Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dissabte, 6 d’octubre del 2012

242- Concurs els ENIGMES de Recerca en Acció

El portal Recerca en Acció planteja un parell d'enigmes sobre el litoral mediterrani. Cal entrar en l'apartat ENIGMA i respondre abans del 25 d'octubre de 2012 per poder optar al premi d'aquesta convocatòria.


Per cultivar la vocació científica es poden consultar altres recursos en l'aula virtual adn-dna.net :

Aula virtual adn-dna.net
Curs VC01- Vocació científica 

Tema-1 "Jocs de ciència"
Tema-2 Divulgació científica 
Tema-3 Laboratoris virtuals
Tema-4 Científiques i científics



Els lectors del blocs adn-dna, biologia i naturalesa i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden suggerir, en l'apartat de comentaris d'aquest post, altres informacions relacionades amb activitats per promoure el coneixement científic.

17 comentaris:

Maria Lluïsa Sànchez 4t - A ha dit...

Enigma 1: Què és millor, un mar blau o un mar verd?

c) Si acceptem que el mar verd i opac ve derivat de condicions naturals, no podem qualificar-lo de pitjor. Totes dues condicions són ambientalment acceptables i els donarem l'ús més convinent.
-> En un mar verd, encara que no tingui exactament les mateixes condicions que el blau, els turistes si podem venir a banyar igual i podrem extreure molta mes pesca que el blau, per tant, això ens beneficiarà.

Enigma 2: Algues bellugadisses

b) 21 km

-> Ja que cada dia puja i baixa un metre i mig en qüestió d’hores. A mesura que el dia avança les cèl·lules es desplacen cap a la superfície buscant la llum i es fa evident la seva presència en forma de taques verdes ben delimitades i properes a la costa.

bertaa ha dit...

ENIGMA 1:
B) El millor mar és el verd: podrem extreure més pesca, i els turistes es banyaran igual (tot i que la pesca només representa el 0,1% del PIB català).

ENIGMA 2:
C) Una marató (42 km)

Marta Salgado ha dit...

ENIGMA 1
La resposta és C) perquè el mar verd sol indica concentracions de fitoplàncton, alta producció biològica i zona rica en pesca i el mar blau ajuda a l'economia catalana ja que els turistes hi van més. En l'opció A i B. parla més de l'economia i el C és des de la perspectiva biològica, el que ens interessa.

L'ENIGMA 2
La solució és D) per obtenir el resultat s'ha de fer una regla de tres amb les dades que ens proporciona l'exercici.

Carola Domènech ha dit...

En el primer enigma penso que és la C, perquè aixi rebem benefici dels dos mars. Tots tenen una part positiva i una part negativa. Del segon enigma penso que és la A.

Vidal Melero Iglesias 4t C ha dit...

La resposta de la primera preguna és la C perquè el mar blau seria bo pel turisme però el mar verd (d'origen natural) és bo per la pesca i té un major ecosistema marí.
La resposta de la segona pregunta és la D perquè la cèl·lula mesura 0,00003 metres i recorre 1.5 metres al dia. S'ha de fer una regla de tres amb un humà que mesura 1.65 metres i el resultat és de 82500 metres que serien 82,5 Km, que equival gairebé a dos maratons.

Gemma Clarasó ha dit...

Enigma 1-C
Enigma 2- D

Bernat Canals ha dit...

Sóc el Bernat.
jo diria que la solució és 1-C perquè mentre sigui per causes naturals un ecosistema mai és dolent i la 2-D perquè he fet els càlculs i surt k serien con 82 Km

Martina Baliu 4tA ha dit...

Engimes:
1- Resposta C, ja que els dos tipus són naturals i útils per cada situació. Si volem banyar-nos en un lloc clar i transparent anirem a un mar blau i si volem anar de pesca anirem a un mar verd on hi ha més éssers vius.

2- Resposta D, recorreria aprox. com si fosfin dues maratons humanes.

Fran Martinez ha dit...

ENIGMA 1 : Què és millor, un mar blau o un mar verd?
Resposta:C)
No hi ha cap de pitjor, la valoració de cadascun d'ells dependrà del punt de vista d'on es miri (si s'observa pel punt economic del pais o des del punt de riquesa biològica)

ENIGMA 2: Algues bellugadisses

D/ Dues maratons (84km)

1micra=0,000001m
30mi=0,00003m

0,00003m és a 1,5m
1,65m és a x

X= (1,65•1,5) : 0,00003 = 82.500m=82,5km

Ricard Fuste ha dit...

En l'enigma 1 podem dir que la resposta es la C, pero podem veure que el color de l'aigua és significatiu ja que et pots banyar en qualsevol aigua pero la gent sempre es més primmirada en l'aspecte de l'aigua.
En l'enigma 2 podem dir que la resposta és la D . el raonament és : 30 micres = 0,03mm = 0,00003 m
0,00003m és 1,5m
1,65 m és ??
1,5 X 1,65/ 0,00003 = 82,5 que és aproximadament els dues maratons.

Aina Eroles ha dit...

La resposta del 1r enigma és la C)Si acceptem que el mar verd i opac ve derivat de condicions naturals, no podem qualificar-lo de pitjor. Totes dues condicions són ambientalment acceptables i els donarem l'ús més convinent.Ja que en el mar de color blaub si mirem el PIB del turisme és el 15% de l'economia catalana i ens pot afavorir però el mar de color verd en podem extreure més pesca encara que el PIB sigui molt més menor però amb el mar blau no tindirem tan bona pesca i tindríem que exportar d'altres països.
La resposta del 2n enigma és la D) Dues maratons (84km). Una alga microscòpica dinoflagel·lada d’unes 30 micres de diàmetre (una micra -o micró- és una mil•lèsima part d’un mil•límetre). La cèl·lula té un flagel que li dóna la capacitat de desplaçar-se verticalment. Així cada dia puja i baixa un metre i mig en qüestió d’hores.

Marina Pelfort ha dit...

Solucions als enigmes amb el seu raonament respectiu:

- Enigma 1, la resposta és la C. No et diu en quin àmbit seria millor l'un o l'altre, així que cada un té les seves característiques i el farem sevir de la manera més convenient.

- Enigma 2, la resposta és la D. La solució la trobes fent un càlcul matemàtic utilitzan la regla de 3 i les dades que et proporcionen a la mateixa pàgina.

Anònim ha dit...

1-->a
2-->d




Anna Dàvila
4tA

Marina Marfil ha dit...

ENIGMA 1 : Què és millor, un mar blau o un mar verd?

Resposta C - Els dos colors són acceptables, ja que han sorgit de la natura. Si una persona el vol per banyar-se que vagi al mar balu, que igualment és natural, i si és pescador trobarà millors peixos al mar que és d'un color més verdós, però tots dos són igual d'acceptables.

ENIGMA 2: Algues bellugadisses

Resposta C

He fet una regla de tres:
ja que si fa un 1,5 m ---> ésser que medeix 30 micres
x ---> 1,65 m
I al fer el càlcul em va donar aproximat a 42 km.

Ana Lechuga 4t ha dit...

ENIGMA 1
La resposta correcta és la C, em d'aprofitar el tipus de mar al màxim ja sigui pel turisme(en el cas del mar blau i transparent) o per la producció biològica que beneficia l'industria pesquera(mar verdós i opac). Encara que amb l'existencia d'un mar verdos i opac els beneficis de la pesca siguin escasos, s'ha de considerar que la riquesa bioògica és molt important, no tots els beneficis han de ser econòmics.

ENIGMA 2
La resposta es D. Era un enigma matemàtic, l'he resolt amb una regla de tres = 30x10 elevat a -6, que és la mida en m de l'alga, és igual a 1,5m que puja i baixa en hores. 1,65m que és l'alçada de l'humà és igual a x. Resolent aquesta regla de tres he obtingut un resultat de 82m,que considero que es la resposta D

Ester Rabell 4t-A ha dit...

Enigma 1
B) El millor mar és el verd: podrem extreure més pesca, i els turistes es banyaran igual (tot i que la pesca només representa el 0,1% del PIB català).

- Penso que es la B perquè podem obtenir dos beneficis tant pel turisme com per la pesca.

ENIGMA 2
B) Mitja marató (21 km)

-Perquè cada dia puja i baixa un metre i mig en qüestió d’hores.

Marc Torrents ha dit...

Marc Torrents 4t B

1) C : Perquè si és verd i opac tindrà més microorganismes i més vida i si és blau tindrà més turisme i menys vida

2) D