Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dissabte, 17 d’agost del 2013

319- L'olinguito, nova espècie de carnívor


Els científics de l'Institut Smithsonian han identificat l''olinguito' com la primera espècie de carnívor descoberta a Amèrica en els darrers 35 anys, segons un article que publica aquest dissabte la revista 'ZooKeys'. L''olinguito' ('Bassaricyon neblina') ha estat observat a la jungla, n'hi ha espècimens en museus i se l'ha exhibit en zoològics, però durant més de cent anys ha estat víctima d'una identitat falsa, ja que fins ara se'l considerava herbívor. De fet, tot i ser carnívor, la seva dieta principal és la fruita.

L'animal, amb un aspecte a mig camí entre el gat domèstic i l'osset de peluix, pertany a la família dels 'Procyonidae' que comparteix amb els óssos rentadors i els olingos. Durant dècades, quan arribava a un zoo o a un museu se'l considerava de fet un olingo.És a dir, se li atorgava una identitat falsa.

L'animal pesa al voltant d'un quilogram, té uns ulls enormes i un dens pelatge de color ocre, i és natiu de les jungles de Colòmbia i l'Equador, unes zones cobertes sempre per una densa boira, fet que explica el seu cognom científic, 'boirina'.

"El descobriment de l'olinguito ens recorda que encara no s'ha explorat tot el món i alguns dels seus secrets més bàsics encara no s'han revelat", ha assenyalat Kristofer Helgen, responsable de mamífers al Museu Nacional d'Història Natural de l'Institut Smithsonian a Washington. "Si encara podem trobar nous carnívors quines altres sorpreses ens esperen?" comenta Helgen, que ha dirigit l'equip científic responsable de la 'troballa'. "Hi ha tantes espècies al món que la ciència encara no coneix! Documentar és un primer pas per comprendre plenament la riquesa i diversitat de la vida a la Terra", ha dit.

El descobriment, que arriba al cap de deu anys de feina, ha estat per casualitat, ja que no era la meta original del projecte. La intenció era completar el primer estudi integral dels olingos, un conjunt d'espècies de carnívors que viuen als arbres i pertanyen al gènere 'Bassaricyon'. L'equip de Helgen volia determinar quantes espècies d'olingos hi ha i com estan distribuïdes. Inesperadament, un examen detallat de més del 95 per cent dels espècimens d'olingos als museus de tot el món, juntament amb anàlisis d'àcid desoxiribonucleic (ADN) i la revisió de dades de camp històriques, va revelar l'existència de l'olinguito, una espècie no descrita fins ara.

La primera pista va provenir de les dents i el crani d'olinguito, més petits i amb una forma diferent que els olingos. L'examen de pells als museus va mostrar que aquesta espècie nova era també més petita i tenia un pelatge més llarg i dens. Els registres de camp van mostrar que l'olinguito vivia en una àrea única del nord dels Andes, entre 1.500 i 2.700 metres sobre el nivell del mar, molt més amunt que l'hàbitat de les espècies d'olingo conegudes.
Font: ARA

Els lectors dels blogs adn-dna, biologia i naturalesa , canal adn-dna.net a YouTube i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, altres informacions relacionades amb la descoberta d'aquesta espècie.