adn-dna.net |
Aquesta pregunta està adreçada als alumnes de biologia humana i a la vegada oberta a tots els lectors del bloc adn-dna, per contestar-la en l'apartat de comentaris d'aquest post.
En el següent vídeo podem fer un recorregut animat al llarg de tot el tub digestiu.
En l'aula virtual adn-dna.net es pot consultar informació sobre l'aparell digestiu en el curs:
Curs B10-El cos humà: anatomia i fisiologia
Tema-4 Aparell digestiu
El termini per respondre a l'activitat finalitza el proper dimarts 1 de novembre de 2011.
14 comentaris:
Una úlcera pèptica, és una erosió en el revestiment de l’estomac o en el duodè.
Aquests tipus de úlceres no són causades per aliments picants ni per l’estrès. L’Helicobacter pylori és un tipus de bacteri que pot sobreviure en el medi àcid del nostre estomac gràcies als seus mecanismes de defensa especials.
Aquest bacteri està compost per sis flagels que l’ajuden a desplaçar-se pel medi.
Una de les seves característiques bioquímiques és la producció d’ureasa que catalitza la hidròlisi de la urea.
La majoria d’investigadors creuen que la infecció ocorre a través de la transmissió personal. El bacteri aïllat de la femta, la saliva i placa dental dels pacients infectats ens diu que la tura via gastro-oral o fectal-oral podria ser una de les causes principals per patir úlceres.
També creuen que la via d’infecció pot ser l’aigua ja que la bacteria hi pot viure.
Un dels períodes més crítics de la bactèria és la infantesa.
Els símptomes que presenten les úlceres pèptiques són malestar abdominal, un dolor de cremor, pèrdua de pes, falta de gana, nàusees i vòmits en sang.
Hi ha moltes formes i mètodes per diagnosticar una infecció d’aquest bacteri.
Un és el detectant d’anticossos específics de la sang o la femta del pacient, utilitzant antígens. També s’utilitza la prova de l’alè amb urea produint-se posteriorment diòxid de carboni a causa del metabolisme del bacteri.
Un altre mètode és la biòpsia.
Per poder tractar aquest bacteri s’utilitza claritromicina, amoxicil•lina i tetraciclina.
Una de les possibles conseqüències de l’Hpylori és el càncer gàstric.
El vídeo que adjunto es pot observar visualment en detall una úlcera en un estomac humà.
La bibliografia consultada és la següent:
http://www.youtube.com/watch?v=BCMh4a7NTpI
http://www.botanical-online.com/medicinalsulceradeestomago.htm
(on ens indica algunes formes herbàcies medicades per metges)
http://familydoctor.org/familydoctor/es/diseases-conditions/ulcers.html
(descripció general)
http://ca.wikipedia.org/wiki/%C3%9Alcera_p%C3%A8ptica
(informació general)
Janna Morera
2n B
Cercant a Internet i llibres sobre el tema he pogut concloure que si que existeix un bacteri anomenat H. Pylori responsable de la manifestació de les llagues, més conegudes amb el nom de “úlceras” del castellà.
Abans d’explicar el bacteri i la seva funció he fet una breu síntesi on es resumeix que és una llaga d’estómac, els problemes que comporta les causes,...
Què és una llaga d’estómac?
Una “úlcera” és una llaga en el revestiment del estómac. Amb més o menys freqüència, una llaga d’estòmac pot aparèixer just a sobre del estómac o en el esòfag (tub que connecta la boca amb l’estómac).
Aquestes llagues pèptiques també s’anomenen llagues gàstriques. La persona que algun cop ha patit aquests tipus de problema en el revestiment del estómac té molts números a que en el llarg de la seva vida aquesta pugui tornar a aparèixer.
Quines són les causes de les llagues pèptiques?
La bactèria anomenada Helicobater pylori (H. Pylori) és una de les majors causes d’aquest tipus de trastorn. Algunes altres causes comunes a destacar són els medicaments antiinflamatoris no esteroides.
Les llagues no són causades ni pel estrès, ni per menjar plats picants, ni per fumar, ni per begudes alcohòliques,... Ara bé, totes aquestes coses poden empitjorar els símptomes de les “úlceras”.
Què és H. Pylori?
H. pylori és un tipus de bacteri que pot causar infecció. La infecció per H. pylori és comuna, sobretot en països en vies de desenvolupament, i usualment comença durant la infantesa. Els símptomes en general no apareixen fins a aconseguir l'edat adulta, encara que la majoria de persones mai presenten símptomes.
H. pylori causa més de la meitat de les úlceres pèptiques a tot el món.
El bacteri actua causant les úlceres danyant el revestiment de la mucosa que protegeix l'estómac i el duodè. El fet que faci malbé el revestiment de la mucosa permet que els potents àcids estomacals travessin el sensible revestiment sota l'estómac i duodè. Junts, l'àcid estomacal (HCL) i H. pylori irriten el revestiment de l'estómac i duodè i causen una úlcera.
No obstant això, la majoria de persones amb H. pylori no desenvolupen úlceres. Encara es desconeix perquè el bacteri causa úlceres en certes persones però no en unes altres. És probable, que el desenvolupament de l'úlcera depengui de les característiques de la persona infectada; del tipus de cep d'H. pylori present; i d'altres factors que els investigadors encara desconeixen.
Les persones que pateixen aquest bacteri es tracten amb medicaments (antibiòtics) per tal d’eliminar la bactèria, disminuir la secreció d’àcid gàstric i per protegir el revestiment del estómac.
Són moltes les teories que intenten explicar la propagació d’aquest bacteris tot i que la més acceptada es basa en la teoria de que aquest es va transmetin per mitjà dels aliments o aigües contaminades.
Quins són els símptomes d’una úlcera pèptica?
Malestar abdominal.
Un dolor ardent.
Aquest dolor es manifesta quan l’estómac està buit.
Un dolor que va i ve, és a dir, no és constant.
Pèrdua de pes.
Falta de gana.
Una inflamació de la zona.
Nàusees.
Vòmits amb sang.
Tots aquest símptomes poden portar a la persona a patir:
Hemorràgies quan HCL trenca un vas sanguini.
Perforació de l’estómac.
Obstrucció del trajecte dels aliments intentant sortir de l’estómac.
Molts cops aquesta úlcera pot esdevenir cancerosa.
Bibliografia:
http://digestive.niddk.nih.gov/spanish/pubs/hpylori/
http://www.youtube.com/watch?v=vw79zY93S28
http://www.youtube.com/watch?v=kEYgDeZMf18&feature=related
http://es.wikipedia.org/wiki/%C3%9Alcera_p%C3%A9ptica
http://www.botanical-online.com/medicinalsulceradeestomago.htm
http://www.netdoctor.es/XML/verArticuloMenu.jsp?XML=000299
Iris Carré Rubio
2n batx. B
Una úlcera pèptica és una lesió de tipus erosiu a la mucosa de l'interior de l'estómac o de la primera part del duodè.
En un principi, la causa de la malaltia s'atribuïa a l'acció corrosiva de l'àcid clorhídric del suc gàstric, actualment també es relaciona amb una infecció provocada per un bacteri que s'anomena Helicobacter Plyori.
En base aquesta informació, la resposta a la qüestió que es planteja és afirmativa.
L'Helicobacter Plyori (es pot observar al minut 10:11 al vídeo d'aquest mateix post) és un bacteri de forma espiral que infecta la mucosa de l'epiteli de l'estómac ja que té la capacitat de viure al medi àcid que aquest òrgan presenta.
La font d'energia d'aquest microorganisme és l'hidrogen i la metanogènesis. A més a més, però, necessita oxigen en petites proporcions.
D'acord amb les investigacions que s'han dut a terme fins ara, la forma més comuna d'infecció és l'aigua, així com aliments contaminats. De totes maneres, també es contempla la possibilitat que una persona sana es contagi a partir de la matèria fecal, saliva o vòmit d'un malalt.
La infecció del bacteri es produeix de la forma següent:
- L'H. Plyori entra a l'estómac.
- Mitjançant els flagels que presenta, danya la capa de mucosa de l'òrgan i, seguidament, s'uneix a la cèl·lules de l'epiteli.
- A partir de la urea, genera amoníac per tal de neutralitzar l'àcid de l'estómac.
- Es duu a terme la proliferació i migració del bacteri.
- A causa de la lesió a la mucosa, s'origina la úlcera.
Alguns mètodes per diagnosticar aquesta malaltia són:
- A partir d'anticossos específics presents a la sang o matèria fecal.
- La prova de l'alè. Consisteix en el següent: el pacient ingereix urea (amb un carboni marcat) que, amb la presència del bacteri i a causa del seu metabolisme, s'allibera més tard en forma de diòxid de carboni.
- Altres proves com la PCR (reacció en cadena de la polimerasa), biòpsies, cultius cel·lulars o proves histològiques.
Un dels majors perills que presenten les llagues d'estómac és el fet que poden esdevenir canceroses.
Assumpció Ferran
2 Batx B
(Bibliografia/webgrafia penjada al Mister Wong)
Les úlceres són llagues que apareixen normalment a l'estómac o al duodè, però a vegades també apareixen en l'esòfag, també es poden anomenar úlceres gàstriques.
Aquestes poden estar provocades l'acció corrosiva de l'HCl o bé per un bacteri anomenat Helicobacter Pylori. Aquest bacteri causa més de la meitat de úlceres detectades arreu del món.
La bactèria H. Pylori es transmet per ingestió d'aliments o d'aigua contaminada o bé, es pot transmetre d'una persona a una altre per contacte salival, fecal o vòmits.
L' H. Pylori arriba a l'estomac i s'estableix a l'epiteli de la mucosa, ja que és un bacteri que pot viure en un medi àcid. Allà va destruint la mucosa fins arribar a les cèl·lules del teixit muscular de l'estómac, provocant una llaga gàstrica.
Els símptomes que presenten les persones que pateixen una úlcera són:
Dolor fort i intens, que es presenta amb més intensitat quan l’estómac esta buit.
Pèrdua de pes.
Desgana.
Vòmits.
Nàusees.
A part dels símptomes una manera de diagnosticar si estem infectats o no pel bacteri H. Pylori és: un anàlisis de sang, una proba d’alè amb urea ( que detecta la presència del bacteri gràcies a un medicament ingerit prèviament) i una prova d’excrements per veure si hi ha antígens del bacteri.
Per eliminar l’ H. Pylori és recepten uns antibiòtics, a més també es recepten uns medicaments per reduir la secreció de sucs gàstrics i per protegir el revestiment de mucus tant de l’estómac com del duodè.
Cerca d'Informació:
http://es.wikipedia.org/wiki/Helicobacter_pylori
http://digestive.niddk.nih.gov/spanish/pubs/hpylori/#1
Cristina Farrés
2nB Batx.
Les úlceres d’estómac són lesions erosives a la mucosa de l’interior de l’estómac o al principi del duodè. Aquesta erosió és a causa de la corrosió de l’àcid clorhídric que es troba al suc gàstric. Tot i així, actualment s’ha descobert que també es deu a una infecció bacteriana o a una infecció per medicaments antibiòtics no esteroides.
Per calmar el dolor que provoquen aquestes úlceres es feien servir antiàcids, però la seva exposició reiterada ocasiona molts inconvenients.
Helicobaster pylori és el bacteri que causa úlceres. És un eubacteri gramnegatiu microaeròfil (necessita oxigen) que es troba en la mucosa de l’estómac i del duodè. Té forma d’espiral i conté de quatre a sis flagels
Més de la meitat de la població està infectada per aquest bacteri que, es creu, que es transmet per aliments, tot i que no a tothom provoca úlceres. Va ser descobert al 1875 per un alemany, però com que no es va poder cultivar es va deixar passar. No va ser fins al 1979 quan l’australià Robin Warren va fer el redescobriment d’aquest bacteri: el va cultivar i va poder extreure la conclusió que aquest bacteri era el causant de les úlceres i no pas el menjar picant o l’estrès.
Gràcies a la seva morfologia el bacteri es pot moure per l’estómac i per la mucosa gàstrica. Si es col•loca a sobre les cèl•lules epitelials de la paret de l’estómac o duodè poden colonitzar aquesta part. El seu metabolisme segrega amoni i bicarbonat gràcies a l’enzim ureasa (juntament amb el Níquel com a cofactor) que són beneficiosos per a aquest, ja que neutralitzen l’ambient àcid del voltant. A més a més, també segrega proteases, catalases i fosfolipases que, juntament amb l’amoni i el bicarbonat, són nocius per a les cèl•lules de la paret de l’estómac i les destrueix. Recentment, s’ha descobert que aquest bacteri pot inserir un peptidoglicà o agent inflamatori a les cèl•lules de l’estómac, però encara no se sap perquè ho fa o quins beneficis obté amb aquest procés.
Per detectar aquest bacteri es poden fer anàlisis de sang per detectar si hi ha els anticossos corresponents, es pot fer la prova de l’alè a la urea, la biòpsia o una mostra histològica.
Si les úlceres es fan molt grans, poden esdevenir canceroses.
Laura Figueras
Biologia Humana 2n batxillerat B
Una úlcera és una lesió de tipus corrosiu a la mucosa de l’interior de l’estómac o de la primera porció del duodè, ocasionada principalment per l’acció corrosiva de l’àcid clorhídric present en el suc gàstric. Actualment també es relaciona amb una infecció bacteriana.
La bactèria causant de provocar la úlcera es diu Helicobacter pylori, és una bactèria present en el 85% de les úlceres gàstriques. L’H. Pylori debilita la capa mucosa que protegeix l’estómac fins produir una llaga o úlcera. Aquest bacteri és capaç de sobreviure en el medi àcid de l’estómac perquè fabrica varies substàncies que el neutralitzen.
Els símptomes d’una úlcera pèptica són:
- Molèsties abdominals que es manifesten com un dolor constant que pot durar alguns dies o setmanes. El dolor comença dos o tres hores després d’un àpat o per la nit, quan l’estómac està buit.
- Pèrdua d’apetit amb la corresponent pèrdua de pes, nàusees, i vòmits.
Complicacions més greus de la úlcera pèptica són les hemorràgies i la perforació gàstrica, quan la úlcera travessa tota la paret de l’estómac. Són situacions d’emergència que requereixen una immediata atenció mèdica. En aquests casos, el pacient pateix un dolor molt fort i persistent que pot anar acompanyat per vòmits.
La úlcera pèptica és fàcil de diagnosticar ja que el metge pot visualitzar-les directament mitjançant endoscòpies de l’estómac i el duodè. És un mètode molt segur però una mica molest per al pacient ja que li introdueixen un tub amb una càmera de televisió per l’esòfag fins arribar al lloc on es trobi l’úlcera.
Es molt important detectar la seva presencia per poder acompanyar-ho amb un tractament antiàcid i antibiòtic per acabar amb la bactèria
La H. Pylori posseeix un enzim, la ureasa, que descompon la urea en CO2 que és eliminat pels pulmons amb la respiració. La presència de CO2 marcat amb carboni-13 a l’aire expirat és la prova de la presència del H. Pylori, amb una probabilitat del 96 al 98%. Els anàlisis de sang posen de manifest la presència d’anticossos a la H. Pylori, però no són diagnòstics, ja que són positius quan la bactèria ha sigut eliminada i només mostren que en algun moment el pacient va estar infectat.
Per contestar aquesta pregunta he fet ús del llibre de text de biologia humana. Les webs consultades estan al meu Mister Wong
Irene Martínez, 2n batxillerat B
Sí, concretament una Ulcera péptica, com he trobat en el seguent text:
Una úlcera pèptica és una nafra en el revestiment de l'estómac o el duodè, que és el principi de l'intestí prim. Les úlceres pèptiques són comunes: un de cada 10 nord-americans contreu una úlcera en algun moment de la seva vida. Una causa de l'úlcera pèptica és una INFECCIÓ BACTERIANA.
... També poden ser produïdes per altres factors
Actualment, tenir una úlcera a l'estómac, o vulgarment anomenada llaga d'estómac, és un problema molt greu i costa bastant de curar. La úlcera és deguda que el mucus que recobreix la paret interior de l'estómac és degradat per l'àcid clorhídric, perquè hi ha problemes en l'estómac. Si es forma una úlcera a l'estómac de curar ja que és un lloc díficil d'arribar i si està molt desenvolupada, s'acaba foradant tota la paret de l'estómac comportant que l'àcid clorhídric es començi a vessar per l'interior de l'organisme
Aprofitant això, hi ha un bacteri anomenat helicobacter pylori que pot viure i sobreviu en un medi àcid com el de l'estómac. Llavors aquest bacteri es reprodueix a l'estómac i comença a matar les cèlul·les de la paret que estàn al voltant seu. També aquest bacteri genera una toxina agresiva que produeix amoni, que és nociu pel nostre organisme, i aquest provoca irritació a les parets i això genera la úlcera. Aquest bacteri es troba generalment en aliments contaminats, per la qual cosa es recomana menjar en llocs on hi hagi la certesa que la seva preparació es fa amb les mesures higièniques, a més de rentar-se les mans abans i després de cada àpat. Finalment també si s'administra vía oral una solución de urea, que serveix com aliment per la bacteria, demostra si la mucosa gástrica está colonizada pel microbi. La endoscopía és un altre estudi que demostra si el pacient conté la bacteria.
Com a conclusió, s'afirma, doncs, que podem tenir el bacteri H. Pylori i aquest pot ser un dels causants per tenir una úlcera en el nostre estómac.
Pol Morales
2n B Batxillerat
Helicobacter pylori és un bacterià que infecta la mucosa del epiteli gàstric humà. Aquest bacterià pot provocar llagues i algun tipus de gastritis. És l’únic organisme que pot viure en un medi extremadament àcid,viu exclusivament a l’estómac humà.
Aquest bacterià va ser redescobert en 1979 per el patòleg Austrailia Robin Warren. Va aïllar el microorganisme de les mucoses de l’estómac i fou el primer en cultivar-la.
Es va confirmar que les llagues estomacals eren produïdes per la colonització d’aquest bacterià en l’estómac.
Diferents begudes estimulants i l’estrès poden ajudar a provocar llagues,ja que, poden augmentar la secreció del suc gàstric en l’estómac.
És un bacteri en forma d’espiral. Té uns 4-6 flagels. Requereix oxigen a mes baixes concentracions de les trobades a l’atmosfera. Utilitza hidrogen com a font d’energia apart de l’oxidasa i la catalasa positiva.
Amb el seu flagel i la seva forma d’espiral, la bactèria forada la capa de la mucosa gàstrica. Produeix adhesines, és a dir, proteïnes que s’uneixen a lípids associats a membranes i carbohidrats.
Xabier Minaya
2n Batx B
• Hi ha algun bacteri relacionat amb les llagues d’estómac?
Una úlcera pèptica és considerada una llaga localitzada al revestiment de les parets internes de l’estómac, anomenada úlcera gàstrica o del duodè, anomenada úlcera duodenal. En paraules tècniques una úlcera o llaga estomacal és qualsevol solució de continuïtat o trencament amb pèrdua de substància. Aquestes úlceres estan ocasionades sovintment per una infecció bacteriana, per altra banda, moltes úlceres diagnosticades actualment són causades per l’ús prolongat d’agents antiinflamatoris com per exemple l’aspirina o l’ibuprofè. Una úlcera també pot ser ocasionada arran d’haver patit tumors cancerosos de l’estómac o del pàncrees.
L’Helicobacter pylori és un tipus de bacteri que pot sobreviure el medi àcid del nostre estómac. Segons molts especialistes aquest bacteri, l’H. Pylori, és el responsable de la majoria d’úlceres pèctiques, però es desconeix perquè aquest bacteri no afecta a totes les persones a les que infecta, tot i que és molt probable que la infecció depengui de les característiques de la persona afectada. També afecten altres factors que es desconeixen així com el tipus d’H. Pylori.
La manera per la qual es contagia no està del tot segura però es creu que pot ser per mitjà dels aliments o l’aigua. S’han fet investigacions amb les persones infectades i van trobar el bacteri en la saliva d’algunes persones infectades, és a dir, que també es contagia de boca a boca.
Primeres evidències
En 1875, científics alemanys van descobrir bacteris espirals en l'epiteli de l'estómac humà. Aquests bacteris no podien ser cultivats i per tant aquest descobriment es va oblidar en aquell moment.
En 1892, es va descriure una sèrie de bacteris espirals que vivien en l'ambient àcid de l'estómac de gossos.
En 1899, es van investigar sediments de rentats gàstrics obtinguts d'humans. A més d'uns bacteris allargats, també es van trobar bacteris amb forma espiral, a les que es va anomenar Vibrio rugula. Gràcies a aquests descobriments es va suggerir la participació d'aquest microorganisme en malalties gàstriques.
Webgrafia
http://ca.wikipedia.org/wiki/Helicobacter_pylori
http://digestive.niddk.nih.gov/spanish/pubs/hpylori/
http://www.elsecretodelasalud.com/Enfermedad/UlceraEstomacal.html
http://www.granma.cubaweb.cu/salud/consultas/h/c11.html
Aarón de la Cruz, 2n Batx. B.
Sí, els bacteris ens poden provocar llagues a l'estomàc(sobretot l'helycobacter pylori)quan estem baixos de defenses i el sistema inmunitari no pot mantenir el nombre de bacteris de la flora estomacal adient.
Marta Salgado - 3C
La resposta és que sí,hi ha factors que augmenten els risc i són:
-El consum d'alcohol o cafè
-El consum de tabac
-L'estrès
És imprescindible dur a terme una vida saludable
El video en general està força bé. Es una manera d'explicar més divertida i les coses se'r queden més ràpidament.
M'ha cridat l'atenció la pepsina, m'he informat al internet i he trobat aquestes informacions:
''La pepsina és una peptidasa, un enzim digestiu que degrada les proteïnes a l'estómac; els altres enzims digestius importants són la tripsina i la quimotripsina. Va ser el primer enzim animal en ser descobert, per Theodor Schwann el 1836.
La pepsina es produeix a l'estómac, actua sobre les proteïnes degradades, i proporciona pèptids i aminoàcids en un ambient molt àcid. El pepsinogen és un precursor de la pepsina, quan actua el HCl sobre el pepsinogen, aquest perd aminoàcids i queda com pepsina, de manera que ja pot actuar com proteasa.
La pepsina és més activa amb un pH d'entre 2 i 4. És desactiva permanentment amb un pH superior a 6.''
Curta als aminoàcids fenilalanina (F), Tirosina (I) i el Triptòfan (thr) en els grups amino.
Es molt curiós tot el recorregut i la durada que fan els aliments fins a ser expulsats.
Anna Dàvila
3Eso A
Sí, poden provocar una llaga a l'estòmac.
Normalment són bastant doloroses ja que provoquen vòmits, pèrdua de pes i inflamació de la zona.
És possible que causi un càncer gàstric.
El millor per habitar les llagues a l'estòmac és dur una vida sana.
Maria Codina- 3A
Publica un comentari a l'entrada