Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dilluns, 8 de novembre del 2010

98- La ciència de la salut ( capítol 15 )

La ciència de la salut

Comentaris sobre el llibre La ciéncia de la salut realitzats pels alumnes de biologia humana de 2n de batxillerat. En aquest post es comenta el capítol: 
                           15-  Activitat física 1. Com començar ...

Per ampliar informació sobre el cos humà i la salut es pot consultar en l’aula virtual adn-dna.net els següents cursos:

B02- La química de la vida
B10- El cos humà:anatomia i fisiologia
B11- La nutrició humana 

Els comentaris sobre el capítol 15 es faran públics el proper dilluns  15 de novembre.

23 comentaris:

Anònim ha dit...

CAPITOL 15:

-Els humans estem disenyats per moure'ns, per mantenir-nos actius.
-Fer exercici físics eleva el colesterol bo i redueix el dolent, ajuda a baixar la tensió arterial, ajuda a combatre el sobrepès, disminueix el risc de patir diabetis...
- Les persones que practiquen exercici físic als 50 anys tenen quatre anys més d'esperança de vida que les persones sedentàries.
-L'activitat física és un antídot contra l'estrès i redueix en un 60% el risc de tenir Alzehimer. A més a més, redueix les probabilitats de tenir alguns tipus de càncer i de patir osteoporosis.
-Hi ha tres variables que influeixen en els beneficis de l'exercici físic: la intensitat, la freqüència i la durada.
-Una activitat física moderada pot ser igualment beneficiosa per la salut.
-Una intensitat moderada durant molta estona és millor que una activitat intensa durant poca estona, però, per una mateixa estona, és més saludable una activitat intensa que una moderada.
-És més important la durada i la freqüència de l'exercici que la intensitat.
-Només vint minuts d'activitat física vigorosa tres cops per setmana té beneficis per a la salut cardiovascular.
-Hi ha dos tipus d'exercici físic: l'aeròbic i el de resistència, que tenen resultats diferents.
-Els exercicis aeròbics serveixen per millorar la salut cardiovascular, guanyar resistència física i cremar caloríes.
-Els exercicis de resistència enforteixen els músculs i els ossos.
-Els dos tipus d'activitats són complementàries i es recomana combinar-les.
-L'activitat perfecta per començar a posar-se en forma és caminar.
-En persones amb vida sedentària, es recomana començar amb activitat moderada.

Maite Alamillo, 2n Batx. B

Mario ha dit...

15- Activitat física 1. Com començar ...

Des de fa 2 milions i mig d’anys que el nostre cos està preparat per corres, els nostres peus tenen la forma concreta per guanyar impuls cada vegada que posem el peu al terra, o els ossos del peu que esta perfectament distribuïts per transmetre l’energia d’una punta a l’altre...

Beneficis múltiples

El cos humà agraeix l’activitat física, eleva el nivell de HDL i disminueix el nivell de triglicèrids perjudicials, ajuda a reduir al tensió arterial, a combatre el sobrepès i la obesitat, afavoreix l’activitat de la insulina i redueix el risc de patir diabetis...
L’esperança de vida de persones que realitzen exercici físic és més llarga que els que no en fan. A més amés és un antídot contra l’estrès, redueix en un 60% l’alzheimer. També redueix el càncer de mama i colorectal, i d’altres càncers no en tenim dades, els dos anteriors són els més comuns en països occidentals.
Prevé l’osteoporosi, afavoreix l’equilibri i ajuda a controlar les moviments del propi cos, també afavoreix al rendiment intel•lectual.

Començar no es fàcil

L’activitat física no requereix trencar amb res, només cal començar a caminar, ja que ràpidament un se sent gratificat.

Quant més intens millor?

Una activitat física moderada por resultar tenir un enorme benefici per la nostra salut. La duració i la freqüència dels exercicis és més important. S’ha descobert que lo més important és la sensació subjectiva de la persona al realitzar exercici.

Quanta estona al dia i quants dies a la setmana?

En el cas de l’aixecament de peses és més important les vegades que aixequem que la quantitat que aixequem. No hi ha un sistema real que calculi la freqüència però a partir de 30 minuts tres vegades a la setmana es considera saludable per la persona que la realitza i si a partir d’aquí s’augmenta més saludable serà l’exercici pel nostre cos.

Quina activitat elegir?

-Exercici aeròbic: incrementen la demanda d’oxigen dels músculs, aquesta persona ha de respirar més ràpid i més profundament. Llavors el cos comença a suar per alliberar de l’excés de calor. Caminar, córrer, nedar, patinar, anar en bicicleta o fer aeròbic.
-Exercici de resistència: els músculs han de fer força fins el punt de que facin mal o tremolin, per vèncer una resistència. Útils per enfortir els músculs i els ossos. Peses, flexions o abdominals.
Aquestes dues activitats normalment són complementàries per tant combinant-los podem obtenir els màxims beneficis per la salut.

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 15- ACTIVITAT FÍSICA. COM COMENÇAR…?

- El nostre cos està dissenyat per realitzar activitat física, per córrer.
Beneficis múltiples
- Hi ha vegades que sovint pensem que quan estem en baixa forma, realitzar exercici ens pot resultar perjudicial. Estem totalment equivocats.
- L’activitat física fa augmentar els nivells de colesterol bo, baixa la tensió arterial i el nivell de triglicèrids, ajuda a combatre l’obessitat, etc.
- Així doncs, la pràctica d’activitat física fa incrementar l’esperança de vida (4 anys més).
- A part d’això, ajuda a disminuir l’estrès i preveu en un 60% malalties com l’ Alhzeimer, l’osteoporosi. També incrementa el rendiment intel•lectual.
Començar no és difícil
- Poc temps després de l’inici de l’activitat física, el cos es comença a sentir millor. Hi ha tres factors que influeixen en els beneficis de l’activitat física: la intensitat, la freqüència i la durada.
Com més intens millor?
- Els estudis realitzats mostren que la intensitat no és un factor clau per tal d’aconseguir beneficis de l’activitat física. Són més importants altres factors com la freqüència i la durada.
- Per calcular L’objectiu de freqüència cardíaca cal restar l’edat del nombre 220. El nombre que ens doni serà el nombre de pulsacions màximes a les quals podem arribar quan realitzem un esprint.
- S’ha demostrat que una persona que no està acostumada a fer exercici físic i que es cansa molt ràpid i un altre esportista (corredor de marató) quan practiquen esport (en diferents intensitats) aconsegueixen gairebé de la mateixa manera reduir el risc cardiovascular.
Quanta estona al dia i quants dies a la setmana?
- S’ha demostrat que vint minuts d’activitat física durant quatre dies a la setmana és saludable.
- No cal fer el mateix exercici cada dia. És recomanable variar l’esport, d’aquesta manera aconseguim una sensació més agradable i un es pot sentir més motivat per practicar diferents activitats.
Quina activitat podem triar?
- Hi ha dos tipus d’activitat física:
- L’activitat aeròbica necessita més oxigen que arribi al múscul. Això suposa fer més respiracions per minut. Córrer, caminar, nedar, patinar són exercicis aeròbics.
- Les activitats de resistència són aquelles en les quals el múscul han de fer força. Ajuda a reduir el risc de patir diabetis. Són activitats que poden provocar altes tensions arterials (pesos, flexions, abdominals).
- La millor activitat per començar a fer esport és caminar.
Qui ha d’anar al metge de començar?
- No es pot començar a realitzar una activitat física d’una alta intensitat després d’estar molt temps sense practicar cap tipus d’esport.
- És aconsellable que totes aquelles persones que presentin risc cardiovascular visitin el metge abans de començar a realitzar activitat física.

Carla González
2n batx B

Anònim ha dit...

ACTIVITAT FÍSICA. COM COMENÇAR…
-Des del momento de la seva aparició, l’home ha estat sempre preparat per a l’exercici. Des dels primers caçadors fins a l’actualitat. Però fa uns anys, que aquest no aprofita les seves capacitats I prefereix dur a terme un estil de vida sedentari.

BENEFICIS MÚLTIPLES:
-Moltes persones poden creure que fer un esforç físic els pot resultar perjudicial, quan en realitat és tot el contrari. L’exercici redueix el colesterol dolent, ajuda a prevenir la diabetis, l’estrés, el càncer, augmenta l’esperança de vida, i sobretot, ajuda a DESCANSAR el cos. Però això si, hem de ser constants.

COMENÇAR NO ÉS DIFÍCIL:
-El fet de practicar exercici el decidim nosaltres quan volem, i no costa res començar a fer-ne. Sigui el momento que sigui, podem començar a practicar-ne.
-S’han de tenir en compte tres variables que influeixen en els beneficis de l’exercici físic: intensitat, freqüència i durada.

COM MÉS INTENS MILLOR?
-La intensitat no ho és tot, i els últims estudis han demostrat que fins i tot pot ser igual o més saludable caminar una estona cada dia, que no pas fer una gran intensitat durant poc temps. A més, és més posible que ens mantinguem si no ens requereix tant d’esforç.
-Dins de les proves d’esforç, s’utilitzen els MET: 1MET (calcula l’oxigen que gasta una persona en repòs), 4-6 MET (activitat moderada), i més de 6 MET (activitat intensa).
-A vegades també s’utilitza l’Objectiu de Freqüència Cardíaca (requereix portar un pulsímetre). Primer calculem la Freqüència Cardíaca Màxima(restem l’edat de 220).
-Una persona que no està acostumada a fer exercici i es cansa fàcilment, també està obtenint beneficis.

QUANTA ESTONA AL DIA I QUANTS DIES A LA SETMANA?
-Trenta minuts d’exercici al dia, quatre cops per setmana, és adient. Però aquests valors poden augmentar si la persona ho desitja.
-És millor practicar en menys quantitat però més dies a la setmana, ja que serem més constants i obtindrem uns millors resultats.

QUINA ACTIVITAT PODEM TRIAR?
-Els exercicis aeròbics ajuden a cremar calories, millorar la salut cardiorespiratòria i guanyar resistència.
-Els exercicis de resistència ajuden a enfortir els músculs, i van bé per a la gent gran. Però les persones amb hipertensió han de vigilar perquè augmenta la tensió arterial.
-Caminar va molt bé per a aquelles persones que no saben quin exercici fer, i es pot fer en qualsevol moment. Però s’ha de fer constant, i sense parar com si estiguéssim passejant.

QUI HA D’ANAR AL METGE ABANS DE COMENÇAR?
-Aquells que portin molt de temps sense practicar exercici i vulguin tornar a començar, aniria bé que ho féssin caminant, perquè si comencen amb un exercici que requereixi molt d’esforç de cop, es podria produir un infart, ja que és un canvi molt brusc, i no és bo per a l’organisma.
-Per a aquelles dones majors de 55 anys, homes de 45, o dones i homes més joves però amb factors de risc cardiovascular, seria recomanable visitar un metge abans de començar a fer exercici més intens.

Noelia Ll. 2n Batxillerat A

Anònim ha dit...

Capítol 15
Activitat física 1. Com començar…
- Des que els primers humans van aparèixer van fer una vida amb una gran activitat física.
- Els darrers anys amb el invent del cotxe entre d’altres, hem assolit les quotes de sedentarisme i comoditat sense precedents a la historia del regne animal.
- El fascinant del peu humà per exemple ens indica que els nostre cos ha estat dissenyat per a córrer
- Només cal veure els nens petits que quan els deixes fer el que volen es posen a córrer i a saltar.
- El nostre cos està dissenyat per a mantenir-se actiu
- Si estem baixos de forma ens pot semblar que ens perjudica però és els nostre cervell que ens enganya fent-nos veure que es dolent.
- Els cos humà agraeix el exercici perquè fa augmentar el nivell de colesterol bo i redueix el nivell de triglicèrids perjudicials, redueix la tensió arterial i el risc de patir diabetis.
- La persones que practiquen activitat física tenen un risc més baix de patir problemes de salut.
- En començar a practicar un esport pensem que serà més beneficiós per a nosaltres, si fer-ho amb poca molta intensitat etc. Hi ha 3 variables la intensitat, freqüència i durada que fan que fer esport sigui més o menys beneficiós.
- Fins i tot una activitat física moderada pot tenir un afecte positiu en el cos humà. Una intensitat moderada molta estona és millor que intensa poca estona.
- Hi h diverses proves que determinen la intensitat del nostre exercici; la MET calculen la quantitat de O2 que consumeix una persona en repòs.
- Pes grans aficionats a l’esport també hi ha l’objectiu de freqüència cardíaca, consisteix a portat un pulsímetre tot i que no és del tot bo perquè hi ha gent que si obsessiona.
- Per conèixer l’objectiu de freqüència cardíaca, cal començar per calcular el que anomenen la freqüència cardíaca màxima. L’objectiu d’aquesta que es el que es pot mantenir en una activitat anaeròbica prolongada
- Una persona de 40 hauria de poder mantenir una pulsació de 108i 135 ppm
- Més important que la intensitat es la durada i la freqüència amb què es practica. Vint minuts al dia d’activitat vigorosa tres cops a la setmana han demostrat tenir una influencia positiva en la salut cardiovascular
- No sabem si s’obté benefici un cop sobrepassat els 60 minuts de exercici
- No cal fer el mateix tipus d’exercici tots els dies
- No importa la quantitat sinó la freqüència amb que es fa.
- Els afectes de l’esport és com un medicament nomes funciona si segueixes un pla.
- Els exercicis aeròbics incrementen la demanda d’oxigen dels músculs. Hem de respirar més rapit i profundament. És ideal per a millorar la capacitat cardiovascular,
- El millor esport per a començar es caminar.
- Les activitat aeròbiques són complementaries i s’han de mesclar amb les altres.
- Una vegada s’han et l’idea de tornar a realitzar activitat física després de molts anys pot ser un perill. Si té problemes respiratòria o cardiovasculars. Una dona fins als 50 i homes els 45 poden realitzar qualsevol esport sense preocupació. Si es té un antecedent es millor citar un metge.
- Si es prenen aquestes precaucions tothom pot realitzar l’esport que vulgui quasi bé.

Marc Macarulla 2nB Batx.

Anònim ha dit...

15. ACTIVITAT FÍSICA 1. COM COMENÇAR...

L'ésser humà ha estat dissenyat per està en constant moviment, i no ha sigut fins fa 1 segle que la gent ha passat d'unes quotes de sedenterismes (més o menys acceptabls) a unes altres exagegeradíssimes, en el sentit que gràcies a la tecnologia, ens limitim a fer el mínim esforç, que moltes vegades resulta ser igual a 0.
Està demostrat que tot hi que ens pugui fer molta mandra l'activitat física i ens autoconvencem que no serveix de res. Té unes grans conseqüències com: eleva el nivell de colesterol HDL, redueix el nivell de triglecèrids, combat el sobrepès i l'obesitat, fins al punt que pot arribar a augmentar l'esperança de vida 4 anys.
A més, l'activitat física ajuda a disminuir l'estrés, ja que el cervell allivera endorfines, que tenen una acció euforitzant. També redueixen la possibilitat de patir Alzehimer o retraçar-lo i s'ha observat que la pràctica d'activitat física redueix el risc de desenvolupar càncers de mama i colorectals.
Un cop és comença a córrer ja notes que et sents més bé, i tot i que, aparentment podem estar cansats en realitat estem descansant. Ja que deprés ens sntim amb més energia.
Hi ha tres variables a l'hora de practiar exercici físic: la intensitat, la freqüència i la durada.
Perquè l'activitat sigui efectiva no cal que tingui molta intensitat, importa més la durada i la freqüència. El que si s'ha de tenir en compte, però són el màxim de pulsacions que un pot tenir. Es calcula restant 220-edat de la persona.
Respecte la intesitat és recomenable 4 dies a la setmana durant 30 min, tot i que, si algu vol fer més estona, tampoc és negatiu, sinó el contrari. A més, no cal centrar-nos en només un esport sinó que es poden variar. El que és recomenable es fer-ho amb una constància, enlloc de concetrar-ho tot amb només dos dies.
Si no sabem quin exercici fer l'ideal és caminar per començar-se a posar en forma. Hem de distingir entre dos exercicis els aeròbics, com córrer, nedar, caminar, anar amb bicicleta. Aquests són els que fan augmntar l'increment d'oxigen al cos. I després hi ha els de resistència com les flexions i les abdominals.
És recomenables que les persones entre 45 i 55 anys abans d'inicar una activitat física acudeixen al metge, per tal evitar que comencin amb massa intensitat i pogués causar algun infart, ja que hi ha casos de persones que havien portat una vida sedentàia tota la vida i de cop als 50 anys es posen a fer esport exagerdament fins que els hi causa un infart.

Vero Torras
2n Bat B

Anònim ha dit...

Aquest capítol, parla de les infinits d'avantatges de l'activitat física, com l'increment del colesterol bo, la disminució del dolent, fa que l'hormona de la insulina actui millor, disminueix les possibilitats de tenir obesitat, diabetis, càncer de mama, i fins i tot disminueix un 60% de contraure Alzheimer.

I també parla de com practicà aquesta activitat física, amb quina intensitat, freqüència i quin esport es el millor per la teva salut. Sobre això ens diu que s'ha de consulta el metge per recomanar-nos quin esport es millo per nosaltres, amb quina freqüència i amb quina intensitat.


C.Bariles

Anònim ha dit...

ACTIVITAT FÍSICA: COM COMENÇAR…
L’exercici físic sempre beneficia el cos humà.
-Beneficis múltiples:
Tot cos humà agraeix molt l’activitat física, ja que aquest, té molts beneficis, com per exemple; eleva el nivell de colesterol bo, redueix els nivells de triglicèrids, baixa la tensió arterial, ajuda a combatre el sobrepès i l’obesitat, té una gran prevenció d’infarts i accidents vasculars cerebrals, ajuda el SN contra l’estrès, redueix la probabilitat de càncers i de tumors, afavoreix l’equilibri, el rendiment escolar... entre altres, però el més important, es que estimula els que practiquen perquè es facin responsables de la seva salut.
- Començar no és difícil:
L’activitat física, no es difícil de començar, ja que un cop començada ja comences a obtenir resultats.
Uns estudis, mostren que aquest canvis en activitat física, depenen de tres variables, la primera és la intensitat, la segona la freqüència i la tercera la durada.
- Com més intens millor?
No hem de pensar que contra més intensitat fem en un exercici físic aquest ens donaran més beneficis, sinó que tot el contrari, una activitat física moderada, pot tenir uns efectes beneficiosos importants per la salut.
El més important en una activitat física, es la freqüència i la durada d’aquest, no té importància amb la intensitat que el duguis a terme, ja que amb poca intensitat ja obtens molts beneficis.
- Quanta estona al dia i quants dies a la setmana?
Com ja hem citat, el més important en una activitats física, és la freqüència i la durada de tots els exercicis.
És bo, una activitat física durant 20 minuts tres cops a la setmana i encara més 30 minuts i quatre cops per setmana.
El que no és gaire bo, és deixar tot l’exercici físic els caps de setmana, ja que llavors a mitja setmana ja no notes els canvis beneficiosos que aquests provoquen.
Els efectes de l’activitat física, són semblants a l’efecte dels fàrmacs, però la diferència entre elles, és que els fàrmacs tenen efectes secundaris, en canvi l’esport no.
- Quina activitat podem triar?
Hi ha dos tipus d’exercicis físic, els que diem que són els aeròbics i els de resistència.
Els exercicis d’aeròbic, incrementen la demana d’oxigen dels músculs. Són exercicis ideals per millorar la salut cardiorespiratòria i guanyar resistència.
Els exercicis de resistència, són aquells que fan enfortir els músculs, però la barreja d’aquests dos, són complementàries.
- Qui ha d’anar al metge abans de començar?
Primer s’ha de començar amb una activitat intensa però moderada, i desprès, anar pujant el nivell d’activitat.


Laia Salgado 2nC

Anònim ha dit...

ACTIVITAT FÍSICA. COM COMENÇAR…
• Amb l’avanç de la societat el sedentarisme ha augmentat considerablement. En comparació amb els nostres avantpassats i la resta d’animals necessitem molt poc esforç per sobreviure.
• L’exercici físic té una gran quantitat de beneficis: augmenta el nivell de colesterol bo, disminueix els triglicèrids, baixa la tensió arterial, afavoreix l’insulina, ajuda a combatre el sobrepès i l’estrès...
• Fer exercici descansa el cos. Així quan acabem de fer activitat física ens sentim amb més energia.
• L’activitat física té efectes beneficiosos a curt termini i mai no és massa tard per començar.
• Hi ha tres variables que influeixen als beneficis de l’activitat física: la intensitat, la freqüència i la durada.
• Una intensitat moderada durant molta estona és millor que una activitat intensa i poca estona, segons diversos estudis.
• Per mesurar la intensitat de l’exercici físic es pot calcular el MET (quantitat d’oxigen que consumeix l’organisme en repòs) o la freqüència cardíaca.
• Per saber l’Objectiu de Freqüència Cardíaca s’ha de calcular primer la màxima (restar l’edat de 220) i després fer el 60% o el 75%.
• La recomanació és realitzar activitat física 30 minuts almenys 4 cops per setmana.
• Cal ser constant a l’hora de dur a terme l’exercici físic.
• Hi ha dos tipus d’exercicis físics: l’aeròbic (augmenten el consum d’oxigen, els músculs s’escalfen i per això se sua); i la resistència (el múscul ha de fer molta força per vèncer la resistència).
• Els dos tipus d’activitat física són complementaris i va bé combinar-los.
• És recomanable començar amb una activitat moderada, com pot ser caminar a pas ràpid.
• Els homes de més de 45 anys i les dones de més de 55 anys, amb riscos cardiovasculars o fumadors, és recomanable que consultin el metge abans de començar a fer exercici físic.

Anna F. - 2n A Batx.

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 15: activitat física 1. Como començar
El cos humà està dissenyat per a fer exercici diari.
Beneficis múltiples
-augmenta els nivells de HLD i fa disminuir els triglicèrids amb totes els beneficis que això comporta.
-serveix per combatre l’estrès, perquè fa generar una descàrrega d’endorfina al cervell que tenen una acció euforitzant, a més a més redueix el risc d’alzheimer.
-edueix el risc de càncer de mama i colorectal.
-enforteix els músculs que alhora enforteixen els ossos i evita l’osteoporosi . millora el rendiment intel•lectual i descansa.
-fer activitat física comporta una preocupació per la salut personal i disminueix el risc de malalties cardiovasculars.
Començar no és difícil
-els tres factors que influeixen en els beneficis de l’activitat física són: la intensitat, la durada i la freqüència.
Com més intens millor?
-l’activitat física moderada també comporta beneficis, és més important la durada i la freqüència que no la intensitat
-per conèixer l’Objectiu de Freqüència Cardíaca, cal començar per calcular la Freqüència Cardíaca Màxima (FCM): restant l’edat de 220.
-la mesura és la sensació subjectiva que tenim en fer exercici sobre el nostre cansament.
Quanta estona al dia i quants dies a la setmana?
-trenta minuts d’activitat física moderada quatre vegades per setmana
-compta la suma final de minuts d’activitat física
Quina activitat podem triar?
-hi ha dos tipus d’exercici; el aeròbic i el de resistència
-els exercicis aeròbics necessiten oxigen per fer funcionar els músculs. Serveixen per millorar la salut cardiorespiratòria, guanyar resistència física i cremar calories.
-els exercicis de resistència són aquells en que els músculs fan força. serveixen per enfortir els músculs i els ossos, i augmenta el consum de glucosa que és útil contra la diabetis.
Qui ha d’anar al metge abans de començar?
-s’ha d’anar amb compte amb d’intensitat de l’exercici que s’efectua perquè si fa anys que se segueix una vida sedentària pot provocar accidents cardiovasculars.
-les persones que tenen factors de risc cardiovascular coneguts han d’anar al metge .

henar guerra

Anònim ha dit...

15-ACTIVITAT FÍSICA COM COMENÇAR

-El cos humà està ideat per mantenir-se actiu, però dia a dia apareixen més comoditats que ens porten cap al sedentarisme.

-La realització d’exercici aporta molts beneficis, per exemple: Eleva el nivell de colesterol bo (HDL), redueix el nivell de triacilglicèrids dolents, baixa la tensió arterial, combat el sobrepès i l’obesitat, disminueix el risc a patir diabetis i afavoreix el treball de la insulina, augmenta l’esperança de vida, redueix el risc de patir algun tipus de càncer, prevé l’osteoporosi, ajuda a controlar els moviments corporals i l’equilibri, afavoreix el rendiment intel•lectual, i a més, va bé per superar les depressions i l’estrès, ja que, s’alliberen endorfines al cervell que fan funció d’euforitzant.

-Fer exercici no cansa, perquè desprès de fer-ne et sents amb més energia, a més, a l’hora et responsabilitzes de la teva salut.

-Un cop comences a practicar-ho es noten els efectes ràpidament.

-Hi ha tres variables que influeixen en l’exercici, les quals són: la intensitat, la freqüència i la durada. Les més importats d’aquestes són la durada i la freqüència.

-Si es vol realitzar exercici, no cal que aquest sigui intens per notar els beneficis, tot i que els beneficis produïts per la activitat intensa són diferents dels produïts per l’activitat moderada.

-Per mesurar la intensitat de l’exercici es fan servir dos proves d’esforç, el MET, que mesura la quantitat d’oxigen que consumeix el cos en repòs i l’objectiu de freqüència cardíaca (OFC) per controlar el ritme al què batega el cor.

-Diverses associacions afirmen que és recomanable fer 30 minuts d’activitat física quatre cops per setmana, l’exercici pot ser variat i és millor repartir-lo al llarg de la setmana i no acumular-lo en dos o tres dies.

-Hi ha dos tipus d’exercici: l’aeròbic i el de resistència. El primer, augmenta la demanda d’oxigen dels músculs i el pols cardíac puja quan els músculs reclamen oxigen, amb aquest es guanya resistència i s’eliminen calories perquè genera una gran quantitat de suor. En canvi, amb els exercicis de resistència, els músculs fan força, que provoquen que s’enforteixin aquests i els óssos, al mateix temps que es potencia el consum de glucosa.

-L’exercici aeròbic i el de resistència són complementaris, va bé fer una mica de cadascun.

-Quan una persona torna a practicar esport després de molt temps, cal que comenci amb una activitat moderada. Si la persona és fumadora o té altres factors de risc es necessari que visiti al metge abans de començar la pràctica. En determinades situacions també pot ser necessari visitar a un cardiòleg.


Rocío Antelo 2nA

Anònim ha dit...

15. ACTIVITAT FÍSICA 1. COM COMENÇAR…
- L’èsser humà està dissenyat per mantenir una activitat física activa. Quan no ho fa, emmalalteix.
BENEFICIS: Eleva el colesterol bo i redueix els triglicèrids, ajuda a baixar la tensió arterial, ajuda a combatre el sobrepès i l’obesitat, afavoreix l’activitat d’insulina i disminueix el risc de patir diabetis. Evita l’estrès, tracta estat depressius, redueix el risc de patir alzheimer i el de patir càncer de mama i colorectal. Prevé l’osteoporosi, afavoreix l’equilibri i el control dels moviments del cos i millora el rendiment intel•lectual.
COM COMENÇAR? Caminar és el primer pas i aviat, es noten els beneficis.
3 variables afecten a l’exercici: intensitat, freqüència i durada
- INTENSITAT: una activitat física moderada durant més temps, pot ser molt saludable també. Encara que a més intensitat, més energia es gasta, i més saludable és. Es pot mesurar per METs o per la FCM, segons l’edat. Així, es coneix el nombre màxim de pulsacions de cadascú que es pot mantenir durant una activitat aeròbica prolongada.
- DURACIÓ: 30 minuts o més, encara al cap d’una hora és el màxim de saludable
- FREQÜÈNCIA: 4 vegades per setmana o més. s’ha de tenir molt en compte.
TIPUS D’EXERCICI: aeròbics (per millorar la salut cardiorespiratòria, guanyar resistència i cremar calories, com córrer, patinar, caminar...), de resistència (per enfortir els músculs i els ossos, prevenir l’osteoporosi i evitar caigudes, potencien el consum de glucosa per part dels músculs i és útil contra la diabetis, com pesos, flexions o abdominals.) Es poden combinar. És millor per començar és caminar a un pas viu i de manera continuada.
- No es pot començar a fer una activitat física molt forta de cop. Cal consultar amb el metge abans, si s’és home major de 45 anys o dona de 55, es fuma o es té algun factor de risc cardiovascular.
E. Domènech
2n Batxillerat

Anònim ha dit...

15- ACTIVITAT FÍSICA 1. COM COMENÇAR

-El sedentarisme actual és el més alt de tota la nostra història. El nostre cos està dissenyat per mantenir-se actiu.
-L'activitat física té molts beneficis.
-Eleva el colesterol bo, redueix els triglicèrids, ajuda a baixar la tensió arterial, combat l'obesitat...
-També ajuda a superar depressions perquè provoca descàrregues d'endorfines que dónen una sensació euforitzant. Redueix el risc a patir alzheimer en un 60%.
-Disminueix el risc de desenvolupar càncer de mama i colorectals. Prevé l'osteoporosi, afavoreix l'equilibri i el rendiment intel·lectual.
-Fer exercici, tot i que al principi ens sentim fatigats descansa ja que posteriorment tenim la sensació de tenir més energia.
-Hi ha tres variables que influeixen en els beneficis de l'activitat física: intensitat, freqüència i durada.
-És millor fer exercici a una intensitat moderada durant més estona que fer-ne a alta intensitat durant poca.
-Una activitat més intensa gasta més energia i és més saludable que una de moderada si la durada és igual.
-Els MET serveixen per mesurar l'oxigen o les calories que consumeix el nostre cos. A partir de 6 MET es considera que s'està fent una activitat intensa.
-L'objectiu de la freqüència cardíaca (OFC) serveix per saber a quin ritme batega el cor.
-Per conèixer l'OFC primer s'ha de conèixer la freqüència cardíaca màxima que s'obté restant l'edat a 220. Aquesta és la freqüència cardíaca màxima i s'assoleix al fer un esprint. Si es vol mantenir una activitat aeròbica prolongada l'objectiu de freqüència cardíaca ha d'estar entre el 60 i el 75% de la freqüència cardíaca.
-La recomenació bàsica és fer activitat física 30 minuts quatre cops per setmana. No se sap si fent més d'una hora d'exercici fa augmentar els beneficis d'aquest.
-Hi ha dos tipus d'exercici que són complementaris: aeròbics i de resistència.
-Aeròbics. Fan augmentar la demanda d'oxigen que necessiten els músculs. Ajuden a millorar la salut cardiorespiratòria, augmenten la resistència física i serveixen per cremar calories. Algunes d'aquestes activitats són córrer, caminar i anar amb bicicleta.
-De resistència. És quan els músculs han de fer força per vèncer alguna resistència. Serveixen per enfortir els músculs i els ossos. Ajuden a prevenir l'osteoporosi i potencien el consum de glucosa. Poden fer augmentar la tensió arterial i compren activitats com fer pesos, abdominals o flexions.
-A Estats Units entre un 3 i un 5% dels infarts es donen a persones que practicaven activitats físiques per les quals no estaven preparades.
-Si fa anys que es té una vida sedentària s'ha de començar per activitats d'instensitat moderada.
-Poden començar a fer esport sense consultar el metge tots els homes menors de 45 i dones menors de 55 que no fumin i que no tinguin altres factors de risc. La diferència d'edat es deguda al fet que els homes comencen a tenir infarts més abans que les dones.

Helena Aparisi

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 15: Activitat física 1. Com començar...
- Estem fets per ser actius: el cos humà agraeix l’activitat física.
- L’activitat física eleva els nivells de colesterol bo mentre que redueix els nivells de triglicèrids perjudicials, ajuda a fer baixar la tensí arterial, afavoreix l’activitat de la insulina i ajuda a combatre el sobrepès i l’obesitat, així com totes les malalties que se’n deriven.
- Les persones que realitzen activitat física amb regularitat als 50 anys tenen una esperança de vida de fins a 4 anys més.
- Pel que fa al sistema nerviós, realitzar exercici físic disminueix l’estrès i redueix el risc de patir Alzheimer fins un 60%.
- A més a més, també redueix el ris de desenvolupar tumors de mama i colorectals; encara no està demostrat que previngui altres càncers.
- Preveu també l’osteoporosi al enfortir els músculs, i al seu torn, els ossos.
- Afavoreix l’equilibri, la capacitat intel•lectual, ajuda a sentir-nos més enèrgics i descansats i a responsabilitzar-nos sobre la salut.
- Hi ha tres variables diferents que influeixen en els beneficis de l’activitat física, són: la intensitat, la freqüència, i la durada.
- Una activitat amb una intensitat moderada durant molta estona és millor per a ala salut que una d’intensa durant poca estona.
- Es recomana realitzar trenta minuts d’activitat física moderada almenys quatre cops per setmana. Tot i que vint minuts d’activitat física tres cops a la setmana s’ha demostrat que té una influència positiva en la salut cardiovascular.
- Hi ha dos tipus d’exercici físic, l’aeròbic i el de resistència.
- L’exercici aeròbic és ideal per a millorar la salut cardiorespiratòria, , guanyar resistència física i cremar calories.

Ester Marin Esteve - 2n Batx. científic

Anònim ha dit...

Els primers humans que van aparèixer a la Terra eren nòmades i realitzaven grans esforços físics per desplaçar-se d’un lloc a un altre. Amb l’aparició de l’agricultura, que permetia establir un lloc fix on hostatjar-se, i més tard el cotxe l’ésser humà ja no ha de realitzar grans esforços físics per sobreviure i la pràctica de l’esport s’ha vist greument minvada.
Tot i que a vegades un esforç físic important pot semblar que ens perjudiqui, això no és així. Quan practiquem esport activem la formació de colesterol bo i l’eliminació de triglicèrids. A més fa baixar la pressió arterial, ajuda a combatre el sobrepès i l’obesitat, afavoreix l’activitat de la insulina i disminueix el risc de desenvolupar diabetis. Tot aquest seguit de beneficis desemboquen, segons els experts, amb una esperança de vida 4 anys superior a la d’aquells qui no practiquen exercici. També cal destacar els grans efectes beneficiosos que la pràctica d’esport té sobre malalties com l’Alzheimer, alguns tipus de càncer i l’estrès, o les seves propietats euforitzants.
Tenint en compte la importància de practicar exercici físic cal fer-ho contemplant tres aspectes importants: la intensitat, la durada i la freqüència. S’ha de remarcar el fet que practicar una activitat física moderada (com pot ser caminar) té efectes molt beneficiosos per la salut, en alguns casos més que exercicis molt durs. Tot i això, una activitat vigorosa gasta més energia i activa més el sistema cardiorespiratori. Per tal d’aconseguir un bon estat de salut cal practicar esport com a mínim quatre vegades per setmana, en sessions de trenta minuts. Tot i així, practicar més esport és beneficiós per a la salut, i sobretot psicològicament. Aquest exercici, però, sempre serà més beneficiós si es du a terme en sessions curtes i reiterades que no pas apilonades en dies concrets de llargues sessions.
Hi ha diferents tipus d’exercicis que poden ser més o menys adequats per a cada persona: els aeròbics, que són ideals per millorar la salut cardiorespiratòria, guanyar resistència física i cremar calories; els de resistència, que són ideals per enfortir els músculs i els ossos però que poden provocar un for augment de la pressió arterial.
Cal tenir molt en compte que la pràctica d’un esport massa vigorós per part de persones que no estan en forma és un greu perill d’infart. És per això que aquelles persones que pateixen obesitat o problemes cardiovasculars , sobretot dones majors de 45 anys, han d’acudir a un metge abans d’iniciar una rutina d’exercici físic important, per evitar que els grans efectes positius que aquest exercici tindria sobre ells es convertís en un problema.


Blanca Vives Alvarez
2n Batx. B

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 15. ACTIVITAT FÍSICA 1. COM COMENÇAR…
• En aquest capítol ens parla de la gran importància de realitzar exercici físic, ja que fer exercici físic és una cosa natural pròpia de l’espècie humana.
• Aquest no cal que sigui extremant sinó que un exercici moderat pot ser molt beneficiós per a la salut.
• Així dons practicar exercici físic ens ajuda a augmentar el colesterol bo, redueix el risc de patir diabetis i obesitat, fa baixar la tensió arterial, redueix els greixos…
• També de cara els ossos i els músculs fa que els emforteixi i així es redueixi els risc de patir malalties relacionades amb les articulacions.
• No cal gran esforç ni cal trencar amb res per a començar a practicar esport. Simplement cal força de voluntat i la pràctica no cal que sigui gaire intensa, sinó que simplement el fet de caminar mitja hora cada dia ja pot donar igual o més beneficis que 20 minuts corrent.
• Pel que fa als tipus d’activitat física en trobem de dues classes: l’aeròbic que requereix cert consum d’oxigen, per la qual cosa consumeix glucosa, i redueix la pressió arterial i el de resistència en aquest es consumeix oxigen en menor quantitat i es caracteritza ja que els músculs i els ossos han de fer força. Exemples són córrer, anar amb bici, caminar com a aeròbics i flexions, abdominals, peses com a resistents. En principi els dos tipus són complementaris excepte en situacions en que les persones són hipertenses, en aquest cas es no es recomanable els de resistència.
• Finalment, les persones sedentàries que es volen iniciar en l’esport i tenen factors de risc és recomanable que facin una visita al metge, a més a més de començar a fer un exercici suau i anar pujant de nivell mica en mica.
• Personalment, aquest capítol i com a esportista resulta molt gratificant saber que mentre realitzes l’esport que t’agrada estàs ajudant en gran mesura a un bon funcionament de l’organisme i a portar una vida saludable.

A. Solà
2n Batx. B

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 15
ACTIVITAT FÍSICA: COM COMENÇAR…
- L’exercici físic sempre beneficia el cos humà.
- Fer exercici físic té beneficis múltiples.
Beneficis de fer-ne.
- Eleva el nivell de colesterol bo.
- Redueix els nivells de triglicèrids.
- Baixa la tensió arterial.
- Ajuda a combatre el sobrepès i l’obesitat.
- Té una gran prevenció d’infarts i accidents vasculars cerebrals.
- Ajuda el sistema nerviós contra l’estrès.
- Redueix la probabilitat de càncers i de tumors.
- I molts altres beneficis...
- Els canvis en l’activitat física depenen de tres factors: la intensitat, la freqüència i la durada.
- Una activitat física moderada, pot tenir uns efectes beneficiosos importants per la salut.
- El més important en una activitat física, es la freqüència i la durada d’aquest, no té importància amb la intensitat que el duguis a terme.
- Respecte a l’estona que hem de fer exercici físic és bo, una activitat física durant 20 minuts tres cops a la setmana i encara més 30 minuts i quatre cops per setmana.
- Podem comparar els beneficis de l’exercici amb els dels fàrmacs però també hem de tenir en compte que els fàrmacs tenen efectes secundaris.
- Hi ha dos tipus d’exercicis físic, els que diem que són els aeròbics i els de resistència.
- Els exercicis d’aeròbic, incrementen la demana d’oxigen dels músculs. Són exercicis ideals per millorar la salut cardiorespiratòria i guanyar resistència.
- Els exercicis de resistència, són aquells que fan enfortir els músculs, però la barreja d’aquests dos, són complementàries.
- Per fer un bon exercici físic primer s’ha de començar amb una activitat intensa però moderada, i desprès, anar pujant el nivell d’activitat.
Marta salgado
2n batx A

Dani C ha dit...

1. El cos humà està adaptat a mantenir-se actiu. Fer exercici afavoreix a la disminució de triglicèrids, tensió arterial, el risc a patir diabetis... també augmenta l’esperança de vida, els nivells d’HDL, el rendiment intel•lectual, ajuda a superar l’estrès i depressions... però en la nostra vida diària ens trobem facilitats que inciten al sedentarisme.
2. Un cop es comença a practicar exercici es noten els seus efectes ràpidament. Trobem tres variables que influeixen en l’exercici: la intensitat, la freqüència i la durada, sent més importants les dues darreres. No cal realitzar un exercici intens per notar els seus efectes, però aquests són diferents de l’activitat moderada.
3. Per mesurar la intensitat de l’exercici trobem el MET, el qual ens mesura la quantitat d’oxigen que consumeix el cos en repòs i l’OFC per controlar la freqüència cardíaca. El més recomanable és fer 30 minuts d’activitat física 4 cops per setmana de forma repartida.
4. Trobem dos tipus d’exercici: l’aeròbic i el de resistència. El primer té com a objectiu augmentar la demanda d’oxigen dels músculs i el pols cardíac, que augmenta quan hi ha una necessitat més gran d’oxigen. D’aquesta manera es guanya resistència i es cremen moltes calories. Els exercicis de resistència, provoquen que s’enforteixi el múscul i l’os, potenciant a l’hora el consum de glucosa.
5. Si una persona deixa de practicar esport durant molt de temps, cal que comenci amb una activitat lleugera, incrementant-ho mica en mica. Si aquesta és fumadora o té altres factors de risc cardiovascular, cal que visiti primer al metge.

Anònim ha dit...

CAPÍTOL XV: “ACTIVITAT FÍSICA 1. COM COMENÇAR…”
- Les facilitats d’avui en dia han comportat un alt nivell de sedentarisme.
- L’home està dissenyat per córrer, caçar... viure una vida nòmada.
- L’activitat física eleva el nivell de colesterol bo i redueix el nivell de triglicèrids i la tensió arterial, combat el sobrepès i l’obesitat. També disminueix el risc de diabetis.
- Les persones que amb 50 anys practiquen regularment activitat física tenen uns 4 anys més d’esperança de vida que la resta.
- També és un antídot contra l’estrès i redueix el risc de patir alzheimer i càncer de mama i colorectal , l’osteoporosi, afavoreix l’equilibri i el rendiment intel•lectual i descansa.
- L’activitat física estimula els que la practiquen perquè es responsabilitzin de la seva salut.
- Hi ha tres variables que influeixen en els beneficis de l’activitat física: la intensitat, la freqüència i la durada.
- Una activitat moderada pot tenir grans beneficis sobre la salut. Però un exercici amb una intensitat moderada durant molta estona és millor que una activitat intensa durant poca estona.
- Per la mateixa durada és més beneficiosa una activitat més intensa.
- Per mesurar la intensitat d’un exercici es mesuren els equivalents metabòlics (MET). (1MET: quantitat de oxigen/calories que es consumeixen en repòs. 4-6MET: activitat moderada. 6+MET: activitat intensa. 9-10MET: límit màxim per a un home).
- Un altre control és el pulsímetre que permet saber el ritme cardíac de la persona que exerceix l’exercici.
- Per conèixer l’objectiu de freqüència cardíaca cal calcular la freqüència cardíaca màxima restant l’edat de 220.
- Quan una persona se sent fatigada tot i no haver fet una gran activitat física aconsegueix, des del punt de vista cardiovascular, gairebé el mateix que un atleta un cop ha acabat una marató.
- Es recomana trenta minuts d’activitat física moderada quatre cops a la setmana.
- No se sap si s’obté un benefici addicional quan es fa més d’una hora al dia d’exercici, però si psicològic.
- Hi ha dos tipus d’activitat física: aeròbics i de resistència.
- Els aeròbics incrementes la demanda d’oxigen als músculs, ens augmenta el ritme cardíac i sues per alliberar l’excés de temperatura. Permeten millorar la salut cardiorespiratòria, guanyar resistència física i cremar calories.
- Els de resistència enforteixen els músculs i els ossos i consumeixen glucosa però poden augmentar la tensió arterial.
- Per aquells que volen començar a fer exercici es recomana caminar continuadament i amb un pas ràpid.
- No es pot començar sense ser conscient de les limitacions del cos.
- Per la majoria de gen (excepte majors de 45 anys en els homes, 55 en les dones i gen amb factors de risc cardiovascular) és aconsellable anar a visitar al metge avanç de començar l’activitat física.
Claire J. 2nA Batxillerat

Anònim ha dit...

Capítol 15: Activitat física 1. Com començar...

Des dels primers humans que van apareixer, que eren nomàdes i feien el 99,9% d'exercici fins ara, que som sedentaris i quasi bé no em fens gens, el cos continua emmagatzemant l'energia de la mateixa forma que abans, guardant més de la que li fa falta per si en un demà no tenim aliment.

La pràctica d'esport té molts beneficis:
- eleva el HDL
- baixa el nivell de triglicèrids.
- baixa la tensió arterial
- redueix obesitat
Aquests beneficis influeixen fins al punt que les persones de més de 50 anys que practiquen esport tenen una esperança de 4 anys més.

Començar no és tant difícil com deixar el tabac. A més a més és molt gratificant, i dona beneficis a curt termini.

Com més intens millor? No és pas veritat, perquè una activitat moderada com caminar també resulta molt beneficiós.

Més important que la intensitat, és la freqüència. El què es recomana és mitja hora durant tres dies a la setmana.

Com triar l'activat? hi ha dos tipus d'activitat, l'aerobica, que veiem que ràpidament necessitem incrementar la respiració per tenir més oxigen o la resistència que és quan es nota que els músculs treballen.


LAURA ASENSIO 2n.B BATX

Anònim ha dit...

L'ésser humà des del principi de la història que ha estat fent activitat física. Al principi, no hi havia cap activitat que no requerís exercici físic (alhora de buscar menjar, per motius de supervivència, la vida nòmada que portaven...). Però amb l'avenç de les tecnologies aquesta necessitat d'exercici físic s'ha anat perdent., i l'ésser humà esà fet per ser dinàmic, no per estar sentat al sofà mirant la tele.
Tot i que molta gent s'enganya a si mateixa pensant que l'exercici físic és perjudicial, està demostrat que és tot el contrari aporta molta beneficis (millora el sistema cardiovascular, combat l'obesitat i el sobrepès, redueix la tensió arterial, comat l'estrés...).
Alhora de fer exercici, és més recomanable fer-ho d'una manera moderada i constant que no pas un exercici físic molt intens però de tant en tant.
En el moment de triar un exercici per realitzar hem de tenir en compte què volem aconseguir: per exemple, per una banda tenim els exercicis aeròbics, que augmenten la demanda d'oxigen dels músculs (caminar, córrer, nedar, patinar...). Per l'altra podem trobar exercicis de resistència en els que notem que els músculs han de fer força (fer peses, flexions, abdominals...).
Encara que fer esport sigui molt recomanable, cada persona ha de ser conscient de les seves capacitats i del seu estat físic, ja que per a una persona que fa molt temps que no practica cap tipus d'exercici, pot arribar a ser molt perillós el fet de sobreesforsar-se físicament.

Encara no sé ven bé on he de posar el nom :)

Anònim ha dit...

15. Activitat física 1. Com començar...

- L'ésser humà està dissenyat per mantenir un estil de vida nòmada, però en els darrers mil·lennis de la humanitat s'ha anat adquirint una vida sedentària.
- L'activitat física aporta molts beneficis al cos.
- A nivell del sistema cardiovascular, redueix el nivell de triglicèrids i augmenta el del HDL, fa baixar la tensió arterial, etc. En resum, redueix molt el risc de patir un infart o un accident vascular cerebral.
- En el sistema nerviós, redueix l'estrès, ajuda a superar les depressions i ajuda a prevenir l'alzheimer.
- L'activitat física també redueix el risc de patir certs càncers, i té molts més efectes beneficiosos.
- Hi ha tres variables que influeixen en els beneficis de l'activitat física: la intensitat, la freqüència i la durada.
- Com més intensitat, més beneficiós resulta l'exercici físic.
- Aquesta es pot mesurar mitjançant un test d'esforç, o amb l'OFC.
- La durada i la freqüència són més importants que la intensitat.
- Les recomanacions de diversos centres especialitzats en salut cardiovascular són 30 minuts d'activitat moderada almenys 4 cops per setmana.
- El temps total no cal aconseguir-lo de cop: podem anar sumant estones d'activitat física.
- Hi ha dos tipus d'activitats físiques: les aeròbiques i les de resistència.
- Les activitats físiques aeròbiques són aquells en que els músculs requereixen més oxigen. Són els més indicats per cremar calories, augmentar la resistència física i millorar la salut cardiorespiratòria. Caminar, nedar i anar amb bicicleta són exercicis aeròbics.
- Les activitats de resistència són aquelles en que notem que els músculs han de fer força. Enforteixen els músculs i els ossos, així que van bé per prevenir l'osteoporosi i també la diabetis ja que augmenten la demanda de glucosa per part dels músculs. No són recomanables per les persones hipertenses i no les haurien de fer sense preguntar a un metge.
- El millor és combinar els dos tipus d'activitat física.
- Caminar a bon ritme és la millor activitat física per començar a practicar esport.
- Practicar activitats físiques intenses per les quals un no està preparat pot provocar infarts.
- Si s'és d'edat avançada o es té algun factor de risc cal consultar al metge abans de començar a practicar alguna activitat física, en cas contrari no cal.

Gerard Ramiro

Anònim ha dit...

15 – ACTIVITAT FÍSICA, COM COMENÇAR

1.- Dia rere dia el sedentarisme s’apropia més del nostre cos si no realitzem exercici físic, tot i que aquest està ideat per mantenir-se actiu.

2.- El fet realitzar exercici beneficia en gran quantitat el nostre organisme, ja que eleva el nivell de colesterol bo (HDL), redueix la tensió arterial, disminueix el risc a patir càncer,diabetis i afavoreix els nivells d’insulina, redueix el nivell de triacilglicèrids dolents, combat el sobrepes i l’obesitat, prevé l’osteoporosi, ajuda a regular l’equilibri i els moviments corporals i serveix d’ajuda per superar les depressions i l’estrés al alliberar endorfines al cervell, les quals fan funció euforitzant. En definitiva, augmenta l’esperança de vida.

3.- Una manera de fer-se responsable de la pròpia salut és fent exercici, tot i que es relacioni amb el fet de cansar-se, posteriormente et sents amb més energia.

4.- Tan sols practicant-ho pocs cops, els efectes es noten rápidament.

5.- L’exercici pot estar influenciat per tres variables: la intensitat, la freqüència i la durada.

6.- Els exercicis que es realitzin no tenen perquè ser excessius ni molt forts, però els seus efectes varien segons l’esforç que es faci.

7.- Per mesurar la quantitat d’esforç que es duu a terme al realitzar un exercici s’utilitza una prova anomenada MET que mesura la quantitat d’oxigen que consumeix el cos en repòs i l’objectiu de la freqüència cardíaca (OPF) per controlar el ritme dels batecs del cor.

8.- Fer deu minuts d’activitat física quatre cops per setmana és recomanable segons diverses associacions, tenint en compte que és millor moderar la quantitat d’esforç en relació a les vegades que es realitza.

9.- Existeixen dos tipus d’exercici, l’aeròbic, que augmenta la demanda d’oxigen dels músculs i el pols cardíac puja quan els músculs reclamen oxigen; i el de resistència, mitjançant el qual s’eliminen calories perquè provoca una gran quantitat de suor.

10.- És recomanable complementar els exercicis entre l’aeròbic i el de resistència.

11.- Quan es porta temps sense practicar exercici, la persona s’ha de reincorporar a ell moderadament. I, en el cas de ser fumador o patir malalties, és necessari visitar un metge per prevenir possibles situacions crítiques.

Jenny Peñalba
2n. BATX.A