Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

diumenge, 17 de novembre del 2013

344- Setmana de la Ciència 2013 a Igualada



A la ciutat d’Igualada aquesta celebració ha estat impulsada per l’Escola d’Enginyeria d’Igualada (EEI) amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Igualada, l’Observatori de Pujalt i Aigües de Rigat.
Relació d'activitats que es faran:

Data: dilluns 18 de novembre.
Activitat: el temps: l’aigua a l’aire. Una conferència meteorològica sobre el moviment d’aquest darrer element, la formació dels núvols i els mapes dels temps, amb experiments inclosos, a càrrec d’Albert Borràs, director de lObservatori de Pujalt
Lloc:Càtedra A3 in Leather Innovation, a l’Avinguda Pla de la Massa, s/n.
Hora:18:30 

Data: dimarts, 19 de novembre
Activitat: xerrada sobre el procés de recollida i tractament de les aigües residuals procedents de les indústries adoberes a càrrec de Miquel Vila, exgerent de l’Estació Igualadina de Depuració i Recuperació (EDAR)
Lloc: edifici de la Teneria, a la Plaça del Rei.
Hora: 18:30
 
Data: dimecres, 20 de novembre
Activitat:visita guiada a la depuradora dels adobers d’Igualada a càrrec també de Miquel Vila.
Nota. És imprescindible inscripció prèvia el dia 19 en la xerrada a la Teneria.
Lloc: carrer del Rec, 118
Hora: 17:00h 

Data: dijous 21 de novembre 
Activitat: conferència sobre el procés mitjançant el qual es fa arribar l’aigua a les llars a càrrec de Joan Giménez i Mireia Bars, cap de distribució i cap de producció de la companyia Aigua de Rigat,
Lloc: l’Auditori del Museu de la Pell d’Igualada, al carrer Dr. Joan Mercader, s/n.
Hora: 18:00h
Font: anoiadiari.cat
Per consultar tota la programació de la Setmana de la Ciència 2013 a Catalunya mirar el post 343 d'aquest blog adn-dna

Els lectors dels blogs adn-dna, biologia i naturalesa , canal adn-dna.net a YouTube i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden explicar, en l'apartat de comentaris d'aquest post, el contingut d'aquestes activitats en les quals hagin participat.
Nota: En fer els comentaris cal seguir les recomanacions citades en el post 341 d'aquest blog.
Termini per publicar comentaris diumenge 24 de novembre a les 22:00h

13 comentaris:

Morgana Palencia Pons ha dit...

XERRADA DEL DIMARTS:
Cap als anys 60 el riu de l'Anoia s'autodepurava ja que més o menys portava la mateixa quantitat de caudal que de contaminants i la natura propia s'encarregava d'eliminarlos.
Cap als anys 70 aixó va canviar perquè va baixar el caudal i els contaminants van augmentar.Aquest canvi va fer que les condicions de vida del organismes del riu canviesin i així van desaparèixer.
Veient aquest problema van decidir posar una depuradora al riu.
La depuradora agafa l'aigua contaminant de les fàbriques, la de la pluja i l'aigua que fem servir a casa. Hi han uns tubs petits que s'encarreguen de portar aquesta aigua fins a Vilanova on hi ha la depuradora. Aquesta reprodueix el sistema de depuració natural que fa el riu però en un espai més petit, així aconsegueixen treure partícules, brutícia, etc... Després aquesta aigua torna al riu i així podrem tornar a utilitzar aquesta aigua i el més important: que les condicions de vida al riu seran les apropiades per tenir peixos.

Unknown ha dit...

El dimarts vaig anar a la Teneria per informar-me de l'Estació Igualadina de Depuració i Restauració. Allà ens van fer entrar en una sala on el senyor Miquel Vila ens va explicar amb l'ajuda d'un power point la situació del riu Anoia uns trenta anys abans fins ara i de la importància d'haver posat la depuradora. Va arribar un moment en que tota la matèria de productes tèxtils que es tirava a l'aigua era massa gran perquè els microorganismes se la mengessin, i l'aigua s'anava embrutant. Gràcies a la depuradora, això s'ha reduït més d'un 90%, i l'aigua està en molt més bon estat. També s'ha de dir que ha costat uns 11 milions d'euros i mig, però han estat ben invertits perquè la importància del riu és molt important.

Unknown ha dit...

El dia 19, vam anar al edifici de la Teneria. Allà ens van explicar el proçes de una depuradora el qual consisteix en el trectanet de les aigües residuals. Tambè ens van dir el perque eren tant eficaçes i necesaries, tots els costos aproximadament que va suposar construïr-la i fer-la funcionar i la contaminaçio que suposa per el medi ambient si no es fes aquest proces.

Unknown ha dit...

El passat dijous 21 de novembre vaig anar a escoltar una conferència sobre l’abastament d’aigua a Igualada. La xerrada anava a càrrec de Aigua de Rigat, l’empresa que gestiona l’aigua a 125 mil habitants des de 1923.
Primerament ens van explicar el cicle urbà de l’aigua que consistiria en un procés de captació, potabilització, transport, distribució, clavegueram, depuració i restitució al medi natural.
Algunes de les idees més importants són que capten l’aigua de vies subterrànies o superficials que provenen del aqüífer de Carme- Capellades a l’Anoia. Un 80% de l’aigua prové de pous i un 20% superficialment.
Tenen 3 pous ubicats a Carme amb aigua provinent del canal de Can Coca, 2 pous a la Torre de Claramunt i una estació de tractament d’aigua potable ETAP situat a la Pobla de Claramunt.
També disposen d’un dipòsit a Ca l’Oromi, del polígon Industrial.
Per desinfectar l’aigua utilitzen hipoclorit sòdic.
El tractament ETAP per veure si l’aigua està en correctes condicions consisteix en:
 Captar aigua
 Adherir coagulants
 Decantar
 Filtrar arena
 Filtrar amb carbó actiu
 Controlar que el procés respongui correctament
Tenen 4 equips a Igualada que registra el clor diari a la ciutat, es fan 300 anàlisis organolèptiques anuals i informen mensualment a l’ajuntament.
La xarxa de distribució de Rigat consisteix en 50 km des dels dipòsits fins a Igualada i de 170000m de xarxa interna per la ciutat.
Una dada important també és que el consum d’aigua anual de la ciutat d’Igualada és de 3.100.100 m3.
Finalitzant el comentari, m’agradaria dir que va ser una conferència interessant en la que em vaig poder assabentar de dades i informacions que fins el moment no sabia.
Maria Codina, 1r Batxillerat C

Marta Salgado 1r Bat B ha dit...

Dijous dia 21 de novembre vaig assistir a una conferència organitzada per l’Escola d’Enginyeria d’Igualada, es va realitzar al Museu de la Pell d’Igualada, a càrrec de Joan Giménez i Mireia Bars.

Primerament va començar parlant el Joan explicant quants pous podem trobar en la nostra comarca ( tres a Carme, dos a la Torres de Claramunt i una estació de tancament d’aigua potable a la Poble). Què hem de fer un cop captem l’aigua? Després d’aconseguir-la hem de fer que sigui potable, generalment si bevem aigua del pou no passa res però hem de garantir que no hi hagi cap bacteri. Les fases per a poder aconseguir això són les següents:
Manteniment i tasques en les xarxes d’aigua potable:
- Manteniment preventiu d’acessioris.
- Manteniment correctiu.
- Neteges i desinfeccions de canonades, control de clor i organolèptic.
- Programa de drenatge.
- Campanyes de recerca de fuites.
- Tasques pròpies del servei.
A Igualada podem trobar tres dipòsits:
- Dipòsit Oromí.
- Dipòsit del polígon Industrial.
- Dipòsit elevat

En segon lloc va seguir la conferència Mireia Bars la qual va profunditzar en els temes que anteriorment s’havien exposat i ens va explicar que l’aigua és un aliment imprescindible a la nostra vida i mitjançant l’H2O es poden transmetre moltes malalties. És per aquesta raó que a la nostra ciutat, constretament hi ha quatre equips que controlen l’aigua.

Per acabar van fer una visita guiada pel Museu.

Unknown ha dit...

El dimarts dia 19, vaig anar amb companys a l'Escola D'Engineria D'Igualada. Allà feien una exposició sobre les aigües residuals. Ens va ensenyar imatges de diferents rius bruts i nets, de diferentes escloses, depuradores, les seves funcions, què és el DQO (demanda química d'oxigen), etc. També ens explicà el procés pel que passen les aigues residuals i les parts que té una depuradora.

Unknown ha dit...

Vaig assistir el passat dijous a una de les activitats que es proposen a la setmana de la ciència a la conferència sobre el procés mitjançant el qual es fa arribar l’aigua a les llars.
Ens van fer una breu explicació sobre els cicle de l’aigua i el cicle urbà de l’aigua que consistia en captar, potabilitzar, transport, distribució, clavegueram, depuració i restitució del medi.
Ens van mostrar un esquema basic d’un abastament i de on prove la nostra aigua.
La nostra aigua prove del aqüífer de Carme i capellades el 80% es provinent de pous i el 20% restant es aigua de la superfície. Ens van anomenar els principals pous.
Ens van representar un mapa amb les xarxes de distribució i també la sectorització de xarxes.
A continuació ens van fer un breu esquema del manteniment i tasques en les xarxes d’aigua potable.
Mònica Mussons

Unknown ha dit...

El dijous dia 21 de novembre vaig anar a una conferència sobre el procés mitjançant el qual es fa arribar l’aigua a les llars. Van parlar en Joan Giménez i la Mireia Bars, ens van explicar que la companyia Aigües de Rigat, es va fundar el 1923 i és la que fa tot el procés urbà de l’aigua. Els punts importants que es van tractar van ser les captacions, la potabilització i el transport, que hi ha 50 km de xarxa per la qual es distribueix l’aigua.
L’aigua d’Igualada prové del aqüífer de Capellades i de Carme, el 80% dels pous i el 20% de la superfície. Seguidament, van parlar dels pous importants que hi ha i van dir que gastaven un alt consum elèctric. I finalment van parlar del manteniment i les tasques en les xarxes d’aigua potable, com les neteges i desinfeccions i les centrals de clor.
Va ser molt interessant perquè no sabia el procés que feia l’aigua abans de sortir per l’aixeta de casa meva i vaig tenir la oportunitat de entendre’l.

Unknown ha dit...

Jo Bern Gabriel de 4t d’ ESO, vaig assistir aquesta setmana, setmana dedicada la ciència, a dos activitats. La primera va ser dimarts 19, que hi va haver una xerrada sobre el procés de recollida i el tractament de les aigües residuals que provenen de les indústries adoberes, la qual va ser una xerrada feta pel Miquel Vila. A mi personalment em va agradar molt perquè mai havia sentit a parlar sobre tot el procés i sobre quines coses li feien aquella aigua que provenia de les indústries. Alguna de les coses que no em va agradar va ser que el senyor llegia molt a la pantalla digital. Un cop es va acabar la xerrada, ens van preguntar si volíem anar demà, és a dir, dimecres 20 a la depuradors, no m’ ho vaig pensar gens perquè vaig pensar que l’ endemà podria veure tot allò que m’ acabaven d’ explicar i d’ aquesta forma entendreu millor. I així va ser, també va ser molt interessant perquè jo vaig anar a la depuradora de Vilanova fa molt temps tot i que em sembla que són diferents, també és molt curiós tot el procés i interessant. El que em va fer estar més orgullós va ser que el final de la visita vaig poder entendre casi bé tot el que van explicar a la xerrada.
I aquesta és la meva valoració sobre aquestes dos activitats de la setmana de la ciència.

Unknown ha dit...

En aquesta visita tot hi el fred i les olors, he pogut descobrir i coneixer la depuradora d'igualada.

La depuradora d'igualada porta només els residus de les fàbriques situades el REC, els residus dels habitants són tractats a la depuradora de vilanova.

En la visita ens van mostrar les diferents bases de la depuradora, i també les sales on es controla el funcionament de la depuradora, aixì aig poder descobrir com funcionava la depuradora de la ciutat.

Aquesta visita li posaria un 8,5 perquè les explicacions eren molt correctes i entenedores per tothom a més vaig poder coneixer la depuradora de la nostra ciutat.

Unknown ha dit...

El darrer dijous dia 21 de novembre vam poder presenciar al Museu de la Pell d’Igualada una conferència explicativa de quin és el procés per al qual es fa arribar l’aigua corrent a les nostres llars. En la conferència ens van explicar amb el suport d’un power point l’abastiment d’aigua a Igualada, “des de l’origen fins a l’aixeta”.
Per introduir-nos en el tema, ens van mostrar de manera ràpida el cicle de l’aigua des de que prové de la natura i tot el cicle urbà que fa després.
Seguidament ens vam comentar quina era la principal empresa encarregada de la gestió de l’abastiment a Igualada i rodalies, de quins pous provenia l’aigua utilitzada, i els diferents equips i materials repartits per zones per poder dur a terme aquesta tasca (diferents dipòsits, pous, estacions de tractament de l’aigua...).
També ens van informar del seguiment i tractament que rep l’aigua constantment, i que aquest seguiment està regit per una normativa de tractament per així evitar que sigui una possible font de malalties i d’infeccions.
Va ser una conferència informativa , personalment m´hagués agradat que fos més didàctica e interactiva ja que no ens van aportar masses dades d’interès tot i que va ser entretinguda i ens va permetre estar atents a les explicacions.

Júlia Boladeras

Unknown ha dit...

Dijous passat vaig assistir a la conferència sobre com fer arribar l'aigua a les llars. Va ser molt interessant. La xerrada va ser duta a terme per Aigües de Rigat (fundat l'any 1923).
Van parlar sobre diferents punts: el cicle de l'aigua i el cicle urbà, ens van ensenyar un esquema de com s'emmagatzema l'aigua i les diferents parts del procés, van parlar també de l'Aqüífer Carme-Capellades que és d'on extreuen l'aigua per fer-la arribar fins a Igualada.
Com a anècdota vàren dir que el 80% de l'aigua d'Igualada prové dels pous i el 20% és superficial.
També van parlar una mica sobre el tractament ETAP i de com es subdivideix l'aigua en zones reduïdes. I per últim, van parlar del manteniment i les tasques en les xarxes d'aigua potable.

Unknown ha dit...

A mi em va semblar força interessant però el tema del qual parlava no em va apassionar gaire. No ens vam moure de la sala i jo esperava que ens fessin una petita visiteta. Però va estar força bé, crec que va valdre bastant la pena anar-hi.