Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona |
El proper dissabte 5 d’octubre obrirem les nostres portes i estarem amb vosaltres des de les 10 del matí fins les 7 del vespre. Els científics i tot el personal dels centres del PRBB dedicarem el dia, de forma totalment voluntària, a explicar el que fem, com ho fem i on ho fem.
Jugarem amb la ciència, xerrarem dels projectes en els que treballem, us ensenyarem els nostres laboratoris i els equips que fem servir, us oferirem tallers, experiments i activitats, i acabarem la jornada amb un interessant cafè científic.
En definitiva, us proposem passar un bon dia, divertint-vos amb la ciència i coneixent una gran infraestructura de la ciutat i als que hi treballen.
En definitiva, us proposem passar un bon dia, divertint-vos amb la ciència i coneixent una gran infraestructura de la ciutat i als que hi treballen.
Font: PRBB
Tot de forma gratuïta i per a tota la família. No hi falteu!
En el següent video ens expliquen l'estructura i funcionament d'aquest centre de recerca.
Per ampliar informació, horaris i fer inscripcions consultar en l'aula virtual adn-dna.net:
Categoria:
VOCACIÓ CIENTÍFICA
Curs VC01-Vocació científica
Tema-0 Activitats de divulgació científica
Portes obertes al PRBB de Barcelona 2013
VOCACIÓ CIENTÍFICA
Curs VC01-Vocació científica
Tema-0 Activitats de divulgació científica
Portes obertes al PRBB de Barcelona 2013
Aquesta proposta està destinada als alumnes que tenen interès per la ciència i especialment per la recerca en el camp de la biomedicina.
Hola! Sóc alumne de 1r de Batxillerat Científic. Ahir, dia 5 d’Octubre del 2013 vaig anar al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (Prbb) juntament amb altres companys de la classe per tal d’observar les instal•lacions i a part, saber com treballen diferents investigadors tant de manera conjunta com individual.
ResponEliminaPrimerament, ens vam dividir en grups per tal que la visita fos més amena. Seguidament vam anar a l’auditori, una sala molt gran on vam veure un vídeo en què ens presentaven el parc. Així doncs, cadascú va anar amb un treballador determinat, qui explicava què feia amb el seu grup. Concretament, en el meu grup vam estar amb científics els quals estudien la ciència relacionada amb la contaminació ambiental i si les noves tecnologies provoquen algun tipus de càncer o altres patologies.
Més tard, vam anar a dos laboratoris on vam poder observar diverses preparacions en microscopi.
Per últim, ens vam reunir tots els grups a l’entrada del parc ja que podies fer diferents activitats les quals anaven acompanyades d’una petita explicació.
Va estar una activitat profitosa ja que vam poder veure si ens agradaria treballar en algun cap relacionat amb aquest, vam poder visitar un centre pioner en investigació i sobretot aprendre coses noves.
Visita al PRBB
ResponEliminaAhir eren les portes obertes del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona i juntament amb uns quants de la classe vam anar a veure’l. El nostre grup vam veure dos projectes. El primer era el CREAL, una investigació sobre com afecta el medi ambient en la nostra salut, ens van explicar en quins aspectes treballen com per exemple el càncer, el sistema respiratori o la salut infantil. Fan estudis com portar uns aparells tecnològics a prop del cos i avera si ens pot generar algun efecte negatiu. Com a part pràctica ens van ensenyar un aparell que calculava les partícules contaminats de l’ambient, a dins la sala estava com ha 2000 i a l’exterior sortia 100000. La segona part vam veure un laboratori d’immunologia, vam observar limfòcits i leucòcits al microscòpic i també alguns vídeos on s’explicava el sistema immunològic. Un cop a fora vam fer l’activitat de la sensibilitat del gust amarg. Segons si els enzims tallaven la mostra en dues, una o cap part, érem insensibles, sensibles o molt sensibles. Per acabar vam assistir a una activitat dirigida per La Ciència al teu món, on ens van explicar el seu projecte d’estudiar la selecció natural mitjançant unes mosques. Aquesta visita em va agrada molt ja que vam poder veure un dels centres més importants d’investigació com era per dins, què investigaven i com ho feien. També va ser molt interessant les activitats al carrer, tot i que només n'haguéssim pogut fer una. En general una bona experiència.
Aquest dissabte pel matí, més de la meitat de la clase de primer de batxillerat científic vam asistir a les portes obertes del Parc de recerca de Biohumana situat a la Barceloneta. Ens vam llevar molt 'hora i ens vem trovar a les 7:50 del matí a l'estació de l'hispano Igualadina. Al arribar vam agafar el metro fins a la Barceloneta. Cal dir que tot i llevar-se tant d'hora va valde olt la pena la visita.
ResponEliminaAl arribar ens van dividir en grups i ens van pasar un vídeo de presetació. Després cada persona va anar al seu grup assignat. Ens van fer un reórregut per els labaoratoris, en el qual ens van ensenyar com actúen les cèl·lules quan detecten alguna infecció i ens van parlar sobre la contaminació atmosférica i la de l'aigua i com això afecta en la nostra salut encara que no ho embli. Al acabar la visita vam poder realizar alguns dels tallers que estàven a la entrda.
Va ser una experiencia bona, ens ho vam pasar bé tots junts encara que al tornar perdessim el autobús!
Anna Dávila, 1r Batx. B
Vaig poder arribar a la conclusió de que es una visita molt interessant i un lloc per veure. Primer, ens van ensenyar un video on ens parlava sobre l'edifici i que fèien. Seguidament, vam fer grups i ens van fer una "visita guiada" per alguns laboratoris. Vam poder observar cèl·lules al microscopi i també ens van ensenyar videos. Després vam estar voltant per l'edifici, i vam trobar un lloc on feien activitats i experiments. A nosaltres ens van ensenyar unes cèl·lules de la llengua i ens van explicar les seves funcions i com estaven fetes. Vaig trobar que es una visita molt interessant i aprens bastantes coses.
ResponEliminaNeus Torrens
Vam anar amb un grup de la classe cap a Barcelona a veure aquestes portes obertes.
ResponEliminaPrimer ens van reunir a tots en una sala i ens van explicar que feien en aquell edifici, quins temes tractaven...
Després ens vam dividir per grups i cada un veia un camp diferent o feia activitats diferents, el nostre grup és va centre en el camp del medi ambient.
Uns nois que treballaven allà ens van fer una xerrada sobre els projectes que tenien em marxa i deprès ens van mostrar un aparell que contava la contaminació ambiental.
Quan vam sortir de l'edifici hi havien tot de paradetes on feien experiments de l'ADN, fenotips...
i en vam realitzar un sobre l'ADN, en què havíem de mirar si l'individu tenia el genotip sensible, molt sensible o poc.
La visita en si va estar molt bé, però va ser molt curta. Penso que ens haurien pogut ensenyar més coses.
Un grup d'alumnes de 1rB del batxillerat científic vam assistir a les portes obertes que organitzava el PRBB (parc de recerca biomèdica de barcelona). A l'inici, vam assistir a una petita xerrada que explicava el funcionament del centre, l'organització i el treball que es duu a terme. Després vam assistir a una visita guiada on vam poder veure dos laboratoris del PRBB. El primer estudiava les alteracions genètiques de pacients que patien alguna malaltia. Els investigadors rebien mostres de ADN de persones malaltes i intentaven buscar les alteracions en el cariotip dels malalts. Més tard vam anar al laboratori on una noia feia el seu doctorat. Allà, analitzaven el cicle de vida de diferents tipus de mosques, mirant els canvis entre les diferents generacions. Després vam anar a participar en una activitat que intentava explicar l'evolució dels éssers vius. Vam aprendre que segons el hàbitat on viu un ésser viu, al llarg de l'evolució aquest haurà adoptat les característiques adients per sobreviure a les condicions del lloc.
ResponEliminaVa ser una gran experiència per veure com treballen els científics i penso que va ser molt interessant assistir-hi per tenir una petita idea de quina branca de la medicina volem seguir.
Vidal Melero Iglesias
1r BATX. B
Al principi de la visita ens van posar un vídeo on ens donava una mica d'informació sobre el parc. Ens parlava dels porcentatges de dones i homes, d'ivestigació i tecnologia... També parla de les diferents investigacions que es duen a terme allà. Aleshores després ens van agrupar per colors, a mi em va tocar anar al color vermell. Només vam visitar dues plantes, com cada grup. A nosaltres ens va tocar visitar la planta on investiguen els efectes de la contaminació sobre el nostre cos, en diferents àmbits. I ens van parlar d'estudis que estan duen a terme actualment. Vam mesurar el nombre de partícules sòlides que es trobaven a la sala on ens van fer la exposició i després de fora i les vam compara. A fora s'havia multiplicat la xifra per 3 i quan passaven autobusos pujava encara més. Després va, anar a la planta de immunologia, on ens van explicar una mica com funcionava el sistema immunitari i vam poder observar leucòcits i fagòcits al microscopi. També els vam poder observar en acció en diferents vídeos que tenien preparats al laboratori mateix. Va ser una bona visita tot i que m'esperava que fós més llagra i que ens ensenyéssin part de tot.
ResponEliminaLa visita al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona m’ha semblat una visita molt interessant perquè ens han pogut ensenyar diferents laboratoris amb els que investiguen. Ens han ensenyat com treballen i els diferents experiments que fan com per exemple en un laboratori treballen en mosques i de la part de les mosques amb la que es concentren és amb l’olfacte.
ResponEliminaTrobo que ha estat una visita interessant i entretinguda perquè afora d’aquest espai hi havia un seguit de tallers on podies fer diferents pràctiques sobre el teu ADN i també hi havia un seguit de conferències molt interessants.
La visita al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona va ser molt interessant, sobretot perquè podíem fer visites guiades que, apart de ser molt interessants, eren diferents.
ResponEliminaLa que em va tocar consistia en visitar un laboratori de biotecnologia en el que fragmentaven l'ADN a trossos i a cada tros li posaven a sobre un "Fluoro-cron", després ho posaven en uns xips informàtics on els tossos s'ajuntaven, i depenent de com s'havien ajuntat podien saber el perquè aquella persona patia lo que patia.
També vam visitar un altre laboratori que estaven estudiant ciència bàsica amb mosques, on feien investigacions sobre el comportament de les mosques quan els feien alguna alteració genètica, per veure què podien fer per millorar la vida dels humans o arribar a prevenir algunes malalties.
La visita va ser molt interessant.
MARC TORRENTS YESTE 1r (Batx) B
La visita al PRBB va ser molt interessant. La visita guiada primerament va constar d’un vídeo de presentació del parc, explicant la situació, infraestructures, personal i equips de investigació. Seguidament amb un guia vam recórrer alguns passadissos del gran edifici, la primera parada va ser un laboratori on es dedicaven als músculs basant-se amb l’atrofia. Ens vam ensenyar com treballen, agafen mostres de pacients de l’hospital del mar mitjançant biòpsies i les analitzen, també investiguen amb l’ajuda dels ratolins. Els hi enguixen una pota, seguidament el maten i analitzen tots els seus músculs comparant-los amb un ratolí sa.
ResponEliminaLa segona parada del recorregut va ser a un altre laboratori dedicat a les proteïnes, vam veure com pesen i mesuren la quantitat de proteïnes que hi ha en una mostra. Les bascules eren enormes i molt espectaculars. Ells comparen la concentració de proteïnes en un malalt i un sa. Això en un futur servirà ens els anàlisis clínics i sabran si una persona té la malaltia o la pot patir. En aquest apartat treballen químics, matemàtics, informàtics i biòlegs, veiem que hi ha una gran heterogeneïtat dins d’un departament.
Després de la visita vam fer un taller de fora comparant la sensibilitat que tenien tres persones en el gust amarg, mitjançant fent passar electricitat per la mostra.
Per acabar vam escoltar un projecte d’un grup de científics que treballen amb mosques sobre com aquestes mosques s’habituen en el medi. I les diferències que hi ha entre mosques de diferents parts del món.
Va ser un matí diferent i interessant, va ser gratificant poder-lo compartir amb els companys de la classe!
Vam organitzar-nos tot un grup per anar-hi i ens ho vam passar molt bé! Vam entrar tots a les 10:30 i com que érem molta colla ens vam dividir en grups i vam visitar coses molt diverses. El meu érem només quatre i vam veure una de les zones on treballen amb proteïnes i en fan estudis relacionats amb aquestes i també de la regeneració i atrofia dels músculs. Vam poder parlar amb científics que podien resoldre'ns dubtes de primera mà i va resultar una experiència enriquidora.
ResponEliminaLes portes obertes del PRBB va ser una visita molt interessant i productiva ja que vam poder veure com és el treball diari d'un parc de recerca de les dimensions del de Barcelona, un centre molt important i vinculat amb altres centres del món.
ResponEliminaLa visita va consistir en un vídeo introductiu on s'explicaven les característiques de l'edifici, el qual és molt modern i amb una situació única davant de la Barceloneta i a prop de l'Hospital del Mar, al qual està vinculat. També ens parlava de la internacionalitat del centre, hi han investigadors de fins a 55 països.
A continuació ens van guiar a un dels laboratoris, en el meu cas vaig poder veure el laboratori on es fan els anàlisis de proteïnes. Hi havia una combinació important entre treball biològic i informàtic, ja que per poder observar cada mostra disposaven d'un aparell que seleccionava les proteïnes i d'un sistema informàtic que guardava els valors de cada mostra per agilitzar la feina amb els nous casos.
També ens van mostrar un experiment que s’estava duent a terme, consistia en enguixar una cama a uns ratolins i observar el resultat de la musculatura després de X temps.
Recomano la visita del centre per poder assegurar-se de quin camí empendre respecte a una carrera científica, ja que un investigador del centre ens va aconsellar sobre els estudis que podiem dur a terme.
En la visita a aquest laboratori vam visitar uns laboratoris on criaven mosques de la fruita i n'estudiaven el funcionament olfactiu en les larves i les seves connexions neuronals.
ResponEliminaLa visita al PRBB va ser força interessant tot i que va ser una mica curta. Ens vam haver de dividir en grups perquè no i cabíem tots en un, al meu grup érem 4 de l’escola i ens va tocar visitar un laboratori teòric en el qual estudiaven les protocèl•lules i feien servir ordinadors amb programes molt avançats i també vam veure un laboratori amb el qual experimentaven amb mosques i vam poder veure-les pels microscopis. Després vam poder experimentar a fora que hi havia llocs per fer experiments.
ResponEliminaJo i quasi la meitat de la classe vam assistir a aquesta activitat i crec que a tots ens va agradar bastant. Al arribar allà ens van dividir en grups i a cada un ens van ensenyar dos laboratoris del Prbb, això ens va permetre veure com treballaven els físics, biòlegs, químics, informàtic, etc. en aquelles instalacions i saber si realments ens agradava allò que vam veure de cara al nostre futur.
ResponEliminaA la sortida podiem assistir a diferents tallers que tenien a veure amb el nostre adn o també anar a veure diverses xerrades.
Trobo que va ser una bona experiència de cara a saber el que voldriem fer de cara al futur.
AINHOA ÁLVAREZ
ResponEliminaEl passat dia 5 d'octubre vam tenir la oporunitat de poder visitar el PRBB (Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona). En aquest ens van esenyar un vídeo en el qual ens introduien una mica d'història sobre l'edifici i el tipus de treball que s'hi realitzava. Després vam fer una visita guiada per l'edifici e el qal ens van ensenyar dos lloc per a que ens poguéssim fer una idea de com era l'edifici per dins. Primer ens van ensenyar un laboratori en el qual ens van parlar sobre els genomes i sobre les proves que els hi fan als fetus per saber si tenen alguna malaltia. Per acabar la visita guiada ens van ensenyar una sala en la qual es poden trobar a les persones que voluntàriament s'ofereixen per provar un medicament. En aquesta sala ens van explicar quin mètode fan servir per escollir a les persones per provar un medicament abans de que surti al mercat i el seu procés. Per acabar vam participar en una mena de joc en el qual vam poder aprendre què és la capacitat d'adaptació, ens van ensenyar de que tant les mosques com la resta dels ésser vius tenim una capacitat d'adaptació que només permet sobreviure a uns quants que estan preparats per a unes condicions determinades.
Va ser una visita molt interesant. A part, jo vaig tenir la sort de poder fer una ruta sobre els meus interesos.
ResponEliminaEl dissapte vam anar uns quants de 1r de batxillerat a la jordana de portes obertes del PRBB de Barcelona.No vam tindre ningún problema per agafar la hispano, el metro ni per entrar.Ens van fer una visita guiada per algunes de les moltes instalacions als cinc minuts d'haver arribat:
ResponEliminaprimer ens van posar un video-resum de les activitats que es fan diariament al centre i desprès ens vam separar en grups.Al meu grup ens van portar a veure un lloc on miraven la inmunitat i a un altre en ens van ensenyar com ens afecta la contaminació a les persones.A part també hi havien paradetes a fora on s'hi feien activitats i proves entretigudes i inspirades en diversos temes : ADN, informàtica,problemes cardiovasculars, etc... Va ser una forma d' aprendre ciència molt entretinguda!
MORGANA PALENCIA 1R BAT B .
ResponEliminaEl dia 5 d’octubre vaig estar en el prbb juntament amb dues companyes. Vam realitzar una visita guiada per les instal•lacions en la que vam poder visitar dos dels laboratoris del prbb. Primer vam estar en un auditori on ens van fer una introducció sobre el prbb mitjançant un vídeo, seguidament ens vam situar en el punt de trobada de la visita guiada que vam triar, on ens va portar fins dos laboratoris. En el primer laboratori ens van parlar de com marcaven l’ADN entre d’altres coses i en el segon laboratori ens van ensenyar com treballen amb les mosques del vinagre, on també vam poder-les observar mitjançant un microscopi. Al acabar la visita guiada vam poder realitzar diversos tallers que van ser molt interessants. Va ser una experiència que tornaria a repetir perquè cada cosa que vam poder fer va ser molt interessant i entretinguda.
El dissabte dia 5 d'octubre vaig visitar en companyia d' altres alumnes el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona,també anomenat prbb.
ResponEliminaEn arribar, directament ens vam dirigir a una sala on ens van passar un vídeo molt interessant sobre aquest centre, sobre les seves instal•lacions, sobre el tema del qual tractaven allà...Després ens van fer una visita guiada a tots dividint-nos en grups.
A part de veure les instal•lacions, científics especialitzats ens van fer una petita introducció a la matèria (el DNA) i ens van explicar el funcionament d'uns objectes moderns, amb els quals podien saber, de segons quines enfermetats, la localització de les cèl•lules malmeses o cancerígenes, entre d'altres coses.
En una cambra diferent, altres científics ens van explicar com els gens de l'individu poden afectar a l'organisme de la mosca de la fruita. Per saber que era totalment cert el que ens deien, vam observar diverses preparacions amb el microscopi de les mosques.
Per acabar vam participar en moltes activitats : "el joc de la immunologia", "quin és el teu fenotip?", "extreu el teu propi DNA",etc.
Mònica Tibau Aynès
4tESO 2013/14
El dia 5 d'Octubre, vaig estar al prbb (Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona).
ResponEliminaEl primer que vam fer en arribar va ser anar en una sala de projecció on ens van projectar un video que parlava sobre el prbb. Després ens vam reunir en grups per fer una visita guiada.
En la visita guiada, ens van portar per el centre ensenyant-nos els despatxos, les sales, els laboratoris, etc. Seguidament, ens van portar a una xerrada on ens van ensenyar i explicar els processos dels cromosomes i com els estudien. En acabar, ens porten a uns altres laboratoris de biologia per ensenyar-nos com crien a diferentes mosques. Vam poder observar-les en miscroscopis. Aquí finalitzava la nostre visita guiada. Tot seguit, vam sortir a fora on feien tallers i hi vam participar en alguns. El primer, es tractava sobre els gens de l'amarg i per saber si una persona els conserva o no. Un altre era una espècie de joc relacionat amb les malalties. N'hi havia un on podiem fer electrofòresi. L'últim amb què vam participar es tractava de observar en un microscopi diferents organismes.
Va ser una experiència interessant i emocionant.
Laia Torras
4rtA
El dissabte dia 5 d'octubre alguns dels alumnes de 1r de batxillerat B de l'Escola Pia vam anar al PRBB (Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona), on primer ens van posar un video inicial explicant què era el PRBB i seguidament ens van portar per l'edifici fent-nos una visita guiada per totes les instal·lacions, i ens van ensenyar els diferents projectes que s'estaven duent a terme simultàniament. Després, al sortir vam poder fer una sèrie de tallers molt interessants; per exemple de extreure el propi ADN.
ResponEliminaA part de perdre l'autobús de tornada va estar molt bé.
Durant les portes obertes del Parc de Recerca Biomèdia de Barcelona vam poder visitar dos dels molts laboratoris que hi ha: un d'ells va ser l'empresa Qgenomics que una de les funcions que feia era comparar els cromosomes dels cariotips i mirar si aquella persona pot manifestar diferents síndromes, aquesta funció la feien amb models d'ADN, i l'altre laboratori que vam visitar va ser una habitació d'hospital on hi feien observacions als humans quan se'ls hi infectava un medicament genèric i mirar els efectes que té. Va ser una bona experiència ja que vam poder estar en un dels centres de recerca més importants d'Europa i vam poder fer un petit pas per integrar-nos en el món de la biomedicina.
ResponEliminaAina Eroles
1rB BATX
Vam anar al Parc de recerca de Barcelona i primer ens van fer una petita xerrada sobre el centre i despres vam anar a fer unes visites personalitzades de unes 20 persones i ens van ensenyar alguns laboratoris a on treballaven.Va ser una experiència molt interessant ja que vam aprendre molt sobre el treball de la biociencia i a mes a mes ens ho vam passar molt be.
ResponElimina