L’Escola d’Enginyeria d’Igualada, en col·laboració amb el departament d’Ensenyament i Universitats de l’Ajuntament d'Igualada, ha preparat una sèrie d’activitats per la Setmana de la Ciència 2014.
Escola d'Enginyeria d'Igualada |
D’una banda, el vestíbul del nou Campus Universitari acollirà una exposició fotogràfica del 14 al 20 de novembre titulada Glaceres, efectes del canvi climàtic, obra de l’especialista en la matèria Jordi Camins. L’exposició s’inaugurarà el dilluns 17 de novembre a les 18:30h, amb una breu visita guiada i a continuació, a les 19h, l’autor farà la conferència Glaceres dels Pirineus, evolució recent i extinció, a la sala d’actes del Campus. Aquesta xerrada permetrà conèixer la dinàmica de les glaceres, la situació climàtica actual en relació a altres èpoques històriques i l’evolució recent i futura de les glaceres pirinenques. Jordi Camins és observador glaciòleg, alpinista i esquiador, i ha participat en expedicions a glaceres i muntanyes de diferents indrets del planeta.
El dimecres, 19 de novembre, a les 19h, també a la sala d’actes del Campus tindrà lloc una segona conferència a càrrec del gemmòleg especialista en diamants Pere Rosich. Parlarà sobre El diamant, les seves propietats físiques, història i mitologia. Pere Rosich ha realitzat nombrosos estudis dins del món de la joieria, formant part del Col·legi Oficial de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya.
El dimecres, 19 de novembre, a les 19h, també a la sala d’actes del Campus tindrà lloc una segona conferència a càrrec del gemmòleg especialista en diamants Pere Rosich. Parlarà sobre El diamant, les seves propietats físiques, història i mitologia. Pere Rosich ha realitzat nombrosos estudis dins del món de la joieria, formant part del Col·legi Oficial de Joiers, Orfebres, Rellotgers i Gemmòlegs de Catalunya.
Font: veuanoia.cat
Els lectors dels blogs adn-dna, biologia i naturalesa , canal adn-dna.net a YouTube i usuaris de l'aula virtual adn-dna.net poden explicar, en l'apartat de comentaris d'aquest post, la seva participació en aquesta activitat.
Termini per comentar aquesta activitat diumenge 23 de novembre a les 22:00 h.
Nota: Per participar a l'apartat de comentaris dels posts d'aquest blog adn-dna cal seguir les instruccions indicades en el post 341
2 comentaris:
El dimecres 19 de novembre vaig assistir a la conferència del gemmòleg Pere Rosich a l'Escola d'Ingenyeria d'Igualada. La conferència tractava sobre els diamants. Va ser una conferència molt ben estructurada i que va estar a l'abast de qualsevol persona. Va començar parlant sobre la cristal·lografia i després es va anar endinsant en els diamants. Primer va parlar sobre les propietats i característiques d'un diamant seguit de la roca kimberlita, que és la roca on es troben els diamants. També ens va explicar les utilitats del diamant i les 4 C en anglès ( pes, color, puresa i talla ). Va finalitzar la conferència amb la història dels diamants i els seus tipus i amb algunes anècdotes. En la ronda de preguntes, es va aprendre la diferència entre un diamant natural i un diamant sintètic. Va ser una conferència molt interessant.
Sent la setmana de la Ciència entre unes altres més activitats que es duien a terme, el dimecres 19 de novembre a l’Escola d’Enginyeria d’Igualada, Pere Rosich va fer una conferència molt complerta sobre els diamants. Aquell dia ens van rebre al Campus amb les portes ben obertes amb una petita exposició fotogràfica sobre les Glaceres.
La xerrada sobre els diamants va ser molt interessant ja que va aprofundir en moltes branques d’aquest tema tan ampli. En primer lloc ens va parlar de la cristal•lografia una ciència que estudia en general totes les estructures o cristal•lines que poden ser de set tipus segons la seva forma, poden ser cúbics, tetragonals, ortoròmbics, hexagonals, monoclínics(un exemple en seria el mineral conegut amb el nom d’ Ortoclasa) i triclínics. Vaig entendre que la cristal•lografia doncs, és molt important, ja que a partir de carbó podem obtenir grafit però també diamants, que són diferents segons l’estructura que tenen.
Però els diamants són únics perquè a diferència d’altres minerals aquests tenen unes característiques específiques com seria la seva alta duresa, que no vol dir que sigui difícil de trencar sinó que és difícil de ser ratllat si no és amb un altra diamant (com s’ha comprovat a l’escala qualitativa de Mohs correspon a la 10ena posició).
Aquest mineral té un índex de refracció molt elevat quan hi incideix llum. A més amés té propietats com la liofília, que és anisòtrop en la duresa que són rellevants per a poder-lo polir i produir.
A més a més, ell ens va explicar una mica dels orígens i la història d’aquest cristall. I si remuntem molts anys enrere aprendrem curiositats com que el diamant era pels romans una mostra de força i d’ésser invisible a les mans de qui el portava, per això sempre intentaven portar el millor diamant, el més gros per enfrontar-se a l’enemic, per demostrar el seu poder. I es deia que eren llàgrimes de la deesa de l’amor Afrodita que van caure a la Terra en forma de diamant.
També ens va explicar la seva evolució al llarg de l’ història com el fet de que va rebre un primer reconeixement geològic a encàrrec d’ Alfons el Savi. Els diamants poden ser de dues classes segons el seu ús, poden ser de caire industrial o de joieria i són valorats amb quatre propietats:
El pes, la puresa, la talla(blancs o colorits) i el color.
Per acabar ens va comentar una peça inigualable en tot el món, l’Estrella del Sud o Cullinan, i ens va fer cinc cèntims d’ alguna llegenda o història sobre els diamants.
Aquesta conferència va ser per a mi una oportunitat més d’ampliar els meus coneixements que va valdre molt la pena.
Mònica Tibau Aynès
1r Batxillerat B
Publica un comentari a l'entrada