Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dijous, 17 de setembre de 2009

36- Redes 37: Secrets de la matèria i de la vida.

En el següent video Eduard Punset entrevista a George Whitesides sobre la importància de la química per entendre el món que ens envolta.En l'aula virtual adn-dna.net , dins el curs B02- La química de la vida es pot ampliar informació sobre les biomolècules que formen la matèria viva.
Aquest post està destinat a ser comentat pels alumnes de 1r de Batxillerat.

10 comentaris:

Mario ha dit...

Trobo que aquesta entrevista ha sigut d'alguna manera una manera de poder veure possibles maneres de viure en el futur.
George Whitesides explica l'origen de la vida com a una barreja espontània de molècules que es van començar a duplicar, una definició que en realitat és totalment certa però que no me l'havia plantejat així, per altra banda tots els experiments que realitza com per exemple el dels camps magnètics per fer que les coses levitin utilitzant dos imans i substancies com el nylon y l'acrílic posades dins duna proveta amb clorur de manganès no nomes leviten si no que s'ajunten quan per la seva densitat haurien de trobar-se al fons de la proveta o també l'utiltzació d'ones elèctriques per extingir el foc...

Un altre tema que m'ha impressionat ha sigut de voler utilitzar la fotosíntesis per crear hidrogen o gas natural i no ser depredadors de l'energia solar sembla una idea atractiva que podria canviar la manera de viure.

George Whitesides no només busca maneres de obtenir energies noves sinó dins l'àmbit de medicina també i d'una manera molt barata trobar un diagnòstic a partir de paper, substancies químiques i sang que trobo que es una idea molt innovadora i que podria ajudar a realçar economies de països tercermundistes.

I per acabar una idea que no la sabia i que es molt certa es la de poder buscar respostes no només en la ciència sinó també en la sociologia, la psicologia, el dret i el sentit comú.
Deixo com a final una frase que va dir George Whitesides:"La ciència no pot trobar una resposta per a tot".

Mario Álvarez 1r B

Anònim ha dit...

He estat veient el vídeo i m'ha semblat molt interessant el que han explicat sobre els diagnòstics mitjançant paper i colors perquè com han dit seria una molt bona solució davant la detecció de malalties als països del tercer món.
I també, l'extinció d'incendis amb camps elèctrics que solucionaria molt problemes relacionats amb aquest.
L'únic que no m'ha acabat de convèncer és el que han comentat sobre que en un futur deixarem d'alimentar-nos d'altres éssers vius i acabarem fent una mena de fotosíntesi. No dic que no pugui ser, sinó que ho veig en un futur força llunyà.
Ha estat bastant interessant però l'he trobat una mica llarg.

Elisabet D 1r A

Anònim ha dit...

Interessant documental on es dóna la importància que es mereix la química. Ens introdueix el tema principal parlant de com ens pot influir la tecnologia dins la nostra vida, i continua fent un incís sobre la importància de la química en biologia.
M'agradaria remarcar alguna frase com "tot el que toquem és química" js que ens vol donar a coneixer que "tot és química" i que per tant, com diu l'última frase de Whitesides, molts dels problemes en la ciència els podem resoldre amb química.
Carla Gonzàlez, 1rB

Anònim ha dit...

El documental m'ha semblat molt interessant, entretingut i sobretot entenedor. El químic George Whitesides ha posat un bon i simple exemple al comparar l'origen de la vida amb un cafè i la llet. Moltes idees de les que s'estan portan a terme com la fotosíntesis sintètica, els diagnostics de punts de colors en paper i la manera d'apagar incendis mitjançant camps elèctrics m'han resultat inovadores i molt creatives. Quan puguin ser ben desenvolupades gràcies a les tecnologies del futur, facilitarà la prevenció de molts problemes.

Claire J.

Anònim ha dit...

Amb aquesta entrevista d’Eduard Punset a George whiteside, un químic de Harvard,han parlat sobre la importància de la química, com a solució de molts dels problemas actuals. També, he trobat molt interessant quan diu que en el seu equip s’han borrat les fronteres entre les ciències, ja que treballen junts físics, químics i biòlegs com si la ciència s'estigués globalitzant, per aconseguir objectius comuns. Una de les coses que m'ha sorprès és el aquell paper que diagnostica enfemetats, perquè pot ser molt útil pels països del tercer món gràcies a l'econòmic que resulta. Una altra cosa curiosa és el fet de poder apagar el foc amb camps magnètics. I per acabar em quedo amb la seva definició de vida: " La vida és un conjunt de molècules químiques no vives, que al actuar juntes formen un organisme viu.
V.Torras
1r batx B

Anònim ha dit...

Aquest video només ens ve a reafirmar el que es evident, que la química es la base de tot el que ens passa als éssers vius, es a dir que totes les coses, o quasi totes, tenen a veure amb reaccions químiques. Crec que el sr. Whitesides és un gran químic i que ha explicat perfectament en diferents exemples aquestes reaccions.
El més interessant que he trobat en aquest vídeo és el tema del magnetisme i el seu camp magnètic.
Així tot, a nosaltres els estudiants, encara ens queda molt per descobrir ja que la química ens sera molt útil en la nova era tecnològica.

Anna Solà 1r Batx. B

Anònim ha dit...

Aquest documental exposa públicament el fet que la química és una ciència bàsica per al coneixement tant de la vida com de la tecnologia (actual i futura). S'explica el fet que en un principi la biologia, la tecnologia, la física i la química eren quatre ciències que es treballaven per separat pero que actualment l'èxit està en combinar-les totes per obtenir resultats innovadors i eficients.
Whitesides comenta el fet que, tot i que sabem que la vida són un conjunt de reaccions químiques en desconeixem el seu orígen i que per tant l'investigació és fonamental per a descobrir com van sorgir els primers éssers vius.
S'exposen, també, un seguit de situacions (falta d'aigua, sanitat pública, manca de recursos energètics, canvi climàtic...) que es creu que poden ser resoltes mitjançant la química.
En conclusió, tot i que la química és una ciència bastant rebutjada en un principi, té una immensa importància en el procés de desenvolupament tant tecnològic com biològic i per tant cal centrar-hi més interès ja que els resultats poden ser realment favorables per l'avanç de la humanitat en conjunt.

B.VIVES 1r Batx. B

Anònim ha dit...

Comprendre què és el que succeeix al nostre voltant requereix un bon coneixement de la química. La química, avui en dia, és la base que tot científic necessita per poder, després, aplicar-la en les diferents branques de la ciència com la física i la biologia. Entenent aquestes bases s’aconsegueix fer nous descobriments per tal de millorar les condicions de vida de les persones i cuidar del nostre planeta.

A la Universitat de Harvard hi ha un grup de científics que investiguen sobre diferents àmbits de la química per després poder-los aplicar en els seus estudis. Algun d’aquests és la manera de fer una fotosíntesi sintètica per poder formar, mitjançant la llum solar i l’aigua, hidrogen i oxigen, però encara no s’ha trobat la forma de que aquest procés sigui eficient. Una altra proposta d’aquest grup de científics és utilitzar un full de paper amb substàncies químiques diverses, que al afegir-hi una mostra de fluid corporal, reaccionin de tal manera que es pugui donar un diagnòstic de forma segura i barata en els països del tercer món. I finalment, busquen mètodes alternatius per a la extinció dels incendis, utilitzant camps elèctrics.

Tots aquests projectes, son molt interessants i serviran per ajudar a persones dels països pobres i sobretot a reduir la empremta ecològica que deixem en el nostre pas per la Terra.

Henar G. 1r-A

Anònim ha dit...

En aquesta entrevista es reflecteix la importància que té la química, la qual és molt més gran del que molts ens imaginem. La química és la base de la vida, ja que tot està format per un conjunt de molècules i per unes reaccions químiques, fins i tot nosaltres. A més, no és una ciència aïllada, sinó que és indispensable per l’estudi de moltes altres matèries, des de la biologia fins a la física. Penso que està molt bé la idea de treballar i investigar en grup, tot de persones especialitzades en diferents àmbits, en un mateix projecte com fan a la Universitat de Harvard. D’aquesta manera, col•laborant i treballant en equip, es poden aconseguir millors resultats.
S'ha avançat molt en el camp científic, però tot i això encara queden gran quantitat de preguntes sense resposta i problemes per resoldre. Malgrat tot, si investiguem utilitzant la química poden sorgir grans innovacions i idees que poden millorar el món en que vivim, com es podrà observar amb el diagnòstic de malalties a través d’un simple paper o l’extinció d’incendis amb camps elèctrics.

Anna F. 1r Batx. A

Anònim ha dit...

Doncs primer de tot dir que aquest video l'he trobat molt interesant i que crec que aquest home és un gran descobridor perquè si realment en un futur es pot diagnosticar un cancer a partir d'un simple paper o es pot apagar un foc per un conjunt de ones electromagnetiques sera gracies a ell.
També dir que e trobat molt interesant un comentari en que diu que el canviaria molt la vida llocs com la india seria que tinguessin disponibilitat de aigua potable i de menjar al 100%
Per acabar dir que el que m'ha fet pensar bastant ha sigut aquelles afirmcacions sobre la vida i la seva formació. Cuan explica que la vida és un conjunt de mol·lècules sense vida que s'uneixen per a formar un organisme amb vida

Marc Macarulla
1rBatxB