Pàgines

dijous, 3 de gener del 2013

265- Investigadors catalans avancen cap a la curació funcional de la sida

Simulació VIH infectant una cèl·lula
Un grup d'investigadors de l'Hospital Clínic de Barcelona ha descobert una vacuna terapèutica de la sida que per primera vegada redueix un 90% de la càrrega viral. Això suposa un avanç per aconseguir un dia controlar la malaltia sense necessitat d'administrar antiretrovirals durant tota la vida, com fins ara.


L'investigador Felipe García (assegut); el cap de Malalties Infeccioses de l'Hospital Clinic, Josep Maria Gatell (c), i la doctora Teresa Gallart (i), al laboratori on treballen. ALEJANDRO GARCIA | EFE

"No hem arribat allà, però ens hi acostem", ha assegurat aquest dimecres el cap de Malalties Infeccioses del Clínic, Josep Maria Gatell, per a qui aquest nou pas en la investigació de la sida demostra que és possible aconseguir una vacuna terapèutica que controli la replicació del virus de manera permanent.

La vacuna terapèutica que han descobert al Clínic és la que ha obtingut una millor resposta virològica fins ara, però només aconsegueix el control del virus de manera temporal, per un màxim de 12 mesos, de manera que en els pròxims quatre anys aquest grup d'investigadors treballarà per combinar-la amb altres estratègies.

"Aquesta vacuna és un pas molt significatiu, però no tirarà endavant perquè no hem aconseguit curar cap pacient. En la sida parlem de blanc o negre, hem d'aconseguir la curació funcional --controlar el virus sense antiretrovirals durant tota la vida-- com a pas cap a l'eradicació", ha explicat Gatell en roda de premsa.

Així, el descobriment d'aquest grup d'investigadors és una peça, encara que no la definitiva, en l'obtenció d'una vacuna terapèutica de la sida que aconsegueixi la curació funcional: un mètode que eviti la solució actual per als pacients amb sida, que és la presa d'antiretrovirals administrats durant tota la vida.

Els antiretrovirals són un èxit decisiu de la medicina moderna perquè es millora de manera molt significativa la supervivència i la qualitat de vida dels malalts de sida, però tenen l'inconvenient que s'han de mantenir de manera indefinida. A l'administrar-se durant tota la vida, tenen possibles efectes tòxics a llarg termini i representen un cost molt alt que, en moments de dificultats econòmiques com l'actual, fan fins i tot que perilli el manteniment del tractament, sobretot en països en vies de desenvolupament.

Si s'aconsegueix la vacuna terapèutica definitiva, no obstant, seria un tractament molt més assequible, a l'administrar-se de manera temporal. En aquest sentit, els científics del Clínic han subratllat que el que fa costosos els antiretrovirals és que el tractament és indefinit, perquè el seu cost diari no és més car que el d'altres que s'usen en la medicina, ha explicat Gatell.

L'investigador principal de la vacuna que avui ha presentat el Clínic, i que publica 'Science Translational Medicine', Felipe García, ha explicat que encara que altres grups d'investigació treballen sobre la vacuna terapèutica de la sida, no totes les que s'han descobert fins ara funcionen i només la del Clínic ha aconseguit una capacitat de destrucció del virus del 90 % de mitjana.

En concret, el que ha aconseguit aquesta vacuna terapèutica és un canvi molt rellevant en el balanç entre el virus i la resposta immunològica de l'organisme. Així, l'avanç presentat avui per aquest hospital barceloní és un pas més cap a la curació de la sida, una malaltia que afecta 30.000 persones a Catalunya, 150.000 en el conjunt d'Espanya i uns 30 milions a tot el món.
Font: EFE

Aquesta recerca participa en el projecte Hivacat que intenta desenvolupar una vacuna contra el VIH. Es poden consultar altres informacions sobre la sida en aquest bloc adn-dna consultant l'etiqueta VIH.

Els lectors dels blocs adn-dna, biologia i naturalesa i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, altres informacions relacionades amb el tractament de la SIDA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Aquest missatge serà publicat a partir de la data assenyalada en el post.
Moltes gràcies per la teva participació.