En l'apartat de comentaris d'aquest post es publicará el resum de l'activitat sobre La Marató TV3 de 2017 per part dels alumnes de 1r de batxillerat en la matèria de cultura científica.
Per seguir les actualitzacions d'aquest blog adn-dna, els recursos de ciències de la naturalesa adn-dna.net i notícies d'actualitat científica, també es pot fer a través de Twitter : adn-dnanet i #adndnanet.
Per participar a l'apartat de comentaris dels posts d'aquest blog adn-dna cal seguir les instruccions indicades en el post 341.
Termini per publicar comentaris diumenge 24 de desembre de 2017 a les 22:00h
Aquí tens el meu resum:
ResponEliminaLes malalties infeccioses es produeixen quan un microbi entra a dins teu, si el cos no és capaç d’aturar a la infecció, es pot acabar escampant. Si passa això, s’anomena “sèpsies”.
1 de cada 3 persones moren cada any a causa de les malalties infeccioses, que poden afectar a cada persona de qualsevol edat. Concretament 10 persones cada dia per la sèpsia,…
Tenim 4 maneres de poder evitar aquestes infeccions:
1. Tossir al colze
2. Rentar-nos bé amb aigua i sabó, si ens esgarrinxem
3. Si estem malalts, es recomana no anar a l’escola, ni a treballar
4. Rentar-se bé les mans
Ja que tenim 4 formes d’evitar això, també tenim 3 “armes” per poder matar i/o destruir al virus.
1. El sistema immunitari
2. Les vacunes
3. Els antibiòtics, anomenats fàrmacs
Els virus o organismes infecciosos han evolucionat durant segles, igual que les vacunes, fàrmacs,…
La Marató recapta diners per tal d’investigar malalties que actualment no són curables.
Les infeccions nosocomials, es causen dins dels ambulatoris, en canvi les infeccions oportunistes, afecta bàsicament en les parts adormides, és especial amb gent gran i nens petits.
El sistema immunitari serveix com a barrera protectora com és ara: la pell, les mucoses,…
Per això la Marató d’aquest any camina sota el lema de: La investigació pot canviar la història.
CURIOSITATS:
• Les persones que porten una pròtesi, tenen més possibilitats de tenir algun risc infecciós.
La Marató
ResponEliminaMalalties infeccioses
Les malalties infeccioses són causades per un microorganisme/vacteris… Una de cada tres persones pateixen una malaltia d’aquestes.
Par poder evitar aquest tipus d’infeccions hem d’intentar no tossir a la mà, rentar les ferides, no treballar malalt, rentar-nos les mans, veure aigua potable…
Les armes per tractar són les següents: Sistema immunitari, vacunes i antibiòtics.
Es preveu que al 2050 hi haurà un gran problema amb les malalties infeccioses ja que els bacteris evolucionaran més ràpid que els medicaments.
També, amb la pròtesis, hi ha més possibilitat d’agafar bacteris.
En els antibiòtics contra els bacteris, normalment hi ha bastantes infeccions com la grip, pneumònia, infeccions urinàries…
La meningitis perilla la seva gran capacitat de contagi.
La sèpia causa la mort a deu persones cada dia a Catalunya.
Les infeccions moscovians estan relacionades amb l’assistència sanitària amb les cures de la salut. Normalment afecten a pacients postquirurgics i a persones que porten dispositius temporals.
En quan a les infeccions del viatger, podríem posar com a exemples el xarampió, tosfarina, diftèria, malària, dengue…
Qui lluita per les infeccions normalment és el sistema immunitari, és a dir, la pell, glàndules…
Entenem com a vacuna la introducció d’informació al cos perquè generi una informació al sistema immunitari perquè algun dia pugui crear una defensa que lluiti contra aquell bacteri/infecció...
MARATÓ DE TV3 “LES MALALTIES INFECCIOSES”
ResponElimina“Una de cada tres persones mor d'una malaltia infecciosa.”
Es dona una malaltia infecciosa quan un microorganisme entra dins el nostre cos i es propaga. El bacteri sempre ataca al sistema més dèbil proper i intenta arribar a la sèpsis, estat en el qual s'ha expandit tant que el cos es sobresforça i utilitza fins i tot els organs per defensar-se, cosa que provoca la mort en molts casos.
Les malalties infeccioses poden afectar a qualsevol, es calcula que al 2050 podrian arribar a causar la mort a deu milions de persones ja que la nostra societat està desenvolupant una resistència als antibiòtics. La globalització també ajuda a que malalties obsoletes s’expandeixin per tot el món.
Distingim quatre tipus de microorganisme que poden causar-nos malalties infeccioses:
1. Virus, els quals es combaten amb el propi sistema immunitari i amb vacunes que introdueixen informació al cos a través d’un virus dèbil perquè el cos en prepari defenses i anticossos per protegir un possible atac real d’aquest.
2. Bacteris, que es combaten amb antibiòtics
3. Fongs, combatuts amb altres fàrmacs
4. Protozous, que es bombateixen amb diferents tipus de fàrmacs també
Per evitar les malalties infeccioses podem prendre prevencions tals com: tossir al colze i no a la mà (ja que entra en contacte amb més llocs), rentar les ferides que ens fem per evitar que hi entrin bacteris, rentar-les mans constantment per no traspasar-nos els bacteris, utilitzar preservatius per evitar el contagi per via sexual i finalment no treballar al estar malalts per no empitjorar el nostre estat i no infectar a altres.
Algunes de les infeccions freqüents són per exemple: la pneumònia, grastrointeritis, grip i les infeccions urinàries. Altres malalties com les oportunistes aprofiten per atacar a persones immunodeprimides amb un sistema dèbil com pacients de càncer o amb transplants.
Les malalties infeccioses es troben a tot arreu, fins i tot a llocs on suposadament tot ha de estar impecablement net com per exemple els àmbits sanitaris com els hospitals.
De: Arnau Pineda
Les malalties infeccioses poden afectar-te tinguis l’edat que tinguis en qualsevol part del teu cos. No t’espantis perquè existeixen una sèrie d’armes per combatre-les i alguns hàbits per prevenir-les.
ResponEliminaParlem d’armes referint-nos a les vacunes, al sistema immunitari que en algunes persones és baix i per tant s’anomenen immunodeprimides i els hi sol passar a gent gran, nens o gent amb càncer (el sistema immunitari protegeix de patògens i possibles cèl•lules tumorals entre altres funcions) i finalment els antibiòtics. Pels antibiòtics cal fer un incís ja que existeix la resistència als antibiòtics, que és la conseqüència d’haver-ne pres massa quan el mal era lleu i quan realment és greu aquests no fan l’efecte que han de fer.
En relació amb les armes de combat, hi ha quatre grans tipus de microorganismes existents; que les armes poden “eliminar”.
-Bacteris, pels antibiòtics.
-Virus, per les vacunes.
-Fongs, amb varis fàrmacs.
-Protozous o paràsits, amb varis fàrmacs també.
Les prevencions que nosaltres podem agafar com a hàbits són:
-Rentar-se les mans amb aigua i sabó abans i després de menjar, quan s’ha tocat quelcom brut o amb possibles bacteris (tot i que aquests estan arreu) i entre altres casos.
-Tossir al colze, però si no ho fas, després, renta’t les mans que és on de ben segur es fa.
-Si s’està malalt no anar ni a treballar ni a l’escola.
-Fer ús del preservatiu per evitar (a part d’embarassos no desitjats) malalties de transmissió sexual
-Com a consell final, abans de menjar qualsevol hortalissa o fruita no ser ansiós i rentar-les amb aigua.
Un concepte que és important que quedi clar és la sèpsia. Aquesta es presenta en diferents graus i és el resultat de quan a les persones grans els comença a fallar algun òrgan afectat. És una de les primeres causes de mort al món, la infecció localitzada s’escampa a través de la sang fent que arribi a altres òrgans produïnt una inflamació exagerada en la part implicada. Aleshores, quan aquests seguit de sucessos ocorren, la inflamació queda reproduïda per una fallada multiorgànica que causa la mort.
Cal fer especial cas a les malalties de més risc contagi: la meningitis, l’hepatitis, la tuberculosi, les MTS, i la VIH. També és important parlar de les infeccions nosocomials que s’adquireixen en una assistència sanitària, per exemple en pacients postquirúrgics o bé a persones que porten dispositius temporals, és a dir, pròtesis (pels microorganismes és una gran porta d’entrada).
La finalitat principal de la marató de tv3 és recaptar diners per causes de malalties que de moment no tenen cura, per la seva investigació científica i la seva divulgació. Gràcies a aquesta difusió ara sabem més sobre aquests tipus de malalties, sabem els seus perills, alguns hàbits i ha estat interessant com ens han conscienciat de manera clara i entenedora, amb exemples i fets actuals.
Podem valorar d’una manera o altre que on vivim hi ha la sort de tenir un bon grup sanitari i fàrmacs concrets que ens han ajudat a prevenir o curar aquestes malalties; en canvi en altres llocs com països del tercer món, no tenen aquest avantatge i per això els hauríem d’ajudar ja que no ho tenen tan fàcil.
Les malalties infeccioses són la causa d’una de cada 3 morts al món i les podem patir qualsevol a qualsevol època de l’any i edat.
ResponEliminaSón causades per microorganismes patògens que entren al cos i es multipliquen fins a produir la malaltia.
Les persones amb vàlvules o pròtesi tenen més probabilitats de que els hi entri un bacteri ja que aquests ja troben el forat fet i per tant tenen més possibilitats de tenir infeccions.
Les infeccions més freqüents són la pneumònia, grip, gastroenteritis o infeccions urinàries i que normalment es curen sense problemes tot i així es pot complicar i poden provocar la mort. També existeixen les que són de més risc com l’hepatitis, el SIDA, la tuberculosis, la meningitis o malalties de transmissió sexual i que a més de l’alt risc de mort són molt contagioses.
La sèpsia és quan el bacteri ja s’ha escampat, es posen en marxa els òrgans per defensar del bacteri i aquests comencen a fallar. A Catalunya moren cada dia 10 persones per sèpsia.
Les infeccions nosocomials són les relacionades amb el sistema sanitari. Afecten als postquirúrgics o als que porten dispositius.
LEs infeccions emergents són les que ja s’havien acabat i que ara tornem a tenir-les a causa de la globalització i que per tant provenen d’altres llocs del món. El xarampió, la malària o el Zika són malalties emergents.
Per prevenir les malalties infeccioses hauriem d’intentar no tossir a la mà, hauriem de rentar amb aigua i sabó les ferides, utilitzar el preservatiu, no anar a treballas o a escola estant malalts, etc.
Però per lluitar contra elles tenim el nostre sistema inmunitari (sistema de defenses del nostre cos), tenim vacunes que ajuden a entrenar el nostre sistema inmunitari i els antibiòtics que eliminien els bacteris i va ser descobert per Alexander Fleming el 1928 amb la penicilina. Tot i així es preveu que si no es fa més recerca, les malalties infeccioses el 2050 podran causar problemes més greus que el càncer.
Carla Hurtado.
MARATÓ TV3 2018.
ResponEliminaBàsicament, tot el que vaig aprendre a la xerrada de la Marató, va ser adonar-me de que una malaltia infecciosa et pot portar a la fi dels teus dies, si no és ben tractada.
Aquestes malalties són la causa d’una de cada tres morts al món, i estan causades per microorganismes patògens que entren al cos per diversos motius i es multipliquen fins que produeixen la malaltia.
Alguns d’aquests motius poden ser molt comuns a les nostres vides. Tot i així, es poden preveure. Per exemple, si estem malalts no hem d’anar a l’escola ja que és una manera d contagiar a les demès persones amb les que estem en contacte. Una altra prevenció a tenir en compte és el fet de rentar-se les mans amb sabó molt sovint. D’aquesta manera, eliminem els bacteris que tenim sobre la pell. També, hem de conservar d’una manera apte els aliments i rentar les fruites i les verdures abans de menjar-nos-les. Si ens fem una ferida, és molt important rentar-la, també, amb aigua i sabó. A més a més, hem de tenir molt en compte utilitzar correctament el preservatiu per evitar malalties de transmissió sexual. Entre totes aquestes prevencions n’existeixen altres, però les més importants venen a ser aquestes.
Si passem a parlar sobre els tipus de malalties les podem classificar en grups:
-Infeccions comunitàries freqüents: trobaríem les que normalment es curen sense problemes. No obstant, depenent de l’edat i de l’estat del pacient, es poden complicar i provocar la mort. Algunes d’aquestes malalties serien la pneumònia, la grip, la gastroenteritis...
-Infeccions comunitàries greus o d’especial risc de contagi: són aquelles que poden afectar més perillosament a la comunitat. Com a exemple tindríem malalties com la meningitis, la tuberculosi, d’hepatitis, la infecció pel VIH...
-Sèpsia: és un fenomen que es produeix quan una infecció s’escampa i passa a la sang fins a arribar a altres òrgans, produint-ne la fallada d’aquests mateixos, o bé, provocant la mort.
-Infeccions nosocomials: són aquelles que estan relacionades amb l’assistència sanitària. Aquestes afecten als pacients post quirúrgics, els que porten dispositius temporals, els que porten aparells de ventilació assistida...
-Infeccions emergents i del viatger: les emergents són les malalties que ja s’havien controlat per vacunació, i les del viatger són aquelles originàries d’altres punts del món. Algunes ens serien el xarampió, la tos ferina, la malària, el dengue...
Òbviament, hem de tenir en compte les mesures que tenim per lluitar contra les infeccions. Concretament, els experts diuen que disposem de moltes com per exemple la vacunació, els antibiòtics, el sistema immunitari... Cal destacar, que no s’ha d’abusar dels antibiòtics si no en tenim la necessitat, ja que després aquests no ens fan cap afecte.
Si ens posem a mirar de cara al futur podem trobar molts reptes importants. Per començar, s’han de trobar eines de diagnòstic ràpid de manera que les malalties puguin ser tractades immediatament. Per una altra banda, s’han de descobrir nous antibiòtics capaços de combatre els bacteris resistents i trobar noves vacunes.
No obstant, en són moltes les associacions que lluiten per millorar en l’àmbit de la ciència; i precisament la Marató de TV3, aquest 2018, dedica tot el fons de la jornada a associacions que es dediquen a la investigació per les malalties infeccioses.
La Marató de TV3
ResponEliminaA partir del que ens va ser explicat a la xerrada que ens van venir a donar a l’escola, hem pogut informar-nos amb molt més detall de què són les malalties infeccioses. Això ens ha servit per adonar-nos de com poden repercutir sobre nosaltres aquestes malalties i sensibilitzar-nos amb com són d’importants negativament en la nostra població.
Aquí he recullit un resum del que ens van transmetre.
La Marató de TV3, o La Marató, és una gala solidària o telemarató realitzada anualment per TV3 el diumenge abans de Nadal i impulsada per Televisió de Catalunya i la "Fundació La Marató de TV3". El seu objectiu principal és recaptar fons per dedicar-los a la recerca i divulgació d'una malaltia o grup de malalties.
Aquest any ha decidit invertir els diners en les malalties infeccioses.
Què són?
Les malalties infecioses estan causades per microorganismes patògens (bacteris, virus, fongs i protozous).
Les persones que porten pròtesis ortopèdiques o vàlvules cardíaques o neurològiques tene major risc de patir una infecció.
Cada persona patirà unes quantes infeccions al llarg de la seva vida
Quins tipus podem trobar?
Infeccions comunitàries freqüents: Normalment es curen sense problemes però, també poden arribar a complicar-se molt i provocar la mort. (ex: pneumònia, la grip, la gastroenteritis o les infeccions urinàries)
Infeccions comunitàries greus o d'especial risc de contagi: són més greus i es poden contagiar facilment. Podem trobar infeccions (ex:meningitis, la tuberculosi, l'hepatitis, la infecció pel VIH o les malalties de transmissió sexual)
Sèpsia: Quan una infecció localitzada s'escampa i passa a la sang arriba a d'altres òrgans, es produeix la sèpsia. provoca una resposta inflamatòria exagerada, una fallada multiorgànica i molts cops la mort.
És la primera causa de mort per infecció al món.
Infeccions nosocomials: Són les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària o amb les cures de la salut. Afecten sobretot pacients postquirúrgics, els que porten dispositius temporals com catèters vasculars, sondes urinàries o aparells de ventilació assistida.
Infeccions emergents i del viatger: Aquest grup d'infeccions va en augment. Les emergents són les malalties ja controlades a través de la vacunació aquí (ex: xarampió, la tos ferina o la diftèriai) les del viatger són les originàries d'altres llocs del món (ex: malària, el dengue, el Zika o la malaltia de Chagas)
Com podem convatre les infeccions?
Per lluitar contra elles disposem de:
EL SISTEMA IMMUNITARI: És un sistema de defenses propi que quan detecta l'entrada de microorganismes patògens s'organitza per combatre'ls i eliminar-los.
LES VACUNES: ajuden el sistema immunitari a crear noves defenses contra un microorganisme concret.
ELS ANTIBIÒTICS: eliminen els bacteris que provoquen les infeccions greus. Cada vegada hi ha més bacteris resistents a causa de l'ús generalitzat, i de vegades incorrecte, dels antibiòtics.
Què recomanen els metges per evitar-ho?
Primerament el més important i bàsic és rentar-se les mans.
No anar a treballar i a l’escola en cas d’estar malalt.
Manipular correctament els aliments.
Evitar l’aigua que pot estar contaminada.
Tractar les farides amb aigua i sabó.
Utilitzar correctament el preservatiu.
Al esternudar, tapar-se amb el colze en comptes de amb la mà.
Mirant cap el futur, encara és necessari una gran millora en la investigació d’aquestes malalties. S’han de trobar nous antibiotics, noves vacunes i noves eines de diagnòstic que facilitin tractament immediat Ja que aquestes malalties afecten a tothom i encara no estan prou investigada l'edició de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio d'aquest any ha optat per centrar-se en elles.
Maria Sevillano
ResponElimina1rBATX A
La Marató 2017
Malalties infeccioses
Les malalties infeccioses són la causa d'1 de cada 3 morts al món i són un problema important de salut pública. Estan causades per microorganismes patògens (bacteris, virus, fongs i protozous) que entren al cos i es multipliquen fins que produeixen la malaltia.
Les infeccions comunitàries freqüents, són les següents: La pneumònia, la grip, la gastroenteritis o les infeccions urinàries.
Les infeccions comunitàries greus o d'especial risc de contagi, són, la meningitis, la tuberculosi, l'hepatitis, la infecció pel VIH o les malalties de transmissió sexual.
A més a més, hi ha la sèpsia que es produeix quan una infecció localitzada s'escampa i passa a la sang, arriba a d'altres òrgans, provoca una resposta inflamatòria exagerada, una fallada multi orgànica i, en molts casos, la mort. Als malalts que es recuperen d'una sèpsia sovint els queden seqüeles importants.
Les infeccions nosocomials són les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària o amb les cures de la salut.
Les infeccions emergents i del viatger, les emergents són les malalties que aquí ja s'havien controlat a través de la vacunació, i les del viatger són les originàries d'altres llocs del món. Les emergents són malalties com el xarampió, la tos ferina o la diftèria, i les importades són infeccions com la malària, el dengue, el Zika o la malaltia de Chagas, que es transmeten a través d'insectes.
Per fer front a les malalties infeccioses, disposem de:
-El sistema immunitari
-Les vacunes
-Els antibiòtics
Per prevenir les malalties infeccioses, podem dur a terme els següents hàbits:
-Si esteu malalts no heu d'anar a l'escola ni a treballar.
-Rentar bé fruites i verdures abans de ser consumides.
-Si us feu una ferida, netegeu-la de seguida amb aigua i sabó.
-Per evitar el risc d'infecció per transmissió sexual utilitzeu correctament el preservatiu.
-Si esternudeu o tossiu, poseu-vos el colze davant la boca, mai la mà
-Rentar-se les mans amb aigua i sabó habitualment.
La Marató de TV3 d’aquest any 2018 va tenir com a causa per la qual lluitar les malalties infeccioses. Per tal de donar-nos a conèixer el tòpic i suggerir-nos la participació directa o indirecta amb el projecte, van fer-nos una xerrada sobre les malalties infeccioses a més de reproduir diverses vegades la cançó de PAWN Gang, “Exterminem”.
ResponEliminaQuè és l’Amarató de TV3? Doncs tal i com ens van introduir, és un esdeveniment on es recapten diners per a malalties sense cura, cada any amb temàtica diferent. Diem que és una festa solidaria catalana però que té importància a nivell europeu i que no només busca recaptar diners per a la causa sinó que també intenta donar visibilitat d’aquesta a l’audiència.
La xerrada va començar amb un vídeo que exemplificava les malalties infeccioses amb tres casos. El primer era d’una nena que del que semblava no res, va derivar-li en una infecció de cervell. El segon dels casos, un home que va patir usa sèpsia (una infecció molt gran que s’acaba escampant per tot el cos i que deriva en que els òrgans es debiliten causant problemes seriosos). Un xoc sèptic és el moment en que tot el cos falla pel problema esmentat anteriorment ja que els òrgans vitals no responen com cal (ja que estan esgotats). És el cas de l’home del vídeo, a qui el cor va deixar de bombejar com calia i el reg sanguini de les extremitats no era el necessari, pel que van haver d’amputar-li les cames.
L’últim cas va estar el de la Mireia, a qui una bronquitis va derivar en una endocarditis. Ella volia ser mare i pel tractament durant dos anys amb antibiòtics el seu somni no es va poder dur a terme. Amb aquesta dona, es va explicar que són mes propenses a tenir malalties infeccioses persones amb vàlvules artificials i/o catèters.
A la xerrada van respondre preguntes com ara:
Quines són les armes per combatre aquestes malalties? Doncs el nostre cos hereta el sistema immunitari. Per altra banda tenim les vacunes que l’enforteixen i com a “arma” externa tenim els antibiòtics.
Com podem evitar les infeccions? Doncs rentant molt les ferides que tinguem ja que són “portes obertes” a les infeccions. En cas d’estar malalt no anar a l’escola; no només pel nostre bé sinó pel dels altres. Rentar-se molt les mans i també fer ús del preservatiu.
Què produeix les infeccions? Les infeccions poden estar produïdes per bacteris, virus, fongs i protozous.
Quines són les més freqüents i les més greus? Les més comuns són la pneumònia, la grip, infeccions urinàries i la gastroenteritis. Per altra banda dins de les greus formen part les sexuals com el VIH, la hepatitis, tuberculosi i altres. (La tuberculosi es creia eradicada, però per la globalització han tornat a donar-se’n casos.
L’últim que es va comentar va estar el problema que estem tenint actualment amb els antibiòtics i l’anomenada resistència a ells. Tot això produït per l’abús dels antibiòtics, la automedicació i també perquè els organismes que causen les infeccions han evolucionat a diferència dels nostres remeis que estan antiquats des de que va aparèixer la penicil·lina.
Tota aquesta xerrada, mig debat entre el públic va intentar conscienciar-nos sobre aquestes malalties i donar-nos a conèixer els remeis per a evitar tenir-ne. Des d’un punt de vista més subjectiu, va estar bé tot i que una xerrada no sempre és la millor manera de fer entendre a un públic sobre un tema; una suggerència seria una activitat més dinàmica i sense anar a contrarellotge a més d’haver de prendre apunts, que fa que la nostra atenció es basi en els apunts i no en entendre el que s’està explicant.
Les malalties infeccioses són produïdes quan un microorganisme (fong, paràsit, virus o bacteri) entra dins teu i es comença multiplicar. Algunes vegades això pot ser mortal o molt seriós.
ResponEliminaUna de cada 3 persones es mor per una malaltia infecciosa cada any.
El microorganisme es queda a la part del cos que tingui més a prop o li sigui més fàcil l’accés, i si ha de ser tractada i no ho és, es pot escampar pel teu cos. Si no es pot aturar a temps es diu sèpsia, i en aquest moment el cor es preocupa per bombejar sang només als òrgans vitals i aquests comencen a fallar per culpa de l’esforç que estan fent. I quan es parla d’un xoc sèptic és que el cos ha fet un esforç molt gran i no et queden ‘’municions’’, i molts cops acaba en mort.
Algunes de les precaucions que podem prendre per evitar el contagi són les següents:
• Rentar-se les mans molt sovint per netejar-les de qualsevol fong, paràsit, virus o bacteri.
• Estossegar posant el braç al davant per tal de no contagiar al altres quan els hi donem la mà.
• Rentar-se les ferides obertes amb aigua i sabó, ja que si no les infecciones poden entrar a través de la ferida oberta.
Podem lluitar contra les infeccions de 3 maneres:
- Sistema immunitari. - Vacunes. - Antibiòtics.
Jo no vaig poder ser-hi en la xarrada de les malalties infeccioses. Encara així penso que havia de ser molt interessant ja que aquests temes són ignorats per molta gent. I persones del nostre voltant ho poden estar patint.
ResponEliminaAquestes malalties infeccioses són causades per la invasió o proliferació de microorganismes que es multipliquen en el cos humà fins a perjudicar-lo.Poden afectar l'aparell digestiu, el respiratori, el reproductor, l'immunològic, el nerviós, la pell i, en alguns casos, tot el cos. Les malalties infeccioses poden ser causades per virus, per bacteris, per protozous o per fongs.
Es calcula que les malalties infeccioses són la causa de mort d'una de cada tres persones al món i, segons alerten els experts, en la pròxima dècada es convertiran en una greu epidèmia que podria arribar a causar la mort de 10 milions de persones l'any 2050, nombre que supera les morts per càncer.
Segons el meu punt de vista, s'haurien de fer més xarrades d'aquest estil ja que són molt interessants i aprens coses noves.
Les malalties infeccioses són la causa d'1 de cada 3 morts al món i són un problema important de salut pública.
ResponEliminaEstan causades per microorganismes patògens (bacteris, virus, fongs i protozous) que entren al cos i es multipliquen fins que produeixen la malaltia.
Un cop dins, la infecció s'escampa si el cos no la sap frenar, a causa del gran esforç els òrgans començaran a fallar = mortalitat alta
La majoria de malalties infeccioses es transmeten d'uns individus als altres i poden afectar qualsevol persona.
Com evitar i escampar malalties? Si estàs malalt no assistir a l'escola/treball, rentar-se les mans, tossir tapant-se la boca amb el colze per exemple.
Per vèncer les malalties? Amb l'ús dels antibiòtics i les vacunes entrenar el sistema immunològic per vençer les malalties.
L'Objectiu de La Marató és recaudar diners destinats a la investigació de causes sanitàries.
Va començar durant el 92.
Tenim resistència als antibiòtics; l'any 2050 van morir 10 milions de persones (majoritàriament les morts foren causades pel Càncer).
Els microorganismes s'instal·len i proliferen al cos, si tens pròtesis o vàlvules pateixes un major risc de que se t'instal·lin ja que poden utilitzar-ho com a porta d'entrada.
Microorganismes infecciosos: virus, bacteris, fongs, protozous
Infeccions greus: meningitis, hepatitis, tuberculosi, malalties de transmició sexual (MTS) i sida (VIH).
La primera causa de mort per infecció és la Sèpsia, s'escampa per la sang, si el cos no pot aturar-lo els òrgans reaccionen amb una resposta inflamatòria exagerada i finalment es produeix una fallada multiorgànica que acaba amb la mort.
Trobem les infeccions nosocomials, oportunistes i les emergents i del viatger.
Les nosocomials s'adquireixen en un ambient sanitari i sobretot afecten a pacients postquirúrgics o persones que porten dispositius temporals.
Les infeccions oportunistes afecten a persones immudeprimides, com serien nens , avis o persones amb trasplantaments.
Per últim, les infeccions emergents i del viatger provenen d'altres llocs del món.
Malalties infeccioses
ResponEliminaLa marató d’aquest 2017 tractava sobre les malalties infeccioses. Avui en dia 1 de cada tres morts al món son causades per aquestes (bacteris, virus, fongs i protozous). Aquestes entren al cos i es multipliquen fins que es produeix la malaltia. Aquestes Malalties infeccioses es transmeten entre diferents individus i aquestes afecten a qualsevol persona.
Les infeccioses comunitàries freqüents: la pneumònia, la grip, la gastroenteritis i les infeccions urinàries, aquestes habitualment es curen sense cap problema, però depenent de l’edat es poden complicar bastant.
Les infeccioses comunitàries greus: meningitis, la tuberculosi, l’hepatitis, la infecció pel VIH i les malalties de transmissió sexual.
La sèpsia es produeix quan una infecció localitzada s’escampa a la sang i arriba als òrgans.
Aquestes malalties es poden lluitar amb els sistemes immunitaris, les vacunes i els antibiòtics. Aquestes malalties també es poden prevenir evitant el contagi entre les persones un hàbit molt senzill seria rentar-se les mans, netejar bé les ferides, etc.