Pàgines

dissabte, 28 de gener del 2012

189- El VIH crea un "cavall de Troia" per infectar l'organisme

Laboratori IrsiCaixa
Tècniques innovadores de video-microscopia han permès a investigadors de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, impulsat conjuntament per l’Obra Social “la Caixa” i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), visualitzar per primer cop imatges en moviment que mostren com el virus de la sida, el VIH, penetra dins unes cèl·lules del sistema immunitari anomenades cèl·lules dendrítiques. Un cop dins, aquestes es converteixen en un “cavall de Troia” que facilita que la infecció proliferi ràpidament dins l’organisme. Conèixer aquesta via d'entrada és essencial per al desenvolupament de noves estratègies terapèutiques per combatre el VIH.



Les imatges obtingudes -fruit d’un estudi recentment publicat a la revista Traffic, i liderat pels investigadors Javier Martínez-Picado, d’IrsiCaixa, i María García-Parajo, de l’ICFO, ambdós ICREA- mostren que, en primer lloc, els VIHs que es van apropant a la cèl·lula dendrítica s’ubiquen tots en un mateix lloc sobre la superfície exterior de la membrana. A continuació, s’observa com la cèl·lula interioritza els VIHs i els ubica tots dins una vesícula. Emprant tècniques punteres en l’àrea de la biofotònica, l’estudi facilita imatges inèdites d’aquest moviment, i també descriu els diferents tipus de fenomens físics que faciliten aquesta penetració.

Si un patogen entra en el nostre organisme, les cèl·lules dendrítiques juguen un paper clau en l’activació de la resposta immunitària. La seva funció consisteix a patrullar en l'organisme i capturar els agents infecciosos que ens envaeixen. En condicions normals, una vegada que les dendrítiques han capturat patògens com ara el VIH, les cèl·lules maduren i són capaces de degradar-los i presentar-los a la seva principal diana: els glòbuls blancs anomenats limfòcits T CD4, que generen llavors anticossos específics davant l'agent invasor. No obstant això, el nou descobriment dóna noves pistes sobre com el VIH pot entrar dins les cèl·lules dendrítiques sense ser degradat i fer proliferar la infecció, escapant de la ruta habitual de degradació de patògens.

Quan les cèl·lules dendrítiques carregades de virus entren en contacte amb els limfòcits T CD4, en lloc de presentar virus degradat, alliberen a l'exterior virus que infecten de forma altament eficient als limfòcits T CD4, les principals dianes de la infecció pel VIH. D'aquesta manera, les dendrítiques actuen com a veritables “cavalls de Troia”, i el seu contacte amb els limfòcits T CD4, que en un principi hauria d'afavorir l'establiment d'una resposta immunitària adequada contra el virus, es converteix en un escenari ideal per a la infecció de noves cèl·lules i la progressió de la malaltia.

Així mateix l’estudi també mostra que els “cavalls de Troia” es poden formar amb virus provinents de cèl·lules infectades per VIHs productores de virus, que transmeten els virus sencers cap a cèl·lules dendrítiques.

Conèixer a fons aquest mecanisme és un primer pas per poder desenvolupar en un futur estratègies terapèutiques capaces de bloquejar-lo, i combatre per tant la infecció pel VIH.

Els VIHs utilitzats en aquest estudi han estat modificats per motius de seguretat per poder utilitzar-se en instal·lacions convencionals de microscopia.

Font:IrsiCaixa

Aquesta informació  relacionada amb el mecanisme d'infecció del VIH, és d'interès en ciències naturals a 3r ESO  ara que hem explicat les MTS i en el programa de biologia i biologia humana de batxillerat per estudiar els virus i les aplicacions immunològiques.


Pregunta relacionada amb el contingut d'aquest post:

Explica els diferents tipus de  limfòcits i la seva funció.
 
Aquesta pregunta està adreçada als alumnes de biologia de 2n  del batxillerat científic i a la vegada oberta a tots els lectors del bloc adn-dna, per contestar-la en l'apartat de comentaris d'aquest post.


En l'aula virtual adn-dna.net trobarem informació per respondre raonadament en els cursos:

Curs B03- Cèl·lules i virus 
Curs B06- Immunologia 
Curs B10- Cos humà: anatomia i fisiologia

El termini per respondre a l'activitat finalitza el proper diumenge  5 de febrer de 2012.

diumenge, 22 de gener del 2012

188 - Dissecció d'encèfal de xai


Continuant el programa de pràctiques de laboratori de 3r ESO, s'ha fet la última dissecció d'aquest curs per estudiar i visualitzar l'anatomia de l'encèfal de xai.



Es pot trobar informació per la realització d'aquesta pràctica en l'aula virtual adn-dna.net :
                          
                       Curs P03- Pràctiques de laboratori- 3: disseccions
                                   Pràctica-4  Dissecció d'encèfal 
Els lectors del bloc adn-dna i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, les informacions adicionals que considerin adients relacionades amb aquesta dissecció.

Aquells alumnes que han realitzat l'experiència, poden comentar els aspectes que considerin més rellevants sobre l'observació realitzada.

diumenge, 15 de gener del 2012

187- Google Science Fair 2012

Google Science Fair 2012


Google convoca una fira de ciència per incentivar la recerca en els joves d'edats compreses entre els 13 i 18 anys. Els interessats en la proposta poden consultar les bases per participar en Google Science Fair.

En el següent vídeo podem veure la presentació d'aquesta convocatòria.



En l'aula virtual adn-dna.net,  hi ha enllaços a recursos que poden ajudar en la realització d'aquest projecte. Es poden consultar els següents cursos:

 - VC01- Vocació científica -1 

 - P00- Pràctiques de laboratori
             Tema-1 El mètode científic 

 - T01- Cerca d'informació a Internet 

Els lectors del bloc adn-dna poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, altres enllaços que puguin estar relacionats amb la convocatòria d'aquest concurs. 

diumenge, 8 de gener del 2012

186- Dissecció de cor

Dissecció de cor en adn-dna.net

El desenvolupament del programa de ciències de la naturalesa relacionat amb el cos humà tant a 3r ESO com a biologia humana de batxillerat requereix la realització de vàries disseccions. En aquest post es presenta la dissecció de cor.
Es pot trobar informació per la realització d'aquesta pràctica en l'aula virtual adn-dna.net :
                          
                              Curs P03- Pràctiques de laboratori- 3: disseccions
                                        Pràctica-1  Dissecció de cor







A continuació es mostra un dels treballs realitzats sobre la dissecció del cor per un grup d'alumnes de biologia humana de batxillerat.




Els lectors del bloc adn-dna i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, les informacions adicionals que considerin adients relacionades amb aquesta dissecció.

Aquells alumnes que han realitzat l'experiència, poden comentar els aspectes que considerin més rellevants sobre l'observació realitzada.

dimarts, 3 de gener del 2012

185- Any de la Neurociència - 2012




Els descobriments sobre l'estructura i el funcionament del cervell ens desvetllen les bases de l'experiència i el comportament humà. Les aportacions de la neurociència, per tant, tenen profundes conseqüències sobre com ens veiem a nosaltres mateixos, com ens relacionem amb els altres i com interactuem amb el món que ens envolta. Així doncs, es tracta d'avenços que tenen cada vegada més repercussió econòmica, social i cultural.

El 2012 és l'Any de la Neurociència a Espanya per iniciativa de la Sociedad Española de Neurociencias (SENC). Aquesta declaració es fonamenta en el fet que la Federació Europea de Societats de Neurociències (FENS) ha escollit Barcelona per la seva trobada biennal, la qual tindrà lloc el juliol de 2012.

L'Any de la Neurociència representa una oportunitat immillorable per acostar la neurociència a la ciutadania, afavorint la transmissió del coneixement científic al nostre país i a Barcelona en particular. Diverses institucions públiques i privades, centres de recerca i universitats, així com agents culturals de la ciutat se sumen a la celebració organitzant activitats de divulgació adreçades al públic general.

Us convidem a gaudir amb aquest interessant conjunt de propostes al voltant de la ment humana vista des de múltiples vessants que es despleguen al llarg de 2012.



Barcelona Neurociència from Barcelona Cultura on Vimeo.

En  l'aula virtual adn-dna.net dedicaré  un nou curs amb la finalitat de fer un recull de continguts relacionats amb la neurociència. Actualment, per aprofundir en diferents aspectes anatòmics i fisològics del sistema nerviós, es pot consultar:
                                     
                           Curs B10- Cos humà: anatomia i fisologia
                                        Tema-6 Sistema nerviós

També en aquest mateix bloc es poden consultar altres posts sobre neurociència

Els lectors del bloc adn-dna i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, les informacions que considerin adients relacionades amb l 'Any de la Neurociència.