Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dimecres, 14 de novembre del 2018

594 - Biologia de batxillerat : visita a la Fundació CRAM


Els alumnes de biologia de batxillerat visiten l'aula CRAM, on realitzen un taller per estudiar l'impacte del canvi climàtic sobre la incubació de la població de totuga babaua, Caretta caretta, al Cap Verd.



Dins l'aula virtual adn-dna.net 2.7 pots consultar informació sobre el projecte Caretta a la vista en el curs B09 - Ecologia.

Activitat final a realitzar pels alumnes:

En l'apartat de comentaris d'aquest post s'explicaran les conclusions finals de l'estudi realitzat i es proposaran dues mesures que nosaltres podem realitzar per minimitzar els efectes del canvi climàtic.

Per participar a l'apartat de comentaris dels posts d'aquest blog adn-dna  cal seguir les instruccions indicades en el post 341.

Termini per publicar comentaris dimecres 21 de novembre de 2018 a les 22:00h 

31 comentaris:

Anònim ha dit...


Com a conclusió podem dir que els efectes del canvi climàtic tenen dues conseqüències en les tortugues babaua.
La primera és que si la temperatura de l'aigua del mar canvia, el lloc on les totrtugues ponen el ous també. Aleshores pot ser que hi hagi platges que no estiguin preparades per a una posta d'ous.
La segona conseqüència i la mes important, és que la temperatura a la que els ous s'incuben influeix en el sexe de les cries. Per tant, si la temperatura dels nius puja molt, les cries seran totes del mateix sexe, i això farà que no hi hagi reproducció i s'extingeixi l'espècie.

Per evitar-ho, podem canviar alguns dels nostres hàbits. Per exemple intentar consumir menys aigua i energia, i intentar utilitzar energies renovables. També hem de procurar utilitzar el cotxe tan poc com sigui possible, o en tot cas utilitzar el transport públic, ja que les emissions de CO2 són les principals causants de l'efecte hivernacle.
Si cadascú posa una mica de la seva part aconseguirem aturar el canvi climàtic.

Anònim ha dit...

La conclusió que hem pogut treure a partir de la visita al CRAM ha sigut que el canvi climàtic pot provocar efectes molt negatius en la nostra vida i en la dels animals. La contaminació (el factor més abundant) i altres fets estan fent que es pugui produir un gran canvi de temperatura que acabi amb la vida de molts éssers, com és, per exemple, el cas de les tortugues marines. Hem vist que el canvi climàtic pot fer que s’extingeixin, ja que segons la temperatura neixen femelles o mascles. Si la temperatura acaba pujant molt, només naixeran femelles, no es podran reproduir i això portarà a la desaparició de les espècies.
Per intentar canviar aquest fet, podem aplicar diferents mesures com, per exemple, no comprar aliments fabricats gràcies a la matança d’animals, ja que pot provocar la fi de l’espècie i si els deixem de comprar no serà necessari mata-ne més per fabricar el producte i evitar contaminar els mars. No ens costa gens llençar la brossa a les papereres evitant així el mal que fem als animals.

Anònim ha dit...

L'últim divendres dia 9 de novembre vam visitar el Centre de Recuperació d'Animals Marins, situat al Prat de Llobregat.
Vam realitzar un estudi sobre l'efecte que el canvi climàtic provoca a les tortugues marines, conretament a l'espècie babaua.
Vam poder comprovar que l'augment de temperatura que afecta la sorra on neixen aquestes tortugues afecta al fet de que neixin més tortugues de sexe femení.
Per altra banda, el canvi climàtic canvia el nivell del mar i altres característiques que afecten a la reproducció de les tortugues i que provoca que ja no es reprodueixin en zones on abans ho feien, com Grècia i Turquia, sinó que ara també passen a reproduir-se en zones mediterrànies i altres.
Es produeix el canvi de corrents a causa de les temperatures que varien en el fons marí i això provoca que les tortugues es veguin afectades a l'hora de transportar-se.

Per a poder minimitzar l'impacte que provoca el canvi climàtic, seria necessari pendre mesures com per exemple:

- Reduir el consum de productes provinents d'altres continents i que per tant suposen l'emissió de gasos a causa del transport. Reduir productes de la zona no només ajuda a estabilitzar i impulsar l'economia de la zona, sinó que també redueix l'emissió de gasos molt contaminants i que deixen un efecte molt negatiu en el planeta.

- Assegurar-se de que en els diferents electrodomèstics que comprem hi figuri una etiqueta europea de eficiència energètica que garantitza que es produeix un ús eficient de l'energia.

Dragos ha dit...

Amb la última sortida realitzada el dia 9 de Novembre vam visitar el centre de recuperació d'animals marins, situat al Prat de Llobregat. Vam realitzar un estudi sobre quins efectes tenia el canvi climàtic provocat en les tortuges i com afecta també al als taurons, la babaua es una espècie en perill.
Es van analitzar els canvis de temperatura en el medi aquos i en la sorra de la platja i veiem si podria estar relacionat amb el augment de neixements del sexe femeni.
A causa també de les oscilacions de temperatures es veu un fenònem no massa usual en el qual les tortuges emigren cap a altres platjes o altres llocs que no estan preparades per poder protegirles i garantitzar la seva arribada al mar. També hi han els canvis de corrents marítims i es puja el nivell del mar i els aires interiors i es canvieen les direccions i al menos d'anar cap a les costes de Grècia o Turquia estan venint a les costes d? Espanya o les costes d'altres països que no estan preparades per a poder garantir la seva supervivència.

Per poder dismiinuir l'impacte que provoca el canvi climàtic tinc pensades aquestes dues idees:
1- Productes verds: avui en dia existeix la tecnologia en tot el que ens envolta i tenia pensat fer productes tecnologics en els quals els diners que la gent paga per poder adquirir aquests productes doncs que vagin a una entitat que ajudi al medi ambient perque s'instalin nous aparells per reduir la contaminació en el medi ambient i poder plantar més arbres per reduir el CO2.
2- Substituir la gasolina, dels coches, per aire o oxigen. Els coches portarien com una mena de motor que substituiria el CO2 del aire en 02 i s'utilitzaria aquest O2 com propulsors que impulsarien els coches i que serien els que al menos de contaminar amb el CO2 posarien més O2 en el aire.

Anònim ha dit...

Amb l’activitat feta el darrer divendres, dia 9 de novembre, en la que vam fer una visita al CRAM (al Prat del Llobregat), vam poder arribar a les següents conclusions:
Amb el calentament global, causa del canvi climàtic, es veuen afectats diversos paràmetres de la reproducció de les tortugues, una espècie marina en greu perill d’extinció:
Canvi de nidació: les tortugues canvien el seu lloc de nidació a causa de l’augment de temperatures i de nivell del mar, cosa que fa que llocs que no estan preparats per acollir aquests nius, com el cas de la costa espanyola, passin a tenir aquests nius, mentre que el lloc habitual de nidació de l’espècie seria a Grècia, Turquia, etc.
Disminució del sexe masculí: amb l’augment de temperatura de la sorra on aquests individus ponen ous, es provoca l’augment de nombre d’exemplars femenins, i amb aquest, la disminució dels masculins, que fa que a la llarga aquesta espècie no es pugui reproduir per falta de mascles.
Canvi de corrents marines: amb l’augment de temperatura es provoca un canvi en les corrents marines, unes corrents molt necessàries en la vida d’aquests individus (a l’hora del seu transport). Aquestes corrents són provocades per el diferencial de temperatura, i amb aquest augment les corrents es veuen alterades.

També vam fer algunes propostes per tal de disminuir el efecte del canvi climàtic:
Compra de proximitat: amb la compra de proximitat ens assegurem que el aliment o productes que consumim no hagin afavorit en la contaminació del nostre planeta, és a dir, no han viatjat milers de quilòmetres per arribar a casa nostra, i els treballadors que han ajudat en la producció d’aquests mateixos han tingut un salari i jornada laboral digne.
Fer ús de cercadors on-line sensibilitzats amb aquesta causa, con seria el cas de “ecosia”, que per cada cerca que es produeix en aquest mateix, es fa la plantació d’un arbre, amb el que provocaríem l’augment de concentració d’oxigen en el nostre aire.

Anònim ha dit...

En la visita del divendres 9 de novembre al CRAM, el Centre de Recuperació d'Animals Marins vam realitzar una activitat sobre les tortugues i el canvi climàtic. Vam arribar a les següents conclusions:

1. Que com més alta és la temperatura de la sorra, més naixements de tortugues marines femelles es produeixen. L'escalfament global és un inconvenient per les tortugues ja que si augmenta la temperatura el percentatge de mascles es veurà afectat i pot perjudicar la reproducció de la espècie.

2. Que actualment les trotugues han canviat els llocs de nidificació tradicionals, les costes turques i gregues i acualment poden pondre ous a les platges catalanes, que no estan preparades per a la nidificació degut a l'explotació d'aquestes pel turisme sobretot durant l'estiu.


Encara som a temps de reduir l'efecte del canvi climàtic i podem fer amb dues mesures tan simples com la reutilització d'envasos i productes sobretot de plàstic a que són molt contaminants pel medi ambient i provenen del petroli refinat. Un altre gest simple i important pot ser evitar utilitzar la calefacció a altres temperatures durant l'hivern i l'ús d'aire condicionat durant l'estiu a una temperatura molt baixa.


Núria Puñet, 2n de batxillerat B

al.olga.nunez@igualada.epiaedu.cat ha dit...

Després de la visita al CRAM, les conclusions que hem obtingut han sigut les següents: les tortugues són una espècie animal en perill d'extinció, moltes de les que arriben al CRAM són a causa de la pesca accidental, han ingerit algun tipus de plàstic o deixalles del mar o, com en el cas de les residents, han patit al llarg de la seva vida diverses situacions que no les permeten tornar al seu hàbitat natural.
El canvi climàtic afecta les tortugues de tal manera que, han augmentat i canviat el seu lloc de nidificació (han aparegut nius a les nostres platges aquest estiu) i, com que la temperatura determina el sexe de la tortuga que neix, aquest augment de la temperatura provoca que neixin més (i en un futur, si no canvia, tots) els individus d'un mateix sexe.

Les mesures que podem realitzar per a combatre el canvi climàtic són les següents: consumir productes de proximitat i modificar les construccions (cases, fàbriques, oficines...) per tal que siguin més sostenibles, ecològiques, i que necessitin menys energia (reutilització de l'aigua, energies renovables...).

Olga Núñez Almendros, 2n B

Anònim ha dit...

La excursió al CRAM (fundación para la conservación y recuperación de animales marinos), va ser molt interessant i vaig apendre moltes coses noves que no sabia. Personalment, em va agradar molt que al començament de l'activitat, la guía (profesora de l'activitat) ens expliques cada espècie de tortugues en el món, i concretament les del CRAM. La part practica, i més lúdica de la visita va ser veure les tortugues de molt aprop, així les vam poguer conèixer millor. Per finalitzar, recomanaría molt aquesta sortída cultural ja que és un suggestiu conéixer la contaminació que creem els humans, i que despres es veu afectada en els animals marins.
Dues mesures que nosaltres podem realitzar per minimitzar els efectes del canvi climàtic:
- Canviar les bombetes. Reemplaçar una bombeta tradicional per una de baix consum.
- Evita el plàstic I paper de plata (escull produces amb poc envas).

Anònim ha dit...

La excursió al CRAM (fundación para la conservación y recuperación de animales marinos), va ser molt interessant i vaig apendre moltes coses noves que no sabia. Personalment, em va agradar molt que al començament de l'activitat, la guía (profesora de l'activitat) ens expliques cada espècie de tortugues en el món, i concretament les del CRAM. La part practica, i més lúdica de la visita va ser veure les tortugues de molt aprop, així les vam poguer conèixer millor. Per finalitzar, recomanaría molt aquesta sortída cultural ja que és un suggestiu conéixer la contaminació que creem els humans, i que despres es veu afectada en els animals marins.
Dues mesures que nosaltres podem realitzar per minimitzar els efectes del canvi climàtic:
- Canviar les bombetes. Reemplaçar una bombeta tradicional per una de baix consum.
- Evita el plàstic I paper de plata (escull produces amb poc envas).

Anònim ha dit...

Durant la visita al CRAM, ens van explicar com afecta el canvi climàtic a les tortugues marines, i vam arribar la conclusió que degut a que el sexe de les tortugues depèn de la temperatura durant la posta d'ous, si la temperatura segueix pujant per culpa del canvi climàtic, només neixeran tortugues femelles i arribarà un punt en que les tortugues, no es podran reproduir i per tant, s'acabaran extingint.
Algunes mesures que podem fer nosaltres per evitar el canvi climàtix són:
- A l'hora d'anar a comprar, sobretot als supermercats, portar bosses reutilitzables, d'aquesta manera reduim molta quantitat de plàstic i no contaminem tant.
- Una altra mesura, seria la de consumir productes de proximitat, ja que així no hem de transportar-los tant i reduim la contaminació generada pel transport.

Unknown ha dit...

En la sortida que vam anar a visitar a les tortuges al Cram, vam estudiar com afecta el canvi climàtic en la seva reproducció.
Primerament ens van explicar les espècies que hi havien, on vivien, com es reproduïen, i les causes que les afectavan negaticament.
Ens vem centrar en un tipus d'espècie, la tortuga Babaua.
L'experiment que vam realitzar va ser per veure si influïa la temperatura amb la determinació del sexe i vam obtenir el següent:
Com més temperatura, teniem més mascles, i com menys temperatura més femelles.
Per minimitzar els efectes negatius cap a les tortuges, podría ser, una reducció de utilització de plàstics és a dir la contaminació, i per últim un estalvi d'energia.

Anònim ha dit...

Les conclusions de l'estudi realitzat son les següents:
- Com més alta és la temperatura, el nombre de femelles augmenta i això afecta a la reproducció ja que el nombre de mascles cada vegada és inferior i l'aparellament cada vegada serà més difícil i això podria conduir a l'extinció de l'espècie.
L'augment de la temperatura és degut al canvi climàtic, per tant dues mesures per evitar-lo podrien ser:
- Reciclar, per així evitar la contaminació.
- Evitar tirar papers al terra o al mar ja que això causa molta contaminació.

Anònim ha dit...

La sortida al CRAM va ser molt divertida i sobretot interessant. L’activitat que ens van proposar va ser realitzar un estudi sobre l’impacte del canvi climàtic sobre la incubació de la població de la tortuga babaua (Caretta caretta) al Cap Verd. Després de recollir dades i fer l’estudi vam arribar a la conclusió que, amb l’augment de la temperatura a causa del canvi climàtic, la quantitat de femelles que neixen en les postes és superior, ja que el sexe de les cries depèn de la temperatura de l’exterior en la posta d’ous. Aquest fet fa que la població de tortugues babau estigui en perill, perquè si només neixen femelles, no està equilibrat i la reproducció de l’espècie estaria en perill. Algunes mesures que podem fer per minimitzar l’efecte del canvi climàtic són reciclar per així reduir la contaminació i així disminuir el canvi climàtic, o no contaminar els oceans i tenir cura de les nostres platges. A part d’aquestes mesures, també podem ajudar difonent la tasca que realitzem fundacions com el CRAM i conscienciar la societat. En general la sortida em va agradar molt.

Anònim ha dit...

Conclusions:
- Amb el canvi climàtic, l’efecte hivernacle i l’augment de la
temperatura fa que hi hagi moltes més femelles que mascles i per
tant que si segueix així hi haurà un punt que s’extinguiran perquè
no es podran reproduir.
- Van a nidificar a llocs que no són els seus llocs propis i per tant
no estan prou preparats com per a que les tortugues puguin néixer
com per exemple a la platja de la Barceloneta que està plena de
turistes i per tant els ous moren perquè els turistes els xafen o
ponen ous a llocs que no estan preparats. I també pel canvi climàtic
que necessiten llocs més càlids.

COM CONVATRE EL CANVI CLIMÀTIC?
2 IDEES:
- Una de les coses bàsiques que hem de fer per combatre el canvi
climàtic és reciclar. Seguint les dades científiques, pots estalviar
més de 730 Kg de CO2 al any al reciclar la meitat de brossa que es
produeix a l’any.
- Una altra cosa que hauries de fer per frenar el canvi climàtic seria
per exemple no deixar un carregador de mòbil 24h endollat perquè
encara que no estigui carregant el teu telèfon, segueix consumint
energia.

Anònim ha dit...

Conclusions: Quan més alta és la temperatura, en els nius de tortuga surten més nombre de femelles que de mascles i el problema és que no i haurà reproducció al final.
Mesures:
- Utilitzar energies renovables.
- Reciclar

Anònim ha dit...

Les conclusions finals les quals vam arribar, van ser que a causa del canvi climàtic, la reproducció de les tortugues marines es veu/veurà afectat cada vegada pitjor.

Mentre que les temperatures van pujant, estem obligant a les tortugues a migrar a noves costes per a poder seguir la seva espècie, i és que si no hi posem remei, al final només naixeran tortugues d'un sol gènere provocant així la seva extinció.

Les dues mesures que podem adoptar;
- Anar més en transport públic per a contaminar menys.
- El petit gest de parar una llum o una aixeta.

Anònim ha dit...



En la visita al Cram vam arribar a la conclusió que el medi ambient a les tortugues els afecta molt, perquè les tortugues les seves cries neixen mascles o femelles depenent de la temperatura i actualment hi ha un augment de temperatura resultant del camp climàtic aleshores arribarà un punt en que hi haurà un important desnivell entre mascles i femelles, fins que no es puguin reproduir i poden arribar al nivell d'extinció.
La seva extinció comportaria un canvi a la xarxa tròfica, així que hem de vigilar i fer que no s'extingeixin.
Dues mesures a realitzar per minimitzar els efectes del canvi climàtic podien ser, reciclar o també el simple fet d’apagar els llums quan no facin falta.

Unknown ha dit...

Dues idees per minimitzar els efectes de la contaminació:
Fer més estrictes el control de residus en les fabriques per evitar que llencin productes perjudicials al mar, i així fer que la qualitat de l’aigua millori.
Canviar el fuel dels vaixells, cotxes i motos. Construir motors que funcionin amb energia elèctrica. Així no hi haurien les emissions de CO2 que hi ha actualment.

Anònim ha dit...

Vaig concloure que el canvi clímatic apart d'afectar directament al medi pot afectar de forma indirecta com vem veure a l'excursió amb la reproducció de les tortuges.
Dos formes d'evitar el canvi climàtic:
-No utilitzar vehicles que provoquin emisions de CO2
-Pràctica la norma de les 3 R de sostenibilitat

Anònim ha dit...

La conclusió que jo vaig treure en l'experiment que vam tronar l'absencia de mascles ja que a alta temperatura hi ha més abundancia de reproducció de famelles ja que cambien el lloc de nificació.

Dues mesures que podriem fer per disminuir el canvi climàtic serien: millorar l'eficiència de l'automòbil i utilitzar més el transport públic, i crear més zones verdes, i cuidar les existents

Anònim ha dit...

El dia 9 de novembre, els del batxillerat científic de l’Escola Pia d’Igualada vam anar a CRAM, una fundació per a la conservació i recuperació d’animals marins. En el qual ens van explicar quin efecte està tenint el canvi climàtic en els animals, i especialment en les tortugues marines.
Una solució per prevenir que l’espècie de les tortugues desapareixi és començar a reciclar i així poder evitar que les tortugues ialtre animals marins no es mengin els plàstics o quedin embolicats per aquests, sense poder escapar. Una altre opció, per prevenir aquest canvi climàtic és deixar de produir més gasos hivernacles, utilitzant energies renovables.
L’estudi que vam realitzar, demostra que a causa del canvi climàtic, les temperatures estan pujant, i aquestes afecten a determinar el sexe de les tortugues, i si només són femelles, hi haurà un moment que no hi haurà suficients mascles, conduint a l'extinció d’aquesta espècie. A més a més, la causa d’aquest canvi climàtic és que ara les tortugues estan canviant les localitzacions d’on deixen els ous, com ara en el mar Mediterrani, on les platges no estan preparades per cries de tortugues, ja que són molt turístiques.

Unknown ha dit...



Després d'haver assistit al centre de recuperació, CRAMP, vam aprendre moltes coses noves, entres d’elles que els animals en perill d’extinció són un problema global, en aquest cas de les Tortugues marines vam arribar a la conclusió que al final de tot, la seva absència ens acabaria influenciant directament.

Després de ser conscients d’aquest fet estaria bé treure'n alternatives, com per exemple aquestes dues accions que estan a les nostres mans i si cada un de nosaltres féssim seria un gran què envers el canvi climàtic:

-Reciclant, reduint els residus a màxim possible, i procurar que acabin a la paperera adient en cada cas, de manera que ni el mar ni cap altre medi pugui quedar infectat i afecti desde a nivell global i general a directament a als animals, com vam veure en alguns casos de tortugues marines que a causa d'haver ingerit restes de components plàstics acabessin tan malament.

-Relacionat en el primer cas, comprant els productes de proximitat afavorim molt en tots els sentits. És a dir,ja que si la compra augmenta a nivell de proximitat, aquest fet comportarà que el mercat a les afores disminuirà i llavors no hi haurà transport marítims o de qualsevol tipos i hi haurà un grau menys en la contaminació.

Anònim ha dit...

Aquesta sortida cultural em va servir per comprendre com els efectes negatius del canvi climàtic, afecten a molts àmbits de la vida, no tan sols als que semblen més aparents com la simple contaminació del medi. També pot causar la desaparició d’algunes espècies, per altres efectes secundaris, com amb el cas de les tortugues babaua, que al augmentar la temperatura, hi ha cada vegada més abundància de femelles que de mascles, i això pot arribar a ser un problema greu, si la reproducció d’aquestes tortugues acaba reduint-se molt.
A més en la sortida també vam veure diferents espècies que s’estven recuperant al CRAM, i vam aprendre més sobre aquests animals tan curiosos.
Crec que una de les maneres de lluitar contra el canvi climàtic, seria fomentant l’ús de les energies renovables ja que aquestes no contaminen tant. L’altre manera seria utilitzant més transports públics, per reduir les emissions de CO2.

Anònim ha dit...

El passat 9 de novembre, vam anar a Barcelona i vam visitar la fundació Cram. Allà vam poder veure a tortugues marines amb alguna malaltia i vam saber quin va ser el causant d’aquesta. El principal motiu és el canvi climàtic. Avui en dia escoltem molt aquest concepte i sempre ho volem solucionar, però, de veritat ho estem fent? Podem fer moltes accions per evitar que aquest problema es faci més gran, seria un exemple: no malgastar aigua quan ens estem rentant les dents o dutxant se, utilitzar més transport públic, anar amb bici, o caminant, uns altres remei seria reciclar i no emetre gasos contaminants al medi.

Maria Lucas

Anònim ha dit...

En l'estudi que vam fer els alumnes de batxillerat en la visita a l'aula CRAM, on vam realitzar un taller i una visita per estudiar l'efecte del canvi climàtic en les tortugues.

Les conclusions que vam obtenir al final de l'estudi realitzat van ser; el canvi climàtic, amb l'augment de la temperatura del mar provoca la disminució en la natalitat de les tortugues mascle, i això, a la llarga implica un impediment en la reproducció de les tortugues. Això no només significaria la extinsió d'una especie, també provocarà grans canvis en la cadena atrofia. Per altra banda, amb l'augment de la temperatura del mar, les tortugues també canvien els seus llocs de nidificació i això els hi genera problemes perquè les platges no estan preparades i perjudica les tortugues.

Només tenim una opció, per disminuir el canvi climàtic hem de reduir el consum d'energies, reduir els gasos que generem amb els cotxes, les centrals... i reciclar correctament i no tirar deixalles al mar.

Anònim ha dit...

Per començar, cal dir sobre que realitzavem l'estudi. L'objectiu de l'estudi era estudiar l'impacte del canvi climàtic sobre la incubació de tortuga babaua al Cap Verd. Primer de tot vam plantejar una hipòtesi, en el meu grup van ser dues:
1. Que el nombre de sexe dels nous individus variava depenent de la temperatura ambient.
2. Les tortugues canviaven de lloc a l'hora de posar els ous.

Per fer l'experiment, vam analitzar les dades de la temperatura del niu de sorra amb la d'incubació durant 5 dies i vam fer una mitjana aritmètica, i ens van donar uns resultats determinats a cada grup. Després vam fer la posada en comú i vam observar que a més temperatura, més mascles naixien, per tant i com a conclusió vam observar que el canvi climàtic afecta al sexe de naixament i que si les temperatures segueixen pujant portarà a l'extinció de l'espècie.

Mesures per minimitzar els efectes del canvi climàtic:

1. Crear una associació mediambiental dins de la nostra ciutat amb l'objectiu de tindre un cert pes en l'educació mediambiental i en les decisions de l'Ajuntament en respecte aquest tema.
2. Fer una campanya en contra de llençar la brossa al terra i denunciar els comportaments d'aquest estil.

Anònim ha dit...

El dia 9 de novembre els alumnes de biologia de batxillerat varem anar a visitar l'aula CRAM, on vam realitzar un taller per estudiar les tortugues babaua i com les afecta el canvi climàtic.

En aquest taller primer ens van fer una breu explicació sobre les tortugues babaua, vam fer diferents grups per omplir un dossier amb l'objectiu de fer una gràfica i observar el nombre de mascles i famelles que neixien en funció de la temperatura del mar. Amb aquesta gràfica varem poder observar que com més pujava la temperatura del mar menys mascles neixien... Per finalitzar el taller vam arribar a una conclusió comuna: Si no parem el canvi climàtic la temperatura del mar seguirà augmentant provocant així que no neixin tortugues mascles, i això implicarà que no es podran reproduir... per tant, no simplement significarà la extinció d'una especie, també provocarà grans canvis en la cadena atròfia.

Només ens queda una opció, reduir el canvi climàtic, això ho podem fer fent coses tant simples com apagar les llums de casa, procurar comprar aliments de proximitat i moltes més petites coses que estan al nostre abast.

Unknown ha dit...

La visita al Cram va ser molt interessant ja que vam aprendre el cicle biològic de les tortugues. Ens van explicar els diversos factors que influeixen en la seva reproducció i com el canvi climàtic afecta en la reproducció d'elles fent que aquestes es reprodueixin en altres regions.
Ens van fer una explicació molt interessant del perquè aquestes tortugues es troben en aquest centre. La majoria es troben en el Cram degut a problemes amb els pescadors, deguts a que aquestes queden atrapades a les xarxes de pesca.
Les meves dues propostes per minimitzar els efectes de la contaminació són:
D'una banda eliminaria tant la benzina com el diesel del mercat automobilístic, ja que considero que avui dia està més que estudiat que els vehicles poden autoalimentar-se amb un altre tipus de producte, però per motius econòmics i de monopolis les grans empreses petroleres segueixen produïnt i així contaminant el mar deixant residus en ell.
Per altra banda caldria fer més compres sostenibles de mar de quilòmetre zero. Així no caldria desplaçament. A més a més moltes espècies s'estan esgotant degut a la demanda i les males pràctiques de pesca. És important buscar marques i comerços que venguin productes mariners certificats amb pràctiques sostenibles.

Anònim ha dit...

La principal conclusió a la que arribar en l'estudi pràctic del CRAM és la relació entre el sexe de les tortugues i la temperatura ambient, així doncs, a través del treball vam veure que l'augment de la temperatura ambient feia que el percentatge de femelles de tortuga babaua augmentés. Per altra banda, les tortugues retornen al seu lloc d'origen a pondre els ous, no obstant, actualment aquests indrets s'han convertit en platges turístiques i això dificulta la seva reproducció.

Per a evitar el canvi climàtic, proposo dues idees:

- Dur a terme una dieta baixa en carboni (reduïr el consum de carn, productes de proximitat i de temporada..)

- Participar en evitar la pèrdua dels boscos, ja que la fotosíntesi contribueix a l'increment de l'efecte hivernacle; es poden prendre accions com formar part d'un ADF, netejar els boscos per a evitar incendis...

Alba Pelfort, 2n B

Anònim ha dit...

En la sortida que vam anar a visitar a les tortuges al Cram, vam estudiar com afecta el canvi climàtic en la seva reproducció.
Primerament ens van explicar les espècies que hi havien, on vivien, com es reproduïen, i les causes que les afectavan negaticament.
Ens vem centrar en un tipus d'espècie, la tortuga Babaua.
L'experiment que vam realitzar va ser per veure si influïa la temperatura amb la determinació del sexe i vam obtenir el següent:
Com més temperatura, teniem més mascles, i com menys temperatura més femelles.
Per minimitzar els efectes negatius cap a les tortuges:
- una reducció de utilització de plàstics és a dir la contaminació, reduïr consum de materials contaminants com el plàstic ja que van aaparar al mar i se'l mengen

- estalvi d'energia, utilitzant transports públics i reduïr la concentració de gasos.

Anònim ha dit...

El divendres dia 9 de novembre del 2018, els alumnes de 1r i 2n de Batxillerat que cursem la modalitat científica, vam anar a fer una visita a la Fundació CRAM (Conservació i Recuperació d’Animals Marins), que es dedica a la protecció del medi marí i de les seves espècies. La visita es va dividir en dues parts diferents.
Per fer la primera part, ens vam dirigir a una sala on, per grups, vam dur a terme un experiment científic i en vam treure unes conclusions. L’experiment va consistir en esbrinar si el canvi climàtic és un dels factors que influeixen en la regressió de la població de les tortugues babaues. Entre tots vam plantejar una hipòtesis: amb el canvi climàtic augmenten les temperatures tant de l’aigua com de la sorra, i segons la temperatura d'incubació dels ous, que es troben a la sorra, la tortuga serà mascle o femella. Per tant, què és el que passa als sexes quan augmenta la temperatura? Després d’una sèrie de càlculs i d’analitzar els resultats obtinguts: augmenten contínuament el nombre de femelles i disminueix el nombre de mascles. Així doncs, la conclusió és que davant l’augment de la temperatura global, provoca que al haver-hi cada vegada més femelles que mascles, s’acabaria extingint l’espècie ja que no es podrien reproduir entre elles.
La segona part va consistir en anar a observar les tortugues que ja estan recuperades i que aviat tornaran al mar, i les que per alguna qüestió ja no hi poden tornar perquè no hi sobreviurien.
Havent vist el que el canvi climàtic pot provocar en una espècie com la de les tortugues babaues, estaria bé pensar en quines aportacions podem fer nosaltres contra el canvi climàtic. Una de les coses que podríem fer és no abusar dels aparells com l’aire condicionat o la calefacció, i una altra mesura seria utilitzar més el transport públic per ajudar a no contaminar tant l’aire que ens envolta.