En l'apartat de comentaris d'aquest post es publicará el resum de l'activitat sobre La Marató TV3 de 2017 per part dels alumnes de 1r de batxillerat en la matèria de cultura científica.
Per seguir les actualitzacions d'aquest blog adn-dna, els recursos de ciències de la naturalesa adn-dna.net i notícies d'actualitat científica, també es pot fer a través de Twitter : adn-dnanet i #adndnanet.
Per participar a l'apartat de comentaris dels posts d'aquest blog adn-dna cal seguir les instruccions indicades en el post 341.
Termini per publicar comentaris diumenge 24 de desembre de 2017 a les 22:00h
15 comentaris:
La 26ena edició de la Marató de TV3 sota el lema La investigació pot canviar la historia, ens parla d’un tema poc conegut alhora present com ho són les malalties infeccioses.
Les malalties infeccioses són aquelles causades per un microorganisme que quan entra al cos de l’individu es comença a multiplicar. Aquest pot ser un fong, bacteri, virus o paràsit. Una de cada tres persones mor d’una malaltia infecciosa cada any.
Quan aquest microorganisme entra en l’interior acostuma a quedar-se allò què té més a prop segons la via d’entrada, quan el nostre cos no és capaç de frenar-ho o no prens els medicaments que toquen, quan toquen, aquest prolifera per tot allò que té més a prop.
Hi ha tres mètodes per lluitar contra aquests microorganismes. Trobem el sistema immunitari, que és aquell que heretem, són les defenses que quan el detecta s’organitza per combatre’l i eliminar-lo. En segon lloc tenim les vacunes, s’injecta el microorganisme mort, afeblit o bé fragmentat per així entrenar el nostre sistema immunitari per lluitar contra aquests organismes. I finalment trobem els antibiòtics, són aquells fàrmacs que donem per eliminar el microorganisme.
Tot i així, els bacteris han evolucionat i s’han fet resistents als antibiòtics, per aquest motiu si no s’investiga l'any 2050 les infeccions produïdes per bacteris resistents als antibiòtics podrien arribar a causar 10 milions de morts l'any al món.
Hi ha cinc tipus d’infeccions: Comunitàries freqüents; són aquelles que normalment es curen sense problemes (pneumònia, grip...).
Comunitàries greus o d’especial risc de contagi; tenen un important risc de contagi (meningitis, hepatitis, VIH...).
Sèpsia; es produeix quan una infecció localitzada s’escampa, passa a la sang i arriba als altres òrgans, provoca una resposta inflamatòria exagerada, una fallada multiorgànica i, en la majoria de casos, la mort. Aquells que es recuperen que den amb grans seqüeles. Hi ha dos tipus: Greu; el cos fa una reacció tan bèstia que posa en marxa tots els òrgans i aquests comences a fallar; i el Xoc Sèptic; quan ja no queden “municions”, el cos ha fet un esforç tan bèstia que s’ha esgotat tot (mortalitat molt alta). Cada dia moren 10 persones a Calalunya per Sèpsia greu.
Infeccions nosocomials; relacionades amb l’assistència sanitària o cures de salut (pacients postquirúrgics o persones immunedeprimides). S’adquireixen als hospitals, on es troben els bacteris resistents, aquells capaços de resistir els antibiòtics.
Infeccions emergents i del viatger; les emergents són aquelles que en el nostre país les havíem controlat a través de les vacunes (xarampió, tos ferina, diftèria…) i, les del viatger són aquelles originàries d’altres llocs (malària, zika…). Aquestes van en augment.
Per poder prevenir i evitar aquestes infeccions hem de fer 4 coses; si estem malalts no hem d’anar a treballar ni a l’escola, per la nostra salut i per la dels altres; quan ens fem una feria rentar-la amb aigua i sabó, ja que és una porta d’entrada; si tossim i esternudem ho hem de fer al colze davant de la boca; i sobretot rentar-nos les mans moltíssimes vegades, com diu l’OMS “rentar mans salva vides”.
Núria Puñet Valls-1R de batxillerat B
MALALTIES INFECCIOSES - La Marató 2017
Les malalties infeccioses són aquelles causades per virus, fongs, protozous o bacteris. Un exemple de malaltia infecciosa és la tuberculosi.
Són una de les primeres causes de mort al món, una de cada tres persones mor per causa d’una malaltia infecciosa. Aquesta proporció no és tan gran en els països desenvolupats, ja que les condicions d’higiene i els recursos farmacèutics són més favorables.
Les malalties infeccioses poden afectar qualsevol part de l’organisme i les més freqüents són: pneumònia, grip, gastroenteritis, infeccions urinàries... Moltes d’elles no poden ser tractades ja que els microorganismes que les provoquen són resistents als fàrmacs. Això és degut al mal ús dels fàrmacs i de a la mínima que ets trobes malament te’ls prens i quan de veritat els necessitis en necessitaràs una dosi molt alta o no et farà efecte.
SÈPSIA: És la més mortífera. Es produeix quan una infecció localitzada s’escampa a altres òrgans produint una fallada multiorgànica.
BRONQUITIS: Pot aparèixer quan es complica un refredat i la seva cura consisteix en un llarg tractament de dos anys amb antibiòtics.
INFECCIONS NOSOCOMIDIS: Són infeccions relacionades amb l’assistència sanitària i cures de la salut. Es produeixen en pacients post quirúrgics i en persones amb dispositius.
INFECCIONS DEL VIATGER: Són aquelles que provenen d’altres zones. Pot ser que fossin eradicades però amb la globalització han tornat a aparèixer. Algun exemple: xarampió, malària, tos ferina...
Les vacunes no serveixen per curar la malaltia, sinó per prevenir-la. Creen anticossos en l’organisme per combatre la malaltia si s’enganxa. Els antibiòtics són fàrmacs específics per a malalties causades per bacteris. Actualment no poden combatre els bacteris actuals, ja que van ser dissenyades per combatre bacteris antics. Aquests han evolucionat i són resistents als antibiòtics.
PREVENCIÓ: Rentar-se les mans amb aigua i sabó, tossir amb el colze, rentar les ferides, no anar a treballar quan estàs malalt, utilitzant preservatius, no beure aigua directament de l’ampolla, rentar els aliments com fruites...
Marató de TV3- Malalties infeccioses.
Les malalties infeccioses són provocades quan un microorganisme entra dins d’un organisme i es comença a multiplicar.
Hi ha quatre tipus de microorganismes que puguin provocar una malaltia infecciosa: paràsit, fong, virus i bacteri.
Cada persona té malalties infeccioses durant la seva vida tot i que són menors.
Una dada important és que 1 de cada 3 persones del món moren de malalties infeccioses al llarg de l’any. Aquesta dada no seria del tot real aquí a Catalunya perquè hi ha molts més recursos destinats a la sanitat que no pas a África per exemple.
Molts dels pacients que tenen malalties infeccioses han començat tenint febre alta.
Pot afectar a tothom, independentment de l’edat.
Una sèpsia és quan els microorganismes ja s’escampen per el cos i guanya terreny. Quan hi ha una sèpsia greu el cos ho intenta aturar amb tot el cos. (òrgans incluits) Els òrgans importants comencen a cansar-se i acaben fallant. Quan s’esgoten totes les defenses en diem xoc sèptic i quan passa això hi ha un gran risc de mortalitat.
Rentant-se les mans és una acció que prevé moltes malalties infeccioses i evita contagis.
Últimament s’està començant a parlar de bacteris resistents que són aquells que resisteixen als antibiòtics. La majoria de bacteris resistents es troben als hospitals, ja que allà són sotmesos a molts antibiòtics que al final s’hi acaben fent resistents. Es preveu que si no es fa recerca per trobar antibiòtics mes resistents hi haurà una epidèmia al 2050.
El nostre cos té tres armes per lluitar contra les malalties infeccioses: el sistema immunitari, que són les defenses que neixes amb elles, les heretes; les vacunes, que entrenen el teu sistema immunitari que heretes contra malalties concretes; i la tercera són els antibiòtics per matar el microorganisme.
El passat dijous 14 de desembre vam tenir l'ocasió d'escoltar una xerrada molt interessant sobre el tema de les malalties infeccioses, tema central i de referència a la Marató de TV3 la qual es convoca cada any per aquestes dates i en la qual cada any tracta sobre un tema diferent i la seva finalitat consisteix en obternir els màxims diners possibles per poder investigar.
Avui dia sabem que les malalties infeccioses són la causa d'1 de cada 3 morts al món i són un problema important de salut pública. Aquestes malalties estan causades per microorganismes patògens (com bacteris, virus, fongs i protozous) que un cop entren al cos es van multiplicant fins que produeixen la malaltia.
La majoria de malalties infeccioses es transmeten d'uns individus als altres i poden afectar a qualsevol persona.
Tothom tenim i tindrem unes quantes infeccions al llarg de les nostres vides, però la majoria són lleus, tot i que algunes són molt greus i poden causar la mort de manera ràpida.
D'aquesta manera trobem les infeccions comunitàries freqüents que són les que normalment es curen sense problemes però, segons l'edat i l'estat de salut previ del pacient, també poden complicar-se molt i provocar la mort. Aquests tipus d'infeccions inclou malalties com la pneumònia, la grip, la gastroenteritis o les infeccions urinàries.
D'altra banda també trobem les infeccions comunitàries greus o d'especial risc de contagi, les quals són malalties més greus i amb un potencial perill de contagi que pot afectar la comunitat. A aquest grup pertanyen infeccions com la meningitis, la tuberculosi, l'hepatitis, la infecció pel VIH o les malalties de transmissió sexual.
També cal destacar les infeccions nosocomials, les quals estan relacionades amb l'assistència sanitària o amb les cures de salut. Afecten sobretot a pacients postquirúrgics, els que porten dispositius temporals com catèters vasculars, sondes urinàries o aparells de ventilació assistida.
També hi ha les infeccions oportunistes que afecten persones immunodeprimides, i poden arribar a causar la mort de persones amb càncer o la pèrdua d'un òrgan als pacients trasplantats.
La sèpsia es produeix quan una infecció localitzada s'escampa i passa a la sang, arriba altres òrgans, provoca una resposta inflamatòria exagerada, una fallada multiorgànica i, en molts casos, la mort.
Les infeccions emergents són les malalties que a Catalunya ja s'havien controlat a través de la vacunació, i les del viatger són les originàries d'altres llocs del món. Infeccions emergents són malalties com el xarampió, la tos ferina o la diftèria i les importades són infeccions com la malària, el dengue, el Zika, o la malaltia de Chagas, que es transmeten a través d'insectes.
Els experts en salut assenyalen que per fer front a les infeccions disposem de: el sistema immunitari, les vacunes i els antibiòtics.
La millor manera de prevenir les infeccions és evitar el contagi. I cal seguir uns quants hàbits. Però el consell més fàcil i el més eficaç: rentar-se les mans molt sovint amb aigua i sabó o amb una solució alcohólica. Tant a casa com a l'hospital, la higiene de mans salva vides.
MARATÓ de TV3- MALALTIES INFECCIOSES.
Les malalties infeccioses són la causa d'1 de cada 3 morts al món i són un problema important de salut pública. Estan causades per microorganismes patògens (bacteris, virus, fongs i protozous) que entren al cos i es multipliquen fins que produeixen la malaltia.
Cada microorganisme s'instal·la i prolifera en un lloc diferent del cos humà, depenent de la seva via d'entrada i característiques.
Hi ha quatre tipus de microorganismes que puguin provocar una malaltia infecciosa: paràsit, fong, virus i bacteri.
Cada persona té malalties infeccioses durant la seva vida tot i que són menors.
Molts dels pacients que tenen malalties infeccioses han començat tenint febre alta.
Pot afectar a tothom, independentment de l’edat.
Una sèpsia és quan els microorganismes ja s’escampen per el cos i guanya terreny. Quan hi ha una sèpsia greu el cos ho intenta aturar amb tot el cos. Els òrgans importants comencen a cansar-se i acaben fallant. Quan s’esgoten totes les defenses en diem xoc sèptic i quan passa això hi ha un gran risc de mortalitat. A Catalunya moren 10 persones cada dia per sèpsia greu. És la primera causa de mort per infecció al món.
Últimament s’està començant a parlar de bacteris resistents que són aquells que resisteixen als antibiòtics. La majoria de bacteris resistents es troben als hospitals, ja que allà són sotmesos a molts antibiòtics que al final s’hi acaben fent resistents. Es preveu que si no es fa recerca per trobar antibiòtics mes resistents hi haurà una epidèmia al 2050.
El nostre cos té tres armes per lluitar contra les malalties infeccioses: el sistema immunitari, que són les defenses que neixes amb elles, les heretes; les vacunes, que entrenen el teu sistema immunitari que heretes contra malalties concretes; i la tercera són els antibiòtics per matar el microorganisme.
La millor manera de prevenir les infeccions és evitar el contagi. Només cal seguir uns quants hàbits molt senzills:
-Si esteu malalts no heu d'anar a l'escola ni a treballar. Per la vostra salut i per no encomanar ningú altre.
-Conserveu i manipuleu correctament els aliments. Renteu bé fruites i verdures.
-Beveu aigua d'ampolla quan viatgeu a països on l'aigua pot estar contaminada.
-Si us feu una ferida, netegeu-la de seguida amb aigua i sabó.
- Per evitar el risc d'infecció per transmissió sexual utilitzeu correctament el preservatiu.
- Si esternudeu o tossiu, poseu-vos el colze davant la boca, mai la mà (podeu tocar altres persones i transmetre la malaltia)
I el consell més fàcil i el més eficaç: renteu-vos les mans molt sovint amb aigua i sabó o amb una solució alcohòlica. A casa i a l'hospital.
La higiene de mans salva vides.
MALALTIES INFECCIOSES:
Les malalties infeccioses es causen quan un paràsit o bacteri entra a l’interior del cos i s’expandeix. Quan aquest organisme entra a l’interior, si el cos no és capaç de parar-lo o no es prenen els medicaments corresponents, s’expandeix.
El que pot semblar un refredat pot evolucionar fins al punt en què es converteix en una pulmonia, que és molt més difícil de curar o de tractar.
Quan una infecció s’escampa per tot el cos s’anomena sèpsia. Existeixen diferents graus de sèpsia. Un dels més perillosos és la “sèpsia greu”, que es produeix quan els òrgans es cansen i per tant no treballen de forma correcta. El grau més perillós de tots és el xoc sèptic, que es produeix quan la infecció s’escampa per tot el cos sense control, tots els òrgans fallen i la vida del pacient perilla.
Per evitar escampar aquest paràsit per tot el cos es recomana:
Rentar bé amb aigua i sabó qualsevol ferida que es pugui produir.
Rentar-se bé les mans amb sabó.
En cas de trobar-se malament no assistir a classe o a la feina per evitar expandir la infecció a altres persones.
Alguns factors que ajuden a curar una malaltia infecciosa són:
Sistema immunitari: cada persona té un sistema de defensa propi que ajuda en la defensa en cas de malalties.
Vacunes: vacunant una persona ajuda a fer que el seu sistema immunitari estigui entrenat en cas de trobar-se amb una malaltia infecciosa i que per tant sàpiga com actuar per protegir.
Antibiòtics: maten els bacteris.
Les malalties infeccioses poden afectar a qualsevol persona. Afecten a tots els grups d’edat i a persones amb o sense malalties. Tothom al llarg de la vida pateix alguna malaltia infecciosa encara que sigui lleu.
Aquest tipus de malalties provoquen 1 de cada 3 morts al món. Alguns experts consideren que es produeixen tantes morts a causa de la resistència dels antibiòtics. Això significa que la població està acostumada a prendre antibiòtics per dolors menors i quan pateixen una infecció greu i ens prenem antibiòtics, el cos està tan acostumat a prendre’n que no fan l’efecte suficient.
Les persones que porten pròtesis o vàlvules tenen més tendència a patir aquest tipus de malalties perquè els organismes s’instal•len en aquests elements.
Les malalties infeccioses poden ser lleus i fàcils de curar però també poden complicar-se i provocar la mort.
A Catalunya moren aproximadament 10 persones cada dia per culpa d’una infecció.
Existeixen diferents tipus de malalties infeccioses:
Infeccions nosocomials: Són les infeccions que es transmeten en cures sanitàries o en ambients com un hospital. Afecten principalment als pacients psicoquirúrgics i a les persones que porten dispositius temporals. Les infeccions oportunistes afecten persones immunodeprimides.
Infeccions emergents i del viatger: A Catalunya ja s’havien controlat a través de vacunació. Per la facilitat de viatjar a diferents països, a Catalunya han tornat a arribar aquestes infeccions d’altres països.
Per prevenir aquestes infeccions es recomanen seguir els mateixos passos que els que eviten que s’escampi la malaltia i també es recomana que no es begui aigua de llocs on no està correctament tractada i rentar bé els aliments abans de consumir-los.
LA MARATÓ DE TV3
El Vídeo
1 de cada 3 persones es moren per infeccions de Procés Víric. De la malaltia Sinusitis li va passar a ser Cerebritis.
Sèpsis
Sèpsis greu: comencen a fallar els òrgans, quan s'esgota la mortalitat és molt alta.
Xoc Sèptic: li havien d'amputar les cames a causa que la sang no arriba a les extremitats.
Per evitar transitar les infeccions es poden dur a terme 4 coses:
Tossir al colze, no a les mans.
- Si està malalt millor no sortir de casa, no anar a l'escola ni al treball, perquè encara es podrà transmetre.
- Quan tens una ferida es renta amb sabó i aigua.
- Rentar-se les mans, quan toques una persona malalta.
Els bacteris poden entrar més fàcilment per les pròtesis i les ferides del nostre cos. El que ens ajuda a prevenir-les són:
- Sistema immunitari
- Les vacunes
- Els antibiòtics.
POWER POINT
La Marató de TV3 recapta diners, per ajudar a la gent que no necessita (malalties)
Aquestes malalties afecten qualsevol persona de qualsevol edat i de qualsevol estatus social. La majoria de morts solen ser del 3r món, ja que no hi ha tanta higiene.
Cada vegada els virus i malalties tenen més resistència als antibiòtics. Els microorganismes primer el que fan és colonitzar el cos i una vegada dins s'assenten a un òrgan que ells vulguin. I si per algun lloc hi ha alguna pròtesi, se sap que és una via més simple d'entrada per les infeccions.
- Virus, bacteris, fongs i protozous.
Les que es poden agafar més fàcilment de malaltia és:
- Meningitis
- Hepatitis
- Tuberculosis
Sèpsia
Cada dia moren 10 persones per aquesta malaltia. Entra a la sang i arriba a una part i es pot detectar segons la temperatura, s'infla aquell òrgan.
Infeccions nosocomials, entren en pacients.
Els pacients en postquirúrgiques, porten uns dispositius temporals per poder viure.
Immunodeprimits, gent amb càncer o defenses baixes (paràsits, mosquits, immigrants del 3r món...)
Les vacunes que ens posen creen noves defenses i fabriquen nous anticossos.
Gràcies al programa que es duu a terme a TV3 durant anys sobre la Marató, els alumnes de Batxillerat vam poder conèixer millor què és què fa la Marató any rere any; amb el tema d’aquest any, les malalties infeccioses”.
La Marató es duu a terme cada any per tal de finançar diferents projectes d’investigació científica sobre causes que actualment encara no tenen cura, l’altre intenció d’aquesta és sensibilitzar a la població i a la vegada fer divulgació sobra una malaltia que potser no es coneix o no es coneix bé.
Una malaltia infecciosa es dóna quan un microorganisme entra al nostre cos (aquesta entrada és facilitada per aquelles persones que han tingut una intervenció quirúrgica, ja quefan servir aquesta com a vehicle d’entrada al cos del pacient), i es comença a multiplicar, si aquest no frena, ja sigui per la pròpia resposta del cos o pels fàrmacs i s’expandeix, acaba formant una sèpsia, la qual és molt greu ja que la resposta que produeix el cos és tan bèstia que els òrgans es casen, com a conseqüència no queden forces, i és quan la probabilitat de mort és més elevada.
Per tal d’evitar malalties infeccioses, hi ha mètodes de prevenció senzills i quotidians que cal tenir presents:
Tossir al colze en comptes de a la mà.
Quan tenim una ferida cal rentar-la amb aigua i sabó.
Quan estem malalts no anar ni a l’escola ni a treballar, per la salut
nostra i dels altres.
Rentar-nos les mans molt sovint, amb aigua i sabó.
Fer sempre ús del preservatiu per tal d’evitar malalties de transmissió
sexual.
Beure aigua d’una ampolla.
Manipular correctament els aliments.
Les “armes” de les que els éssers humans disposem per lluitar contra aquests microorganismes, són el nostre propi sistema immunitari, el qual ens ve donat per genètica; les vacunes, que entrenen al cos (sistema immunitari, preparar anticossos) per si algun dia es dóna certa malaltia saber com actuar; i per últim antibiòtics, que ens serveixen per matar a aquests, tot i que el problema del segle XXI és la resistència als bacteris que s’ha creat, i és que no ens hem acostumat a ells, sinó que ells han evolucionat per tal de sobreviure.
Quan cap d’aquests funciona, és quan passem a tenir una malaltia infecciosa, de les que hi ha dos tipus, les freqüents, com ara la pneumonia, la gastroenteritis, la grip, o les urinàries; o les greus, com ara la meningitis, la hepatitis, la tuberculosi, MTS o VIH.
Algunes malalties preocupants són les emergents i del viatger, que són aquelles que havíem curat (en algunes zones) i que en per la globalització han tornat; altres són les nosomicals, que són les que passes a causa de l’assistència mèdica, també ho són les malalties oportunistes, que són aquelles que utilitzen les intervencions com a via d’entrada.
A Catalunya deu morts al dia són causades per una sèpsia greu.
L'objectiu de la marató de TV3 és la recaptació de diners per buscar una cura a les malalties desconegudes i fer-les conèixer. Aquest any parles sobre les malalties infeccioses, que són:
Les malalties infeccioses són la causa d'1 de cada 3 morts al món i són un problema important de salut pública. Aquestes estan causades per microorganismes patògens que entren al cos i es multipliquen fins que produeixen la malaltia. Es transmeten d'uns individus al altres majoritàriament i poden afectar a qualsevol persona. Al llarg de la vida tothom en patirà alguna, encara que la majoria són lleus.
Hauríem d'intentar rentar-nos sempre les mans, també es recomana que si estem malalts no anem a treballar, d'aquesta manera no passem els virus.
Sistemes de defensa del nostre cos:
- Sistema immunitari (neixes amb ell).
- Vacunes (són una ajuda al sistema immunitari).
- Antibiòtics (serveixen per matar als microorganismes).
Les malalties infeccioses:
- Poden afectar a qualsevol persona de qualsevol edat.
- La majoria són lleus però no totes.
- Els experts consideren que tenim resistència als antibiòtics (ja que els microorganismes
han evolucionat fent-se resistents).
Poden afectar a:
- La pell.
- L'aparell respiratori.
- L'aparell digestiu.
- Al sistema urinari.
- L'aparell reproductor
- Sistema nerviós.
- En resum, a tot el cos.
Els antibiòtics combaten els bacteris, només els bacteris.
Normalment es curen sense problema, però també poden provocar la mort o complicar-se:
- Pneumònia.
- Grip.
- Gastroenteritis.
- Infeccions urinàries...
Malalties amb perill de contagi:
- Meningitis.
- Hepatitis.
- Tuberculosi.
- Malalties de transmició sexual (MTS).
- Sida (VIH)...
Sèpsia: Es produeix quan una infecció localitzada s'escampa i passa a la sang, arriba a d'altres òrgans, provoca una resposta inflamatòria exagerada, una fallada multiorgànica i, en molts casos, la mort. A Catalunya 10 persones moren cada dia per culpa d'aquesta malaltia. És la primera causa de mort al món per infecció.
Infeccions nosocomials:
- Infeccions relacionades amb l'assistència sanitària o amb les cures de la salut.
- Afecten a:
* Pacients postquirúrgics.
* Persones que porten dispositius temporals.
- També hi ha infeccions oportunistes.
Les infeccions emergents i del viatger, són les malalties que aquí ja s'havien controlat a través de la vacunació, i les del viatger són les originàries d'altres llocs del món (aquestes van en augment).
Prevenció:
- Si esteu malalts no heu d'anar a l'escola ni a treballar. Per la vostra salut i per no
encomanar ningú altre.
- Conserveu i manipuleu correctament els aliments. Renteu bé fruites i verdures.
- Beveu aigua d'ampolla quan viatgeu a països on l'aigua pot estar contaminada.
- Si us feu una ferida, netegeu-la de seguida amb aigua i sabó.
- Per evitar el risc d'infecció per transmissió sexual utilitzeu correctament el
preservatiu.
- Si esternudeu o tossiu, poseu-vos el colze davant la boca, mai la mà.
MALALTIES INFECCIOSES VÍDEO:
• El microorganisme entra dins teu i s’expandeix. Entra i es queda on estigui més a prop; contra més temps estigui aquest microorganisme dins teu, més podria escampar-se.
1r pacient:
o Símptomes: mal de cos, mal de cap, fre alta, etc.
o Prova 1: placa de front. Diagnòstic: li detecten una sinusitis.
o Prova 2: ressonància magnètica. Diagnòstic: li provoca una cerebritis.
o Operació: li van obrir el cap i, li van posar dues plaques de titani. Va estar 1 més a l’hospital amb medicament antibiòtic.
2n pacient:
o Símptomes: li comencen a fallar les cames, els pulmons, el cor, etc.
o Prova 1: li amputen les cames. A causa de que no podia moure’s, comença a fallar la circulació de la sang per les extremitats i, per a que no se li pugui escampar una gangrenació, li amputen les cames.
3r pacient:
o 1r diagnòstic: bronquitis. Li dura 1 mes.
o Símptomes: després d’un mes amb bronquitis li comença a pujar la febre fins a arribar als 38o.
o 2n diagnòstic: endocarditis.
o Tractament: medicines + antibiòtics.
Què és la sèpsia?
• És una resposta inflamatòria generalitzada de l'organisme davant d’una infecció bacteriana, vírica o fúngica. Pot danyar els òrgans, fer que deixin de funcionar i, fins i tot, arribar a produir la mort. Només representa un petit percentatge de les infeccions quotidianes. La característica fonamental que té és que repercuteix sobre altres òrgans o l’estat general.
• És més freqüent en la gent gran i amb malalties associades, però pot afectar persones de qualsevol edat i estat de salut. La detecció precoç i l’inici immediat del tractament són fonamentals per al bon pronòstic de la sèpsia.
Què és la sèpsia greu?
• Disminució de la circulació sanguínia en algunes regions del cos com, per exemple, la presència d’una tensió arterial baixa o una disminució de la quantitat d’orina expulsada. Comporta un risc de mort molt elevat.
Què vol dir xoc sèptic?
• És una patologia severa causada per una infecció que s’estén sense control per tot el cos a través del torrent circulatori. Provoca un quadre inflamatori sever amb col·lapse cardiocirculatori induït per la presència en sang de toxines especialment virulentes de bacteris o fongs.
Evitar escampar les infeccions:
No tossir a la mà perquè després pots escampar-ho.
Rentar la ferida per a que no s’infecti.
Si estem malalts, no anar a la feina o a l’escola.
Rentar-nos les mans molt.
2a part (Nerea):
PRESENTACIÓ POWER POINT:
Què és el projecte?
• Estalviar diners per causes de salut que ara mateix no és possible/ no hi ha cap forma de poder-ho curar.
Malalties infeccioses:
o Pot afectar qualsevol persona de qualsevol edat.
o Provoquen 1 de cada 3 persones la mort.
o Tenim un entorn sanitari molt alt.
o Tenim resistència als antibiòtics.
o 2050 malalties infeccioses, la mort més alta que el càncer.
o Els microorganismes s’instal·len i proliferen en un lloc del cos humà, depenent de la via d’entrada i característiques les persones que porten pròtesi o vàlvula tenen un risc afegit de patir infeccions d’aquest tipus.
o Els microorganismes poden afectar a totes les parts del cos. Els principals tipus de microorganismes infecciosos són: virus i bacteris.
o Virus: es combaten amb el nostre organisme i/o vacunes.
o Bacteris: es combaten amb els antibiòtics.
o També causen malalties infeccioses: fongs i protozous.
Infeccions comunitàries freqüents:
o Normalment es curen sense problemes.
o Vigilar més meningitis (vacunes: C-B), hepatitis (vacunes A-B), tuberculosi (es contagia per vies respiratòries), malalties de transmissió sexual (MTS (preservatius)), sida.
o Infeccions nosocomials infeccions relacionades amb l’assistència sanitària o amb es cures de la salut.
o Afecta sobretot: pacients post-quirúrgics, persones que porten diferències temporals.
Infeccions oportunistes:
o Persones immuno-deprimides nens petits, gent amb càncer, etc.
Infeccions emergents i viatgeres:
o Xarampió / Malària / Dengue / Zika / Chagas.
Sistema immunitari:
o El cos humà compta amb un sistema de defenses propi.
Les vacunes:
o Porcions de virus que les introdueixen al cos on prepara anticossos i els guarden per el dia que tinguem la malaltia així com els microorganismes estiguin morts.
La resistència als antibiòtics:
o Alexander Fleming inventa la penicil·lina.
o Ha salvat 1.000.000ns de vides però per l’ús incorrecte ara mateix la gent és resistent a ella.
La 26ena edició de la Marató de TV3 sota el lema La investigació pot canviar la historia, ens parla d’un tema poc conegut alhora present com ho són les malalties infeccioses.
Les malalties infeccioses són aquelles causades per un microorganisme que quan entra al cos de l’individu es comença a multiplicar. Aquest pot ser un fong, bacteri, virus o paràsit. Una de cada tres persones mor d’una malaltia infecciosa cada any.
Quan aquest microorganisme entra en l’interior acostuma a quedar-se allò què té més a prop segons la via d’entrada, quan el nostre cos no és capaç de frenar-ho o no prens els medicaments que toquen, quan toquen, aquest prolifera per tot allò que té més a prop.
Hi ha tres mètodes per lluitar contra aquests microorganismes. Trobem el sistema immunitari, que és aquell que heretem, són les defenses que quan el detecta s’organitza per combatre’l i eliminar-lo. En segon lloc tenim les vacunes, s’injecta el microorganisme mort, afeblit o bé fragmentat per així entrenar el nostre sistema immunitari per lluitar contra aquests organismes. I finalment trobem els antibiòtics, són aquells fàrmacs que donem per eliminar el microorganisme.
Tot i així, els bacteris han evolucionat i s’han fet resistents als antibiòtics, per aquest motiu si no s’investiga l'any 2050 les infeccions produïdes per bacteris resistents als antibiòtics podrien arribar a causar 10 milions de morts l'any al món.
Hi ha cinc tipus d’infeccions: Comunitàries freqüents; són aquelles que normalment es curen sense problemes (pneumònia, grip...).
Comunitàries greus o d’especial risc de contagi; tenen un important risc de contagi (meningitis, hepatitis, VIH...).
Sèpsia; es produeix quan una infecció localitzada s’escampa, passa a la sang i arriba als altres òrgans, provoca una resposta inflamatòria exagerada, una fallada multiorgànica i, en la majoria de casos, la mort. Aquells que es recuperen que den amb grans seqüeles. Hi ha dos tipus: Greu; el cos fa una reacció tan bèstia que posa en marxa tots els òrgans i aquests comences a fallar; i el Xoc Sèptic; quan ja no queden “municions”, el cos ha fet un esforç tan bèstia que s’ha esgotat tot (mortalitat molt alta). Cada dia moren 10 persones a Calalunya per Sèpsia greu.
Infeccions nosocomials; relacionades amb l’assistència sanitària o cures de salut (pacients postquirúrgics o persones immunedeprimides). S’adquireixen als hospitals, on es troben els bacteris resistents, aquells capaços de resistir els antibiòtics.
Infeccions emergents i del viatger; les emergents són aquelles que en el nostre país les havíem controlat a través de les vacunes (xarampió, tos ferina, diftèria…) i, les del viatger són aquelles originàries d’altres llocs (malària, zika…). Aquestes van en augment.
Per poder prevenir i evitar aquestes infeccions hem de fer 4 coses; si estem malalts no hem d’anar a treballar ni a l’escola, per la nostra salut i per la dels altres; quan ens fem una feria rentar-la amb aigua i sabó, ja que és una porta d’entrada; si tossim i esternudem ho hem de fer al colze davant de la boca; i sobretot rentar-nos les mans moltíssimes vegades, com diu l’OMS “rentar mans salva vides”.
MALALTIES INFACCIOSES
Les malalties, infeccioses són ocasionades per microorganismes patògens, tindríem com exemple: els bacteris, els virus, els fongs... Aquests microorganismes entren al nostre cos i allà es multipliquen.
Aquest tipus de malalties poden afectar a qualsevol persona, però aquelles que porten pròtesis ortopèdiques o vàlvules tenen més risc de patir-ne una.
Al llarg de la vida tots patirem alguna infecció, però la gran majoria seran lleus. No podem deixar de banda que algunes infeccions són molt greus i que algunes de elles poden provocà la mort.
Per fer front a aquestes malalties disposem de, el sistema immunitari que és el sistema de defensa del cos humà i intenta eliminar aquests microorganismes, també disposem de vacunes que ajuden al sistema immunitari a crear defenses, i per últim tindríem els antibiòtics que eliminen els bacteris que provoquen una infecció greu. Hem de tenir en compte que no podem fer un mal us dels antibiòtics, ja que els bacteris també desenvolupen resistència contra ells.
Per prevenir aquestes infeccions el que podem fer es el següent:
· Si esternudem o tossim, ens hem de ficar el colze davant la boca, mai la mà.
· Ens hem de rentar en freqüència les mans.
· Si ens fem una ferida, l’hem de netejar enseguida amb aigua i sabó.
· Hem de rentar correctament les fruites i les verdures.
· Quan estem malalts no hem d’anar ni a l’escola ni a treballar.
Gerard Garriga
1r Batx B
Xerrada Marató TV3: “Malalties infeccioses”
Les malalties infeccioses són causades per microorganismes (virus, bacteris, fongs o protozous) que es reprodueixen dins del nostre cos. Poden afectar a qualsevol persona independentment de l’edat d’aquesta. Entren al nostre organisme per les vies que donen a l’exterior i s’instal·len i proliferen al lloc més proper. Les persones que porten pròtesis i vàlvules tenen un risc més elevat de patir infeccions.
Una infecció es pot escampar fins a la sèpsia quan el microorganisme ja està escampat. Anomenem una sèpsia greu quan els òrgans estan implicats. Un xoc sèptic es produeix quan l’organisme ja no li queda energia i fallen tots els òrgans, per tant, la taxa de mortalitat en aquest moment augmenta. Si no es troba el focus la persona probablement, acabi morint. Tot i així, el cos protegeix els òrgans vitals de manera que deixa de bombar sang cap a les extremitats (causa d’amputacions) i així intenta resistir el màxim temps possible.
El nostre cos està ple de microorganismes que es transmeten molt fàcilment, per evitar infeccions hem de seguir aquests quatre bàsics consells:
Rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó
Tossir al colze i no a la mà, ja que per la mà és més fàcil contagiar infeccions.
Els malalts haurien de quedar-se a casa i no a anar a l’escola o a treballar.
Utilitzar el preservatiu.
Tenim tres armes per lluitar contra els microorganismes:
El sistema immunitari: Sistema de defenses pròpies del cos humà que serveixen per combatre els microorganismes.
Antibiòtics: Eliminen els bacteris que provoquen infeccions greus.
Vacunes: Entrenen al sistema immunitari a crear noves defenses contra un microorganisme concret.
A causa de l’ús generalitzat, i de vegades incorrecte, dels antibiòtics ha fet que cada vegada hi hagi més bacteris resistents i al cap d’un temps pot acabar suposant un greu problema de salut pública.
Els experts diuen que l'any 2050 les infeccions produïdes per bacteris resistents als antibiòtics podrien arribar a causar 10 milions de morts l'any al món.
1 de cada 3 persones moren per malalties infeccioses i a Catalunya moren 10 persones cada dia per sèpsia. No totes moren, però els pacients que sobreviuen pateixen greus seqüeles.
Tipus d’infeccions:
Comunes:
Pneumònia, gastroenteritis i la grip.
Infeccions urinàries.
Greus:
Meningitis
Hepatitis
Tuberculosis
Malalties de transmissió sexual
VIH, sida
Tot hi que la mort per malalties infeccioses a disminuït molt des del descobriment del primer antibiòtic (va ser Alexander Fleming l’any 1928 que va descobrir la penicil•lina) actualment aquests malalties són la causa d'1 de cada 3 morts al món, una xifra més que procurant ja que últimament s’està desenvolupant immunitats als antibiòtics. Hi ha experts que afirmen que si no es fa més recerca i no es troben noves molècules, l'any 2050 les infeccions produïdes per bacteris resistents als antibiòtics podrien arribar a causar 10 milions de morts l'any al món, una xifra semblant a la d'abans del descobriment de la penicil•lina.
Una infecció està causada per microorganismes patògens (causen una malaltia) com ara els bacteris, els fongs, els virus o els protozous. Aquests organismes es multipliquen i s’estenen per tot el cos.
No tots els microorganismes s’instal•len al mateix lloc, cada un necessita un lloc diferent del cos humà per proliferar. Les persones més propenses a patir infeccions són les que porten algun implant o alguna vàlvula (com per exemple una vàlvula al cor) ja que al ser un organisme extern el cos no ho protegeix. Les infeccions nosocomials són les infeccions relacionades amb l'assistència sanitària o amb les cures de la salut. Aquestes infeccions també son molt comuns en gent amb transplantaments.
Tot hi que aquest tipus de persona és més propensa a patir una infecció tothom pot patir-ne una, de fet en patim. L’únic que normalment les malalties son lleus i les passem sense sofrir cap símptoma greu (com ara la pneumònia, la grip, la gastroenteritis o les infeccions urinàries). Les infeccions greus són més rares però molt perilloses ja que et poden arribar a portar a una mort ràpida (En aquest grup hi ha infeccions com la meningitis, la tuberculosi, l'hepatitis, la infecció pel VIH o les malalties de transmissió sexual).
Quan una infecció s’escapa pot causar sèpsia i passa a la sang, arriba a d'altres òrgans, provoca una resposta inflamatòria exagerada, una fallada multiorgànica i, en molts casos, la mort. Als malalts que es recuperen d'una sèpsia sovint els queden seqüeles importants.Com per exemple el Jordi (un exemple que ens van ensenyar) que es va quedar sense cames. A Catalunya moren 10 persones cada dia per sèpsia greu. És la primera causa de mort per infecció al món.
Un altre causa és la globalització. Per culpa d’aquest fenomen ens podem trobar una persona infectada d’una malaltia que només es comú a l’altre punta del món (algunes d’aquestes malalties són el xarampió, la tos ferina o la diftèria, i les importades són infeccions com la malària, el dengue, el Zika o la malaltia de Chagas).
Per lluitar contra les malalties infeccioses disposem d’antibiòtics, vacunes i el sistema immunitari.
Publica un comentari a l'entrada