Biston betularia |
El melanisme industrial és un exemple de com un canvi en el medi afecta al procés de la seleccció natural.
Les papallones Biston betularia presenten dos fenotips: un de color clar i l'altre de color fosc. Aquesta espècie serveix de presa a ocells depredadors que les capturen de la superfície dels troncs dels arbres on estan durant el dia.
Fins al 1845 la major part de les papallones capturades pels naturalistes, eren de fenotip clar, fet que els facilitava el camuflament en la superfície arbres i pedres. Les de fenotip fosc eren ràpidament devorades pels seus depredadors.
La revolució industrial de finals del XIX, amb la combustió de carbó, va generar una gran quantitat de contaminants en el medi i les superfícies dels arbres es van enfosquir. En les àrees industrials d'Anglaterra cap al 1890 el 95% de la població de papallones era de fenotip fosc. Les proporcions s'havien invertit, ara les de fenotip clar eren capturades en major nombre i les de fenotip fosc quedaven camuflades en les superfícies més ennegrides.
Posteriorment la implantació de mesures de control ambiental de la contaminació ha afavorit de nou un augment progressiu de les formes clares en front de les fosques.
Gràfic sobre l'evolució de les dues poblacions al llarg del temps |
Per ampliar coneixements sobre l'evolució i el melanisme industrial podem consultar en l'aula virtual adn-dna.net els següents cursos:
B08 - Evolució biològica
Tema -1 evolució biològica
Recurs nº 10 Simulació de selecció natural
P08 - Pràctiques de laboratori-8: evolució
Pràctica 1- Selecció natural - melanisme industrial
Els lectors del bloc adn-dna poden descriure, en l'apartat de comentaris d'aquest post, altres processos de selecció natural.