Entrada destacada

638 - Accés a tots els recursos de ciències adn-dna.net

Recursos adn-dna.net En la següent web trobaràs l'accés a tots els recursos de ciències de la naturalesa: adn-dna.net . ...

dilluns, 20 de setembre del 2010

84- La ciència de la salut (capítol 8)

Valentí Fuster


Comentaris sobre el llibre La ciéncia de la salut realitzats pels alumnes de biologia humana de 2n de batxillerat. En aquest post es comenta el capítol: 

8 - Coagulació. Una tempesta en un vas sanguini

Per ampliar informació sobre el cos humà i la salut es pot consultar en l’aula virtual adn-dna.net els següents cursos:

B02- La química de la vida
B10- El cos humà:anatomia i fisiologia
B11- La nutrició humana


En el post nº 69 d'aquest bloc es pot fer els seguiment dels comentaris realitzats fins al capítol nº 6 del llibre.Els comentaris sobre el capítol 8 es faran públics el proper dilluns 27 de setembre.

12 comentaris:

Elisabet ha dit...

8. COAGULACIÓ. UNA TEMPESTA EN UN VAS SANGUINI
- Sempre que es produeix un infart és perquè hi ha hagut una reacció inflamatòria descontrolada, provocada pel tabac, el greix, el colesterol LDL, o per la contaminació atmosfèrica que acumula partícules als nostres pulmons. La tensió i el colesterol no sempre tenen a veure.
- La inflamació de la paret de les artèries és com una inflamació immunitària excepte perquè: no té receptors del dolor i, el que provoca el dolor és alguna subs. Com el colesterol i no una infecció. Inflamació= activació cel. Blanques.
- L’infart és produït pel fet que com a resposta a la detecció d’una subs. estranya a les artèries, els glòbuls blancs ataquen el colesterol provocant que es trenquin i circulin per la sang. Llavors, intenten coagular-lo i és quan és tapona una artèria i deixa d’arribar-hi O.
- Els principals factors són la diabetis, l’obesitat, el colesterol LDL o el tabac que poden provocar que hi hagi una resposta immunitària i una inflamació, però no tant greu com per produir un atac de cor.
- També, hi ha altres causes que poden provocar un infart, però no sempre es poden detectar abans, ja que no és sap el perquè passa. Algunes infeccions són propenses a provocar infarts com les causades per alguns bacteris.
- Se sap que com és contaminació atmosfèrica hi ha, més risc cardiovascular es té. Però, no es coneix la causa. El mateix passa amb els àpats rics en greixos.
- Concloem que la inflamació és tan important com la hipertensió o el colesterol però quasi mai es fa analitzar ja que no se sap molt bé, si l’indicador que s’utilitza és eficaç. Doncs, només es fa en situacions extremes.

E. Domènech
2n Batx. A

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 8: COAGULACIÓ
- un estudi ha arribat a la conclusió que la contaminació causa el doble de morts que els accidents de trànsit.

- Hi ha partícules que poden passar amb l'oxigen dels pulmons a la sang, i comencen a circular pel sistema cardiovascular, i desencadenen reaccions d'inflamació.
Quan passa això, nosaltres no ens n'adonem que tenim les artèries inflamades.

- Com a conseqüència, l'ús eccessiu de la força pel sistema immunitari desencadena a l'infart.
Els monòcits s'autodestrueixen i alliberen substàncies que destrueixen el teixit de l'artèria i afavoreixen la formació de coàguls.

- Els quatre genets de la inflamació són: obesitat, diabetis, colesterol i tabac.

- El principal bacteri causant de la infecció és el Chlamydia pneumoniae, que es pot instal·lar en les parets de les artèries.

- S'ha demostrat que la gent que viu a prop d'autovies o de carrers de trànsit, tenen més probabilitats de patir accidents cardiovasculars.

- Es recomana que els més grans de 20 anys, es mesurin el colesterol i la tensió arterial.

Noelia Llamas 2n Batxillerat

Anònim ha dit...

http://www.youtube.com/watch?v=uIS6OxfLFSg = vidio de la meiosi.

http://recursos.cnice.mec.es/biologia/bachillerato/segundo/biologia/ud03/02_03_04_02_024.html = procés de la meiosi.

Ingrid Garcia Galtés 4C

Anònim ha dit...

CAPITOL 8

-La contaminació atmosfèrica fa augmentar les morts per infarts, la gent que viu a menys de 100 metres d'una autopista té més probabilitats de patir un infart.
-Una inflamació és l'activació de les cèl·lules blanques del sistema immunitari per tal de defensar el cos.
-Un coàgul que s'ha separat de la paret de l'artèria coronària pot obstruir el pas de la sang cosa que comportarà la falta d'oxigen al cor i l'infart.
-Els quatre factors que augmenten el risc d'inflamacions i per tant de coaguls són la obesitat, la diabetis, el colesterol LDL i el tabac.
-La grip pot comportar una miocarditis i també una activació del sistema immunitari que pot comportar la inflamació de la sang i l'infart.
-La infecció de la Chalamydia pneumoniae té una gran relació amb l'infart ja que és un detonado perquè infecta els monòcits i provoca la inflamació de la sang.
-Un marcador de la inflamació de la sang s'obté analitzant sang i mesurant el nivell d'una proteïna, C-reactiva, que com més alta és la seva presència més risc a infart hi ha. És un marcador imperfecte, perquè la proteïna també augmenta en les inflamacions per culpa d'una lesió al turmell, per exemple.
-Per combatre la inflamació s'ha de controlar l'obestitat, el colesterol LDL, el nivell de sucre a la sang i el tabac. S'ha de fer una dieta equilibrada, exercici i no fumar.

Helena Aparisi

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 8: Coagulació. Una tempesta en un vas sanguini
- La contaminació va estrictament lligada a la mort per fallides cardiorespiratòries.
- Algunes partícules de l’aire són tan petites que aconsegueixen passar a la sang juntament amb l’oxigen, i així provocar una inflamació que causa un infart.
- La inflamació és un sistema de defensa del cos davant una agressió. D’aquesta manera, els monòcits acaben provocant el trencament d’alguna de les plaques d’ateroma que contenen colesterol i provoquen la formació d’un coàgul.
- Hi ha quatre factors que afavoreixen aquesta inflamació, són: l’obesitat, la diabetis, el colesterol LDL i el tabac.
- També s’han trobat casos en els que s’ha produït un infart en persones que acaben de passar una grip, ja que han patit miocarditis, una inflamació del múscul cardíac.
- S’ha demostrat que la contaminació per partícules fines com les que emeten els cotxes, té la capacitat de desencadenar infarts i arítmies, deteriorar les parets de les artèries i augmentar la capacitat de coagulació.
- Hi ha un test per mesurar la inflamació de la sang ja que té la mateixa importància que el colesterol i la hipertensió en l’origen de les malalties cardiovasculars.

Ester Marin Esteve - 2n Batx. científic

Anònim ha dit...

•Les partícules petites de la contaminació poden passar juntament amb l’oxigen a la sang i generar una inflamació a la sang que afavoreix la coagulació (i que la sang no pugui arribar al cor).
•La inflamació arterial passa desapercebuda perquè no hi ha receptors del dolor i és provocada per alguna substància que circula per la sang.
•En la inflamació actuen moltes cèl•lules immunitàries i, intentant eliminar el colesterol, acaben trencant la placa que entra dins la cèl•lula i es forma un coàgul.
•L’obesitat, la diabetis, el colesterol LDL i el tabac poden provocar una reacció d’inflamació i desencadenar un infart.
•Una hipòtesi és que la grip o altres infeccions, com algunes bacterianes, poden derivar també a un infart.
•Encara no s’ha trobat un marcador de la inflamació, però un podria ser la proteïna C-reactiva (tot i que no és perfecte, ja que també pot indicar alguna altra inflamació).
•Es podria prevenir la inflamació arterial amb fàrmacs antiinflamatoris, però no és la solució.
•L’infart pot tenir moltes causes, però les mateixes solucions: dieta equilibrada, activitat física i no fumar.

Anna F. - 2n BATX. A

Anònim ha dit...

CAPÍTOL VIII: “COAGULACIÓ. UNA TEMPESTA EN UN VAS SANGUINI”
- Les inflamacions poden estar causades per varies coses com la contaminació, el tabac, el colesterol LDL... i tenen gran importància en l’origen de malalties cardiovasculars.
- Les inflamacions (activació de cèl•lules blanques del sistema immunitari ) arterials no alerten del mal funcionament i del progrés de l’arteriosclerosi.
- L’infart és desencadenat per l’ús excessiu de la força per part del sistema immunitari.
- Quan el sistema immunitari lluita contra les substàncies bioquímiques de la sang fot fer malbé les artèries pel trencament d’alguna placa de colesterol. El mateix coàgul encarregat de tapar aquest forat pot obstruir l’artèria i causar el principi de l’infart.
- La inflamació també es dona quan es segreguen constantment substàncies oxidants cosa que també afavoreix l’arteriosclerosi.
- Hi ha 4 agressors: el tabac que sembla ser que només provoca una inflamació aguda i l’obesitat, la diabetis i el colesterol LDL que tant poden desencadenar una inflamació crònica com l’aguda.
- Es creu que la grip pot provocar una activació del sistema immunitari causant una inflamació de la sang que porti a un infart.
- La contaminació augmenta el doble el risc de morir a causa d’una malaltia cardiovascular.
- El nivell de triglicèrids en sang propis de després d’un gran àpat també causen infarts.
- La CPR és la proteïna que actua com a marcador d’inflamació i ajuda a precisar el risc que té una persona de patir un infart. Però tot i així el nivell d’aquesta proteïna també pot augmentar per qualsevol altra inflamació.
- Les aspirines no solament prevenen la formació de coàguls sinó que també actuen com a antiinflamatori.
- Per reduir la inflamació cardiovascular cal vigilar la dieta, fer activitat física i no fumar.
Claire J. 2n Batx. A

Anònim ha dit...

COAGULACIÓ. UNA TEMPESTA EN UN VAS SANGUINI
Les malalties cardiovasculars són les anomalies que més morts provoquen anualment. Qualsevol persona pot patir un infart, sense que tingui indicis de colesterol o hipertensió. Això és causat perquè quan es produeix un infart s’inicia un procés de inflamació descontrolada. Aquest tipus d’inflamació es produeix a les parets de les artèries i provoca doncs un augment del flux de sang (causat per els múltiples monòcits que lluiten contra la infecció).
Els monòcits lluiten contra l’ LDL i trenquen les plaques d’ateroma. El colesterol doncs, envaeix l’artèria i és llavors quan les cèl•lules immunitàries s’activen (monòcits). El flux de sang augmenta i conseqüentment es forma un coàgul. S’atura la irrigació de sang cap al cor.
La diabetis, el colesterol i l’obesitat poden provocar o bé un infart (curt termini) o bé arteriosclerosi (a llarg termini). Un dels altres agressors que desencadenen infarts és el tabac.
La contaminació és també un dels principals factors causant d’anomalies cardiovasculars i respiratòries. Les partícules de contaminació procedents dels automòbils provoquen infarts, malmeten les artèries i augmenten la coagulació de la sang.
La tècnica de CRP mesura la quantitat d’inflamació de la sang. No és cent per cent fiable, perquè pot respondre a diferents infeccions que no siguin cardiovasculars (refredats,lesions..).
Finalment es pot recórrer als fàrmacs antiinflamatoris per tal d’evitar infarts i embòlies.

Carla González, 2n B

Anònim ha dit...

CAPÍTOL 8
-Hi ha partícules de la mida de l’O2 en l’aire contaminat que arriben, a través de la seva inhalació, al sistema cardiovascular i l’inflamen. Això no només ho causen aquests elements contaminants sinó també el tabac, les citoquines que segreguen els greixos i el LDL. Aquesta inflamació contribueix a la coagulació de la sang.
-La inflor de la paret de les artèries es causada per les substàncies que circulen per la sang i no hi ha receptors del dolor que ens indiquin que les artèries estan inflamades. Si l’actuació dels monòcits se centra en la sang per combatre allà els elements tòxics parlem d’inflamació de la sang.
-Els monòcits, intentat eliminar el LDL trenquen algunes plaques d’ateroma incrustades a les artèries i el colesterol passa directament a la sang. Tot seguit entren en acció unes proteïnes que provoquen la coagulació, tant a la paret de les artèries com a la sang, on es forma un coàgul que tapona les artèries i provoca un infart.
-Hi ha 4 factors que provoquen la inflamació i coagulació:
Obesitat: les cèl•lules grasses alliberen substàncies que inflamen la paret de l’artèria i la sang.
Diabetis: l’excés de sucre en sang provoca una reacció immunitària.
LDL: l’excés d’aquest provoca resposta immunitària.
Tabac: només provoca reaccions d’inflamació aguda. El tabac estimula les monòcits del sistema immunitari que en veure’s desbordats s’autodestrueixen i alliberen substàncies que afavoreixen la coagulació.
-Hi ha altres factors que col•laboren, però no de manera tan clara, a la inflamació:
La grip: per una banda pot inflamar el múscul cardíac i per l’altra provoca l’activació del sistema immunitari que causa una inflamació de la sang que porta al infart.
Alguns bacteris: com Chlamydia pneumonial, que està molt estès i es pot instal•lar a les artèries. No és el causant de l’arteriosclerosi ni de la formació de les plaques d’ateroma però, a l’infectar els monòcits, provoquen una inflamació de la sang.
També provoquen una inflamació de la sang la contaminació atmosfèrica i els tiberis rics en greixos animals i sucres.
-Es conclou que la inflamació arterial no és menys important que el colesterol o la hipertensió.
La inflamació es pot calcular pels nivells en sang d’una proteïna però l’aparició d’aquesta no vol dir necessariament que el pacient tingui un risc cardiovascular important.
-De moment no hi ha medicació específica però les aspirines, pel seu caràcter antiinflamatori, ajuden a reduir la inflamació de la sang. Però la millor opció es combatre els 4 factors que provoquen la inflamació amb una dieta sana, activitat física i no fumar.

Henar Guerra

Anònim ha dit...

8. COAGULACIÓ. UNA TEMPESTA EN UN VAS SANGUINI.

-Quan l'oxigen passa dels pulmons a la sang, poden infiltrar-se amb ell petites partícules que causen inflamacions, es a dir, que activen els glòbuls blancs. Aquest fet pot provocar coagulacions, que desencadenin obstruccions impedint que la sang oxigenada arribi al cor.

-Aquestes inflamacions fan que l’arteriosclerosi avanci. A més no es detecten perquè no causen dolor i no s'ha trobat cap marcador que permeti identificar-les.

-Els factors que les desencadenen són el tabac, l'obesitat, el colesterol, determinats bacteris, la diabetis i l’elevada quantitat de greixos i sucres en sang. Per aquest motiu per evitar-la s'ha de fer esport, controlar el colesterol, seguir una dieta, deixar de fumar si cal i reduir el valor de sucres en sang.

-Si les inflamacions són grans es poden prendre medicaments antiinflamatoris com aspirines.


Rocío Antelo 2n A

Anònim ha dit...

• Una mica de contaminació durant un cert nombre de temps pot arribar a causar una mort per fallides cardiorespiratòries.
• Hi ha països en que les fallides cardiorespiratòries són la primera causa de mort
• Hi ha molècules que entren juntament amb l’oxigen i això causa una reacció catastròfica en l’organisme, l’ inflamació
• Pot ser causada per diversos factors com els residus de tabac, colesterol LDL, greix...
• La importància de la inflamació és major que la del colesterol i d’hipertensió
• Una inflamació és la obstrucció de una arteria el que pot arribar a causar un infart
• El cervell no rep senyals de d’inflamació així que la aterosclerosi segueix
• Els monòcits a vegades reaccionen i això desencadena un final catastròfic
• El infart es causa perquè la arteria es veu obstruïda per colesterol LDL , per monòcits i l’arteria es tapona al no passar la sang es forma un coàgul que pot ser mortal.
• També existeix la inflamació crònica en que d’inflamació és constant
• Els tres principals agressors de les arteries son:
o Obesitat
o Diabetis
o Colesterol LDL
• Per últim el tabac però no és tan agressor com els altres ja que el seu rastre desapareix fàcilment
• A vegades hi ha persones que al tenir el grip els desencadena un coàgul, es creu que es perquè d’inflamació era allà però no es desencadenava, al haver-hi el grip hi ha un desequilibri en el organisme i s’origina el inici de d’inflamació.

Marc Macarulla 2n B

Anònim ha dit...

Capítol 7- COAGULACIÓ. UNA TEMPESTA EN UN VAS SANGUINI

- Les malalties cardiovasculars són les anomalies que més morts provoquen anualment.

- Ningu està salvat de poder patir un infart, encara que aparentment no presenti indicis de colesterol o hipertensió.

- Ja que quan es produeix un infart s’inicia un procés de inflamació descontrolada. Aquest tipus d’inflamació es produeix a les parets de les artèries i provoca un augment del flux de sang (causat per els múltiples monòcits que lluiten contra la infecció).

- Els monòcits lluiten contra l’ LDL i trenquen les plaques d’ateroma. Llavors el colesterol envaix l'artèria i les cèl·lules immunitàries s’activen (monòcits). El flux de sang augmenta i conseqüentment es forma un coàgul. En aquest moment es quan s’atura la irrigació de sang cap al cor.

- La diabetis, el colesterol i l’obesitat poden provocar o bé un infart (curt termini) o bé arteriosclerosi (a llarg termini). Un dels altres agressors que desencadenen infarts és el tabac.

- Les partícules de contaminació procedents dels automòbils provoquen infarts, malmeten les artèries i augmenten la coagulació de la sang.

- Per tant, la contaminació actua com a un dels prinicipals factors causant d'anomalies cardiovasculars i respiratòries.

- La CRP és una tècnica que mesura la quantitat d’inflamació de la sang. No està, encara, del tot fiable, ja que pot respondre a diferents infeccions que no siguin cardiovasculars (refredats,lesions..).

- Els fàrmacs antiinflamatoris són útils per tal d'evitar infarts i embòlies.

Vero Torras