Lynn Margulis ( 1938-2011) |
El passat 22 de novembre , una embòlia va provocar la mort de la bióloga Lynn Margulis de 73 anys en la ciutat d' Amherts ( Massachusets). En el següent vídeo podem escoltar unes declaracions seves.
La Universitat Autònoma de Barcelona li va concedir el títol de doctor honoris causa dins els actes de la celebració de l'any Darwin. Podem escoltar i veure la presentació de la seva lliçó magistral en l'aula virtual adn-dna.net
Curs VC01- Vocació científica 1
Tema-4 Científiques i científics
Tema-4 Científiques i científics
Recurs 02- Lliçó magistral de Lynn Margulis
Els lectors del bloc adn-dna i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden explicar, en l'apartat de comentaris d'aquest post, els nous coneixements que Lynn Margulis ha incorporat a la biologia.
Nota: cal citar les fonts d'informació.
Nota: cal citar les fonts d'informació.
Lynn Marguils, va se runa gran biologa.
ResponEliminaElla va encorporar a la biologia varia cosas, entre les que destaca, la seva teoria sobre l'aparició cèlules eucariotes (endosimbiosi seriada), la seva altre teoria de la simbiogénesis i la seva teoria Gaia, que diu que el bacteris són els responasables de la transformació de la biosfera.
Lynn Margulis s’ha dedicat a fer ciències tots als dies desde que té 16 anys. Ere professora a una universitat i va estudiar un doctorat de genètica encara que és didique molt més a temes geològics.
ResponEliminaJa que és famosa per formular la teoria endosimbiòtica que explica l'origen de les cèl•lules eucariotes per la incorporació d'una cèl•lula dins una altra. La inclusió d'una cèl•lula procariota dins una altra cèl•lula origina la formació d'orgànuls com els mitocondris i cloroplasts, que tenen DNA propi.
Aquesta teoria ha tingut molta importància en l’evolució.
En el meu punt de vista és una de les poques biòlegues que s’ha li ha reconegut el merit que ha fet i ha tingut, ja que desgrasiadament va morir el passat 22 de noviembre als seus 73 anys en el nordest dels Estats Units.
Júlia Boldú Coma
1rB
Lynn Margulis és una científica que té un doctorat en biologia genètica i un dels seus projectes més importants es la teoría endosimbiosis, que descriu l'origen de la cèl·lues eucariotes, però també ha dedicat molta part de la seva vida a la geologia i té una teoría sobre l'atemptat 11-S, que les torres no es van derrumbar perquè els avions xoquessin sinó perquè es van trobar unes partícules de vidre negres i vermelles que indicaven que hi havia explosius a sota de les torres i que aquestes es desplomessin.
ResponEliminaLynn Margulis defensa que en la ciència quan es genera una hipòtesi i aquesta no concorda amb les evidències s' ha de canviar d' hipòtesi i això és aplicable a la vida quotidiana.
Lynn Margulis va treballar en diferents camps:
ResponElimina- Dins del camp de l’evolució va citar la teoria de la simbiogènesis, una teoria que va en contra de la teoria de la teoria neodarwinista amb l’argument de que les variacions heretades no són produïdes per mutacions sinó per la interacció d’organismes.
- En l’origen de les primers cèl•lules, el seu nucli es va formar a partir de la fusió de bacteris.
- Va ser impulsora de la “Teoria Gaia”, teoria que explica com el medi ambient ha canviar a causa del comportament del éssers viu que hi habiten.
La seva obra va oferir una nova visió de la microbiologia .
Recursos consutats:
http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=1012479
Carola Merino (2n Batxillerat B)
Lynn margulis, la famosa investigadora de biologia, va fer 2 grans descobriments, els quals avui en dia encara es faan servir: la teoria de l'endosimbiosi seriada i la teoria de la simbiogènesi i la seva importància en l'evolució.
ResponEliminaLes seves aportacions a la biologia i l'evolució són molts:
ResponElimina- En primer lloc a descrit pas a pas i mont concretament l'origen de les cèl·lules eucariotes, descubriment que es considera el seu millor treball.
- En segon lloc, al costat de K. V. Schwartz ha classificat la vida a la terra en cinc regnes agrupats en dos grans grups: bacteris i eucariotes.
- En tercer lloc va formular la seva teoria sobre la simbiogénesis i la importància d'aquesta en l'evolució.
- Va recolzar des del primer moment la hipòtesi de Gaia del químic James E.Lovelock, contribuint a ella des de la biologia i intentant que adquirís categoria de teoria.
- També ha realitzat una suma de treballs concrets sobre organismes bacterians i formes de vida simbiòtiques, entre d'altres.
http://es.wikipedia.org/wiki/Lynn_Margulis
Ella està reconstruint els fets de l'11-S. I que ha descovert que un dels 3 edificis que es van ensorrar, no es va ensorrar per les flames com ens van dir. Dos dels edificis es van ensorrar per l'impacte, pero el 3r es impossible que fos per les flames, perquè un edifici no es pot ensorrar per les flames a la velocitat d'una caiguda lliure. Diu que lo que van fer, va ser ignorar l'evidència i les conclusions i van mentir. Diu que lo que van fer no és ciència, és el contrari d'aquesta, que el que van fer es ilegal.
ResponEliminaDurant la filmació de la Lynn Margulis, he pogut observar que per ella, una bona resolució d'hipòtesis és agafar cada detall, de cada lloc...observar-ho tot. Que tot descobriment o solució que es tingui s'ha de posar en comú per poder tenir crítiques que al final et puguin ajudar.
ResponEliminaEl què li sembla més interessant és fer experimetns amb el microscopi on hi hagi vidres vermells-grisencs, totalment únics en un mateix lloc.
Ens explica que no nomès ens em de basar en les conclusions i experiments qeu fem sinó també en les evidències que veiem; per això una de les primeres lleis de la ciència és recollir totes les pistes possibles de l'escena del crim.
Clara Mas 3rA
Doncs aquesta senyora, va ser molt important per les nostres vides ja que va fer una teoria que s'anomena ''endosimbòtica'' que tracta sobre l'origen de les cèl·lules eucariotes, quan es posen unes dintre de les altres, com d'una cèl·lula procariota poden sortir orànguls(són els mitocondris i el cloroplast) i la seva teoria també ens diu que les cèl·lules tenen DNA propi. Aquesta senyora, va treballar no només sola, sinó que tambe amb altre gent.
ResponEliminaLa teoria de Lynn Margulis s'aplica amb els animals i les plantes, com les cèl·Lules procariotes passen a ser eucariotes.
La informació està extreta de: http://ca.wikipedia.org/wiki/Lynn_Margulis
Cristina Fernández, 3erC
Lynn Margulis era una biòloga que va néixer el 1838 i morí als 73 anys. Va desenvolupar la teoria de l’endosimbiosi la qual explica que amb el pas dels anys un bacteri, que es suposa que eren els ribosomes, es posa dins d’una altra cèl•lula i això després d’una evolució, es desenvolupa de manera que l’ADN de la cèl•lula hoste es queda dins de la cèl•lula eucariota en forma de ribosoma.
ResponEliminaAquesta teoria va ser molt important ja que hi havia el dubte de com canviava el genoma de les cèl•lules per millorar, un exemple seria com aquestes es poden fer immunes a certs insecticides en cas de cèl•lules d’insectes. Aquesta biòloga desplegava l’opció que alguns virus es posaven dins de cèl•lules eucariotes i en modificava l’ADN per millorar la seva existència i perpetuar l’espècie.
Bibliografia: http://www.elmundo.es/elmundo/2011/11/23/ciencia/1322049824.html
http://es.wikipedia.org/wiki/Lynn_Margulis
Núria Torrens
Janna Ortínez 1r Batxillerat
ResponEliminaLynn Margulis es va doctorar en genètica, i va guanyar de la medalla de ciència del President William Clinton i el premi Da Vinci.
Per ella la ciènia és una manera útil i precisa de conèixer el món. Per fer-ho és necesari recullir informació, observacions, dades i meditacions sobre aquesta idea i en consequència poder investigar-la i publicar-la.
Després de molts intents en què va ser criticada i rebutjada perquè contradeia part de la teoria evolutiva de Darwin va seguir endavant tot escrivint un llibre que es va publicar el 1967 amb gran èxit, ón explicava la teoria endosimbiòtica.
Aquesta teoria ens explica l'origen de les cèl·lules eucariotes. Ella diu que les cèl·lules eucariotes van aparèixer a partir de la incorporació de cèl·lules procariotes o bacterianes ,com mitocondris o cloroplasts. Serien tres cèl·lules procariotes en el cas d'animals i fongs, i quatre en el cas de vegetals. S'uneixen fase a fase dins del sistema que es manté mitjançant una simbiosi entre aquestes cèl·lules.
Així doncs, Lynn Margulis va aportar una gran ajuda a l'estudi de la biologia actual.
Bibliografia:
-
http://www.elreferente.es/actualidad/fallece-lynn-margulis-madre-de-la-endosimbiosis-16603
-http://ca.wikipedia.org/wiki/Lynn_Margulis#Teoria_de_l.27endosimbiosi_seriada_.28SET.29
-
http://www.youtube.com/watch?v=YXWN2qA31TU&feature=youtu.be
Coneixements nous aportats per Lynn Margulis:
ResponEliminaTeoria d’Endosimbiosi serial: explica com les cèl·lules eucariotes podrien haver evolucionat des de les cèl·lules procariotes. Es basa en l’existència de molècules de DNA circular en mitocondris i cloroplasts, molt similar al de les cèl·lules eucariotes i de que puguin sintetitzar les seves pròpies proteïnes i dividir-se en cas de necessitat.
Teoria de la simbiogènesis: col·loca els canvis simbiòtics com a origen de la diversitat, així com que totes les espècies han estat formades per organismes procariotes que s’han anat diferenciant.
Actualment, els científics accepten que la diversitat biològica es deu a mutacions aleatòries, i la teoria de la simbiogènesis només està acceptada en el cas concret de la teoria de l’Endosimbiosi serial.
Teoria Gaia: Margulis ha donat suport a aquesta teoria, afegint també que les transformacions químiques de la biosfera són produïdes per bacteris.
Webgrafia consultada:
http://profeblog.es/blog/pcadenas/files/2010/01/TEOR%C3%8DA-ENDOSIMBI%C3%93TICA-DE-LYNN-MARGULIS2.pdf
http://gemini.udistrital.edu.co/comunidad/grupos/trabajo/complejidad/Documentos/Articulo%20Andrei%20Hortua.pdf
http://gealogia.blogspot.com/2010/06/la-teoria-de-la-simbiogenesis.html
http://es.wikipedia.org/wiki/Lynn_Margulis
http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=39518
Lynn Margulis es va centrar en la recerca de l'origen de la vida i com aquesta s'havia fet fort en el planeta. Va fer la teoria de la simbiogènesi, és la idea més important després de la llei de la selecció natural. Va aconseguir descriure amb precisió les fases concretes del procés que porta dels bacteris a les cèl·lules eucariotes.
ResponEliminaEl seu treball va ser publicat al 1967 a la revista "Journal of Theoretical Biology" tot i que va ser rebutjat 15 vegades abans de ser publicat.
Lynn Margulis va analitzar els microorganismes que tenen els tèrmits fòssils als intestins per estudiar l'evolució de la simbiosi, va ser una investigació de quatre anys que encara no s'ha publicat el resultat.
La simbiogènesi és el resultat de simbiosi estables a llarg termini que desemboquen en la transferència de material genètic, passant part o el total de l'ADN dels simbionts al genoma de l'individu resultant. Del procés simbiogenéticos sorgeix un nou individu en el qual es troben integrats els seus simbionts.
http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/opinio/gran-lynn-margulis-1250425
http://es.wikipedia.org/wiki/Simbiog%C3%A9nesis
Marina Thomas Castelló
Lynn Marguils va rebre el títol de doctor honoris a l’any Darwin, ja que va incorporar varis dels seus coneixements en l’àmbit de l’evolució, aportant la seva teoria sobre l’aparició de les cèl•lules eucariotes com a conseqüència de la incorporació simbiòtica de diverses cèl•lules procariotes, és a dir, la teoria sobre la endosimbiosi seriada (SET).
ResponEliminaExplica l’origen de les cèl•lules eucariotes a partir de la incorporació d’una cèl•lula procariota dins una altra cèl•lula més especialitzada, mitjançant la fagocitosi, i això comporta la formació d'orgànuls com els mitocondris i cloroplasts, que tenen DNA propi, amb una millor capacitat de supervivència, ja que podran oxidar la matèria orgànica amb inorgànica utilitzant l’oxigen com acceptor d’electrons i així sorgiran les cèl•lules eucariotes animals.
Aquesta teoria mostra la importància de l’existència de molècules de ADN circular i de ribosomes en orgànuls com el mitocondris i el cloroplast molt semblant al de les cèl•lules procariotes. Això els hi permet una autonomia a cada orgànul, ja que poden sintetitzar les seves proteïnes i dividir-se quan ho necessitin.
A més a més Margulis s’enfrontà a la teoria neodarwinisme, ja que considera que redueix les possibilitats i defensa la mutació genètica al atzar és l’oclusió d’una sola espècie, en canvi l’origen de les especies en la simbiogènesi, proposa que una gran part dels organismes procedeixen de la seva interacció d’organismes, principalment bacteris.
Citacions bibliogràfiques:
http://adn-dna.blogspot.com/
http://www.youtube.com/watch?v=YXWN2qA31TU&feature=youtu.be
http://es.wikipedia.org/wiki/Lynn_Margulis
http://es.wikipedia.org/wiki/Simbiog%C3%A9nesis#Importancia
Marta Torras
2n de batxillerat
Bàsicament el que ha aportat són dos grans dos grans teorias per la ciència: la teoria de la simbiogènesi i la seva importància en l'evolució, que el que feia era investigar amb animals i plantes i l'altre era:teoria de l'endosimbiosi seriada (SET), consistia en trobar l'origen de les cèl·lules eucariotes.
ResponEliminaÉs autora de la “Teoria de l’Endosimbiosis”, que tracta sobre l’evolució cel•lular. També és autora de la “Teoriia de la simbiogènesi”, que tracta sobre l’evolució general de totts els organismes vius.
ResponEliminaVa col•laborar amb altres científics com ara James E. Lovelock; junts van formular la “Hipotesis Gaia” que considera el comportament del planetaa com un organisme complex.
Junt amb R.V. Schwartz va confeccionar la classificació dels animals en 5 regnes.
Va estudiar molt a fons el comportament bacterià i va elaborar una aproximació de la reproducció sexual a partir del seu comportament.
Finalment també va descobrir algunes noves espècies de bacteris com el Spirosymplokos deltaiberi trobat al delta de l’Ebre.
Bibliografia:
www.wikipedia.org
http://mujeresdeciencias.blogia.com/2007/020701-lynn-margulis-boston-1938-.php
Núria Manils
La doctora Lynn Margulis (Chicago, 5 de març de 1938 - 22 de novembre de 2011) fou una popular biòloga coneguda principalment per formular la teoria endosimbiòtica, que explica l'origen de les cèl•lules eucariotes per la incorporació d'una cèl•lula dins una altra. La inclusió d'una cèl•lula procariota dins una altra cèl•lula origina la formació d'orgànuls com els mitocondris i cloroplasts, que tenen DNA propi (prova indirecta d'aquesta teoria). També col•laborà amb James Lovelock en el desenvolupament ide la Hipòtesi Gaia.
ResponEliminaAmb setze anys ja començà a fer els seus descobriments científics, va anar a l’institud de secundaria Hyde Park, Llicenciada per la Universitat de Chicago, màster a la Universitat de Wisconsin, doctora per la Universitat de Califòrnia. Professora del Departament de Biologia de la Universitat de Massachusetts-Amherst, degana del Board Committee de la National Academy of Sciences on Planetary Biology and Chemical Evolution i codirectora del Planetary Biology Internship de la NASA. També fou membre de National Academy of Sciences i membre de la Russian Academy of Natural Science.
Bill Clinton li va donar l’any 1999 la medalla nacional de la Ciència, i també va rebre el premi Da Vinci (societat per el estudi del pensament, pla d’estudis de pensament mundial i promoure l’excel•lència en el pensament, evolució pels pensadors de la vida més grans).
Li van publicar un llibre sobre les seves teories sobre l’origen de les cèl•lules eucariotes per Yale University Press, i es considera aprobat fina a les seves tres quartes parts.
També considerà que, igual que les cèl•lules eucariotes tenen el seu origen en la simbiogènesi, la majoria de les adquisicions de caràcters dels pluricel•lulars són producte de la incorporació simbiótica de, sobretot, bacteris de vida lliure. Restà valor a les mutacions aleatòries seleccionades per selecció natural postulades pel neodarwinisme, considerant-les merament incidentals i planteja una nova visió de l'evolució per incorporació.
Va morir el passat 22 de novembre de una embòlia als 73 anys a la ciutats d’Amherts (Massachussets).
Webgrafia:
-adn-dna.net
-viquipèdia
-enciclopèdia.us.es
Anna Dàvila
3rA
Lynn Margulis va ser una biòloga que va dedicar la seva vida a buscar l’origen de la vida. La seva hipòtesis més coneguda és la SET, que diu que les cèl•lules eucariotes s’han format a partir de la simbiosi de varies cèl•lules procariotes.
ResponEliminaMargulis va ser una gran defensora de les bactèries ja que defensava que aquestes van tenir un paper molt important dins l’evolució de les espècies: “les primeres cèl•lules amb nucli definit (eucariotes) es van formar a partir de la fusió de varies bactèries primitives”. També era una gran defensora de la Teoria Gaia, de James Lovelock, que defensa que la Terra és un organisme viu en el qual tot està interconectat.
Les seves idees van oferir una nova visió a la microbiologia i han ajudat a posicionar la figura de l’espècie humana en harmonia amb la resta de la naturalesa.
Durant la seva trajectòria va rebre diferents premis com per exemple: El premi del Servei Públic de la NASA (1981) i les medalles de Biociència 2.000 (1995) i de la ciència de EEUU (1999), també va rebre el Premi Internacional Fundació Cristóbal Gabarrón de Ciència i Investigació 2008 en Valladolid (Espanya).
Sofia Melero
1rBatx B
Roger Mitjans 3rA :
ResponEliminaLynn Margulis s'ha dedicat al mon de la ciència des de que tenia 16 anys. Aquesta apassionada per la ciència ha ensenyat en una de les universitats mes importants, la de Massachusetts. En el 1999 va ser una de les científiques amb la medalla de ciencia i també el premi da vinci.
Ella diu una frase molt culta : el mes important sobre la ciència és que es una manera de saber i es una manera de saber en que tots podem participar.
També diu que si la evidencia es contradictoria a la hipòtesis es té que buscar una altre hipòtesis.
Si la evidència es eliminada no es pot fer ciència, i... aixó no es ciencia, aixo es ciència dolenta.
La cunclusió que he tret es que ella creu que els que no busquen la evidència no estan fen ciència, si no publiciatat o el que sigui que estiguin fent, però no ciència.
Lynn Margulis es coneguda per ser l’autora de la teoria de la endosimbiosis en l’evolució cel•lular, y la teoria de la simbiogènesis amb l’evolució general dels organismes vius .
ResponEliminaEn la teoria de la endosimbiosis seriada, en el origen evolutiu de les cèl•lules eucariotes es trobaria la simbiosis entre diferents cèl•lules procariotes,algunes més grans , que havien englobat a altres més petites,de les quals havien donat lloc als mitocondris,altres a cèl•lules percussores de els cloroplasts, i altres cèl•lules amb capacitat de moure’s.
La teoria de la simbiogenesis defensa el paper de les mutacions en l’evolució. Per el neodarwinisime, les mutacions al atzar constitueixen l’únic mecanisme possible com origen de variacions sobre les que pot actuar la selecció natural.
http://es.wikipedia.org/wiki/Lynn_Margulis
http://es.wikipedia.org/wiki/Endosimbiosis_seriada
Xabier Minaya 2n Batx B
Lynn Margulis es conseguda arreu del món de la ciència gràcies a les seves aprotacions a la bilogia. Ha treballat de professora i investigadora a varies universitats com la de Massachusetts.
ResponEliminaAls 20 anys, quan va acabar la carrera, va realitzar un master en biologia cel•lular i genètica que a partit d’aquests estudis va formular la teoria endosimbiòtica, que ens explica l’origen de les cèl•lules eucariotes per la incorporació d’una cèl•lula fins una altre.
Primer de tot dóna a conèixer què són els bacteris i una visió general dels animals i de les plantes. I ens entra a explicar la
presència d'orgànuls intracel•lulars amb genoma propi en les cèl•lules eucariotes. Aquests orgànuls, els mitocondris i els plastidis haurien estat en el seu inici en els bacteris que s'haurien instal•lat a l'interior d'una primitiva cèl•lula eucariota de forma simbiòtica (els dos organismes surten beneficitats)- Amb el pas del temps part dels gens d'aquests simbionts s'haurien transferit al genoma de la cèl•lula hoste i només una petita part restaria en el genoma original del simbiont.
Algunes de les proves que recolzen aquesta teoria són la presència de ribosomes de tipus bacterià en l'interior de mitocondris i plastidis. El genoma d'aquests orgànuls està organitzat com el dels bacteris, és circular i es troba lliure sense cap coberta. Cal remarcar que tot i que actualment s'accepta la validesa d'aquesta teoria per a l'origen de mitocondris i plastidis, no hi ha evidències suficients per a la generalització d'aquesta a d'altres orgànuls cel•lulars.
La gènesi de la teoria endosimbiòtica va acompanyada am la publicación de l’article The origin of Mitosing Eukaryotic Cells. Aquest article teòric volia contrastar les propietats de les cèl•lules procariòtiques (els bacteris, incloent-hi les algues blaves) amb les cèl•lules eucariòtiques (les de la resta dels organismes, incloent-hi les altres algues, els protozous, els fongs, les plantes i els animals).
BIBLIOGRAFIA:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Teoria_endosimbi%C3%B2tica
http://www.uab.es/servlet/Satellite/videos
http://didaclopez.blog.cat/
http://blocs.xtec.cat/biogeobloc/
Lynn Marguilis va fer grans descobriments per la biologia. Va ser coneguda sobretot per crear la teoria endosimbiòtica, que explica l'origen de les cèl·lules eucariotes per incorporar una cel·lula a una altra. Així podem veure com s'originen orgànuls com els mitocondris i cloroplasts amb un DNA propi.
ResponEliminaLynn es va centrar més en l'estudi d'animals i plantes. Ella considera que les cèl·lules eucariotes tenen el seu origen en la simbiogènesi, sobretot els bacteris de vida lliure i treu el valor que tenen les mutacions aleatòries seleccionades per la selecció natural i ella va una nova versió de l'evolució per incorporació.
YAIZA FRANCO - 1RBATXILLERAT B
Lynn Margulis es una científica que s'ha dedicat a investigar i a formar hipòtesis sobre l'atentat que va passar el 11 de setembre del 2001. Hi apartir d'aquí demostrar-ho científicament sense fer cas de l'evidència.
ResponEliminaEl que aporta la biòloga és demostrar científicament a partir d'una hipòtesis el que va passar aquell dia : per què es van enfonsar les torres...
Lynn Margulis explica que ella, té un doctorat en genètica, però que es dedica als temes geològics. Reconstria el passat a partir dels indicis representatius del per què de la destrucció dels edificis del 11-S. On explica, exemples de cientifics que neguen coses que deia a la gent que va patir la gen, com acer fos, i ell negava que això era vritat, i ella diu que aixo no es ciencia, que son mentides.
ResponEliminaLa doctora Lynn Margulis (1938-2011) es va fer famosa principalment per formular la teoria endosimbiòtica on s’explica l’origen de les cèl•lules eucariotes. Recentment se li va donar el premi Da Vinci.
ResponEliminaEn aquest documental Lynn Margulis ens parla sobre l’evidència del explosius del 9 del 11. En aquest ens cita que per la investigació d’un crim sempre és essencial recollir totes les evidències possibles de l’escena del crim. Un cop recollides totes les evidències possible de manera coherent cal construir una hipòtesi elaborada, segura i certa. Això ho cita en nombroses ocasions en el vídeo amb la frase “ No puedes hacer ciencia sin evidencias”. Desafortunadament, en aquest crim, hi havia moltes evidències sobre les peces en les que las columnes es van fragmentar i sobre la naturalesa uniforme de la pols. Però aquestes evidències varen ser eliminades.
Iris Carré Rubio
2n batx.
Considerada una de les principals figures de l’evolucionisme, Lynn Margulis ha fet múltiples aportacions a la biologia i al mateix evolucionisme:
ResponElimina- Ha descrit pas a pas i amb correcció l’origen de les cèl•lules eucariotes. Indica que aquest origen va donar-se a partir de la fusió de bactèries primitives fa milions d’anys, així doncs, aquestes bactèries serien un factor a tenir en compte en l’origen de la vida.
- Juntament amb K. V. Schwartz ha classificat la vida de la Terra en cinc regnes agrupats en dos grans grups: bactèries i eucariotes.
- Va formular la seva teoria de la simbiogènesi i va indicar la importància d’aquesta en l’evolució. La teoria de la simbiogènesi desafia les teories neodarwinistes amb l’argument que les variacions heretades no es deuen a mutacions a l’atzar sinó a la interacció entre organismes a llarg període.
- Des del primer moment va recolzar la hipòtesi de Gaia del químic James E. Lovelock, contribuint en ella des de la biologia i vetllant perquè adquirís la categoria de teoria.
- Ha realitzat una suma de treballs concrets sobre organismes bacterians i formes de vida simbiòtiques entre d’altres.
Va morir treballant al seu laboratori aprofundint en l’estudi de diferents espiroquetes i el seu possible protagonisme en processos simbiogenètics.
El text “Simbiosi en l’evolució de la cèl•lula” (1981) és considerat un dels clàssics de la biologia del segle XX. A més a més, compta en moltíssimes obres reconegudes i destacades.
Bibliografia:
http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=1012479
http://es.wikipedia.org/wiki/Lynn_Margulis
Mònica Biosca; 2n de batxillerat B
La doctora Lynn Margulis (1938-2011) es va fer famosa principalment per formular la teoria endosimbiòtica on s’explica l’origen de les cèl•lules eucariotes per la incorporació d’una cèl•lula dins d’una altra. La inclusió d’una cèl•lula procariota dins una altra cèl•lula origina la formació d¡orgànuls com els mitocondris i cloroplasts, que tenen DNA propi. A més a més perl que fa la biologia evolutiva, Margulis, formula que són els bacteris ( fins a les hores només d’interès per a la bacteriologia mèdica) la causa d’aquesta tendència a la complexitat i de la especialització dels diferents organismes.
ResponEliminaRecentment se li va donar el premi Da Vinci.
Per altre banda, en aquest documental, Lynn Margulis ens parla sobre l’evidència del explosius del 9 del 11. En aquest ens cita que per la investigació d’un crim sempre és essencial recollir totes les evidències possibles de l’escena del crim. Un cop recollides totes les evidències possible de manera coherent cal construir una hipòtesi elaborada, segura i certa. Això ho cita en nombroses ocasions en el vídeo amb la frase “ No puedes hacer ciencia sin evidencias”. Desafortunadament, en aquest crim, hi havia moltes evidències sobre les peces en les que las columnes es van fragmentar i sobre la naturalesa uniforme de la pols. Però aquestes evidències varen ser eliminades.
Iris Carré Rubio
2n Batx.
Maria Lluïsa Sànchez 3r - A
ResponEliminaSobre aquest vídeo que he pogut veure, crec que han fet molt bé de donar-li aquest premi a la Lynn Margulis, perquè te unes teories molt bones sobre la ciència, i pensa molt bé sobre la biologia.
Es una biòloga d'Estats Units, te un doctorat en genètica, però es dedica mes a temes de la geologia, i ensenya en la universitat de Massachusetts.
Ens explica que, el millor amic d’un científic, són les critiques, sobretot les bones, perquè diu que quan es troba una cosa que es certa, es te que publicar, i deixa que facin critiques per poder aprendre’n mes.
La Lynn, explica que a partir de l'evidència ja es pot començar a buscar la part científica, i quan ja hem trobat com, buscar altres possibilitats i noves maneres.
Explica, que hi ha doctors que donen resultats de moltes coses que son falses, i diu que això no es ser un científic.
Ella, s'ha dedicat a la investigació del 11-S, sobre els avions i les torres, i també en va treure una teoria, d’on no hi havia cap explicació de lo que va passar.
Tota la meva opinió sobre les seves teories ho e tret del vídeo, les webs on e buscat no les e trobat necessàries.
Lynn Margulis: aportació a la ciència i a la biologia.
ResponEliminaLynn Margulis es coneguda per les seves aportacions en el mon e la ciència.
És autora de:
-"Teoria de la Endosimbiosi": vol explicar la presència d'orgànuls intracel·lulars amb genoma propi en les cèl·lules eucariotes. Algunes de les proves que recolzen aquesta teoria són la presència de ribosomes de tipus bacterià en l'interior de mitocondris i plastidis.
-"Teoria de la Simbiogenesi": és un teoria evolutiva que proposa que la majoria de novetats biològiques provenen de processos simbiogenètics (simbiosis a duradesras que desemboquen a una transferència de material genètic dels simbionts al genoma de l'individu resultant).
A més a més:
- Va col·laborar amb el científic James E. Lovelock en la formulació de la hipòtesis de Gaia, que considera el comportament del planeta com un organisme complex.
- Va confeccionar juntament amb R. V. Schwartz la clacificació actual dels éssers vius en els cinc regnes.
- Ha descrit noves espècies de bactèriestrobades al Delta de l'Ebre y en altres costes espanyoles, amb un equip de la universitart de Barcelona.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Lynn_Margulis
http://ca.wikipedia.org/wiki/Teoria_endosimbi%C3%B2tica
http://wzar.unizar.es/siem/mujeres_ciencias/4.BIOGRAFiAS/LMargulis.html
http://es.wikipedia.org/wiki/Simbiog%C3%A9nesis
ADRIANA MUNTANÉ RAMON 1R B BATX
Lynn Margulis (Chicago 1938 - Chicago 2011).
ResponEliminaVa ser una bióloga d'Estats Units. Ha estat nominada doctora honoris causa per moltes universitats del món.
Treballava en el camp de l'evolutisme.
La Lynn Marguris, va formular la TEORÍA ENDOSIMBIÒTICA .
ResponEliminaAquesta teoria consisteix en que una cèlula procariota, perd la paret cel·lular, i gràcies a això, pot fagocitar altres cèl·lules procariotes especialitzades, que permetran a aquestes associacions de cèl·lues simbiòtiques, més aventatges de supervivència.
Informació: http://profeblog.es/blog/pcadenas/files/2010/01/TEOR%C3%8DA-ENDOSIMBI%C3%93TICA-DE-LYNN-MARGULIS2.pdf
Ha aportat la teoria de l'endosimbiosi seriada (SET) i també teoria de la simbiogènesi i ha estudiat la seva importància en l'evolució també la teoria gaia.
ResponEliminaHo he buscat a la wikipedia
Lynn Margulis va ser una de les més importants biòlogues dels estats units i del món.
ResponEliminaEs considerada una de les més importants influencies de l’evolucionisme.
Des de ben jove es va interessar més que per qualsevol altre aspecte de la ciència per el món bacterià i la teoria de l’evolucionisme.
Lynn Margulis va descobrir que els cloroplasts( els orgànuls cel•lulars de les plantes terrestres i les algues que realitzen la fotosíntesi) són en realitat cianobacteris atrapats en una relació simbiòtica.
Va descobrir que els mitocondris (central energètica de la cèl•lula) van originar-se en una bactèria engolida per un organisme unicel•lular.
També va descobrir que les cèl•lules eucariotes van ser formades per la fusió de varies cèl•lules procariotes senzilles.
WEBGRAFIA:
http://evolucionarios.blogalia.com/historias/70820
http://es.wikipedia.org/wiki/Lynn_Margulis
http://www.elmundo.es/suplementos/natura/2007/11/1171062013.html
Lynn Margulis es coneguda mundialment a través de l’aportació dels seus coneixements a la ciència, a través de ka biologia. S’ha dedicat a l’ensenyament i a la investigació.
ResponEliminaUn cop acabada la carrera i amb l’edat de 20 anys es va formar més professionalment en biologia cel•lular i genètica, a partir del qual va fer la teoria de l'endosimbiosi seriada (SET), que ens explica l’origen de les cèl•lules eucariotes per la incorporació d’una cèl•lula fins una altre.
Primer de tot dóna a conèixer què són els bacteris i una visió general dels animals i de les plantes. I ens entra a explicar la presència d'orgànuls intracel•lulars amb genoma propi en les cèl•lules eucariotes. En primer lloc els mitocondris i els plastidis (bacteris) es van instal•lar a l’interior d’una primitiva cèl•lula eucariota, amb un enllaç simbiòtic. Amb el pas del temps part dels gens d'aquests simbionts s'haurien transferit al genoma de la cèl•lula hoste i només una petita part restaria en el genoma original del simbiont.
Algunes de les proves que recolzen aquesta teoria són la presència de ribosomes de tipus bacterià en l'interior de mitocondris i plastidis. El genoma d'aquests orgànuls està organitzat com el dels bacteris, és circular i es troba lliure sense cap coberta.
La gènesi de la teoria endosimbiòtica va acompanyada am la publicació de l’article “The origin of Mitosing Eukaryotic Cells”. Aquest article teòric volia contrastar les propietats de les cèl•lules procariòtiques amb les cèl•lules eucariotes.
Apart d’aquesta teoria va fer d’altres com la teoria de la simbiogènesi i la seua importància en l'evolució, que consisteix, en el pas de cèl•lules procariotes a cèl•lules eucariotes.
Jordi B (2nB)
Lynn Margulis (1938-2011) va ser una biòloga molt coneguda, sobretot, per la teoria endosimbiòtica. Aquesta teoria proposa que els orgànuls de les cèl•lules eucariotes tenen en el seu origen en cèl•lules procariotes independents. Quan unes cèl•lules s’incorporen a l’interior de les altres provoca la formació de cèl•lules amb orgànuls que tenen, per exemple, ADN independent al de la cèl•lula principal o doble membrana. Aquestes serien proves de l’existència d’aquesta teoria endosimbiòtica. Així, podríem dir que els mitocondris o els cloroplasts, en les cèl•lules vegetals, han estat originats seguint la teoria.
ResponEliminaMarta Bacardit, 2n batx. B
Lynn Margulis va ser una científica estadounidense que va començar a treballar amb la ciència als 16 anys , en el món de la biologia ha fet un descobriment molt important , ha treballat en l'atemptat de l'11S , va descobrir que entre la pols es trobaven una mena de cristalls vermells grisosós que podrien substituir al explosius si es posessin a altes temperatures i podria haver sigut la causa de la tragèdia , ella deia que creia en els científics que descobrien realitats i no tapaven les coses evidents , ella deia que els descobriments tindrien que poder saber-se a tot arreu i no amagar res a la resta de la societat , esplicar-ho tot detallat. Va morir als 73 anys el passat 22 de novembre.
ResponEliminaLynn Margulis va ser una destacada biòloga nord-americana, considerada una de les principals figures de l'evolucionisme. Ella va descobrir bastants teories com per exemple:
ResponEliminao Teoria de l'endosimbiosis seriada (SET): Varietat sorgida de les cèl•lules eucariotes. La teoria de l'endosimbiosi seriada (SET) descriu l'origen de les cèl•lules eucariotes com a conseqüència de successives incorporacions simbiogenéticas de diferents cèl•lules procariotes. Margulis considera que aquesta teoria, en la qual defineix aquest procés amb una sèrie d'interaccions simbiòtiques, és el seu millor treball.
o Teoria de la simbiogènesi: La biologia evolutiva se centra, des dels seus inicis, en l'estudi d'animals i plantes, als quals es considera actors de les innovacions que han conduït als màxims nivells de complexitat i especialització. Per Lynn Margulis aquests organismes d'una superior complexitat són comunitats d'individus menys complexos capaços de sobreviure. Margulis formula que són els bacteris, fins ara només d'interès per a la bacteriologia mèdica, les artífexs d'aquesta complexitat i dels actuals refinaments dels diferents organismes. A una visió d'animals, plantes i, en general, de tots els pluricel • lulars com éssers individuals, contraposa la visió de comunitats de cèl • lules autoorganitzades, atorgant a aquestes cèl • lules la màxima potencialitat evolutiva. Les considera el motor de l'evolució.
o Teoria Gaia: es una teoría ecológica que postula que las condiciones de la Tierra se han visto modificadas por la propia vida. Antes de ser formulada, se aceptaba que la vida había surgido y había evolucionado porque la Tierra contaba con las condiciones óptimas para que esto se produjese. La Tierra habría evolucionado independientemente de la presencia de los seres vivos, y estos se habrían ido adaptando a esas condiciones cambiantes. Gaia propone que una vez dadas las condiciones para que surgiera la vida en la Tierra, la propia comunidad de seres vivos ha sido la principal responsable de los cambios operados en el planeta, que ha sido la responsable a su vez de las radicales diferencias que existen entre la Tierra y el resto de planetas del sistema solar.
o Lamarck, Darwin y Margulis: Margulis ha evitat anomenar directament lamarckista o neolamarckismo, teoria de l'evolució injuriada des del evolucionisme anglòfon, però, valorant l'aportació de Darwin a l'evolucionisme, també rescata i valora la figura i la teoria de Lamarck.nota 17 Margulis considera que el mateix Darwin va arribar a ser lamarckista, referint-se a la seva teoria, evidentment lamarckista, sobre els caràcters adquirits que ell va anomenar «pangènesi».
Xavier Álvarez
1r B
Lynn Margulis és sobradament coneguda en el món de la ciència contemporània per les seves importants aportacions a la biologia: és l’autora de la “Teoria de l’Endosimbiosi” a la evolució cel•lular, i la “Teoria de la simbiogènesi” en relació amb la evolució general dels organismes vius; va col•laborar amb el químic James E. Lovelock en la formulació de la “Hipòtesi Gaia”, que considera el comportament del planeta com un organisme complex; junt amb R. V. Schwartz, confeccionà la classificació actual dels éssers vius en cinc Regnes; així mateix, ha elaborat una aproximació al fenomen del sexe a partir dels seus estudis sobre la reproducció sexual en les bactèries; i a més, ha descrit varies espècies noves de bactèries trobades al Delta de l’Ebre.
ResponEliminaA Margulis li va cridar molt la atenció, en l’obra “The Cell in Development and Inheritance” de E. B. Wilson, el que aquest citòleg anomenava “herència citoplasmàtica”. Margulis va pensar que l’herència citoplasmàtica es devia a alguna cosa semblant a bactèries que existien dins de la cèl•lula eucariota. Va començar a estudiar les bactèries, que fins llavors no s’incloïen en els estudis de genètica. El seu interès va augmentar en conèixer els treballs de L. E. Wallin, Konstantin S. Merezhkovsky i A. S. Famintsyn, en els que es plantejava la hipòtesi de que les parts no nucleades de les cèl•lules eucariotes eren formes evolucionades d’altres bactèries de vida lliure.
A partir d’aquestes hipòtesis i d’acord amb les dades obtingudes en les seves pròpies investigacions, Margulis va elaborar la “Teoria de la endosimbiosi seriada” (SET): en l’origen evolutiu de les cèl•lules eucariotes (amb nucli) es trobaria la associació (simbiosis) entre diferents cèl•lules procariotes. Aquesta teoria és actualment acceptada pràcticament per tota la comunitat científica.
Les simbiosis són associacions entre individus de diferents espècies que beneficien als dos organismes implicats; la dependència pot ser tan forta que cap de les dues espècies sigui capaç de sobreviure sense l’altre.
Aprofundint amb la idea de la endosimbiosi, Margulis va proposar la “simbiogènesi” com a mecanisme evolutiu generador de variació, un mecanisme que podria originar noves espècies: dos organismes que han evolucionat per separat s’associen en un determinat moment, la seva associació resulta beneficiosa en el medi en el viuen i finalment acaben sent un únic organisme. Els postulats de Margulis encaixen perfectament amb la teoria darwinista de l’evolució: els organismes apareguts per simbiosi serien varietats millor adaptades que superen la selecció natural. La “Teoria de la simbiogènesi” te actualment molts partidaris, però també té algunes crítiques procedents del sector neodarwinista. Per al neodarwinisme, les mutacions a l’atzar constitueixen l’únic mecanisme possible com a origen de variacions sobre les que pot actuar la selecció natural.
Irene Martínez Romero
Segon de batxillerat B
Berta Vives Bosch 3r eso-A
ResponEliminaDesprès d'haver vist aquest video he pogut veure que Lynn Margulis desde molt petita s'havia dedicat a la ciència i va ser una gran científica.
En aquesta entrevista s'ha pogut veure lo que ella pensava sobre la ciència i sobre la teoria de lo que va passar amb les Torres Bessones. Ella deia que en la ciència s'ha de fer moltes hipòtesis i que tenen que ser criticades i si la hipòtesi que en un principi s'ha dit no es correcte se'n ha de buscar una altre i seguir-ho intentant.
Segons ella la Ud. estava mentin sobre lo que va passar realment amb les Torres Bessones, perquè no volien dir lo que era evident i per ella alló no era ciència.
Coneixements que va aportar:
-Una teoria molt important que va aportar va ser: La Teoria de l'endosimbiosi (SET) que descriu l'origen de les cèl.lules eucariotes com a conseqüència de successives incorporacions simbiogenéticas de diferents cèl.lules procariotes. Margulis considerava que aquesta teoria va ser el seu millor treball.
-També va participar en la Teoria de Gaia, de James Lovelock, que considera el planeta com un organisme viu en el qual tot està interconnectat.
Fonts d'informació:
-Wikipedia
-www.elmundo.es
Aquestes són algunes de les teories que Lynn Margulis va formular:
ResponEliminaTeoria de l'endosimbiosis seriada (SET):
La teoria de l'endosimbiosi seriada (SET) descriu l'origen de les cèl • lules eucariotes com a conseqüència de successives incorporacions simbiogenéticas de diferents cèl • lules procariotes. Margulis considera que aquesta teoria, en la qual defineix aquest procés amb una sèrie d'interaccions simbiòtiques, és el seu millor treball
Després de quinze intents fracassats de publicar els seus treballs sobre l'origen de les cèl • lules eucariotes, el 1966 va aconseguir que la revista''Journal of Theoretical Biology''l'acceptés i finalment publiqués a finals de 1967 el seu article''Origin of Mitosing Cells''
Teoria de la simbiogènesi:
La biologia evolutiva se centra, des dels seus inicis, en l'estudi d'animals i plantes, als quals es considera actors de les innovacions que han conduït als màxims nivells de complexitat i especialització. Per Lynn Margulis aquests organismes d'una superior complexitat són comunitats d'individus menys complexos capaços de sobreviure.
Margulis formula que són els bacteris, fins ara només d'interès per a la bacteriologia mèdica, les artífexs d'aquesta complexitat i dels actuals refinaments dels diferents organismes. A una visió d'animals, plantes i, en general, de tots els pluricel • lulars com éssers individuals, contraposa la visió de comunitats de cèl • lules autoorganitzades, atorgant a aquestes cèl • lules la màxima potencialitat evolutiva. Les considera el motor de l'evolució.
Teoria Gaia:
Des del moment en què Lovelock va formular la teoria Gaia, Margulis l'ha recolzat procurant estendre-la, aportant la seva visió segons la qual els bacteris són les principals responsables de les transformacions químiques de la biosfera.
La teoria Gaia és una teoria ecològica que postula que les condicions de la Terra s'han vist modificades per la pròpia vida. Abans de ser formulada, s'acceptava que la vida havia sorgit i havia evolucionat perquè la Terra comptava amb les condicions òptimes perquè això es produís. La Terra hauria evolucionat independentment de la presència dels éssers vius, i aquests s'haurien anat adaptant a aquestes condicions canviants. Gaia proposa que un cop donades les condicions perquè sorgís la vida a la Terra, la pròpia comunitat d'éssers vius ha estat la principal responsable dels canvis operats en el planeta, que ha estat la responsable al seu torn de les radicals diferències que existeixen entre la Terra i la resta de planetes del sistema solar.
Mireia Serena 1r B
Lynn Margulis va néixer a Chicago el 1938 i va ser una gran biòloga que intentà demostrar l’evolució biològica. Lynn Margulis va ser la creadora de la Teoria de l’endosimbiosis seriada, coneguda com a SET. Aquesta teoria explica l’aparició de les cèl•lules eucariotes a partir de la incorporació de diverses bactèries dins la cèl•lula per endosimbiosis.
ResponEliminaCerca d’informació:
-http://jvilchez2009.blogspot.com/2009/04/teoria-de-la-endosimbiosis.html
Cristina Farrés
2nB batx.