Els alumnes de biologia i geologia de 4t ESO
han iniciat les activitats pràctiques de laboratori amb la dissecció
d'un peix, continuant les disseccions iniciades en cursos anteriors.
Es pot consultar informació sobre la pràctica en l'aula virtual adn-dna.net:
Es pot consultar informació sobre la pràctica en l'aula virtual adn-dna.net:
Aquells alumnes que han realitzat
l'experiència, poden comentar els aspectes que considerin més rellevants
sobre l'observació realitzada.
13 comentaris:
Aquesta pràctica de laboratori em va agradar. Externament havia vist molts peixos però mai m'havia parat a pensar en la funció que fan les escates o els colors foscos o brillants del peix. Internament només havia vist els intestins. Els altres no els coneixia i em va impressionar la funció que tenen alguns com la bufeta natatòria. També em va fer gràcia l'efecte de lupa que feia el cristal·lí. Va ser una bona experiència sensorial excepte per l'olfacte...
En aquesta pràctica el que hem après ha estat com disseccionar un peix i el que més m'ha sorprès ha sigut el cristal·lí de l'ull ja que vam poder veure com, a sobre d'un full on està escrit, el cristal·lí funciona com a lupa i amplia la lletra.
També m'ha agradat poder veure la estructura interna del peix i poder diferenciar-hi totes les seves parts i els seus òrgans.
En aquesta pràctica vam disseccionar un peix per veure'n la seva estructura externa i interna i vaig trobar molt interessant aprendre a fer servir els estris del laboratori com les tisores, el bisturí, les pinces, etc.
Del peix en vam veure els òrgans: les seves funcions, on estan situats i els seus usos per moure's dins l'aigua. La part que més ens va sorprendre va ser el cristal·lí, una esfera transparent situada dins l'ull qe feia funció de lupa per veure-hi bé sota l'aigua.
La pràctica que em realitzat consistia en la dissecció d'un peix; un barat.
Ha estat molt be perquè em pogut observar coses molt interessants com el cristal·li de l'ull del peix.
Ha estat una bona experiència.
En la pràctica de la dissecció d'un peix hem apres la seva anatomia externa i interna, descobrint així les seves funcions i característiques importants i interessants de les seves parts del peix.
jordi torelló
Es una disecció que val molt la pena, observes les parts internes de un peix. Una de les coses mes desagradables de la dissecció es l'olor de peix i el fet de tocar-lo amb les mans. El que a mi m'ha semblat mes interesant ha sigut quan hem observat el ull i hem tret el cristal.li. El cristal.li és una lent que esta dins de l'ull.
El dimecres dia 2 vam realitzar una dissecció d'un peix concretament el verat. Primer vam observar les parts exteriors del peix, les que es poden observar a simple vista, com les escates els ulls les aletes... Seguidament vam poder observar les diferents part que podem trobar en l'interior d'un peix. Em va semblar una practica molt interessant i entretinguda.
Aquestes pràctiques per mi són les més interessants perquè descobreixes coses noves i també t'ho passes bé.
El que m'ha sorprès del peix ha sigut el cristal•lí de l'ull del peix, va ser interessant treure'l de dins l'ull i després comprovar que feia de lupa em va sorprendre i molt. L’únic que potser molestava de la pràctica era la pudor que feia, però es podia aguantar perfectament.
Espero que durant l'any es facin més pràctiques d'aquestes.
A mi aquesta pràctica m'ha semblat molt interessant perquè he descobert coses dels peixos que mai hauria pensat. La part que m'ha agradat més ha sigut la de la dissecció de l'ull. Quan hem disseccionat l'ull, el cristal·lí l'hem fet servir de lupa, ha sigut molt guai. M'ha semblat molt interessant i m'agradaria fe alguna altre pràctica dedicada a la dissecció.
El dia 25 de setembre vam observar i analitzar de ben a prop el verat, un peix característic per la seva carn rica amb proteïna, que redueix el risc de patir enfermetats de cor.
Abans de disseccionar-lo vam fer un repàs teòric de l'anatomia externa d'aquest peix, centrant-nos en l'estructura i les seves parts fonamentals ( aletes dorsals, caudal,pectoral,anal, color del peix, tronc, brànquies...)
Tot seguit vam passar a la part pràctica (a fer la dissecció)amb tota cura i amb la supervisió del professor vam fer un talla a prop de la cua, per veure la musculatura;un tall més gran al centre del peix, per veure els òrgans;i finalment vam fer un altre tall per veure amb més detall l'ull i el seu cristal·lí, que pot funcionar com a lupa.
Va ser molt interessant ja que vaig aprendre a identificar les parts del verat(tan per anatomia externa com interna)i a saber-ne més sobre ell, les seves propietats, les seves característiques...
Mònica Tibau Aynès
4t ESO 2013/14
Aquesta pràctica ha sigut molt interesant. Una de les coses que m'ha sorpres més del peix a sigut el cristal·li,em va semblar que no podia ser que dintre un ull d'un peix i hagués una boleta tan rodona i que fes de lupa,i també em va sorpendre molt els òrgans de l'interior del peix.
En aquesta pràctica, hem pogut observar les diferents parts de l'anatomia interna i externa del peix, en aquest cas un barat. També hem extret el cristal·lí, que és l'òrgan que es troba a dintre el ull i que fa la funció de lupa.
M'ha agradat molt aquesta pràctia, ja que ha sigut bastant interessant i he pogut aprendre i distingir els diferents òrgans que hi ha en el peix.
El passat dimecres, al laboratori de bio, vàrem realitzar una pràcica molt il·lustrativa i al mateix temps divertida. Vam poder observar com és un peix, en aquest cas el barat, per dintre i poder distingir-hi els seus órgans. A part, també vam poder aprendre coses noves sobre el peix com per exemple el perquè de la seva coloració.
L'aspecte més rellevant d'aquesta pràctica per mi ha estat poder veure, o més ben dit, poder treure-li l'ull al peix i poder veure com és. És una pràctica molt divertida i al mateix temps, en pots treure molt de profit.
Manel Román
Publica un comentari a l'entrada