Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

diumenge, 27 d’abril del 2014

368- Biologia humana: dissecció de musculatura i esquelet


Els alumnes de biologia humana de batxillerat, han realitzat la darrera pràctica de dissecció del curs 2013-14, observant la musculatura i esquelet d'una pota de pollastre.

En l'aula virtual adn-dna.net es poden consultar els protocols de diferents disseccions en: 


Categoria: PRÀCTIQUES DE LABORATORI

Curs P03- Disseccions

Els alumnes que han realitzat la dissecció explicaran, en l'apartat de comentaris d'aquest post, aquells aspectes anatòmics més rellevants observats al llarg de la dissecció
Els grups de pràctica que han fet un video de la dissecció, el penjaran al canal propi de l'alumne a YouTube i incorporaran l'enllaç en el comentari corresponent.

Només seran publicades i avaluades les respostes incorporades a l'apartat de comentaris d'aquest blog adn-dna seguint els criteris indicats en el post 341.

En el lateral d'aquest blog hi ha l'enllaç per subscriure´s per email al blog adn-dna i també et pots subscriure al canal adn-dna.net a Youtube


 Termini per publicar comentaris divendres 2 de maig a les 22:00h.

13 comentaris:

Unknown ha dit...

El passat abril vam dur a terme la dissecció d'una pota de pollastre. Aquesta pràctica ens va facilitar l’enteniment de les diferents característiques i parts que formen la musculatura i l'esquelet. Així doncs vam poder identificar els tendons, que uneixen els ossos amb els músculs, els lligaments, que uneixen els ossos entre ells, i el cartíleg d'articulació de la pota, que vam poder observar amb precisió. També vam observar, mitjançant els tendons, el moviment de la pota, fet que també ens va servir per a reconèixer alguns dels músculs. En conclusió, gràcies a aquesta pràctica vam analitzar amb més exactitud els coneixements adquirits a Biologia Humana.

El link al Youtube del nostre video de la dissecció és:

https://www.youtube.com/watch?v=k5nDbLKh9uw

Unknown ha dit...

Primer de tot, vam observar l’anatomia externa de la pota. Ens vam fixar com era la pell i vam poder observar que la pell no era uniforme en tota la pota. La pell de la cuixa és tova i quan l’animal es viu té plomes, però mica en mica que s’acosta al final de la pota es torna més dura, escamosa i sense plomes. A continuació vam arrencar la pell, a la part de la cuixa va ser més fàcil que a la part inferior de la pota. Un cop arrencada la pell, vam tallar la pota per la ròtula, vam poder observar com estava fixada. Després havíem de trencar amb els dits la capa conjuntiva que envoltava els músculs i separar-los tots onze. Mentre anàvem separant els músculs ens trobàvem els tendons i els lligaments. Els tendons connecten els músculs amb els ossos i els lligaments interconnecten ossos entre si. Quan ja vam poder arrencar tots els músculs, va quedar al descobert l’os. I llavors va ser l’hora de tibar cada un dels tendons per observar els diferents moviments de la pota; va ser la part més divertida i interessant de la dissecció.
Aquí deixo l’enllaç del video de la dissecció de la pota de pollastre:
https://www.youtube.com/watch?v=lRfnvkdVPS8&feature=youtu.be

Unknown ha dit...

Com en qualsevol dissecció, primer de tot, observem l'anatomia externa, és a dir la pell i el seu aspecte, i podrem observar com la pell és més escamosa a mesura que anem baixant cap a les extremitats i com a la resta presenta la característica "pell de gallina" no uniforme. Després cal separar la pell de la musculatura, unides entre gràcies al teixit conjuntiu. Un cop extreta tota la pell podem començar a trencar, amb l'ajuda d'unes tisores, el teixit conjuntiu que envolta els músculs i anar-los separant amb cura per a no trencar cap estructura.

Trenquem l'articulació del genoll, per quedar-nos amb la cama pròpiament. I amb l'ajuda de les mans anem separant els diferents músculs per a trobar els diferents tendons, que els uneixen als ossos i en permeten la mobilitat.
Seguidament, un cop separats els músculs dels tendons podem anar tibant els segons per a veure la mobilitat de la pota.

Unknown ha dit...

El passat mes de març vam realitzar la dissecció d’una pota de pollastre.
Primer de tot vam treure la pell (que no ens va costar gaire, va resultar fàcil) ja que aquesta està unida a la musculatura mitjançant greix (epidermis) i teixit conjuntiu. Vam veure que la pell no és uniforme a tota la extremitat. Es va fent més dura i amb escates i també que tenia formació de pell de gallina. També vam observar els tendons, formats per teixit connectiu i vam arrencar un tendó de l’os, i els músculs, els lligaments i vam veure que el cartílag articular és un teixit elàstic sense nervis, vasos sanguinis o limfàtics.

Va ser una pràctica i una dissecció que va estar diferent i divertida ja que mai havíem disseccionat una pota de pollastre fins al dia d'avui i vam poder observar detingudament i clarament l’anatomia i els músculs d’aquesta i sobretot els tendons i el seu moviment que realitzaven.
Enllaç vídeo de la dissecció del meu canal youtube: https://www.youtube.com/watch?v=cgQROiSWF3o&feature=youtu.be

Laia Torras Llobet

Unknown ha dit...

Pràctica de la pota de pollastre
En aquesta pràctica hem observat la anatomia de la pota de pollastre.
Aquesta pota te quatre dits, las seves ungles són llargues.
La textura de la pota que veiem és que la pell és poc rígida hi ha mesura que baixàvem cap al final, la rigidesa augmenta d'una manera molt notable.
trobarem els óssos de color blanc i molt durs, desprès trobem els tendons que són com cordes de color blanc que uneix el múscul i l'ós, també trobem en gran quantitat músculs i està units a les articulacions, finalment hi ha els lligaments que són de color blanc i uneixen els óssos.
Vam agafar els tendons que havíem separat anteriorment, i vam tibar de cadascun,fèiem moviments.
La meva opinió sobre la pràctica és que va ser difícil separar els tendons de l'animal però tot i el treball el resultat final va valdre la pena.
Elias Galiano Vargas



Unknown ha dit...

Mai havia pogut observar i tocar una pota de pollastre. Em vaig sorprendre al veure que era més dura del què pensava i que les potes estan fetes d'escates, cosa que relaciona les gallines ( o les aus en general ) amb els rèptils, prova de l'evolució.
Un cop vist l'estructura externa, vam procedir a treure la pell, que encara tenia les marques de les plomes, i un cop fet això vam tallar la cuixa per l'articulació del genoll. Quan teniem les dos parts separades vam procedir a arrencar tots els músculs i tendons de la part anterior, enganxada amb els dits. I ara arriba la part més sorprenent: un cop separats tots els tendons i músculs s'han d'anar tibant i vam poder observar com es movien els dits de les potes i fins i tot moure tota la pota sencera i tancar els dits ( ho observareu al vídeo), aquesta va ser la millor part, des del meu punt de vista.
L'enllaç del meu vídeo el trobareu al comentari de l'Anna Riba.

Unknown ha dit...

Sempre havia pensat que un ull era molt fàcil de petar i foradar, doncs fent aquesta dissecció vaig poder descobrir que no. L'ull és més aviat gelatinós i al intentar foradar-lo per poder observar el seu interior ens va costar força.
Quan el vam poder obrir també em va sobtar molt que l'interior fos absolutament negre i potser la cosa que més em va agradar va ser el cristal·lí. Era una espècie de lent oval que ampliava tot el què li posaves sota.
L'enllaç del meu vídeo es troba al comentari de l'Anna Riba.

Unknown ha dit...

La dissecció de la pota de pollastre la vam dur a terme en dos grups, ja que tan sols teniem dos potes. Un dels grups va funcionar correctament, identificant cadascún dels nervis i aconseguint que mogués la pota i els dits, mentres que l'altre grup, en el moment de separar la musculatura no van saber distingir aquests nervis, o van quedar danyats, per tant la pota no tenia movilitat. Primer de tot, li vam extreure la pell superficial, i un cop fora, vam separar amb les mans múscul per múscul, intentant així deixar els nervis separats de la pota. Així, aconseguim trobar tres tipus de nervis diferents, que per tant proporcionen tres moviments diferents: el tancament dels dits, l'arronsament de la pota i el moviment de l'extremitat cap endavant i enrrere.
Aquests són els aspectes anatòmics més rellevants en la dissecció de la pota de pollastre

Unknown ha dit...

Els aspectes més importants sobre la dissecció d'una pota de pollastre són els següents; poder distingir entre tendó, lligament i cartílag.
Hem pogut separar i veure cada múscul diferent de la pota d'un pollastre. Ha sigut interessant poder tibar cada múscul per veure quina part de la pota de pollastre es movia. Hem comprovat també la resistència i duresa dels tendons i lligaments i la seva permanent unió amb els ossos.
Ha sigut una pràctica molt interessant de realitzar per poder entendre millor el contingut teòric.
Marta Segura

Unknown ha dit...


En la dissecció d’una pota de pollastre el material que es necessita és una cubeta de dissecció, guants, pinces i tisores. Pel que fa la metodologia de la dissecció, primer de tot hem de posar la cuixa a la safata de dissecció i extreure’n la pell de tota la superfície. Seguidament hem d’anar trencant amb els dits la capa conjuntiva que envolta el múscul i separar-ne un sense treure cap estructura. A continuació hem d’arrencar un tendó de l’os i tot seguit hem de comprovar quin múscul és el responsable de cada moviment.

Anna Gómez
Biologia Humana 2nBatx B

Unknown ha dit...

El passat 21 de març vam disseccionar una pota de pollastre.
Vam descriure la seva anatomía externa i com era la pell que recobria la pota.
El procediment de dissecció consisteix en obrir la pota i separar-ne les parts per fer-ne l'estudi de la seva anatomia.
Tot seguit vam localitzar les articulacions i identificar cadascún dels músculs .
Aquests són les estructures que s’uneixen als ossos mitjançant unes cordes blanques, lluents i molt resistents anomenades tendons. Els músculs són els responsables del moviment de l’esquelet.
Quan el múscul es contrau, els ossos actuen com una palanca i produeixen el moviment dels ossos/cos.
Els lligaments uneixen els ossos entre si, en canvi, els tendons uneixen els músculs i els ossos. Tot i així, els dos estan formats per teixits resistents, el connectiu i el conjuntiu.

Laura Molero.

Unknown ha dit...

L'última pràctica que hem realitzat els alumnes de 2n de Batxillerat és la dissecció de la cuixa de pollastre. Aquesta dissecció es va fer un cop es va haver acabat el tema de l'aparell locomotor.

Vam observar els diferents tipus de pell que té la pota d'una au (el final de la pota té escames, ja que és un descendent evolutiu dels rèptils). Un cop oberta la carn, vam separar els múculs individualment i vam comprovar quin moviment feia cadascun.

A part de la muculatura, també vam analitzar els tendons i els nervis i vam comprovar la resistència de les articulacions.

Unknown ha dit...

Aquesta dissecció ha servit clarament per a observar el funcionament dels músculs i els tendons i la seva disposició sobre l'os. No només s'ha pogut veure com es produeix el moviment sinó també tota la organització de les capes i s'ha pogut profunditzar en el perquè de la seva composició. Ha sigut una dissecció clarificadora i molt útil.