Divendres 27 de setembre de 2019
Iniciem el curs 2019-20 amb la primera proposta de "viure" la ciència. La finalitat d'aquestes activitats es apropar el joves al mon de ciència i conèixer d'aprop les recerques que es desenvolupen en l'actualitat.
Tota la informació sobre l'activitat es pot consultar en l'aula virtual adn-dna.net:
Curs VC02 - "Viure" la ciència
Podem veure exemples d'edicions anteriors consultant els posts nº 333 i nº 466 d'aquest blog adn-dna.
Els participants en l'activitat poden incorporar en l'apartat de comentaris d'aquest post l'enllaç al video realitzat juntament amb el propi comentari.
Per participar a l'apartat de comentaris dels posts d'aquest blog adn-dna cal seguir les instruccions indicades en el post 341.
Termini per publicar comentaris diumenge 13 d'octubre de 2019 a les 22:00h
Vam anar a la nit de la recerca del CosmoCaixa i ens va agradar molt, ja que vam aprendre diferents coses que no sabíem o que desconeixíem i que van ser molt interessants per a nosaltres. Vam fer dos tallers: un de nanotecnologia i un d'energies renovables. També vam visitar una sala on hi havien tot de fotografies i experiments relacionats amb la biologia. Ens va encantar anar-hi, vam aprendre i descobrir moltes coses.
ResponEliminaÏa, Anna, Rut i Mariona.
Divendres passat 27 de setembre va ser la primera vegada que participava en la Nit de la Recerca Europea però també que assistia a una xerrada sobre ciència exceptuant alguna sortida escolar. Va resultar una tarda-nit completa ja què abans juntament amb la Rocio vam anar a la manifestació pel clima que hi havia al Passeig de Gràcia. Vam arribar al CosmoCaixa cap allà les 20:00 h observant 10 min tota l'exposició i van escoltar una xerrada sobre nanotecnologia en la qual ens va explicar que era cert que la nanotecnologia era present però que era molt difícil poder treballar amb escales tan petites com és la nano amb precisió com per a arribar a aconseguir desenvolupar nano robots que puguin desplaçar-se per dins les venes. La xerrada en sí va ser molt interessant però vaig preferir anar a la part de medicina i biologia. Aquesta em va fascinar, vaig escoltar un parell de xerrades sobre càncer en la qual una explicaven un projecte que es duia a terme i l'altre sobre epitranscriptoma. Una xerrada que explicava el problema existent amb la mort sobtada tant en nens com en adults i quins eren els factors principals que la causaven. Aquesta va ser una de les meves preferides, ja que no sabia la quantitat de morts per aquest fet ni els seus factors. Finalment, dins el camp de la biologia un estudiant va explicar el seu projecte de final de grau en què mitjançant el flaix del telèfon i posant un líquid, en el seu cas la llet, dins una espècie de caixa podies determinar si aquest estava contaminat amb antibiòtics o pel contrari totalment controlat. Finalment, vam acabar la visita de la millor manera; aprenent com es treballa dins una sala blanca en la qual es fan els microxips per tota mena d'aparells electrònics i recreant com es vesteixen amb l'uniforme especial, la Rocio i jo ens vam presentar voluntàries per dur-ho a terme i va ser una de les millors estones de la nit. En conclusió, l'experiència va resultar molt gratificant i enriquidora, de coses que ja coneixíem vam observar la seva part pragmàtica, vam ampliar el nostre coneixement i vam conèixer noves aplicacions científiques. De ben segur en la mesura del possible repetirem l'any vinent.
ResponEliminaEl passat 27 de setembre uns quants alumnes de la modalitat científica vam decidir participar en l’activitat de la “Nit de la recerca” que es realitzava, entre altres punts, al Cosmocaixa. Es podia visitar tot el museu com si es tractés d’una visita normal però, a més a més, hi havia xerrades sobre diferents temes escampades per les diverses plantes. Al arribar vam pujar a la planta de dalt de tot on hi ha les sales per fer presentacions anomenades sala alfa, beta i gamma. Allà hi havia un espai d'experiments i es feien les microxerrades que eren explicacions d’uns 15 minuts de diversos caires. Vam presenciar una que parlava de la nanotecnologia. En ella ens van definir què és, quines aplicacions té i una mica per sobre els seus orígens. Un cop es va acabar vam anar a visitar l’exposició permanent i vam escoltar una xerrada sobre neurociència que volia donar a conèixer com es poden interpretar-les diferents ones cerebrals mitjançant un casquet amb electrodes. Més tard, vam visitar el bosc inundat i, finalment, vam assistir a una representació sobre el que és una sala blanca. En ella ens van explicar el concepte, els diferents projectes més importants en els que ha participar el CNM (centre nacional de microelectrònica) i perquè és tan importat aquest espai en l’àmbit de nanotecnologia.
ResponEliminaEn definitiva una experiència diferent i enriquidora que recomano a tothom!
La nit al Cosmocaixa va estar completa. El primer que vam fer allà va ser els típics experiments que fa tothom al Cosmocaixa: Veure com cau el pèndol, observar la física del moviment, el comportament de l'aigua, etc. Un cop ens vam fer una idea general del lloc vam decidir anar a fer algun experiment nosaltres mateixos, i va ser quan vam anar a la zona de nanotecnologia, on uns investigadors ens van mostrar els seus coneixements sobre nanopartícules, així com les seves propietats magnètiques, el seu color, etc. Un cop vam acabar l'experiència vam trobar-nos amb l'Abril i la Rocio, que se'ns van unir a les xerrades sobre nanotecnologia, activitat cerebral i sobre les sales blanques. La nit va ser memorabla, i és realment una llàstima que es duguin a terme activitats de caire científic d'aquest tipus i hi assisteixi tan poca gent, tenint en compte que l'activitat era gratuïta i que estava situada a la capital catalana, Barcelona. Malgrat això, la gent que estava allà gaudia la ciència, i amb això n'hi ha prou.
ResponEliminaLa nit al CosmoCaixa va ser molt aprofitosa i em va fer adquirir molts coneixements sobre el món de la ciència i que em van resultar molt satisfactoris i em van agradar molt. Primerament ens vam dirigir cap al lloc on hi havia milers d'experiments tots molt interessants i vam poder realitzar alguns: vam veure com queia el pèndol, vam observar com giren els planetes, vam veure un bloc de gel enorme, mitjançant el nostre cervell vam haver de concentrar-nos i veure cap a qui dels dos es movia la pilota, el comportament de l'aigua l'ADN i molt més que van ser molt emocionants i divertits. A més a més, quan vam acabar vam anar a fer xerrades molt satisfactòries i enriquidores sobre la nanotecnologia i vam fer algun experiment sobre les nanopartícules. Més tard vam observar una mica sobre la prehistòria i sobre el cervell. Va ser molt impactant tot el que es va fer i em va resultar estrany que no hi hagués tanta gent com m'esperava, ja que en la meva opinió va ser genial!!!
ResponEliminaEl 27 de setembre vaig anar juntament amb uns companys al Cosmocaixa. L’estància allà va ser molt interessant ja que vàrem realitzar diverses activitats on vam poder aprendre molt, seguidament vam dur a terme uns experiments molt divertits i didàctics, després vam anar a unes xerrades sobre la nanotecnologia on vam adquirir molts coneixements i finalement vam continuar observant diferents espais en els que vam veure animals i uns jocs amb miralls. En conclusió, m’ho vaig passar molt bé, perquè a part de ser entretingut també vaig aprendre més sobre la ciència.
ResponEliminaOriol Cabeza Guerra
ResponEliminaL'altre dia, el divendres 27, amb uns quants companys de primer de Batxillerat Científic, vaig poder anar al CosmoCaixa de Barcelona, en "La Nit Europea de la Ciència". Va ser una experiència molt enriquidora een tots els asepectes, desde xerrades que parlaven sobre nanotecnologia fins a visitar una recreacció de la selva de l'Amazones. També vam poder fer diversos experiments relacionats amb la nanotecnologia abans citada, com observar com es que l'or pot presentar diversos colors, fils de metall que gràcies a la seva "memòria", a un cert punt de calor poden tornar a la seva forma original independenment de quan l'hagis torçat, ...
Va ser una nit que m'agradaria repetir!