Els alumnes de biologia humana han treballat l'aparell respiratori i excretor. Els contiguts tractats en aquests temes es poden consultar a l'aula virtual adn-dna.net 2.7 en:
Aula virtual adn-dna.net 2.7 |
Curs B10 - Cos humà
Tema - 4 Aparell respiratori
Tema - 6 Aparell excretor
Curs B15 - Educació per a la salut
Tema - 5 Aparell respiratori
Tema - 6 Aparell excretor
A nivell d'educació per a la salut, cada alumne a escollit una patologia relacionada amb un dels aparells, per explicar als seus companys.
La medotodologia emprada en aquesta exposició es la tècnica Pecha Kucha 20x20. Per conèixer els detalls d'aquesta metodologia es pot consultar a l'aula virtual adn-dna.net 2.7 en:
Aula virtual adn-dna.net 2.7 |
Categoria: Recursos TICs
Curs T02 - Recursos web
Tema - 2 Presentacions
Recursos nº 4,5,6
ACTIVITAT A REALITZAR:
En l'apartat de comentaris d'aquest post, cada alumne, inclourà un resum detallat del contingut de la seva exposició oral.
A nivell opcional es pot penjar la presentació utilitzada en l'exposició oral, en un compte personal a Slideshare o bé al seu al seu canal de YouTube. En aquest cas, cal incloure l'enllaç a la presentació o video al final del comentari corresponent.
Només seran publicades i avaluades les respostes incorporades a l'apartat de comentaris d'aquest blog adn-dna seguint els criteris indicats en el post 341.
Termini per publicar comentaris dimecres 28 de gener de 2015 a les 22:00h
En el lateral d'aquest blog hi ha l'enllaç per subscriure´s per email al blog adn-dna i també et pots subscriure al canal adn-dna.net a Youtube.
15 comentaris:
La faringitis és la inflamació de la paret de la faringe normalment causada per una infecció vírica o bacteriana. Sol anar acompanyada d'amigdalitis (angines) que és la inflamació de les amígdales paletines (masses de teixit situades a la part superior de la faringe).
SÍMPTOMES: Mal de coll, dolor a l’empassar, aquest dolor pot escampar-se fins d'orella i augmentar amb els moviments del coll. Pot ser aguda si comença de forma brusca i es manté diversos dies, causada per virus o bacteris i pot ser crònica si dura varies setmanes i es deu a determinats irritants tòxics o factors ambientals.
DIAGNÒSTIC: És suficient un anàlisi clínic i una exploració física del pacient. Si es tracta d'una faringitis aguda, en examinar la boca es detectarà una paret envermellida amb mucosa. Amb la prova d’estreptococs se sabrà si el causant és un bacteri. S’haurà de mirar l’historial del pacient i les seves condicions per saber si pot ser crònica.
TRACTAMENT: Es recomana: bona hidratació, analgèsics per calmar el mal de coll (que alhora baixen la febre), mucolítics, rentats amb aigua i sal, beure líquids calents, prendre pastilles per la gola, fer repòs i antibiòtic (si és causat per bacteri).
PREVENCIÓ: Rentar-se bé les mans, evitar el contacte amb persones malaltes, vigilar els canvis de temperatura bruscs, evitar tabac i alcohol, no forçar la veu, amigdalectomia (extirpar les amígdales).
Martina Baliu 2n Batx B
LA FIBROSI PULMONAR
-Què és?
Malaltia progressiva que consisteix en l’enduriment dels pulmons, per tant els afectats tenen dificultats a dur a terme els moviments respiratoris i pateixen insuficiència respiratòria.
-Tipus
Fibrosi pulmonar idiopàtica-> es desconeixen les causes / fibrosi pulmonar familiar-> per causes genètiques (afectació gen responsable de formació de mucositat)
-Factors de risc:
tabaquisme, reflux gastroesofàgic (irrita sistema respiratori)
-Proves per determinar-la
espirometria, tac de tòrax, endoscòpia, biòpsia pulmonar.
-Tractament:
Antifibròtics i subministrar oxigen als pacients.
CISTITIS
És la infecció d’orina provocada pels microorganismes de l’aparell urinari, sobretot per l’E. Coli, que viu al recte i provoca la infecció quan va cap a la bufeta.
Tipus:
-Esporàdica: només es pateix un cop.
-De repetició: es pateix uns tres cops a l’any.
Causes:
-Malformacions a les vies urinàries.
-Sondes i tubs.
-Diabetis.
Símptomes:
-Sensació permanent del desig d’orinar.
-Sang a l’orina i mal a l’hora d’orinar.
-Orina fosca amb olor desagradable.
Tractament:
-Beure molta aigua.
-Antibiòtic.
-Deixar de fumar, beure cafè i beure alcohol.
SINUSITIS
- Què és?
La sinusitis és una inflamació dels sens paranasals deguda a diferents factors com pot ser a al•lèrgies, infeccions víriques, bacterianes o fongs.
Normalment aquesta malaltia es sol presentar acompanyada d’una inflamació de la mucosa nasal coneguda amb el nom de rinosinusitis.
DIAGNÒSTIC
Per saber si pateix sinusitis el metge et preguntarà pels teus símptomes i mirarà el teu historial mèdic. Tocarà les àrees de la cara per comprovar si alguna obertura dels sens està tova. I si és necessari farà una tomografia.
TRACTAMENT
En molts casos marxa sola però si no és així es pot prendre un descongestionant per alleujar els símptomes.
Si la infecció dura més d’una setmana pot ser de causa bacteriana i caldrà un antibiòtic.
La cirurgia només serà utilitzada en cas de que els tractaments anteriors no alleugin els símptomes.
El tipus de cirurgia dependrà de l’afecció concreta. Les tres operacions de sens paranasals més comunes són:
- L’etmoidectomia. Aquesta ajuda a netejar els sens situats entre els ulls i el pont del nas.
- L’antrostomia maxil•lar. Aquesta ajuda a que els sens situats darrere dels pòmuls es drenin eficaçment.
- La septoplàstia. Aquesta última ajuda a solucionar les dificultats respiratòries causades per un septe nasal desviar o torçat.
BRONQUITIS
-Què és? És la inflamació dels bronquis, que tot sovint bé acompanyada per d’inflamació de la tràquea. Això obstrueix les vies respiratòries i dificulta que l’aire circuli lliurement.
-Tipus:
•Bronquitis crònica: freqüent en els adults i produïda sobretot pel tabac i factors de al·lèrgies. (més de 3mesos)
•Bronquitis aguda: freqüent en els nens produïda per una infecció viral o bacteriana. ( de 5-15 dies)
-Símptomes: tos amb expectoració de mocs, fatiga, dificultat al respirar...
-Diagnòstic: auscultació mitjançant un estetoscopi.
-Tractament: subministrament de ventolín i en alguns cassos antibiòtic.
LA TUBERCULOSI
-Què és?
És una malaltia de l’aparell respiratori molt contagiosa que consisteix en la destrucció del pulmó provocada per un bacteri anomenat bacil de koch. Aquesta malaltia es contagia alhora de parlar, tossir, esternudar, etc.
-Fases:
Fase d’infecció: el bacteri s’instal•la als pulmons i actua el sistema immunitari i evita que es propagui i la persona no està malalta i tornarà al seu estat normal.
Fase de la malaltia: el sistema immunitari es troba debilitat i produeix que el bacteri es reprodueixi i s’acabi propagant pels pulmons provocant la malaltia.
-Proves per determinar-la:
Prova de la tuberculina, si dóna positiu s’ha de fer una radiografia de tòrax, si trobem lesions hi ha malaltia si no, només està infectada.
-Tractament:
Persones infectades: han de seguir un tractament preventiu durant uns mesos.
Persones malaltes: tractament de durada d’uns sis mesos o més segons el grau de les lesions
Ricard Fusté Mollà
EL CÀLCUL RENAL
- Què és?
És una malaltia de l’aparell urinari, consisteix en una massa dura que es fabrica a partir de cristalls que est roben a l’orina. Els càlculs renals es poden trobar al ronyó o als urèters. Cadascun d’aquests càlculs poden tenir diferents causes i es tracten de forma diferent. Es formen quan els minerals o les sals àcides de l’orina es cristal·litzen.
- Tipus: (segons el dolo)
- Dolorosa (còlic renal): càlcul obstrueix el flux de l’orina a traves dels urèters.
- Dolor sord.
- Cap dolor: càlcul de petit tamany i és expulsat per l’orina.
- S’associen:
Els càlculs renals i ureterals que produeixen dolor. Però els símptomes poden variar entre dolor molt intens a no tenir gens de dolor. Tot depèn de les característiques del càlcul (tamany, forma i lloc on els localitzen).
- Proves per determinar-los:
- Radiografia, tècniques d’imatge.
- Anàlisis de sang i d’orina.
- Tractament:
- Tractament conservador: càlcul eliminat per l’orina (ajut amb fàrmacs)
- Litotrícia extracorpòria: Màquina que allibera ones de xoc per dissoldre el càlcul.
- Uretroscòpia.
- Nefrolitotomia percutània: s’aplica la cirurgia per extreure el càlcul. Es fa quan és de més de 2cm.
Síndrome d’Alport
El síndrome d’ Alport (SA) és una malaltia hereditària que afecta a les membranes basals, causada per alteracions d’una de les proteïnes estructurals: el col•lagen tipus IV causant dany als diminutius vasos sanguinis dels ronyons.
Patró d’herència:
El síndrome de Alport pot presentar diferents patrons d’herència. El més comú és herència lligada al sexe (X). En els homes una copia alterada d’aquest gen és suficient per generar insuficiència renal i altres símptomes greus de la malaltia, i empitjoren molt ràpidament. En les dones, una mutació en una copia d’aquests gens generalment només presenta hematúria, però algunes presenten signes més greus.
Símptomes:
• Color de l’orina anormal
• Inflor
• Sang en l’orina
• Disminució o pèrdua de visió ( homes)
• Dolor al costat
• Pèrdua d’audició (homes)
• Canvi en l’ull (cataractes)
Exàmens:
-audiometria
-recompte de glòbuls vermells
-biòpsia renal
-anàlisi d'orina
Tractament:
-Control rigorós de la pressió arterial
-Malaltia renal crònica: modificacions en l'alimentació , restricció de líquids i altres tractaments
- Malaltia renal terminal: diàlisi o trasplantament de ronyó
- cirurgia per reparar les cataractes o una protrusió del cristal•lí a l'ull
- Pèrdua de l'audició: audiòfons, aprenentatge llenguatge signes o lectura de llavis
LA GRIP:
- Què és?
Malaltia infecciosa de les vies respiratòries que s'uneix a les cèl·lules de la mucosa de les vies respiratòries superiors i les destrueix.
- Causa:
Ve causada per virus que tenen molta capacitat de variació dels seus antigens. Cada any apareixen nous virus gripals. I tenen molta capacitat de propagar-se.
- Diagnòstic:
Qualsevol persona que conegui els símptomes el pot fer.
- Tractaments:
El millor tractament és “passar la grip”, això vol dir que no té curació. Però existeixen fàrmacs antivirals o remeis d'origen natural que poden millorar els símptomes.
En alguns casos pot empitjorar altres malalties i arribar a ser mortal.
Berta Gracia
EL CÀNCER DE URETRA
QUÈ ÉS L'URETRA?
La uretra és un conducte pel qual l'orina passa, va des de la bufeta fins a l'exterior durant la micció. La seva funció és excretora. Però per a les dones i els homes és una mica diferent
URETRA FEMENINA
Com té una longitud curta hi ha més possibilitat en tenir infeccions urinàries. Va a parar a la vulva
La seva funció és tan sols excretora, a diferencia de la masculina.
URETRA MASCULINA
La longitud és més llarga. La seva funció és excretora perquè és el conducte pel qual l'orina és excretada però també té un paper important en la reproducció perquè permet el pas del semen fins a l'exterior.
CUASES CÀNCER URETRA
- L'obertura de la uretra es fa més petita
- La uretra s'inflama
SÍMPTOMES
- Dificultat perquè l'orina comenci a fluir
- Quantitat d'orina dèbil o amb interrupcions
- Orinar freqüentment, sobretot a la nit
- Incontinència
- Orinar sang
- Bony a l'engonal (''ingle'')
DIAGNOSTIC II
- Examen pèlvic: el metge introdueix un o dos dits lubricats amb guants a la vagina i pressiona la part inferior de l'abdomen amb l'altra mà. Així es pot palpar la mida, la forma i la posició de l'úter i dels ovaris.
- Examen del recte: el metge introdueix el dit (amb guants i lubricant) en la part inferior del recte, per palpar i detectar si hi ha qualsevol masa o quelcom no habitual.
- Uretroscòpia: un uretroscopi és un instrument en forma de cable prim amb una llum i una lent per poder observar, d'inserta a través de la uretra fins l'urèter. Llavors el metge pot observar la imatge de l'interior de l'urèter en l'ordinador.
- Biòpsia: consisteix en l'extracció de cèl·lules o mostres del teixit de la uretra, la bufeta i a vegades de la pròstata. S'observen les mostres a través d'un microscopi i així es poden determinar els signes de càncer.
PRONÒSTIC
El pronòstic és el judici que fa el metge sobre l'estat o el desenvolupament d'una malaltia. Depèn de:
- La ubicació anatòmica.
- La mida.
- L'estadi en que es troba.
- L'extensió de la invasió
TRACTAMENT
- Cirurgia: consisteix en l'extracció del càncer.
- Radioteràpia: consisteix en la utilització de rajos X o altres rajos en dosis elevades per tal d'eliminar les cèl·lules cancerígenes.
- Quimioteràpia: usar medicament per eliminar les cèl·lules anormals.
LA SÍNDROME URÈMICA HEMOLÍTICA:
-Què és?
És una malaltia causada per un bacteri anomenat Eschericha Coli. Aquesta és la. Principal causa d'insuficiència renan en els països desenvolupats.
-Com actua?
L'Eschericha Coli afecta a l'organisme provocant una infeccio en el sistema digedtiu. Aquedta esta produïda per l'acció de verotoxines, segregades per el bacteri, que destrueixen els glòbuls vermells i acaben danyant els ronyons.
-Tractaments:
Corticoides: hormones segregades per les glàndules suprarenals.
Transfusions de glòbuls vermells i plaquetes.
Diàlisi.
PRESENTACIÓ:
-La insuficiència renal és quan els ronyons estan lesionats i no funcionen correctament, per tant, s’acumulen urea i altres productes de rebuig perillosos en l’organisme. És causada principalment per hipertensió, diabetis i glomerulonefritis. Hi ha dos tipus:
-Aguda: és la pèrdua ràpida i progressiva de la funció dels ronyons (menys de dos dies). Té un caràcter reversible i pot derivar a crònica.
-Crònica: pèrdua i deteriorament lent de la funció renal al llarg dels anys i de caràcter irreversible.
ETAPES DE LA MALALTIA
-Estadi 1: no es presenten símptomes y es passa del nivell de funció renal normal al lleu.
-Estadi 2: símptomes poc habituals i es passa del nivell lleu a moderat.
-Estadi 3: presencia de complicacions en l’organisme i es passa del nivell moderat a greu
-Estadi 4: anomalies significatives i pèrdua greu de la funció renal.
-Estadi 5: es prepara al pacient pel tractament de substitució renal o diàlisi.
PREVENCIÓ
Es pot prevenir fent revisions mediques periòdiques per controlar la diabetis, el sobrepès, la pressió arterial i la tensió arterial. Evitar també el sucre i la sal en la dieta.
SIMPTOMES
Són diversos i alguns exemples són: anorèxia, vòmits, diarrea, hemorràgies digestives, anèmia, pell groga, alteració del estat mental i de la memòria, etc.
DIAGNOSTIC
La IR es detecta trobant substàncies i molècules en sang no habituals (anàlisis de sang) i fent una ecografia renal per veure la forma, tamany i altres anomalies del ronyó.
TRACTAMENT
-Hemodiàlisi: és quan la sang es filtra en un ronyó artificial anomenat dialitzador. L’arteria del pacient es connecta a l’aparell i passa per uns tubs fins d’un material semipermeable porosa enfonsats en el bany de diàlisi . Les molècules petites i substancies tòxiques passen pels porus i es queden al bany que més tard serà retirat. La san un cop filtrada, segueix pels tubs i torna al cos per una vena. Aquest procés es repeteix 2 o 3 cops a la setmana depenent del grau de la malaltia.
-Transplantament de ronyó: el cirurgià connecta la arteria i la vena renal del nou ronyó amb la arteria i vena iliaca del vell i els ureters a la bufeta. Normalment es deixen tots tres ronyons.
CÀNCER DE PULMÓ - Marc Torrents Yeste 2n Batx B BioHumana
Què és?
- és l'aparició de cèl·lules cancerigenes als pulmons, que es poden propagar (metàstasis) cap a altres parts del cos.
Causes
-consum de tabac
-inhalar fum del tabac
-exposició a agents carcinògens
-contamiació de l'aire
-antecedents familiars
Símptomes
-dolor toràcic
-tos i tos amb sang
-fatiga
-pèrdua de pes
-dificultat per respirar i xiulets al respirar
Tipus
-cèl·lules no petites: ho pateix la gent que ha fumat anteriorment i els fumadors passius
-cèl·lules petites: ho pateixen els que segueixen fumant
extenció i creixement
-creixement submucós: pot arribar a cobrir tota la circumferencia bronquial
-creixement intrabronquial: responsables de la tos
-creixement extrabronquial: invasió de la paret toràcica, diafragma, pleura visceral, pericardi, etc.
Erapes:
-etapa oculta: no es troba cap tumor a la zona dels pulmons
-etapa 1: el càncer es troba en una sola zona
-etapa 2: el càncer està només al pulmó
-etapa 3: el càncer s'ha extes a la part toràcica
-etapa 4: el càncer ha fet mtàstasis cap a altres parts del cos
Diagnòstic
-Historial clínic i examen físic
-Estudis rsdiològics
-Tomografia computadoritzada (TC)
Sexe
-és una malaltia més freqüent en els homes, i a les dones es dona la meitat dels cops que als homes, perquè el càncer més patit en les dones és el de mama.
Edat
-aquest càncer es sol manifestar entre els 60 i 65 anys
Dieta
-si l'individu segueix fumant, cap dieta serà efectiva, però si aquest ha deixat de fumar es recomana una dieta amb pomes , cebes i altres fruites per el contingut en vitamines A i C que son protectores dee la mucosa bronquial
Epidemiologia
-El càncer de pulmó mata entre 1 i 1'18 milions de persones l'any a causa del tabaquisme. els llocs més afectats són Europa i Estats Units
Tractaments
-cirugía: extirpació del tumor
-quimioteràpia: utilitzant medicaments
-radioteràpia: mitjançant rajos X
Prevenció
-evitar fumar i el fum del tàbac i productes cancerígens
Tabaquisme
-el tabaquisme provoca entre el 80% i 90% dels càncers de pulmó
-els que fumen de pipa, purus i habans tenen menys possibilitats de patirlo perquè no ingereixen substàncies tòxiques.
Augment de la incidècia
-en els últims anys hi ha hagut un augment de la incidència a causa de que cada vegada els joves comencen a fumar abans
NEFRITIS
Què és?
La nefritis és una malaltia que provoca la inflamació d’un o dels dos ronyons. Pot ser causada per una infecció tot i que és més comú que la causa sigui un trastorn autoimmunitari. Per exemple, les persones que pateixen lupus (malaltia que afecta el sistema immunitari i ataca les cèl•lules i els teixits sans), tenen un risc major de desenvolupar nefritis. Rarament pot ser heretada genèticament.
Complicacions
S’associa a la proteïnúria, una condició en la que els ronyons excreten proteïnes a la orina. Quan això passa, es poden produir coàguls que poden conduir a un vessament cerebral.
També provoca retenció d’aigua o edema (inflamació de peus, turmells, cames i mans).
Tipus
Pot ser aguda o crònica. Es considera crònica després de sis mesos d’evolució de l’etapa aguda.
-Glomerulonefritis (inflamació dels glomèruls renals)
-Nefritis intersticial (inflamació dels espais entre els túbuls renals)
-Pielonefritis (infecció urinària que arriba al teixit renal)
-Lupus nefrític (infecció provocada pel lupus)
Diagnòstic
-Avaluació de la història del pacient per trobar possibles antecedents genètics.
-Anàlisi d’orina per determinar la presència de proteïnes.
Tractament i prevenció
Es tracta amb antibiòtics o amb esteroides, si és causada pel lupus. Si la causa de la nefritis és una infecció es tracta de manera agressiva amb antibiòtics per via intravenosa.
Per prevenir la nefritis s’ha de cuidar la higiene, seguir una alimentació adequada i augmentar el consum d’aigua.
ASMA
• És una inflamació a les vies respiratòries que fa que s’estrenyin i es redueixi la quantitat d’aire que arriba i surt dels pulmons.
• Causes (les vies es tornen més sensibles a la inhalació de substàncies)
- Pèls d’animals
- Pols
- Pol•len
- Canvis en el clima
- Fum del tabac
- Infeccions respiratòries
• Complicacions:
- Mort
- Disminució de la capacitat d’exercici
- Tos
- Dolor toràcic
- Ansietat
- Patró de respiració anormal
• Atac d’asma: es caracteritza per episodis de variada duració, intensitat i freqüència. Les parets s’inflamen i això provoca un estrenyiment de les vies respiratòries i una disminució del flux d’aire. Afecta de diferents maneres i no totes les persones tenen els mateixos símptomes:
- Dificultat respiratòria
- Tos persistent
- Problemes al fer exercici
- Xiulet a l’hora de respirar
• Diagnòstic:
- Estetoscòpia: escoltar els xiulets i altres sons relacionats amb l’asma
- Radiografia toràcica: comprovar que no hi ha càncer pulmonar, ni pulmonia ni tuberculosi
- Espirometria: prova de funció pulmonar que consisteix en estudiar el funcionament pulmonar, la magnitud dels pulmons i la rapidesa que té el pacient per poder mobilitzar els gasos.
- Proves per les al•lèrgies
• Tractament: l’objectiu del tractament és controlar la respiració, evitar que les substàncies inhalades provoquin reaccions i poder realitzar activitat física amb normalitat.
- Medicaments d’acció prolongada o de control:
Prevenir els símptomes i els atacs d’asma
Tracten la inflamació i ajuden a mantenir les vies respiratòries obertes
Poden ser pastilles o inhaladors
- Medicament d’alleujament ràpid:
Relaxen els músculs del voltant de la via
Faciliten la respiració d’immediat
Alleujament temporal
S’utilitzen durant un atac d’asma
• L’asma no és una malaltia hereditària. Pot començar en qualsevol edat, normalment entre els 4 i 6 anys
• És una malaltia que de vegades no es diagnostica correctament i no rep el tractament adequat
Publica un comentari a l'entrada