Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

diumenge, 25 de novembre del 2012

250- El ADN descubrió el gran secreto del granjero de Jasper

Molecula de DNA



En el post 246 de este blog adn-dna se planteaba una pregunta sobre la utilidad de las técnicas de identificación del DNA. Se han publicado 42 respuestas dadas por los alumnos de ESO y bachillerato.

El día  21 de noviembre de 2012 ,  la prensa publicaba la siguiente noticia relacionada con el contenido del post:

Holanda detiene a un sospechoso por un asesinato de 1999, 8.000 varones de la zona se sometieron a las pruebas genéticas.

El asesinato de la joven Marianne conmocionó a la Holanda rural hace 13 años. Buscaron sospechosos entre vecinos y, sobre todo, extranjeros. Las pesquisas no prosperaron, pero el crimen nunca cayó en el olvido. Es lo que, en parte, ha permitido a la policía dar con una pista quizás definitiva para resolverlo.

Ocurrió la madrugada del uno de mayo de 1999 en Oudwoude, un pueblo de 900 habitantes de la remota región de Frislandia. A primera hora de la mañana, alguien halló en un campo el cadáver de una adolescente, con las ropas desgarradas y la garganta cortada. Era Marianne Vaatstra, de 16 años. Volvía a casa después de una fiesta.

La crudeza del crimen impactó a los vecinos. "Parecía tan 'no holandés'... El autor tenía que ser un extranjero, o eso pensaban los vecinos", recordaba ayer Jan Verkaik, coordinador de la primera parte de la investigación policial. en el diario De Volkskrant. Todas las miradas se volvieron hacia el centro de solicitantes de asilo que entonces había en Kollum, cerca del lugar donde se celebró la fiesta.
Leer más: lavanguardia.com



dilluns, 19 de novembre del 2012

249- Setmana de la Ciència 2012 a Igualada

La Universitat Politècnica de Catalunya, amb motiu de la setmana de la ciència 2012, organitza la següent conferència del Dr. Eduard Estivill a Igualada.
Eduard Estivill remarca la importància de les hores de son i de poder dormir bé per descansar i estar en bones condicions físiques i mentals durant el dia.

Diferents malalties i trastorns que poden dificultar el descans, i que van des de l'insomni per angoixa fins a malalties com l'ansietat o la depressió, les amnees provocades per una mala respiració i pels roncs o les pròpies tensions de la vida diària que, en alguna ocasió, impedeixen descansar correctament. Davant d'aquestes situacions, cal consultar el metge de capçalera, o en cas que sigui convenient un especialista. Però a la xerrada també s’apuntaran unes mesures bàsiques que cal seguir sempre per garantir un son correcte.


Els lectors dels blocs adn-dna, biologia i naturalesa i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden explicar, en l'apartat de comentaris d'aquest post, aquells aspectes que considerin més interessants del contingut de la conferència.

dissabte, 17 de novembre del 2012

248- Concurs els ENIGMES de Recerca en Accció


                Tanzània, el bressol de la humanitat

D’on venim? Qui som? Cap a on anem? Si volem donar resposta a aquestes tres preguntes cal que ens embarquem en un viatge que ens durà fins el bressol de la humanitat: Àfrica. I, concretament, a un dels paratges més verges i extraordinaris del món: el nord de Tanzània.

Tanzània, a l’Àfrica Oriental, és un autèntic País de les Meravelles per a l’estudiós de l’origen, evolució i comportament dels nostres avantpassats. Allà trobem una biodiversitat animal enorme, però també un interessant llegat arqueològic, paleontològic i etnogràfic. Des de l’excavació de jaciments mítics com ara Oldupai, passant per la convivència amb els actuals caçadors-recol·lectors Hadzabe o els guerrers Maasai, fins a l’observació de la conducta dels primats no humans, us convidem a descobrir la recerca dels nostres orígens africans en un safari guiat per Jordi SerrallongaFont:Recerca en Acció
 
 
En aquesta nova edició el portal Recerca en Acc planteja tres enigmes relacionats amb aquesta expedició a Tanzània.
 
Cal entrar en l'apartat ENIGMA i respondre abans del dimarts 4 de desembre de 2012 per poder optar al premi d'aquesta convocatòria.
  
 
Els lectors del blocs adn-dna, biologia i naturalesa i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden incorporar també la seva resposta, en l'apartat de comentaris d'aquest post. Els comentaris d'aquest post es faran públics a partir del dimecres 5 de desembre.

divendres, 16 de novembre del 2012

247- Setmana de la Ciència 2012 a Catalunya



Del 16 al 25 de novembre se celebra la 17a edició de la Setmana de la Ciència a Catalunya.
 
Els temes centrals de l’edició d’enguany són l’energia sostenible, la neurociència i l’envelliment actiu amb motiu de la celebració, aquest 2012, de l’Any Internacional de l’Energia Sostenible per a Tothom, l’Any Europeu per a l’Envelliment Actiu i l’Any de la Neurociència.
 
Museus, universitats, parcs tecnològics, centres d’investigació i tot tipus d’entitats  organitzen tallers, conferències,  portes obertes, exposicions etc. En total, més de 300 activitats a tot Catalunya.

Podem consultar el programa detallat d'activitats en la web de la fundaciórecerca.cat.

Els lectors dels blocs adn-dna, biologia i naturalesa i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, altres informacions relacionades amb la Setmana de la Ciència a Catalunya.

dissabte, 10 de novembre del 2012

246- Extracció de DNA humà en un laboratori virtual


L'ADN és la molècula portadora de la informació genètica en  els éssers vius. Per aprofundir, a nivell pràctic, en el coneixement d'aquesta molècula; els alumnes de biologia i geologia de 4t ESO realitzaran al laboratori de l'escola la pràctica d'extracció del seu propi ADN.

Amb la finalitat de facilitar el coneixement de com es realitza aquest procés en  un laboratori professional, farem previàment una simulació a través d'un laboratori virtual. Per treballar en el laboratori virtual cal anar a l'aula virtual adn-dna.net en:


Aula virtual adn-dna.net 
Curs P02- Pràctiques de laboratori: bioquímica
Pràctica- 4 Àcids nucleics: extracció de DNA
Recurs 3- Virtual Lab: DNA extraction




Com activitat complementària, els alumnes de biologia i geologia de 4t ESO, biologia de 1r i 2n de batxillerat han de respondre, en l'apartat de comentaris d'aquest post, a la següent pregunta:

   Quines aplicacions pràctiques pot tenir l'extracció del DNA d'un ésser viu?

Cal guardar en el Mister Wong personal la webgrafia consultada per respondre a aquesta pregunta.
 
Els comentaris es faran públics el proper dilluns 19 de novembre de 2012.

Nota: Els lectors dels blocs adn-dna, biologia i naturalesa i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden participar també en aquesta activitat identificant-se amb el nom i curs.