Pàgines

dilluns, 29 de setembre del 2014

396- Portes obertes al PRBB - Open Day - PRBB

Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona

 Tot de forma gratuïta i per a tota la família. No hi falteu!

El proper dissabte 4 d’octubre de 2014 obrirem les portes i estarem amb vosaltres des de les 10 del matí fins les 7 del vespre. Els científics i tot el personal dels centres del PRBB dedicaran el dia, de forma totalment voluntària, a explicar el que fan, com ho fan i on ho fan.

Jugarem amb la ciència, xerrarem dels projectes en els que treballem, us ensenyarem els nostres laboratoris i els equips que fem servir, us oferirem tallers, experiments i activitats, i acabarem la jornada amb un interessant cafè científic.


En definitiva, us proposem passar un bon dia, divertint-vos amb la ciència i coneixent una gran infraestructura de la ciutat i als que hi treballen.

Cal consultar el programa d'activitats i horaris de la jornada. Per facilitar la reserva de places es pot fer la inscripció online per les visites guiades al PRBB  a l'horari que ens interessi.


En aquest blog adn-dna es pot consultar informació sobre edicions anteriors i els comentaris d'alumnes que hi han participat en els següents enllaços: PRBB-2013 , PRBB-2012 , PRBB-2011 , PRBB-2010
 
Aula virtual adn-dna.net

Els lectors dels blogs adn-dna, biologia i naturalesa , canal adn-dna.net a YouTube i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden explicar, en l'apartat de comentaris d'aquest post, la seva participació en aquesta activitat.

 

Termini per comentar aquesta activitat diumenge 12 d'octubre a les 22:00 h.
Nota: Per participar a l'apartat de comentaris dels posts d'aquest blog adn-dna  cal seguir les instruccions indicades en el post 341

4 comentaris:

  1. Ahir, dissabte 4 d'octubre, vaig assistir a les portes obertes del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. Aquest espai està format per set centres diferents que conviuen per fer recerca i desenvolupar un gran ventall de camps científics. El PRBB és format per 1.400 persones de 55 països diferents que treballen amb un equipament científic molt modern. Això permet investigar les preguntes més importants de la biologia i de la biomedicina.
    Durant la meva visita vaig participar a dos tallers dels molts que podies fer:
    - Extracció de l'ADN del plàtan: és un experiment que consisteix en extreure la informació genètica que té un ésser viu i poder-la observar separada de tots els altres elements que el formen.
    - Efecte dels raigs UV del Sol en la nostra pell: aquesta pràctica tractava de demostrar l'efecte nociu que fan els rajos ultraviolats del Sol sobre la nostra pell utilitzant tres mostres d'una membrana que imita la nostra pell on, en la primera no hi aplicàvem cap protecció, en la segona protecció +6 i en la tercera protecció +25. Al cap de 15 minuts vaig poder veure com la membrana més afectada era la que no tenia protecció i que la menys afectada era la de protecció +25.
    Va ser una bona experiència que em va permetre veure, de manera simbòlica i simplificada algunes de les aplicacions que tenen en la nostra vida les ciències biomèdiques.

    ResponElimina
  2. Participants: Aina Eroles, Ainhoa Álvarez, Ana Lechuga, Carola Domènech, Clàudia Estruch, Ester Rabell, Gemma Clarasó, Gemma Rigol, Marta Salgado, Martina Baliu, Morgana Palencia, Vidal Melero, Guillem Ordi, Marc Torrents i Edgar Fernández

    La visita al parc de recerca biomèdica va ser d'allò més interessant. En arribar ens van conduir a una gran sala on un vídeo ens va explicar què és el centre, com funciona i els seus integrants. El parc de recerca biomèdica de Barcelona és un centre d'investigació molt important on s'hi porten a terme recerques internacionals, és a dir en col•laboració amb altres centres d'arreu del món. Està situat al costat de la Barceloneta per la seva proximitat a l'hospital del mar, centre amb el qual col•labora des de els seus inicis. Els investigadors del parc són d'arreu del món i l'idioma vehicular és l'anglès. Algunes de les recerques que s'hi porten a terme són sobre els beneficis de la dieta mediterrània, sobre cèl•lules mare, la malaltia de l'alzehimer, proteòmica, etc.
    Després del vídeo, uns dels investigadors del centre ens va conduir a una sala on dos científics evolutius ens van explicar la seva feina, que consistia en treballar en superordinadors com a bioinformàtics, treballaven amb les dades que s’obtenen de , per exemple seqüenciar ADNs de diferents espècies. També ens van comentar la importància de la investigació, ja que quan es va començar a seqüenciar l’ADN humà (Projecte Genoma Humà) semblava una recerca sense cap mena de futur, però actualment es pot observar que les dades obtingudes han obert les portes a altres recerques amb gran futur.
    La següent visita va ser als laboratoris d’assaig clínic, allà altres investigadors ens van ensenyar els seu departament, que consistia en una mena d’hospital on voluntaris se sotmeten a tractaments amb fàrmacs experimentals per comprovar la seva repercussió en humans. Les investigadores ens van assegurar que tot voluntari és plenament conscient del tractament al que se sotmet i que la seguretat del pacient és sempre el més important per ells.
    Per últim, vam assistir a una xerrada sobre la creació de fàrmacs contra el càncer, on ens van explicar la importància d’investigar en aquest camp ja que són necessaris medicaments que siguin més específics, és a dir, que només es puguin fixar al centre actiu de les proteïnes defectuoses causants de la malaltia, per tal d’evitar els efectes secundaris dels tractaments actuals com seria la quimioteràpia o la radioteràpia.
    Per últim dir que tots els investigadors ens van motivar perquè aconseguim complir els nostres objectius i arribar a convertir-nos en els professionals en el món de la ciència que molts volem ser.

    Vídeo: https://www.youtube.com/watch?v=WPZJNZemjDY

    ResponElimina
  3. Dissabte dia 4 d’octubre, vaig assistir a la jornada de portes obertes del Campus Universitari del Mar. Allà vam participar en un taller on vam anar per diferents laboratoris i la noia que el feia, ens explicava tant el funcionament de les diferents màquines i instruments dels que disposen, com de coses més bàsiques, i per tant, que eren més assequibles i entenedores per nosaltres.
    Vam poder observar pel microscopi diferents cultius de bacteris que ja estaven preparats. Per primer cop vaig utilitzar un microscopi invertit que consisteix en un microscopi que té els objectius a baix.
    També ens va ensenyar una màquina que és com una “fotocopiadora” de DNA, i d’una forma molt entenedora ens va explicar el procés per tal de extreure una còpia d’un fragment d’ ADN.
    Hem fet un vídeo (amb la meva companya Mònica Mussons), amb un recull d’imatges i gravacions d’aquell dia. Va ser una molt bona experiència.
    Aquí hi ha el link del vídeo: Dissabte dia 4 d’octubre, vaig assistir a la jornada de portes obertes del Campus Universitari del Mar. Allà vam participar en un taller on vam anar per diferents laboratoris i la noia que el feia, ens explicava tant el funcionament de les diferents màquines i instruments dels que disposen, com de coses més bàsiques, i per tant, que eren més assequibles i entenedores per nosaltres.
    Vam poder observar pel microscopi diferents cultius de bacteris que ja estaven preparats. Per primer cop vaig utilitzar un microscopi invertit que consisteix en un microscopi que té els objectius a baix.
    També ens va ensenyar una màquina que és com una “fotocopiadora” de DNA, i d’una forma molt entenedora ens va explicar el procés per tal de extreure una còpia d’un fragment d’ ADN.
    Hem fet un vídeo (amb la meva companya Mònica Mussons), amb un recull d’imatges i gravacions d’aquell dia. Va ser una molt bona experiència.
    Aquí hi ha el link del vídeo: http://youtu.be/RTqn3ABG6sM

    ResponElimina
  4. Els vídeos de la meva vistita al PRBB són:
    - La polsera per veure els raigs UV del Sol: https://www.youtube.com/watch?v=YXnacZpy1Ws&feature=youtu.be
    - L'estracció de l'ADN del plàtan: https://www.youtube.com/watch?v=YXnacZpy1Ws&feature=youtu.be

    ResponElimina

Aquest missatge serà publicat a partir de la data assenyalada en el post.
Moltes gràcies per la teva participació.