Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

diumenge, 12 de desembre del 2010

107- Parasexualitat en bacteris: la transformació

Bacteris
Els bacteris es reprodueixen per bipartició. L'ADN nuclear es replica, sintetitzant una nova molècula idèntica a l'original. Les molècules d'ADN s'allunyen les unes de les altres i cadascuna formarà l'ADN nuclear de les dues cèl·lules filles que es van formant. Els altres components del citoplasma es distribueixen als dos costats de la cèl·lula mare. Finalment, el mesosoma central es tanca  i es formen els nous sectors de paret cel·lular en el seu interior.La fase activa de reproducció en els bacteris té una durada que oscil·la entre els vint i seixanta minuts.Resultat final, dues cèl·lules genèticament idèntiques.Les còlonies de bacteris estan formades per individus clònics.

La varibilitat genètica en les poblacións bacterianes s'origina per mutacions i els mecanismes de parasexualitat: transducció, conjugació i transformació.

La transformació consisteix en l'intercanvi genètic que es dóna quan un bacteri es capaç de captar fragments d'ADN procedents d'un altre bacteri que es troben dispersos en el medi.

El següent esquema ens mostra el procés.


Aquest procés natural de transformació bacteriana s'utilitza en biotecnologia, aplicant tècniques d'enginyeria genètica, per obtenir substàncies útils (hormones, ...). 
En el següent vídeo podem veure una interpretació, en clau d'humor, d'aquesta tècnica.



Per ampliar coneixements sobre aquest tema es pot consultar en l'aula virtual adn-dna.net els següents cursos:

                               B03- Cèl·lules i virus
                               B07- Genètica
                               B13- Biotecnologia

Els lectors del bloc poden aportar, en l'apartat de comentaris d'aquest post, aquelles informacions que considerin adients relacionades amb el tema.