Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dimecres, 13 d’octubre del 2010

91- La ciència de la salut (capítol 11)

Valentí Fuster
Comentaris sobre el llibre La ciéncia de la salut realitzats pels alumnes de biologia humana de 2n de batxillerat. En aquest post es comenta el capítol: 

                                   11- Proteïnes. Carnívors per vocació


Per ampliar informació sobre el cos humà i la salut es pot consultar en l’aula virtual adn-dna.net els següents cursos:

B02- La química de la vida
B10- El cos humà:anatomia i fisiologia
B11- La nutrició humana 

Els comentaris sobre el capítol 11 es faran públics el proper dilluns 18 d'octubre.

20 comentaris:

Anònim ha dit...

11. PROTEÏNES. CARNÍVORS PER VOCACIÓ

- Les proteïnes són bàsiques pel cos humà, tenen múltiples i vitals funcions. Per exemple, l’hemoglobina és una proteïna que transporta l’oxigen en la sang per tal que aquest arribi a tot el cos.
- Les proteïnes estan constituïdes per aminoàcids, dels quals n’hi ha 22 tipus, que es combinen entre elles i poden fer moltísimes proteïnes diferents. D’aquests només 14 els pot sintetitzar el cos humà, els altres 8 s’han d’ingerir en la dieta. Són anomenats aminoàcids essencials. Es troben en aliments com la carn, el peix, els ous o la llet.
- L’augment excessiu de proteïnes pot provocar una sobrecarga en els ronyons, també afavoreix la pèrdua de calci als ossos i augmenten el risc d’osteoporosi.
- El fet d’incorporar carn a la nostra dieta, va fer que augmentes el volum cerebral dels nostres avantpassats.
- Tant el peix com la carn contenen els 8 aminoàcids essencials, però la carn a diferència del peix en excés conté greixos que afavoreixen malalties cardiovasculars, en canvi el peix les evita.
- El peix es pot dividir en peix blanc (com el rap, el llenguado, el lluç) o en peix blau (com el salmó, la tonyina o les sardines), tots porten proteïnes i greixos omega-3. La diferència entre els dos peixos està en la quantitat de greix que porten. El peix blau conté més omega-3. Però si es vol evitar problemes d’obesitat és millor el blanc.
- Els greixos del peix acumulen substàncies tòxiques com el mercuri i poden ser perjudicials, tot i que no se sap les quantitats en que comencen a ser perillosos per la salut.
- Hi ha la carn vermella (bou, xai...) o carn blanca (pollastre) o carn de porc. La vermella conté molt ferro, però al mateix temps no s’ha de prendre en abundància a causa de la presencia de greixos saturats que pugen el nivell de colesterol dolent (LDL).
- En canvi la carn blanca conté menys greixos saturats i més de insaturats (més saludables).
- La fruita seca com les ametlles, les avellanes o les nous, porten moltes proteïnes.
- L’únic vegetal que ofereix les proteïnes d’alt valor biològic, és la soja, que pot proporcionar tantes proteïnes i tan bones com les de la carn i a més no pujar els nivells de colesterol.

Vero Torras
2n Batxillerat B

Anònim ha dit...

PROTEÏNES. CARNÍVORS PER VOCACIÓ
- La majoria dels vegetarians el seu risc de patir colesterol disminueix considerablement.
- És important saber que la carn aporta una quantitat important de proteïnes molt necessàries per al nostre organisme.
- Hi ha una gran quantitat de proteïnes que realitzen funcions variades (proteïnes de transport, com ara l’hemoglobina que transporta l’oxigen a la sang; proteïnes hormonals, proteïnes del sistema immunitari.
- Les proteïnes també poden ser utilitzades com a font d’energia en cas molt extrem.
- Els aminoàcids són els monòmers de les proteïnes. Hi ha 22 tipus d’aminoàcids, 8 dels quals no poden ser sintetitzats pel nostre cos. Així doncs, han de ser introduïts mitjançant la dieta (aminoàcids essencials).
- No és necessari consumir més d’un gran diari de proteïnes per quilo de pes. Les proteïnes en accés poden provocar la pèrdua de calci en els ossos. El problema ve donat pel fet que les proteïnes solen anar acompanyades d’àcids grassos saturats.
- El peix blanc i el peix blau aporten moltes proteïnes. La diferencia es troba en la quantitat de greixos. És preferible el peix blau.
- La carn vermella aporta molt ferro però també aporten greixos saturats. El consum en accés pot provocar càncer de còlon.
- Els embotits porten una gran quantitat de greixos.
- Els fruits secs, els llegums, espaguetis, patates i l’enciam són una altra font d’aportació de proteïnes.
- Així doncs, una dieta vegetariana és saludable perquè es redueix el risc de patir alguns tipus de malalties cardiovasculars però també poden causar-ne d’altres (anèmia i deficiències de proteïnes).
- Es tracta de seguir una dieta equilibrada i variada sense excés de calories i greixos saturats.

Carla González

Elisabet ha dit...

11. PROTEÏNES. CARNÍVORS PER VOCACIÓ
- Les proteïnes són essencials a la nostra dieta ja que formen part de l’estructura del cos humà. (sistema hormonal, immunitari...) i també, són font d’energia quan no hi ha reserves de greixos i glúcids. Les nostres cèl•lules necessiten 22 aminoàcids diferents: 8 els hem d’ingerir, són els essencials.
- Aliments rics en proteïnes: carn, peix, ous, llet i soja.
- Conseqüències de ingestió de proteïnes en excés: problemes als ronyons, pèrdua de calci als ossos, risc d’osteoporosi, risc de patir atacs de gota (excés d’àcid úric).
- Un excés de proteïnes és acompanyat per un excés de greixos, sobretot en aliments d’origen animal. Com en hamburgueses i salsitxes, ous, formatges i altres. Els greixos provoquen: augment colesterol LDL, augment risc cardiovascular, malalties neurodegeneratives i alguns càncers.
- La carn, sobretot bovina, té molt greix. En canvi, el peix és més saludable.
- El peix té omega-3 que és molt saludable. El peix blanc (rap, llenguado, lluç, bacallà) és més sa per perdre pes. El peix blau (tonyina, sardines, salmó) és millor per tenir una dieta saludable perquè té més omega-3. Si els peixos són grans, acumulen tòxics, per tant, millor petit com el verat o la sardina. Cal prendre’n 2 vegades per setmana. El marisc té poc greix però no cal abusar.
- La carn vermella de vedella, bou i xai té molt ferro, però també, té molts greixos saturats i puja el nivell de colesterol. Cal prendre’n un cop per setmana. La carn blanca del pollastre o el gall d’indi té menys greixos saturats i se’n pot prendre diverses vegades a la setmana. La carn de porc és intermèdia i se’n pot consumir 2 vegades a la setmana. Els embotits tenen encara més greix.
- Altres fonts de proteïnes són: la fruita seca (cacaus, ametlles, pistatxos, nous, avellanes), productes d’origen vegetal (llegums, soja, espaguetis, patates, enciam). Però, el cos les aprofita pitjor que les animals. A més a més, no contenen tots els aminoàcids, excepte la soja que els té tots i a més a més, no augmenta el risc cardiovascular com la carn.
- Ser vegetarià o no no ens farà tenir una millor salut, sinó seguir una dieta correcta que inclogui carn i peix en la mesura corresponent.
E. Domènech
2n Batx.

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 11: Proteïnes. Carnívors per vocació
-El nostre organisme està format per proteïnes la majoria de les quals provenen de la carn; aquestes constitueixen l’organisme, les utilitzem com a hormones, com a transport entre òrgans i ocasionalment com a font d’energia.
-Les proteïnes estan formades per aminoàcids; n’hi ha 22 de diferents, 14 dels quals els pot fabricar el propi cos i els 8 restants són essencials i s’obtenen de la carn, el peix, els ous, la llet i la soja.
-Sobredosis de proteïnes:
Això comporta una major actuació dels ronyons que en alguns casos pateixen sobre càrrega perquè han d’eliminar l’excés d’urea en sang i poden resultar malmesos. També pot provocar pèrdua de calci dels ossos que augmenta el risc d’osteoporosi. Però el verdader problema és la quantitat de greixos saturats que es mengen juntament amb les proteïnes d’origen animal; aquests fan augmentar LDL en sang i el risc de malalties cardiovasculars.
Els primers humans van aparèixer quan van incorporar carn a la seva dieta, perquè les proteïnes d’aquesta els va permetre desenvolupar el seu cervell-
-Carn o peix
En la carn, sobretot bovina, predominen els greixos saturats que augmenten el LDL i multipliquen el risc cardiovascular.
El consum de peix disminueix el risc cardiovascular gràcies als omega-3 que conté.
-Peix blanc o blau
Tots els peixos contenen els aminoàcids essencials i aporten greixos omega-3. La diferència és que el peix blau aporta molt més omega-3, si es vol reduir el risc cardiovascular s’aconsella el blau, i si es vol perdre pes, el blanc, perquè té menys greixos. Però els peixos acumulen tòxics als seus greixos i no se sap quina és la quantitat de consum de peix que passa de ser saludable a perjudicial.
El marisc amb moderació aporta proteïnes d’alta qualitat sense perjudicar els nivells de colesterol.
-Carn vermella o blanca
La carn vermella té molt ferro que és absorbit amb facilitat per l’organisme. Però porta greixos saturats que fan augmentar el LDL i també pot provocar càncer colorectal, d’estómac, esòfag i pit.
L’aviram conté més greixos insaturats i menys greixos saturats que la carn vermella.
La carn de porc es troba en un punt intermedi entre la carn vermella i l’aviram. Però els embotits contenen mols més greixos saturats i s’han de prendre amb moderació.
-Altres fonts de proteïnes
Com la fruita seca, llegums, espaguetis, patates i enciam.
Però el cos humà aprofita molt millor les proteïnes animals que vegetals, i per això s’han de saber combinar bé els vegetals per aconseguir els 8 aminoàcids essencials. Però la soja aporta proteïnes d’alt valor biològic, tan bones com la de la carn.
-Ser o no ser vegetarià
Ser vegetarià no és garantia de salut. S’ha de procurar tenir una dieta variada, sense excessos de calories, amb vegetals abundants i pocs greixos saturats.

Henar Guerra

Anònim ha dit...

PROTEÏNES. CARNÍVORS PER VOCACIÓ

-Una dieta estrictament vegetariana, pot portar a la mancança d’algun aminoàcid, excepte si es combina per obtenir suficients aminoàcids essencials.

-A la carn, predominen els greixos saturats que necessitem en quantitats petites, ja que en excés, augmenten el colesterol dolent i augmenten el risc cardiovascular.

-El peix no augmenta el risc d’accidents cardiovasculars, i a més el redueix.

-Dins del peix trobem el blanc i el blau, però és preferible el blanc perquè aporta més omega-3. Però tenen un inconvenient: acumulen substàncies tòxiques.

-Dins de la carn trobem la vermella i la blanca. La vermella aporta molt de ferro, però un consum en excés pot provocar càncer colorectal.

-També podem aportar proteïnes mitjançant els fruits secs, els productes d’origen vegetal (llegums, l’enciam...)

-Finalment, cal dir que ser vegetarià no assegura salut, sinó que també es pot tenir una bona dieta menjant carn i peix.

Noelia Ll.

Anònim ha dit...

PROTEÏNES. CARNÍVORS PER VOCACIÓ.

• La carn és la principal font de proteïnes.
• Tots els òrgans del nostre organisme estan fets de proteïnes.
• Les proteïnes tenen múltiples funcions: transportar, formar hormones, defensar i fins i tot ser font d’energia en casos extrems. Per tant, necessitem les proteïnes per viure, tot i que no cal en molta quantitat.
• Hi ha 22 aminoàcids necessaris per les cèl•lules per fabricar proteïnes per l’organisme. Però el cos només en pot sintetitzar 14; els altres 8 són aminoàcids essencials (s’han d’ingerir a través de la dieta).
• Els aminoàcids essencials són abundants en aliments d’origen animal (carn, peix, ous, llet...). Els aliments vegetals no contenen tots els aminoàcids essencials, excepte la soja.
• A vegades, un excés de proteïnes pot portar a una sobrecàrrega per als ronyons i també pot afavorir la pèrdua de calci dels ossos. A més, les proteïnes sempre van acompanyades per greixos i molta quantitat pot ser perjudicial.
• Tan el peix com la carn aporten proteïnes, però la carn conté a més un tipus de greix que amb molta quantitat és dolent i el greix del peix és més saludable. Però tot i així, el consum de peix acumula substàncies tòxiques a l’organisme.
• El peix blau té més greix i el peix blanc en conté menys. Per altre banda, el marisc conté molt colesterol.
• La carn vermella conté molt ferro i és recomanable consumir-ne un cop per setmana.
• La carn blanca té uns greixos més saludables i es pot consumir més freqüentment.
• La carn de porc no es tan perjudicial com la vermella ni tan saludable com la blanca, per tant es pot consumir 2 cops per setmana. Per altre banda hi ha els embotits que porten més quantitat de greix.
• Altres fonts de proteïnes són els fruits secs, els llegums, els espaguetis, les patates...
• No cal fer-se vegetarià per estar sa, només cal una dieta variada, sense excessos de calories, amb vegetals abundants i prou proteïnes per l’organisme.

Anna F. - 2n A BATX.

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 11. PROTEÏNES. CARNÍVORS PER VOCACIÓ
-Les proteïnes són essencials per al nostre organisme ja que tenen una gran funcionalitat.
Les proteïnes són polímers d’aminoàcids o d’aquests n’hi ha de 22 tipus, que entre ells es combinen i poden donar una gran varietat de proteïnes. D’aminoàcids però n’hi ha 8 que són essencials, és a dir que s’han d’ingerir en la dieta i es poden trobar en la carn, el peix o la llet.
- Les proteïnes però s’han de consumir moderadament ja que un excés en el nostre organisme podria provocar una sobrecarga als ronyons, augmentar el risc d’osteoporosi o afavorir la pèrdua de calci en els ossos.
- En el moment en que es va començar a incorporar carn a la dieta el volum cerebral dels avantpassat va augmentar.
- Si comparem la carn i el peix, els dos aliments contenen els 8 aminoàcids essencials, però amb la diferència que la carn conté greixos que poden provocar malalties cardiovasculars.
- Hi ha dos tipus de peix:
* Blanc: rap, llenguado i lluç.
* Blau: salmó, tonyina i sardines.
Tots dos contenen proteïnes i greixos omega 3. Però també poden contenir contaminants tòxics com el mercuri i la seva ingestió pot ser mortal per a la salut però encara s’estàestudian fins a quines quantitats posen en perill la vida humana.
- De carn hi ha tres tipus:
• Vermella: bou, xai. Conté molt ferro però també un alta quantitat de greixos saturats, per tant la seva consumició ha de ser molt moderada.
• Blanca: pollastre. Porta menys greixos saturats i més d’insaturats(saludables).
• Carn de porc. És un entremig entre la carn vermella i la blanca.
També cal esmentar els embotits, que porten molts més greixos, ara bé aquest fet també depèn d’on s’hagi criat l’animal.
- Altres fonts de proteïnes poden ser la fruita seca com les ametlles, les avellanes o les nous.
- Finalment cal a dir que una dieta vegetariana no és sinònim de salut sinó que perquè la nostra salut sigui òptima hem de consumir de tot i en moderació.

Anna Solà
2n Batx. B

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 11. PROTEÏNES. CARNÍVORS PER VOCACIÓ
-Les proteïnes són essencials per al nostre organisme ja que tenen una gran funcionalitat.
Les proteïnes són polímers d’aminoàcids o d’aquests n’hi ha de 22 tipus, que entre ells es combinen i poden donar una gran varietat de proteïnes. D’aminoàcids però n’hi ha 8 que són essencials, és a dir que s’han d’ingerir en la dieta i es poden trobar en la carn, el peix o la llet.
- Les proteïnes però s’han de consumir moderadament ja que un excés en el nostre organisme podria provocar una sobrecarga als ronyons, augmentar el risc d’osteoporosi o afavorir la pèrdua de calci en els ossos.
- En el moment en que es va començar a incorporar carn a la dieta el volum cerebral dels avantpassat va augmentar.
- Si comparem la carn i el peix, els dos aliments contenen els 8 aminoàcids essencials, però amb la diferència que la carn conté greixos que poden provocar malalties cardiovasculars.
- Hi ha dos tipus de peix:
* Blanc: rap, llenguado i lluç.
* Blau: salmó, tonyina i sardines.
Tots dos contenen proteïnes i greixos omega 3. Però també poden contenir contaminants tòxics com el mercuri i la seva ingestió pot ser mortal per a la salut però encara s’estàestudian fins a quines quantitats posen en perill la vida humana.
- De carn hi ha tres tipus:
• Vermella: bou, xai. Conté molt ferro però també un alta quantitat de greixos saturats, per tant la seva consumició ha de ser molt moderada.
• Blanca: pollastre. Porta menys greixos saturats i més d’insaturats(saludables).
• Carn de porc. És un entremig entre la carn vermella i la blanca.
També cal esmentar els embotits, que porten molts més greixos, ara bé aquest fet també depèn d’on s’hagi criat l’animal.
- Altres fonts de proteïnes poden ser la fruita seca com les ametlles, les avellanes o les nous.
- Finalment cal a dir que una dieta vegetariana no és sinònim de salut sinó que perquè la nostra salut sigui òptima hem de consumir de tot i en moderació.

Anna Solà
2n Batx. B

Mario ha dit...

11- Proteïnes. Carnívors per vocació

El nostre cos necessita dels 22 aminoàcids per sobreviure, paro d’aquests només en produeix per ell mateix 14 per tant, la resta els ha d’ingerir. Aquests són els anomenats aminoàcids essencials.
Però això no vol dir que s’hagin d’ingerir grans quantitats de proteïnes per obtenir de tots tipus sinó mantenir una dieta més o menys adaptable depenent de quines proteïnes essencials es necessiten.

Carn o peix?

En el sector de les carns, en les de vaca hi predominen els greixos saturats, que en el cos el seu excés eleva el colesterol dolent i multiplica el risc d’un accident cardiovascular.
A diferència del peix, que un consum habitual no augmenta el risc d’accident cardiovascular sinó que el redueix.

El dilema del peix: blanc o blau?

Tots dos contenen omega-3 però la diferència és la quantitats de greixos que aporta. En els peixos blaus, com les sardines aporten uns 15 grams de greixos, a diferència dels blancs que no arriben ni a un gram. Però depenen de la nostra dieta ens serà més saludable menjar-ne un o altre però sempre vigilant i alimentar-nos amb prudència.
En el cas del marisc, tot i que conté poca quantitat de greixos no obté els mateixos beneficis, té una gran quantitat de colesterol.

El dilema de les carns: vermelles o blanques?

Les carns vermelles contenen grans quantitats de ferro, per tant per a persones amb anèmies sempre es recomana aquest tipus de carn però no per a un consum habitual a causa dels greixos saturats perjudicials que contenen.
Augmenten el nivell de colesterol LDL en sang i a més amés pot produir càncer colorectal o d’estomac, d’esòfag i de mama però en menys freqüència.
Les carns blanques presenten un perfil d’àcids grassos més saludable i es poden prendre vaires vegades a la setmana. Però no abusar de les ales i tota la pell ja que contenen molts greixos, al igual que succeeix amb els dels establiments de menjar ràpid.
En el cas dels embotits com que la normativa vigent només vigila les intoxicacions a curt termini i no a llarg termini s’han de vigilar el seu consum i es recomana evitar-ne el consum diari.

Altres fonts de proteïnes

Grans quantitats de fruits secs contenen proteïna si per tant, es un bon substitut de part de la ingesta a través de carns i no només aquests sinó que els llegums, els espaguetis, les patates i fins hi tot l’enciam contenen no gaire però si una petita part de proteïnes.
El gran problema es que les proteïnes vegetals costen més d’aprofitar i es perden i per tant la quantitat que s’han d’ingerir hauria de ser major.
Però la soja a diferència que al resta de vegetals si que conté els 8 aminoàcids essencials i a més a més fa que la quantitat de LDL i triglicèrid baixin y els HDl es mantingui constant. També ajuda a prevenir malalties cardiovasculars, alguns càncers, i possiblement la osteoporosi.

Ser o no ser (vegetarians), aquesta és la qüestió

Lo més important no és si una persona es vegetariana o no, sinó si sap com alimentar-se, menjar moderadament de tot, mantenint una bota dieta, i fer exercici.

Mario Álvarez Soto
2n Batx B Bio. Humana

Anònim ha dit...

CAPITOL 11:

-La carn és una de les principals fonts de proteïnes en la nostra dieta.
-Tots els òrgans estan fets de proteïnes.
-Amb els 22 tipus d'aminoàcids que hi ha, es constitueixen totes les proteïnes.
-Els aminoàcids essencials són els que el cos humà no pot sintetitzar i s'han d'ingerir.
-Els 8 aminoàcids essencials són abundants en carn, peix, ous i llet. L'únic vegetal que els conté tots es la soja.
-Normalment, el problema no és el consum excessiu de proteïnes, sino dels greixos saturats dels aliments que les contenen.
-Hem nascut gràcies a una dieta rica en proteïnes animals, però molts cops morim per culpa d'un excés d'aquestes.
-Tot i que els dos contenen proteïnes, el peix és més saludable que la carn.
-És millor menjar peix blau que blanc, sobretot el de tamany més petit (sardines, verat...(, ja que conté menys tòxics.
-La carn vermella conté molt ferro, tot i així no s'aconsella consumir-ne habitualment.
-La carn blanca (pollastre, gall d'indi...) és més saludable que la vermella (vedella, xai...).
-Els embotits contenen molts greixos.
-Altres aliments rics en proteïnes són els fruits secs, els llegums, els espaguetis i les patates.
-Les proteïnes d'origen vegetal no s'aprofiten tan bé com els animals.
-La soja proporciona tantes i tan bones proteïnes com les de la carn, sense augmentar el colesterol.

Maite Alamillo, 2n Batx. B

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 11: Proteïnes. Carnívors per vocació
- Un percentatge molt baix de les persones vegetarianes tenen problemes de colesterol i obesitat que causen morts prematures ens el països desenvolupats.
- La carn és una de les principals fonts de proteïnes de la nostra dieta, i aquestes són essencials pel nostre cos.
- La carn no és estrictament necessària per a la nostre vida, però les proteïnes sí.
- Hi ha 22 aminoàcids diferents que constitueixen totes les proteïnes que ens són essencials.
- Catorze d’aquests aminoàcids els pot sintetitzar l’ésser humà però vuit els són els anomenats aminoàcids essencials, que hem d’ingerir amb la dieta.
- Aquests aminoàcids essencials són abundants en la carn, el peix, els ous i la llet, però els vegetals no els contenen tots.
- Una sobredosi de proteïnes pot suposar problemes als ronyons i als ossos.
- El problema de menjar massa carn no és estrictament patir una sobredosi de proteïnes, sinó que ingerim massa greixos que eleven el nivell de colesterol LDL.
- La carn té un tipus de greixos que en excés són dolents, però el peix conté uns greixos que en abundància són saludables.
- El peix blau porta més greixos que el peix blanc, i per això és preferible ingerir peix blau a blanc.
- La carn vermella porta una gran quantitat de ferro però conté molts greixos saturats. És millor optar per la carn magra.
- La carn blanca conté més greixos insaturats però menys d’insaturats i per això resulta més saludable que la vermella.
- La carn de porc es troba en una posició intermèdia entre la carn vermella i la blanca; s’ha d’ingerir en moderació.
- Els embotits procedents d’una granja industrial s’han de consumir en moderació, perquè contenen molts greixos.
- La fruita seca, els llegums, els espaguetis, les patates i l’enciam també contenen proteïnes.
- Tots els vegetals contenen proteïnes però el problema és que l’ésser humà aprofita millor les proteïnes d’origen animal.
- L’únic vegetal que aporta una gran quantitat de proteïnes d’alt valor biològic és la soja, que a més a més ajuda a prevenir les malalties cardiovasculars i càncers.

Ester Marin Esteve - 2n Batx. científic

Anònim ha dit...

CAPÍTOL XI: “PROTEÏNES. CARNÍVORS PER VOCACIÓ”
- La carn és una de les principals fonts de proteïnes, biomolècules que constitueixen tots els òrgans del nostre organisme.
- Les proteïnes també permeten el transport de substàncies entre uns òrgans i altres, en forma d’hormones , la defensa d’amenaces externes i en alguns casos la formació d’energia.
- Vuit dels vint-i-dos aminoàcids existents són nutrients essencials que hem d’ingerir amb els aliments perquè el cos no els pot fabricar.
- L’excés de proteïnes poques vegades causa problemes, sinó que són els greixos que les acompanyen en els aliments que s’ingereixen.
- Aquests greixos poden incrementar el LDL i el risc de malalties cardiovasculars, neurodegeneratives i alguns càncers.
- La carn i els nutrients que conté va desenvolupar en els nostres avantpassats un cervell capaç de utilitzar el llenguatge, la ciència...
- Les proteïnes les podem obtenir tant de la carn que alhora conte un tipus de greix que, en abundància, és nociu. També s’obtenen del peix que és més saludable.
- En quant al peix, el blau aconsegueix el màxim benefici cardiovascular i el blanc evita el sobrepès i l’obesitat.
- El peix, però, exposa el cos a substàncies tòxiques. Com més gran el peix, més substàncies tòxiques conté.
- Un consum ocasional de carn vermella aporta una proteïna que incorpora ferro, recomanable per anèmics. Però un excés augmenta el nivell de LDL.
- La carn de pollastre conté greixos més saludables que els de la carn vermella i els greixos en la carn de porc es troben en un nivell intermedi.
- Caldria consumir una quantitat més gran de proteïnes vegetals que animals per aconseguir tots els aminoàcids que l’organisme necessita.
- La soja és l’únic vegetal que proporciona tantes proteïnes i tant bones com la carn, però no incrementa el colesterol dolent.
- Ser vegetarià pot causar una deficiència de ferro, vitamines i calci. Per estar sa la qüestió és segui una dieta correcta, és a dir, variada, sense excés de calories, amb vegetals abundants i pocs greixos saturats i amb proteïnes suficients.
Claire J. 2nA batxillerat

Anònim ha dit...

Capítol 11

Les proteïnes són l’estructura bàsica del cos humà, i aquestes s’aconsegueixen majoritàriament amb el consum de productes animals. Per tant, fer-se vegetarià podria suposar la falta d’algun aminoàcid, dels 8 essencials, és a dir, que els hem d’ingerir per poder fabricar les proteïnes.

La proporció adequada de proteïnes és d’ 1 gram per kilogram que pesi la persona, i la meitat d’aquestes pot ser tranquil•lament de vegetals. Aquesta mesura és fàcil d’aconseguir i superar. L’excés de proteïnes pot provocar problemes als ronyons o gota per l’excés d’àcid úric a la sang.
El problema més greu, és què per aconseguir aquestes proteïnes normalment van associades amb greixos saturats, que tal i com hem vist en altres capítols un excés d’aquests pot causar problemes.

Carn o peix?
En la carn, hi predominen els greixos saturats, que augmenten el colesterol i la predisposició a patir malalties cardiovasculars. Mentre que el peix fa tot el contrari gràcies a l’Omega 3. Dintre dels peixos, el peix blau aporta més omega 3, per tant més benefici, però si ens mirem pel sobrepès, el peix blanc aporta menys quantitat de greixos. Pel què fa la carn, la carn vermella abunda en ferro, per tant és aconsellable un cop a la setmana, ara bé, en excés pot provocar càncers com el de colo rectal. En canvi el pollastre presenta greixos més saludables. La carn de porc és un terme entremig entre la carn vermella i la de pollastre. No té greixos molt dolents, ni greixos saludables, per tant es recomana dos cops per setmana. Els embotits porten molts més greixos que no pas la carn.

Sense ser aliments d’origen animal, n’hi ha d’altres que també aporten proteïnes, aquests són els fruits secs i la soja que en porten en gran quantitat. Tot i que els altres vegetals també en portin.


Laura Asensio

Anònim ha dit...

- Una de principals fonts de proteïnes del cos humà, és la carn.
- Com que cada dia moren milions de cèl•lules cal regenerar-les, per tant, necessitem noves proteïnes.
- En el cos humà tenim 22 aminoàcids que necessitem per fabricar els milers de proteïnes de l’organisme, i en tenim 8 més que són els anomenats aminoàcids essencials.
- Aquests aminoàcids essencials són d’origen animal, en canvi els vegetals no els contenen.
- En el nostre cos hem d’ingerir una quantitat de proteïnes, però, si tenim una sobredosi de proteïnes, poden provocar-nos alguns problemes, com la pèrdua de calci dels ossos.
- Sempre hi ha el pensar que aporta més proteïnes pel nostre cos, si el peix o la carn. Hem de tenir en compte que la carn, porta greixos saturats, i amb abundància és nociu, en canvi el peix no.
- Però, també podem ingerir altres proteïnes de diferents aliments com per exemple; patates, enciams...



Laia Salgado 2nC.

Anònim ha dit...

11- Proteïnes. Carnívors per vocació

Tota persona al arribar a una certa edat es planteja el fet de que s'esta fent vella per això tambe es planteja optavies com el fet de fer-se vegateria
- En la naturalesa hi ha un total de 22 aminoàcids que formen les nostres proteïnes i 8 de aquests no poden ser fabricats per el nostre organisme i han de ser ingerits en aliments
- La manca de aquests seria tan catastròfica com el fet de treure una lletra a un idioma
- Els 8 aminoàcids essencials són abundants ens els aliments d’origen animal
- La soja és un vegetal i en conté 8 d'aminoàcids
- Una dieta vegetariana pot portar a una mancança d’algun aminoàcid
- Per una persona sana adulta n’hi ha prou amb menys d’un gram diari de proteïnes, tot i que en na dieta normal és fàcil sobrepassar el límit de proteïnes diàries
- En alguns casos masses proteïnes poden arribar a ser perjudicials per al organisme tot i que normalment el gran problema són els greixos saturats que es prenen juntament amb les proteïnes
- Els greixos animals són aquells que desprenen al nivell de colesterol i augmenten el risc de malalties
- Els primer humans van incorporar la carn a la dieta això va significar un creixement en la mida del cervell considerable
- El sector de carn sobretot el boví predominen els greixos saturats que els cos humà necessita a quantitats petites
- El consum habitual de peix té l'afecta oposat de la carn no augment el RCV sinó que el disminueix és gracies al omega-3 del peix
- El peix pot ser de dos tipus blanc o blau, i tots dos aporten una gran quantitat de proteïnes de alt valor biològic, es diferencien per la quantitat de -greixos que contenen
- El peix blau ajuda a aconseguir el màxim de benefici cardiovascular i aporta més omega-3, però el blanc ajuda a evitar sobrepès ja que conté menys greixos
- Els peixos content elements tòxics per això no es recomanable tampoc amb importants quantitats, 2 vegades per setmana de cadascun
- Pel que fa al marisc conté molt poc greix i no ofereix el mateix benefici, amb moderació te el mateix efecte que el peix blanc
- La carn vermella duu una gran quantitat de ferro i es recomanable un cop a al setmana, un consum en excés pot arribar a causar càncer colo rectal
- El grup de les gallines i aus es menys ric en àcids greixos, es pot prendre diverses vegades per setmana
- Per eliminar qualsevol rastre del salmonel·la es recomanable bullir-ho
- La carn de porc ni te un perfil de greixos tan negatiu com al vedella ni tan positiu com el de aviram, es recomanable 2 vegades per setmana
- Els embotits contenen molta quantitat de greixos
- Altres fonts de proteïnes són els fruits secs i les llegums, en realitat no hi ha element vegetal que no contingui aminoàcids
- L'únic vegetal de alt valor biològic és la soja
- La dieta vegetariana permet conservar la salut i ajuda en l’obesitat, excés de colesterol… però si no es vigila les vitamines poden arribar a tenir manca de alguna i pot ser perillós, i també s’ha de dir que es pot tenir una dieta sana amb carn i peix

Marc Macarulla 2nB

Anònim ha dit...

11- PROTEÏNES. CARNÍVORS PER VOCACIÓ

-A mida que la gent es fa gran es pregunta que poden fer per conservar-se millor., la clau esta en seguir una bona dieta.

-La dieta ha d’ incloure moltes proteïnes, ja que, realitzen funcions imprescindibles per al nostre cos, per exemple, ajuden a regenerar les cèl•lules i transporten substàncies. Amés les proteïnes estan formades per aminoàcids,8 dels quals no es fabriquen al nostre cos i són necessaris perquè les faltes d’aquests poden causar malalties.

-Cal destacar que els excessos de proteïnes poden provocar sobrecàrregues als ronyons, pèrdues de calci als ossos i un gran risc a patir osteoporosi.

-S’han de triar bé les fonts de proteïnes, ja que moltes, com per exemple la carn, alhora que aporten proteïnes també ens donen greixos que poden causar malalties cardiovasculars, neurodegeneratives o càncers.

-La millor manera d’ingerir proteïnes és menjant molt peix, sobretot si es blau i petit. Sempre es pot menjar carn en quantitats més baixes, donant més preferència a la blanca que a la vermella. També es poden consumir fruits secs, llegums, enciams i soja, ja que, provoca que el colesterol dolent i els triglicèrids baixin i el colesterol bo es mantingui.

-Els greixos del peix acumulen substàncies tòxiques, sobretot els de gran mida, per aquesta raó es recomanable que les dones embarassades, les que donen el pit i els infants no en mengin en molta quantitat.


Rocío Antelo 2n A.

Anònim ha dit...

CAPITOL 11

-Les proteïnes són són fonamentals per al cos humà. Serveixen per transportar substàncies d'un òrgan a un altre, s'utilitzen com hormones per comunicació entre òrgans, ens defensen d'amenaces externes en el sistema immunitari i també poden servir de font d'energia.
-Cada proteïna està formada amb aminoàcids. Dels 22 aminoàcids n'hi ha 8 que s'anomenen essencials perquè el propi cos no els pot sintetitzar.
-Aquests 8 abunden en la carn, peix, ous i llet. Els aliments vegetals no els contenen tots amb exepció de la soja.
-No calen més d'un gram de proteïnes per quilo de pes. Dels quals la meitat hauria de ser d'origen animal i l'altra meitat vegetal.
-Massa proteïnes poden suposar una sobrecàrrega pels ronyons i també afavoreixen la pèrdua de calci i augmenten el risc d'osteoporosi i de gota.
-El que és dolent són els greixos que solen acompanyar les proteïnes. Aquests eleven el colesterol LDL.
-En la carn predominen greixos saturats que augmenten el colesterol dolent. En canvi el peix el redueix.
-Es preferible el peix blau que el peix blanc encara que el blanc porti menys greixos.
-Els greixos del peix tenen l'inconvenient que acumulen substàncies tòxiques.
-La carn vermella porta molt ferro però molts greixos saturats en els que destaca l'àcid palmínic. El consum habitual pot també càncer colorectal.
-La carn blanca porta menys greixos saturats.
-La carn de porc ocupa un lloc entremig i els embotits porten molt més greix tot i que el seu perfil depen molt de com s'ha criat el porc.
-La fruita seca també aporta proteïnes sobretot cacaus, ametlles i pistatxos. Els llegums també n'aporten, i en menys quantitat els espaguetis, les patates i l'enciam.
-Les proteïnes d'origen vegetal s'aprofiten pitjor que les d'origen animal i no aporten tots els aminoacids essencials.
-La dieta vegetariana perment conservar la salut però també és pot tenir una dieta òptima menjant carn i peix.

Helena Aparisi

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 11
- La carn és una de les principals fonts del cos humà, ja que aquest esta formada per això.
- El nostre cos fa servir les proteïnes per transportar mercaderies d’un òrgan a un altre.
- Sense proteïnes el cos no pot viure.
- En el nostre cos hi ha 22 aminoàcids que les nostres cèl•lules necessiten per fabricar els milers de proteïnes de l’organisme.
- Trobem els aminoàcids essencials, que són aquells que hem d’ingerir. Són abundants en aliments d’origen animal, no vegetal.
- Hem de regular les proteïnes que ingerim, ja que moltes proteïnes poden danyar el nostre cos.
- No estem ben adaptats per portar una dieta amb moltes proteïnes, però tampoc estem adaptats a portar-ne una sense.
- Entre la carn i el peix, distingim que la carn conté un greix que en molta abundància no és gens bo pel cos, en canvi el peix, en té un que en abundància és molt saludable.
- Trobem altres fonts de proteïnes, com per exemple, els espaguetis, llegums, fruits secs, enciam...

Dani C ha dit...

1. Les proteïnes són completament necessàries per al nostre desenvolupament ja que són la base de les cèl•lules. A més també s’utilitzen com a mètode de transport de substàncies, com a sistema de defensa i, en casos extrems, com a obtenció d’energia.
2. Podem sobreviure sense carn però no sense proteïnes. 14 dels aminoàcids que formen les proteïnes són sintetitzats pel nostre cos, mentre que 8 els em d’ingerir. Aquests 8 són els anomenats aminoàcids essencials.
3. La manca d’algun aminoàcid és devastador per a l’organisme ja que la proteïna resultant seria inservible. Llevat de la soja, els vegetals no tenen els suficients aminoàcids essencials.
4. Un excés de proteïnes pot causar una sobrecàrrega per als ronyons i causar atacs de gota o descalcificament dels ossos. El consum de proteïnes no ha de ser excessiu i ha de ser repartit entre proteïnes animals i vegetals.
5. La ingestió d’una gran quantitat de carns també comporta una gran ingesta de greixos amb el conseqüent augment de l’LDL. És important tenir en compte que el peix té un percentatge de greix més alt que el de la carn però és un greix “saludable” ja que esdevé en una protecció per al cor i les artèries.
6. És preferible el consum de peix blau al blanc, ja que aquest a més de contenir els 8 aminoàcids essencials també conté omega-3. També s’ha de pensar en que el greix dels peixos acumula certes substàncies tòxiques, com més gran sigui el peix més en contindrà. Aquestes poden ser perjudicials per a la salut en grans quantitats i ser perilloses per al desenvolupament dels infants.
7. Si comparem la carn blanca amb la vermella, la vermella és aconsellable un cop a la setmana ja que és rica en mioglobina. La blanca per altre banda conté un nivell menor de greixos i és més saludable.

Anònim ha dit...

11- PROTEÏNES. CARNÍVOLS PER VOCACIÓ
1.- Per conservar-se millor al llarg dels anys és molt important mantindre una dieta equilibrada.
2.- La dieta equilibrada ens ha d’aportar un gran nombre de proteïnes les quals duen a terme funcions molt importants al nostre organisme com per exemple la regeneració de les cèl•lules. D’altra banda, les proteïnes les formen aminoàcids i 8 d’aquests no es frabriquen al nostre cos i la seva manca pot causar malalties.
3.- Un exceso de proteïnes pot causar sobrecàrregues als ronyons, gran risc a patir osteoporosi i pèrdues de calci als ossos.
4.- S’ha de tenir molta cura a l’hora de trobar la font de proteïnes, ja que, per exemple, la carn també aporta una gran part de greixos que ens poden perjudicar causant-nos malalties cardiovcasculars, neurodegeneratives o càncers.
5.- Una de les fonts més saludables per tal d’obtenir proteïnes pel nostre organisme és el peix, preferentment el blau i petit. Pel que fa a la carn, sense ser excessiu també pot ser molt saludable al mateix temps que els fruits secs, llegums, enciams i soja, ja que regulen el colesterol i els triglicèrids.
6.- Les dones embaraçades que decidiesen donar el pit als seus fills i els nens han de tenir molta cura pel que fa l’ingerir peix, ja que el greix d’aquest, majoritàriament els de mida gran, acumula substàncies tòxiques.

Jenny Peñalba
2n.BATX.A