Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dissabte, 22 de maig del 2010

69- La ciència de la salut (capítol 6)


Valentí Fuster

El cardiòleg Valentí Fuster amb la col·laboració de Josep Corbella va publicar el llibre La ciència de la salut. Al llarg de 24 capítols recull un seguit de consells per a una vida sana. Els alumnes de biologia humana en comentaran els diferents capítols destacant els aspectes de major interès .

En aquest post es comenta el següent:

6 - Colesterol. Quants ous puc prendre?

Per ampliar informació sobre el cos humà i la salut es pot consultar en l’aula virtual adn-dna.net els següents cursos:

B02- La química de la vida
B10- El cos humà:anatomia i fisiologia
B11- La nutrició humana

Aquest és el darrer capítol que comentem aquest curs 2009-10.
Altres post en aquest bloc:

61- La ciència de la salut (capítols 1 i 2)
64- La ciència de la salut (capítols 3 i 4)
67- La ciència de la salut (capítol 5 )

14 comentaris:

Anònim ha dit...

Capítol 6:

- El colesterol no fa mal ni molesta però en elevades quantitats pot provocar una placa d'ateroma, i aquesta quan apareixera serà sense avís i potser massa tard.
- Hi ha tres tipus de colesterol:
· L' LDL: el dolent, és el responsable de la formació de plaques d'ateroma que poden circular per les venes i arteries i provocar un taponament en les que van al cervell o al cor, que poden ser mortals.
· L' HDL: el bo.
· El VLDL: de poca importància comparat amb els altres dos.

- Per a reduir el risc de patir una malaltia cardiovascular el que no hem de fer es deixar de prendre aliments amb colesterol ja que aquest es essencial per al nostre organisme. El que hauríem de fer es reduir el conseum de greixos saturats.
- El fàrmac més important per a reduir el colesterol, quan la causa de la hipercolesterèmia recau en l'organisme i no en la dieta son les estatines que inhibeixen la producció de colesterol al fetge.
- Com sempre val més prevenir que curar, perque a vegades és massa tard!

A. Solà
1r Batxillerat B

Anònim ha dit...

- Tot i que sembli que el colesterol només té connotacions negatives, també trobem que és essencial per a les cèl•lules (per construir la seva pròpia membrana) i per certes hormones sexuals.
- Així doncs, el que és problemàtic és els nivells inadequats de colesterol.
- Hi ha tres tipus de colesterol: el colesterol total (la suma de LDL, l’HDL i el VLDL.
1. LDL: colesterol dolent, deixa colesterol a les parets internes de les artèries. Així doncs és el principal factor que condiciona la probabilitat de patir un infart, ja que forma coàguls, perquè la sang queda obstruïda davant de les plaques d’ateroma. Pot provocar també infarts cerebrals o una embòlia. S’aconsella que l’LDL estigui per sota de 100 en persones amb anomalies cardiovasculars.
2. HDL: recull el colesterol acumulat a les artèries i el porta fins al fetge, on un cop allà, serà eliminat. La funció de l’HDL és molt important. Quan més HDL hi ha, menys risc cardiovasculars. Té també un efecte oxidant i que per tant fa reduir l’arteriosclerosi. Nivells perillosos de HDL : per sota 40.
3.VLDL: transporta triglicèrids.
COM CONTROLAR EL COLESTEROL AMB LA DIETA:
-quan es detecta uns nivells de colesterol alt, cal intentar corregir-los mitjançant la dieta. Pot tenir també un origen genètic.
- S’ha d’intentar reduir els greixos saturats (redueix l’HDL i el LDL). Cal augmentar la quantitat de greixos insaturats .
ESTRATÈGIES PER AUGMENTAR EL COLESTEROL BO:
- A part de reduir els greixos, cal aprimar-se (es redueix el risc d’hipertensió…).
- Per augmentar l’HDL cal mantenir l’ IMC per sota els 25. Cal reduir el nombre de calories (greixos i sucres).
- És molt important realitzar activitat física (pot augmentar un 5% els nivells de l’HDL).
QUAN RECORRER ALS FÀRMACS:
- El colesterol tarda 2 o 3 setmanes a reduir-se.
- Si els resultats són insuficients es pot recórrer amb la ingesta de fibra. Si no hi ha resultats, hi ha fàrmacs molt eficaços pel LDL (estatines).

Carla Gonzàlez, 1B batxillerat

Anònim ha dit...

6. COLESTEROL. QUANTS OUS PUC PRENDRE?
- Un nivell alt de colesterol en persones joves no és un perill immediat, sinó a llarg termini.
- El colesterol és imprescindible per al nostre cos: el trobem a les membranes cel•lulars i és necessari per a produir certes hormones.
- De fet, només un 20% l’ingerim per la dieta; la resta, el sintetitzen els nostres òrgans.
- Els diferents tipus de colesterol es distingeixen segons el transport que utilitzen per viatjar per la sang: LDL(és el dolent ja que deixa residus a les artèries i està recobert per una gruixuda capa de proteïnes), HDL(recull l’excés d’LDL i té una prima capa proteica), VLDL(transporta colesterol i triglicèrids i la capa de proteïnes que el recobreix és molt prima.)
- LDL: pot formar una placa de greix a les artèries (placa d’ateroma) que pot provocar un estrenyiment d’aquesta. I també, actua en la coagulació. A qualsevol part del cos: cor, cames, cervell... Cal tenir-lo sempre en compte i controlar-ne el nivell.
- HDL: també, és molt important. Cal destacar la relació entre els nivells de HDL i els de colesterol total ja que com més HDL sobre el total, millor. Aquest és l’encarregat de retirar el dolent de les artèries, evitar l’arteriosclerosi i la coagulació. Un nivell baix d’aquests pot ser preocupant.
- Per controlar els nivells de colesterol, cal fer una vida sana i controlar la dieta. El més adequat és disminuir la ingesta de greixos saturats (rics en LDL) i mantenir un bon consum de greixos insaturats (rics en HDL). No cal oblidar els carbohidrats.
- No són necessàries dietes dràstiques, mica en mica. L’ou és un aliment molt nutritiu.
- També, és necessari aprimar-se, perquè com més alt és l’IMC, més baix és el nivell de HDL i més alt el de triglicèrids. Per tant, cal reduir el nombre total de calories diàries. I també, si és possible, evitar el tabac. A més a més, l’exercici físic fa augmentar el nivell d’HDL.
- Si desprès d’això, el nivell no baixa, cal afegir-hi suplements de fibra que evitin la absorció de greixos i saciïn el pacient.
- Em casos extrems, cal seguir les instruccions anterior més un tractament de fàrmacs especialitzats. Com estatines. Tot i així, molta més gent de les que es pren aquests medicaments, ho hauria de fer.
Elisabet D.
1r Batx.

Anònim ha dit...

CAPÍTOL VI:
- Un nivell de colesterol alt és un senyal del desenvolupament de malalties relacionades amb l'aparell cardiovascular.
- El colesterol en general no és dolent, el nostre cos el necessita. És imprescindible per les membranes cel·lulars de manera que el cos el sintetitza per si sol, només un 20% prové de l'alimentació.
- Hi ha tres tipus de colesterol. Un d'ells és l'LDL que es considera el colesterol dolent. Va del fetge on es produeix fins als òrgans, pel camí es va dipositant a les parets arterials.
- L'HDl és el colesterol bo perquè recull el que ha estat dipositat a les artèries i el retorna al fetge.
- El VLDL també transporta triglicèrids.
- El problema amb l'LDL no és només que forma les plaques d'ateroma a les artèries que produeix una disminució del seu diàmetre, també estimula la coagulació de la sang cosa que pot causar embòlies.
- S'accepten però no s'aconsellen nivells de 130 mg/dL. Entre els 130-160 mg/dL és necessari repensar-se alguns aspectes de la dieta del pacient i és un toc d'atenció per aquells qui no han tingut cap problema o malaltia. A partir dels 160 mg/dL cal actuar seriosament.
- Com més HDL sigui present al cos en relació amb el total trobem un menor risc cardiovascular.
- L'HDL funciona com un multiprotector, un nivell de més de 60 mg/dL seria òptim i menys de 40 mg/dL es considera perillós (depenent de la salut i les condicions del pacient: tabaquisme, hipertensió...)
- Quan el colesterol és massa elevat cal corregir la dieta: disminuir la quantitat de greixos saturats (llet i productes làctics i carns vermelles) i augmentat la quantitat d'insaturats (oli d'oliva, fruits secs i peixos grassos). També cal rebaixar la quantitat de carbohidrats, especialment sucres i els de l'alcohol.
- L'excés de pes és perjudicial per la pròpia gestió del colesterol.
- L'HDL augmenta un 10% si aquelles persones fumadores deixen el tabac i un 5% si es practica activitat física.

C. Jiménez - 1r Batx. A

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 6:

-El colesterol es necessari per a la vida, ja que forma part de la membrana de les cèl·lules i ajuda a sintetitzar algunes hormones.
-Hi ha tres tipus de colesterol: LDL, HDL i VLDL.
-L'LDL va del fetge als altres òrgans, deixant petites quantitats de colesterol a les parets de les arteries. Forma plaques d'ateroma, culpable habitual d'infarts, embòlies i infarts cerebrals.
-L'HDL recull l'excés de LDL de les arteries i el porta al fetge, on s'elimina. Com mes n'hi hagi, millor.
-D'VLDL n'hi ha molt poc.
-Per reduir l'LDL i incrementar la quantitat d'HDL el millor es una bona dieta i fer exercici.
-S'ha de tenir una alimentació amb greixos insaturats.
-Són recomanables exercicis aeròbics (córrer, nedar...)
-Hi ha fàrmacs per reduir el colesterol: les estatines.


Maite Alamillo 1r Batx. B

Dani C ha dit...

Capítol VI: Colesterol. Quants ous puc prendre?
1. En el nostre organisme trobem tres tipus de colesterol, l’HDL, l’LDL i el VLDL. El primer es troba recobert per una capa de proteïnes molt densa, el segon és més prima i a l’últim és encara més prima que al segon.
2. L’LDL es diposita a les artèries quan es troba ens excés al nostre organisme. L’HDL actua com vehicle de transport per aquest LDL eliminant-lo del nostre sistema circulatori.
3. L’LDL s’infiltra a les parets de les arteries causant plaques d’ateroma i a més fa que la sang sigui més espessa i per tant, més propensa a formar un coàgul, que no només pot causar un infart, sinó que també pot aparèixer a les cames i causant molèsties greus.
4. Si volem baixar el nivell de LDL i triglicèrids amb la dieta, ens trobem amb el problema de que l’HDL també baixa si eliminem els àcids grassos saturats. Això no ens interessa, per aquest motiu augmentem els greixos insaturats, on hi abunda l’HDL.
5. Si un pacient presenta sobrepès, els seu HDL disminueix i els triglicèrids augmenten. Una bona forma de fer girar la balança és intentar recuperar un IMC de 25.
6. Els medicaments pel colesterol no són una forma de lliurar-se dels bons hàbits, si no que és una forma de complementar-los. Es estatines són els fàrmacs més importants ja que inhibeixen la producció de LDL al fetge, i tenen efecte anticoagulant i antiinflamatori, això encara redueix més el risc cardiovascular.

Anònim ha dit...

Capítol 6. Colesterol. Quants ous puc prendre?
- L'augment del colesterol en els anàlisis de sang és el primer signe que ens indica que falla alguna cosa en el nostre sistema cardiovascular.
- El colesterol és necessari per constituir la membrana de les cèl·lules.
- El cos humà s'encarrega de sintetitzar la major part del colesterol i només un 20% procedeix dels aliments que ingerim.
- Els anàlisis indiquen els diferents percentatges de colesterol que tenim i el total.
-El colesterol LDL (colesterol dolent) va del fetge als altres òrgans. Però durant el camí va deixant petits dipòsits de colesterol a l'endoteli (paret que recobreix les artèries). Per tant, com més n'hi hagi, més risc hi ha de patir un infart. D'aquest colesterol en circula molta quantitat i envoltat per proteïnes.
- El colesterol HDL (colesterol bo) recull el colesterol d'excés a les artèries i el porta al fetge, on és eliminat. Circula poca quantitat per la sang envoltat de proteïnes.
-El colesterol VLDL, no tan sols transporta colesterol sinó també triglicèrids.
- El LDL forma plaques d'ateroma, és a dir, quan el colesterol entra a les artèries coronàries i forme una placa de greix. A més forma coàguls a la sang.
- No tan sols perjudica al cor, sinó també pot causar embòlies i altres malalties cardiovasculars.
- És aconsellable que el LDL estigui per sota de 100 per persones amb malalties cardiovasculars. I per les que no en tenen 130. El que resulta molt perillós és 160.
- La quantitat de HDL òptima és 60, entre 60-50 normal, de 40 a 50 és baix i per sota de 40 és perillós.
- Quan tenim excés de colesterol dolent elevat primer cal reduir els greixos saturats, tot i que aquí reduïm tant el colesterol dolent com el bo.
Per tant, hem de tenir una dieta rica en greixos insaturats (oli d'oliva, peix).
- L'exercici físic fa que augmenti el nivell de HDL prop d'un 5%. No importa la intensitat sinó la freqüència i l'estona.
- Per corregir els nivells de colesterol el primer són el canvi de dieta i l'exercici físic.
- En persones però es necessari entrar en tractament i sobretot les persones amb malalties cardiovascular.
- Les estatines inhibeixen la producció de colesterol al fetge, a part d'un efecte anticoagulant i antiinflamatori.
- Només prenen estatines una minoria de les persones que haurien de pendre-la.

Vero Torras

Anònim ha dit...

6. COLESTEROL: QUANTS OUS PUC PRENDRE?

- Tot i que no ho pensem, les nostres cèl·lules necessiten colesterol.
- El colesterol total està format per : LDL, HDL, VLDL. L'LDL és el colesterol dolent. Fa el viatge des del fetge fins als diferents òrgans. El problema és que deixa colesterol a l'endoteli.
- L'HDL recull el colesterol dolent, i el porta al fetge.
- El VLDL porta també triglicèrids.
- L'LDL pot arribar fins a 130.
- HDL: com més HDL, menys risc hi haurà. Més de 60 és òptim.
- Hem de fer una vida més sana, practicar esport, menjar pocs aliments saturats.
- També podem prendre fàrmacs en casos extrems, així com: estatines, que redueixen la producció de colesterol al fetge.

Noelia Ll.
1r Batx.B

Anònim ha dit...

6. COLESTEROL. QUANTS OUS PUC PRENDRE?

-Hi ha tres tipus de colesterol.
*HDL: Transporta el colesterol LDL per treure'l del nostre organisme.
*LDL: S'acumula a les artèries formant plaques d'ateroma, que poden portar diversos problemes com molèsties, coàguls, infarts i fins i tot destruir neurones.
*VLDL: Està cobert per una capa de proteïnes fina.

-LDL, com ja he dit abans és el més dolent, per aquest motiu, hem d'augmentar el colesterol bo. Hem de reduir les calories que ingerim, sobretot les que venen de sucres I alcohol.
S'ha de deixar el tabac si el malalt és fumador i també s'ha de practicar esport.


Rocío Antelo 1rA.

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 6
• El colesterol és vital i necessari per formar les membranes de les cèl•lules del cos.
• La majoria del colesterol es produeix al fetge i només una petita part procedeix dels aliments que ingerim.
• LDL (colesterol dolent) circula des del fetge fins als diferents òrgans i deixa dipòsits de colesterol a dins de les artèries.
• HDL (colesterol bo) recull l’excés de colesterol dolent a les artèries i el porta al fetge, on s’elimina. També té un efecte antioxidant.
• VLDL és un tipus de colesterol que transporta triglicèrids.
• Una placa d’ateroma és una placa de greix a les artèries (acumulació de colesterol dolent) que pot obstruir l’artèria i fer que s'hi formi un coàgul.
• Més HDL en comparació amb el colesterol total disminueix el risc cardiovascular.
• Per controlar el colesterol amb la dieta s’ha de disminuir la quantitat de greixos saturats (carn i productes làctics) i augmentar els greixos saturats, que porten colesterol bo (oli d’oliva, fruits secs i peix).
• Segons diferents estudis, tenir un índex de massa corporal elevat porta a augmentar el nivell de triglicèrids i a disminuir el nivell HDL. És recomanable mantenir un IMC per sota de 25, deixar de fumar i dur a terme activitat física regularment per tal d’evitar tenir un nivell elevat de colesterol.
• També existeixen fàrmacs per si aquestes mesures i consells no serveixen (per exemple si el problema és genètic). Els més importants són les estatines que disminueixen la producció de colesterol al fetge i tenen un efecte anticoagulant i antiinflamatori.

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 6
-El colesterol és important en molts processos biològics, com per la formació de la membrana cel•lular, per això el nostre fetge en fabrica.

-El colesterol es diferencia per la manera que té de desplaçar-se pel nostre cos:
•LDL: colesterol dolent perquè va del fetge
fins als diferents òrgans deixant petits
dipòsits a l’interior de les artèries
•HDL: colesterol bo. Recull les restes de
colesterol de les artèries
•VLDL: aquest també conté triglicèrids

-LDL: s’acumula a les artèries coronàries formant les plaques d’ateroma que pot acabar ulcerant l’artèria i es pot formar un coàgul de sang que pot causar un infart. A més a més, provoca directament la formació de coàguls i constreny les arterioles del cor.

-HDL: el nivell d’aquest permet calcular el ric d’infart i no és mira per la quantitat sinó per la relació HDL/ LDL. L’HDL retira l’LDL de les artèries evitant la formació de les plaques d’ateroma, prevenint també la formació de coàguls i té efectes antioxidants que redueix l’arteriosclerosi.

-Per reduir el colesterol cal començar per la dieta; aquesta ha de ser abundat en greixos insaturats com els de l’oli i el peix, i baix en greixos saturats com els de els carns vermelles i la llet. Tenint sempre present que deixar de fumar i fer exercici apugem-te’n els nivells d’HDL. Tampoc serveix reduir dràsticament el consum de colesterol perquè el cos en seguirà fabricant.

-Incorporar fibra a la dieta serveix per disminuir l’absorció de colesterol a nivell de l’intestí i per donar sensació de sacietat.

-Hi ha fàrmacs contra LDL que complementen les recomanacions anteriors per aquelles persones amb cardiopaties, problemes genètics relacionats amb el colesterol o pels que no ho han aconseguit amb la dieta. Un d’aquests medicaments són les estatines, que:
•Inhibeixen la producció de colesterol al fetge
i per tant el LDL s’elimina de les parets
arterials
•Són uns bons anticoagulants i
antiinflamatoris; gràcies a això disminueixen
el risc d’accident cardiovascular
•Són eficaces contra altres malalties com
l’alzheimer o d’esclerosis múltiple

Henar Guerra

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 6
• El colesterol no provoca danys immediatament, ara bé, a llarg termini si; com per exemple augmenta el risc de patir una malaltia cardiovascular.
• Hi ha tres tipus de colesterol. Els dos més importants són el HDL I LDL. La diferència entre aquests dos no són la seva composició, si no el seu mètode de transport. El LDL (dolent) va dels fetge als òrgans, i pel camí deixa restes en les artèries. En canvi el HDL, va dels òrgans al fetge, i recull les restes que ha deixat l’LDL a les artèries.
• El colesterol LDL, el dolent, s’acumula a les artèries. Quan s’acumula a les artèries coronaries es diu que s’ha format una placa d’ateroma. Aquestes plaques poden ser un obstacle per el pas de la sang i en la majoria de casos són els culpables dels infarts.
• Nivells de colesterol LDL+
de 160 = perill
entre 160 i 130 = hauries de vigilar
- de 130 = esta bé, però és aconsellable més baix.
• El HDL ajuda a netejar les artèries del colesterol LDL, és un antioxidant, ajuda a la prevenció de l’acumulació de cèl•lules en plaques de greix, i es creu que probablement ajuda a prevenir els coàguls de sang.
• Aliments amb LDL: carns roges, llet, formatges, ous...
• Aliments amb HDL: oli d’oliva, peixos grassos com el salmó i alguns fruits secs.
• Hi ha uns fàrmacs que redueixen el LDL a la sang i alhora també són anticoagulants i antiinflamatoris. Actualment només es recomanen a persones amb malaltes cardiovasculars amb LDL, persones amb més de 160 amb altres factors de risc, i amb persones de més de 190 sense cap altre factor.


LAURA ASENSIO, 1r B

Anònim ha dit...

6 – COLESTEROL. QUANTS OUS PUC PRENDRE?
- No podríem viure sense colesterol.
- La major part del colesterol és fabricada al fetge i el 20% procedeix dels aliments que ingerim.
- El problema amb el colesterol no és ell en si mateix, sinó l’estil de vida que portem.
- Com més LDL (colesterol dolent), més colesterol es diposita a les artèries.
- El colesterol HDL (bo) recull l’excés de colesterol dolent a les artèries.
- El colesterol VLDL s’encarrega de transportar també altres substàncies com són els triglicèrids.
- El colesterol LDL forma plaques d’ateroma a les parets de les artèries i provoca infarts.
- El colesterol HDL també té un paper antioxidant que redueix l’arterioesclerosi.
- Per reduir la quantitat de colesterol dolent a la sang, s’ha de reduir la ingesta d’aliments amb àcids grassos saturats i potenciar la quantitat de colesterol bo amb la ingesta de greixos saludables de l’oli d’oliva, la fruita seca i el peix blau.
- S’ha de tenir en compte que com menys colesterol ingerim, més en sintetitza l’organisme.
Ester Marin Esteve - 1r Batx

Anònim ha dit...

Capítol 6:
Colesterol. Quants ous puc prendre?

1. Podem trobar tres tipus de colesterol en els nostre organisme: l’HDL, que es troba recobert per una capa de proteïnes molt densa; l’LDL, que és més prim; i, per últim, el VLDL, que és el més prim de tots.

2. Quan el tipus de colesterol LDL és excessiu en el nostre organisme, es deposita a les artèries d’aquest. El mitjà pel qual s’elimina del nostre sistema circulatori és l’HDL.

3.Una de les funcions de l’LDL és infiltrar-se per les parets de les artèries i, com a conseqüència, causar plaques d’ateroma, així doncs, fa que la sang sigui més espessa i tingui més facilitat de coagular-se. D’aquesta manera, a part de poder causar un infart, si apareix a les cames pot causar greus molèsties.

4. Un problema amb el qua lens podem trobar en el nostre organisme és que si volem baixar el nostre nivell de LDL i triglicèrids, com a conseqüència, si eliminem àcids grassos saturats, l’HDL també baixa. Així doncs, el que podem fer és augmentar l’HDL per mitjà dels greixos insaturats, on hi abunda.

5. Quan un pacient pateix sobrepès, ens trobem que el seu HDL és baix i els triglicèrids són alts. La solució a aquest problema és intentar recuperar l’índex de massa corporal de 25.

6. Els bons hàbits i una dieta saludable són les formes més útils per la reducció del colesterol. A més a més, existeixen medicaments, com les estatines, uns fàrmacs que inhibiesen la produccióde LDL al fetge i són anticoagulants i antiinflamatoris; així doncs, al mateix temps, protegiexen el cor.

Jenny Peñalba
1r.BATX.A