LA GRIP PORCINA
La grip porcina és notícia per la seva capacitat d'infectar a l'espècie humana.
A través d'aquest post es faciliten enllaços per ampliar informació sobre què són els virus, quins són els mecanismes de transmissió i com el sistema immunitari permet superar les infeccions.
Dins l'aula virtual adn-dna.net hi trobareu informació en els cursos:
- B03 Cèl·lules i virus
- B06 Immunologia
Altres enllaços que es poden consultar sobre el tema:
En l'apartat de comentaris podeu incorporar enllaços a informacions relacionades sobre aquest tema i també la vostra opinió .
15 comentaris:
http://www.elpais.com/articulo/sociedad/gripe/porcina/elpepusoc/20090427elpepusoc_3/Tes
Creiem convenient adjuntar aquest enllaç per tal d'aportar més inforció sobre aquesta nova epidèmia que ja ha causat 100 morts. És important saber com es transmet d'animals a persones.
En aquest enllaç també hi ha un vídeo relacionat amb els símptes de la grip porcina.
Laia B.
En l'enllaç següent podràs trobar informació sobre el virus de la grip porcina, què és, como es contagia i quines mesures cal prendre per prevenir-lo:
http://www.20minutos.es/noticia/465141/0/gripe/porcina/precauciones/
També es poden trobar dins d'aquest enllaç, altres subenllaços que et portaran a altres webs que parlen sobre el tema, incloent-hi un mapa on es troben els casos de grip.
Laura G.
La grip porcina és una infecció de tipus respiratòria molt contagiosa pels porcs, causada per un virus gripal de tipus A.
El virus es transmet entre els porcs s a través d'aerosols, per contacte directe o indirecte, i a través de porcs portadors d'asintomàtics.
Aquesta grip afecta en l'home d'una manera semblant a les de la grip estacional i d'altres infecciones agudes de las vies respiratòries superiores. Molts casos lleus o asintomàtics poden haver pasat desaparcebuts; així doncs, es desconeix fins a quin punt està extesa aquesta enfermetat en els éssers humans.
Aquesta malaltia es contagia a partir de porcs infectats, però alguns casos humans manquen d'antecedents de contacte amb aquests animals o de l'entorn en els que hagin habitat. Hi ha hagut casos de transmissió entre persones, però limitats a contactes pròxims i a grups tancats de persones.
El principal brot de grip porcina s'ha trobat a Mèxic però hi poden haver brots en diversos països, la majoria dels quals són en vies de desenvolupament.
Encara no s'ha trobat cap vacuna que ens pugui prevenir de la grip porcina ni si les vacunes de la grip estacional podràn tenir influència a l'hora de prevenir la grip porcina.
A l'hora de medicar-se es conèixen alguns antivírics per a la grip estacional que poden afectar en alguns factors de la grip porcina.
La informació adjuntada anteriorment és el que m'ha cridat més l'atenció sobre aquest tipus de grip.
Des del meu punt de vista trobo que es sap poques coses sobre aquesta enfermetat i que actualment s'hauria d'investigar més sobre el descobriment de la nova vacuna que podria ajudar a curar moltes vides (sobretot en els països pocs desenvolupats, que no tenen els recursos suficients per poder-se permetre la vacuna).
La influència porcina és una enfermetat respiratòria aguda molt contagiosa que els hi passa als porcs, i que és causada per un dels varis virus de la influència de tipus A que circulen amb aquests animals.
Diferents notícies d'actualitat ens ha deixat a tothom molt preocupats:
http://www.elpais.com/articulo/sociedad/gripe/porcina/salta/fronteras/elpepisoc/20090428elpepisoc_2/Tes
http://www.diariocolatino.com/es/20090427/internacionales/66200/
http://lta.reuters.com/article/worldNews/idLTASIE53Q0BO20090427
http://www.informador.com.mx/primera/2009/97969/6/la-oms-situa-los-casos-de-gripe-porcina-en-el-grado-3-de-alerta-pandemica.htm
Entre molts i molts altres casos.
A més a més, no hi ha cap vacuna contra aquesta enfermetat, ja que aquests virus canvien molt ràpidament la seva informació per tant és molt difícil protegir-se d'ells.
en l'enllaç següent, el Dr. Frank Espino, ens dona unes recomanacions per evitar símptomes relacionats amb la grip porcina:
http://duarte101.com/2009/04/28/como-evitar-la-gripe-porcina/
Sílvia G.
Com succeix normalment amb els virus, aquest pateixen mutacions, ja sigui per atzar (la majoria), per medi químic, per accions umanes, etc. això provoca que el tractament d'alguns d'ells sigui dificultós i costós.
Amb el virus de la grip porcina, el més típic el H1N1, està compost per la fució de diverses cepes, una de la grip aviària, una d'humana i dues de porcina. Això ha provocat una recombinació nova en la informació genètica d'aquest virus.
El contagi entre humans és relativament senzill degut a que es transmet per via aèria o per contacte. Encara que la majoria de casos detectats són benignes, és a dir, no presenten gravetat. Enacara que s'han de tenir en comptre les numeroses morts a l'Estat de Mèxic i un cas aïllat als Estats Units.
Encara que la infecció viliar sigui lleu i curable, no explica la gran quantitat de defuncions a Centre Amèrica. Encara que segons la informació filtrada això es deu al llarg temps en què la infecció es va detectar i als recursos econòmics. Això ha fet que en alguns cassos sigui anomeda com [i]la grip de la pobresa[/i].
Només tretze països, de moment, tenem algun ciutadà infectat per aquesta malaltia viliar però el nombre aumentarà degut al estudi de possibles infectats.
El tractament que s'usa per tal de combatre la infecció és mitjançant anti-viliars, encara que s'han donat casos que no s'ha necessitat cap tractament mèdic.
Avui mateix, s'han confirmat dues persoes que han estat contagiades per contacte a Alemanya i Canadà, tan la vícyima alemanya com la catalana detectada el passat dimecres s'han recuperat satisfactòriament.
Enllaços d'interés:
- [url=http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Personas/han/viajado/Mexico/contagian/H1N1/Alemania/Canada/elpepusoc/20090501elpepusoc_1/Tes]Persones infectades per contacte[/url] de [i]el país[/i]
-[url=http://ecodiario.eleconomista.es/internacional/noticias/1201270/04/09/3/Por-que-solo-fallecen-infectados-por-la-gripe-morcina-en-Mexico.html]Defuncions únicament a Mèxic[/url] de [i]EcoDiario[/i]
-[url=http://www.elmundo.es/elmundosalud/2009/04/25/medicina/1240614204.html] L'"abc" de la grip porcina[/url] de [i]el mundo[/i]
-[url=http://es.wikipedia.org/wiki/Brote_de_gripe_porcina_de_2009]Brot de la grip[/url] a la [i]wikipèdia[/i]
Mireia T.
Segons la meva opinió, crec que aquesta nova grip s'ha de tractar seriosament i prendre les mesures necessàries ja que de moment ja hi han hagut uns quants morts a Mèxic i infectats en diverses zones del món. D'altra banda, no deu resultar fàcil haver de buscar una vacuna per el virus amb ràpidesa i a més s'hi afegeix el problema de la mutació dels virus, perquè quan s'en aconsegueixi una, s'haurà de probar l'afectivitat d'aquesta per comprovar que realment funciona i que no hi ha hagut variacions en l'estructura del virus. Espero que l'expansió de la grip porcina no vagi a més i es trobi, finalment, una vacuna que l'eradiqui.
Enllaços:
-Per veure aquesta pàgina es necessita registrar-se però crec que val la pena ja que hi ha notícies actuals sobre la grip porcina, el desenvolupament de la vacuna i els afectats: http://www.medcenter.com/medscape/Default.aspx?LangType=1034
-
http://www.youtube.com/watch?v=sCePJmJMdDQ&feature=related
-http://www.saveva.com/domamPlus/pub/depsalut/html/ca/salutimalaltia/doc30554.html
~~*Laura V*~~
¿Qué sabemos de la gripe porcina?
La gripe porcina es una infección respiratoria que afecta a los cerdos pero que se transmite a los
seres humanos.
Durante todo el año se produce brotes de la enfermedad pero la incidencia es mayor en otoño e invierno en zonas templadas.
Muchos países vacunan a los cerdos contra ella.
Muchas veces los cerdos se ven infectados por mas de un tipo de virus que permite el intercambio de genes, lo que se llama un virus reagrupado.
En los seres humanos los síntomas de esta gripe son similares al de la gripe estacional pero los síntomas son muy variable, desde una infección hasta una neumonía que puede matar al paciente. Normalmente la gente se contagia a partir de cerdos infectados; algunas personas carecen del contacto con los cerdos y presentan la enfermedad, eso nos lleva a la conclusión de que esta gripe también se transmite entre humanos.
No hay ninguna vacuna para evitar el virus, ya que la gripe es un virus que muta muy rápido, pero su que tenemos medicamentos para evitar la gripe, los antivíricos. Hay dos tipos de fármacos, los adamantanos y los inhibidores.
Ahora nos preguntamos, podemos comer carne de cerdo? Sí, ya que el virus se destruye a temperaturas de 70ºC.
Esta gripe se a registrado en España, en los Estados Unido, en zonas de Asia oriental.
La mayoría de casos de gripe se recuperan sin necesidad de atención médica y sin recibir antivíricos.
La grip porcina és una malaltia respiratòria que afecta als porcs, per un dels virus A de la grip porcina. S'encomana entre els porcs mitjançant contacte indirecte o directe.
El virus de la grip en les aus s'encomana pels seus excrements. Les aus, al migrar poden infectar el virus a qualsevol lloc on vagin.
Els símptomes de la grip porcina en humans sol ser des de una infecció a una pulmonia que acaba produint la mort. En els humans apareix com una grip normal, la majoria dels casos ha sigut detectat per casualitat.
Els humans agafen la grip a través de porcs malalts, tot i que no sempre és així, ja que també es pot encomanar entre humans que han tingut contactes molt propers. La grip no s'encomana mitjançant la carn de porc, ja que la grip porcina s'elimina al cuinar a temperatures de 70ºC.
Hi ha alguns medicaments antivirals que s'utilitzen per disminuir el temps de transmissió de la malaltia, sempre amb el consentiment del metge.
No hi ha cap problema si es viatja a un altre país. Si en el país hi ha la infecció per la grip A/H1N1 es recomanable que la persona s'informi de les condicions del viatge i del país. Es important respectar les normes d'higiene.
Per evitar el contagi de la grip es recomana:
- Mantenir-se allunyats de les persones que tinguin una infecció respiratòria.
- No saludar fent-se petons ni donant-se la mà.
- No compartir aliments.
- Ventilar els llocs tancats.
- Mantenir nets els objectes de la cuina i el bany, i també objectes que utilitzem normalment.
- Abrigant-se i evitant canvis de temperatura.
- Menjar fruites i verdures.
- Netejar-se les mans amb aigua i sabó.
- Evitar contacte amb els contaminants ambientals.
- No fumar en llocs tancats ni a prop de nens, gent gran, i malalts.
- Si es presenten els símptomes anar al metge ràpidament.
BIBLIOGRAFIA:
http://www.gencat.cat/especial/grip_porcina/cas/preguntes.htm
http://www.elmundo.es/elmundosalud/2009/04/25/medicina/1240614204.html
http://www.3tres3.com/opinion/ficha.php?id=1388
alba
El fet que les barreres entre les espècies hagin sigut, altre cop, traspassades hauria de ser suficient per procurar més investigacions sobre aquesta “suposició”; les barreres que fins fa ben pocs anys es creien infranquejables ara se’ns mostres més vulnerables que mai, amb clars exemples com el de la pròpia grip porcina i el de la grip aviar.
El govern ja va prendre les mesures "necessàries" per contrarestar alguns d’aquest brots, encara que les investigacions sobre aquest tema no ens en donen respostes.
La investigació sobre els propis virus i les característiques que s’han de donar perquè aquests es contagiïn d’una espècie a una altra podria ser un bon mètode per futures pandèmies, encara que en la situació actual, s’haurien d’aplicar mesures més clares per evitar la seva propagació. Amb això, la investigació sobre les possibles mutacions d’aquest virus haurien de ser també un tema de gran interès: si la grip comuna té una capacitat mutagènica que li permet “sobreviure” a tot tipus d’antivírics i vacunes, sent la grip porcina igual de mutagènica i més perillosa encara, es podria donar lloc a una efemèride a nivell mundial.
Però, el fet de què la grip porcina sigui un tema de tanta actualitat i interès actualment, ens permet comprovar altre cop el paper que tenen els medis de comunicació en la vida quotidiana i el les preocupacions actuals: el sol fet que moltes altres malalties no apareguin en els telediaris, és motiu per deixar de pensar en elles?
http://www.elmundo.es/elmundosalud/2009/04/25/medicina/1240614204.html
http://www.3tres3.com/opinion/ficha.php?id=1388
http://www.who.int/csr/disease/swineflu/faq/es/index.html
El fet que les barreres entre les espècies hagin sigut, altre cop, traspassades hauria de ser suficient per procurar més investigacions sobre aquesta “suposició”; les barreres que fins fa ben pocs anys es creien infranquejables ara se’ns mostres més vulnerables que mai, amb clars exemples com el de la pròpia grip porcina i el de la grip aviar.
El govern ja va prendre les mesures necessàries per contrarestar alguns d’aquest brots, encara que les investigacions sobre aquest tema no ens en donen respostes.
La investigació sobre els propis virus i les característiques que s’han de donar perquè aquests es contagiïn d’una espècie a una altra podria ser un bon mètode per futures pandèmies, encara que en la situació actual, s’haurien d’aplicar mesures més clares per evitar la seva propagació. Amb això, la investigació sobre les possibles mutacions d’aquest virus haurien de ser també un tema de gran interès: si la grip comuna té una capacitat mutagènica que li permet “sobreviure” a tot tipus d’antivírics i vacunes, sent la grip porcina igual de mutagènica i més perillosa encara, es podria donar lloc a una efemèride a nivell mundial.
Però, el fet de què la grip porcina sigui un tema de tanta actualitat i interès actualment, ens permet comprovar altre cop el paper que tenen els medis de comunicació en la vida quotidiana i el les preocupacions actuals: el sol fet que moltes altres malalties no apareguin en els telediaris, és motiu per deixar de pensar en elles?
http://www.elmundo.es/elmundosalud/2009/04/25/medicina/1240614204.html
http://www.3tres3.com/opinion/ficha.php?id=1388
http://www.who.int/csr/disease/swineflu/faq/es/index.html
Marina R.P.
Jo crec que els medis de comunicació han escandalitzat massa l'efecte del virus.
Com ens indiquen a aquest article, la mortalitat del virus és molt baixa: http://www.elmundo.es/elmundosalud/2009/04/25/medicina/1240614204.html
el que passa és que va començar a afectar a Ciutat de Mèxic, una ciutat amb més de 8 milions d'habitants (http://es.wikipedia.org/wiki/Ciudad_de_Mexico) situada a una vall entre muntanyes. Si sumem la contaminació que produeixen els més de 8 milions d'habitants amb el fet que gran part d'aquesta contaminació no pot sortir de la vall, ens trobem amb que l'aire que es respira a la ciutat està molt contaminat, i això provoca que l'estat de salut de molts dels seus ciutadans no sigui gaire bo, i aleshores el virus pot afectar d'una manera molt més forta. A part d'això hem de sumar que allà no tenen tots els recursos mèdics que podem trobar a altres països més desenvolupats (Mèxic està encara en vies de desenvolupament: http://www.eumed.net/cursecon/libreria/2004/jirr-prol/1h.htm ) i aleshores el nombre de casos infectats pel virus augmenta moltíssim, i la gran majoria no es poden tractar correctament.
Resumint, en la meva opinió, els efectes del virus no deixen de ser una grip produïda per un brot del virus mutat, que encara que provoqui efectes més violents, no és per alarmar tant a la gent. També crec que els mitjans de comunicació han provocat un estat d'alarma massa gran al món en general.
Carlos Quintana
http://es.wikipedia.org/wiki/Gripe_porcina
http://es.wikipedia.org/wiki/Brote_de_gripe_porcina_de_2009
Doncs jo en penso que la grip porcina es un cas viral que , que actua de manera eficaç i es propaga d'una manera molt ràpida.Ha sorgit a Mèxic i l'anomenat pacient zero té 5 anyets.El virus es una mutació genetica que té com a fonament el pas desde els porcs als humans, a la cepa H1N1 i encara no s'en obtingut una vacuna eficaç sobre aquesta grip i la OMS ha proposat l'utilitat del medicament Oseltamivir.Doncs Josep Mª en conclusió que aquesta grip virica s'ha donat a causa d'una mutació als porcs que ha percudit en els humans.
Marc Notó
http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3575716
http://danigamez.wordpress.com/2009/05/01/marc-siegel-especialista-en-gripe-porcina-profesor-de-medicina-universidad-de-nyc/
La grip porcina ja és un tema comú vagis on vagis.
Es tracta d’una grip que té el seu origen en els porcs i per mitjà d’una mutació ha passat als humans. El primer cas va aparèixer a Mèxic on des de llavors ja ha causat 800 casos i 60 persones han mort.
Tal com diu el doctor Siegel cada any hi ha morts a causa de la grip i no surt pas a les noticies. Aquesta vegada la premsa i l’Estat anat massa enllà, parlant de la gravetat de la grip i causant una por universal que ha provocat pànic a milers de persones.
Segons els especialistes aquest tema està controlat i fins hi tot en el cas que fos necessari no hi hauria problemas per diseñar una vacuna adequada.
La pregunta és : Per què les autoritats han causat irresponsablement aquest temor que està causant més mal que el propi virus i un gran perjudici econòmic?
Bé, en veure les estadístiques de les víctimes i si ho comparem amb altres epidemies arribem a la conclusió que aquest virus s’acabarà quan deixin de donar-li tant protagonisme .
Mariona.B
He començat a llegir-me tots els articles i tots els enllaços amb atenció perquè no em semblava estar gaire informada del tema, però després de llegir-m’ho tinc clar que no ho estava gens. Per començar, em pensava que aquesta grip porcina era molt més greu que la grip normal, perquè n’he sentit a parlar molt i semblava que parlessin d’alguna cosa greu, però a la pàgina de l’OMS diu que, en general, els psíntomes clínics de malalts humans infectats pel virus de la grip porcina són similars als de la grip estacional. Això m’ha fet plantejar-me per què se’n parla tant si és així, però després he continuat llegint i la mateixa pàgina deia que les manifestacions clíniques de la malaltia podien ser molt variables (des d’una infecció asímptomàtica fins a una neumonia greu que pot ser mortal). El cas de la neumonia greu no m’ha semblat que tingués gaire a veure amb la grip estacional, precisament, però tot i així, a mida que he anat llegint he vist que eren molt pocs els casos en què es tractava d’aquesta gravetat. Després d’informar-me una mica, però, m’ha semblat que el fet que se’n parli tant és perquè no és molt habitual que els virus que es donen en un animal es transmetin en un altre, i això és el que més m’ha interessat del cas.
He llegit que hi ha SIV (virus de la grip porcina) que poden infectar els humans, cosa que és deguda que aquests virus, a més de mutar, poden portar a terme un procés anomenat “reclassificació” amb el qual adquireixen característiques que permeten la transmissió entre persones. A més, poden modificar la seva estructura per a impedir que les defenses d’un organisme tinguin sempre la mateixa eficàcia, de manera que si els virus ataquen de nou, poden fer-ho amb un efecte encara més nociu per a la salut de l’organisme.
S’ha vist que el brot del qual s’està parlant actualment de la grip H1N1 en humans, no sembla que realment sigui provocat per un virus de grip porcina, sinó que la causa n’és un nou virus de grip H1N1 que conté material genètic combinat d’una cepa de virus de grip humana, una de grip aviària i dues de grip porcina.
Com ja he dit, la majoria dels casos en humans no són gaire diferents dels de la grip estacional, i la majoria de persones infectades per aquest virus es recuperen sense necessitat d’atenció mèdica ni de medicaments antivirals. Tot i així, hi ha varis fàrmacs, com l’Oseltamivir i el Zanamivir, que es podrien utilitzar per tractar l’anomenada grip porcina.
Per acabar, he de dir que m’ha cridat l’atenció el fet que la grip porcina es transmet per via respiratòria i mai per via digestiva, perquè sembla que menjant la carn encara entres en un contacte més directe amb el virus, però després he vist que aquest tipus de virus moren en condicions de temperatures pels volts dels 70º, de manera que al cuinar la carn ja és impossible la transmissió del virus, perquè aquest mor.
Enllaços:
http://www.dgepi.salud.gob.mx/
http://portal.salud.gob.mx/sites/salud/descargas/pdf/influenza/triptico_contacto_con_persona_pueda_tener_influenza.pdf
http://www.forumclinic.org/enfermedades/varios/griporcina.pdf
http://www.forumclinic.org/enfermedades/varios/enllacos-amb-informacio-actualitzada-sobre-la-grip-porcina/
Èlia B.
Es tracta d'una malaltia respiratòria altament contagiosa que afecta als porcs, ocasionada per un dels virus A de la grip porcina.El virus es contagia entre els porcs per aerosol i mitjançant contacte directe i indirecte.
Els símptomes clínics són similars a la grip comuna, però la seva presentació clínica és molt àmplia, des d'una infecció asintomática a una severa pulmonía que acabi en la mort.
http://www.3tres3.com/opinion/ficha.php?id=1388
http://www.elmundo.es/elmundosalud/2009/04/25/medicina/1240614204.html
http://www.elpais.com/articulo/sociedad/gripe/porcina/elpepusoc/20090427elpepusoc_3/Tes
http://www.who.int/csr/disease/swineflu/faq/es/index.html
Èrica
GRIP PORCINA
Un brot d’aquesta malaltia va aparèixer fa unes setmanes a Mèxic, des d’on s’ha estès fins a Espanya i Catalunya.
Està provocat pel virus de la grip de tipus A i teòricament només afectava a porc, però ha aconseguit passar a humans. És una malaltia respiratòria.
Es transmet, com tots els virus, per via directe, de persona a persona mitjançant esternuts o tos, i de cap manera es transmet via digestiva; de manera que no hi ha cap problema al consumir carn de porc.
Durant la grip aviar, es va dir que el consum de carn d’aus podia transmetre la malaltia, però aquesta informació era del tot errònia, ja que, com diu el nom, aquesta malaltia era causada per un virus. Tot i així les vendes de carn d’aus es van reduir notablement durant aquell període en què la noticia de la nova grip va tenir tanta cabuda en els medis de comunicació.
Els símptomes són: febre alta (=>37,5ºC), malestar general, manca de gana i tos. També pot haver-hi augment de la secreció nasal, mal de coll, nàusees, vòmits i diarrea.
Cal remarcar que el fet d’estar vacunat contra la grip (vacuna recomanada per a nens i gent gran) no protegeix contra aquesta classe de grip, ja que és totalment nova; i evidentment, tampoc hi ha fàrmacs que puguin curar la malaltia (si alleujar els símptomes, però no curar, cosa que fan tots els antivirals).
Adjunto algunes pàgines web d’interès, i de les quals he extret informació:
http://www.3cat24.cat/noticia/381450
http://www.gencat.cat/especial/grip_a/cat/index.htm
http://www.vilaweb.cat/www/noticia?p_idcmp=3575716
Marta S.C.
Publica un comentari a l'entrada