Pàgines

dilluns, 30 de setembre del 2019

632 - Activitat "viure" la ciència: portes obertes al PRBB - 2019

Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona

Dissabte 5 d'octubre de 2019

Tot de forma gratuïta i per a tota la família. No hi falteu!

Una nova proposta per incentivar les vocacions científiques a través d'una activitat per "viure" la ciència que es pot consultar en l'aula virtual:

Aula adn-dna.net

Categoria: VOCACIÓ CIENTÍFICA

Tema - 1 Activitats per realitzar



Per seguir les actualitzacions d'aquest blog adn-dna, els recursos de ciències de la naturalesa adn-dna.net i notícies d'actualitat científica, també es pot fer a través de Twitter : adn-dnanet i #adndnanet.

Participa en l'apartat de comentaris dels posts d'aquest blog adn-dna  seguint les instruccions indicades en el post 341.

11 comentaris:

  1. La visita ha estat interessant, i ens permet adonar-no de que tot va molt més enllà del que percebem.
    M'ha encantat la visita guiada, ja que he tingut la oportunitat de veure algunes de les instal·lacions.
    Crec que tenen un equip molt potent i les seves explicacions són clares i entenedores.
    Iona

    ResponElimina
  2. El cap de setmana passat alguns alumnes de 1r de batxillerat científic vam assistir a les portes obertes del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.
    Començar la visita, vàrem anar a inscriure’ns a la xerrada i la visita guiada del parc, cal dir que vam estar de sort ja que no vam fer gens de cua! Primer de tot, ens van proposar una xerrada sobre el parc, què era, quines investigacions hi realitzen, què han descobert durant aquests últims anys,etc. Tot seguit, amb grups, ens van assignar un “guía” perquè ens fes la visita al centre. En el meu cas, vam visitar la cinquena i la setena planta. A la cinquena planta s’investiga la biologia, és a dir, s’apliquen els estudis de biologia, informatica, etc en els aliments com el llevat o els cucs. Allí ens van ensenyar con treballaven i que havien descobert recentment, també ens van deixar observar amb els microscopis els diferents experiments que havien fet els investigadors. Després vam anar cap a la setena planta i a la última de totes, vam anar a un laboratori de biologia humana, allà s'investiga la relació dels humans actuals i els seus avantpassats, vam poder-ho aplicar amb un experiment molt divertit, ens vàrem posar per grups i vam haver de descobrir quins d’on provenien o quants gens tenien alguns artistes molt populars. Va ser molt interessant.
    Per últim, m’agradaria afegir la meva opinió, en un principi vaig pensar que la visita no seria tan interessant i seria més avorrida, però vaig veure al final que va ser tot el contrari. Va passar molt ràpid el temps, els experiments que ens van fer fer van ser molt interessants i divertides.

    ResponElimina
  3. Un grup d'alumnes de 1r de batxillerat científic vam assistir a les portes obertes del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona que es va dur a terme fa una setmana.
    A l'arribar, ens van assignar un guia que ens va portar per algunes de les instal·lacions, entre elles, la cinquena planta on vam poder veure com s'investigava la biologia a través de la informàtica.
    Més endavant ens van parlar dels cucs i la seva importància a l'hora de conèixer com som els humans, després de l'explicació, vam tenir l'oportunitat d'observar els diferents tipus de cucs que investigaven.
    A l'acabar la visita a l'espai d'estudi dels cucs, el guia ens va conduir fins a la setena planta i allà vam anar a un laboratori on s'investigava la relació dels humans i els seus avantpassats i per concloure amb l'explicació vam dur a terme un experiment on havíem de deduir els orígens d'alguna artistes populars actualment i d'altres èpoques.
    La visita al parc de recerca va ser molt interessant i el temps sen's va passar molt ràpid, ja que ens ho vam passar molt bé escoltant les explicacions i fent els experiments que van ser també, molt divertits.

    ResponElimina
  4. Un cap de semana, alguns alumnes de 1r de Batxillerat científic vam decidir anar a visitar el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB).
    Quan vam arribar al centre, ens va costar una mica obtener les entrades, ja que hi havia molta gent, pero finalemnt vam poder agafar les entrades i ens van esenyar algunes zones del parc amb una visita guiada.
    Ens vam dirigir a la cinqueña planta, on vam poder observar com investigaven a través de l'informatica, modificant l'ADN.
    Seguidamnet ens van fer una petita xarrada dels cucs ja que són molt importants per conèixer als humans. Després d'aquesta explicació ens van deixar mirar per diferents microscopis on es veien difernets tipus de cucs.
    Més tard, ens vam dirigir a la setena planta, on vam anar a un laboratori on investigaven els nostres avantpassats, els nostres orígens, etc. També ens van deixar fer una ativitat que tractava de: tenies una imatge d'un artista famós, i a la taula hi havia un tub i daus de gomes de diferents colors. Cada color, representava un continent diferent, el groc era Europa, el verd era África i el rosa era Asia. Aquesta activitat ens va servir per poder veure que els huamans, tenim un origen en comú encara que hagis nascut en llocs molt diferents.

    La visita al parc de recerca va ser molt interessant, ja que vaig poder veure difernets laboratoris on investigaven sobre temes diferents. Pensava que seria una visita aborrida i que no m'agradaria, però hem vaig equivocar.

    ResponElimina
  5. L'experiencia viscuda al PRBB va ser fantástica, durant la visita guiada ens van guiar a través d'alguns laboratoris on vam poder observar de prop els experiments. Vam observar cèl·lules mare i vam aprendre quina és la feina d'una bioinformática, seguidament vam observar mosques des del seu estat de larva fins a l'adultesa genèticament modificades.
    Em va agradar molt la visita i la recomano a tothom.

    ResponElimina
  6. Dissabte dia 5 d'Octubre del 2019, uns quants alumnes de Batxillerat vam assistir a l'Open Day (dia de portes obertes) del PRBB (Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona).
    En arribar allà, a les 10, vam adquirir entrades per l'event i, seguidament, vam diigir-nos a la segona planta per fer una visita guiada.
    El primer que vam fer va ser escoltar una xerrada sobre què s'investiga i quins son els objectius generals del Parc, la qual va ser molt lleugera i entretinguda.
    A continuació, i ja amb la nostra guia i els nostres companys de grup, vam caminar cap a l'Institut de Salut Global, on dos nois i una noia ens van explicar la seva feina: treballaven fent cultiu 3D de cèl.lules mare ja desenvolupades i relacionaven tot allò amb la leucèmia i altres tipus de càncer.
    Seguidament, vam baixar uns quants pisos en ascensor per visitar un altre laboratori, un un jove treballava modificant l'ADN d'unes mosques i observant els diferents resultats. Ens va deixar observar embrions d'aquestes mosques amb el microscopi i també ens va mostrar els diferent materials que fa servir a diari.
    Allà mateix, una dona feia recerca sobre les cèl·lules mare embrionàries amb ratolins i una altra, que era bioinformàtica, sobre com les cèl·lules mare s'especialitzen en neurones. Ella ens va oferir fer un petit experiment que es basava en intentar classificar diferents tipus de cèl·lules en categories i que em va agradar molt.
    El cert és que la feina de tots ells em va semblar interessant, especialment la del noi que modificava mosques i la de la bioinformàtica.
    Un cop la visita va finaltzar, vaig fer un experiment de realitat virtual al pis de baix que també em va encantar.
    En conclusió, crec que visitar el PRBB va ser una molt bona idea perquè em va permetre observar el treball de les persones que es dediquen a la recerca.

    Aquí adjunto l'enllaç al vídeo de la visita (penjat a YouTube):


    https://www.youtube.com/watch?v=CCRRcYDfFJ4



    ResponElimina
  7. Al 5 d’octubre vaig poder visitar per segona vegada el PRBB (Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona) amb unes companyes. Primerament vàrem assistir a una petita conferència sobre la ciència. Seguidament vam realitzar un petit experiment sobre què ens fa diferents parlant de l’ADN. A continuació vam tornar a fer un altre experiment, tractava del llevat observant petites mostres de cèl·lules d’aquest. Aleshores ens van explicar el comportament dels cucs i els vam poder observar en diferents microscopis i també cucs amb mutacions. I l’últim experiment que vam dur a terme va ser sobre l’ADN on vàrem aprendre diversos coneixements d’una manera dinàmica. Abans de marxar vam poder veure les diferents instal·lacions del centre.
    En conclusió, fou una experiència interessant, entretinguda i enriquidora, ja que vam realitzar molts experiments curiosos i divertits. Així que he pogut adquirir més coneixements sobre la ciència.

    ResponElimina
  8. El dissabte dia 5 d'octubre alguns alumnes de 1r de batxillerat vam anar al Open Day del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.
    Vam fer una visita d'una hora i poc en la qual primer ens van fer una xerrada sobre què era el parc, investigacions recents,etc. Seguidament vam visitar dues plantes. La primera era sobre la genètica lligada amb els animals: vam veure cucs genèticament diferents i també llevadura. La segona va ser sobre la genètica lligada als éssers vius: ens van explicar la relació dels humans ara lligada amb els seus avantpassats i l'orígen de les persones. Allà vam fer una activitat molt entretinguda d'endevinar de quin continent eren alguns famosos. Finalment el nostre guia ens va explicar a què es dedicava ell al parc.
    Personalment em va agradar bastant la visita al parc ja que la vaig trobar entretinguda i la recomanaria a tothom a qui li agradi la ciència.

    Enllaç al nostre vídeo de la visita:
    https://youtu.be/gIysy5mNl1A

    ResponElimina
  9. El dia 5 d'octubre van ser les portes obertes del PRBB, i un grup d'estudiants de 1r de batxillerat vam decidir assistir-hi.
    Primer de tot, vam escoltar una xerrada sobre el PRBB: què s'està estudiant, quines persones importants havien estat allà, els seus avenços en el món de la ciència,etc.
    Després vam assistir a 4 experiments (o explicacions) sobre alguns àmbits que s'estaven estudiant. El primer de tot: què ens fa diferents? Tractava de les diferències que tenim els humans, relacionades amb la genètica i segons el nostre ambient; el segon era sobre el llevat, que l'estaven estudiant i analitzant; el tercer experiment estava relacionat amb uns cucs que eren genèticament iguals i els posaven en el mateix ambient i observaven quins es movien més ràpid, a on preferien estar... així, podien estudiar els elements aleatoris; el quart i últim experiment, tractava de la relació que tenim els humans amb els nostres avantpassats i de com tots nosaltres tenim gens de moltes parts del món, després ens vam posar per grups i vam haver de posar en un tub quina quantitat de càrrega genètica tenien 3 famosos provinent d'Àsia, Àfrica i Europa.
    Des del meu punt de vista va ser molt interessant assistir al PRBB i va valer molt la pena, ja que vam poder observar com es treballa en un centre de recerca, els diferents àmbits que investiguen i també em va ajudar a saber si era un lloc on em veia treballant en el futur o no.

    ResponElimina
  10. El passat 5 d’octubre,un grup d'alumnes de primer de batxillerat vam assistir a les portes obertes del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.
    Quan vam arribar-hi, vam inscriure’ns per poder visitar el parc amb un "guia". Primer de tot vam escoltar una xerrada on ens presentaven el Parc, explicant-nos què fan, qui ho fa, com treballen, la seva importància,...
    Després ens vam separar en grups més reduïts. Nosaltres vam visitar la cinquena planta, on ens van ensenyar un laboratori de biologia cel•lular. Ens van explicar què investiguen i que ho fan experimentant amb cucs i llevat. També ens van deixar mirar per microscopis el moviment de diferents cucs sotmesos a diferents ambients.
    Seguidament, vam canviar de planta i ens vam dirigir al institut de biologia evolutiva. Allà s'estudien els orígens i l'evolució dels humans i quin percentatge tenim totes les persones d'úniques. Per acabar vam fer una activitat que es tractava de deduir els orígens de famosos.
    La visita va ser molt interessant i em va agradar poder veure com és per dins un laboratori professional i la feina que s’hi fa. En conclusió, una bona experiència!

    ResponElimina
  11. El dissabte 5, vam anar conjuntament amb més gent al prbb (Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona), ja que eren les portes obertes.
    Vam arribar a les 10 aproximadament i vam començar fent una visita guiada a la segona planta, però primerament ens van fer una xerrada explicant el centre a l'auditori, va ser molt enriquidora.
    Després, vam anar cap a l'Institut de Salut Global, on dos nois i una noia ens van explicar la seva feina que era sobre les cèl·lules mare ja desenvolupades i ho van relacionar amb la leucèmia i altres tipus de càncer.
    Per continuar la visita vam baixar amb ascensor i vam anar a visitar una altra laboratori amb dos noies i un noi on cada un feia una feina diferent. Primer de tot ens van fer una xerrada sobre els embrions de ratolí i les seves semblances amb nosaltres i l'altra sobre les neurones, seguidament una altra dona ens van explicar quina era la feina de les persones que estudien bioinformàtica, ja que no es una feina molt comuna encara però que serveix molt i la seva part tracta de com les cèl·lules mare s'especialitzen en neurones i després ens va dir fer un petit experiment que es basava en intentar classificar diferents tipus de cèl·lules. Per acabar, ens van ensenyar la feina d'un home a partir de larves de mosca. Per a mi, va ser la millor xerrada, la que més ens va agradar i la més emocionant, anava sobre modificar mosques.
    Un cop acabada la visita, vam anar a la part d'abaix i vam fer un experiment sobre realitat virtual.
    En conclusió, crec que va ser genial poder anar aquestes portes obertes ja que vaig aprendre moltes coses i vaig aprofundir molt sobre els temes tractats i va ser una manera de apropar-me al món de la ciència, recomano anar l'any que ve a tothom que vulgui, ja que en què hagi anat per segon cop continua agradant-me i aprenen coses noves.

    ResponElimina

Aquest missatge serà publicat a partir de la data assenyalada en el post.
Moltes gràcies per la teva participació.