Pàgines

dimecres, 8 de desembre del 2010

106- La ciència de la salut ( capítol 19 )

Valentí Fuster
Comentaris sobre el llibre La ciéncia de la salut realitzats pels alumnes de biologia humana de 2n de batxillerat. En aquest post es comenta el capítol: 
                           
                               19-  La nit. Sexe, drogues i cor

Per ampliar informació sobre el cos humà i la salut es pot consultar en l’aula virtual adn-dna.net els següents cursos:

B02- La química de la vida
B10- El cos humà:anatomia i fisiologia
B11- La nutrició humana 

Els comentaris sobre el capítol 19 es faran públics el proper dilluns  13 de desembre. Aquest és l'últim comentari d'aquest trimestre, continuarà el mes de gener de 2011.

18 comentaris:

  1. CAPÍTOL XIX: “LA NIT. SEXE, DROGUES I COR”
    - Mantenir relacions no eleva el risc de patir un infart. Però s’activa el sistema cardiovascular causant més estrès al cor en incrementar la demanda d’energia i oxigen del cos.
    - És un error pensar que l’activitat sexual és tan saludable com l’activitat física.
    - En canvi tenir una mala salut cardiovascular pot portar a efectes negatius en l’activitat sexual. Arteriosclerosi deteriora els vasos sanguinis del penis cosa que dificulta l’erecció.
    - Sovint alguns fàrmacs que tracten les malalties cardiovasculars poden afectar l’activitat sexual cosa difícil de confessar als metges i per aquests, preguntar.
    - Qualsevol pacient pot prendre Viagra amb prudència excepte aquells que es mediquen amb nitroglicerina i aquells que tenen la tensió baixa i siguin propensos als desmais.
    - La cocaïna pot malmetre les artèries tant com per patir un infart en una sola nit.
    - La cocaïna té una forta acció coagulant i un efecte vasoconstrictor important, també interfereix amb el sistema elèctric que controla els batecs del cor.
    - Les amfetamines i l’èxtasi també tenen les mateixes conseqüències però una mica menys potents.
    - No podem estar segur que la resta de drogues tinguin un impacte negatiu sobre la salut cardiovascular, però si sobre altres sistemes.
    - L’hora del dia en la qual es produeixen més infarts és de 6 a 12 del matí seguit per l’interval entre les 6 de la tarda i les 12 de la nit. Això es degut a les oscil•lacions d’hormones, neurotransmissors...
    - No hi ha cap relació entre el cicle lunar i el risc d’infart. Anualment aquest augmenta per Nadal en cas de les cultures cristianes.
    - El canvi brusc de fred a calor o al contrari produeix una contracció de les artèries coronàries o una dilatació en pacients hipertensos.
    - Passa el mateix amb els canvis bruscos de pressió atmosfèrica que interfereix amb l’aportació de sang al cor i als pulmons.
    Claire J. 2nBatxA

    ResponElimina
  2. CAPITOL 19:

    -Per culpa de les llegendes urbanes hi ha molta gent que creu que hi ha més risc de tenir un infart mentre es mantenen relacions sexuals que no pas fent qualsevol altra activitat.
    -No és cert que mantenir relacions sexuals augmenti el risc d'infart.
    -Molta gent sobrevalora l'activitat física que es fa durant el sexe.
    -Mantenir una relació sexual suposa un esforç equivalent a pujar dos pisos per les escales, per tant es gasten poques caloríes.
    -L'activitat sexual no és igual de beneficiosa per al cor que l'activitat física però tampoc no té un impacte negatiu.
    -Una mala salut cardiovascular pot tenir efectes molt negatius sobre la vida sexual.
    -Les drogues estimulants poden tenir un impacte demolidor sobre el cor, especialment la cocaïna.
    -N'hi ha prou amb consumir cocaïna una sola vegada per morir d'un atac al cor.
    -De sis a dotze del matí el risc d'infart es triplica i de sis de la tarda a dotze de la nit, es duplica.
    -En les cultures cristianes es registra un augment dels accidents cardiovasculars durant el Nadal, ja que es menja i es beu més.
    -El problema dels pacients amb problemes de cor no és si la temperatura és alta o baixa, sinó els canvis bruscos de temperatura.
    -Passa una cosa semblant amb els canvis bruscos de la pressió atmosfèrica, per exemple, per un canvi brusc d'altitud.

    Maite Alamillo, 2n Batx. B

    ResponElimina
  3. CAPÍTOL 19: LA NIT. SEXE, DROGUES I COR.
    -Sembla ser que cada cop ens preocupem més per coses insignificants, en comptes de fer-ho per coses que realment importen i ens haurien de preocupar més.

    MALENTESOS AMB EL SEXE
    -Un dels exemples més freqüents d’error és el fet de pensar que el sexe augmenta el risc cardiovascular, simplement perquè s’hagin produït alguns casos en què una persona hagi patit un infart durant una relació sexual. El fet de patir un infart en aquestes situacions no ve determinat per cap factor; és més, ens pot passar durant una relació sexual, com si estem estirats al llit.
    -També és molt freqüent que practicar sexe és com fer activitats físiques, i no és del tot així, ja que mantenir una relació sexual és proporcional a pujar dos pisos per les escales; i no es pot comparar amb practicar un esport físic mitja hora al dia.
    - Tot i així, no vol dir que practicar sexe sigui perjudicial, ja que ens pot ajudar molt per exemple a nivell emocional. Però cal destacar que a l’inversa, si tenim una mala salut cardiovascular, sí que pot afectar negativament en les relacions sexuals (Així com una mala irrigació sanguínia tant en homes com en dones).

    PREGUNTES ÍNTIMES
    -El fet de formular una sèrie de preguntes a aquells pacients que tenen problemes cardiovasculars que afecten a la seva vida sexual, és essencial, ja que en molts casos els fàrmacs que els pacients prenen, poden resultar encara més perjudicials per a les relacions sexuals, i no s’atreveixen a dir-ho. Per tant, cal que el pacient vagi explicant al metge els efectes dels medicaments, i si va evolucionant positivament o no. D’aquesta manera, s’evitaran possibles errors en un futur, amb efectes que poden resultar molt perjudicials per al pacient.

    FULMINATS PER LA COCAÏNA
    -Drogues com la cocaïna, tot i que molts cops els consumidors no en són conscients, poden causar accidents cardiovasculars. Això és degut a què aquestes drogues contrauen els vasos sanguinis, i a més, fan de coagulants, fet que pot causar un infart.
    - A més, també poden contribuir en l’aparició de miocarditis, que dificulti els batecs del cor...
    - De totes maneres, hi ha altres drogues com la marihuana, que tot i que no s’ha demostrat que puguin tenir efectes que provoquin algun tipus d’accident cardiovascular, no s’exclou la possibilitat de que això passi.

    EL MITE DE LA LLUNA PLENA
    -Alguns estudis han demostrat que de 6 a 12 del matí, i de 6 a 12 de la nit, hi ha més risc cardiovascular que a la resta del dia, i això pot ser que es degui al fet que la regulació d’alguns processos fisiològics es produeixin durant aquests períodes.
    -Tot i així, el mite que diu que durant els dies de lluna plena hi ha més risc cardiovascular, no ha demostrat ser cert, ni tampoc venen influenciats per l’estació de l’any, sinó que a vegades el nivell d’accidents cardiovasculars augmenta segons la cultura, ja que en alguns dies de l’any, segons la cultura, menjarem molts més aliments que ajudin a augmentar el risc.

    CANVIS DE TEMPERATURA
    -A vegades, quan algunes persones passen d’estar en un lloc càlid, a un de fred, i a l’inrevés, poden patir angina de pit.
    - En el primer cas, les artèries es poden contraure i això pot causar un augment de la pressió arterial, cosa que pot acabar causant una falta d’oxigen, i finalment una angina de pit. En el segon cas, les artèries es poden dilatar molt i causar una baixada de pressió.
    - Per tant, els pacients amb problemes cardíacs han de procurar no fer sauna.
    - A vegades els canvis de pressió poden afectar a aquells qui tenen hipertensió pulmonar, anèmies agudes, ja que el nivell d’oxigen en l’atmosfera disminueix a mesura que augmenta l’altitud. Però el factor que més influencia és el canvi brusc de pressió i temperatura.

    Noelia Llamas. 2n Batxillerat A

    ResponElimina
  4. CAPÍTOL 19. LA NIT. SEXE, DROGUES I COR.
    Malentesos amb el sexe: molta gent pensa que el sexe pot causar un infart, però científicament està demostrat que aquest pensament és erroni. També cal destacar que el sexe equival a pujar dos pisos però no és el mateix mantenir una activitat sexual que l’activitat física. Així doncs practicar sexe no té un efecte negatiu sobre l’activitat cardiovascular sinó que moltes vegades un deteriorament del sistema cardiovascular pot comportar problemes d’erecció.
    Preguntes íntimes: cal alertar que moltes vegades per tractar-se d’un tema que moltes persones el consideren tabú a causa del sexe s’ha produït alguna malaltia en el cor. I això no es causa de l’activitat sexual sinó que s’ha pres alguna cosa que el nostre cor no podia suportar i ha causat algun infart. Si s’hagués parlat amb el metge potser no hauria succeït.
    Fulminats per la cocaïna: el que si que està demostrat es que la gran majoria d’infarts en persones amb menys de 40 anys han estat causat pel consum de cocaïna. Tant és si el consum es esporàdic o diari sinó que simplement el fet d’ingerir-la deteriora l’organisme.
    El mite de la lluna plena: és completament fals que la majoria d’infarts es produeixin en èpoques de lluna plena. El que si que es cert es que hi ha una franja horària que es més habitual que es produeixin els infarts, i aquest fet pot ser causat per la segregació d’alguna hormona. També està comprovat estadísticament que en èpoques de l’any com el Nadal on es tendeix a menjar i beure més, els infarts són més habituals.
    Canvis de temperatura: el que produeix un infart no és el fred o la calor sinó si el canvi que hi ha entre aquestes dues percepcions és brusc o suau. Així doncs el mateix passa en canvis bruscos d’altitud on la pressió atmosfèrica disminueix.

    A.Solà
    2n Batx. B

    ResponElimina
  5. LA NIT. SEXE, DROGUES I COR.
    • El sexe no té un efecte negatiu sobre la salut cardiovascular, sinó que una mala salut cardiovascular pot afectar a l’activitat sexual.
    • En els homes: el colesterol, la hipertensió, la diabetis i el tabaquisme poden portar a la impotència; en canvi, en les dones aquests factors no són tan determinants.
    • Alguns fàrmacs que milloren la salut cardiovascular poden tenir efectes secundaris en la salut sexual.
    • Tots els pacients amb problemes cardíacs, excepte els que es mediquen amb nitroglicerina i els que tenen la tensió arterial baixa, poden prendre Viagra amb dosis baixes i d’acord amb el metge.
    • Les drogues estimulants, com la cocaïna, augmenten el risc cardiovascular.
    • La cocaïna té una acció coagulant i un efecte vasoconstrictor. Només fa falta consumir-ne un sol cop per experimentar-ne els efectes.
    • És possible que els productes de la combustió de la marihuana siguin tòxics pels pulmons i el cor, tot i que no s’ha demostrat.
    • Hi ha una influència entre el risc d’infart i l’hora en què es produeixen. Hi ha dos períodes del dia amb més proporció d’infarts (de 6 a 12 del matí i de 6 a 12 de la nit).
    • Durant la lluna plena no es registren més infarts, és simplement un mite.
    • El cicle anual té relació amb el risc cardiovascular per les tradicions de cada cultura.
    • Els canvis de temperatura i pressió atmosfèrica bruscs no són bons per persones amb problemes cardíacs.

    Anna F. - 2n A Batx.

    ResponElimina
  6. 19. LA NIT. SEXE, DROGUES I COR.
    - El sexe no augmenta el risc de patir un infart. Tan sols és un mite. És cert que s’estimula el sistema cardiovascular, però en realitat, no es fa tant esforç com es pensa. És molt saludable perquè és gratificant, beneficiosa a nivell emocional i per la relació en parella. Tothom pot practicar-lo de manera que senti còmode i segur. Per tant, el sexe no afecta a la salut però aquesta si que afecta al sexe. Els factors de risc cardiovascular provoquen impotència en l’home. Cal que hi ha una bona comunicació entre metge-pacient sobre aquest tema ja que hi poden sorgir problemes. Tothom pot prendre Viagra, excepte en algunes excepcions que es perillós.
    - Per altra banda, la cocaïna és fulminant amb el cor. No es coneix ben bé els efectes, però sí que és capaç de provocar un infart en una sola nit. La cocaïna té una acció coagulant i vasoconstrictora i també, afecta al sistema elèctric del cor. Si se’n pren contínuament, els efectes es multipliquen. El mateix passa amb les drogues de síntesi., l’únic que és més difícil que prenent-ne un sol dia tingui afectes molt negatius.
    - Està demostrat que el risc de patir un infart està modulat per les hores del dia, igual que les substàncies del nostre cos també varien el seu nivell, ja que la majoria de processos fisiològics segueixen un cicle diari. No hi ha cap relació amb els cicles mensuals, només la regla. Respecte els cicles anuals, augmenta el risc quan hi ha celebracions i festes perquè es quan la gent menja sense mesura.
    - En quant als canvis de temperatura i de pressió atmosfèrica (depèn de l’altitud), el més important és que no siguin bruscos ja que això provoca un afecte a les artèries molt notable.
    E. Domènech
    2n Batx A

    ResponElimina
  7. LA NIT. Sexe, drogues i cor.
    - Malentesos amb el sexe;
    Moltes persones pensen que una activitat sexual elevada pot tenir algun risc d’infart, però això és una cosa ben falsa, per tant, el sexe no augmenta el risc d’infart.
    És un error pensar que l’activitat sexual és saludable per al cor igual que ho és l’activitat física, ja que no és el mateix assolir els beneficis cardiovasculars en una activitat física que en un acte sexual.
    Però, també hem de tenir en compte que l’activitat sexual no té un efecte negatiu sobre la salut. I una mala salut cardiovascular pot tenir efectes molt negatius en l’activitat sexual.
    Com per exemple en els homes, l’arteriosclerosi, que deteriora els vasos sanguinis que irriguen el penis i que són imprescindibles per mantenir una erecció, i a l’inrevés, com més es vigila la dieta i més es practica l’activitat física, més petit és el risc de tenir impotència en el futur.
    I en les dones, també deteriora les artèries que irriguen la zona genital de les dones, especialment el clítoris.
    - preguntes intimes;
    Molts cops amb irritacions o amb l’arteriosclerosi, molts dels fàrmacs que recepten els cardiòlegs fan que és millori la salut cardiovascular, però molts d’ells tenen efectes secundaris i poden empitjorar la salut sexual.
    Hi ha molts pacients que no poden prendre Viagra, com seria el cas d’aquells que tenen la pressió baixa, propensió a patir desmais... però, els que si que en poden prendre ho han de fer amb precaució i amb consultes al metge.
    - fulminats per la cocaïna;
    Molts consumidors, pensen que amb el consum de drogues milloraran la seva activitat sexual, però, un consum de drogues pot ocasionar problemes en el cor. Però no cal ser un gran consumidor de drogues per experimentar aquests problemes, sinó que amb una simple vegada ja ni ha prou, per tenir algun problema o simplement per arribar a la mort.
    Una de les coses de les drogues és el fet que afavoreixen a la constricció de les petites artèries.
    Per tant, encara que siguin menys potents també poden provocar un infart.
    - el mite de la lluna plena;
    Durant el dia, hi ha moltes hores on s’incrementa o és disminueix el risc d’infart, però ningú sap exactament a que són degudes aquestes oscil•lacions.
    Mai s’ha detectat que el risc canvi de manera apreciable al llarg del mes segons el cicle de la lluna, per tant el mite de la lluna plena es desmenteix.
    Si que pel que fa al cicle anual té una relació amb el risc d’infart, però no és pas per una raó biològica, sinó que per una raó cultural relacionada amb les tradicions de cada societat.
    - canvis de temperatura;
    El pitjor problema dels pacients cardíacs, es el fet de que no poden canviar de manera directa d’una temperatura suau a una de brusca, ja que això els fa un canvi molt brusc en el seu organisme.
    Per tant, es molt habitual que pacients amb hipertensió pulmonar, se sentin malament o s’ofeguin, per això es recomanable que si algú pateix mal de pit quan fa algun canvi brusc de temperatures visiti a un metge.

    Laia Salgado
    2nC

    ResponElimina
  8. 19. LA NIT. SEXE, DROGUES I COR
    Malentesos amb el sexe
    -El risc de patir un infart no augmenta mantenint relacions sexuals
    -l’activitat física que es fa mantenint relacions sexuals no es tanta com es creu
    -una mala salut cardiovascular pot afectar negativament l’activitat sexual, en homes amb arteriosclerosi, la hipertensió, el colesterol, la diabetis i el tabaquisme són factors de risc que poden provocar impotència.
    Preguntes íntimes
    -hi ha tractaments cardiovasculars que afecten la vida sexual, si això és un problema cal parlar amb el metge per buscar un altre tipus de tractament.
    Fulminats per la cocaïna
    -la cocaïna, com altres drogues estimulants, poden malmetre el sistema cardiovascular de la mateixa manera amb una sola dosi que el que pot provocar el colesterol en anys.
    -la cocaïna té una forta acció coagulant i vasoconstrictora, també afecta al sistema elèctric que controla els batecs del cor o pot provocar que el cos s’inflami i comenci a bategar ràpidament.
    -l’èxtasi i les amfetamines també afecten al sistema cardiovascular.
    El mite de la lluna plena
    -els infarts, estadísticament se succeeixen per cicles, de 6 a 12 del matí i de 6 a 12 de la nit.
    - no s’ha comprovat que el cicle lunar faci variar el nombre d’infarts.
    Canvis de temperatura
    -el que afecta als pacients amb problemes cardiovasculars són els canvis bruscos de temperatura

    Henar Guerra

    ResponElimina
  9. CAPÍTOL 19- LA NIT, SEXE, DROGUES I COR

    - Segons l’explicació de Valentí Fuster, els humans tendim a preocupar-nos per casos llunyans, i en canvi ens és més difícil donar importància a casos que ens envolten.
    Malentesos amb el sexe
    - Està comprovat que mantenir relacions sexuals no eleva el risc de patir un infart. Simplement es tracta de coincidències i és probable que la persona afectada hagués patit l’infart mentre realitzava alguna altra tasca.
    - És cert que durant una relació sexual el cor necessita més aportació d’oxigen i d’energia. Però pensar que l’activitat sexual pot provocar infarts per aquest fet, és
    tracta d’una exageració.
    - Durant l’activitat sexual se solen gastar molt poques calories; per tant, és equivoc pensar que l’activitat sexual és tan saludable com l’activitat física.
    - Un mite molt difós però fals és que l’activitat sexual té connotacions negatives per a la salut cardiovascular. El que és cert és que una mala salut cardiovascular sí que te connotacions negatives sobre l’activitat sexual.
    Preguntes íntimes
    - Moltes vegades, els fàrmacs que es recepten per tal de millorar la salut cardiovascular del pacient solen provocar efectes secundaris en la vida sexual d’aquests. És per això que és molt necessària la comunicació entre el pacient i el metge.
    - Aquelles persones que tenen la pressió molt baixa i que tenen aprensió a desmaiar-se, no és aconsellable que es prenguin cert productes (Viagra).
    Fulminats per la cocaïna
    - La majoria de consumidors de droga no tenen present que el consum d’aquestes poden provocar seriosos danys cardiovasculars.
    - La major part de les persones menors de 40 anys que arriben a l’hospital amb un infart és perquè els pacients han consumit cocaïna. La cocaïna pot provocar que les artèries es facin estretes i que llavors es formin alguns coàguls, evitant que l’ irrigació al cor sigui possible. també pot provocar una mort a causa d’una taquicàrdia o fins i tot una malaltia caracteritzada per l’augment de batecs del cor.
    - Hi ha altres drogues que un consum repetit d’aquestes provoquen també danys irreversibles al cor.
    - És cert que la combustió de la marihuana provoca danys no només als pulmons; sinó que també al cor. És molt probable doncs, que pacients fumadors de marihuana presentin algun tipus d’anomalia cardiovascular.
    El mite de la lluna plena
    - S’ha comprovat que determinades hores del dia la possibilitat de patir un infart augmenta considerablement.
    - Hi ha 2 períodes crítics: de 6 a 12 del matí la possibilitat de patir-ne un es triplica. I de 6 a les 12 de la nit la possibilitat es duplica.
    - D’altra banda, no s’ha detectat cap canvi durant el cicle de la lluna. No és cert que es produeixin més infarts durant una nit de lluna plena.
    Canvis de temperatura
    - El problema amb els pacients afectats per anomalies cardiovasculars és la variació de la temperatura. Aquests canvis poden provocar baixades de tensió, desmais... És per això que els pacients amb risc cardiovasculars no poden fer sauna.
    - També passa amb els canvis de pressió atmosfèrica. Quan més altitud hi ha, més gran és la pressió atmosfèrica i menys oxigen hi ha a l’aire.

    Carla González
    2n batx B

    ResponElimina
  10. CAPÍTOL 19
    LA NIT. SEXE, DROGUES I COR
    - Malantesos amb el sexe.
    Durant una relació sexuals, el sistema cardiovascular s’activa per respondre a les demandes d’oxigen i d’energia del nostre propi cos i del de la parella, la qual cosa suposa un estrès per al cor i pot tenir un desenllaç imprevisible.
    L’activitat sexual no té els mateixos beneficis que l’activitat física així que no ho podem confondre.
    Hem de tenir present que l’activitat sexual no té un efecte negatiu sobre la salut cardiovascular, sinó que és tot al contrari, una mala salut cardiovascular pot afectar l’activitat sexual.
    El colesterol, la hipertensió, la diabetes, el tabaquisme, tots són números en la rifa de la impotencia.
    Tant els homes com les dones han de viguilar molt amb l’arteriosclerosi.
    -Preguntes íntimes
    Hi ha un seguit de fàrmacs que deterioren l’activitat sexual.
    Hi ha pacients que no es podem prendre viagra i es mediquen amb un altre tipus de fàrmacs però em de saber que molts d’ells provoquen desmais a causa de la tensió arterial baixa.
    -Fulminats per la cocaína
    Amb les drogues estimulants, passa a l’inrevés que amb el sexe. Aquestes poden impactar al cor i tenen uns efectes demolidors.
    No cal ser un gran consumidor de cocaína per experimentar aquests problemes. Tan sols has de ser un consumidor ocasional.
    Aquestes drogues si que poden provocar un infart ja que tapen les artèries.
    -El mite de la lluna plena
    Durant el dia, hi ha moltes hores on s’incrementa o és disminueix el risc d’infart, però ningú sap exactament a que són degudes aquestes oscil•lacions.
    El cos humà està adaptat al cicle de les 24h.

    -Canvis de temperatura
    El problema per als pacients cardíacs no és si fa fred o calor, sinó els canvis en la temperatura.
    És habitual que pacients amb problemes pulmonars es trobin malament i tinguin la sensació d’ofegar-se.
    Marta Salgado Juan
    2nBatxA

    ResponElimina
  11. Capítol 19: La ni. Sexe, drogues i cor.

    A vegades, molta gent es preocupa per malalties que afecten a molt pocs i no a d'altres que afecten a més. Per això hi ha alguns malentesos.

    Malentesos amb el sexe:
    - Una relació sexual acabi amb un infart: és incorrecta. Ja que hi ha tantes relacions sexuals cada minut, que per estadística és ben normal que alguns es morin per infart en aquest moment, com també els podria passar al carrer o prenent un cafè.
    - Hi ha moltes raons per dir que el sexe pugui ser positiu (estat d'ànim, millora de la intimitat amb la parella) però mai per dir que pugui substituir l'activitat física recomanada.
    - Ara bé, les malalties cardiovasculars poden afectar a les relacions sexuals. En els homes poden causar impotència i en les dones no està tant clar.

    -El metge aconsella no prendre viagra en grans quantitats si s'utilitzen altres medicaments.És millor preguntar-ho al metge, i començar amb poc i després anar augmentant la dosis. No és aconsellable que en prendren amb la tensió baixa o si es pren medicaments amb nitroglicerina.

    LES DROGUES:
    - La cocaïna pot danyar les artèries en una nit, de la mateixa forma que ho fa el colesterol en 30anys.
    - La cocaïna fa més estretes les artèries i forma coàguls a la sang, que poden obstruir una de les artèries coronàries. Provocant l'infart.
    - Per els infarts sobtats, no cal ser consumidor habitual, amb una vegada n'hi ha prou. Mentre que els consumidors habituals, a part d'augmentar-ne el seu risc, també deterioren el múscul cardiovascular.
    -L'amfetamina o l'èxtasi també poden causar malalties cardiovasculars.

    EL MITE DE LA LLUNA PLENA
    - Hi ha hores del dia que és més probable patir un infart. No se sap ben bé per què, però és de la mateixa forma que alguns neurotransmissors també es desprenen a certes hores del dia.

    CANVIS DE TEMPERATURA
    -El problema no és si fa fred o calor. Són els canvis bruscos. Per exemple, per una persona amb malalties d'aquest tipus no és recomenable anar a la sauna i després una dutxa freda.

    Laura Asensio 2n b BAtx

    ResponElimina
  12. 1. L’ésser humà és capaç de muntar un escàndol per un problema sense importància, o poc rellevant i després, al trobar-se amb quelcom de majors repercussions, ignorar-ho.
    2. Corren llegendes de que el sexe augmenta el risc d’infart. S’utilitza l’afirmació de que el cor suporta més estrés per argumentar-ho, però aquest no és un estrés prou com per desencadenar un infart. També és erroni pensar que serveix per perdre pes, ja que les calories que es cremen són baixes.
    3. Els efectes en la vida sexual són al inrevés, és el colesterol el que perjudica la salut sexual. Això és degut a que l’arteriosclerosi deteriora les artèries del penis, provocant problemes d’erecció. També la dona pot patir problemes, ja que es creu que la irrigació genital és necessària per gaudir de l’activitat sexual.
    4. És necessari que si un pacient vol mantenir relacions sexuals, sent aquest patidor d’una afecció cardíaca, cal que ho consulti al metge. Alhora, cal que el metge tingui la valentia per parlar-ho de primeres amb el seu pacient. D’aquesta manera, s’aconseguiria disminuir les possibilitats de recaure.
    5. Les persones que, a més de tenir algun factor de risc, consumeixi cocaïna, tenen més números de patir una malaltia cardiovascular de forma precoç. La cocaïna és un vasoconstrictor molt potent, a més de ser un fort agent coagulant i deteriorant del múscul cardíac. Tot això pot esdevenir en que una dosi de cocaïna, acabi en infart.
    6. És fals pensar que la lluna pugui incidir en la possibilitat de patir un infart. Si ho seria si el cos patís canvis fisiològics de forma mensual (exceptuant la menstruació), com afectaria un dels molts canvis que es produeix al llarg del dia.
    7. La brusquedat en els canvis d’altitud i de temperatura, una persona que pateixi alguna cardiopatia, pot patir intensos dolors degut a la contracció de les coronàries, marejos a causa d’hipotensió...

    ResponElimina
  13. 19. La nit. Sexe, drogues i cor

    -Les relacions sexuals no eleven el risc d'infart.
    -No es veritat que l'activitat sexual sigui igual de saludable per al cor com ho és l'activitat física ja que només equival a pujar dos pisos per les escales.
    -Hi ha altres raons bones per matenir una vida sexual activa: és gratificant, beneficiosa emocionalment i positiva per la relació de parella.
    -Una mala salut cardiovascular pot tenir efectes negatius per les relacions sexuals. L'arterioesclerosi deteriora els vasos sanguinis del penis i el colesterol, la hipertensió, la diabetis i el tabaquisme poden ocasionar impotència.
    -Alguns dels fàrmacs que milloren la salut cardiovascular poden empitjorar la salut sexual. Això, s'ha de mirar d'evitar amb la conversa metge-pacient.
    -La Viagra s'ha de pendre amb mesura després d'un infart però els únics que no poden prendre'n són els medicats amb nitroglicerina i no convé que en prenguin els pacients propensos a patir desmais.
    -La cocaïna pot malmetre tan les arteries en una sola nit com el colesterol amb varis anys i pot desencadenar un infart. La cocaïna estreny les artèries i forma coaguls que poden obstruir una artèria coronària, també pot produir una taquicàrdia o una miocarditis aguda.
    -Altres dorgues, com les amfetamines o l'èxtasi, també estrenyen les artèries en menys mesura, però amb una consumició més prolongada també poden danyar el cor.
    -Segons uns estudis, al llarg del dia els moments més crítics per patir un infart són de les 6 a les 12 del matí i de 6 de la tarda a 12 de la nit.
    -En les cultures cristianes es registren més infarts per Nadal.
    -Els canvis de temperatura bruscs són perjudicials per les persones amb problemes cardíacs i no se'ls recomanen les saunes.
    -També són perjudicials els canvis de pressió atmosfèrica amb les persones amb problemes pulmonars.

    Helena A.

    ResponElimina
  14. 19- La nit. Sexe, drogues i cor

    - Molts cops en preocupem per coses poc influents , i deixem passar altres fets que si que ens poden perjudicar realment.
    - Es falsa la afirmació que el sexe pot comportar un risc d’infart, una persona que pateix un infart realitzant sexe el pot patir tan en aquell moment que esperant al autobús.
    - El fet de realitzar sexe no es dolent per al organisme si que es veritat que augment les pulsacions però no és dolent per al cos, equival apujar dos pisos d’escales.
    - Practicar sexe és algú bo ja que és gratificant, i bo per a nosaltres.
    - El fet del deteriorament dels vasos sanguinis en els homes significa la impotència i per tant podem extreure com a conclusió que beure, fumar etc. És dolent per aquest tema també.
    - No és pot considerar que fer sexe suplanta el fet de realitzar exercicis a no se que la relació sexual arribes als 30 minuts per cada 4 sessions setmanals, tot i que seguiria sense ser el mateix.
    - Amb el pas dels anys el metges s’han anat adonant que depens quins fàrmacs receptaven anteriorment dificultava el fet que alguns malalts no pugessin mantenir relacions sexuals i això els conduïa a automedicar-se amb viagra i podia desencadenar reaccions mortals,
    - Els metges amb els anys han après que s’ha d’intentar trencar amb el tema tabú i s’ha de parlar-ne amb els malalts sobre la seva vida sexual es a dir si els fàrmacs els afecta en aquest aspecte.
    - La cocaïna pot arribar a causar problemes cardiovasculars.
    - El que pot tardar en el colesterol un munt d’anys amb la cocaïna pot succeir amb un sol cop de consumició
    - No només la cocaïna pot ser perjudicial també altres substancies estimuladores com les amfetamines.
    - La edat no importa en un consumidor de cocaïna ja que pot fer mal a totes les edats
    - Les drogues com la marihuana no ha estat demostrat que siguin principals causants de cardiopaties, però si que s’ha vist que la gent que en fuma és més propensa a patir-ne
    - El mite que en lluna plena hi ha més infarts és totalment fals
    - Per altre banda es veritat que segons l’hora del dia hi ha més o menys risc de patir infart això es per les hormones del cos que depenent de l’hora se’n secreten unes o altres.
    - Segons l’època del any també hi ha més o menys perill de patir infarts però no es per una causa biològica.
    - També pot alterar el fet de patir o no un infart el fet de un canvi bru de la temperatura o un canvi brusc de pressió atmosfèrica.

    Marc Macarulla
    2nB

    ResponElimina
  15. CAPÍTOL 19: La nit. Sexe, drogues i cor.
    - La conclusió que mantenir relacions sexuals eleva el risc d’infart és falsa.
    - Durant una relació sexual, el sistema cardiovascular s’activa per respondre a les demandes d’oxigen i d’energia del cos, la qual cosa suposa un estrès per al cor.
    - Mantenir una relació sexual suposa un esforç equivalent a pujar dos pisos per les escales.
    - Per això, és un error pensar que l’activitat sexual és tan saludable pel cor com l’activitat física.
    - Amb el sexe, la persona controla la quantitat d’exercici que fa, igual que amb l’activitat física, de manera que l’activitat sexual no té un efecte negatiu sobre la salut cardiovascular.
    - El que sí que és veritat és que la mala salut cardiovascular pot tenir efectes molt negatius en l’activitat sexual.
    - Pel que fa als homes, l’arterioesclerosi, el colesterol, la hipertensió, la diabetis i el tabaquisme són factors d’impotència.
    - Pel que fa a les dones, s’ha plantejat que l’arterioesclerosi no afecta pel que fa a la impotència sexual a les dones tant com en els homes.
    - Els pacients que no poden prendre Viagra són els que es mediquen amb nitroglicerina, perquè tots dos fàrmacs dilaten les artèries i actuen sobre l’òxid nítric.
    - Tampoc en poden prendre els pacients que tenen la tensió arterial baixa i propensió a tenir desmais. Però tots els altres pacients cardíacs poden prendre Viagra amb prudència.
    - La cocaïna té una potent acció coagulant, vasoconstrictor, així que fa més estretes les artèries i provoca un infart.
    - No cal ser un gran consumidor de cocaïna per experimentar aquests efectes, n’hi ha prou amb consumir-ne una sola vegada.
    - Altres drogues estimulants com les amfetamines també afavoreixen la constricció d’artèries.
    - Existeix una relació entre el risc d’infart i l’hora en què es produeixen.
    - Durant el dia hi ha dos períodes crítics en què el risc d’infart és més alta: de sis a dotze del matí es triplica, sobretot a la primera hora, i de sis de la tarda a les dotze de la nit es duplica.

    Ester Marin Esteve - 2n Batx. científic

    ResponElimina
  16. -Mantenir relacions sexuals no augmenta el risc d’infart, tan sols és una llagenda urbada sorgida d’una mala interpretació de les estatístiques.
    -El gast energètic que proporciona una relació sexual no equival al que proporciona mitja hora d’exercici físic. No hem de sobrevalorar l’esforç físic que suposen les relacions sexuals.
    -L’activitat sexual no afecta al risc cardiovascular, però si que ocorre a l’inversa.
    -La viagra dilata les artèries, per aquest motiu no en poden prendre: els pacients que es mediquen amb nitroglicerina ni els que tenen la pressió arterial baixa.
    -Cal tenir molt en compte que les drogues tenen un gran impacte sobre la salut cardiovascular.
    -La cocaína té un agent altament coagulant i augmenta el risc d’estrenyiment d’artèries i formació de coàguls, per tant augmenta el risc d’infart.
    -El risc d’infart de sis a dotze del matí es triplica; de sis a dotze de la nit es duplica. En les altres hores el nombre d’infarts és menor.
    -El risc d’infart en les cultures cristianes augmenta al Nadal ja que és época de beure i menjar en quantitat.
    -Els canvis de pressió i temperatura influeixen en la situació cardiovascular ja que poden contraure o dilatar les artèries.

    Blanca Vives
    2n Batxillerat B

    ResponElimina
  17. 19. LA NIT. SEXE, DROGUES I COR

    - Mantenir relacions sexuals no eleva el risc de patir infarts.

    - No s'ha d'entendre el sexe, com un exercici físic beneficiós pel cor.

    - El que si que és veritat és que una mala salut cardiovascular pot tenir efectes negatius en les relacions sexuals.

    - El colesterol, la hipertensió, la diabetis o el tabaquisme, poden generar impotència.

    - Els metges han de saber tractar els pacients sense evitar els tabús i fer les preguntes necessàries per poder fer el diagnòstic, però alhora sent sensibles i sense entrar en intimitats personals (el mínim possible).

    - Els pacients que es mediquen amb nitroglicerina, no poden prendre viagra, ja que els dos dilaten les artèries i junts poden ser "un cóctel explosiu".

    - La cocaïna té acció coagulant i vasoconstrictor extraordinària i causa coàguls a les artèries.

    - Altres drogues a part de la cocaïna (tot i no ser tan potents com aquesta) afavoreixen la constricció de petites artèries. I un consum petit pot causar danys irreversibles al cor.

    - Està demostrat que hi ha unes hores en les quals és més freqüent la possibilitat de patir un infart. En canvi no s'ha detectat que el cicle de la lluna afecti en els infarts.

    - El problema dels infarts no es deu a si fa fred o no, sinó de si el canvi de temperatura és sobtat o no.

    Vero Torras
    2n Bat B

    ResponElimina
  18. 19- LA NIT: SEXE, DROGUES I COR

    -Sovint la gent es preocupa per petits problemes i no veu altres que són molt més greus.

    -Mantenir relacions sexual no augmenta el risc de patir infarts, l’esforç que es realitza durant aquestes es semblant al que es fa pujant dos pisos d’escales.

    -Les activitats sexuals no són un sinònim de practicar activitat física.

    -El sexe no influeix negativament sobre la salut cardiovascular, però, la salut cardiovascular si ho fa sobre el sexe, ja que, en els homes pot arribar a provocar impotència i en les dones pot impedir que gaudeixin d’una vida sexual plena.

    -Els pacients i els metges han de superar els tabús i atrevir-se a fer preguntes, d’aquesta manera, si per exemple es recepta un medicament per millorar la salut cardiovascular i aquest té efectes secundaris que afecten a la vida sexual, es pot buscar la manera de canviar el tractament.

    -Els pacients medicats amb nitroglicerina no poden consumir Viagra, ja que, els dos dilaten les artèries i actuen sobre l’òxid nítric i en convinar-se poden ser una mena de bomba. Tampoc es recomana el consum d’aquest fàrmac a persones amb tensió arterial baixa i gent amb risc de desmaiar-se.

    -Amb un sol consum de cocaïna es pot danyar al cor en la mesura que ho fa el colesterol en un període de 30 anys. Aquesta droga és un vasoconstrictor i coagula la sang, per tant redueix la mida de les artèries i provoca més risc de formació de coàguls. Amb la consumició de cocaïna també es poden alterar els batecs del cor i provocar miocarditis agudes.

    -Altres drogues com l’èxtasi i les amfetamines també fan que les artèries es contreguin i si es prenen de manera habitual poden causar danys irreversibles al cor.

    -Hi ha moments del dia en els quals hi ha més possibilitats de patir infarts, entre les sis i les dotze del matí el risc es triplica i es duplica entre les sis de la tarda i les dotze de la nit.

    -El cicle de la lluna no influeix en el moment de patir infarts.

    -Hi ha dates de l’any, com per exemple el Nadal pels cristians, en les que es menja i es beu excessivament, per aquesta raó es desencadenen més infarts.

    -Els canvis sobtats de temperatura tenen grans conseqüències sobre el sistema circulatori, si es passa d’una temperatura calorosa a una freda les artèries es contreuen i les cèl•lules del cor es queden sense oxigen, en canvi, si es passa d’una temperatura freda a una calenta els vasos sanguinis es dilaten i baixa la tensió. Els canvis bruscos de pressió també poden ser perjudicials i arribar a causar sensacions d’ofegament entre d’altres molèsties.


    Rocío Antelo 2nA.

    ResponElimina

Aquest missatge serà publicat a partir de la data assenyalada en el post.
Moltes gràcies per la teva participació.