Stephen Hawking(1942-2018) |
Commoció al Regne Unit per la mort, la matinada d'aquest dimecres, del científic mundialment famós Stephen Hawking, als 76 anys, segons ha anunciat la seva família. El decés ha tingut lloc a la seva residència de Cambridge.
Considerat el gran deixeble d'Albert Einstein, el físic va aconseguir rellevància global no només pels seus treballs sobre els forats negres i la relativitat, sinó per llibres de divulgació com 'Breu història del temps', que des que es va publicar el 1988 es va convertir en un 'bestseller' absolut. El seu exemple, i el seu sentit de l'humor, així com la postració en una cadira de rodes van definir una personalitat que plora tothom a les illes Britàniques a hores d'ara, i que es va convertir en exemple de superació davant l'adversitat.
Font: ara.cat'Breu història del temps' via @elnacionalcat https://t.co/TASVCfjh5F #StephenHawking #astronomia #investigacion #adndnanet— adn-dnanet (@JosepM_Torra_C) 14 de marzo de 2018
Stephen Hawking: la vida en imágenes de un hombre que buscó la teoría para describir el Universo https://t.co/6MDPYsFoNz #StephenHawking #ciencia #astronomia #investigacion #adndnanet— adn-dnanet (@JosepM_Torra_C) 14 de marzo de 2018
¿Qué había antes del Big Bang? La explicación de #StephenHawking sobre lo que existía antes de la aparición del Universo https://t.co/5xtGnY2XbC #astronomia #adndnanet— adn-dnanet (@JosepM_Torra_C) 14 de marzo de 2018
Activitat proposada:
Els alumnes de cultura científica de 1r de batxillerat podran incorporar en l'apartat de comentaris d'aquest post aquells aspectes que considerin més rellevants d'aquest gran científic.
Per participar a l'apartat de comentaris dels posts d'aquest blog adn-dna cal seguir les instruccions indicades en el post 341.
18 comentaris:
Stephen Hawking, nascut l'any 1942 i amb data de la seva mort, el dia 14 de març a l'edat de 76 anys, va ser un molt important físic conegut per les seves importants teories dels forats negres i per mostrar que la teoria general de la relativitat d'Einstein implicava que l'espai i el temps havien de tenir un principi en el big bang, i un final dins dels forats negres (fet del que també és conegut per l'estudi d'aquests forats). Va estudiar Ciències Naturals, escollint assignatures de física a la universitat d'Oxford, tot hi que ell hauria preferit estudiar matemàtiques.
Ha lluitat contra la ELA (esclerosis lateral amiotròfica) des dels 20 anys, on li donaven un màxim de 2 anys d'esperança de vida. Aquesta malaltia és una malaltia neuromuscular que fa una degeneració selectiva. Provocant el no possible moviment dels músculs, això és el que portava aguantant Stpehen Hawking, on al transcurs de la seva vida ha anat perdent mobilitat del seu cos fins als últims anys, on ja no podia moure cap part del cos, només algunes parts dels ulls.
La seva teoria més important, apart de seguir la d'Albert Einstein, va ser le dels forats negres, on ell explicava que el final s'hi trobava allà, on ni la llum és capaç d'escapar-se. Ell explicava que els forats negres ens portaven a un altre univers, fent que no hi hagués mai un límit. Per ell es considera que el límit és un "horitzó de successos", que maca la frontera a partir de la qual cap partícula en pot sortir.
Entre els premis que ha guanyat podem trobar la "Medalla Presidencial de la Llibertat", "Premi Albert Einstein", "Medalla de Benjamin Franklin" i la "Medalla d'or de la Royal Astronomical Society".
Stephen Hawking va jugar un paper molt important a la història de la humanitat. Apart de crear algunes teories és un clar exemple d'autosuperació. Amb només 21 anys se li va diagnosticar una malaltia moto-neuronal anomenada esclerosi lateral amiotròfica, els doctors li van pronosticar que no viuria més de 2 o 3 anys però per motius desconeguts és de les poques persones que van sobreviure molts més anys, encara que patint la degeneració progressiu de la seva discapacitat.
El 1985, va patir una traqueotomia i des de llavors va utilitzar un sintetitzador de veu per a comunicar-se va anar perdent l'ús de braços i cames, així com de la resta de la musculatura voluntària, incloent-hi la força del coll per a mantenir el cap dret; la seva mobilitat era pràcticament nul·la. La cadira de rodes que utilitzava en públic estava controlada per un ordinador que Hawking dirigia mitjançant lleus moviments de cap i ulls, cosa que també li permetia seleccionar paraules i frases en el sintetitzador de veu.
Va demostrar que la teoria general de la relativitat d'Einstein implica que l'espai i el temps han de tenir un principi en el big bang i un final dins de forats negres.Una conseqüència d'aquesta unificació va ser que els forats negres no són totalment negres sinó que poden emetre radiació, evaporar-se i desaparèixer.
Stephen Hawking, ens va deixar el dimecres amb 76 anys. Es diu que va ser el físic més conegut pel públic des de temps d'Einstein.
Quan era petit els seus pares decidiren traslladar-se fins a Oxford per evitar els bombardejos de la Segona Guerra mundial. Quan Stephen tenia vuit anys, la seva família es va mudar a St Albans, un poble a uns 30 km al nord de la capital britànica. Primerament va passar per l'escola i després va anar al col·legi major universitat d'Oxford. Ell volia estudiar matemàtiques però com a conseqüència de que Oxford no disposés de la possibilitat d'estudiar-les, va optar per estudiar física. Posteriorment es va matricular a Cambridge per dur a terme una ivestigació en cosmologia. Als 22 anys li va ser diagnosticada una enfermetat de motor neuronal. Tot i així ell va continuar treballant i el 1988 va ser mundialment conegut al publicar el llibre: "Breu història del temps". L'any 2007 es va convertir en la primera persona cuadraplègica en experimentar 0 gravetat. Després de 7 anys, la seva vida va ser portada al cine.
Aquest passsat dimecres va morir. Aquest text que ens dóna a conèixer de la seva vida, ens mostra que no ha sigut una persona qualsevol i que serà especialment recordada.
El darrer dimecres 14 de març es va anunciar a tot el món la mort del científic mundialment famós Stephen Hawking, amb 76 anys d'edat.
Entre cinquantai seixanta anys enrrere, aproximadament, el jove Stephen va ser matriculat a la Universitat d’Oxford pel seu pare, es va dedicar a estudiar Ciències Naturals, triant més assignatures relacionades amb la física que amb la biologia. El que relament volia estudiar el jove científic eren les matemàtiques, cosa que hagués influenciat decisivament en el seu futur com a geni.
A punt d’iniciar el tema de doctorat que l’apassionava a Cambridge, als 21 anys, el seu cos, que fins aquell moment l’havia obeït perfectament fins al punt de ser un excel·lent atleta (era remer de les famoses regates entre Oxford i Cambridge), va començar a manifestar els primers símptomes de pèrdua de control dels músculs i se li va diagnosticar una malaltia neuromuscular degenerativa rara, l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA, una malaltia causada per factors genètics, però també ambientals).
Tinguent un diagnòstic de vida de dos anys, va voler continuar lluitant pel seu somni i gaudir del temps que li quedava. I no tan sols va acabar el doctorat, sinó que va seguir treballant, col·laborant, fent aportacions científiques de gran importància, al final en una cadira de rodes i amb un aparell de transcripció per a comunicar-se, durant 55 anys més.
Hawking hagués continuat sent un geni, hagués seguit desenvolupant estudis amb altres companys que haurien canviat encara més la nostra visió de l’Univers.
Segons Hawking i col·laboradors, seguint la teoria de la relativitat d’Einstein, l’univers que coneixem va començar per una explosió anomenada big bang, i acabarà dins un forat negre (on tota la massa queda tan atrapada que ni tan sols la llum pot escapar-ne), tancant el breu cicle de milions d’anys d’història de l’univers que els humans habitem com a temporals ordenacions d’àtoms en una finestra de temps minúsculament irrellevant.
El 14 de març del 2018 el món va perdre a un dels homes més reconeguts i genials que la ciència ha tingut: Stephen Hawking, va morir a Cambridge. Als seus 76 anys de vida no només va batallar contra una enfermetat complicada. Va realitzar aportacions a la ciència i a la teoria de l’univers amb una passió que poques vegades es troba.
Va nèixer a Oxford un 8 de gener de 1942. Va ser un físic, teòric, astrofísic, cosmòleg i divulgador científic britànic.
Per un científic és difícil admetre errors i generar noves idees, però Hawking va refutar sempre les seves pròpies teories i va lluitar per la veritat darrera d’elles.
Hi ha molts àmbits en els qual Hawking va destacar, nomenaré els trets més característics ocorreguts al llarg de la seva vida:
- Stephen Hawking cursava un doctorat en Cambridge quan li van diagnosticar ELA ( Esclerosis Lateral Amiotròfica), una enfermetat que afectava a les seves funcions motores. Es va casar amb Jane Wilde, a qui va conèixer poc temps abans d’emmalaltir. Amb ella va tenir tres fills, però es van divorciar en 1995 i tots dos es van casar de nou.
- A diferència del que molts pensem, Stephen Hawking no es passava el dia estudiant ni molt menys. Sembla ser que el geni només utilitzava una hora del seu dia en estudiar per la universitat, i gran part en altres activitats.
- Al contrari del que es pensava en el moment. Hawking va postular que el univers no tenía límits. Sobre l’origen de l’univers va dir que després del Big Bang es van crear varis forats negres, i va ser per això que va decidir estudiar-los amb profunditat.
- Els forats negres no eren presos en compte en els estudis de la relativitat d’Einstein, però anys després Stephen Hawking va decidir estudiar-los. Va concloure que l’horitzó dels successos d’un forat negre correspon als camins dels raigs lluminosos que romanen orbitant-lo, es a dir no poden entrar, ni escapar del mateix. Ho va relacionar llavors amb l’entropia.
La conclusió a la que va arribar Hawking va ser que la matèria pren prestada energia de l’espai creant-se parells de partícules-antipartícules que un cop creades, es separen i es tornen a ajuntar aniquilant-se. Si algú que pogués veure el fenòmen veuria que el forat negre va emetre una partícula, correponent a la radiació de Hawking.
- Per ser algú que va viure molt de temps, malgrat que la seva esperança de vida era de només 2 anys, també va poder desenvolupar una forma de vida i actitut que pocs tenen. Això va generar que pel seu treball, i fins i tot la seva vida personal, tingués moltes frases que ara són famoses.
- Hawking es va retractar nombroses vegades del que va dir i semblava no estar mai segur del que deia. Per a molts aquesta és una qüestió fonamental, perquè implica estar sempre en busca de la veritat.
Per exemple, durant molt temps va sostindre que quan un forat negre explotava tota la informació es perdia. Després d’una polèmica amb Leonard Susskind va admetre el seu error i va dir que anava a provar que la informació quedava en el univers, però desafortunadament no va tenir temps de fer-ho.
- Durant la seva vida va protagonitzar moltes polèmiques. Per exemple, va afirmar que la Inteligència Artificial tenia potencial per exterminar als humans. Ell considerava que la tecnologia avança més ràpid que la ment humana, el que és un problema.
- En desembre del 2014 es va estrenar la película The Theory of Everything, tracta sobre la vida de Hawking. És una oportunitat de conèixer més sobre aquest científic.
Stephen Hawking va nèixer el 8 de gener del 1942, va coincidir en l'any que es celebraven els 300 anys de la mort de Galieo Galilei.
Com tots hem sentit dir alguna vegada, aquest home era un geni, el seu coeficient intelectual era de 160, el mateix que Albert Einstein. Tot i el seu alt coeficient intelectual a l'escola el seu rendiment era baix, en totes les assignatures menys a física, gràcies a les seves brillants notes a física va aconseguir una beca a la Universitat de Oxford.
El seu pare volia que fos metge, però Hawking considerava que la biología era massa inexacta.
Aquest és l'enllaç al document on hi han destacats els aspectes més rellevants de Stephen Hawking:
https://docs.google.com/document/d/1aRPPtJ80AeBMKuii12iA4lcTPRVzUftERyCo98bahVI/edit?usp=sharing
Stephen Hawking va ser un físic teòric britànic, cosmòleg i director d’investigació del Centre de Cosmologia Teòrica de la Universitat de Cambridge. Els seus treballs més importants van consistir en aportar teoremes respecte a les singularitats espai temporals en el marc de la relativitat general i la precisió teòrica de que els forats negres emetrien radiació. El que es coneix actualment com radiació de Hawking.
Va fer grans contribucions al debat científic sobre la conservació de la informació en els forats negres.
Als 21 anys se li va diagnosticar una malaltia degenerativa, la esclerosis lateral amiotròfica (ELA). Normalment les persones que pateixen aquesta malaltia no solen viure més de dos anys després d’haver sigut diagnosticada, com a molt arriben al cinc. Però aquest no va ser el cas de Howking ja que va viure 54 anys més.
A causa de la malaltia s’havia de comunicar mitjançant un aparell generador de veu.
Va estar casat en dos ocasions i va tenir tres fills.
Dues setmanes abans de morir Hawking va deixar escrit el seu últim llegat. Un article científic sobre la possibilitat de detectar altres universos i preveure la fi del món, que podria convertir-se en una de les seves contribucions més importants en el camp de la física.
Stephen Hawking va ser un físic teòric, cosmòleg i divulgador científic britànic, que va canviar la forma de comprendre l'univers.
Als seus 22 anys li van diagnosticar esclerosis lateral amiotròfica (ELA). Això li va provocar la pèrdua constant durant els anys del seu moviment, limitant així el seu cos.
Entre els seus èxits com a científic, ell va ser el primer que va intentar unificar la Teoria de la Relativitat General d'Einstein amb les lleis de la Física Quàntica. A més a més, entre altres descobriments, Hawking va aconseguir elaborar la fórmula de la temperatura d'un forat negre.
Podem verificar que des de petit ell ja desenvolupava la seva intel·ligència, ja que amb només 24 anys va presentar la seva tesi doctoral, un document de 119 pàgines.
Durant els anys la seva immobilitat es va anar traslladant cap a les seves extremitats, això el va obligar a dependre d'una cadira. Tot i això Hawking no es va rendir i cap limitació física li va impedir convertir-se en un dels millors científic dels nostres temps.
Stephen William Hawking: 1942 - 2018.
Stephen William Hawking va néixer al 8 de gerner al 1942 a Oxford i va morir al 14 de març de 2018 a Cambridge. Vivia a Regne Unit.
Durant la seva visa, va demostrar la teoria de teoria general de la relativitat d'Einstein, juntament amb Roger Penrose, implica que l'espai i el temps han de tenir un principi en el big bang i un final dins de forats negres.
També va descobrir que els forats negres no eren totalment negres sinó que podien emetre radiació i eventualment evaporar-se i desaparèixer.
Degut a la seva recerca va aconseguir grans reconeixements, com ara:
- 1975-Eddington Mendel
- 1988- Gold Mendel of the Royal Astronomical Society.
- 1988 - Wolf Prize - in Physics
- 1989 - Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia
- 1999 - Julius Edgar Lilienfeld Prize de l'American Physical Society[5]
- 2006 - Medalla Copley
Durant la seva tragectòria a la Terra ha publicat cinc llibres de divulgació:
1. Breu història del temps, el seu èxit de vendes (Bantam Press, 1988)
2. Forats negres i universos bebès i altres assajos (Bantam Books, 1993)
3. L'univers en una closca de nou (2001)
4. Brevíssima història del temps (2003)
5. El gran disseny (2010)
Hawking va patir una una discapacitat, la esclerosi lateral amiotròfica, però no li va impedir la seva alta activitat cientìfica i pública.
Li van descobrir als 21 anys i li van pronosticar 2 o 3 anys de vida, però per motius desconeguts va sobreviure molts més anys.
El físic teòric britànic Stephen William Hawking, és autor de bona part dels descobriments de l'astrofísica moderna.
Va treballar durant tota la seva vida a verificar les lleis que governen l'univers.
Va descobrir la teoria de la relativitat la que explica que l'espai i el temps han de tenir un principi, que va denominar "big bang", i un final dins dels forats negres.
També va descobrir que la combinació de les lleis de la mecànica quàntica i de la relativitat general desmentien fins i tot que els forats negres fossin completament negres, emetien una radiació,"radiació Hawking".
Al 2004, després de reconsiderar la seva pròpia teoria sobre els forats negres, va exposar una nova, que qüestiona que els mateixos siguin una mena de pou sense fons.
Més tard, al juliol de 2015 va presentar en la Royal Society de Londres un projecte de cerca de vida extraterrestre finançat pel multimilionari rus Yuri Milner. A l'abril de 2016, Hawking va mostrar el seu suport a un programa finançat pel milionari rus Yuri Milner per enviar una nau a un altre sistema solar.
Sobre Stephen Hawking destacarem curiositats sobre ell ja que hi ha particularitats molt interessants. Dir primer de tot que fou físic, cosmòleg, professor, escriptor i divulgador científic. Va investigar sobre la formació de l'univers, la Teoria del Tot i la formació dels forats negres.
- Va néixer 300 anys després de la mort de Galileo Galilei (un físic, matemàtic i filòsof). És a dir l'any 1942 a Oxford, Anglaterra.
- Als 20 anys va relliscar després d'una sessió de patinatge sobre gel. Fou quan li van diagnosticar la seva famosa malaltia: transtorn degeneratiu neuromuscular. Molts metges van dir que la seva vida s'havia acurtat però hem pogut comprovar que no, ja que va morir el passat 14 de març del 2018.
- Quan era petit el van anomenar com el petit Albert Einsten per la seva curiositat davant la vida i les seves inquietuds que mostrava.
- Malgrat interessar-se per la matemàtica i la física mai li va donar protagonisme a la biologia ja que ell deia que volia centrar-se en "qüestions més precises, a conceptes més i millor definits".
- Junt amb la seva filla Lucy Hawking ha escrit llibres infantils d'aventures amb tocs científics i tecnològics , tot per a que ho entenguin els més petits com ja hem dit. El llibre té com a títol "George`s secret key to the Universe"
- Creu en els extraterrestres i en la seva invasió.n Senyalava aquest fet de vital importància per la humanitat ja que correríem greus riscos. Una frase que va dir destacable en una entrevista fou: "Si los aliens alguna vez nos visitan, creo que el resultado será como cuando Cristóbal Colón desembarcó por primera vez en América, que no resultó nada bien para los nativos"
Dites totes aquestes coses dir que aquest físic matemàtic va deixar en vida moltes investigacions molt importants pel descobriment de l'origen del planeta terra, de l'univers entre altres coses.
El 8 de gener de 1942 va néixer Stephen Hawking a la ciutat d’Oxford. Després de cursar estudis secundaris, Hawking va entrar a la universitat College d’Oxford, on es va llicenciar en matemàtiques i física.
Fins aleshores era un noi el qual les seves úniques singularitats eren únicament la seva intel·ligència i el seu gran interès per la ciència.
Però al 1963, se li va diagnosticar un trastorn degeneratiu neuromuscular. Els especialistes deien que la malaltia acabaria amb ell en pocs anys i tot i que es van equivocar, la vida de Stephen Hawking no va ser la mateixa a partir d’aleshores. Però les seves limitacions físiques no van interrompre en cap moment la seva activitat intel·lectual. De forma que la seva passió pel estudi del origen de l’univers va anar en augment, i les seves investigacions es van centrar en el camp de la relativitat general, particularment en la física dels forats negres.
Tot i que la seva malaltia anava avançant, no el va aturar, ja que va escriure molts llibres, va continuar publicant articles, impartint conferències i recollint premis gràcies als seus estudis i descobriments.
El 8 de gener de 1942 va néixer Stephen Hawking a la ciutat d’Oxford. Després de cursar estudis secundaris, Hawking va entrar a la universitat College d’Oxford, on es va llicenciar en matemàtiques i física.
Fins aleshores era un noi el qual les seves úniques singularitats eren únicament la seva intel·ligència i el seu gran interès per la ciència.
Però al 1963, se li va diagnosticar un trastorn degeneratiu neuromuscular. Els especialistes deien que la malaltia acabaria amb ell en pocs anys i tot i que es van equivocar, la vida de Stephen Hawking no va ser la mateixa a partir d’aleshores, però les seves limitacions físiques no van interrompre en cap moment la seva activitat intel·lectual.
De forma que la seva passió per l'estudi del origen de l’univers va anar en augment, i les seves investigacions en van centrar en el camp de la relativitat general, particularment en la física dels forats negres.
Tot i que la seva malaltia anava avançant, no el va aturar, ja que va escriure molts llibres, va continuar publicant articles, impartint conferències i recollint premis gràcies als seus estudis i descobriments.
Stephen Hawking va néixer el 8 de gener de 1942 a Oxford. Va estudiar un doctorat a Cambridge quan se li va diagnosticar Esclerosis Lateral Amiotròfica, una malaltia que afectava les seves funcions motores. Hawking va postular que l'univers no tenia límits. Sobre l'origen de l'univers va dir que després del Big Bang es van crear diferents forats negres, i va ser per això que va decidir estudiar-los en profunditat. Ell va concloure que l'horitzó dels successos d'un forat negre corresponen als rajos lluminosos que romanen orbitan-los, és a dir no poden entrar ni sortir d'aquest. A pesar, que la seva esperança de vida era de dos anys, ell va poder desenvolupar una forma de vida i actitud que poca gent té.
Hawking es va retractar nombroses vegades del que va dir, i semblava no estar mai segur del que deia. Per a molts aquesta és una qüestió fonamental, perquè implica estar sempre a la recerca de la veritat.
Per exemple, durant molt de temps ha sostingut que quan un forat negre explotava la informació es perdia. Després d'una polèmica amb Leonard Susskind va admetre el seu error i va dir que anava a provar que la informació quedava en l'univers, però malauradament no va tenir temps de fer-ho.
Hawking va afirmar que la Intel•ligència Artificial tenia potencial per exterminar als humans. Ell considerava que la tecnologia avança més ràpidament que la ment humana. Al cap d'uns anys es va declarar ateu. Va dir que la ciència oferia totes les explicacions necessàries, i per tant no pot existir Déu. El14 de març de 2018, al cap de 76 anys va morir a la seva casa de Cambridge (Regne Unit), segons un comunicat divulgatiu de la seva família.
Stephen Hawking va néixer el 8 de gener de 1942 a Oxford. Va estudiar un doctorat a Cambridge quan se li va diagnosticar Esclerosis Lateral Amiotròfica, una malaltia que afectava les seves funcions motores. Hawking va postular que l'univers no tenia límits. Sobre l'origen de l'univers va dir que després del Big Bang es van crear diferents forats negres, i va ser per això que va decidir estudiar-los en profunditat. Ell va concloure que l'horitzó dels successos d'un forat negre corresponen als rajos lluminosos que romanen orbitan-los, és a dir no poden entrar ni sortir d'aquest. A pesar, que la seva esperança de vida era de dos anys, ell va poder desenvolupar una forma de vida i actitud que poca gent té.
Hawking es va retractar nombroses vegades del que va dir, i semblava no estar mai segur del que deia. Per a molts aquesta és una qüestió fonamental, perquè implica estar sempre a la recerca de la veritat.
Per exemple, durant molt de temps ha sostingut que quan un forat negre explotava la informació es perdia. Després d'una polèmica amb Leonard Susskind va admetre el seu error i va dir que anava a provar que la informació quedava en l'univers, però malauradament no va tenir temps de fer-ho.
Hawking va afirmar que la Intel•ligència Artificial tenia potencial per exterminar als humans. Ell considerava que la tecnologia avança més ràpidament que la ment humana. Al cap d'uns anys es va declarar ateu. Va dir que la ciència oferia totes les explicacions necessàries, i per tant no pot existir Déu. El14 de març de 2018, al cap de 76 anys va morir a la seva casa de Cambridge (Regne Unit), segons un comunicat divulgatiu de la seva família.
D'aquest gran científic com és Stephen Hawking, cal destacar un dels seus grans treballs en el 1974 sobre els forats negres, a la conclusió que va arribar Hawking és que els forats negres tenien que brillar. Per això la seva gran frase: "Els forats negres no son tan negres". Aquest efecte es va conèixer com: "La radiació de Hawking", ja que va fer solidificar la seva reputació com un dels gran pensadors d'aquella generació. La teoria de Hawking deia que sí, que hi havia una cosa que es podia escapar dels forats i era la radiació, deia que eren capaços d'emetre energia, perdre matèria o perdre part de la seva "negritud" fins i tot arribar a desaparèixer. Hawking deia que "Els forats negres no son tan negres", ja que de l'efecte quàntic brillen com cossos calents amb una temperatura que és més baixa quan més gran sigui el forat negre. Així que, un forat negre no és un pou infinit que destrueix tot el què cau en ell perquè llavors els seus límits no estarien tan definits com s'arriba a creure.
Aquí deixo l'enllaç al document on explico el que per mi és més important de la vida i carrera del gran científic Stephen Hawking:
https://docs.google.com/document/d/1aRPPtJ80AeBMKuii12iA4lcTPRVzUftERyCo98bahVI/edit?usp=sharing
Publica un comentari a l'entrada