Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dilluns, 30 de maig del 2011

147- Consorci Internacional del Genoma del Càncer


El Consorci Internacional del Genoma del Càncer, format pels millors científics del món, és un organisme que vol identificar les alteracions dels genomes dels 50 tipus de càncer més comuns. 

Barcelona es converteix en la seu a l'estat espanyol d'aquest Consorci per estudiar un tipus concret de càncer que, en el cas del centre espanyol, és la leucèmia limfocítica crònica.

Aquest Consorci, coordinat pel Dr. Elies Campo, catedràtic del Departament d'Anatomia Patològica, Farmacologia i Microbiologia de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, té com objectiu generar un catàleg exhaustiu de totes les alteracions genètiques d'aquesta malaltia, i conèixer totes les possibles mutacions que la causen i fan que es desenvolupi.

En el següent vídeo de la Universitat de Barcelona ens presenten el seu treball en aquesta línia de recerca.

This text is replaced by the Flash movie.
Els lectors del bloc adn-dna i els usuaris de l'aula virtual de ciències de la naturalesa adn-dna.net poden indicar informacions adicionals referides a línies de recerca contra el càncer , en l'apartat de comentaris d'aquest post.

diumenge, 29 de maig del 2011

146- La fotografia científica

Cavefish embryo

Mónica Folgueira, Steve Wilson's lab, UCL

La fotografia científica ens permet conèixer aspectes molt interessants de la realitat de la ciència. És especialment important en biologia, tant per la identificació d'éssers vius com per veure la seva fisiologia mitjançant diverses tècniques d'observació. La visualització d'aquestes imatges pot contribuir a desvetllar la vocació científica i l'interès per la recerca en els joves estudiants i futurs investigadors.

La imatge superior realitzada per la neurocientífica Mónica Folgueira ens mostra el desenvolupament del sistema nerviós en els peixos. Podem ampliar informació sobre aquest treball a amazings.es.

Per veure altres imatges de fotografía científica i saber les tècniques emprades per aconseguir-les podem accedir a Welcome Image Awards.

Els lectors del bloc adn-dna i els usuaris de l'aula virtual de ciències de la naturalesa adn-dna.net poden indicar informacions adicionals referides a la fotografia científica , en l'apartat de comentaris d'aquest post.

dimarts, 24 de maig del 2011

145- Quines aplicacions té el Projecte Genoma Humà en la medicina genòmica?



És un projecte de recerca consistent a analitzar l'estructura de l'ADN humà per tal de determinar la posició de cadascun dels gens en la seqüència completa.

Fou començat el 1988, i el 1989 hom establí la Human Genome Organization (HUGO) amb l'objectiu de promoure la col·laboració entre genetistes d'arreu del món i establir una nomenclatura per a tots i cadascun dels gens. Dirigit fins el 1992 per James D. Watson, es tracta d'una iniciativa governamental nord-americana, bé que amb participació internacional. La recerca es complementa amb la seqüenciació d'organismes més simples. La seqüència desxifrada resultant ('mapa genètic') té un gran interès atesa la utilitat per al tractament d'un gran nombre de malalties.

El 1990 John Craig Venter, bioquímic vinculat al HGP, ideà un nou mètode per a la seqüenciació i, a partir d'una empresa de nova creació (1998) i finançament privat (Celera Genomics), inicià una recerca paral·lela a la del HGP. L'any 2001 ambdues organitzacions anunciaren per separat la consecució d'un primer esborrany del genoma humà, i el 2003 es donà per acabat el projecte amb la publicació de les seqûències completes de tots els cromosomes. L'anàlisi del genoma humà indica que és format per aproximadament entre 20 000 i 25 000 gens, molt per sota dels 100 000 gens de la hipòtesi inicial.
(Font enciclopèdia.cat)

En el següent vídeo podem veure una ampliació de la informació sobre el Projecte Genoma Humà.



Per respondre a aquesta pregunta, cal comentar aplicacions concretes  citant les fonts d'informació. Es pot trobar informació en l'aula virtual adn-dna.net  consultant el

                 Curs B07- Genètica mendeliana, molecular i humana
                 Curs B10- Cos humà: anatomia i fisiologia
 
Aquesta activitat està adreçada als alumnes de biologia de 1r de batxillerat (científic) i a la vegada oberta a tots els lectors del bloc adn-dna que vulguin respondre en l'apartat de comentaris d'aquest post.

El termini per respondre a l'activitat finalitza el proper diumenge  29 de maig de 2011.

dimarts, 17 de maig del 2011

144- Què demostren els experiments de Griffith?

Frederick Griffith (1879-1941)



Per respondre a aquesta pregunta cal entrar en l'aula virtual adn-dna.net i consultar el

Curs B07- Genètica mendeliana, molecular i humana
       Tema - 2 L'ADN molècula portadora de la informació genètica
       Recurs 12 - El experimento de Griffith -  vídeo 4:56

El següent esquema pot servir d'orientació sobre l'experiència.


Per ampliar informació sobre la transformació bacteriana es pot consultar el post 107  d'aquest bloc.
Aquesta activitat està adreçada als alumnes de biologia de 1r de batxillerat (científic) i a la vegada oberta a tots els lectors del bloc adn-dna que vulguin respondre en l'apartat de comentaris d'aquest post.

El termini per respondre a l'activitat finalitza el proper diumenge  22 de maig de 2011.

diumenge, 15 de maig del 2011

Anomalia en Blogger

Tal com indiquen en el bloc de Blogger hi ha una incidència en els darrers post publicats. En el cas del bloc adn-dna ha desaparegut el post 144 destinat als alumnes de 1r de batxillerat i ampliable als lectors del bloc.
L'activitat queda ajornada fins que blogger restableixi correctament el servei.S'ampliarà el termini per realitzar l'activitat.
Es pot ampliar la informació en l'enllaç al bloc de blogger


dimarts, 10 de maig del 2011

143- La nit dels museus, dissabte 14 de maig.


El 18 de maig es celebra el Dia Internacional dels Museus i concretament el proper dissabte dia 14 s'ofereix la possibilitat de fer una visita nocturna , de 19h a 1h , i gratuita ,acompanyada d'activitats diverses a un gran nombre de museus. 

En el següents enllaços es pot trobar informació:


 
Els lectors del bloc adn-dna i els usuaris de l'aula virtual de ciències de la naturalesa adn-dna.net poden aportar informacións adicionals a l'activitat , en l'apartat de comentaris d'aquest post. També, una vegada realitzada alguna de les visites proposades, es poden comentar aquí.
 

dimarts, 3 de maig del 2011

142- Quin procés d'osmosi podem veure en aquest vídeo?

Osmosi
Per respondre a aquesta pregunta cal entrar en l'aula virtual adn-dna.net  i consultar el

 Curs P01- Pràctiques de laboratori - 1: observació microscòpica
         Pràctica - 10 Observació de fenomens d'osmosi
         Recurs 02- Quin procés d'osmosi podem veure en aquest vídeo?

Aquesta activitat està adreçada als alumnes de biologia de 1r de batxillerat (científic) i a la vegada oberta a tots els lectors del bloc adn-dna que vulguin respondre en l'apartat de comentaris d'aquest post.

El termini per respondre a l'activitat finalitza el proper divendres 6 de maig de 2011.