Pàgines

dimecres, 28 de setembre del 2011

165- Portes obertes al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona


El proper dissabte 1 d’octubre, tindrà lloc una nova Jornada de Portes Obertes del PRBB. Aquesta serà la quarta edició d’una activitat que implica a més d’un centenar de d’investigadors i personal del parc, que cada any destinen el primer dissabte d’octubre a mostrar la seva feina i a explicar com n’és d'interessant fer ciència.

2011 és l’any internacional de la Química i per això hem afegit activitats i espectacles relacionats amb aquesta ciència. Sota el títol de “La química de la vida” us presentarem espectacles i experiments científics que us demostraran que, ben mirat, tot és química.

Les visites guiades als laboratoris i instal·lacions, els tallers i experiments pels nens, una representació teatral amb la nostra companyia PeRaBaBaus, un espectacle d’en Dani Jiménez i moltes altres activitats us estan esperant!

Font: PRBB 
 
Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona - PRBB
Aquesta proposta està destinada als alumnes que tenen interès per la ciència i especialment per la recerca en el camp de la biomedicina
Cal consultar el programa del dia per seleccionar aquelles activitats que puguin ser de major interès.

Els lectors del bloc  adn-dna i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net ,que assisteixin a la jornada, poden comentar els aspectes que considerin més rellevants de la seva visita en l'apartat de comentaris d'aquest post.

dijous, 22 de setembre del 2011

164-Edward Jenner

Edward Jenner

Edward Jenner (1749- 1823), quines aportacions va fer a la biologia?

Aquesta activitat està adreçada als alumnes de biologia humana (2n de batxillerat) i a la participació lliure de tots els usuaris de l'aula virtual adn-dna.net  i lectors d'aquest bloc.

Cal respondre, en l'apartat de comentaris d'aquest post, citant la bibliografia i webgrafia consultada.

Els comentaris es podran enviar fins el dimecres 28 de setembre de 2011.

diumenge, 18 de setembre del 2011

163- Estudi genètic dels cognoms catalans




Amb el patrocini de la Secció de Ciències Biològiques de l'Institut d'Estudis Catalans, Francesc Calafell, David Comas i Jaume Bertranpetit, biòlegs evolutius de reconegut prestigi internacional de l'Institut de Biologia Evolutiva (IBE), centre mixt de la UPF-CSIC, són els investigadors principals d'un treball que comportarà, a partir d'una mostra de saliva,  l'estudi genètic de 2.500 homes procedents d'arreu dels territoris de parla catalana. 
 
La participació serà voluntària i gratuïta i anirà adreçada a qualsevol home que porti com a primer cognom un dels de la llista de 50 cognoms seleccionats per a l'estudi.
 
 
Es pot ampliar informació sobre aquest estudi en la web de la Universitat Pompeu Fabra
 
En l'aula virtual adn-dna.net es pot ampliar informació sobre genètica consultant:
 
   Curs B07- Genètica:mendeliana, molecular i humana 
 
Els lectors del bloc adn-dna poden aportar ,en l'apartat de comentaris d'aquest post, informació relacionada amb aquest tema. 

divendres, 9 de setembre del 2011

162- Criteris de correcció biologia selectivitat setembre 2011

Aula virtual adn-dna.net
En l'aula virtual adn-dna.net, es poden consultar els criteris de correcció corresponents a la prova de biologia de la convocatòria de setembre, en:

 Curs O01- Informació acadèmica
 Tema- 3 Proves de selectivitat
 recurs 09   Criteris de correcció biologia 2011 (juny titular)
 recurs 09a-Criteris de correcció biologia 2011 (juny incidències) 
 recurs 09b-Criteris de correcció biologia 2011 (setembre)

Els lectors del bloc adn-dna poden aportar informacions adicionals relacionades amb la selectivitat a través dels comentaris d'aquest post.

divendres, 2 de setembre del 2011

161- Les cèl·lules tumorals canvien d'aspecte

Manel Esteller

Com les serps, les cèl·lules tumorals muden la pell. I és que el càncer no és una malaltia estàtica sinó que en el seu desenvolupament va acumulant transformacions per evadir les defenses naturals del nostre organisme i adaptar-se a les noves circumstàncies de l'entorn.

Fins ara es coneixia poca cosa dels mecanismes implicats en aquests processos de canvi d'un tumor. Existeix una via particularment intrigant en què un tumor que inicialment presenta un estat sòlid, adherit a les cèl·lules properes (epitelial), es converteix en una massa més líquida, desenganxada dels teixits annexos i més flexible (mesenquimal).

L'equip dirigit per Manel Esteller, director del Programa d'Epigenètica i Biologia del Càncer de l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), professor de Genètica de la Universitat de Barcelona i Investigador ICREA, ha identificat un mecanisme que explica aquest canvi. Els tumors que “muden la seva pell” ho fan perquè s'apaguen uns interruptors moleculars anomenats microARNs que són els guardians responsables de mantenir l'aspecte epitelial de les cèl·lules. La troballa es publica aquesta setmana en la versió digital de la revista científica internacional Oncogene, del grup Nature.

“L'estudi consisteix en el descobriment que uns microARNs, del grup anomenat microARNs-200S, pateix una inactivació química per la qual deixen de expressar-se. En no estar presents aquests controladors de l'aspecte cel·lular, les cèl·lules tumorals canvien, s'estiren, deixen d'inhibir-se i el tumor progressa”, explica el doctor Esteller, i afegeix que “els resultats derivats de la investigació demostren que aquest és un procés molt dinàmic.”

El canvi succeeix des de l’aparició del tumor fins a l’aparició de la metàstasi, però si canviem les circumstàncies ambientals que influeixen en aquestes cèl·lules, el procés es reverteix. Segons explica el director del programa d’epigenètica de l’IDIBELL, “podem pensar que un tumor és com un petit planeta en evolució darwiniana però de manera accelerada.”

L’estudi s’ha realitzat principalment en tumors de mama i còlon. A més de servir per conèixer millor la malaltia, els resultats són importants perquè permeten predir que és possible intervenir externament en el procés. En aquest sentit, mitjançant tractaments farmacològics es podria revertir el procés i passar d’una forma molt evolucionada del tumor a una més primitiva, cosa que aniria associada a una menor progressió de la malaltia.

Font de la notícia: IDIBELL