Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

diumenge, 13 de març del 2011

129- Ecologia, relacions intraespecífiques i interespecífiques


En ecologia les poblacions de les diferents espècies que viuen relacionades en el mateix biòtop constitueixen la comunitat o biocenosi. Entre elles estableixen les anomenades relacions biòtiques que poden ser:
Relacions intraespecífiques, s'estableixen entre individus de la mateixa espècie, podem citar: competència, temporals, perennes, familiars, colonials, gregàries, estatals ...
Relacions interespecífiques, s'estableixen entre individus d'espècies diferents, podem citar: depredació,  competència, parasitisme, explotació, comensalisme, inquilinisme, tanatocresi, foresi, epibiosi, mutualisme, simbiosi, antibiosi, ...

En el següent vídeo es mostra una d'aquestes relacions.



Activitat a realitzar:

1- Podries respondre, en l'apartat de comentaris d'aquest post, quin tipus de relació s'observa? 
2- Busca un altre vídeo on es presenti algun altre tipus de relació biòtica. Cal explicar quina relació podem observar i posar l'enllaç al video.( ATENCIÓ: comprovar que l'enllaç funcioni correctament) 

Per ampliar coneixements sobre ecologia, es pot consultar altres posts en aquest bloc i en l'aula virtual adn-dna.net
                                    
                                                Curs B09-  Ecologia

Aquesta activitat està adreçada als alumnes de biologia-geologia de 4t ESO i als lectors del bloc adn-dna que vulguin respondre. El termini és el proper dissabte 19 de març a les 22h.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

La relació entre l'ocell i el cérvol es de mutualisme, ja que l’ocell s’alimenta dels insectes que molesten els cérvols. Per tant cap animal surt perjudicat.

http://www.youtube.com/watch?v=f4aIr2099gg


Janna Ortínez
4r B

Ariadna Pedraza ha dit...

En aquest video podem observar una relació interespecífica de mutualisme entre l’au i els animals herbívors. L’ocell s’alimenta dels paràsits que té el cérvol a la gropa. Aquesta relació reporta beneficis als dos organismes associats, malgrat que la seva existència no depèn d’aquesta relació.

Enllaç video:
http://www.youtube.com/watch?v=pOLstMOYE0g
La primera part ensenya la relació de mutualisme entre una taràntula i un gripau, ja que el gripau es menja els paràsits i als insectes que ataquen als ous de les taràntules, a la vegada que al gripau li serveix com a refugi (inquilinisme).
A la segona part es pot veure una relació de simbiosi entre un llangardaix i un escorpí al desert d’Aràbia Saudita. El llangardaix dóna alberg a l’escorpí (inquilinisme) i aquest li proporciona protecció contra depredadors. És una relació de simbiosi ja que sense alberg l’escorpí no es podria protegir del sol i sense ell, el llangardaix seria una presa fàcil.

Sofia Melero ha dit...

A la fotografia que hi ha a la part superior del post es pot observar un tipus de relació interespecífica, en aquest cas de depredació, els dos animals són d’espècies diferents: un cocodril i un ocell. El cocodril té a la boca l’ocell, que li servirà de menjar.
En canvi en el vídeo es pot veure un exemple de mutualisme (els dos organismes es beneficien i milloren la seva adaptació biològica).
L’ocell s’alimenta dels insectes que parasiten el cérvol, d’aquesta manera, el cérvol s’allibera dels molestos paràsits i l’ocell obté aliment.

El vídeo següent ens explica les diferents relacions interespecífiques i va ficant exemples de cadascuna. Com per exemple:

La competició entre el lleó i el tigre per obtenir els dos el mateix lloc.
La depredació d’un tigre i una zebra.
El neutralisme ( quan dues espècies viuen al mateix lloc i no es molesten entre elles): la girafa i el elefant
El parasitisme entre les puces i el gos.

També ens defineix conceptes bàsics d’ecologia.

http://www.youtube.com/watch?v=vvKRGEzAMwc&feature=related


Sofía Melero Iglesias
4t A