Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dimecres, 3 d’octubre de 2018

591 - "Viure" la ciència: portes obertes al PRBB - 2018

Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona
                          Dissabte 6 d'octubre de 2018


Iniciem el curs 2018-19 amb una jornada de portes obertes per "viure" la ciència i estimular les vocacions científiques dels alumnes de secundària.

Tota la informació sobre l'activitat es pot consultar en l'aula virtual adn-dna.net 2.7:

Categoria: VOCACIÓ CIENTÍFICA

Tema - 1 Activitats per realitzarPer seguir les actualitzacions d'aquest blog adn-dna, els recursos de ciències de la naturalesa adn-dna.net i notícies d'actualitat científica, també es pot fer a través de Twitter : adn-dnanet i #adndnanet.

Participa en l'apartat de comentaris dels posts d'aquest blog adn-dna  seguint les instruccions indicades en el post 341.

23 comentaris:

Laura Vilella Colell ha dit...

Jo crec que aquesta pràctica de la dissecció del barat ha estat molt interessant ja que mai abans havia observat les diverses parts d’un peix. El que més interessant vaig trobar van ser dues coses. La primera, la boleta que tenia dins l’ull anomenada cristal•lí que feia com una lupa, i podies observar-hi les coses augmentades. Una altra cosa que em va sobtar molt va ser que de dalt, les seves escates són fosques i de baix d’un color més clar per poder-se camuflar.

Ernest Pujadó Casadesús ha dit...

La pràctica va estar interessant per a descobrir l'interior del barat, vem analitzar les brànquies, la boca (un barat tenia 2 peixos dins al boca), i després no vem tenir molt temps per veuere l'interior però es veia clarament el gran tamany del fetge, el cor...
El que més em va impactar i sorprendre va ser quan vem obrir l'ull, a dins hi havia una bola transparent anomenada cristal.lí.
Ernest Pujadó

Unknown ha dit...

Sobre aquesta pràctica de dissecció d'un barat, per a mi el més important, o que no sabia que els peixos ho tenien, era el cristal.li, i una petita part sota les branquies, que era com un tipus de raspall molt extrany, que la veritat es que em sembla molt curiós.

Arnau Vicente

Laura Vilella Colell ha dit...

Jo crec que aquesta pràctica de la dissecció del barat ha estat molt interessant ja que mai abans havia observat les diverses parts d’un peix. El que més interessant vaig trobar van ser dues coses. La primera, la boleta que tenia dins l’ull anomenada cristal•lí que feia com una lupa, i podies observar-hi les coses augmentades. Una altra cosa que em va sobtar molt va ser que de dalt, les seves escates són fosques i de baix d’un color més clar per poder-se camuflar.

Laura Vilella

Helena Salgado Perianes ha dit...

Enllaç al vídeo de la visita de les portes obertes del PRBB (2018), per Helena Salgado Perianes:
https://www.youtube.com/watch?v=IVj227Azju8

Paula Solé Ostal ha dit...

L’experiència de el Parc de la Recerca Biomèdica de Barcelona va estar molt bé ja que és el lloc on a mi m’agradaria treballar de gran i va ser molt interessant però a nosaltres ens van portar per una ruta on vam veure investigacions amb peixos i mosques i això no és exactament el que a mi m’agradaria treballar, jo prefereixo la part de les cèl·lules tot i així va ser molt entretingut.

Silvia Hohnhaussen ha dit...

La visita al PRBB em va agradar molt. Vam veure les neurones i el cor d’un peix zebra en fluorescent. També vam veure el procés de vida de les mosques de la fruita a través d’un microscopi. Per últim vam poder observar mosques que havien estat mutades.

ARACELI CHAVEZ CORDOVA ha dit...

La meva experiència al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona va ser molt interessant, allà vaig poder observar com els investigadors practicaven i posen en pràctica les seves teories i coneixements.Ens van explicar sobre com van evolucionant les larves i també les mosques. Apart d’això ens van ensenyar com es connectaven les neurones entre elles amb un líquid fluorescente. En conclusió aquesta visita em va agradar molt i hi tornaria a anar-hi.

Miriam Santano Caro ha dit...

Anar al Parc de Recerca de Biomedicina de Barcelona va ser una experiència molt interessant, útil i sobretot divertida. Al nostre grup ens va tocar la ruta 4 on ens van ensenyar dos estudis diferents. En el primer, ens van ensenyar com seguir el mètode científic, diferents mètodes per separar proteïnes i vam observar teixits musculars. En el segon, vam anar a un laboratori de biotecnologia i ens van ensenyar models digitals de proteïnes. En general la visita em va agradar molt, però m'hauria agradat més si ens haguessin ensenyat més laboratoris o les instal·lacions del centre. Ha sigut molt útil a l'hora de veure possibilitats d'estudis i ens ho vam passar molt bé.

Pere Subirana Papell ha dit...

La visita en general em va agradar, per l'experiència, anar amb el companys...
però trobo que les pràctiques que ens van fer fe podrien haver sigut més didàctiques i més interesants, tenint en compte que estem parlant de un dels millors centres de recerca d'Europa.

Laia Mabras Llorach ha dit...

Anar a visitar el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona va ser una experiència diferent i divertida, al ser fora de l’horari escolar. Em va agradar bastant anar-hi, ja que vam poder veure com funcionava el centre i el personal d’aquest va explicar-nos durant la visita a què es dedicaven i com treballaven i ens van ensenyar alguns dels seus projectes. L’única cosa negativa crec que va ser el fet que la visita va ser molt d’explicació dels seus projectes i no tant del funcionament del centre, tot i així em va agradar poder veure-ho i visitar el centre.

Emma Díaz Holgado ha dit...

El dia 6 d’octubre del 2018, uns quants alumnes del batxillerat científic vam anar al PRBB (Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona). Allà vam fer dos grups i vam entrar a diferents rutes en les que explicaven diferents experiments o investigacions. Al meu grup en concret, ens van explicar un experiment en el que s’introduïa un líquid en un recipient que contenia com un plàstic que separava les diferents cavitats i que es feia servir per separar proteïnes.
Després vam veure al microscopi, les fibres del nostre cos quan no funcionaven correctament i vam veure que eren més petites i fines del que acostumen a ser.
Per últim vam anar a una sala d’ordinadors i ens van ensenyar en forma virtual, l’estructura d’unes proteïnes i el que passava quan hi havia una anomalia.

Unknown ha dit...

La visita a les portes obertes del PRBB ha sigut didàctica, ja que em tingut el privilegi de parlar amb professionals que treballaven allà i també podríem afirmar que per molts de nosaltres ha estat una font d'inspiració (tant per observar el nostre possible objectiu cap al nostre futur o per entendre com gràcies a aquells científics la nostra vida millora ni que sigui una mica tant en àmbits de sanitat com en els camps del saber).
Crec que permetin de forma gratuïta una visita guiada és una manera d'inspirar les ganes de coneixement que molts joves com jo tenim i és una iniciativa que espero que perduri més anys.

Aina Sorolla ha dit...

A la sortida del dissabte dia 6 d’octubre del 2018 a les portes obertes del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, que vam anar un grup d’alumnes de 1r de Batxillerat científic, ens van ensenyar diferents laboratoris en una visita guiada per les instal·lacions. Vam conèixer dos grups de 4 científics diferents i cada grup treballava en una investigació diferent. En el primer grup que vam veure, ens van ensenyar l’evolució del peix zebra transgènic. Estudien l’evolució de les neurones, dels vasos sanguinis i de diferents òrgans. En el segon grup que vam anar, ens van explicar l’evolució d’una mutació de la mosca de la fruita. Vam poder observar amb microscopis les diferents fases del creixement.
Va ser una experiència molt interessant, ens ho vam passar molt bé i és una oportunitat que no es pot desaprofitar si estàs interessat en el món de la ciència.

Mar Lampreave ha dit...

La visita al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, em va servir d'ajuda per veure com funciona un parc d'investigació i per entendre més sobre la biomedicina.
Primer vam veure una zona on s'observava el desenvolupament neurològic, i també dels vasos sanguinis en el procés embrionari, i ho miraven a través dels peixos zebra, que tenen un desenvolupament semblant al de l'ésser humà. En una altra zona, investigaven amb mosques de la fruita i tenien en compte les mutacions genètiques que hi poden aparèixer. Vam poder veure molts aparells que s'utilitzen en àmbits d'investigació, i com són els laboratoris on treballen. Va ser una visita molt interessant.

Aina Pagan ha dit...

La sortida realitzada el passat dissabte 6 d’octubre al PRBB (Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona) va acabar sent la sortida més educativa i més motivadora a la que he anat. La sortida la vam realitzar un bon nombre d’alumnes de l’Escola Pia. Tot i els imprevistos que vam tenir tant amb el tren com amb l’autobús, ens ho vam passar molt bé.
Allà no vam tenir cap problema i ens vam dividir en dos grups; uns van anar a fer la ruta núm. 3 on vam observar l’evolució d’un embrió del peix Zebra, amb el seu desenvolupament celebral, ja que era ràpid i clar. Aquest efecte el vam poder observar gràcies a unes proteïnes fluorescents introduïdes en l’animal. Els que van anar a fer la ruta núm. 4, es van fixar més en les proteïnes i de quina manera les podien separar. Tot a través d’ordinadors i d’un petit experiment.

Unknown ha dit...

La visita a les portes obertes del PRBB ha sigut didàctica, ja que em tingut el privilegi de parlar amb professionals que treballaven allà i també podríem afirmar que per molts de nosaltres ha estat una font d'inspiració (tant per observar el nostre possible objectiu cap al nostre futur o per entendre com gràcies a aquells científics la nostra vida millora ni que sigui una mica tant en àmbits de sanitat com en els camps del saber).
Crec que permetin de forma gratuïta una visita guiada és una manera d'inspirar les ganes de coneixement que molts joves com jo tenim i és una iniciativa que espero que perduri més anys.
Pau Sibina

Maria Lucas Barbero ha dit...

El dissabte 5 d’octubre vam anar a Barcelona a les portes obertes del Parc de recerca de biomedicina. Allà vam veure un vídeo per saber com era i que s’hi feia al parc. Després ens van portar a uns laboratoris per fer uns experiments. Alguns d’ells van ser: mirar l’evolució d’un peix, observar al microscopi animals com mosques, larves… a més a més les neutrones i el cor d’un peix zebra.
Aquesta excursió m’ha agradat molt.

Unknown ha dit...

Va ser una experiència d’allò més interessant. Vam aprendre un munt de coses de múltiples temes diferents relacionats en el camp de la biomedicina. Des de l’evolució dels peixos zebra, que s’utilitzen per estudiar la formació de determinants òrgans, fins a la observació de mosques mutades per que tenen un ADN sorprenentment similar al nostre, i s’hi poden experimentar una infinitat de coses diferents.

Unknown ha dit...

Va ser una experiència d’allò més interessant. Vam aprendre un munt de coses de múltiples temes diferents relacionats en el camp de la biomedicina. Des de l’evolució dels peixos zebra, que s’utilitzen per estudiar la formació de determinants òrgans, fins a la observació de mosques mutades per que tenen un ADN sorprenentment similar al nostre, i s’hi poden experimentar una infinitat de coses diferents.
Es una experiència que recomano a tothom ja que es realment curiós tot i que recomano anar-hi amb més gent ja que sempre es més distret.

Jan Ortuño

Miquel Alonso Comas ha dit...

El dia 6 d’octubre varem visitar les portes obertes del PRBB a Barcelona. Per poder entrar varem fer 2 grups, un grup va entrar a les 11:30 i el segon a la 1:30. El grup on jo hi anava era el de la 1:30, per la meva opinió va estar bastant bé, però un dels problemes era que no podiem triar la ruta que feiem, perque la primera presentacio va ser força interessant pero la segona… no va ser tant divertida. Ens hagués agradat poder triar quina ruta agafar.
pero a part d'això crec que va estar molt bé i va ser molt interessant per poder veure com treballen i que fan.

Miquel Alonso

Rocio Montes Lucas ha dit...

El passat 6 d'octubre vaig tenir l'oportunitat de visitar, juntament amb els meus companys, un dels millors centres de recerca d'Europa, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. Va ser un dia molt gratificant en el qual vam poder fer algun experiment, i finalment visitar i fer un tastet de com es treballa en un lloc així de primera mà. Degut a les grans dimensions del centre, només vam poder visitar dos parts de la planta -1 i 6 però, tot i que m'hauria agradat poder veure més, va ser súper interessant ja que eren les parts d'observació microscòpica i l'estudi de les cèl·lules pluripotents per poder curar malalties degeneratives, dos temes que m'encanten i va ser un plaer poder saber-ne més per part d'experts en el tema. En definitiva un matí en el qual vam aprendre tots molt.

Aquí deixo el vídeo de la nostra visita:
https://youtu.be/lc3jUQ16Muc

Rocio Montes, 4t-A

Unknown ha dit...

Aquest 6 d'octubre els meus companys i jo vam tenir l'oportunitat de visitar el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, més conegut com a PRBB.
En aquest gran nucli de recerca biomèdica, considerat un dels més grans del sud d'Europa, treballen unes 15.000 persones de 50 països diversos; pel que va ser una experiència única poder visitar-lo i comprendre el seu funcionament.
Durant la nostra visita vam poder recorrer els passadisos de les plantes -1 i 6, ja que es totalment impossible, a nivell d'organització i temps, visitar-ho tot en un sol dia.
Aquestes plantes són les respectives als laboratoris d'observació microscòpica i l'estudi de les cèl·lules pluripotents.
Durant la nostra visita vam apendre, entre altres coses, com es duen a terme les representacions dels organismes en tres dimensions i que l'estudi de les cèl·lules pluripotents té com a objetciu trobar la cura de les malalties degeneratives.
Va ser una visita realment interessant, en tot el seu conjunt.

Yaiza Holgado, 4tB