Pàgines

dissabte, 27 de març del 2010

60- El sincrotró

Sincrotró
Un sincrotró és un tipus particular d’accelerador de partícules circular en el que el camp magnètic (que fa que les partícules girin) i el camp elèctric (que accelera les partícules) estan sincronitzats de forma precisa amb el feix de partícules en moviment.



Aquest post està obert a tots els lectors del bloc i cal respondre en el comentari a la següent pregunta:

Quina aplicació té el sincrotró en la recerca dins el camp de les biociències?

Nota: cal anotar en el comentari la webgrafia consultada. Es faran públics els comentaris el dissabte 10 d’abril.

16 comentaris:

  1. El Sincrotró té diverses utilitats dins del camp de la biociències, les més importants són:
    •Estudi de les formes de les molècules
    •Estudi de proteïnes
    •Estudis en biologia cel•lular: per estudiar les proteïnes i el virus i ajudar en el dissenys de nous fàrmacs.
    •Teràpia mèdica: els raig X poden tenir aplicacions en imatge mèdica i en determinades teràpies.
    •Ciències ambientals: per determinar l’estructura dels contaminants.
    •Ciències dels materials: per estudiar les seves propietats.
    Tot i que dins del camps de biociències té totes aquestes aplicacions, també té altres aplicacions en altres camps.

    WEBGRAFIA
    http://ca.wikipedia.org/wiki/Sincrotr%C3%B3#Aplicacions
    http://www10.gencat.net/gencat/binaris/multimedia/sincrotro.htm

    Carola M. (4tB)

    ResponElimina
  2. Aquest instrument d’investigació permet admirar la composició química d’una molècula, tal com un microscopi convencional permet observar una cèl•lula al detall. A més a més, ofereix una pel•lícula en moviment del procès químic que estem estudiant.
    Les aplicacions d’aquesta tecnologia són molt diverses i abasten moltes disciplines, concretamente en el camp de les biociències hi ha un ampli ventall de possibilitats.
    Els científics estudiaran en directe reaccions químiques que tan sols duren fraccions de segon i podran determinar l’estructura i els canvis que es produeixen en les proteïnes i en compostos de macromolècules, així com l’estructura d’hormones, enzims i virus.

    NOTA: M’ha estat força difícil la comprensió del vídeo, ja que no entenia gaire bé el que deia aquest home estranger.

    http://muypymes.com/actualidad/empresas/4371-sincroton-alba-una-oportunidad-para-el-id.html

    http://prehistoria.foroactivo.net/investigacion-y-desarrollo-tecnologico-id-f53/la-revolucion-del-sincroton-t443.htm

    http://www.lavanguardia.es/ciudadanos/noticias/20100322/53898868913/el-sincrotron-alba-se-inaugura-hoy-rodeado-de-expectativas-generalitat-ferrer-uab-jose-luis-rodrigue.html

    E. Domènech
    1r Batx. A

    ResponElimina
  3. El sincrotró, és un accelerador de partícules amb varies funcions:
    -Permet estudiar l’estructura, la funció i com canvien les proteïnes
    -El sincrotró és un font molt potent de raigs X, que permet observar molècules de petit tamany.
    -Permet observar les estructures en temps real.

    Ester Marin Esteve - 1r Batx A

    ResponElimina
  4. El sincrotó, és un equipament cinetífic d’alt nivell que utilitza un avançat sistema d’acceleració d’electrons, per tal de produir una llum moltes vegades més potent que els raig X, cosa que permet observar fenòmens microscòpics amb una gran presició.
    Té l’aparença d’un cargol marí i està format sobre un túnel de molts metres de circumferència, en el qual està instal·lat l’accelerador (on els electrons, circulen a una velocitat molt similar a la de la llum; 299.792km/s).

    Aquest aparell, contribueix al desenvolupament de quasi totes les arees de coneixement. Entre moltes de les seves aplicacions permet l’estudi del cerbell i la seqüència d’ADN, anàlisis de virus i bacteris, crear nous fàrmacs i teràpies mèdiques, diseny d’objectes nanoscòpics (microxips...), creació de noves molècules, disseny de nous materials per a les indústries...

    El sincrotó suposa un gran ajut per a les comunitats científiques d’arreu del món a l’hora de realitzar investigacions.

    Assumpció Ferran 4A

    ResponElimina
  5. Un sincrotó és un aparell de grans dimensions que permet als científics, observar éssers i substàncies microscòpiques amb una gran precisió, ja que fa servir un sistema avançat d’acceleració d’electrons que fa que es pugui generar una llum molt més potent que la dels raigs X.
    Té forma de cargol. Consisteix bàsicament d’una font d’electrons que s’acceleren a unes velocitats molt altes que són de 99.999% de velocitat de llum. Per tant, té una força molt potent. Després d’accelerar aquests electrons en un anell, s’injecten aquests electrons en un altre anell i d’allà es fa servir l’energia d’aquests electrons en forma de raigs X.

    L’edifici té unes dimensions d’uns 126 metres quadrats, i els radis dels tubs per on corren els electrons és d’aproximadament 260 metres.

    A aquesta màquina, estan connectats diversos laboratoris, com per exemple per estudiar proteïnes (investigar-ne l’estructura, com funcionen i com canvien…), en les radiografies d’imatges reals, etc.

    Ha suposat un gran avenç científic, ja que gràcies al sincrotó s’han pogut estudiar moltes més coses i descobrir-ne de noves.


    Mònica Biosca 4A

    ResponElimina
  6. El sincrotró és un gran invent per a la nostra actualitat perquè ens permetrà moltes millores en el cos de la biologia i la tecnologia. Per exemple:
    Permet observar processos a l'interior de cèl•lules vives.
    Es podrà veure amb mes claredat estructures com microcircuits o nanopartícules.
    Gracies als rajos X que sa instal•lat al sincrotró és podrà estudiar les propietats magnètiques dels materials, estudiar materials a temperatures i a pressions molt elevades, estudiar fibres musculars i polímers vegetals.
    També és pot estudiar millor les reaccions químiques.
    I amb el microscopi es podrà visualitzar l'estructura de les cèl•lules en tres dimensions.

    Pol Navarro Rioja

    ResponElimina
  7. El sincrotó es tracta d'un "super-microscopi" tan potent que és capaç de visualtzar els àtoms un per un. Un feix intens de raigs X més fi que un cabell, recorrerà el cos dels pacients en busca de cèl·lules malaltes.
    "Serà molt útil després d'operacions quirúrgiques, ja que, podrà veure si el càncer ha estat completament extirpat", diu Häusermann (un dels disenyadors). A més, respecta els instrments acutals el pacients seran exposats a una centèsima de la dosis dels raigs X. Gràcies al nou sincrotó, es construiran materals ceràmics i instruments òptics de precisió. Les seves aplicacions seran útils a la indústria, l'estudi de teixits vegetals, física, química, cinècies materials,ciències ambientals, ciències de la vida, medicina, litografia i micro fabricació, paleontologia i Patrimoni Cultural.

    Bibliografia:

    http://www.es.globaltalentnews.com/articles/2945/sincroto-alba.html?gclid=CLCnu-Xt-6ACFUto4wodYibZAw

    http://www.swissinfo.ch/spa/Un_nuevo_super-microscopio_con_mil_aplicaciones.html?cid=5879688

    Vero Torras

    ResponElimina
  8. El sincrotró funciona com un microscopi gegant que permet observar l’estructura de molècules i àtoms.

    És un accelerador de partícules; un canó desprèn electrons que són accelerats a través de camps electrònics a velocitats properes a la llum. Un cop accelerats, els electrons passen a un anell d’emmagatzematge on circulen durant hores a una energia que es manté constat.

    Quan els electrons descriuen una corba emeten una llum de gran intensitat, ones que van des de les més visibles fins els raigs X. Aquestes radiacions és dirigeixen a uns centres de treball on els usuaris les podran utilitzar en les seves investigacions.

    En l’àmbit de la biologia es pot utilitzar per estudiar les estructures de proteïnes i virus, el seu funcionament i els canvis que pateixen per tal de crear nous medicament , i tot això a tems real i en 3D, gràcies a la potència dels raig X.
    És així com s’han pogut trobar els inhibidors de les proteases (enzim que necessiten els virus del VIH per poder replicar-se) millorant així la vida dels pacients amb sida.

    En la medicina; els raigs X poden tenir aplicacions en les imatges mèdiques i en determinades teràpies.
    Per exemple, per al tractament de tumors cerebrals. S’ha observat que en els estudis realitzats amb ratolins als quals se’ls aplica cisplatí (medicament format de platí i utilitzat en quimioteràpia) i radiació obtinguda amb el sincrotró, la supervivència mitjana és d’unes 6 vegades més que la dels ratolins no tractats.

    S’espera que el sincrotró sigui un instrument important que ajudi a avançar en camps molt diversos de la ciència, fins i tot en l’art i la cosmètica.

    Henar Guerra
    1r Batx. A

    WEBGRAFIA:
    http://www.gencat.cat/web/multimedia/cas/sincrotro/index.htm
    http://www.abc.es/20100322/ciencia-tecnologia-fisica-aceleradores/para-sirve-sincrotron-201003221251.html
    http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=1112326
    http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=1112326
    www.fbbva.es/TLFU/dat/np_reunion_sincrotron.doc

    ResponElimina
  9. El sincrotó Alba té diferents aplicacions en la recerca dins del camp de les biociències. Aquest accelerador de partícules serveix per estudiar proteïnes, és a dir, intentar investigar-ne l’estructura, les seves funcions i els canvis en la seva estructura. D’aquesta manera es pot ajudar a trobar medicaments contra microorganismes patògens. També, a partir d’imatges reals i a través de raigs X, permet observar l’estructura d’objectes (com els virus) en tres dimensions. Així es poden estudiar els virus i, conèixer la seva forma a nivell atòmic, pot ajudar a crear noves vacunes i avançar en teràpia gènica.

    Anna F.
    1r A BATX.

    ResponElimina
  10. Com he pogut observar el sincrotró és un tipus d’accelerador de partícules en el que el camp magnètic i el camp elèctric, estan sincronitzats de forma precisa amb el feix de partícules en moviment.
    En un ciclotró, les partícules comencen al centre del disc i es mouen en forma d'espiral cap a l'exterior, de manera que la cambra de buit i el parell d'imants han de ser tan grans com el radi màxim de la trajectòria de les partícules.
    Les seves aplicacions seran útils per a la indústria farmacèutica, el disseny de microcircuits, l’estudi de teixits vegetals i el tractament de tumors.
    Serà molt útil després d’intervencions quirúrgiques per tumors, i podrem veure si el càncer ha estat completament superat.
    Penso que és un gran invent, ja que aquest fet portarà millores en el camp de les biociències.



    Janna Morera
    4rt B

    ResponElimina
  11. El sincrotró és un accelerador de partícules que pretén aproximar a la velocitat de la llum diferents molècules i organismes i provocar xocs entre elles per tal d'obtenir-ne imatges precises.
    En el món de les biociències la seva principal funció és la d'observar estructures de mínim tamany que un microscòpi electrònic no pot mostrar amb claredat. Es pot aconseguir visualitzar l'estructura de proteïnes o virus mitjançant una espècie de radiografies separades que, en unir-se, donen una imatge molt clara. També permet investigar els canvis que es produeixen en molècules i cultius a un temps real.


    Blanca Vives Álvarez
    1r Batxillerat B

    ResponElimina
  12. El sincrotró Alba analitza partícules molt petites.
    Els seus usos son molt diversos, per exemple:
    •hi trobem l’arqueologia, el sincrotró servirà per la investigació de nous fòssils trobats.
    • determinació de l’estructura cristal•lina i molecular de materials, prèviament cristal•litzats en forma de monocristalls, mitjançant la tècnica de difracció de raigs X.

    http://ddd.uab.cat/pub/ciencies/16996712n1p33.pdf
    http://prehistoria.urv.es/ca/node/434



    Laia Salgado

    ResponElimina
  13. El sincontró te diverses aplicacions, s'utilitzen per a la investigació en física de partícules, s'utilitzen com a microscopis, com més alta és l'energia d'una col·lisió més petites són les partícules que podem observar, també per a poder observar la matèria a més petita escala, també per anàlisi de material geològic,anàlisi de materials semiconductors,
    cristal·lografia de grans molècules,descobriment i recerca de nous fàrmacs,estudi de les formes de les molècules,
    estudi de proteïnes, estudis de fluorescència, estudis en biologia cel·lular, mètodes d'obtenció d'imatges en medicina

    http://ca.wikipedia.org/wiki/Sincrotr%C3%B3

    Franc Domenech 4tC

    ResponElimina
  14. El sincrotró Alba ha estat creat per analitzar partícules d'un tamany molt petit.
    posseeix diferents usos:
    - determinació de l’estructura cristal•lina de materials mitjançant la tècnica de difracció de raigs X (aquests son rajos molt potents).
    - en el cas de l'arqueologia el sincrotró servirà per a la investigació de fòssils.

    Marta Salgado.

    ResponElimina
  15. El sincrotró es un accelerador de electrons, que assoleix velocitats màximes. Té forma de cargol. Que gràcies a la seva estructura i les velocitats que assoleix els electrons es transformen en una energia que es pot convertir , per exemple en raig X.
    La llum que emet fa raig X, que serveixen per a una radiografia, però si es fan en trossos , després es pot reconstruir en 3D.
    Alhora, te altres funcions. Una altre és que ens pot ajudar a veure proteïnes, les seves estructures, quines funcions fa i com canvien.
    Gràcies a aquest aparell és poden veure les coses que l’ull humà no percep, com les molècules mes petites, etc.

    Cristina Farrés 4tC

    ResponElimina
  16. El sincrotró que “és un tipus d’accelerador de partícules circular en el que el camp magnètic i el camp elèctric estan sincronitzats de forma precisa amb el feix de partícules en moviment “ tindrà com a principal funció dins el camp de la medicina la obtenció de imatges amb un període de temps molt mes curt i de molta mes qualitat, també dir que serà un avens en el món de l’obtenció de fàrmacs ja que serà molt mes fàcil la observació de l’afecte que té aquest sobre una cèl•lula determinada. Per acabar també dir que serà un gran avenç en l’observació de malalties com càncers, gracies a la gran qualitat d’imatge que aporta aquest nou invent.

    pd: sento el retard però no tenia internet

    Marc Macarulla 1rB

    ResponElimina

Aquest missatge serà publicat a partir de la data assenyalada en el post.
Moltes gràcies per la teva participació.