Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dimarts, 10 de gener del 2023

693 - Notícia científica 01 - 2023

 

Espai per comentar una notícia científica publicada a l'inici de 2023 per part del alumnes de reptes científics.

Per participar a l'apartat de comentaris dels posts d'aquest blog adn-dna  cal seguir les instruccions indicades en el post 341.

29 comentaris:

Eudald Balsells ha dit...

L'enllaç:
https://www.ccma.cat/324/descobreixen-una-nova-membrana-al-cervell-que-protegiria-contra-infeccions/noticia/3205216/
La notícia la qual he triat es tracta de que descobreixen una nova membrana al.cervell que protegiria contra infeccions.Sempre s'havia dit que hi havien tres membranes que envoltaven el cervell però un estudi fet pels universitaris de Copenhaguen i de Rochester van descobrir que hi havia una quarta membrana anomenada SLYM, que fa de barrera protectora contra infeccions i de plataforma de vigilància. Per altre banda també ajuda a eliminar residus tòxics i obre les portes a noves investigacions.
EUDALD BALSELLS.

Quim Llobet Ibañez ha dit...

QUÈ ÉS EL SARCOMA D'EWING, EL CÀNCER QUE PATIA ELENA HUELVA, LA JOVE ESPANYOLA QUE VA VISIBILITZAR EN LES XARXES SOCIALS LA SEVA LLUITA CONTRA LA MALALTIA.

La notícia que he escollit parla sobre el Sarcoma de Ewing i com en aquest cas, ha afectat a la influencer Elena Huelva, fins el punt de fer-la arribar a la mort.
A Elena li van detectar el sarcoma d'Ewing, al 2019, quan ella tenia 16 anys, i el dia 3 de gener, als 20 anys va morir. Tot i així, aquests quatre anys ella s'ha mostrat positiva davant el seu públic, cosa que ha servit d'inspiració per a molta gent que patia un tipus de malaltia semblant.

Científicament, explica que un sarcoma és una forma de càncer que comença als ossos o en els teixits com els cartílags, músculs, teixits fibrosos... Aquest és anomenat Sarcoma d'Ewing ja que el científic que ho va descobrir es deia James Stephen Ewing.
Es diu que es un tipus extrany de sarcoma i suma quasi el 14% dels diagnòstics de càncer d'ós.
La malaltia acostuma a afectar a adolescents i joves, i les zones més afectades acostumen a ser la pelvis, el fèmur i l'espinilla.
Aquest tipus de càncer, consta d'un tumor el qual està format per cèl·lules d'aspecte únic i per diagnosticar aquest tipus de tumor es requereix de tècniques avançades.
Més endavant la notícia parla dels símptomes,com per exemple dolor en els ossos, debilitació de l'os afectat, inflamacions, pèrdua de pes... i del diagnòstic i tractament, el qual és difícil de tractar perquè aquest tipus de càncer és bastant extrany. Els científics afirmen que la malaltia es pot arrivar a curar però si el tumor s'arriva a extendre, no serà possible.

Com a punt reflexiu, he escollit aquesta notícia perquè trobo que és bastant interessant ja que parla d'un tema actual, el qual s'ha parlat durant l'última setmana en les xarxes socials. Crec que hem de conéixer a fons aquest tipus de càncer i conscienciar-nos de el perillòs que pot arrivar a ser i com pot afectar a la gent que el pateix. Si nosaltres coneixem els símptones i de què tracta, pot servir d'ajuda per persones que sospitin que el pateixen.


Notícia publicada el 4 de Gener a BBC News.
Resum redactat per Quim Llobet Ibañez.
Link de la notícia: https://www.bbc.com/mundo/noticias-64165127

Sira Pol Fernandez ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Claudia Cano ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

https://www.bbc.com/mundo/noticias-64080823

Aquesta noticia es molt interesant ja que parla de una misio espacial sobre que investigen mes alla de l'espai i donen com a resultats moltes fotos que anteriorment no s'havien observat. Les fotos van ser fetes per telescopi espacial.

Sira Pol Fernandez ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Biel Santaularia ha dit...

https://elpais.com/sociedad/2023-01-06/la-fda-estadounidense-aprueba-el-farmaco-contra-el-alzheimer-de-biogen-y-eisai.html

TÍTOL
Els Estats Units aprova el fàrmac contra l'Alzheimer de Biogen i Eisai
RESUM
L'Administració d'Alimentació i Medicaments dels Estats Units ha aprovat el medicament lecanemab, el fàrmac contra l'Alzheimer desenvolupat per la farmacèutica nord-americana Biogen i la japonesa Eisai, per a pacients a les etapes més primerenques de la malaltia. Aquest pretén frenar el deteriorament, mitjançant l'eliminació de grumolls enganxosos de la proteïna cerebral tòxica anomenada beta amiloide. Uns dies abans de presentar-ho van fer un experiment amb 1700 persones que patien la malaltia i les dades confirmen que els pacients van reduir un 27% el deterioro cognitiu, tot i que 2 pacients van morir per hemorràgia cerebral, tot i que no s'ha confirmat que el culpable sigui el fàrmac.

COMENTAR
Penso que pot ser molt interessant i que pot ajudar molt a les persones que pateixin la malaltia i a les seves famílies. A part que és un avenç magnífic per al món medicinal, ja que tan sols és el segon fàrmac aprovat per a la malaltia i el primer no va ser gaire efectiu, perquè va tindre moltes contres i molts efectes secundaris. A més, és una alternativa als tractaments actuals que només ajuden símptomes, però no tracten la causa subjacent. Tot i que encara queda molt per investigar, aquesta vacuna representa una gran esperança per a les persones afectades per l'Alzheimer i les famílies.

Biel Santaulària Cruz

Unknown ha dit...

NOTÍCIA

https://www.sport.es/es/noticias/sociedad/coronavirus-contagia-pelos-80956136

El coronavirus es contagia per els pels

Hi ha hagut un recent descobriment per els científics dels EUA, en el qual mostren com el coronavirus penetra a les cèl·lules de l’anomenat epiteli nasal a través dels cilis, projeccions similars a cabells
La investigació demostra al laboratori com el coronavirus virus penetra a les cèl·lules del nas a través dels cilis, unes minúscules projeccions similars a cabells. D'aquesta manera salven la capa de moc, la primera barrera de defensa contra els patògens.

Les cèl·lules epitelials ciliades ocupen la major part de l'epiteli nasal i cadascuna expressa al voltant de 300 cilis,empenyent la mucositat en una direcció. Com explica el metge indi Rajeev Jayadevan, els cilis poden sobrepassar la capa de moc que normalment és impenetrable per al virus. El virus s'adhereix als cilis i entra a la cèl·lula sense tocar la mucositat, ja que aquesta el destruiria.
Quan el coronavirus entra a les cèl·lules de l'epiteli, segresta la maquinària cel·lular per engrandir i ramificar les microvellositats, estructures diminutes que ajuden la cèl·lula a absorbir i secretar substàncies. Els virus alliberats suren després a la mucositat fins que troben altres “fulls de lotus” (cilis), i el procés es repeteix.

He triat aquesta notícia perquè m’ha cridat l’atenció el titular, ja que al tractar un tema amb tanta repercussió com és el coronavirus es interessant saber el seu contingut. Al llegir-la m’ha semblat peculiar ja que no m’esperava aquesta nova forma de transmissió que s’ha descobert

Roger ha dit...

El observatorio ALMA y el telescopio espacial James Webb revelan los efectos de una colisión entre galaxias | Ciencia (elmundo.es)
El observatorio ALMA y el telescopio espacial James Webb revelan los efectos de una colisión entre galaxias.
Aquestes recents observacions han aportat unes dades molt significatives i realment úniques a l'astronomia, ja que el fenomen estudiat és molt poc freqüent. Aquesta coalició ha ocorregut al "Quinteto de Stephan", que és un grup de cinc galàxies situat a la constel·lació Pegasus, descobert per Édouard Stephan el 1878 a l'observatori de Marsella.
El succés estudiat ha permès entendre millor el comportament de l'hidrogen en el medi intergalàctic que està directament relacionat amb la creació d'estrelles. Les estrelles estan sobretot formades d'hidrogen i heli en estat gasós i es formen a partir de grans núvols de gas i pols.

Resumidament, el que va succeir és que, una de les cinc galàxies es va endinsar a gran velocitat a l'interior del quintet. En introduir-se va col·lisionar amb una antiga franja de gas, provocant la formació d'una immensa ona de xoc. Aquesta explosió va provocar que l'entorn es veiés afectat i que hi hagués una sèrie de canvis en l'hidrogen molecular. A mesura que aquesta ona de xoc va travessar la franja de gas, va crear una capa de refredament altament inestable, és per això que la regió més propera va quedar molt afectada. Però hi han altres regions com el denominat camp 4 on l'entorn és més estable i menys turbulent, que va permetre que l'hidrogen, formes un disc galàctic. També és cert que hi va haver zones amb més o menys afectació, on l'hidrogen va reaccionar de manera i a temperatures diferents.

He trobat aquesta notícia força interessant i molt útil per aprendre una mica d'astronomia. És cert que no és una notícia fàcil de comprendre, a causa del seu vocabulari més tècnic i específic, però que resulta curiós d'entendre el concepte. També he trobat interessant el procés de formació d'estrelles i la col·lisió de galàxies. Finalment, m'ha sorprès la tecnologia de la ciència per poder arribar a observar fenòmens a tanta distància, com aquest, el qual estava a 280 milions d'anys llum de la terra.

Roger Bernáldez

Mariona Vila ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Qué es el sarcoma de Ewing, el cáncer que sufría Elena Huelva, la joven española que visibilizó en redes sociales su combate contra la enfermedad
https://www.bbc.com/mundo/noticias-64165127


És trist i commovedor el que li va passar a la jove influencer espanyola Elena Huelva. El seu testimoni de lluita contra el càncer va ser inspirador i impactant per a milers de seguidors. El sarcoma d'Ewing és una forma rara de càncer que afecta principalment nens i joves, i el diagnòstic d'aquesta malaltia requereix tècniques avançades, com l'anàlisi de material genètic. El tractament per a aquest càncer és complicat i sovint inclou una combinació de radioteràpia, quimioteràpia i cirurgia, encara que no sempre és possible guarir-lo si s'ha propagat. És important que algú amb símptomes similars recorri a un veritable especialista per a un diagnòstic oportú i tractament adequat.
Aquesta notícia és una tràgica història de com una noia va lluitar amb valentia i tenacitat contra el càncer durant quatre anys. Elena Huelva, una influencer espanyola de 16 anys, va ser diagnosticada amb un sarcoma d'Ewing, una forma rara de càncer que afecta principalment adolescents i joves. Tot i tots els seus esforços, no va poder vèncer la malaltia i la seva família va anunciar la seva mort dimarts. Aquesta notícia ens recorda la importància de la investigació, el diagnòstic i el tractament de la malaltia. A més, és una trista mostra de la dura realitat de la lluita contra el càncer i la fragilitat de la vida humana. L'actitud valenta i positiva d'Elena Huelva inspirarà moltes persones.


Eloi Codina Cerón

Jana Claramunt Campo ha dit...

UNA ESPONJA DE MAR, ALIADA CONTRA LA COVID- 19
Un equip de microbiòlegs del Canadà ha identificat a la natura tres components que eviten que cèl·lules humanes s'infectin i han mostrat bons resultats contra la malaltia que causa el coronavirus, entre ells una substància procedent d'una esponja marina que viu a la Colúmbia Britànica.
Per realitzar la investigació, van banyar cèl·lules pulmonars humanes en solucions fetes amb aquests compostos naturals i després les van infectar amb el covid. Els investigadors van trobar que 26 dels 350 compostos van reduir la infecció viral a les cèl·lules, i tres van ser efectius en dosis molt petites.L'avantatge d'aquests compostos naturals és que es dirigeixen les cèl·lules.
Segons ha explicat Jimena Pérez-Vargas, coautora de l'estudi i investigadora de la Universitat de Columbia Britànica. "Les cèl·lules humanes evolucionen més lentament que els virus, de manera que aquests compostos podrien funcionar contra futures variants i altres virus com per exemple la grip si usen els mateixos mecanismes",

Pel que fa el meu punt de vista, m’ha cridat l’atenció aquesta notícia perquè parla sobre un tema que avui en dia és molt actual (el coronavirus) i que ens afecta a tota la població d’alguna manera o altre.

DATA: 10 de gener
WEBGRAFIA: https://www.elmundo.es/ciencia-y-salud/ciencia/2023/01/09/63bc175dfdddff31a88b45b0.html

Sahibmeet Singh ha dit...


EL SUPERCUC

Un grup dels científics ha descobert un supercuc que es pot alimentar amb poliestirè, un material d'ús comú que contamina el nostre ecosistema i que aquest cuc pot ser un avantatge per reciclar residus. L'espècie és Zophobas mori, és larva d'un escarabat i serveix per alimentar altres insectes. Ens expliquen que són una mena de mini plantes que tenen un enzim bacterià a l'intestí que li permet digerir i alimentar-se d'aquest termoplàstic i també són capaços de sobre viure tota la seva vida alimentant-se de poliestirè. Els científics van fer molts experiments amb aquests i cucs i han observat que els cucs no tenen cap efecte en el desenvolupament de l'insecte.

He escollit aquesta notícia perquè pot ser una bona alternativa per fer el reciclatge dels residus format amb aquest plàstic i més a més no afecten el salut de l'insecte, d'aquesta manera podem combatre contra la contaminació que hem fet durant aquests anys.

Enllaç de la Notícia-https://agroalimentando.com/nota/14557

-Sahibmeet Singh

Sahibmeet Singh ha dit...

EL SUPERCUC

Un grup dels científics ha descobert un supercuc que es pot alimentar amb poliestirè, un material d'ús comú que contamina el nostre ecosistema i que aquest cuc pot ser un avantatge per reciclar residus. L'espècie és Zophobas mori, és larva d'un escarabat i serveix per alimentar altres insectes. Ens expliquen que són una mena de mini plantes que tenen un enzim bacterià a l'intestí que li permet digerir i alimentar-se d'aquest termoplàstic i també són capaços de sobre viure tota la seva vida alimentant-se de poliestirè. Els científics van fer molts experiments amb aquests i cucs i han observat que els cucs no tenen cap efecte en el desenvolupament de l'insecte.

He escollit aquesta notícia perquè pot ser una bona alternativa per fer el reciclatge dels residus format amb aquest plàstic i més a més no afecten el salut de l'insecte, d'aquesta manera podem combatre contra la contaminació que hem fet durant aquests anys.

Enllaç de la Notícia-https://agroalimentando.com/nota/14557

-Sahibmeet Singh

Sira Pol Fernandez ha dit...

PER QUÈ EL TEMPS ENS PASSA MÉS DE PRESSA QUAN ENS FEM GRANS? LA FÍSICA TÉ LA RESPOSTA:

Alguna vegada hem sentit que el temps transcorregut de manera més embranzida de la habitual? La física te la resposta sobre aquesta disfunció de la percepció:

El temps percebut per la nostra ment i el temps "del rellotge" són dos paràmetres totalment diferents i flueixen a diferents ritmes. Segons els estudis d’un físic, Adrian Bejan, el temps tal com l’experimentem representa els canvis percebuts en els estímuls mentals. Està relacionat amb el que veiem. A mesura que el temps de processament d'imatges canvia, també ho fa la nostra percepció del temps. D'alguna manera, cadascú de nosaltres té el seu propi "temps mental" no relacionat amb el pas d'hores, dies i anys en rellotges i calendaris.
El temps, doncs, passa a l'ull de la ment i està relacionat amb el nombre d'imatges mentals que el cervell troba i organitza, i amb l'estat del nostre cervell a mesura que envellim, la degradació cerebral a mesura que envellim influeix dràsticament en la percepció.

Com ho podem alentir?
Provar noves experiències fora la rutina ajuda a eleva els nivells de l’amigdala, causant així que aquest record es guardin la memòria de manera més permanent. El nostre cervell està acostumat a l’habitualitat, és per això que quan fem activitats per primer cop la memòria treballa més i més emmagatzemant dades i per això sembla que el temps passi més lent.
Centrar-se en una activitat i posar-hi tota l’atenció pot fer que aquest moments “durin més “





Sira Pol Fernandez



Públicat el dia 07/01/23
Modificada el dia 09/01/23
Consultada el dia 10/01/23

https://www.ccma.cat/324/per-que-el-temps-ens-passa-mes-de-pressa-quan-ens-fem-gransa-la-fisica-te-la-resposta/noticia/3203630/

Jana Claramunt Campo ha dit...

“LA VARIANT DE CÒVID QUE MÉS AMENAÇA A EUROPA NO VE DE LA XINA SINÓ DELS EUA”

La noticia tracta d’una nova variant a Nova York, Estats Units que sembla expandir-se a escala global al llarg de les properes setmanes i pot causar una nova onada de contagis, amb el consegüent augment d'hospitalitzacions.

Aquesta variant es diu XBB.1.5 i Estats Units indica que té una capacitat de contagi molt superior a la de qualsevol variant anterior i s'ha convertit ràpidament en la variant majoritària al país. Forma part de la família de variants òmicron, que es caracteritza per una alta capacitat de contagi i un risc menor de provocar complicacions greus en persones vacunades. XBB.1.5 sembla tenir una capacitat de propagació al voltant d'un 50% més gran que la variant BQ.1.1.

La previsió és que aquesta nova variant també arribi a Europa, ja que l'estat immunitari de la població és força similar entre els dos continents. En aquest moment, XBB.1.5 és probablement més perillosa que les variants que circulen a la Xina.

Aquesta variant té una major capacitat de propagació i això és degut a una mutació que li permet fixar-se millor a les cèl·lules que infecta. Concretament, la mutació F486P permet fixar-se millor al receptor ACE2 de les cèl·lules humanes. D'aquesta manera, la nova variant conserva l'alta capacitat d'evitar els anticossos de la variant XBB.1 i a més a més li suma una capacitat més gran d'infectar cèl·lules.

Les vacunes que s'administren ara a Espanya com a dosi de reforç es van dissenyar per immunitzar contra les variants de la família òmicron i protegeixen millor contra els coronavirus XBB que les vacunes que es van fer servir per a les dosis anteriors. Pero, la majoria d'anticossos monoclonals que s'han desenvolupat per reforçar la immunitat han deixat de ser eficaços contra les variants XBB.

El que preocupa és el fet que XBB.1.5 és el sublinatge d'òmicron més transmissible i amb més escapament immunitari

Els metges indiquen que hem de seguir en estat d’alerta ja que si es dongués el cas de que aquesta variant arriba a Europa, hem d’estar preparats per combatre-la.

He escollit aquesta notícia ja que ens parla d’un tema que encara que no se’n parli molt, segueix sent actual i que m’ha generat interès i preocupació a l’hora de llegir-la.

https://www.lavanguardia.com/ciencia/20230103/8666601/variante-covid-bxx-1-5-nueva-york-amenaza-europa.html
Noticia publicada: 03/01/2023
Noticia consultada: 10/01/23

Júlia Márquez Jorge

Claudia Cano ha dit...

VIRUS ANCESTRALS INTEGRATS EN L’ADN RESSUSCITEN I PROMOUEN L’ENVELLIMENT

El científic Juan Carlos Izpisua creu que eliminar les partícules víriques nocives de la sang podria retardar l'envelliment i millorar el curs de moltes malalties.

Segons ell, és clar que moltes d'aquestes seqüències [de virus integrades a l'ADN humà] comencen a descontrolar-se al llarg de les nostres vides i estan associades a moltes de les malalties actuals. Així doncs, s’ha observat que aquests virus endògens es poden reactivar i provocar la formació de partícules semblants als retrovirus dins de les cèl·lules responsables de l'envelliment i el càncer. I no només això, sinó que aquestes partícules es transmetin i arribin a altres cèl·lules més joves i facin que envelleixin també. Izpisua creu que suprimir aquestes partícules nocives “podria ajudar tant a millorar el curs de moltes malalties com a un envelliment més saludable”. El científic proposa la plasmafèresi, un procés que ja s’ha començat a utilitzar en hospitals. Aquest consisteix en una máquina externa que filtra la sang del pacient per eradicar substàncies perjudicials.

COMENTARI:
Crec que, tot i que en la medicina estem acostumats a trobar una solució per a una determinada malaltia o intentar evitar que es produeixi, aquest descobriment podria donar un altre punt de vista a la forma d'entendre la medicina. És per això que he triat aquesta notícia, a més, aquesta técnica ja ha sigut posada a prova amb ratolins, i els resultats han sigut un 30% més de durada de la seva vida. Crec que aquest podria ser un gran canvi en la medicina i en la forma de percebre-la.

Claudia Cano
10/1/2023

https://elpais.com/ciencia/2023-01-06/virus-ancestrales-integrados-en-el-adn-humano-resucitan-y-promueven-el-envejecimiento.html

Berta Puig ha dit...

https://www.ccma.cat/catradio/la-poma-de-newton/identifiquen-les-cellules-responsables-de-les-recaigudes-en-el-cancer-de-colon/noticia/3204670/

IDENTIFIQUEN LES CÈL·LULES RESPONSABLES DE LES RECAIGUDES EN EL CÀNCER DE CÒLON

Aproximadament una de cada 25 persones pot arribar a tenir càncer de còlon al llarg de la seva vida, aquí a Espanya se'n diagnostiquen uns 30.000 casos nous a l’any.
Per tractar el càncer de còlon s’utilitza el mètode de la quimioteràpia com en la majoria de càncers, que en un principi és la solució més efectiva que s’ha trobat.

Abans ens preguntavem per què una gran part de la gent que pateix càncer de còlon torna a recaure en el càncer.
S’ha trobat a partir de molts estudis en l'Institut de Ciència Biomèdica que algunes cèl·lules es mantenen en estat latent (cèl·lules que encara no presenten símptomes) i a vegades són capaces de reactivar-se després de rebre tractaments amb quimioteràpia i al llarg del temps provocar metàstasi (el càncer s'estén a altres parts del cos) perquè es fan resistents al tractaments.

En altres paraules, les cèl·lules mare del tumor tenen activa una proteïna concreta, Mex3a, que quan són tractades amb quimioteràpia, canvien el seu estat simulant les cèl·lules embrionàries (dels embrions) i després d’un període de temps sent latents es reactiven i es converteixen en cèl·lules resistents. Això permet que el tumor es regeneri i s’extengui per altres parts del cos.

Actualment, estan estudiant i buscant nous tractaments com a noves alternatives terapèutiques per a aquests malalts en l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques.


Noticia publicada al 09/01/23 i ha estat observada el dia 10/01/23

Berta Puig

Biel Santaularia ha dit...

NOTÍCIA CIENTÍFICA

TÍTOL
Els Estats Units aprova el fàrmac contra l'Alzheimer de Biogen i Eisai

RESUM
L'Administració d'Alimentació i Medicaments dels Estats Units ha aprovat el medicament lecanemab, el fàrmac contra l'Alzheimer desenvolupat per la farmacèutica nord-americana Biogen i la japonesa Eisai, per a pacients a les etapes més primerenques de la malaltia. Aquest pretén frenar el deteriorament, mitjançant l'eliminació de grumolls enganxosos de la proteïna cerebral tòxica anomenada beta amiloide. Uns dies abans de presentar-ho van fer un experiment amb 1700 persones que patien la malaltia i les dades confirmen que els pacients van reduir un 27% el deterioro cognitiu, tot i que 2 pacients van morir per hemorràgia cerebral, tot i que no s'ha confirmat que el culpable sigui el fàrmac.

COMENTAR
Penso que pot ser un dels descobriments més importants fins a la decadà sobre l'Alzheimer , a sobre de que pot ajudar molt a les persones que pateixin la malaltia i a les seves famílies. A part que és un avenç magnífic per al món medicinal, ja que tan sols és el segon fàrmac aprovat per a la malaltia i el primer no va ser gaire efectiu, perquè va tindre moltes contres i molts efectes secundaris. A més, és una alternativa als tractaments actuals que només ajuden símptomes, però no tracten la causa subjacent. Tot i que encara queda molt per investigar, aquesta vacuna representa una gran esperança per a les persones afectades per l'Alzheimer i les famílies.

WEBGRAFIA
https://elpais.com/sociedad/2023-01-06/la-fda-estadounidense-aprueba-el-farmaco-contra-el-alzheimer-de-biogen-y-eisai.html
Publicació de la notícia al diari el 6 de gener, actualitzada al 9 de gener i consultada el 10 de gener.
Publicat a l'adn-dna el 12 de gener.

Biel Santaulària Cruz

Ivet Asensio ha dit...

ÉS POSSIBLE ESBORRAR RECORDS TRAUMÀTICS?

Aquesta notícia, publicada l'1 de gener de 2013, es planteja si hi ha alguna possibilitat d'esborrar records traumàtics de la nostra memòria. El nostre cervell tendeix a guardar tots aquells records dolents que en moltes ocasions ens generen trastorns psicològics com l'estrès posttraumàtic. La raó per la qual això passa, és degut a la relació que tenen les experiències amb les emocions i és per això que el cervell les emmagatzema com a recurs de supervivència. Tot i que no hi ha una solució clara per esborrar aquesta part de la memòria, els nous avenços en la neurociència ens demostren que la llum i el soroll són peces clau en el manteniment de la nostra memòria i que la falta o la variació en algun d'aquests dos factors provoca un canvi en la memòria. El dia d'avui s'ha investigat que hi ha fàrmacs ja existents que, si es prenen just en el moment posterior a l'experiència, poden servir de gran ajuda en l'eliminació d'aquesta.

COMENTARI

És important saber i estudiar més coses sobre el nostre cervell i com funciona, i per això he escollit aquesta notícia. Crec que és crucial invertir en estudis que analitzin el funcionament del nostre cervell per poder entendre més bé com ens comportem i per què. Si bé és cert, i en la notícia ho demostra, que no tenim la certesa que el que sabem fins ara sigui cert, això no ens ha d'impedir continuar estudiant-ho.

IVET ASENSIO.
REFERÈNCIA: https://www.bbc.com/mundo/noticias-63834398

Mariona Vila ha dit...

IDENTIFIQUEN LES CÈL·LULES RESPONSABLES DE LES RECAIGUDES EN EL CÀNCER DE CÒLON

Els pacients que pateixen càncer de còlon solen ser tractats amb quimioteràpia i està comprovat que és efectiva en molts pacients. Tot i això, molts tenen recaigudes després del tractament.

Els científics de l'institut de Recerca Biomèdica han descobert que algunes cèl·lules implicades en aquesta malaltia es mantenen en estat latent i al llarg del temps són capaços de reactivar-se, pot provocar metàstasi, ja que es fan resistents en aquest tipus de tractaments. La proteïna que s'activa s'anomena Mex3a, quan són tractades amb quimioteràpia canvien a un estat que simula les cèl·lules embrionàries i després d'un període de latència es reactiven i es fan resistents.

Els investigadors han pogut veure l'evolució d'aquestes cèl·lules, ja que han estudiat la proteïna Mex3a en organoides, que són petits càncers derivats de pacients. Es poden cultivar en laboratori i es reprodueixen. S'ha pogut observar la reacció al tractament amb quimioteràpia. S'ha treballat amb ratolins i els resultats s'han contrastat amb pacients.

En la investigació dels científics, han demostrat que la immunoteràpia primerenca, anterior a la cirurgia, pot eliminar aquestes cèl·lules persistents abans que comencin a estendre's.

Personalment, he triat aquesta notícia, ja que la trobo interessant i, per altra banda, aquest tema em va cridar l'atenció pel fet que és un dels càncers amb més mortalitat al món. Trobo que aquesta notícia és important a l'hora de tenir un petit coneixement sobre aquesta malaltia per què la pot patir qualsevol persona de qualsevol edat i sexe. S’ha de tenir en compte que en el càncer un cop en superes un el més probable és que quedi alguna cèl·lula latent en l’organisme, aleshores tard o d’hora pot ser que aquesta cèl·lula es reactivi en el mateix o en un altre òrgan.

https://www.ccma.cat/catradio/la-poma-de-newton/identifiquen-les-cellules-responsables-de-les-recaigudes-en-el-cancer-de-colon/noticia/3204670/

Notícia del 9 de gener del 2023 i capturada el 10 de gener 2023

-MARIONA VILA

Unknown ha dit...

Qué es el sarcoma de Ewing, el cáncer que sufría Elena Huelva, la joven española que visibilizó en redes sociales su combate contra la enfermedad


És trist i commovedor el que li va passar a la jove influencer espanyola Elena Huelva. El seu testimoni de lluita contra el càncer va ser inspirador i impactant per a milers de seguidors. El sarcoma d'Ewing és una forma rara de càncer que afecta principalment nens i joves, i el diagnòstic d'aquesta malaltia requereix tècniques avançades, com l'anàlisi de material genètic. El tractament per a aquest càncer és complicat i sovint inclou una combinació de radioteràpia, quimioteràpia i cirurgia, encara que no sempre és possible guarir-lo si s'ha propagat. És important que algú amb símptomes similars recorri a un veritable especialista per a un diagnòstic oportú i tractament adequat.
Aquesta notícia és una tràgica història de com una noia va lluitar amb valentia i tenacitat contra el càncer durant quatre anys. Elena Huelva, una influencer espanyola de 16 anys, va ser diagnosticada amb un sarcoma d'Ewing, una forma rara de càncer que afecta principalment adolescents i joves. Tot i tots els seus esforços, no va poder vèncer la malaltia i la seva família va anunciar la seva mort dimarts. Aquesta notícia ens recorda la importància de la investigació, el diagnòstic i el tractament de la malaltia. A més, és una trista mostra de la dura realitat de la lluita contra el càncer i la fragilitat de la vida humana. L'actitud valenta i positiva d'Elena Huelva inspirarà moltes persones.

https://www.bbc.com/mundo/noticias-64165127


Nom del diari: BBC NEWS
Data de publicació: 4 de gener de 2023
data de la recerca: 10 i 12 de gener de 2023
Nom de l’escriptor d’aquesta noticia: Anonim


Eloi Codina Cerón

Unknown ha dit...


El món va quedar sorprès amb les noves imatges de l'univers preses pel poderós telescopi espacial James Webb, l'instrument llançat per la NASA, l'Agència Espacial Europea (ESA) i l'Agència Espacial Canadenca que continuarà aportant descobriments durant dècades.


L'ESA planeja llançar el 2023 el telescopi Euclid, que entrarà en òrbita solar durant sis anys per crear un mapa en 3D de l'univers. Per part seva, l'Agència d'Exploració Aeroespacial del Japó desenvolupa una missió que detectarà la radiació de raigs X d'estrelles i galàxies distants.

Personalment, he triat aquesta notícia, ja que la trobo interessant i, per altra banda, aquest tema em va cridar l'atenció pel fet que és un de que m'agrada saber molt el que pasa fora de la terra. Trobo que aquesta notícia és important a l'hora de tenir un petit coneixement sobre l'univers.

Bernat Oliva
https://www.bbc.com/mundo/noticias-64080823
10/01/2023

Marc Recasens ha dit...

LA FORÇA D'UN LLAMP CREA UN NOU MATERIAL AL DESERT DE NEBRASKA MAI IDENTIFICAT FINS ARA

La noticia que he escollit tracta sobre el descobriment d’un quasimetall, per posar-nos en context, aquest blog va ser publicat el dia tres d’aquest any. El responsable directe es Luca Bindi, un geòleg italia reconegut per la seva experiència, amb càrrecs importants a Florencia.

Va succeir a Nebraska, en una zona de dunes de Sand Hill, on un llamp va caure xocant amb un mineral, el curiós és el que va provocar. La fusió entre la sorra, la temperatura i el mineral. Aquest nou material extraordinari, son originaris de l’espai principalment, que s’utilitzen en fonts industrials molt potents que en gran part va descobrir ell 15 anys abans. Son metalls de composició inusual amb fets com el del llamp, que viatjava a 1.700 graus centígrads

Aquest quasimetall obra un capítol nou en aquest sector. Concretament, es tracta d’un quasicristal d’una simetria dodecagonal prohibida per la cristal·lografia periòdica i sense una composició concreta.

Els primers identificats eren provinents de l’espai, curiosament aquests elements tenen els seus àtoms en forma de mosaic, en patrons regulars que mai no es repeteixen, a diferència dels metalls normals. El descobriment va ser fet pel Premi Nobel Dan Schechtman. Les primeres restes descobertes van ser per meteorits, aproximadament fa 15 anys. Com aquells materials tenen propietats fora de l’extraordinari, el propi Luca exclama que els processos son recollits en condicions extremes de pressió i temperatura en nanosegons.

Es formen de manera involuntària, per factors antropogènics. Científicament, el llamp al fondre el cablejat elèctric i sumar-se amb la sorra va formar una fulgurita, una formació un tant estranya i peculiar. Dins d’aquesta fulgurita es van trobar les poques restes del quasimetall.

El desavantatge és que venen en quantitats que no son al 100% aprofitables com ens agradaria. Com indica Bindi, s’ha de centralitzar la búsqueda i orientar-la en materials d'aquest tipus per trobar maneres d’obtenció més extenses per millorar sectors com l’industrial que tenen varies aplicacions. Bàsicament, fonts de sintetització per formar nosaltres mateixos els quasicristalls i expandir-los arreu del mon.

Aquesta es la recerca de Luca Bindi i crida al mon, als geolegs en sí, per aprofitar-se d’un dels primers descobriments d’aquest any.

https://www.ccma.cat/324/la-forca-dun-llamp-crea-un-nou-material-al-desert-de-nebraska-mai-identificat-fins-ara/noticia/3204787/
data d’observació: 10 de gener.

Eudald Balsells ha dit...

L'enllaç:
https://www.ccma.cat/324/descobreixen-una-nova-membrana-al-cervell-que-protegiria-contra-infeccions/noticia/3205216/

La notícia la qual he triat es tracta de que descobreixen una nova membrana al.cervell que protegiria contra infeccions.Sempre s'havia dit que hi havien tres membranes que envoltaven el cervell però un estudi fet pels universitaris de Copenhaguen i de Rochester van descobrir que hi havia una quarta membrana anomenada SLYM, que fa de barrera protectora contra infeccions i de plataforma de vigilància. Per altre banda també ajuda a eliminar residus tòxics i obre les portes a noves investigacions.
Comentari Personal:
He escollit aquesta notícia perquè m'ha semblat molt interessant i molt atractiva i és algo que ens afecta i ens pot ajudar molt avui en dia i en el futur.

Irena Miquel ha dit...

EL MAMÍFER QUE POT SER CLAU PEL TRACTAMENT DEL CÀNCER I DE L'ENVELLIMENT

Aquest mamífer és un Heterocephalus glaber, conegut com una rata talp nua. El que intriga més als zoòlegs i els investigadors és que com pot ser que unes criatures d’una mida petita poden ser resistents a malalties cròniques com la diabetis.
Ara una investigació revela que poden ser clau per tractaments com el càncer i l'envelliment.

La rata talp nua, s’origina de les zones tropicals càlides del nord d'Àfrica i viuen en grans colònies sota terra amb una diversitat de túnels. I amb això viuen amb un baix nivell d’oxigen i durant més temps. Aquestes colònies subterrànies també és una forma de supervivència, ja que es protegeixen de la pluja i de temperatures extremes.

Tot i que el temps va passant, no hi ha canvis significatius en cap aspecte (de salut i físicament)
La principal mort d’aquestes rates són les lluites que hi ha entre elles mateixes, o bé en estat silvestre, és la depredació d’animals com les serps.

La raó del perquè les rates talp nues eviten el càncer és un misteri, s’han comentat diverses hipòtesis durant els anys, però cap ha estat sòlida.
Segons una hipòtesi, elles tenen un mecanisme anticancerós anomenat senescència (= envelliment biològic) cel·lular, que evita que les cèl·lules malaltes es divideixin.
També diuen que la raó es centra en la forma del seu cos, i d’altres que diuen que en les seves condicions presenten una cèl·lula inclosa al sistema immunitari que és resistent al càncer.

IRENA Miquel Mir
Data publicada: 9 de Gener (2023) pel Frankie Adkins al BBC Future
Dia observació: dimarts 10 de Gener (2023)
Enllaç:https://www.bbc.com/mundo/vert-fut-64155505

Unknown ha dit...

Qué es el sarcoma de Ewing, el cáncer que sufría Elena Huelva, la joven española que visibilizó en redes sociales su combate contra la enfermedad


És trist i commovedor el que li va passar a la jove influencer espanyola Elena Huelva. El seu testimoni de lluita contra el càncer va ser inspirador i impactant per a milers de seguidors. El sarcoma d'Ewing és una forma rara de càncer que afecta principalment nens i joves, i el diagnòstic d'aquesta malaltia requereix tècniques avançades, com l'anàlisi de material genètic. El tractament per a aquest càncer és complicat i sovint inclou una combinació de radioteràpia, quimioteràpia i cirurgia, encara que no sempre és possible guarir-lo si s'ha propagat. És important que algú amb símptomes similars recorri a un veritable especialista per a un diagnòstic oportú i tractament adequat.
Aquesta notícia és una tràgica història de com una noia va lluitar amb valentia i tenacitat contra el càncer durant quatre anys. Elena Huelva, una influencer espanyola de 16 anys, va ser diagnosticada amb un sarcoma d'Ewing, una forma rara de càncer que afecta principalment adolescents i joves. Tot i tots els seus esforços, no va poder vèncer la malaltia i la seva família va anunciar la seva mort dimarts. Aquesta notícia ens recorda la importància de la investigació, el diagnòstic i el tractament de la malaltia. A més, és una trista mostra de la dura realitat de la lluita contra el càncer i la fragilitat de la vida humana. L'actitud valenta i positiva d'Elena Huelva inspirarà moltes persones.


Nom del diari: BBC NEWS
Data de publicació: 4 de gener de 2023
data de la recerca: 10 i 12 de gener de 2023
Nom de l’escriptor d’aquesta noticia: Anonim
Link de la noticia: https://www.bbc.com/mundo/noticias-64165127



- Eloi Codina Cerón

Noa Alamo ha dit...

KRAS, LA PROTEÏNA "MALEÏDA" DEL CÀNCER QUE ÉS L'OBJECTIU DE LES INVESTIGACIONS PER ALS TRACTAMENTS MODERNS.

Quan una cèl·lula pateix una mutació en el seu estat regular de creixement i divisió es pot convertir en una cèl·lula tumoral. Si aquesta mutació és detectada pel sistema immunitari o ella mateixa és mort no passa res, però si passa inadvertida pot produir un càncer.
Un dels oncogens que es troba en diversos tumors mutats és el KRAS, està mutada aproximadament en un 25% dels càncers, per això és motiu d'estudi des de fa molts anys, el que s'intenta és bloquejar aquesta mutació, però fer-ho directament ha comportat tractaments amb gran toxicitat i molta complexitat pel mateix funcionament de la proteïna.
Actualment hi ha varis assajos per vèncer aquesta proteïna o inhibir-la, altres alternatives ha estat treballar sobre altres proteïnes que faciliten l'activació d'aquesta, però algunes són necessàries per a altres funcions fisiològiques i això complica el procés.
L'objectiu principal és millorar els inhibidors ja creats. La combinació entre ells, o amb diferents fàrmacs antitumorals, podria ajudar no només a dissenyat teràpies més eficients, sinó també a evitar resistències farmacològiques.
Altres objectius és trobar nous inhibidors que permetin silenciar KRAS, independentment de la seva mutació. Una de les estratègies innovadores és la immunoteràpia, utilitzar el propi sistema immunitari de la persona per combatre les cèl·lules tumorals amb una o més immunicions.
També crear vacunes, o sigui, glòbuls blancs del pacient programats per atacar les cèl·lules malignes i la teràpia genètica també podria ser una opció.
En definitiva el desenvolupament de fàrmacs efectius per bloquejar KRAS suposarà un gran avanç en la curació del càncer.

Em sembla molt interessant la noticia, l'avanç que pot portar l'estudi de la genètica per la prevenció o cura de certes malalties. La investigació en aquest camp és indispensable per anar millorant en la medicina i donar, la curació, o com a mínim la millora de qualitat de vida envers els tractaments més específics que es puguin especialitzar.

link de la noticia: https://www.bbc.com/mundo/noticias-64147847
Nom del diari: BBC NEWS
Data de publicació: 3 de gener de 2023
Data de la recerca: 10 i 12 de gener de 2023
Nom de l'escriptor d'aquesta notícia: Rosana Simón Vázquez y Lara Diego González. The Conversation

Noa Alamo Martínez

Unknown ha dit...

Elena Huelva va ser una jove influencer espanyola que va lluitar durant quatre anys contra el sarcoma d'Ewing, un tipus rar de càncer que afecta principalment nens i joves. El sarcoma d'Ewing es troba principalment a la pelvis, el fèmur i la canyella, i els símptomes inclouen dolor als ossos, bonys o inflor, temperatura alta persistent, cansament i pèrdua de pes involuntària. El diagnòstic d'aquesta malaltia es fa a través de proves de raigs X, anàlisi de sang, tomografies, biòpsies òssies i exploració per emissió de positrons (
PET). El tractament es basa en una combinació de radioteràpia, quimioteràpia i cirurgia, i aproximadament 6 de cada 10 persones viuen almenys 5 anys després del diagnòstic. Tristament, Elena va morir dimarts, deixant una gran empremta als milers de seguidors que l'admiraven per la seva honestedat i positivisme.

Esta notícia és una trista però important història que ens recorda la importància de prendre seriosament la salut i el diagnòstic precoç de les malalties. És inspirador veure com Elena Huelva va enfrontar el seu càncer amb valentia i optimisme, visibilitzant la seva experiència en les xarxes socials per ajudar als altres. La seva història és una lliçó sobre com aprofitar els moments per estimar els teus éssers estimats i tenir cura de la teva salut.

Font: BBC News
Data de publicació: 4 de gener de 23
Data consultada: 12 de gener
Escriptor: Anonim