Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dilluns, 13 de juny de 2011

149- Eclipsi total de Lluna, dimecres 15 de juny


El passat 4 de gener es va poder observar un Eclipsi parcial de Sol, en podem trobar referència en el post nº 111 d'aquest bloc adn-dna. El proper dimecres dia 15 es produirà un Eclipsi total de Lluna.

L'observació d'eclipsis de Lluna no suposen cap perill per la vista i no requereixen l'ús de cap filtre per la seva visualització.

En el següent vídeo preparat per AstroAfición tenim una detallada explicació sobre l'eclipsi.Diferents centres d'observació astronòmica en faran la retransmissió en directe a través d'internet:Una possibilitat d'observació a la comarca de l'Anoia es anar a l'observatori de Pujalt
Els lectors del bloc adn-dna i els usuaris de l'aula virtual de ciències de la naturalesa adn-dna.net poden indicar informacions adicionals referides als eclipsis , en l'apartat de comentaris d'aquest post.

1 comentari:

Anònim ha dit...

En el bloc 149 s’explica l’eclipsi de lluna:
Un eclipsi de Lluna té lloc quan la Lluna està a l'ombra de la Terra. Cal que el Sol, la Terra i la Lluna estiguin alineats o a punt de fer-ho.
L'eclipsi de Lluna apareix quan la Terra s'interposa entre el Sol i la Lluna. Això només pot passar en lluna plena.
El tipus i la mida d'un eclipsi lunar depèn de la posició relativa de la lluna amb relació als seus nodes orbitals. L'eclipsi més recent es va observar el 15 de juny 2011, i el següent serà el 10 de desembre de 2011.
Es requereixen dues condicions perquè succeeixi:
• la Lluna hauria de ser lluna plena.
• La Lluna ha d'estar a prop d'un dels dos punts d'intersecció de la seva òrbita amb l'eclíptica. Aquests dos nodes es denominen node ascendent lunar i node descendent lunar.
Hi ha tres tipus d'eclipsi lunar:
• Total quan la Lluna penetra totalment en el con d'ombra.
• Parcial quan la Lluna penetra només parcialment en el con d'ombra
• Penombral quan la Lluna penetra parcial o totalment en la corona penombra que rodeja a la zona d'ombra.
El tipus d'eclipsi lunar no depèn de l'observador.

En el bloc 111 parlar sobre l’eclipsi parcial de sol per situar primer fem una idea de que és l’eclipsi solar total:
Un eclipsi solar total és un fenomen natural. S'havien atribuït a causes sobrenaturals. Sembla que el Sol desapareix-hi durant el dia i el cel s'enfosqueixi en qüestió de minuts.
Hi ha tres tipus d'eclipsi:
• Parcial: la lluna no cobreix per complet el disc solar que apareix com un creixent.
• Total: des d'una franja en la superfície de la Terra, la Lluna cobreix totalment el Sol. Fora de la banda de totalitat l'eclipsi és parcial.
• Anular: Es dona quan la Lluna es troba prop de l'apogeu i el seu diàmetre és menor que el solar, de manera que en la fase màxima, roman visible un anell del disc del Sol.

Jordi Brescó