dilluns, 4 d’octubre de 2010

89- La ciència de la salut ( capítol 10 )

Valentí Fuster

Comentaris sobre el llibre La ciéncia de la salut realitzats pels alumnes de biologia humana de 2n de batxillerat. En aquest post es comenta el capítol: 

                                   10- Greixos. Plaers perillosos


Per ampliar informació sobre el cos humà i la salut es pot consultar en l’aula virtual adn-dna.net els següents cursos:

B02- La química de la vida
B10- El cos humà:anatomia i fisiologia
B11- La nutrició humana 

Els comentaris sobre el capítol 10 es faran públics el proper dilluns 11 d'octubre.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

CAPITOL 10:

-El cos humà necessita la quantitat justa de cada aliment per funcionar i tenir bona salut.
-Hi ha cinc tipus de greixos: monoinsaturats, poliinsaturats omega-6, poliinsaturats omega-3, saturats i greixos trans.
-Es poden consumir de tot tipus en una dieta equilibrada; però els tres primers són saludables i el dos últims, no.
-Els greixos són imprescindibles.
-Un 30% de les caloríes ingerides han de ser greixos; la meitat d'aquests, monoinsaturats, ja que redueixen el colesterol LDL i augmenten l'HDL.
-Els aliments més rics en monoinsaturats són l'oli d'oliva, els fruits secs, alguns peixos (bacallà, verat...). Tot i ser saludables, són molt calòrics.
-Els greixos poliinsaturats omega-6 es troben als olis vegetals i en alguns fruits secs.
-Els poliinsaturats omega-3 es troben, sobretot, al peix blau.
-Menjant peix blau sovint es disminueix un 60% el risc de morir a causa d'una malaltia cardíaca.
-Els greixos saturats són els que predominen a la carn vermella.
-L'excés de greixos saturats és la principal causa de tenir nivells alts de colesterol.
-Es recomana que menys del 10% de les caloríes ingerides provinguin de greixos saturats.
-Els greixos trans són els més perjudicials per la salut, ja que no aporten cap benefici per a la salut.
-Per cuinar, és millor fer servir oli d'oliva.


Maite Alamillo, 2n Batx. B

Elisabet ha dit...

10. GREIXOS. PLAERS PERILLOSOS
- Abans la gent emmalaltia per falta de menjar, però ara ho fa per excés. El cos ha d’estar en equilibri i ara ens sobrealimentem amb aliments poc saludables, tot i que molt deliciosos, com els greixos. Per tant, s’ha de tendir a equilibrar el cos: que no en falti, però tampoc en sobri. En el cas dels greixos, n’hi ha de 5 tipus:
1. monoinsaturats (oli d’oliva9)
2. poliinsaturats omega-6 (oli de gira-sol)
3. poliinsaturats omega-3 (peix)
4. saturats (vedella)
5. trans (pastisseria industrial)
Els dos últims són poc saludables.
- MONOINSATURATS. L’OLI D’OLIVA.
Acció: Redueixen el colesterol LDL, eleven el HDL i contenen vitamina E i altres antioxidants.
Aliments: oli d’oliva, avellanes, ametlles, nous de macadamia, bacallà, verat, areng, pollastre, ànec i alvocats
Té un alt nivell de calories per això, s’ha de prendre amb moderació en una dieta.
POLIINSATURATS OMEGA-6: OLI DE GIRA-SOL
Acció: Redueix el nivell de colesterol LDL, i també, el d’HDL(és negatiu)
Aliments: oli de gira-sol, olis de blat de moro o soja, nous, pinyons o llavors de gira-sol
S’altera al cuinar-lo i és torna poc saludable.
No es coneix massa els seus efectes quan hi és en excés. No es recomana cuinar amb ells.
POLIINSATURATS OMEGA-3: PEIX BLAU
Acció: Són molt saludables. Disminueix el nombre de triglicèrids, milloren els lípids de la sang. Redueixen la tendència de la sang a formar coàguls i el risc d’arrítmia
Aliments: salmó, tonyina, seitó, sardina, o qualsevol peix blau; nous, oli de soja i colza.
Es recomana menjar-ne més de 2 vegades la setmana, i si es pateixen malalties cardiovasculars, cada dia.
Redueix considerable el risc de mort per malaltia cardiovascular. Beneficiosos en malalties inflamatòries i autoimmunitàries.
No es coneixen els efectes dels aliments que diuen ser rics en omega-3.
SATURATS: CARN VERMELLA
Acció: augmenta els nivells de colesterol LDL, el risc d’infart, el risc de càncer, colorectal, de mama, gàstrics i d’esòfag
Aliments: carn vermella, embotits, lactis
Aquests greixos no són visibles gairebé la meitat
Cal Consumir-ne el mínim possible.
GREIXOS TRANS: PASTISSERIA INDUSTRIAL
Acció: eleva el colesterol dolent, disminueix el bo, augmenta els triglicèrids, augmenta el risc de diabetis, redueix la capacitat de dilatar-se dels vasos sanguinis.
Aliments: productes de pastisseria industrial, fregots de menjar ràpid, plats fregits precuinats i algunes margarines.
Són reutilitzables i barats i milloren la presentació dels productes.
Cal reduir-ne el seu consum al màxim però també, es poden incloure en una dieta equilibrada.
AMB QUIN OLI S’HA DE CUINAR
Els greixos es modifiquen al escalfar-los. Doncs, l’oli d’oliva és el que varia menys les seves propietats però una vegada utilitzat no s’hauria de reutilitzar. Els poliinsaturats s’oxiden ràpidament. Sinó, l’altre alternativa és no fregir, sinó, bullir, al forn o a la planxa, o al vapor.
E. Domènech
2n Batx A

Anònim ha dit...

Capítol 10 GREIXOS. PLAERS PERILLOSOS

El cos humà necessita la quantitat justa de cada aliment per funcionar en equilibri. La salut tracta d’això, un equilibri entre el que consumim i el que no.
Tenim una tendència a l’autodestrucció, el instint condueix a l’excés, una tendència al desequilibri. I l’única medicina contra això és la racionalitat i l’educació.
Els greixos es divideixen en cinc grups: els greixos monoinsaturats, els poliinsaturats omega-3, els saturats i els greixos trans. Encara que tots poden estar dintre una dieta equilibrada, els tres primers son considerats saludables I els dos ultims poc saludables (consumir amb moderació)
Els monoinsaturats com l’oli d’oliva. La principal virtut d’aquest és que redueix el colesterol LDL i eleva lleugerament el HDL. Apart aporta vitamina E i altres antioxidants. Té el inconvenient d’un elevat percentatge de calories.
Els poliinsaturats omega-6 com l’oli de gira sol. Redueix el nivell de colesterol total a la sang, fins i tot, més que l’oli d’oliva. El inconvenient és que no només redueix el LDL sinó també el HDL. A part no és aconsellable per cuinar, ja que, quan es fregeix, es converteix en un oli poc saludable. El cos humà no el pot fabricar per tant s’ha d’incloure en la dieta.
Els poliinsaturats omega-3 com el peix blau. Són molt saludables pel cor.
En persones propenses a patir un atac de cor, el consum de peix blau redueix fins a un 45% el risc de mort. A part també són beneficiosos davant de malalties inflamatòries i autoimmunitàries.
Els greixos saturats com la carn vermella són els que hem de reduir la quantitat, ja que comporta un alt risc d’infart. I també el risc de càncer colorectal i el de mama. L’Associació Americana del Cor recomana que el percentatge en la dieta de greixos saturats no superi el 10%.
Un tipus pitjor de greixos són els trans, és a dir, la pastisseria industrial. Són els anomenats àcids grassos trans. A diferència dels saturats que són necessaris en una petita quantitat, aquests no, són només perjudicials.

Vero Torras
2n Batxillerat B

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 10: Greixos, plaers perillosos
-Evolutivament, que als humans ens agradi menjar greixos, ha servit per fer de l’alimentació una cosa agradable per evitar la desnutrició. El problema que planteja aquest fet és que actualment disposem de més aliment del que necessitem.
-Els greixos es divideixen en 5 grups:
Dins dels saludables:
1. Greixos monosacàrids (oli d’oliva)
2. Poliinsaturats omega-6 (oli de gira-sol)
3. Poliinsaturats omega-3 (peix)
Poc saludables:
4. Greixos saturats (carn vermella)
5. Greixos trans (pastisseria industrial)
-Monoinsaturats:
Els greixos són el principal aportació d’energia pel cos i un 30% dels aliments que ingerim al dia haurien de ser greixos.
La meitat d’aquest 30% han de ser monosacàrids com els que es troben a l’oli d’oliva que redueixen el LDL i eleven el HDL i porta, a més, vitamina E i antioxidants.
Altres aliments que porten quantitats importants de monosacàrids són els fruits secs, alguns peixos, l’aviram i els alvocats però tenen un elevat contingut de calories.
Aquest fet s’ha de tenir en compte alhora de seguir una dieta equilibrada. Per reduir el pes s’hauria de disminuir la quantitat de greixos que s’ingereixen i per disminuir el colesterol, canviar una part dels greixos saturats per insaturats.
-Poliinsaturats omega-6: oli de gira-sol
Redueix, de la sang, tant el LDL com el HDL i és un tipus de greix poc adequat per cuinar perquè amb la calor es converteix en un greix poc saludable.
Sembla que aquests greixos són recomanables per a persones amb diabetis perquè aquests greixos milloren l’eficàcia de la insulina.
El que està clar es que hem d’ingerir-ne una petita quantitat ja que el nostre organisme no en fabrica però no se sap fins a quin punt són beneficiosos per a la salut.
-Poliinsaturats omega-3: peix blau
Des dels anys 80 s’ha vist que aquests greixos redueixen un 60% el risc cardiovascular i milloren la salut de persones que ja han patit malalties cardiovasculars i són beneficiosos enfront algunes malalties inflamatòries i autoimmunitàries.
No se sap com actuen exactament però disminueixen els triglicèrids, redueixen la tendència a la formació de coàguls i el risc d’arítmia.
-Saturats: carns vermelles
Es recomana ingerir-ne menys perquè són la primera causa dels nivells alts de LDL. A més augmenten el risc de càncer de mama i colorectal.
Aquests greixos són presents a tots els productes d’origen animal i productes làctics.
-Greixos trans: pastisseria industrial
També es diuen greixos vegetals hidrogenats. No aporten cap benefici a la salut; augmenta el LDL i disminueix el HDL, augmenten els triglicèrids, afecten negativament a l’activitat de la insulina i minven la capacitat de dilatació dels vasos sanguinis.
Són presents en productes de pastisseria industrial, en els precuinats i les margarines.
-Els olis més recomanables per cuinar són els monoinsaturats, com l’oli d’oliva, tot i que amb l’escalfor també perd propietats, però els olis poliinsaturats perden les seves propietats i passen a ser greixos molt perjudicials.

Henar Guerra

Anònim ha dit...

10. GREIXOS. PLAERS PERILLOSOS

El menjar més bo i el més dolent per a la nostra salut si els consumim en excés. Aquests contribueixen a què el nostre cos perdi l’equilibri pel seu bon funcionament quan en mengem massa. Ara bé també aporten coses bones com que ajuden a construir les membranes de les nostres cèl•lules, fabriquen hormones, ajuden en la reproducció i ajuden al nostre sistema immunitari.
Hi ha cinc grans grups de greixos:
• Greixos monoinsaturats: oli d’oliva. Redueixen el colesterol dolent i ajuden a augmentar el bo, aporta vitamina e i és antioxidant.
• Poliinsaturats omega-6: oli de gira-sol. Redueixen els dos tipus de colesterol i s’ha suggerit que son bons per prevenir malalties cardiovascular en persones diabètiques.
• Poliinsaturats omega-3: peix. Són un autèntic regal per a la salut cardiovascular, a més són bons per a malalties inflamatòries i autoimmunitàries.
Els que hem citat són els greixos bons, a continuació anomenarem els dolents.
• Saturats: vedella. Contribueixen a augmentar el colesterol dolent a la sang i conseqüentment a afavorir una malaltia cardíaca.
• Greixos trans: pastisseria industrial. No aporten cap benefici per a la salut sinó que ans al contrari eleven el colesterol dolent, disminueixen el bo, augmenten els triacilglicèrids, augmenten el risc de diabetis, i minven la capacitat de dilatar-se dels vasos sanguinis. Aquest s’inclouen a la dieta per factor extens la nutrició ja que són més barats, donen més bona presentació i més bon gust.
En fi, una persona saludable pot menjar de tot sense excés, una persona malalta hauria d’intentar reduir els greixos saturat per al seu propi benefici de cara la salut.

A. Solà
2n Batx. B

Maryo ha dit...

10. Greixos Plaers perillosos

-Encara que tothom pensi que els greixos són dolents per la salut però de tota l’energia que necessitem el 30% hauria de provenir d’aquests aliments que es poden classificar en 5 grups:

1. Monoinsaturades

Són aquelles imprescindibles pel nostre organisme, redueixen el nivell de colesterol LDL de la sang i n’augmenta, poc, el nivell de HDL. En l’exemple de l’oli d’oliva també aporta vitamina E i altres antioxidants.

2. Poliinsaturades

Predomina en olis vegetals com en cas de l’oli de girasol i s’anomenen així ja que són greixos poliinsaturats omega-6. Amb els pocs estudis realitzats en aquests tipus de greixos no determinen el benefici ni si són positives per a la prevenció d’algunes malalties.

3. Poliinsaturades omega-3

Aquests tipus de greixos són molt beneficiosos per la salut, especialment per la cardiovascular i són complementaries a la de l’oli d’oliva. Redueix en un 60% el ris de mortalitat per causes cardiovasculars i són favorables per a malalties inflamatòries i autoimmunes. Tot i que els aliments amb omega-3 no estan demostrats que garanteixin les mateixes propietats que un aliment amb aquest nutrient.

4. Saturades

A diferencia dels altres tipus, en aquestes dues ultimes es recomana menjar-ne com menys millor, s’han realitzat grans quantitats de proves que es troben en contra d’aquests tipus de greixos a causa de la seva perillositat davant la salut humana. Llavors si es mengen aliments d’aquest tipus és millor triar-ne amb baix contingut de greixos.

5. Greixos trans

Són les que es troben amb un índex de perillositat més alt, a vegades també anomenades greixos vegetals hidrogenats, que moltes persones el confonen com a bo perquè conté la paraula vegetal. Aquests aliments no proporcionen cap benefici al nostre organisme, al contrari una gran quantitat és perillós per la salut. Es recomana menjar-ne com a màxim un 2% de totes les calories ingerides.

Amb quin oli cuinar

Es recomana l’oli d’oliva ja que l’oli de girasol s’oxida més ràpidament, per totes les seves propietats a diferència del de oliva que tant cru com cuinat conté la majoria de les seves propietats.
A més es recomana no fregir tant els aliments, sinó que fer-los al vapor, a la planxa o al forn són grans alternatives per evitar un consum elevat d’aliments fregits.

Anònim ha dit...

CAPÍTOL X: “GREIXOS. PLAERS PERILLOSOS”
- La salut és un equilibri entre menjar massa dels que ens agrada i menjar poc de manera que emmalaltim.
- Hi ha cinc tipus de greixos amb diferents funcions. Els greixos monoinsaturats (oli d’oliva), els poliinsaturats omega-6 (oli de gira-sol), poliinsaturats omega-3 (peix blau), els saturats (carn de vedella) i els greixos trans (pastisseria industrial).
- Els greixos són necessaris per construir les membranes cel•lulars, fabricar hormones, la comunicació entre neurones... per això caldria que un 30% de les calories ingerides en la dieta fossin greixos.
- Els greixos monoinsaturats, dels quals s’hauria de consumir la meitat d’aquest 30%, redueixen el colesterol LDL i eleven l’HDL. A més a més aporta vitamines i antioxidants.
- El greixos poliinsaturats omega-6 no només redueixen l’LDL sinó que també redueixen el colesterol bo, l’HDL. També ajuden a la insulina a regular el nivell de sucre en sang cosa que pot ser un avantatge per persones amb diabetis. Aquest tipus de greixos no es poden fabricar a l’interior del nostre cos.
- El consum diari de peix pot reduir en un 45% el risc de mort en persones amb problemes cardiovasculars gràcies als greixos poliinsaturats omega-3. Disminueixen la quantitat de triglicèrids, redueixen el risc de formació de coàguls i arítmia evitant infarts.
- L’excés de greixos saturats augmenta dràsticament la quantitat de LDL en sang, el rsic de càncer colorectal i de mama en un 30% i un 15% .
- Els greixos trans són anomenats també greixos vegetals hidrogenats. Aquests eleven el colesterol dolent, redueixen el bo, augmenten els triglicèrids, interfereixen amb la insulina, minven la capacitat de dilatació dels vasos sanguinis...
- Els olis d’oliva són els que més mantenen les propietats nutritives en assolir temperatures elevades però els olis com els de gira-sol s’oxiden ràpidament i es transformen en olis poc saludables.
- Fer els aliments a la planxa, bullits o al vapor és una opció més saludable que n’elimina part dels greixos i de les calories tot i que a vegades destrueix les vitamines.
Claire J. 2n Batx. A

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 10: Greixos. Plaers perillosos
- La salut és un estat d’equilibri i quan es perd aquest equilibri sorgeix la malaltia. Abans ens faltava menjar i moríem, i ara morim perquè ens en sobra.
- L’instint ens condueix a trencar aquest equilibri ja que ens condueix a l’excés.
- Els greixos es divideixen en cinc grans grups segons la manera d’actuar en el cos humà, són: greixos monoinsaturats, poliinsaturats omega-6, poliinsaturats omega-3, saturats i greixos trans.
- Els greixos són imprescindibles per al bon funcionament del cos humà, ja que els necessitem per construir les membranes de les cèl•lules, les hormones, pel sistema immunitari, per la reproducció i per pensar (participen en la sinapsi entre neurones).
- Un 30% de les calories que hem d’ingerir han de procedir dels greixos, i la meitat d’aquests han de ser monoinsaturats. Aquests greixos són els encarregats de reduir el colesterol LDL i elevar el HDL, i a més a més també aporten vitamines i antioxidants.
- Els aliments que contenen greixos monoinsaturats són l’oli d’oliva, alguns fruits secs, alguns peixos, algun tipus d’aviram i els alvocats.
- Els greixos poliinsaturats omega-6 redueixen encara més el nivell de colesterol LDL que els greixos monoinsaturats, però el problema és que també redueixen el colesterol bo (HDL). Per això, només un 10% de les calories de la dieta haurien de procedir d’aquest tipus de greixos.
- Un avantatge és que aquests greixos també milloren l’eficàcia de la insulina per regular el nivell de sucre a la sang.
- Menjant peix blau, que conté greixos poliinsaturats omega-3, s’eviten sis de cada deu morts per malalties cardiovasculars.
- A més a més, aquests greixos també són beneficiosos davant d’algunes malalties inflamatòries i autoimmunitàries.
- Els peixos que contenen aquests greixos són el salmó, la tonyina, el seitó, la sardina...
- L’excés de greixos saturats és la primera causa d’alts nivells de colesterol LDL (colesterol dolent). A més a més, també contribueix a tenir càncer colorectal, càncer de mama, càncers gàstrics i d’esòfag.
- No més del 10% de les calories que ingerim haurien de ser de greixos saturats com els que es troben en la carn vermella.
- Els greixos trans o greixos vegetals hidrogenats no tenen cap benefici per la salut.
- L’abús de greixos trans és més perjudicial per a la salut que l’abús de greixos saturats
- Menys d’un 2% de les calories que ingerim en la dieta haurien de ser greixos trans.

Ester Marin Esteve - 2n Batx. científic

Dani C ha dit...

1. El nostre cos necessita un equilibri entre els diferents nutrients que ingerim. Si en mengem pocs emmalaltim i si en mengem poc també. Avui en dia vivim una època d’excés de menjar.
2. Els greixos es poden classificar en 5 grups: monoinsaturats, poliinsaturats omega-6, poliinsaturats omega-3, greixos saturats i trans.
3. Els greixos són importants en la nostra dieta ja que són necessaris per formar hormones, les membranes cel•lulars, es necessiten per al desenvolupament cerebral dels nounats i els nens...
4. L’oli d’oliva té la propietat de reduir els nivells d’LDL i augmenten lleugerament els d’HDL. També conté vitamina E, que actua com a antioxidant. Per altra banda, també té un alt contingut en calories i per això és necessari moderar el seu consum.
5. També trobem els greixos poliinsaturats omega-6. Aquests fan disminuir el colesterol total més bruscament que l’oli, però també en redueixen els d’HDL. També es creu que poden millorar l’efecte de la insulina en els diabètics.
6. Els greixos insaturats omega-6 presents en el peix blau aconsegueixen disminuir les possibilitats de patir un accident cardiovascular en un 60%. També són beneficiosos en malalties inflamatòries i autoimmunitàries. També redueixen els nivells de triglicèrids i les possibilitats de formació de coàguls.
7. Els greixos saturats predominen a la carn vermella. Causen un augment del colesterol LDL, també causen l’augment del risc de patir càncer de mama i colonorectal. Aquest greix no només es localitza en els dipòsits de greix animal, sino també en les membranes cel•lulars d’aquests.
8. Greixos trans, els mers perjudicials per a la salut. No tenen cap benefici per a la salut, tot el contrari, en fan empitjorar. Per cada augment del 2% en la dieta dels greixos trans, augmenta en un 25% el risc cardiovascular.

Anònim ha dit...

10- Greixos. Plaers perillosos

En al nostra vida ens envolten el greixos
El nostre cos necessita de una quantitat regulada de greixos
El més important en una bona alimentació es el equilibri ja que mai podem menjar ni molt ni poc
Podem dividir el greixos en 5 grups
Mono insaturats
Poliinsaturats omega-6
Poliinsaturats omega-3
Saturats
Greixos trans
Mono insaturats
• Necessaris per construir La paret de les nostres cèl•lules, fabricar hormones i pel sistema immunitari i de reproducció
• Redueix el colesterol dolent i augmenta el bo
• Aporta vitamina E i antioxidants
• Sempre és important regular-ne el consum
• S’ha de tenir en compte que tot greix comporta calories el k vol dir que en excés pot ser perillós per al organisme
• Així doncs me de vigilar la quantitat de greixos que prenem
Poliinsaturats omega-6
• Redueix el colesterol bo i el dolent i axo no es bo
• Afirman que es bo per a la prevenció d eproblemes cardiovaculars
• No es sap quina cuantitat sa de incorporar en una dieta sana pero es sap que no s’ha de prendre en acces
• Ajuden a reduir l’impacte d ela diabetis
Poliinsaturats omega-3
• Es diu qu els peix blau ajuda a frenar els probelems cardiovascular
• Redueixen els problemes inflamatoris
• S’ha d emenjar dos cops minims a la semana peix
• Molts amlats amb problemes d cor prenen peix blau han millorat


Saturats
• Es considera que els greixos formats a partir d'àcids grassos saturats són els responsables, si es mengen en grans quantitats, de l'aparició del colesterol dit "dolent" i de malalties coronàries.
• la majoria són pressents als animals, tot i que algunes plantes en tenen, per exemple el coco i la palma, i per tant també els olis fets a partir d'elles.
• Són els àcids pressents als greixos animals (a la carn, al llard, etc.) i a la llet i productes làctics (iogur, formatge, mantega, nata, etc.), tot i que actualment alguns d'aquests es poden desnatar, és a dir, que hom hi treu part del greix.
Trans
• Els àcids grassos insaturats trans o greixos trans són un tipus d'àcid gras que es troba principalment en aliments industrialitzats com la margarina o pastissos entre d'altres.
• produeixen un augment de lipoproteïnes LDL i una disminució de les HDL (colesterol bo).
• Aquesta variació provoca un major risc de sofrir malalties cardiovasculars com la hipertensió arterial, aterosclerosi o infart agut de miocardi.

• Per acabar afirmar que es important com cuinem és millor cuinar am oli d’oliva que amb margarina o amb oli de gira-sol
• També es pot cuinar a la planxa, bullit o al vapor que sempre es més saludable

Marc Macarulla 2nB