Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dilluns, 6 de desembre del 2010

105- L'arsènic (As) és un nou bioelement?

Felisa Wolfe-Simon
En el post 58 d'aquest blog es plantejava la pregunta:Què és la vida?. El microbiòleg Ricardo Amils en el programa tres14 ens donava una possible interpretació. Fins ara es considerava la matèria viva formada pels següents  bioelements primaris: carboni ( C ), hidrogen ( H ), oxigen ( O ), nitrogen ( N ), fósfor ( P ) i sofre ( S ).

Aquesta setmana Felisa Wolfe-Simon de l'Institut d'Astrobiologia de la NASA ha publicat en  la revista Science un estudi realitzat amb proteobacteris del llac Mono de Califòrnia. Concretament la soca GFAJ-1 de la família Halomonadaceae


Aquest bacteri pot crèixer amb elevades concentracions d'arsènic ( As) en el medi i incorporar-lo a través del seu metabolisme a les pròpies biomolècules ( DNA, proteïnes,...) en lloc del fósfor ( P).

En el següent vídeo promocional del llac Mono podem veure com és l'ecosistema on es desenvolupa aquest bacteri.



Aquesta descoberta és una mostra més de la capacitat d'adaptació de la vida en condicions extremes. A la vegada ens amplia l'horitzó en el sentit que la vida pot tenir "altres" formes d'organització diferents a les conegudes fins ara. Caldrà afegir aquest nou coneixement a la recerca en astrobiologia.

Els lectors del bloc poden incorporar en l'apartat de comentaris d'aquest post enllaços a diferents interpretacions  sobre aquesta notícia o la seva  valoració personal de l'abast d'aquesta descoberta.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

El ressó d'aquesta notícia ha provocat aptituds que la expecten com a clau per al descobriment de noves formes de vida ja sigui a l'exterior com en l'interior la terra. La font més fiable de l'estudi del bacteri, n'es la institució que la va auspiciar, la nasa:

http://www.nasa.gov/topics/universe/features/astrobiology_toxic_chemical.html


Ara bé també hi trobem articles que conspiren sobre aquest estudi, atribuint algunes dades que poden fer variar el sentit de la noticia, per exemple l'article de la revista nature exposat seguidament:

http://www.nature.com/news/2010/101207/full/468741a.html

En la meva opinió, la presencia d'un altre element en el desenvolupament d'una cél·lula,en qualsevol proporció, suposa un avenç en la substitució d'un element per un altre de característiques similars , que podrá derivar a trobar en l'ambit de Biologia:nous essers en ecosistemes mai imaginats, i que aquests aportin noves teories de com va ser originada la vida a la terra, o una reesposta a la pervivencia de diferents bacteris en medis quimicament toxics.


Enrique Escalante Aguirre
2on de Batxillerat A

Anònim ha dit...

Actualment em sentit a parlar d’un nou descobriment, i és ni més ni menys un bacteri que s’alimenta a partir de l’arsènic, és a dir, pot créixer en lloc d’elevada concentració d’arsènic.

Això pot causar una revolució científica ja que fins hores d’ara sempre s’havia considerat la mateixa forma de vida però ara ja ens haurem de començar a plantejar si realment existeixen altres formes de vida i com són aquestes.
Aquest bacteri va ser trobat a Califòrnia i tal com ens explica el vídeo que penjaré a continuació la NASA a volgut investigar-ho.

http://www.youtube.com/watch?v=uAOy59UgpHM

http://www.youtube.com/watch?v=Y7S3XPVEBEY


Aquesta notícia ens convidarà a descobrir nou món i sobretot a plantejar-nos altres formes de vida a part de la que coneixem actualment.


Marta Salgado
2nbatxA

Anònim ha dit...

Si ens parem a mirar l'opinió d'alguns ciutadans, podem trobar una gran varietat de crítiques i hipòtesis distintes, així com si mirem per exemple en un blog, on podem trobar unes opinions directes i clares respecte al tema, però que potser no s'adiuen a la dels científics especialitzats que estan estudiant les formes de vida:

http://blogdeltoni.alcalleop.cat/2010/12/07/bacteris-alienigenes-i-que-mes/

En aquesta pàgina podem trobar una petita crítica per part de l'autor del blog.
En part ens diu que és veritat que aquesta trobada del bacteri ens obre moltes portes, ja que dóna la possibilitat de poder trobar altres formes de vida dels éssers vius; per tant, trenca teories que teníem assimilades, les quals ens deien que els éssers vius es basen d'una sèrie d'elements molt reduïda, i ara, també hi hem d'incloure l'arseni, cosa que abans no hauríem pensat.

Tot i que aquesta part és bastant lògica, l'autor també ens dóna una altra opinió que potser no s'adiu a la meva.
Aquest autor ens diu que s'ha exagerat molt tot, i que aquesta trobada no confirma que hi pugui haver vida fora de la terra, i jo dic: si hem pogut trobar éssers vius adaptats al seu medi i que no segueixen les hipòtesis que nosaltres teníem fins ara, per què no podríem trobar éssers vius adaptats a altres medis fora del nostre planeta? Per què hem de descartar aquesta possibilitat? És que només podem acceptar formes de vida iguals que la nostra? Si hem pogut aparèixer nosaltres, per què no poden aparèixer altres éssers molt distints a nosaltres? Crec que hauríem de posar una mica de fe en la màgia de la vida, i obrir-nos a altres possibilitats.

Noelia Ll. 2n Batxillerat A