Levaduras en reproducción |
En aquest post es publicarà el resum de les idees que es considerin més interessants sobre la utilització dels llevats com a model d'eines biològiques per a la experimentació. És una activitat dels alumnes de Fem ciència de 2n i 3r ESO.
La conferència integra es pot visualitzar en l'aula virtual adn-dna.net 2.7.
Categoria:
PRÀCTIQUES DE LABORATORI
Curs P00 - Pràctiques de laboratori: recursos
Tema - 6 Organismes utilitzats en experimentació
Recurs 02 - Las levaduras como modelo y herramientas © SEBBM
Categoria:
PRÀCTIQUES DE LABORATORI
Curs P00 - Pràctiques de laboratori: recursos
Tema - 6 Organismes utilitzats en experimentació
Recurs 02 - Las levaduras como modelo y herramientas © SEBBM
Per seguir les actualitzacions d'aquest blog adn-dna, els recursos de ciències de la naturalesa adn-dna.net i notícies d'actualitat científica, ara també es pot fer a través de Twitter : adn-dnanet i #adndnanet
Per participar a l'apartat de comentaris dels posts d'aquest blog adn-dna cal seguir les instruccions indicades en el post 341.
18 comentaris:
El video m'ha agradat molt, es sobre un tema molt interessant i ho considero com un dels millors videos de tots.
La conferencia esta molt be ja que ens a ensenyat el valor que tenen els llevats en la ciència com ara poden estudiar les cel·lules perquè seemblent molt amb les nostres, també son molt importans per a la farmentació.
La llevadura son organismes vius que fan les 3 funcions vitals.
Hi ha 800 tipus de llevedures.
Agusti va fer la primera Afoscador alquolica.
Un cientific va ajudar el cancer amb les llevedures ho va deixar (el traball), i hara si ha tornat aposar perque li semble molt interasant.
la conferiencia que em fet a la optativa de fem ciencia es molt interesnat ja que ens ensenya el valor que tenen els llevats com ara poden fer prctiques amb ells com si fossim nosaltres els humans per la rao de que les seves cel·lules son molt semblants a les nostres, a party d'aixo es molt important el valor que tenen en la fermentació ja que sense ells no podriem tindere tans eliment o les begudes alcoholiques no existirien
Els llevats creixen, es reprodueixen i moren, són de cèl·lula eucariota i tenen orgànuls. Es van descobrir a partir de l'alcohol, i Abusil va fer la primera eucació alcohòlica. Hi ha més de 800 espècies com per exemple:
- Pàtogenas: fan malalties.
- Beneficiosos pel medi.
- Càndida: pot afectar a infeccions molt greus.
- Llevat de pols ipremsat.
Moltes llevadures tenen un anàlisis genètic molt fàcil.
· Exemples d'ús.
- Embelliment humà: Per mesurar els anys que té una llevadura es conten les vegades que s'ha reproduit, que normalment es reprodueix entre 20 i 25 vegades.
Si hi ha sirtuines (proteïnes) la cèl·lula es pot reproduir més vegades.
· Formes de curar malalties que afecten el sistema nerviós utilitzan un model
Com menys proteïnes tingui el llevat, pot reduir la malaltia perquè els llevat no es reproduirien tantes vegades. Un exempple de malaltia on pot ser possible és el Parkinson.
Amb les llevats es poden fer experiments, amb els quals podem descubrir cures per malalties que ens poden efectar a nosaltres.Saccharomyces cerevisiae es un dels llevats mes comuns i es el que utilitzem per fer les fermentacions.Els llevats són fongs i els fong son unregne de cèl.lules eucariotes, que poden ser autòtrofs i heteròtrofs.
Els llevats com a model d'eines biològiques:
-La genètica dels llevats és molt fàcil d'estudiar.
-Les cèl·lules del llevat són molt semblants a les humanes, per això les fan servir per investigar malalties que tenim.
-Són imprescindibles en la bioquímica.
-Es va descobrir que hi ha una proteïna que afecta a l'envelliment, gràcies al llevat.
-També es va veure que si puges la quantitat d'aquesta proteïna (sirtuïna), l'esperança de vida augmenta. Aquest va ser el primer model.
-El segon model era que els llevats poden ajudar a curar malalties del sistema nerviós. Van veure que com més proteïna hi ha a les cèl·lules nervioses, aquestes creixen menys. Això fa malalties com el parkinson.
-Marta Cahner
El video que vam veure l'altre dia el vaig trobar molt interesant i entenedor amb una bona explicació sobre els llebats que diu que hi han milions d'especies de llevats i que el més utilitzat es el Saccharomyces cerevisiae que es fa servir per fer pastissos, pa, sake, soja, lactics, cervesa principalment. Fa anys els cientifìcs creien que els llevats no serien ùtils en el futur i que desepereixerien en el futur però no es veritat perque es pot fer la prova que es molt ùtil en la vida diària de les persones per fer molts aliments variats.
Lo més importan de la conferenci,per mi, va ser l'aplicació que tenen els llevats en l'estudi de farmacs per nosaltres. També va dir la formula clau del
llevat i que utilitzem per la fermentació alquolica és glucosa+etanol+dioxid de carboni és igual a alcholl, altres caracteristques son que casi no es mouen perque tenen una paret cel.lular entre altres, com per exemple que no es poden veure al microscopi, si no es tañeix de un color i també parlava de una especie de llevat molt important, el sacaramoises servicia, que és el que utilitzem per fer les fermentacións alquoliques avans mencionades. Tambe deia que els llevats són fongs, que es un fong? son un conjunt d'organismes uni,o pluri cel.lulars, pero tots son heterotrofs, tant les fluridures (unicel.lulars) i els bolets(pluricel.lulars). Per mi aixó va ser lo important de la conferencia, repeteixó per mi, lo demes esmantat amb aquell video son detalls que no tenen més importancia i per tant no cal asmentar-los
Jo, Pol Quintana m'ha semblat molt interesant el vídeo en el cual les idees principals son:
-Hi ha més de 800 espècies de llevats
-Per experimentar amb llevats és fàcil
-Poden crear entre 20 i 25 descendents.
-Per medir la vida dels llevat es pot calcular per quants cops és reprodueix.
-Les cèl·lules del llevat o de la llevadura són practicament iguals que les nostres, o sigui com les dl esser humà.
-Agusil va fer la primera equaió alquòlica en el llevat
-Pasteur va revelar que el llevat va és el cor de la fermentació alquòlica
- Si la cèl·lula té més sirtuina que és una proteïna augmenta la longevitat, o sigui que augmenta la vida de la cèl·lula, en aquest cas de la cèl·lula del llevat.
La conferència va sobre els llevats i diferents models de bioquímica on es pot fer servir. Ens explica que els llevats tenen les cèl·lules semblant a les dels humans i per això són molt importants en l'estudi d'algunes malalties de les persones perquè serveixen com a model o com a prova. En el primer model del vídeo es parlava sobre l'envelliment. Gràcies als llevats es va descobrir una proteïna que afecta en l'envelliment i estudiant com envellien els llevats es va veure que si s'augmentava el nivell d'aquesta proteïna l'esperança de vida també augmentava. En el segon exemple explicava que els llevats poden servir per a curar malalties del sistema nerviós. Una malaltia que s'està estudiant és el Parkinson. Amb els llevats es va descobrir que hi ha una proteïna que produeix el Parkinson i que si fem baixar aquests proteïna es pot curar el Parkinson.
- Els llevats són éssers vius que néixen, créixen, es reprodueixen i moren.
- En 1g de llevadura hi has 30 cops els habitants del planeta terra.
- hi ha llevats que els tenim al cos i no ens perjudiquen si els controlem, però si es reprodueixen molt ràpid ens poden arrivar a matar,és el cas de : Candida.
- La llevadura ens permet dur a terme la fermentació alcholica.
- Agusil va fer la primera formula alcholica.
- els llevats tenen les mateixes èl.lules que nosaltres iaixò ens permet poder fer estudis sobre els humans utilitzant llevats, això vol dir que podem utilitar el llevat com a model per fer 'experiments' sobre coses dels humans.
- Model . Mentida o hipòtesis que ens ajuda a descobrir la veritat sobre un fet que no sabem.
- Per saber l'edat que té un llevat hem de contar els cops que s'ha reproduit.
- Un llevat es pot reproduir entre 20-25 cops.
- Utilitzant el llevat com a model podem investigar l'envelliment humà o curar malalties.
- les cirtuines són proteines que poden curar malalties del sistema nerviós.
- Hi ha 7 cirtuines.
- Segons la quantitat dee proteïna hi ha + o - cèl.lules.
- + proteïna = - cèl.lules -proteina = + cèl.lules. - proteïna = + malalties.
·Son organismes vius que neixen, cereixen, es reprodueixen i es moren.
·Hi ha unes 800 especies de llevats, ni ha que son patogens, altres que son bones per el medi ...
·Sense la llevadura ni hi ha fermentacio alcolica.
·Son cel.lules senseres i tenen les mateixes cel.lules nosaltres.
·Hi ha una dita que defineix un model , hi es:"una mentida que ajuda a descobrir la beritat.
·Per saber la edat que te una llevadura, van fer una manera que es contant el nombre de begades que la cel.lula es pot reproduir.
·Cada cel.lula es reprodueix 20,25 begades en tota le seva vida.
·Hi ha 7 sirtuines
·Segons la quantitat de proteina les cel.lules augmenten o disminueixen.
·+ proteina hi ha menys cel.lules, - proteina + cel.lules hi ha - proteina igual a - malaltia.
Els llevats venen de la fermentació. En el caixaforum van trobar una taula i una figura d'un Déu del alcohol.
Lavoseir va ser un gran investigador important de llevats.
La informació genètica dels llevats són molt fàcils de moldre o modificar.
A partir de la mutació d'un llevat és va trobar un genòma amb una proteïna.
s'ha fet servir els llevats per allargar el temps de vida d'ells mateixos i d'altres animals o inclós humans.
En la segona mostra el llevat per curar el Parkinson mitjançant una proteïna.
Els chinos feien servir l'Altemisimina per curar la malaria.
(Els llevats com a eines biològiques) --Vídeo-resum--
En aquesta conferència científica sobre els llevats, ens es explicat breument com actuen els llevats, com es composen i quines són les seves funcions, a més de dir-nos uns quants mètodes d'utilitzar-los contra enfermetats o bé per beneficiar a l'ésser humà.
Per començar ens esmenta la seva "Densitat", dient que en un gram de llevat premsat trobem 30vegades més que tota la poblaciò mundial i que de llevats en podem trobar unes 800 especies tot i que se'n descobreixen moltes al llarg del temps.
El científic que es va interessar pels llevats va ser Llavoisier, un gran químic però, no va ser fins l'arribada de Pasteur que es va certificar la llei del fermentat i que per fermentat qualsevol cosa hem de fer servir llevats.
Un llevat és una cèl·lula eucariota i complerta per aquest motiu es por estudiar la seva genètica i es poden fer mutacions ja que la seva genètica és altament manipulable. Amb aquest fet de la manipulació, els llevats s'han pogut ajuntar amb un tipus de proteïnes que ajuden a evitar l'envelliment i mantenir la juventud així que fent un recompte de quantes vegades es pot reproduïr un llevat arribem a la conclusió que amb aquesta proteïna és pot ajudar tot i no ser clau. Aquesta teoria s'aplica al mercat dels cosmètics.
Els llevats són presents en les enfermetats neurodegeneratives així que els fem servir externament per la investigació del parkinson i ho controlem per mitjà de la mutació familiar.
Una altra de les maneres on trobem llevats i els podem fer servir és en la fotosíntesi de les plantes ja que és un element que afavoreix molt aquest procés i conté"T6P" que també es fundamental.
El famós pa de Viena s'incorporà el llevat per fer el pa que actualment coneixem.
Altra vegada, els llevats tenen una altra aplicació en l'àmbit de la medicina ja que aquest tipus de cèl·lula s'utilitza pels fàrmacs de la malària en forma de artemisilina (Ja que el llevat produeix retosterol.
Per últim, trobem llevats fins i tot en la producció d'energies renovables.
ELS LLEVATS COM A MODEL D’EINES
1 gram de llevat 30 vegades la població mundial.
Hi ha 800 espècies de llevats.
Els llevats tenen una informació genètica que es pot treballar bé.
Com mesurar l’edat d’un llevat?
Ho van descobrir pels cops que es reproduïa.
Un llevat es pot arribar a reproduir 20-25 vegades.
Uns científics van fer un mutagen per allargar la vida els llevats. I això comportava més proteïna cap els llevats.
Però desprès es va dir que era mentida.
Un exemple, es que van agafar uns llevats i van fer que aquests llevats ens fessin morir més tard, és a dir, que aquests llevats ens allarguen la vida.
Els llevats permeten una manipulació molt fàcil.
Els llevats han tingut molta importància econòmica.
La penicil·lina està feta de llavats i és molt important per curar alguna malaltia com la malària.
Hi ha una planta a Xina que permet curar la malària, però aquesta planta es molt cara i produeix poc.
Llavors van substituir aquesta planta per un llevat que podia fer la mateixa funció.
Però veien que aquest procés era lent i el Febrer de fa dos anys van fer una altra cosa que va permetre produir 20 grams de medicament en 1 litre.
Els llevats es reprodueixen per gemmació.
Els llevats també es fan servir per la cosmètica.
Els llevats també es fan servir per estudis neurològics.
També ofereixen la possibilitat de regular els promotors. De dir-li que actuïn o que parin.
El primer us dels llevats en la biotecnologia va ser per la producció de llevat per fer pa.
El nom de Viena prové d’un procés que ve de l’any 1847 per fabricar el llevat. Que va anar un senyor i li va agradar tant el pa d’allà que el va portar a Espanya i en va fer.
Hi ha un medicament que pot curar la malària.
Sara Casadesús – 3r ESO B
El vídeo m’ha semblat molt interessant ja que els llevats són molt important per la vida quotidiana.
Gràcies al post i al vídeo he après que els llevats són organismes vius, que les seves cèl•lules són eucariotes, que la seva informació genètica és fàcilment manipulable...
També em vaig quedar molt sorpresa quan vaig sentir que un gram de llevat és tres vegades la població mundial. També és molt interessant que hi ha més de 800 espècies de llevats.
Gràcies als llevats es fa la fermentació alcohòlica i sense ells no seria possible.
També vaig aprendre que ANTONIO LAVOISIER va ser qui va començar a investigar la fermentació alcohòlica i que va escriure la primera equació que representava la fermentació alcohòlica.
Son organismes vius que neixen, cereixen, es reprodueixen i es moren.
Hi ha 800 especies de llevats
En 1g de llevadura hi has 20 cops els habitants del planeta Terra.
La genètica dels llevats és molt fàcil d'estudiar.
Sóc la maria Rodriguez
Publica un comentari a l'entrada