar el enlace a las imágenes en el apartado de comentarios de este post.

dimecres, 27 de març del 2013

284- Pardela cenicienta, ave del año 2013

Pardela cenicienta

La pardela cenicienta, Calonectris diomedea, ha sido elegida ave del año 2013 por SEO/BirdLife. Es un ave marina poco conocida, que pasa toda su vida mar a dentro, visitando la costa de noche y solo para criar. En nuestro país sabemos que aún quedan unas 40.000 parejas, pero es un ave muy vulnerable y tan frágil como el mar en el que habita.

En el mar su principal amenaza son los anzuelos de los palangres, en los que se quedan enganchadas de manera accidental. También le afecta la sobrepesca, el desarrollo urbanístico de la costa, la contaminación del mar y el cambio climático.

En tierra sus polluelos son ilegalmente cazados para obtener carne y aceite, mediante lo que se denomina pardeleo. También los gatos, ratas y otras especies introducidas devoran sus huevos y pollos, diezmando sus colonias de cría.

Por todo ello sabemos que las pardelas son aves muy vulnerables y en SEO/BirdLife trabajan desde hace años estudiando sus poblaciones y también controlando sus amenazas.

Para 2013 quieren que el catálogo de especies amenazadas incluya a la pardela como especie vulnerable.

Podemos ampliar información sobre esta espècie en la enciclopedia virtual de los vertebrados españoles  y en biodiversidadvirtual.org.

En el transcurso de la salida en barco por el Mediterráneo, que ha surcado las aguas del espacio Red Natura 2000 Costes del Maresme, la directora ejecutiva de SEO/BirdLife, Asunción Ruiz, ha señalado:

 “Trabajar por la pardela cenicienta es hacerlo por una pesca sostenible que beneficie a los pescadores y sea respetuosa con el ecosistema marino”.

El responsable del Programa Marino de SEO/BirdLife, José Manuel Arcos, ha apuntado que la pardela cenicienta es:

“un excelente indicador del estado de nuestros mares, y como tal debemos hacer un esfuerzo para que siga deleitándonos con sus elegantes planeos”.

La acumulación de mercurio en su organismo la convierte en un excelente indicador sobre la presencia en el mar de este peligroso metal pesado.
Fuentes: La vanguardia , SEO/BirdLife.


Los aficionados a la ornitología pueden tambien consultar en este blog la etiqueta aus (aves)  En el blog biologia i naturalesa, Andoni Canela nos presenta su trabajo sobre el águila imperial y en el blog gorkaocio se publican unas excelentes imágenes de Calonectris sp.

Los lectores de los blogs: blog adn-dna, biologia i naturalesa y los usuarios del aula virtual de ciencias de la naturaleza adn-dna.net pueden sugerir, en el apartado de comentarios de este post, otros enlaces e información relacionada con la ornitología.

dimarts, 26 de març del 2013

283- De bloc a blog en català


Segons les esmenes del DIEC2 en línia de febrer de 2013, es normalitza en català els termes blog i bloguer/bloguera.
Els posts posteriors al nº 283 d'aquest blog adn-dna s'escriuran d'acord amb aquesta esmena.

divendres, 22 de març del 2013

282- La hora del planeta - 2013


El próximo 23 de marzo de 20:30 a 21:30 horas será La Hora del Planeta. Esta campaña de la organización conservacionista World Wide Fund for Nature (WWF) nos propone apagar la luz para concienciarnos de la importancia de luchar contra el cambio climático y de conservar la naturaleza y sus recursos. Más de 120 ciudades españolas, 50 colegios e institutos y 500 empresas ya se han apuntado a esta iniciativa, una de las mayores a nivel global y que se celebra por séptimo año consecutivo.

dijous, 21 de març del 2013

281- Què és el càncer? explicat per Salvador Macip


“El càncer no és invencible; podem fer coses per prevenir-lo”

La bata blanca és només una de les moltes facetes del metge i investigador Salvador Macip. A la Universitat de Leicester (Regne Unit) fa recerca en mort cel·lular, però entre experiments i provetes ha publicat novel·les, llibres infantils i, fins i tot, un mètode per aprendre anglès, a més de llibres de divulgació científica.

L’últim,amb un títol ben explícit: 

Perquè no s’ha de tenir por al càncer?

El càncer sempre ha generat por perquè és greu i té una mortalitat molt alta. Però comença a haver-hi més gent que sobreviu que no que es mori és important perdre-hi la por, perquè com més en sabem de la malaltia, més bé ens hi podrem afrontar i més podrem fer perprevenir-la i tractar-la. 

Guanyarem la guerra al càncer entre tots:

1-Els metges aplicant nous tractaments
2-Els científics creant-ne de nous
3-Els malalts fent la seva part, que és la prevenció. No podem esperar que metges i investigadors s’ocupin de tot.

També és responsabilitat nostra. Els metges ens encarreguem del tractament, però els pacients han de reduir a màxim el risc. Si deixéssim de fumar, un terç dels càncers desapareixerien, i amb una dieta sana també en podem prevenir una part.

El 10% dels càncers tenen un factor genètic però en la resta hi podem actuar. Són obvietats com reduir l’exposició a l’alcohol, al tabac, controlar la dieta i evitar el sobrepès, evitar l’excés de carn vermella, fer exercici... Són coses que depenen de nosaltres però fan mandra i la gent pensa que no és tan important. I el missatge és que el càncer no és invencible, podem fer coses per tractar-lo i per prevenir-lo.

Els millors hàbits de vida tampoc garanteixen que ens en lliurem. No, perquè hi ha una part que no controlem, però intentem prevenir la que sí que podem controlar.

" És com una loteria: la part de la sort no la podem controlar, però si compres molts números és molt possible que et toqui."

Les últimes dades diuen que un de cada dos homes i una de cada tres dones tindrà càncer. Això ha d’anar acompanyat d’una altra dada: la meitat d’aquests càncers es curaran. No és que un de cada dos homes morirà de càncer sinó que cada cop tenim més càncers que es curen. I els més freqüents –mama, còlon i pròstata– no són els més mortals, perquè trobem maneres de frenar-los. Estem treballant molt en detecció precoç i en tractament personalitzat, que són els dos mantres de la teràpia contra el càncer.

Serà una malaltia crònica?
 
Crec que sí. En els últims 40 anys s’ha doblat la supervivència del càncer i tornarem a doblar-la en molt menys de 40 anys.

Agafar-ho a temps és clau?
 
És la diferència. El que determina el pronòstic del càncer és quan el descobrim i quan el comencem a tractar. Per això és important fer-se controls i estar alerta a qualsevol cosa que surti de la normalitat.

El tema del cribratge és polèmic. S’està sobredetectant?

S’està discutint molt sobre si estem detectant càncers que potser no haurien donat problemes i sotmetent la gent a exploracions i tractaments innecessaris. Però cal anar amb compte amb això perquè aquestes són les úniques eines que tenim per tractar el càncer. Les conseqüències que paguem és que pot ser estem intervenint persones que no caldria intervenir, però en aquests moments no tenim cap alternativa prou bona i, mentre sigui així, val més pecar per excés.
 
Quin paper hi juga l’estrès?
 
En qualsevol malaltia, l’estat emocional i mental del malalt té un impacte directe en com la vius i com la superes sense voler dir que l’estat emocional pugui curar o fer emmalaltir.

Es creu que l’estrès no és una causa de càncer però podria influir en com es desenvolupa. No és un factor tan clar com ho pot ser el tabac, però en animals de laboratori estem veient que l’estrès crònic redueix les defenses dels animals i genera una sèrie d’hormones que poden reduir la potència del sistema immunitari i afavorir que, si hi ha un càncer formant-se, progressi més depressa. Però encara s’hi ha de treballar molt,en això.
 
Per què encara és el mal lleig?
 
El càncer avegades es venç i avegades no, però no és una malaltia més dolenta o més lletja que una altra. Semblament i da que una malaltia tan freqüent encara sigui tabú. Part d’aquesta por és que els malalts i les seves famílies no en volen parlar i és absurd perquè el malalt de càncer necessita gent al seu voltant que li doni suport.
 

El càncer és una malaltia en augment, ja que va lligada a l’envelliment de la població.

Font: ara.cat

En aquest blog adn-dna es poden consultar altres posts relacionats amb el càncer consultant les etiquetes: càncer , càncer de mama , cáncer , cáncer infantil .

Els lectors dels blogs adn-dna, biologia i naturalesa i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, altres informacions relacionades amb el càncer.

dilluns, 18 de març del 2013

280- Anton van Leeuwenhoek

Anton van Leeuwenhoek (1632-1723)

Els alumnes de 2n ESO ens presenten, a través de comentaris en aquest post, els aspectes més rellevants de la carrera científica de Anton van Leeuwenhoek.


Podem ampliar informació sobre aquest investigador consultant en l'aula virtual adn-dna.net

Categoria: BIOLOGIA
  
Curs B03- Cèl·lules i virus
Tema- 2    La cèl·lula eucariota
Recurs 12- La célula: A. Van Leeuwenhoek vídeo 15:08

diumenge, 17 de març del 2013

279- Biologia en context - activitat BC01

 
Activitat de biologia en context adreçada als alumnes de bio-geo 4t ESO, biologia 1r i 2n batxillerat.
Cal consultar en l'aula virtual adn-dna.net:

Categoria: BIOLOGIA EN CONTEXT

Curs BC01- Activitats biologia en context
Tema-1
Activitat BC01- mitosi-meiosi

Els lectors dels blocs adn-dna, biologia i naturalesa i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden participar també, en l'apartat de comentaris d'aquest post, responent a l'activitat plantejada.

El termini per respondre a l'activitat finalitza el divendres dia 5 d'abril de 2013 a les 22 hores. Posteriorment es faran públiques les respostes incorporades als comentaris.

dissabte, 16 de març del 2013

278- Influencia de las feromonas en la conducta de las abejas


Investigadores de la Universidad de Tours (Francia) y la Estación Experimental de Zonas Áridas de Almería (EEZA-CSIC) han hecho un experimento para estudiar si las abejas son capaces de marcar con señales químicas evasivas las flores en las que han sido previamente atacadas.

Para ello, simularon un ataque de un depredador y observaron si estas avisaban a sus abejas hermanas del peligro de libar en esa planta.

Simulación del ataque de un depredador atrapando a la abeja con unas pinzas

“Hasta el momento, no estaba claro el papel que pueden jugar las feromonas evasivas de alarma –feromonas que provocan una respuesta de escape cuando los insectos visitan las flores– en las abejas sociales. Nuestro resultados indican que, a diferencia de las abejas solitarias, las abejas sociales usan este tipo de señales a nivel de flor para señalizar a sus hermanas del peligro de la presencia de un depredador cercano”, declara a SINC Ana L. Llandres, de la Universidad de Tours, investigadora principal del estudio que publica la revista Animal Behaviour.

Para determinar si las abejas sociales y las solitarias respondían a estas señales olfativas de alarma, hicieron un experimento con individuas de ambos tipos de distintos países: Australia, China, España y Singapur.

La probabilidad de que las abejas sociales rechacen las flores es mucho mayor si en la flor se ha simulado el ataque de un depredador.
Fuente SINC

dijous, 14 de març del 2013

277- Propostes de temes pel projecte de recerca 4t ESO 2012-13

Els alumnes de 4t ESO, modalitat científic, poden consultar les propostes de temes pel projecte de recerca en l'àmbit de la biologia i geologia  dins l'aula virtual adn-dna.net en:

 Curs A05- 4t ESO- Projecte de recerca 2012-13
 Tema- Projecte de recerca
 Recurs: Propostes de temes

Per iniciar la cerca d'informació sobre els diferents temes, es poden consultar les recomanacions i recursos publicats en el post 118 d'aquest bloc.

dissabte, 9 de març del 2013

276- Actualització curs B09- Ecologia en l'aula virtual adn-dna.net

En l'aula virtual adn-dna.net, dins la categoria de biologia, he actualitzat  i incorporat nous recursos en el curs B09- Ecologia quedant estructurat en:

Tema-1 Esctructura de l'ecosistema
Tema-2 La biocenosi: les relacions biòtiques
Tema-3 La dinàmica de l'ecosistema
Tema-4 Acció de l'home en els ecosistemes
Tema-5 sortida al Centre d'Estudis del Mar de Sitges
Tema-6 Educació ambiental
Tema-7Associacions per a la conservació de la naturalesa


En aquest bloc adn-dna, es poden consultar altres posts on es tracten temes relacionats amb l'ecologia, en la següent etiqueta: Curs B09-Ecologia
 
Els lectors dels blocs adn-dna, biologia i naturalesa i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, altres informacions relacionades i recursos per incorporar en aquest curs.  

divendres, 8 de març del 2013

275- La carne procesada aumenta el riesgo de morir antes


El consumo abundante de salchichas, jamón, beicon y otras carnes procesadas incrementa el riesgo de morir antes, según un estudio publicado en la revista científica BMC Medicine.

Tras realizar una investigación entre más de un millón de personas de diez países europeos, el grupo de expertos halló una relación entre las dietas ricas en carnes procesadas y las enfermedades cardiovasculares, el cáncer y las muertes tempranas.


Según los investigadores, la sal y las sustancias químicas que se emplean para conservar esos productos perjudican la salud. El estudio mostró que existen mayores probabilidades de que las personas que consumen mucha carne procesada diariamente sean fumadoras, obesas y tengan otros comportamientos nocivos para la salud.

El grupo de científicos observó como los porcentajes de muerte prematura aumentaron de acuerdo con la cantidad de carne procesada consumida. Los expertos detectaron que la probabilidad de que las personas que tomaron más de 160 gramos de carne procesada al día -unas dos salchichas y una rodaja de beicon- murieran en un plazo medio de 13 años fue un 44% mayor que la de aquellos que consumieron 20 gramos.

El informe reveló que una alta ingesta de ese tipo de carne elevó en un:

72% el riesgo de morir de una enfermedad coronaria 
11% del riesgo de fallecer de cáncer.

La profesora Sabine Rohrmann, de la universidad de Zurich (Suiza), responsable de la investigación, afirmó:

"los riesgos de morir antes a causa del cáncer y de enfermedades cardiovasculares también se incrementaron con la cantidad de carne procesada consumida".

"un 3% de muertes prematuras anuales se podrían evitar si las personas comieran menos de 20 gramos de carne procesada al día".

El Gobierno británico recomienda no tomar más de 70 gramos de carne procesada al día, lo que equivale aproximadamente a dos rodajas de beicon, si bien consumir un poco de carne, incluso aunque sea procesada, tuvo efectos beneficiosos en la salud de algunos participantes del estudio.

Rohrmann indicó que algunos vegetarianos que eliminaron la carne de su alimentación y no alteraron otros aspectos de su dieta pueden tener carencias de nutrientes vitales, como el hierro.

Rachel Thompson, de la Fundación Mundial de Investigación del Cáncer, dijo a la cadena pública británica BBC que el estudio se suma a la evidencia científica que subraya los riesgos para la salud asociados al consumo de carne procesada.

Fuente: http://www.lavanguardia.com/salud/

En el aula virtual adn-dna.net podemos  ampliar información sobre nutrición humana en:

Curs B11- Nutrició humana

Tema-1 La nutrició humana
Tema-2 Vídeos amb continguts sobre nutrició
Tema-3 Els aliments
Tema-4 Malalties relacionades amb la nutrició 


En este blog adn-dna pueden consultarse otros posts relacionados consultando la etiqueta: Curs B11- Nutrició humana

Los lectores de los blogs: blog adn-dna, biologia i naturalesa y los usuarios del aula virtual de ciencias de la naturaleza adn-dna.net pueden sugerir, en el apartado de comentarios de este post, otros enlaces e información relacionada con la influencia de la dieta en la salud humana.

divendres, 1 de març del 2013

274- Ciències per al món contemporani: evolució humana

Els alumnes de ciències per al món contemporani han realitzat un treball en grup sobre l'evolució humana. Una cop realitzada l'exposició oral del treball, cada alumne explica, en l'apartat de comentaris d'aquest post, aquells aspectes més importants descoberts sobre el procés evolutiu seguit pels nostres avantpassats.


En l'aula virtual adn-dna.net es poden consultar continguts relacionats amb l'evolució i l'evolució humana en:


Curs B08- Evolució biològica
Tema-1 Evolució biològica
Tema-2 Evolució humana
Tema-3 Charles Darwin 


 
En aquest bloc adn-dna es poden consultar altres posts relacionats amb l'evolució humana consultant els continguts de les següents etiquetes: Curs B08- Evolució biològica , evolució humana 

El termini per respondre a l'activitat finalitza el proper diumenge 3 de març a les 17:00 h.